HoI3: Pytania o modowanie

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez Dżemik, 10 Sierpień 2009.

1. laskuna

laskuna Ten, o Którym mówią Księgi

Ja nie tworzę nowych obrazków tylko edytuje gotowe i ustawienia wtedy bez zmian pozostają.
    Aż sprawdziłem, i tyle jest obcinane. By się zgadzało z twoim obrazkiem.

2. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Mi się właśnie to obcinanie strasznie nie podoba :p Wolałbym swój w oryginalnych wymiarach i kształcie widzieć.

3. laskuna

to zedytuj plik z ramką i spinaczem :p

4. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Przecież pisze że mi się właśnie ta ramka i spinacz nie podobają, chcę własną ramkę :p

5. laskuna

to o co ci chodzi :D?

6. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Jejku :D

Popatrz:

Są dwa śnieżno białe miejsca, prawda? To wyżej to oryginalny mój wzór dla obrazków w technologiach, taki sam wkleiłem w plikach gry zastępując obrazek o opancerzeniu pancerników. Ale coś jest nie tak i ten mój został okrojony i dodano mu spinacz. A chciałbym by ten niżej wyglądał tak jak ten wyżej nie tylko w plikach ale i w grze.

Znalazłem, za moje problemy odpowiedzialny był obrazek: HoI3\gfx\interface: tech_photo_overlay.dds

EDYCJA
    Ale jest problem z wielkością, gra automatycznie pomniejsza oryginalne pliki. W którym pliku będzie odpowiednie polecenie by były w skali 1:1?

Posty połączone.

7. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Udało mi się częściowo zrobić to o czym marzyłem od samego początku:

Jednak problemem pozostaje przycisk który umożliwia nam przeskoczenie do prowincji w której znajduje się jednostka. Nie mam pojęcia gdzie on w plikach tekstowych jest więc nie mam go jak przesunąć w miejsce które wskazuje strzałka. A trzeba przesunąć zarówno obrazek jak i nazwę prowincji żeby mam nadzieje wtedy odsłonić dolną część zdjęcia.

Sam obrazek znajduje się w: gfx\interface\goto_location_button.dds

EDYCJA
    Już nie potrzebuje pomocy, sam rozwiązałem swój problem:

Ładnie? :D

8. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Po prawej mam oryginalny obrazek, taki jaki widnieje w plikach, dlaczego gra mi go obcina i zniekształca?

---------- Post dodany o 22:23 ----------Poprzedni post został napisany o 19:54 ----------

Proszę popatrzeć: wychodzi że limitu wielkości nie ma a jednak te większe obrazki 50x70 są zniekształcanie pomimo że 50x70 można mieć (skalowanie 1.4)

Ma ktoś jakiś pomysł? Może problem był poruszany na forum paradoxu?

9. Arekus

Arekus Ten, o Którym mówią Księgi

A minimalizowałeś podczas ładowania ?

10. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Znaczy czy zmieniałem podczas włączania się gry?

Nie, poza tym zrobiłem 3 różne obrazki, jeden jako "generał Fabrycy" który jest wyżej, drugi jako "pusty obrazek" (ten gdy widzimy gdy dowódca nie ma zdjęcia) oraz obcięty z jednej strony dla kilku testów. Wszędzie tak samo. Obrazek 50x70 w skali 1.0 wychodzi jako 36x50 a gdy ten sam obrazek skalujemy na 1.4 wychodzi zniekształcony, jako 50x70 choć 50x70 w 1.4 powinien być większy.

EDYCJA
    Ale ze mnie lamus :p Nie, nie minimalizowałem.

11. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

A czemu przy Fabrycym masz Rydza-Śmigłego?

12. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Przypadek, chodziło o to żeby wkleić jeszcze jeden obrazek.

13. Herodot

Herodot User

Mam prośbę, wiecie może gdzie można poprawić/zmienić poziom zdobywania doświadczenia przez jednostki. Chodzi o to aby wszystkie jednostki, morskie, lądowe, powietrzne szybciej zdobywały doświadczenie. Tzn. w którym pliku to się zmienia.

Pytanie również gdzie mogę przyśpieszyć poziom zdobywania doświadczenia dowódców, gdyż ich tempo nabierania jest dziwnie wolne. Własciwie to to nie wiem od czego to zależy. Czasem toczą się bitwy wielodniowe a dowódcy ledwo mają 1-2pkt doświadczenia.

14. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Zdaje się że: HoI3/common/defines.txt
    military = {
    EXP_GAIN_LAND = 0.15,
    EXP_GAIN_NAVAL = 4.0,
    EXP_GAIN_AIR = 0.2,
    EXP_GAIN_DIV = 1.5,
    EXP_GAIN_LEADER = 100.0,
    }

15. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Mam prośbę do osób które mogą swobodnie pisać na forum paradoksu w dziale HoI3: Czy mógłby ktoś w moim imieniu zapytać dlaczego gra obcina i deformuje obrazki większe niż 36x50?

Sam napisałem do 3 osób na PW ale żadnej odpowiedzi nie ma nawet.

Czy aż tak trudno by było komuś pomóc?

Posty połączone.

Goliat

16. marcho

marcho Ten, o Którym mówią Księgi

A może nikt nie ma o tym pojęcia?

17. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

18. marcho

marcho Ten, o Którym mówią Księgi

Sorry, wydawało mi się, że nadal się pytasz tutaj jak zrobić te obrazki.

Jak widać, angielski umiesz więc jedyną przeszkodą jest legalność twojej kopii HoI3. Osobiście nie widzę, żadnego problemu abyś zarejestrował grę i zapytał się o to.

19. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Nie mam gry, mam demo. I dlatego prosiłbym by ktoś posiadający legalną pełną wersję założył taki temat za mnie.

Żyłka by komuś pękła gdyby pomógł.

20. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Kilka pytań mam:
    1) Jak modyfikować mapę? Czy istnieje jakaś instrukcja?

2) Jak dodać nowy kraj?

3) Jak dodać nowe zakładki technologi?

EDYCJA
    ad. 3) Już sam znalazłem odpowiedzi.

21. Tequila Slammer

Tequila Slammer Aktywny User

Witam

W którym miejscu wkleić opis nowego eventu? Nauczyłem się już dopisywać nowe eventy, ale nadal nie wiem gdzie zamieścić ich opis. Jak do tej pory wyskakuje mi tylko info z nazwą eventu. Z góry dziekuję za pomoc.

Przy okazji jedno dodatkowe pytanie. Orientujecie się czy można dodać eventem przyrost manpowera w prowincji oraz przyrost Leadershipa? I jak to zrobić? Czy na takiej samej zasadzie jak dodaje się eventem fortyfikacje, czy też może to bardziej skomplikowane?

Posty połączone. Na przyszłość staraj się edytować poprzedni wpis.

Goliat

22. Virtus

Virtus Ten, o Którym mówią Księgi

Odnoście pierwszego pytania, jest to podobnie jak w HoI2. Opis i nazwę wpisujesz w pliku events z folderu localization w odpowiedni sposób, obejrzyj sobie ten plik i pliki z eventami do szybko dojdziesz jak to działa. Możesz też spróbować, choć nie wiem czy to działa, wpisać opis w samym evencie, zamiast np. desc = "EVTDESC1201" to w cudzysłowiu wpisz opis eventu, jest tu chyba limit znaków.

23. DRACOOLLA

DRACOOLLA Aktywny User

"province id” = { change_manpower = x }

a tak próbowałeś...?

24. Nowe państwa

Jak można stworzyć nowe państwo w hoi 3 np prusy wschodnie

25. deldamian

deldamian Nowy

Mam pytanie, jak zwiększyć/zmniejszyć rozporządzaną władzę? Ten panel, gdzie mamy pkt na badania, oficerów, dyplomację, szpiegów, itd. W którym to jest pliku, bo nie mogę znaleźć.

Mam też drugie pytanie, jak zwiększyć poziom technologiczny kawalerii polskiej, bo boli trochę fakt, że 1936 jest na poziomie 1 ( sztandarowe jednostki )? Wiem, że w pliku Pol-Poland, ale który to wpis? Podobnie przedstawia się sytuacja tankietek ( tych lekkich czołgów ).

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie