HoI3: Pytania o modowanie

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez Dżemik, 10 Sierpień 2009.

1. Blackus

Blackus Nowy

A ja mam nietypowe pytanie. Chciałbym odrobinę skorygować (podwyższyć) ilość surowcw zużywanych na każdy punkt PP. Wiecie, 1 PP = 2 ene, 1 stali, 0,5 mat.rzad. Czy jest to gdzieś zawarte w plikach gry?

2. Virtus

Virtus Ten, o Którym mówią Księgi

Ta wartość siedzi w pliku exe.

3. Blackus

Blackus Nowy

Czyli jak mniemam powinienem porzucić wszelką nadzieję?

4. laskuna

laskuna Ten, o Którym mówią Księgi

wiele rzeczy możesz zmienić w common/defines.lua ale tego konkretnie cyba się nie da

5. Dynamic

Dynamic Ten, o Którym mówią Księgi

jak ci surki brakuje to zawsze mozesz kodem dodać xD

6. LiderRPG

LiderRPG Nowy

mam takie pytanie jak moge osłabić jednostki gracza(moje)odrazu na starcie,czyli np:brygady piechoty mają wszystkie wartosci ataku na 1 itp. prubowałem kombinować w pliku static_modifiers ale nie działa prosił bym o pomoc.Gram na Sf

Od razu, próbowałem. Do tego brak polskich znaków diakrytycznych. Popraw się, to nie chat na WP.
    Biedrona

7. Mazarini

Mazarini Ten, o Którym mówią Księgi

Witam !
    Mam pytanie, czy w ogóle można (a jeśli tak, to gdzie) dodać nowy ustrój polityczny do tych istniejących ?

8. Saltas

Saltas User

Jak ustawić prowincje narodowe w prosty sposób dla całych regionów w kraju który jest okupowany przeze mnie?

9. trummy

trummy User

nowa jednostka

Witam, mam następujący problem, z którym nie moge sobie poradzić. Otóż stworzyłem dla wersji 1.4 (ICE + MPP + elementy YFP) plik polish_cavalry_brigade.txt. Oto efekt:
    Clipboard01.jpg

Pytanie: W jaki sposób mam sprawić, aby powiązać to (jak ma to miejsce przy zwykłej kawalerii) z: Improved Security Units, Tactical Command Structure, Mechanized Offensive, itd.?
    Oto obrazek "zwykłej" kawalerii:
    Clipboard02.jpg

pozdrawiam
    trummy

PROBLEM ROZWIĄZANY: Check the '\technologies' folder! There are a bunch of files there, containing the definitions of the technologies. You can add your unit by copying the effect on cavalry for
    example.

10. lisek22

lisek22 Nowy

pomocy nie wiemza duza ale mój problem to wchodze do folderu history i tam zmieniam prowincie czyli daje wicej surowców i leadership i manpower ale nie wiem czemu gra mi sie scina po chwili chce tylko zeby ai mialo duzo wojska i oficerów np zsrr

sory za błedy
    Skoro przepraszasz za błędy, to równie dobrze mogłeś wyedytować cały post, zamiast pisać jeden pod drugim, co również nie jest mile widziane na forum. Jesteś nowym userem, więc upomnienia za niepoprawną pisownię teraz nie będzie, ale jeśli trafię na posty tak samo niechlujnie napisane jak ten, wtedy porozmawiamy ze sobą za pomocą panelu ostrzeżeń. Używaj dużych liter, znaków diakrytycznych oraz interpunkcyjnych, przynajmniej do takiego stopnia, żeby nie robić rażących błędów ortograficznych i posty był zrozumiałe, bez potrzeby deszyfrowania ich za pomocą czytania tego tekstu kilkukrotnie.

Pozdrawiam
    Goliat

taj jak w temacie ulepszam gre dla siebie np takwchodze na history <folder> prowincje i daje berlin i daje tej prowincji wiecej surowców i władzy i tak samo paru innym po to zeby mieli po pare mln żołnierzy
    :D i mieli duze zorganizowanie ale gra scina mi sie po paru sekundach co robic chce tylko miec duze wojenki a bez tego zsrr zrobi duzo woja to im oficerów brakuje i jest lipa prosze o pomoc
    Upomnienie za niepoprawną pisownię.
    Temat dołączam do już istniejącego.

Pozdrawiam
    Goliat

11. laskuna

W save można dopakować ZSRR, zamiast dodawać im więcej pp zwiększyłem im o 10 czy więcej techa odpowiadającego za bonus do PP i jego wydajności, oraz dodałem 8000 MP,
    Jak? W pliku save wyszukuję jakąś charakterystyczną nazwę jednostki dla Rosji np Stavka i przesuwam do góry aż znajdę odpowiednie rubryczki...

12. Witam, ja mam skromne pytanie do dodatku Semper Fi (nie znalazłem innego wątku więc pisze tutaj)

W dodatku doszły te modyfikatory strategiczne jak an przykład korytarz gdański itp.
    Czy jest jakaś możliwość zmiany ich wymagań? Jeśli ktoś zna sposób będę wdzięczny za odp.

13. Dynamic

Hoi 3 SF 2,03 mod DiDay's UU. Chiny nacjonalistyczne anektowały Xibei. Jeden korpus CHI wylądował na prowincji o zbyt niskiej infrze (nie wiem jak). Teraz co godzinę wyskakuje mi powiadomienie, że tracę prowincje... Jak naprawić to w save (usunąć jednostkę albo cokolwiek)?

14. laskuna

wczytaj save chinami zobacz jak ta jednostka się nazywa i użyj opcji wyszukaj w save, można też ją po prostu zdymisjonować ale AI wydaje wszystkim naszym jednostkom głupie rozkazy i trzeba je anulować.

15. Alojzius Pendergast

Alojzius Pendergast Znany Wszystkim

Czy jest ktoś kto umie pisać eventy pod hoi3 i chciałby mi pomóc? Chodziłoby o kilka eventów związanych z dodawaniem nowych wojsk do gry.

16. hubertty

hubertty Nowy

Mam pytanie jak zmienić właściciela prowincji . Mam Hoi 3 patch 1.0 .

17. Dynamic

Po pierwsze to wgraj sobie patcha 1.4 :D

Odnośnie zmiany właściciela prowincji - chodzi Ci o zmianę przed rozpoczęciem gry, czy w trakcie?

Jeśli przed - trzeba edytować plik prowincji. Spisujesz sobie nazwę pliku, otwierasz folder Hearts of iron III/history/provinces i bierzesz opcję wyszukiwania. Wpisujesz nazwę prowincji, znajdujesz dany plik i zmieniasz tag państwa na taki jaki chcemy.
    Dla przykładu - chcesz przepisać dla Polski Elbląg - wyszukujesz nazwę Elbing, otwierasz plik i masz coś takiego:
    Kod:
    owner = GER
    controller = GER
    add_core = GER

infra = 10
    Wystarczy zamienić GER na POL i gotowe

Czasami nazwy prowincji nie da się znaleźć (są one zapisane nieco inaczej) - w tej sytuacji należy poszukać sąsiadujących prowincji, a następnie znaleźć tą właściwą - często ma ona podobny numer ID.

Jeśli chodzi o zmianę w trakcie gry - ponownie wyszukujemy daną prowincję w folderze history/privinces i spisujemy jej numer ID. Następnie otwieramy plik save i wyszukujemy następującą frazę "xxxx=" gdzie w miejsce xxxx wpisujemy ID prowincji (np dla Elbinga jest to "1627="). Po znalezieniu danej linijki mamy podobny fragment jak w pliku z folderu provinces:
    Kod:
    1627=
    {
    	flags=
    	{
    	}
    	owner="GER"
    	controller="GER"
    	core="GER"
    	infra=
    	{
     10.000 10.000 	}
    	points=0
    	weather=
    	{
    		pressure=1014.825
    		temperature=-1.274
    	}
    }
    Tutaj też zmieniamy tag właściciela na odpowiadający nam.
    No i zawsze warto zrobić kopię plików przed edytowaniem

18. hubertty

hubertty Nowy

Dzięki.a wiesz jak zmienić nazwę prowa ???

19. Dynamic

Plik provincenames.csv w katalogu głównym. Otwierasz, wyszukujesz prowincję po ID i zmieniasz ;)

20. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Jak zainstalować nową czcionkę? Potrzebny mi Arial10_black lub Arial8_black.

21. gro_oby

gro_oby User

mam pytanie, mianowicie gdzie mogę zmienić to żeby jednostki po ataku nie stawały mi w 1939 roku na 80 godzin, tylko mniej, akceptowalnie byłoby 24 godziny:)

22. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Hearts of Iron III\common\defines: pozycja UNIT_ATTACK_DELAY = 168

23. Saltas

Saltas User

24. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

1: Hearts of Iron III\interface\counters

2: Hearts of Iron III\gfx\mapitems

25. Jak i jaki plik edytować aby dane państwo znało wszystkie technologie od samego początku ?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie