Imperium - MP AAR

Temat na forum 'EU IV - AAR-y' rozpoczęty przez alukart94, 15 Czerwiec 2015.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Rada dla Falla na przyszlosc.
    W kazdej ale to w kazdej armii dawaj te 2-4k kawalerii, to unikasz modyfikatora oflankowany.
    Nawet jak grzmocisz wroga z łatwoscia, to i tak czemu tego nie maksymalizowac? A zostawiajac flanki puste wiecej tracisz niz zyskujesz bo wpada zły modyfikator z samej kompozycji wojska.

Tak samo dziwi mnie kompozycja armii Błyskawica.
    Skoro i tak to nie jest tylko kawaleria, zawzse bedzie miała taka sama predkosc, to by zadawac wieksze straty nie opłaca sie miec wiecej arty?

2. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Fall, nie chodzi o to by oflankowywać wroga. Jak masz te 2-4 kawalerii, to Ty nie zostajesz NATYCHMIASTOWO oflankowany, wiec nawet jak grzmocisz wroga, to i tak warto miec te kawalerie, by robic to jeszcze mocniej.

Dlatego posiadasz tyle oddziałow ile obecnie ma combat width, -2 dla oddziałów kawalerii.
    Całe pole walki jest zajete przez twoja piechote (która de facto tankuje), te boczne oddzialy kawalerii chronia przed natychmiastowym oflankowaniem przez wrogie oddziały, a równa ilosc artylerii (ilosc arty = ilosc piechoty + ilosc kawaleri) z tyłu zadaje ogromny damage. Nie bez powodu podczas niektórych bitew ginie tylko piechota (zwłaszcza jak wygrywasz). Bo to arty robi wiekszosc obrazen.

Spójrz na tego screenshota twojego, który to potwierdza:
    Piechota tankuje, arty zadaje obrazenia, piechota ginie, arty nie bo zdazyles sie wycofac.
    Wiec im pozniej jest gra a armie nowoczesniesze, tym bardziej powinienes dazyc do maksymalizacji ilosci artylerii, bo ona robi OGROMNE obrażenia. Ale maksymalna ilość artylerii to i tak bedzie ilosc combat width (stojace z tyłu) wiec zawsze powinienies równac to z techem.

Ogółem jak się gra western, to cała zabawa w budowaniu armii polega tylko na dorównywaniu podstawowych (z pierwszych szeregów) ilosci oddziału do combat width, i rezygnowaniu z czasem z oddziałow kawalerii na rzecz piechoty, ale i tak do sytuacji gdy kawalerii bedzie 2-4k, bo mniej sie nie opłaca.

Jezeli sie robi armie zgodne z combat width, to majac nawet 4 razy mniejsza armie mozna sobie spokojnie walczyc. Gorzej jak mazs porównywalne straty. Nawet po wygranej takiej bitwie mozesz miec problemy, ale na to jest rozwiazanie. Dodanie zamiennika martwej piechoty i mozna jechac dalej, dlatego popularna jest takatyka by miec odwody piechoty, tylko po to by je dawać do głownych armii i posiadac zawsze swieza armie, bo arty i tak nie ginie jak wygrywasz.

3. Stobek

Stobek Nowy

1581 – Wielka Brytania uznaje potęgę Arabii i ustawia ją na rywala ze wzajemnością.W tych czasach był to jedyny godny rywal, aczkolwiek Arabia i Wielka Brytania zgodziły się nieingerować w swoje strefy wpływów, więc oznaczenie siebie jako rywali było czysto symbolicznym gestem
    W tym samym roku Aneksja Funji oraz Wenecji. Arabia kieruje się by przejąc kontrolę nad centralną Afryką.

1587 – Nowy Sultan obejmuje władze ‘Abd al-‘ Aziz III Burji.
    WOJNA WŁOSKO TURECKA
    1587 – Szaleńcze Włochy atakują samotnie Ottomana. Zdobywają podziw świata gdy się okazuje, że wygrywają przed przybyciem jego wasali, dzięki którym liczebność Tureckiego Imperium miażdzy jakościową przewagę Włoch. W momencie ataku Szwecji na Ottomana, ten, żeby nie walczyć na 2 fronty zgadza się oddać na rzecz Włoch 2 graniczne prowincje.

W tym samym roku Portugalia traci wszystkie kolonie na rzecz wielu agresorów ( w tym Holandii).

KONFLIKT FRANCJA – HRE (WOJNA O HOLANDIĘ)
    Francja z niezrozumiałych do dziś powodów (historycy mają różne teorie od prostego zaćmienia umysły władcy do najwybujalszych teorii spiskowych ukazujących przebiegły geniusz Tejka) zaatakowała Holandię. Konflikt trwał 7 lat i zakończył się przegraną Francji, która zapłaciła za to niewielką ceną – mała kontrybucja i nic nieznacząca prowincja o nazwie zapomnianej przez czas.
    1589 – do Obrony Holandii rusza oficjalnie całe zjednoczone HRE (oprócz Włoch, które walczą z Turcją). Udział Prus w wojnie był niewielki ze względu na wojnę domową pustoszącą kraj w tym okresie.

EUROPA W 1590

W 1594 Szwecja i Ottomani znajdują się w stanie wojny. Konflikt ten opisuje dokładniej wielu innych kronikarzy, gdyż w kronikach arabskich nie wiele na ten temat napisano(strony zostały czymś zalane, prawdopodobnie jakimś trunkiem i nie da się ich rozczytać). Wiadomo, że Szwecja walczyła jednocześnie z Moskwą, Rzeczypospolita oraz Imperium Ottomańskim,a także, że mimo tak wielkiej przewagi liczebnej wroga zwycieżyła.
    1595 – Lista członków HRE. Cesarzem zostają Prusy. Przeprowadzono tylko dwie reformy.
    1597 - Arabia atakuje rozpadającą się Portugalię. Siły portugalskie zostają błyskawicznie zniszczone, rozpoczyna się okupacja kraju. Podpisany pokój wzmacnia kraj tolerancji – Aragon, Arabia zatrzymuje kontrolę nad kluczowymi dla handlu prowincjami.

1598 – Zawierucha na dalekim wschodzie. Kroniki tutaj są bardzo skąpę, wiadomo tylko, że Juanpur walczył z Quingiem , Dai Viet i Japonią. Wygrał dzięki przewadze technologicznej (uzyskanej dzięki westernizacji zapoczątkowanej przez handel z Wielką Brytanią). Juanpur wygrał zdobywając centra handlu w Bengalu.
    1600 – Vijangar w geście przyjaźni przekazuje Arabii prowincję w Indiach w celach handlowych. Ta data uznawana jest za początek imperium handlowego jakim stała się Arabia, gdyż dzięki tej prowincji założyła tam, Indyjską Kompanię Handlową.

1601 – Arabia staję się oficjalnie Imperium. Od tej pory jest znana jako Iperium Arabskie na równi z Imperium Ottomanśkim.
    Sultan ‘Abd al-‘ Aziz III Burji wiedział, że szacunek zdobywa się na wojnie I żeby zapewnić pokój i dalszy rozwój imperium zaatakował Imperium Ottomańskie.
    Dzięki geniuszowi Jamaal Hafiza, który zrewolucjonizował strukturę wojsk arabskich, armia Imperium Arabii stała się potężniejsza niż kiedykolwiek (powiadają, że zaczęła pracować jak szwajcarski zegarek). Sultan Ottomański poddał się praktycznie bez walki oddając w ręce Arabii tereny płd Persji (kluczowe do kontroli handlu w tamtejszym rejonie).
    Arabia monopolizuje handel niewolnikami. Jeżeli jakiś kraj z Europy chcę niewolnika musi się zgłosić do handlarzy podległych Sultanowi. Niewolnikami są głównie pokonani i nieulegli Katolicy oraz dzicy, prymitywni murzyni.
    1604 – Włochy uważając, że Imperium Ottomańskie to kolos na glinianych nogach razem z Bavarią atakują domagając się zwrotu ziem węgierskich. Do obrony Turcji staje osłabiona Francja.
    Ottoman walczy na 2 fronty gdyż pewny swojej siły jednocześnie rozszerza granice na wschód, tylko tym razem zaskoczyła go jedność krajów azjatyckich, które razem stanęły do obrony przed agresorem. To był początek końca wielkiego Imperium Ottomańskiego.

Mapy świata rok 1606:

EDIT: uwzględniłem poniższe sugestie + trochę literówek.

4. Stobek

Stobek Nowy

Mapy świata rok 1606:

5. bachuxd

bachuxd Nowy

Małe sprostowanie - westernizacje uzyskałem dzięki Anglii, a Wietnam i Japonia zwesternizowały się mniej więcej w tym samym czasie.

6. Tiomor

Tiomor Nowy

i ta wojna francja w 1589. Przez 90% czasu biła się tylko Holandia, Bawaria i Neapol, Prusy przegrzały państwo i walczyły z buntami. Dopiero pod koniec wojny, chociaż dalej była stagnacja na froncie, rzuciłem 30k najemników na pomoc. Nawet nie wiem czy to coś dało.

7. Pantax

Pantax Nowy

Należy sprostować, że według Ottomana, to kraje azjatyckie są hegemonami, a on musi to powstrzymać (to on jest agresorem, już 2 raz atakuje Cesarstwo Chin)

8. fall.pl

fall.pl Nowy

Stobek świetna robota ! - kawał pracy i rzetelności
    Obiecuję że póki ty będziesz robił tak dobre kroniki - ja zawieszam pisanie moich obiektywnych kronik świata by fall.pl - wybaczcie moi fani stobek robi to lepiej :) choć wiem że tęsknicie :)

9. Stobek

Stobek Nowy

Jakby ktoś mi znalazł poprzednie posty i wysłał na maila (stobek na gmail.com) to zrobię, ale za cholerę nie mogę znaleźć tych poprzednich sumowań dev.

10. Stobek

Stobek Nowy

TABELKA DEVA: Nie wiem czy tu, czy do map? Edytowałem też posta z AAR o powyższe uwagi.

ID KRAJ GRACZ r.1606(bez wasali) r.1606(z wasalami)
    1 Wlk. Bryt. MAC 1365 1860
    2 Ottoman Niah 1371 1787
    3 Arabia Stobek 1155 1389

4 Juanpur Bachu 790 1092
    5 Francja Take 935 935

6 Prusy Tiomor 799 799
    7 Vijayangar Yaksa/Xeno 745 745
    8 Szwecja Fall.pl 742 742
    9 Włochy Andrzej 733 733
    10 Dai Viet Chidori 491 686
    11 Japonia Arris 408 591
    12 Quing Pantax 557 557
    13 Holandia Pomek 335 553
    14 Rzepla Volv 469 532
    15 Bawaria Algernon 510 510
    16 Neapol Rzeźnik 367 411
    17 Moskwa Karpaj 277 277
    18 Portugalia dead(alukart) 216 216

Czerwone - oficjalne Imperia
    Pomarańczowe - prawie Imperium
    Ciemno szare - grozi im wypadnięcie z rozgrywki balansują na krawędzi.
    Jasno Szare - odpadły z gry ale jeszcze istnieją.

Wnioski:

Wlk. Brytania i jej polityka izolacjonizmu pozwala rozrastać jej się w zastraszającym tempie. Gigantyczne źródło dochodu jakim jest handel oraz manpower ściagany z Afryki - Imperium nad Imperiami.Prognozy na najbliższe lata: zysk koło 200 deva bezpośredniego i 100 w koloniach i wasalach.

Ottoman - kolos na glinianych nogach. Atakowany z 4 stron świata co zdobędzie w jednej przegra w drugiej wojnie. Prognozy na najbliższe lata: strata deva(koło 100).

Arabia - prognozowany powolny wzrost deva. Niemożliwość wykorzystania podbitej Iberii(distance overseas).

Niedługo do grona imperiów dołączy też Szwed, pytanie czy uda mu się to w przeciągu 50 lat czy może szybciej?

Tygrysy azjatyckie doganiają zastygniętą w rozwoju Europę. Polska się powoli rozpada na rzecz Prus i Szwecji. Francja, Włochy, Bavaria walczą o każdą prowincje jak lwy.

Stawkę zamyka zniszczona Portugalia, oraz pokojowy Neapol, który przejmuję kontrolę nad płn. Afryką pod zwierzchnictwem i za przyzwoleniem Arabii.

11. Mac

Mac User

Tylko zauważcie że ja na ponad połowie mojego deva mam bonusy -75% :),
    co odbija sie przede wszystkim na MP (dochód i tak mam za duży :p)

12. Karpaj

Karpaj Aktywny User

10 Moskwa Karpaj 277 693
    Chyba mi Polskę policzyliście jako wasala, gdyż ja żadnego wasala nie posiadam, ba bliżej mi zostania wasalem :D

13. Tiomor

Tiomor Nowy

Już nie umniejszaj sobie. Nawet jakbyś miał 0MP to i tak zabiłbyś każdą armię rzucając w nią swoimi monetami z wyspy :p

Czuje, że siła moich pasywnych Prus jest umniejszana :( Mam bliżej do Imperium od falla a nikt o mnie nie wspomniał. <sad prusak>

14. Mac

Mac User

To fakt, jak mi się żołnierze skończą to ustawie moje BSy przy brzegu i będę bombardował miasta złotem :D

15. fall.pl

fall.pl Nowy

Hmmm a anglik wie co to są najemnicy ? To takie cus ze jak masz kasę to możesz walczyć 1000 lat walczyć aż ci się skończy kasa. Dodatkowo Szwedzi mają tylko jednego Boga złoto i za kasę własne wioski spala nie mówiąc już wroga - szwedzka armia jest do wynajęcia.

Apropo tych śmiesznych rankingów kto jest imperium. Nie wiem kim i czym jest moja swe ale spuściła wpiernicz imperium oe królestwie pol i księciu mos jednoczesnie ... jestem ultra imperium śmierci ? Także tytuły papierowych imperiow padoxu nas nie interesuje. Interesuje nas realna siła albowiem dziwne to jest ze imperia są słabsze niż krolestwa

16. Stobek

Stobek Nowy

Spartanie zatrzymali imperium Perskie wiec to czynilo z nich imperium?

Sent from my SM-G530FZ using Tapatalk

17. fall.pl

fall.pl Nowy

Spartanie szwdzcy mogą o dowolnej porze dnia i nocy pobić "imperum" Turcji (sugerujesz ze szwecja wygrała przez przypadek ?)
    PS Spartanie polegli- przegrali

ps po pracy wkleję wam screana jak się ma dev i ranking padoxowe do realnej wielkości armii dochodu i silyetc etc
    swe ma największą armię świata i trzeci dochód świata ciekawi mnie kto ma drugi ?

18. Tiomor

Tiomor Nowy

Moje specjalne komanda już czekają z płachatami materiału do łapania ostrzału na Pruskich wybrzeżach.

Czekam <3

19. fall.pl

fall.pl Nowy

No to teraz porównajmy siłę państwa patrząc tylko na dev (pseudo tytuły padoksowe "imperiów")

a teraz jak to się ma do rzeczywistości (szwecja według dev jest ósma :) )

Tak samo niedoszacowane są prusy bo imo Prusy tiomora tez pokonały by 1 vs 1 ottomanów - więc prędzej dla mnie imperium są prusy niż ottomani

Tak samo jak papiestwo w kampanii poniedziałkowej niby ma 500 deva ale patrząc na jego imba bonusy to trzeba liczyć jakbym miał 800-900

20. Tiomor

Tiomor Nowy

Tak fall, masz największa armię. Chociaż jak widziałem twojego screena z kocówki poprzedniej sesji to tak max 5k więcej ode mnie. (nawet maca i stobka pytałem czy to oni są na 1 miejscu, bo po tym screeny byłem pewny, że jesteś za mną ;))

Ale akurat te staty są jescze mocniej zakłamane niż dev. Weź pod uwagę, że Francja i Ottoman leżą, a to byłby numer 1 i 2. Mac i Stobek jakby chcieli to też by bili się o pierwszą lokatę, ale nie mają takiej potrzeby.

Btw, ja mam więcej deva od Ciebie, więc nie 500 :D

21. fall.pl

fall.pl Nowy

re chodzi mi o sztuczność "tytułów"
    co to za "imperium" oe jak by przegrało 1 vs 1 z prusami - więc w oczach szweda to prusy są imperium nie oe :)

mówiłem o 500 dev papiestawa w poniedziałkowej kampanii

22. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Fall, Chryste
    Ja wiem, że propaganda i te sprawy.
    Ale te "imba" bonusy papieskie, to jest to samo, co inne państwa mają w narodowych po prostu.
    Przykład na podstawie bonusów do manpowera:
    Papal: 10% manpowera
    Fra: 20% manpowera
    Bra: 25% manpowera

Wojsko:
    Papal 5% +5% dyscy z eventu
    Bra 7,5% +2,5% dyscy z religii, 20% ICA
    Pol 5% dyscy + 10% ICA, + 33% CCA
    Tur 5% dyscy + imba bonusy z Janczarów + bonus do manpower recovery speed
    Do tego monarchie dostaną +5% do dyscy za ustrój absolutnej później.

Hajs:
    Papal - bogate Włochy, brak perspektywy dalesz ekspansji
    państwa kolonialne - perspektywa bogactwa z kolonii
    Turcja - według relacji 10k w skarbcu

Oczywiście mówię tutaj o sytuacji w poniedziałkowej (hajs)

23. Saegoto

Saegoto Nowy

Od kiedy statystyki ukazują rzeczywistość? Coś mówią, ale nie wszystko. Mogą nawet wprowadzać w błąd. Statystycznie, idący człowiek z psem ma 3 nogi. A statystyczny Polak nie istnieje xD

imperium osmańskie nosiło tą nazwę również w XIX wieku gdy się sypało od wewnątrz i było poniewierane przez Francję, Anglię i Rosję.

24. Andrzej2

Andrzej2 Znany Wszystkim

Dev na rok 1640:

1. GBR - 1799

2. Arabia - 1332

3. Osmani - 1278

4. Jaunpur - 954

5. Włochy - 935

6. Szwecja - 933

7. Prusy - 894

8. Vijayanagar - 847

9. Francja - 840

10. Japonia - 779

11. Dai Viet - 757

12. Qing - 711

13. Bawaria - 644

14. Niderlandy - 501

15. Polska - 424

16. Neapol - 413

Ostatnia edycja: 10 Sierpień 2015
  25. Stobek

Stobek Nowy

Anihil na pocieszenie po przegranej wojnie. Przez stabhity straciłem 700 admina. Moja głupota trzeba było od razu zaakceptować.
    Anglia w końcu wkracza w Europę wybierając łatwy łup na start. 40BSÓW zdominowało morza, chociaż trochę strat też miał, no ale z jego zyskami to nawet przy 2x większych stratach to ja tracę więcej.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie