Jak przeżyć na bezludnej wyspie czyli Stramed II AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Banas, 5 Maj 2011.

?

Czy mam grać w 1 osobie czy w "mojej" osobie?

Poll closed 12 Maj 2011.
  1. W 1.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. W "swojej"

0 głos(y/ów)
    0,0%
  1. Banas

Banas Ten, o Którym mówią Księgi

Dzięki za podpowiedź. Narazie nie jestem za dobry w tę grę i jedyny pojazd jaki miałem do zrobienia w najlepszym sejwie to Kanu czy coś takiego.
    P.S. to co mam z tym tubylcem zrobić? :D

2. Banas

Odcinek 3 - Minerały i Tajemnicza pomoc z niebios?

Dobrze dzień rozpocząłem od postawienia placów budowy pod składzik drewna i kamienia. W czerwonym okręgu drewno a w niebieskim kamień.

Tak dreptając do tubylca by napić się z jego źródła zauważyłem coś dziwnego na co wcześniej nie zwróciłem uwagi. Minerał. Ale jaki? Uran?
    Póki co się nie dowiem bo bez kilofa moge pomarzyć o wydobyciu go.

Hmmm? Bogowie raczyli mnie wspomóc czy jak? Po otworzeniu w brutalny sposób tej skrzyni znalazłem... owoce kawy? Później pomyśle co się z nimi robi. Narazie szukam żelaza.

Owca? Więcej wełny! Bij, Zabij.
    Ech tylko 10. myślałem że przy okazji da troche skóry na namiocik ale nie. Tylko wełna.

Wieczorem gdy już miałem wracać zauważyłem żelazo. Wolę się nie kręcić tu nocą więc wydobyłem 1 sztuke i podreptałem pod daszek się zdrzemnąć.

Dobrze przerobiłem sztabke żelaza na pręt połączyłem z patykiem i zrobiłem kilof.
    Tajemniczy surowcu nadchodzę! Ale najpierw dokończę składziki.
    Wędrując po liście i patyki znów zauważyłem dryfującą skrzynie.
    Tym razem otrzymałem winogrona* i butelkę wina. Miodzio.

Dokończyłem składzik drewna. Przechowywać można tylko drewno (patyki kora kłody itp) ale ma pojemność 500.000 tys gramów (Ekwipunek gracza to tylko 25.000)
    Warto też wspomnieć że kłoda waży 10.000 tys. gramów. To dosyć sporo jak na mój ekwipunek.

Skoro przestało padać to podpaliłem ognisko ponownie.
    Mam nadzieję że teraz poświeci ciut dłużej.
    A i surowiec to nie uran a kryształ. Niewiem do czego on ale się kiedyś dowiem.

Potem wyciąłem krzak obok mnie. Na jego miejscu powstanie składzik ogólny**
    A liście wykorzystałem do...

...dokończenia składziku na kamienie. Mimo wielkich nadzieji te budynki nie pozwioliły robić innych.

Tam postawię składzik ogólny. Niestety nie powstanie tak szybko bo wymaga dużo materiałów.

Dobranoc. :)
    Koniec

-------------------------------------------------------
    *Ktoś mi podpowie jak się je sadzi? Bo tak "weź do ręki i postaw na ziemi"
    No to tak robię i znów ten sam komunikat. To trzeba jakichś zdolności czy specjalnej ziemi bo sam niewiem?
    **Po co zrobiłem wszystkie składy?
    1. Ciekawiło mnie czy coś odblokowywują.
    2. Skład ogólny mieści sam w sobie 50.000 Gramów to o wiele za mało jak na kłody ważące 10.000 Gramów
    3. Lubię budować ;)

3. Szlachcic

Szlachcic Ten, o Którym mówią Księgi

Jak tak dalej pójdzie, to ta gra zamieni się w Tropico bez mieszkańców :p. A w tej grze są jakieś zwierzęta co by Cię mogły pochłonąć?

4. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Bierzesz w łapę idziesz na wolny teren i naciskasz E

5. Banas

Czemu bez mieszkańców? A ja i tubylec to psy? :)
    Pochłonąć mogły by mnie np lwy polujące w nocy ale wyspa jest mała i zwiedzając ją nie znalazłem legowiska lwów gdzie się spawnią więc jedyna metoda na śmierć to albo rzucić się na tubylca albo się utopić.
    A no i jeszcze można zamęczyć zagłodzić lub umrzeć z pragnienia.

P.S.
    Dzięki Basileus ^^
    Masz repa w nagrodę ;)

6. Macgie

Macgie Ten, o Którym mówią Księgi

Noś ty :D

Zachęciłeś mnie i od wczoraj mam tą grę. Wielkie dzięki, bardzo mi się podoba, czegoś takiego właśnie szukałem ;)

7. Szlachcic

Ale w Tropico to ich było jakby około tysiąca :p. I czekam na odcinek ;)

8. Banas

Odcinek 4 - Odpoczynek i polepszanie plemienia​

Dzień zacząłem od przechadzki po plaży. Jak wielka była radość gdy zauważyłem lśniącą muszelkę. Otworzyłem a w środku była jeszcze bardziej lśniąca perła. Niewiem tylko co się z nią robi.

Tak wędrując po plaży znalazłem kolejną skrzynie. W środku zawierała jagody.
    Dobrze bo na wyspie nie ma ich zbyt dużo a nieźle gaszą pragnienie.

Zerwałem również jagody z pobliskich krzaków. Hmm nie wpadłem na to podczas robienia odcinka ale może można je sadzić?

Zacząłem też ścinać te drzewa.
    1. Są w środku obozu
    2. potrzebuje kłód itp

Dorobiłem również pochodnie. Mam już ognisko ale to za mało.
    Pochodnia świeci jakieś 3x jaśniej niż ognisko ale nie da się jej zapalić korą i patykiem.
    Ja użyłem do tego ręcznej pochodni (patyk odpalony od ogniska) i uderzałem nią w tą większą aż się podpaliła. Raz podpaliłem drzewo obok tubylców xD

Dobrze po scięciu drzew stwierdziłem że dokończe skład ogólny.

Stało się! I na dodatek to był budynek "klucz" który odblokowywuje kolejne.
    I na koniec co odblokował:
    -Domek
    -Domek na drzewie
    -Wieża obronna
    -Jakiś skład nowy
    -Kanu

Koniec

9. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Jagódki można sadzić. Ale dopiero jak posadzi się 25 innych roślinek

10. Szlachcic

Wieża obronna? Przed kim? Przed owcami? Przed małpami? Bo jeśli przed tubylcami to w rzeczywistości i tak by sobie poradzili :p. A odcinek całkiem, całkiem. Błędów już nie robisz. Co najwyżej ,,zjesz'' słowo czy dwa. Zawsze warto też przeczytać odcinek po jego napisaniu. Na prawdę. ;)

11. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

To nie jest wieża obronna, tylko raczej taka ambona myśliwska, o ile dobrze pamiętam.

12. Szlachcic

Wtedy to ma sens :) I czekam cierpliwie na odcinek ;)

13. Banas

Odcinek 5 - Rolnictwo i podróże

Witam. Dzień rozpocznę zjedzeniem pożywnego śniadania (1 chleb 1 szklanka wody) oraz...

...zbudowaniem Kanu. Dlaczego? Na wyspie kończą sie zasoby naturalne więc trza będzie inną znaleźć.

Tak sobie idąc zauważyłem małpe. Normalnie po zaatakowaniu zwiewa przed siebie ale teraz był tam kamień więc upolowanie jej to prościzna.

Potem stworzyłem farme w skład której wchodzi zboże i winogrona(nic więcej nie posadze) Prześpi się 3 noce i zboże będzie gotowe a co do winogron to nie jestem pewien.

Hah, kiwi złożył jajka w moim obozie :D Nie będe taki okrutny, zostawię gniazdo i jego właściciela.(Może narodzi się więcej kiwi. Na wyspie zostały już tylko 2 sztuki.)

Tak zbierając sobie przewalone drzewo zauważyłem(sry za brak screena z bananem)
    napis "Zdobyłeś 1x banan" Po dogłębnym zbadaniu sprawy okazało się że mogę posadzić drzewo bananowe zjeść go lub dać na zanęte małpie.
    Oczywiście mam jeden więc wole go posadzić i zdobyć więcej.
    ale oczywiście "You plant skill is too small"

Tak po przespaniu nocy rozpadał się deszcz. Normalnie byłbym wściekły ale mam krzemienie do łatwego rozpalania a deszcz napełni wyschłe zbiorniki słodkiej(pitnej) wody, więc jest good.

Kolejne drzewo kolejne "coś". Tym razem to był kokos. Też można go sadzić albo zjeść(trwa długo ale ponoć zaspokaja całe pragnienie)

Hmmm? Tak spacerując po wyspie zobaczyłem ów roślinke. Wiem że można sadzić z multi ale co to było...?o_O"Liść marihuany"o_O "Wprawia w stan rozweselenia"

Eem... no cóż ...Roślina to roślina posadze ją i zobaczymy co dalej...

Zbudowałem również kanu. No cóż teraz....

...trzeba tylko podpalić spowrotem ognisko i pochodnie. Mogą się przydać jeśli nic nie znajdę a zastanie mnie noc.

Koniec

------------------------------------------------

P.s. Jak tutaj mi się skończą rzeczy do zrobienia zrobie 2 część AARa czyli - Jak przejść kampanie!(Adventure)

14. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Tym kanu nigdzie nie dopłyniesz, inne wyspy nie są generowane, jest tylko jedna.

15. Szlachcic

A szkoda, bo już myślałem, że się pobawi w kolonizację :D. A odcinek - jak i inne - fajny :eek:k: Tak poza tym, to śmieszna ta gra jest. Fajna, podoba mi się, a wybredny jestem.

16. marekss

marekss Nowy

Noo gierka superaśna :D. Widzę, że fabułą (sic!) podobna do Minecrafta. Szkoda jedynie, że nie można też budować wszystkiego i zmieniać terenu, no ale to już ograniczenia silnika gry, poza tym byłoby zbyt podobne do MC. AAR ładnie opisuje grę i pokazuje cywilizowanie wyspy, tak trzymać ;)

17. Capricorn

Capricorn 6 kwietnia

Specyfika gry może i jest dość ciekawa, ale grafika jest chyba gorsza niż w minecrafcie, toć można oczy stracić od samego patrzenia na screeny.

18. Szlachcic

Daj spokój... grafika jest... stylowa :D

19. Drattius

Drattius Ten, o Którym mówią Księgi

Grafika gorsza od Minecrafta? To od patrzenia w klocki głowa boli. Tu chociaż są jakieś kształty po za sześcianem. :p

20. Banas

Fuuuuu. To co mam zrobić w razie braku surowców? (Drzewa Krzewy itp.)
    O paskach głodu i pragnienia nie mówię bo je akurat łatwo zaspokajać.
    Jedzenie - zasadzić coś do jedzenia np zboże (9 łodyg = 9 nasion = 1 mąka = 1 ciasto = 1 chleb) Jak ktoś ma pytania co i jak podczas tego procesu zrobić to pytać :)
    Pragnienie - Odnawialne źródła pitnej wody. Nie tej z oceanu!!!
    Zmęczenie - wiadomo naciskamy "y" i już
    A drzewa itp potrzebne mi do budowy coraz to nowszych budynków.
    No trudno pomyślimy. Może zrobię nową gre i wprowadze wątek "popłynąłem w siną dal i znów rozbiłem się na wyspie". Ale to jest ostateczna ostateczność.

21. Banas

Odcinek 6 - Budowanie i polowanie.​

Na początek zamierzam przeprosić za pomyłke:
    Doszły również:
    -Studnia
    -"Jakiś" skład to duży bagaż a po za tym to pomyłka, bo nie ten budynek go odblokowywuje. Sry
    -Tratwa

Ok zaczynajmy(Wg wyników ankiety od dziś występuje w formie naszego bohatera.
    Nie znam imienia więc robie mini konkurs na najlepsze):

Achhh jak ja uwielbiam spokojne noce... Sprawdze jak tam moje roślinki.
    Miodzio. Zboże dojrzało. Mam 12 łodyg. hmm... Wiem! Oddzielę łodygi od nasion...
    Ok mam 12 sztuk nasion. 9 rozgniotę kamieniem na mąke a reszta na dlasze sadzenie.
    Mąka do wody na ciasto a ciasto nad ogniskiem parampampam... I mam chleb. Dobrze bo powoli kończą mi się zapasy.

Mam już dość mieszkania w pod ciasnym małym daszkiem. Zbuduje sobie ładniejszy dom. Ale jaki hmm... Już wiem! Taki będzie w sam raz.

Zrobię sobie również studnię. Mam dość biegania non stop po łyczek wody.
    Będe potrzebował DUŻO kamieni i kamyczków (50 i 200)

Zbliża się noc więc ide spać... Chrrrrr...
    Ale ciepło.... Ale.... Śmierdzi dymem!!??
    O jasna cho**** daszek się pali!! Szybko butelką wody w niego. A niech to został na tyle mocno zniszczony że nie ma sensu trzymanie go. Zdekonstruuję go i zrobię nowy trochę dalej od ogniska.
    Od autora: Sorka za brak screena z ogniem ale nie zdążyłem i ze strachu zgasiłem pożar zanim dałem screena.

Hmm marihuana już urosła... Zbiorę ją i zobaczę co z nią zrobie.
    Nawet nie powinienem tego mieć... Hmmm(Główka pracuje!) Liść drzewa + liść marihuany = Skręcik? Może tubylec się skusi...(Szyderczy śmiech)

Au... Nigdy więcej nie chcę tak długo wydobywać. Następnym razem będe robił sobie przerwy. No cóż korzyść taka, że przynajmniej nie musze odkładać tej budowy w nieskończoność... Nieważne ide spać... Bye...

Edit:
    Studnia odblokowała:
    -Zagroda kiwi (To małe coś co ma gniazdo u mnie w obozie)
    -Ogród - efekty działania czy pomoce - nieznane

Koniec

------------------------------------------------------
    Podoba się nowa forma? :)

22. Szlachcic

Świetne! Mi osobiście podoba się bardziej. Aż dziwne, bo głosowałem inaczej. Gwiazdka się należy! Dałbym ją, gdybym mógł, oczywiście ;)

PS: Jest możliwosć bardziej rozbudowanego handlu z tubylcem? A tak w ogóle to on tylko jedne na wyspę jest? :p

23. Banas

Niestety handel z tubylcem wygląda tak : kupiec proponuje jakiś rodzaj towarów na początek i potem tylko tak można handlować.
    Np jak jest u mnie zaproponował mi mikstury więc moge u niego kupić mikstury i nic więcęj. Może w stranded 3 jeśli będzie taka wersja to dodadzą możliwość sprzedawania tubylcom w formie Coś za Coś.
    Niedługo dodam również specjalne odcinki do AARa. Dziś będzie jeden napewno.

24. Szlachcic

Co do handlu - tak coś czułem. Co do odcinków - doskonale! A tak w ogóle, jak Ci się skończą pomysły i możliwości, to zwariuj i rzuć się na tubylca ;D

25. Banas

Tia... wezme znajdę jakieś hacki "przywołam" sobie wyrzutnię rakiet(Nikt niewie jak ją zbudować można ją tylko znaleźć)
    Pare jakichś rakiet podejdę do tubylca na 1cm i strzelę mu prosto w łeb.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie