Kongeriget Danmark - AAR Króllestwem Danii

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Gajtos, 8 Grudzień 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Wiktor Harboe ( 1600 – 1623 ) Część 2 z 3

1614.03.14
    Dzisiaj rusza ofensywa na Rosję... Raport z działalności dywersyjnej i szpiegowskiej przytacza liczne wady ich armii, jak np. przestarzałość uzbrojenia oraz wyraźna przewaga kawalerii nad piechotą. Przewaga liczebna jest po naszej stronie, a najsilniejszym atutem Rosjan jest niestety zima.. Duńskie armie ruszają już do Czernichowa, Połocka, Nowogrodu, Pskowa i Ołońca. Bóg jest z nami..

1615.03.15
    Czesi rozpoczęli zdobywanie twierdz Ukrainy, podczas gdy nasze wojska, po rozbiciu wojsk rosyjskich, oblegają przygraniczne twierdze. Jedna z armii wroga, pod dowództwem Nikity Bebikova, przedostała się do Wilna, po czym rozpoczęła działania oblężnicze. Wysłałem już tam oddział Waldemara Pallesena. Sam dowodzę armią oblegającą Nowogród. Słyszałem, że w okolicy stacjonuje Car Iwan V z 20 tysiącami zbrojnych. Czeka nas ciężkie zadanie, jeśli miało by dojść do bitwy...

1615.04.29
    Na szczęście dla mnie, marszałek Sigrun Galt rozbił wojska Carskie w okolicach Smoleńska. Wielkie to zwycięstwo odbiło się szerokim echem po całej Europie. W tym czasie padły twierdze w Nowogrodzie, Pskowie, Czernichowie i Ołońcu. Nasze armie posuwają się wgłąb Rosji, po drodze pokonując kolejne armie rosyjskie. Do niewoli dostał się Mikhail Sjermetiev, wielki generał i magnat pochodzenia Ukraińskiego. Zażądaliśmy za niego okup wysokości 300 tys. florenów duńskich, na co dotychczas nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Ważne z politycznego punktu widzenia jest dojście naszych wojsk pod Moskwę przed Czechami. Dałoby nam to pierwszeństwo złupienia tego bogatego miasta. Tak, wiem że to nie przystoi tak szlachetnemu narodowi jak Duńczycy. Jednak rusza tam korpus Ebbesena w większości złożony z Polaków i Litwinów, którzy głównie dla łupów ruszyli na tą wojnę. Nie dość, że w Wielkopolsce i Pomorzu co i rusz wybuchają bunty chłopskie i mieszczańskie, to jeszcze stawiają mi żądania przed wyruszeniem na wojnę. Jeszcze parędziesiąt lat temu zapewne bym zrezygnował z służby Polaków w armii, ale teraz sami Duńczycy coraz niechętniej skłaniają się ku służbie wojskowej, przez co jestem zmuszony do rekrutacji Norwegów, Szwedów, Polaków, Litwinów czy Finów..

Bitwa pod Smoleńskiem

1615.06.03
    Niestety, Czesi pierwsi przybyli i zajęli Moskwę. Polacy, pod dowództwem Stanisława Manilskiego, wszczęli bunt. Ten żałosny przykład masowej dezercji zostanie szybko zgładzony. Póki co wojska Manilskiego ruszyły na Moskwę. Padają kolejne rosyjskie twierdze, a nieliczne wojska wroga stawiają słaby opór. Dostajemy także wsparcie wojskowe od dalekich sojuszników z Sabaudii i Hesji, łącznie 15 tysięcy żołnierzy. Jedyne zagrożenie stanowią wciąż armie Iwana V (Zaporoże) oraz Nikity Bebikova (Połtawa). Frans Ebbesen wyrusza wciąż na wschodnie niezbadane ziemie Rosji, gdzie niewielu Duńczyków wcześniej było.

1616.04.19
    Ofensywa posuwa się coraz dalej, wczoraj poddał się garnizon Nowogrodu-Niżnego. Ofensywa Rosji na terenie Ukrainy doprowadziła do odbicia paru miast z rąk czeskich. Jednak są to sukcesy raczej krótkotrwałe, gdyż już tam rusza armia Antoniego Gjedde oraz króla Czech Władysława V. Rosjanie nie mają szans. Niedługo jestem skłonny przystąpić do pertraktacji pokojowych. Długo przeciągająca się wojna ma zły wpływ na nastroje ludności.

Rosja pod koniec wojny

1616.11.16
    Wspaniałe zwycięstwo, jakie Sigrun Galt odniósł nad wojskami Bebikova, skłoniły cara do negocjacji. Bitwa została stoczona na równinach w okolicach Woroneżu, niedaleko miejsca stacjonowania Iwana V. Nie tyle skłoniło, co zmusiło to cara do negocjacji. Rozpoczęte zostały w Czernichowie, który po „nawale duńskiej” jak określa się nasz atak, został stosunkowo dobrze zachowany.

1617.04.02
    Car wiedząc, że jest z góry na straconej pozycji, zgodził się na dosyć upokarzający pokój. W rezolucji pokojowej ustalono oddanie Danii Pskowa, Połocku, Mohylewa i Chełmu. Chcąc zjednać sobie szlachtę, postanowiłem rozdzielić te ziemie wśród jej przedstawicieli, zostawiając tylko 1/10 z nich jako własność państwa. Niedługo ruszam do Kopenhagi. Podobno szykowana jest wielka uroczystość z powodu moich zwycięstw nad Rosjanami. Jednak ta wiktoria kosztowała nas wiele ludzkich istnień. Nie wiem czy było warto...

Pokój Czernichowski

Mapa po pokoju Czernichowskim. Zaznaczone tereny zdobyte przez Danie

1619.12.28
    Już dawno temu mówiłem, że władza Wielkiego Namiestnika jest bardzo słaba i ograniczona. Jednak teraz jest okazja by to zmienić. Większość ludu duńskiego jest przeciwna władzy Rady Namiestniczej. Sądzą, poniekąd trafnie, że lepiej oddać władze w ręce jednej osoby. Aktualnie władza w Danii jest strasznie zdecentralizowana, przy silnej Radzie Namiestniczej oraz sejmikach regionalnych. Nie podoba się to głównie niegdyś wpływowej szlachcie, która z chęcią widziałaby władzę dyktatorską w Danii pod warunkiem potwierdzenia dawnych przywilejów. Jestem nawet skłonny się na to zgodzić. Od dawna marzyłem o pełnej władzy, a teraz w końcu mogę ją osiągnąć.

1620.07.17
    Rozwiązanie Rady Namiestniczej przyszło niespodziewanie łatwo. Przy poparciu szlachty i burżuazji zdołałem wymóc na Namiestnikach podpisanie formalnej rezygnacji ze stanowisk oraz rozwiązania Rady. Rozpoczął się nowy okres w historii Danii. Czas, kiedy na miejsce republiki namiestniczej, jak wielu określało nasz ostatni ustrój, narodziła się nowa republika. Władzę absolutną od teraz pełnić będzie Protektor. Wybierany będzie przez szlachtę oraz zamożniejsze mieszczaństwo. Protektor będzie sam mógł prowadzić politykę zagraniczną Danii oraz stanowić prawo. Władza regionalna wciąż pozostaje w rękach sejmików, które jednak straciły sporo uprawnień (m.in. brak prawa Veta wobec wyroku prawnego). Oczywiście, by usprawnić system zarządzania państwem, protektor może powołać urzędników, zajmujących się kierowaniem administracji państwowej. Ma jednak pełne prawo co do ich powoływania oraz odwoływania. Teraz mam pełne poczucie, że zostawiam kraj silny i bogaty...

1623.03.15
    Wprawdzie mój poprzednik, Wiktor Harboe, odszedł już z naszego świata parę miesięcy temu, jednak dopiero teraz zdołano wspólnie wybrać jego następce, czyli mnie, Adofla Skrama. Z pochodzenia jestem Niemcem (urodziłem się w Hamburgu) jednak od wielu lat czuję przynależność do Danii jako ojczyzny. Sądzę, że okaże się dobrym władcą.

Ps. A za tydzień.. niespodzianka ;)

2. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Adolf Skram ( 1623 – 1653 ) część 1 z 3​

1624.01.17
    Czas wzmocnić nasz kraj gospodarczo. W stosunku do innych krajów mamy słabo rozwinięty system pobierania podatków, przez brak infrastruktury, konstabli oraz sądów. Oczywiście rozbudowę rozpocznę od macierzy duńskiej (Jutlandia, wyspy Duńskie, południowa Skandynawia). Aktualna sytuacja dyplomatyczna zapewnia nam spokój na wschodniej oraz południowej granicy. Gorzej na zachodzie, bo Hiszpania wciąż wysuwa roszczenia terytorialne względem całości Iberii. Wciąż obowiązuje nas traktat, dotyczący sojuszu obronnego wobec Francji, która jest w posiadaniu Nawarry oraz Pirenei.

1624.10.10
    Tak jak się spodziewałem, Hiszpania zaatakowała Francję. Nie mam zamiaru uczestniczyć w tej wojnie. Dania to kraj ludzi spokojnych, którym marzy się dostatnie i z dala od wojen życie. Zostałem wybrany na władcę przez ludzi... i dla ludzi. Niedługo po objęciu stanowiska pewien stary szlachcic (który wolał pozostać anonimowy) powiedział mi wprost, że dla większości poprzednich władców Danii życie pospolitego ludu było rzeczą pomijaną. Liczyły się tylko wojny i kolejne podboje. A Dania zdobyła już naprawdę wiele ziem. Czas by w nie zainwestować.

Roszczenia terytorialne carów Rosji

1625.02.25
    Niestety, pokój nie jest pisany Danii! Rosja, wysuwająca roszczenia do sporych terenów Rusi Duńskiej (Połock, Psków, Mohylew itd.), rozpoczęła wojnę z nami. Atak ruszył na całej szerokości granicy. Na szczęście Czechy okazały się wiernym sojusznikiem i zaatakowały twierdze na rosyjskie na Ukrainie, wiążąc część ich sił oraz dając nam czas na przemarsz armii na Inflanty. Dowództwo nad korpusem granicznym Inflanckim przejmie Emmanuel Hardenberg, szlachcic z Finlandii, który wsławił się obroną Tallinu przed wojskami Rosji w czasie poprzedniej wojny.

1625.06.17
    Doszło do walnej bitwy między armią Antona Gjeddego a gwardią Carską Iwana V pod Jamem Zapolskim.. Została zakończona zdecydowanym zwycięstwem naszych wojsk. Dobra to wiadomość, gdyż przybliża koniec tej niepotrzebnej wojny. Zrównanie praw szlachty białoruskiej do szlachty duńskiej sprawiło, że nawet ludność ziem przygranicznych do Rosji przestała opowiadać się za zjednoczeniem państwem Iwana V.

Bitwa pod Jamem Zapolskim

1626.02.19
    Dziś zawarłem pokój z Carem Rosji na warunkach „status quo”. Żadna ze stron nie była w stanie zdobyć zdecydowanej przewagi, więc tak będzie najlepiej dla każdego. W związku z zakończoną wojną nasz sojusznik, Bretania, wyznaczył mnie na tytularnego księcia Brytanii, w związku z czym doszło do formalnego utworzenia unii personalnej między naszymi państwami. Są też złe wieści, konkretnie dotyczące dyplomacji. Królestwo Czech wypowiedziało wojnę Burgundii, najpotężniejszemu z krajów protestanckich. W przeciwieństwie do wielu innych państw europejskich, utrzymujemy z nimi dobre stosunki. Więc dołączenie do tej wojny okazałoby się sporą niekonsekwencją z naszej strony i mogłaby doprowadzić do rozruchów chłopskich. Zamierzam też w najbliższym czasie ograniczyć aktywne wojska graniczne, gdyż wydajemy na nie sporo pieniędzy, a posiadanie aż tak dużej i stałej armii nie jest nam potrzebne.

Porównanie liczebności wojsk największych państw na świecie

1628.05.11
    Długo nie pisałem, bo tez niewiele rzeczy się działo w Danii. Kolonizacja Ameryki wciąż postępuje w kierunku północnym, do tego wysłałem grupę osadników do sprawdzenia przydatności tych ziem jako bazy wypadowej do bogatych wysp legendarnych Indii i Indonezji. Niestety, bez większej obstawy wojska, koloniści zostali zamordowani przez tubylców. Co do Ameryki, aktualny namiestnik kolonii, Fryderyk Gersdoff, rozpoczął na własną rękę akcje dywersyjne, mające na celu podburzanie i namawianie do buntów Indian oraz angielskich kolonistów, niezadowolonych z polityki Londynu względem ich. Jednak armia wysłana w tamte rejony rozbiła słabo uzbrojone i źle zorganizowane oddziały buntowników. Chociaż zapał, z jakim zwykli mieszkańcy złapali za broń, daje nam nadzieję, że kiedyś uda nam się osłabić poważniej angielskie kolonie.

3. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Adolf Skram ( 1623 – 1653 ) część 2 z 3

1630.02.26
    We współczesnej Europie wciąż są budowane w szkoły wyższe, jednak Dania wypada pod tym względem dość blado. Jedynie w Kopenhadze i Wiedniu funkcjonują Uniwersytety, a w Gdańsku Akademia Sztuk Pięknych. Mam zamiar wybudować w Warszawie kolejny Uniwersytet, przeznaczony głównie dla Litwinów i Polaków. Ze spraw międzynarodowych należy wspomnieć o kolejnym najeździe hord Chińskich na Rosję. Póki co car świetnie sobie radzi z wojskami wroga, jednak przewaga liczebna jest po stronie Chin. Rosjanie dostają finansowe wsparcie od tych krajów środkowej i wschodniej Europy, które obawiają się powtórki najazdu mongolskiego.

Chiński atak na Rosję

1631.05.12
    Nadszedł koniec dla ostatniej cywilizacji z kręgu Mezoameryki. Właśnie podbiliśmy państwo Majów, ostatni niepodległy kraj w środkowej Ameryce. Dowódcą naszych zwycięskich wojsk był Fryderyk Rosenorn. Całkowicie został włączony do naszego państwa obszar państwa Majów. Przy okazji, warto wspomnieć o nowej siedzibie papieskiej. W związku z podbojem Rzymu przez Osmanów, Mikołaj VI (aktualny papież) przeniósł swoją siedzibę do Moguncji, ostatnio wyzwolonej przez Czechy spod panowania Burgundzkiego.

Fryderyk Rosenorn, wielki dowódca Duński

1634.08.11
    Czechy, jedno z najpotężniejszych państw Europy, złożyło nam propozycję sojuszu. Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem na to przystać, przy milczącej zgodzie sejmików regionalnych. Jedynie część mieszczaństwa domaga się zdobycia Prus Czeskich oraz Newy, dzięki którym zdobylibyśmy kontrolę nad większością portów nad morzem Bałtyckim. Jednak teraz nie mamy na to szans, głównie ze względu na silne nastroje antywojenne w państwie. Najgorzej jest to odczuwane w północnych Niemczech, gdzie bardzo często dochodzi do buntów chłopskich

1637.01.25
    Już wiem jak zaradzić problemom w Niemczech. Główny powód rebelii to niechęć do rządów Danii w tamtych okolicach. Postanowiłem nadać tym terenom większej autonomii (Brema, Magdeburg, Brunszwik, Luneburg), ale każde zmusić do płacenia trybutu, przez pośrednictwo w postaci urzędników Duńskich. W praktyce, to władcy tych państewek mają prawo do własnej polityki wewnętrznej, ale nie zagranicznej. Ten sposób decentralizacji państwa zyskał niedługo później miano „Zależności i bezpieczeństwa”, gdyż polegała właśnie na zależności ( lokalni władcy wciąż byli zmuszeni do płacenia trybutu i stawiania się na wojnę w razie prośby władcy Danii ) oraz bezpieczeństwu ( ludność odmienna kulturowo i językowo chętniej widziała lokalnego władcę na tronie, który zna potrzeby i zagrożenia pobliskich terenów).

Rzesza Niemiecka. Podkreślone stolice państw.

1638.04.14
    Kolejna wojna na zachodzie... Anglia w koalicji z Portugalią i Szkocją zaatakowały Burgundię, jedyne z większych państw, w którym oficjalnie przyjęto protestancką. Stało się to powodem to częstych ataków na nią przez inne państwa. Aktualnie główne działania wojenne toczą się na terenie Niderlandów, przy niewielkiej przewadze liczebnej i technologicznej Anglii. Francja oraz Hiszpania biernie przyglądają się temu konfliktowi.

4. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Adolf Skram ( 1623 – 1653 ) część 3 z 3

1639.06.13
    Rozwój handlu jest aktualnie jednym z priorytetów polityki duńskiej. Zaniedbywannie tej sprawy przez ostatnich władców, doprowadził do zubożenia naszej ludności. Coraz większą rolę zaczynają odgrywać porty atlantyckie kosztem handlu bałtyckiego i słabnącej pozycji Hanzy. Aktualnie posiadłości nad morzem Bałtyckim posiadają tylko 3 kraje, czyli Czechy (Prusy Czeskie i Newa), Księstwo Pomorza (wybrzeże od Meklemburgii aż do Słupska) oraz Dania (Skandynawia, Inflanty, Pomorze Gdańskie i Lubeka). Jakbyśmy zdołali wyeliminować z dostępu do morza Czechy, moglibyśmy w dużo większym stopniu kontrolować handel morski, poprzez zwiększenie przepustowości portów w Kłajpedzie i Newie. Sam nie wiem czy wojna jest w tej chwili odpowiednia dla Danii. Uzyskanie kolejnych terenów nad Bałtykiem z pewnością przyniesie nam niewątpliwe zyski, jednak większość ludności nie chce kolejnej wojny.

1639.08.19
    Tego się nie spodziewałem... Grupa magnaterii posługując się swoimi prywatnymi wojskami ruszyła na podbój Prus Czeskich... Król Czech potraktował to jako wypowiedzenie wojny, po czym posłał do boju swoje, żałośnie przestarzałe, wojska. Moje armie już niedługo będą w pełni gotowe do ataku... Jednak nasza polityka nie zyskuje sympatii zarówno w oczach zachodnich krajów, jak i moich... Naruszenie suwerenności państwa oraz bestialski atak na niego... Nie tego chciałem! Dania nie musi być potęgą opartą na ciągłych podbojach i wojnach. Rozwój gospodarczy, tak zaniedbywany przez ostatnie stulecia, jest równie istotny jak wojny! Ale nie mogę się tym przejmować. Czekają mnie przygotowania do kampanii Czeskiej...

1640.10.24
    Szybki atak naszych wojsk na tereny Czech pozwalają zachować nadzieje, że konflikt nie potrwa długo. Aktualnie w naszych rękach są twierdze w Prusach, Newie, Śląsku, i większości terenów macierzystych Czech. Król Władysław IV zapewne w najbliższym czasie wystąpi z prośbą o pokój. Wypada też pochwalić naszych sojuszników, zwłaszcza Bawarię, która w krótkim czasie opanowała większość terenów południowych Niemiec.

Szturm na Pragę wojsk Hansa Arrenstofa

1642.01.30
    W końcu! Traktatem w Raciborzu zakończyła się wojna z Królestwem Czech. Zgodnie z tym dokumentem, do Danii przyłączono Prusy Czeskie oraz Newę, a do Bawarii Szwabię. Ponadto Czechy muszą wypłacić wysoki trybut, który z pewnością nadszarpnie znacząco ich budżet. Ogółem ta wojna kosztowała życie 66 tysięcy żołnierzy duńskich i naszych koalicjantów oraz 95 tysięcy zbrojnych czeskich... Zostawiliśmy Czechy pogrążone w buntach, bez armii oraz ograbione... Nie wiem czy to był dobry pomysł... Z czasem może wytworzyć siegroźna koalicja krajów europejskich przeciwko Nam... Już dziś dostałem raport od szpiega, Fritjofa Bruohusa, na temat planów Francji i Anglii odnośnie Danii... Po przeczytaniu go wnioski nasuwają się same. Atak na Danię jest tylko kwestią czasu. Trzeba się na to przygotować...

1643.05.05
    Po latach starań, w końcu udało nam się zwasalizować Księstwo Pomorza. Książę Eryk VII złożył mi hołd lenny na placu Kongresowym w Kopenhadze. Wydarzenie to zostało źle odebrane przez państwa zachodnie (jak większość ruchów dyplomatycznych Danii ostatnim czasem...). Tymczasem na wschodzie kontynentu Chiny ponownie dokonały najazdu na Rosję. Po dwuletniej wojnie, zakończonej zwycięstwem Monarchii Ming, przyłączono do nich Solikamsk, Bołgar, Zawoloczje i Idnakar. W Rosji już od dłuższego czasu źłe się dzieje. Kolejni carowie są obalani przez grupy żądnych władzy bojarów, co tragicznie wpływa na kondycję państwa.

1645.03.12
    Rosja ponownie zaatakowana... Tym razem przez Imperium Osmańskie. Wojska Niewiernych dotarły aż pod Moskwę... To tylko kwestia czasu, kiedy Rosja przestanie odgrywać jakąkolwiek rolę w Europie. Najlepiej by było jakbyśmy też na tym zyskali. Ogłosiłem częściową mobilizację wojsk Inflanckich i Skandynawskich. O słabości Rosji świadczy chociażby to, że na skutek buntów Kozaków, Koubań i Lugańsk przyłączyły siędo Chanatu Krymskiego, a kolejne rebelie powoli rozrywają pozostałe tereny państwa. By uniemożliwić szlachcie samodzielny atak na Rosję, rozmieściłem wzdłuż granicy armię generała Hansa Arrenstoffa. Będzie miałą za zadanie powstrzymywać zapędy magnatów do interwencji w Moskwie,.

1647.03.19
    Mityczne Indie... Kraina o której tak niewiele wiemy... W ostatnich czasach coraz więcej się mówi o możliwości podbcia tamtejszych lądów i to nie tylko w Danii, ale także na dworach w Hiszpanii, Anglii, Francji czy nawet Imperium Osmańskim. Z naszej wiedzy kartograficznej wynika, że najlepiej byłoby rozpocząć ekspansję na tamte tereny przez skolonizowanie jednej z wielu wysp Indonezji, tak jak to uczyniła Anglia z Papuą. Do tego zadania wydzieliłem zespół żołnierzy, osadników i innych poszukiwaczy przygód pod przywództwem Fryderyka Schestsena, urodzonego w Sztokholmie Niemca. Czy wyprawa się uda tylko Bóg jeden wie...

Fryderyk Schesten z załogą wypływający z Kopehnagi. Prawe oko stracił w trakcie III wojny Rosyjskiej.

1650.12.09
    Po zaatakowaniu Rosji dodatkowo przez Czechy, Kara Koyunlu i Chanat Kazański (wcześniej pobity przez rosjan do rozmiaru niewielkiego, nic nie znaczącego państewka) doszedłem do wniosku, że ten kraj już nie ma przyszłości. Prędzej czy później ojczyzna Moskali się rozpadnie, więc czemu nie wzbogacić na tym Danii? Przyłączenie wielkich połaci ziem Rosji nie jest dla nas opłacalne, co innego zajęcie jednego z najzamożniejszych miast Europy, czyli Nowogrodu Wielkiego. Tamtejsze mieszczaństwo oczekuje stabilnej i silnej władzy, która byłaby w stanie zapewnić im dalszy rozwój. Chyba nie muszę pisać, że Rosja aktualnie do takich krajów nie należy i tylko my jesteśmy w stanie wybawić tą biedną ludność przed widmem kataklizmu w razie kolejnego najazdu Chińczyków?

1651.01.29
    Dostałem smutne wieści od grupy odkrywczej pod dowództwem Schestena. Początkowo wszystko szło dobrze, miesiąc po wypłynięciu z Wysp Zielonego Przylądka okręty zatrzymały się w należącej do Portugalii południowej Afryce, skąd wypłynięto 13 lipca 1649 roku. Na początku września dopłynięto do angielskiej placówki na Papui, skąd zamierzano rozpocząć kolonizacje i podbój sąsiednich wyspy. By poznać lepiej zwyczaje tamtejszej ludności, wysłał swojego syna na dwór do królestwa Bali, jednego z najpotężniejszych państw tego południowo-wschodniej Azji. Jednak po paru miesiącach opozycja antykrólewska doprowadziła do uprowadzenia i zamordowania młodego odkrywcy. Na wieść o tym Fryderyk wpadł w szał. Przekształcił osadników w regularne wojsko i doprowadził do wybuchu wojny domowej w Bali. Ogółem Schesten miał pod dowództwem parę tysięcy gwardzistów oraz pareset słąbo wyszkolonej „milicji”. Po paru miesiącach w wyniku tego przewrotu do włądzy doszedł Ali-len-Saladin, którego pierwszą decyzją było... powieszenie (po wcześniejszych torturach) Fryderyka. Resztka podróżników wypłynęła czym prędzej w kierunku Danii. Podsumowująć straciłem 15 okrętów, 4 tysiące najlepszych żołnierzy oraz zaprawionego dowódcę, jakim był Schesten...

Torturowany Fryderyk Schesten...

1652.02.17
    Po krótkiej interwencji duńskiej, tureckiej i czeskiej w Rosji ostatecznie doprowadzono do podpisania pokoju w Kijowie. W jego wyniku:
    - Czechy zrzekną się terenów Ukraińskich na rzecz Imperium Osmańskiego, w zamian dostaną Kraków
    - Dania odzyska Nowogród razem z obszarami przyległymi
    - Imperium Osmańskie uzyska większość terenów zamieszkanych przez Kozaków Zaporoskich
    Jak widać, ów traktat znacząco osłabia Rosję na arenie międzynarodowej. Zaiste smutnie patrzeć jak tak stare i dumne państwo z wielkimi tradycjami upada pod naciskiem krwiożerczych sąsiadów. .. Nie mogę się rozwodzić nad losem wrogich państw...

Mapa wschodniej Europy po traktacie Kijowskim. Jak łatwo dostrzec, najwięcej na nim zyskała Turcja...

1653.08.11
    Już 2 tygodnie minęły od śmierci Adolfa Skrama. Cały kraj jest w szoku, gdyż wszyscy już się do niego przyzwyczaili. Był to niewątpliwie władca wielki, jednak trzeba patrzeć do przodu. Duńczycy wybrali mnie, Henryka Schacka, na nowego władcę. Postaram się ową funkcje sprawowaćjak najlepiej potrafię. Tak mi dopomóż Bóg!

5. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Henryk Schack (1653 – 1656)​

1653.12.31
    Pętla wokół Danii się zaciska... Dostałem raport od szpiegów, z którego wynika, że nowy król Czech, Ferdynand II, razem z grupą zaufanych doradców planują atak na Danię w celu odzyskania portów Pruskich, pozbawienia nas wpływów w Niemczech oraz podboju terytoriów Słowiańskich (Wielkopolska, Lubelszczyzna, Mazowsze itd.) należących do Danii. Podobno trwają rozmowy z Rosją oraz Imperium Osmańskim na temat współpracy. Jednak sojusze katolickiego władcy, jakim jest Ferdynand, z Innowiercami z pewnością źle przyjmie większość Europy. Na domiar złego, w wielu armiach duńskich wybuchła epidemia tyfusu, przez co straciły znacząco na liczbie. Teraz muszę jak najszybciej powołać nowych żołnierzy, by uzupełnić braki.

1654.04.11
    Niestety, Czesi nie zamierzają odpuścić... Dostałem dziś akt wypowiedzenia wojny z pieczęcią królweską Ferdynanda... Aktualnie nasza armia liczy 40 tysięcy żołnierzy, z czego 20 tysięcy jest zaangażowane w kolonie. Armia Czech należy do najnowocześniejszych w Europie, do tego dowodzi nią świetny generał, Boczek Kładno. Co gorsza, z wiadomości dyplomatycznych wynika, że Stambuł i Moskwa w pełni popierają działania Muszę z powrotem wrócić do taktyki opierania się na najemnikach ruskich oraz litewskich.

Wielki Hetman Czeski, Boczek Kładno

1654.09.15
    Wojska Czech rozpoczęły oblężenia twierdz w Wielkopolsce oraz na Lubelszczyźnie. Załoga Wiednia poddała się bez walki po 4 dniach. Wysłałem już armie 20 tysięczną armie Karla Bielka, w celu przeprowadzenia ofensywy w kierunku Śląska. Sam nie zamierzam dowodzić wojskami, bo są to zadanie niegodne władcy. Co do spraw wewnętrznych, należy wspomnieć o powołaniu Piotra Koniecpolskiego, znanego prawnika i zarządcy regionu Wileńskiego, na urząd Pierwszego Skarbnika, nowo powołany przeze mnie urząd, utworzony w celu odciążenia króla od spraw gospodarczych skarbowych. Wychodzę z założenia, że jedna osoba nie jest w stanie sprawnie rządzić takim wielkim państwem, jakim jest Dania. Decentralizacja władzy powinna być jednym z priorytetów dla polityki duńskiej w najbliższych latach. Oczywiście w tej chwili ważniejsze jest odparcie ofensywy czeskiej, ale w najbliższch latach, mam nadzieję, że uda mi się zrealizować moje, niewątpliwie ambitne, plany.

1655.03.17
    Wybuchł wielki bunt chłopski w Skanii pod dowództwem Filipa Sjensenna. Plany kontrofensywy na Czechy musze chwilowo odłożyć na drugi plan... Niestety, doszły mnie wieści, że padły twierdze w Poznaniu i Lublinie. Dodatkowo, Turkowie rozpoczęli mobilizację większości sił wojskowych w okolicach Zaporoża. Szpiedzy donoszą mi o 80 tysięcznej armii, złożonej głównie z Turków, Tatarów, Mołdawian oraz Kozaków Zaporoskich. Nie dostałem jeszcze oficjalnego aktu wypowiedzenia wojny, więc możliwe, że ta armia na Rosję jest szykowana, a nie na nas. Ale cóż, czas pokaże...

1655.07.13
    Armia Czeska dotarła pod Gdańsk, jedno z najbogatszych miast Europy. Obroną dowodzi Władysław August Pioruński, niegdyś uczestnik wyprawy Indonezyjskiej, teraz kupiec (zbił fortune na sprzedaży przypraw z Indii). Dowodzi garnizonem, składającym się z 2 tysięcy milicji miejskiej oraz tysiąca znakomicie wyszkolonej kawalerii. Z Wilna już ruszyła 25 tys. armia pod moim dowództwem. Jednak trzeba pamiętać, ze Czechami dowodzi Boczek Kładno, więc czeka mnie naprawde trudne zadanie...

XVII wieczny Gdańsk​

1656.02.24
    Cóż za klęska... Upokorzenie na oczach całej Europy... Moja armia doznała klęski w starciu z dwukrotnie mniej licznymi oddziałami Boczka Kładno... Zignorowałem mojego przeciwnika, co nigdy się nie powinno zdarzyć... Jednak teraz było pewne, iż tej wojny Dania nie wygra. Zwłaszcza, że dostałem oficjalny akt wypowiedzenia wojny od posła z Imperium Osmańskiego... Olbrzymia armia pod dowództwem samego sułtana rusza na Wilno, które, z konieczności, pozostawiłem bez obrony... Teraz muszę wystarczająco szybko zebrać na tyle silną armię, aby chociaż stawiła częściowy opór wojskom Niewiernych... Odnośnie pokoju z Czechami, zgodziłem się oddać Wiedeń, Kostrzyń oraz Sieradz, czyli ziemie stosunkowo dobrze zagospodarowane oraz bogate. Ponadto, zrzekłem się praw do używania tytułu protektora księst niemieckich, w związku z czym zniknęła zależność między owymi państewkami a Danią... Teraz są ważniejsze rzeczy do zrobienia. Muszę powstrzymać Turków. Tak mi dopomóż Bóg!

Środkowa Europa po pokoju z Czechami​

1656.06.06
    W trakcie wielkiej bitwy z wojskami Tureckimi, dotarły mnie wieści, że nasz wielmożny władca zginął na skutek odniesionych ran... Wielce zła to wiadomość dla Danii, bo i sytuacja wewnętrzna nie jest dobra, i Turek atakuje nasze ziemie, co dodatkowo osłabia nasze państwo. Najlepiej sytuację co do naszego państwa oddaje zwrot – kolos na glinainych nogach. Dania potrzebuje silnej władzy, dlatego ja, Hans Krabbe, wielki generał armii duńskiej, obejmuje władzę w państwie. Przez ostatnie lata do rządów dostawały się osoby, które nie miały do tego ani chęci, ani kompetencji.

6. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Hans Krabbe (1656 – 1678) część 1

Portret Hansa Krabbe
    [justify]

1656.06.25
    Źle się działo na Litwie. Turkowie zajmują kolejne twierdze, nasze rozbite wojska wciąż cofały się pod naporem nieprzyjaciół. Jednak teraz sytuacja zaczyna wyglądać coraz lepiej, sam objąłem dowództwo nad wojskami duńskimi, rozbijając armię Tatarów Krymskich ,w dwóch bitwach pod Mohylewem, którym osobiście dowodził Chan Halim I. Druga armia dowodzona przez Karla Bielke szykuję się do ataku na Mińsk i wyzwolić to miasto spod okupacji wojsk Hospodara Wołoskiego, Aleksandra Lijasza I. Zarządziłem pełną mobilizację na terenie Regionu Warszawskiego oraz Wileńskiego. Nowi rekruci są potrzebni, gdyż nadal nie uporałem się z głównym zagrożeniem, czyli 50 tysięczną armią sułtana Sulejmana I...

1656.12.15
    Ciekawe wieści przychodzą z dalekiej Ameryki. Mianowicie, Państwo Inków (Ameryka Południowa) zostało bestialsko zaatakowane przez koalicję Anglii, Portugalii oraz Hiszpanii. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że Inkaska armia w krótkim okresie zdołała rozbić większość wojsk europejskich i przejść do skutecznej ofensywy! Przyglądając się historii Inków, dowiedziałem się, iż już raz zostali ograbieni przez wojska Portugalskie, jednak teraz tamtejszy władca zainicjował akcję “Nowoczesność w zgodzie z Tradycją”, ściągając na swój dwór do Cuzco wybitnych europejczyków. Celem tego wszystkeigo jest wyniesienie Państwa Inków do poziomu (pod względem kulturowym, wojennym oraz naukowym) krajów Starego Kontynentu. Portugalscy królowie żądali wielkich ilości złota za modernizację armii oraz sprzedaż wyposażenia wojskowego. Teraz jednak Anglicy postanowili, że “dzikusy” z Ameryki są śmiertelnym zagrożeniem dla cywilizacji (naprawdę im chodzi o złoto... cóż za obłuda..) i trzeba się ich pozbyć. Jednak uczeń przerósł mistrza, Inkaska armia rozbiłą większość oddziałów garnizonowych Portugalczyków i Anglików. Wróćmy do wojny Duńsko-Tureckiej. Pod Mińskiem doszło do starcia między olbrzymią armią Sulejmana I a wojskami Polskimi Karla Bielke. Niestety, przewaga liczebna oraz śmiałe manewry taktyczne zadecydowały o naszej klęsce. Jednak z odsieczą przybyły świeże siły ze Skandynawii pod dowództwem utalentowanego młodziana, Adolfa Ellbrechta, które zdołały w wielkiej bitwie po Bobrujskiem pokonać armię Osmańską.Wbrew pozorom to nie koniec wojny, plan na następne miesiące to odbić twierdze na Litwie z rąk Niewiernych i poprowadzić ofensywę dalej, na Ukrainę, może uda sie dojść aż do Mołdawii? Czas pokaże...

Bitwa pod Bobrujskiem

1657.07.02
    Kolejne klęski wojsk Niewiernych doprowadziły do zbuntowania się Atamana Kozackiego, Piotr Serysoszynki. Kozacy mają dość traktowania siebie jako podrzędnych chłopów lub miesto armatnie na wojnie. Wprawdzie marzenia Piotra o niepodległej Ukrainie nie mają raczej szans na powodzenie, ale każdy bunt na tyłach wroga wiąże część jego armii, co ułatwia nam znacząco natarcie. W sumie byłbym nawet skłonny utworzyć na tych terenach niewielkie państewko, jednak wkład Kozaków musiałby być dużo większy. Może nawet dogadam się z Piotrem odnośnie podziału Rusi, sam nie wiem...

Kozacy piszą list do Sułtana Sulejmana I, wyśmiewając jego propozycję współpracy.

1658.05.14
    Cały czas ruszamy w głąb Rusi. Wariant dogadania się z Kozakami nie przejdzie, gdyż wojska Sułtana rozbiły oddziały Piotra. Sam Ataman wpadł do niewoli Tureckiej, lecz podobno z niej uciekł pod cudzym nazwiskiem i osiadł w Rosji w okolicach Woroneżu. W plotki jednak nie wierzę. Tymczasem wojska Rzeszy (Księsto Pomorza i Elektorat Bawarii) toczą zaciekłe boje o tereny Węgier i Austrii, które z czasem przyniosły skutek (Bratysława została zdobyta). Duńczycy koncentrują się na wypieraniu Turków z Rusi. Póki co opanowaliśmy tereny aż po Podole. Sam zgromadziłem 40 tysięczną armię, z którą zamierzam ruszyć na stolicę Imperium Osmańskiego – Stambuł. To powinno skłonić Sułtana do negocjacji...

1658.08.28
    Po zajęciu wszystkich posiadłości Tatarów Krymskich, Chan Halim I był wreszcie skłonny do negocjacji. Ustalone zostało :
    - Tatarzy zwrócą zrabowane dobra kulturalne (Litewskie, Polskie oraz Duńskie)
    - Dodatkowo, Chan Halim I wypłaci 68 tysięcy dukatów Duńskich.
    Teraz pozostała tylko wyprawa na Stambuł. Wojska Tureckie są w dużej mierze zdemoralizowane. Rozpowszechniła się dezercja. Dostałem list od Sulejmana I, w którym wręcz błaga o pokój... Początek negocjacji zaplanowany jest na 3. Wrzesień w Suczawie.

1658.11.15
    Przedłużające sie negocjacje zostały przeze mnie przerwane. Arogancja i pogarda Sulejmana nie ma chyba granic. Jednak trzeba zniszczyć całe ich państwo, by Sułtan z swoimi doradcami łaskawie przystąpili do negocjacji. Jutro ruszam na Stambuł, Karl Bielke razem z oddziałem kawaleryjnym maszeruje na Belgrad a Adolf Ellbrecht z zaciężnymi oddziałami Kozackimi rusza na Bratysławę, którą właśnie utracili dumni Pomorzanie. Bawarczycy byli zmuszeni poddać się Wysokiej Pocie, oddając im dolną Bawarię.

Ofensywa Duńska. Na pomarańczowo najdalszy zasięg wojsk Danii.

1659.04.02
    Rusini ponownie rozpoczęli swoją beznadziejną walkę o niepodległość...Co gorsza, większość Duńskich sił znajduję się na Bałkanach, co dodatkowo nam utrudnia obronę... Decyzja o kontynuowaniu natarcia okazała się bardzo nieprzemyślana... Jednak będe musiał jak najszybciej przystąpić do negocjacji pokojowych, gdyż w państwie rozpowszechniają się nastroje antywojenne..

1660.07.14
    Po kolejnym roku walk i paru miesiącach negocjiacji w końcu zdołaliśmy dojść z Sulejmanem do porozumienia. A więc warunki traktatu Suczawsko-Belgradzkiego :
    - Turcja jest zobowiązana zapłacić Danii 345 tys. dukatów Duńskich
    - Mołdawia z portem w Białogrodzie zostanie odbarzona niepodległością, pod protektoratem Duńskim.
    - Tereny Włoskie zostaną odbarzone autonomią (prawo do zwoływania sejmiku Włoskiego, język Łaciński językiem urzędowym itd.)
    Tak to wygląda w sporym skrócie. Jednak zagrożenie ze strony Osmanów nie minęło...

[/justify]
    Dokument traktatu Suczawsko-Belgradzkiego

Upłynął miesiąc, AAR zamknięty i oczyszczony, jeśli kontynuacja to PW

Aux Teergois

7. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Hans Krabbe (1656 – 1678) część 2

1661.04.22
    Po wielkiej wojnie Turecko-Duńskiej nadszedł czas na stabilizację w Skandynawii. Co zamożniejsza magnateria zaczęła się domagać większych praw oraz przywilejów dla posiadaczy ziemskich. Jednak dzięki silnej armii na razie jesteśmy w stanie pohamować te zapędy decentralizacyjne. Gorzej wojnę zniosło Imperium Ottomanów. Dzięki ostatnim podbojom Księstwa Mediolanu (Pisa – 1638, Siena – 1658, Neapol – 1660) większość mieszkańców Italii zaczęła się utożsamiać z Italią. A właśnie Mediolan, jako jedyne państwo Włoskie na półwyspie Apenińskim, jest w stanie zjednoczyć te ziemie. Największe bunty wybuchły w Messynie, Abruzzim, Ankonie i Florencji. Chwilowo zdemoralizowana armia Ottomanów nie jest w stanie opanować sytuacji.

1662.08.12
    Dzisiaj gościłem bardzo nietypowego gościa. Przedstawił się jako Chamolungma Lakako, wysłannik cesarza Etiopii, odległego afrykańskiego kraju. Przybył wraz z córką cesarską oraz paroma dworzanami. Był wśród nich Ezan Ebbas, kapłan przedstawiciel kościoła Etiopskiego. Niezwykle inteligentna postać swoją drogą. Wracając do tematu, wizytę złożono w celu złożenia oferty mariażu między naszymi państwami. Cóż, jakby to powiedzieć... Kobiety z Etiopii mają swoją specyficzną urodę, która raczej nie pasuje Duńczykom... Więc musiałem odmówić..Tym niemniej mam nadzieję na przyjazne stosunki z tym odległym państwem.

Delegacja z Etiopii

1663.04.19
    Po ciężkim okresie, jaki przeżywało w ostatnich dekadach Rosja, powoli z powrotem wraca do pozycji mocarstwa. Po najazdach Osmanów, Azjatów oraz przyjaznej interwencji Danii państwo carskie rozpoczęło przygotowania do odbicia utraconych terytoriów. Na pierwszy ogień poszła olbrzymia, lecz słaba Monarchia Ming. W krótkim czasie młody car Iwan VI zajął znaczące obszary tego państwa. Aktualnie trwają negocjacje pokojowe w mieście Bersz.

1665.06.27
    Jednak moja ocena odradzającej się Rosji była znacząco przedwczesna. Mimo wielkiego zwycięstwa nad Monarchią Ming i odzyskania w związku z tym terytoriów zagarniętych wcześniej przez Azjatów, nie wszysko dobrze układa się dla Rosyjskiej Matrioszki. Parę miesięcy temu pewny siebie Iwan VI postanowił zaatakować Imperium Osmańskie, sprzymierzone z Chanatem Krymskim. Jednak przeliczył swoje siły. Wiosną tego roku Turkowie zdobyli i splądrowali Moskwę, parę dni później Tatarzy spalili Astrachań. W związku z tym car musiał wystąpić z prośbą o negocjacje. Skończyło się na tym, że większość obszaru rosyjskiego Azji Mniejszej została przekazana Turcji, Gruzja, Astrachań i Saraj otrzymał Chanat Krymski. Na okres 20 lat Woroneż oraz Kursk także otrzymało Imperium Osmańskie. Zarówno słaba, jak i silna Rosja nie sprzyja interesom Duńskim. W najbliższym czasie zadaniem naszych dyplomatów będzie doprowadzenie do unormowania stosunków z Carstwem.

Basen Morza Czarnego po wojnie Turecko-Rosyjskiej. Zakreskowane tereny utracone przez Rosję.

1667.12.03
    Agresywna polityka Imperium Osmańskiego jest kontynuowana przez nowego sułtana, Mustafę I. Latem tego roku rozpoczął wojnę z Królestwem Czech. Dzielni Czesi jednak nie okazali łatwym łupem szybko zdołali poprowadzić udaną ofensywę na ziemie Austrii i Włoch. Teoretyczna autonomia, wywalczona przez nas w wojnie z Osmanami realnie nie istniała od paru lat, co spotykało się ze sprzeciwem miejscowej ludności. Dlatego też Czesi byli witani jako wyzwoliciele, a nie najeźdźcy. Wracając do spraw krajowych, dzięki ogromnym pieniądzom wydanym na modernizację armii, Dania, na równi z Czechami, aktualnie może pochwalić się najnowocześniejszym wojskiem w Europie.

1667.12.08
    Ostatnimi czasy coraz mniej jest opisywane tutaj o takich sprawach, jak rozkwit literatury, religia czy filozofia. A trzeba przyznać, że jesteśmy świadkami wielkich zmian w rozumowaniu człowieka. Barokowa filozofia, zakładająca wysoką pozycję wiary w ludzkim życiu, jest coraz słabsza w Danii. Najwybitniejszym przykładem nowego nurtu filozoficznego w Danii jest Chrystian Tuorhuus, prawnik z Kopenhagi. Zamierzam go zatrudnić na moim dworze, jeśli wyrazi na to zgodę. Osobiście, jako osoba głęboko wierząca, uważam ten nurt kulturalny za coś niezbyt mi pasującego w naszym kraju. Ale cóż, Dania doszła do swojej niewątpliwej potęgi między innymi dzięki tolerancji religijnej dla podbitej ludności, więc i w tym wypadku nie zamierzam zbytnio się angażować.

Chrystian Tuorhuus, wybitny filozof i prawnik, autor słynnej powieści "Współczesny Achilles".

8. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Hans Krabbe (1656 – 1678) część 3​

1670.11.27
    Potęga Imperium Osmańskiego nie mogła trwać wiecznie... Wyniszczające i długie wojny Danią, Rosją oraz aktualna z Królestwem Czech, doprowazdiły do nastrojów niepodlegościowych w całym państwie. Dodatkowo, nieporadność dowódców Ottomańskich tylko pogorszyła sytuację. Doprowadziło to do ogłoszenia niepodległości przez “Wielkie Księstwo Ukraińskie” latem 1679 roku oraz przyłączenie się terenów środkowej Italii (Rzym, Florencja) do Księstwa Mediolanu. Czesi są dalej w ofensywie, wciąż poddają się kolejne miasta na Bałkanach. Wprawdzie szpiedzy donieśli mi o planowanej kontrofensywie wojsk Osmańskich, lecz nie wierzę w powodzenie takiej akcji. Wojna została przegrana na całej lini, teraz tylko pozostaje Sułtanowi prosić Króla Czech o szybkie zawarcie pokoju. Z dwojga złego wolę sąsiadować z silnymi Czechami niż z potężnym Imperium Osmańskim...

1671.03.11
    Musze przyznać, że Ferdynand III, król Czech, zdziwił mnie bardzo. Postanowił zrezygnować z nabytków terytorialnych w wojnie z Ottomanami i zadowolił się tylko zagwarantowaniem niepodległości Królestwa Ukrainy przez Imperium Osmańskie. Królem owego państwa został przyjazny Pradze Iwan Porożenko (rządzący jako Iwan I). Nie rozumiem takiej polityki Czech, gdyż tylko tworzą sobie wrogów w Rosji i Danii, zamierzając zachować całość rządów nad Ukrainą. Cóż, czas pokaże jak to się potoczy...

Portret Iwana Porożenki, króla Ukrainy

1673.06.08
    Dzisiaj podpisałem się ostatecznei pod nowo uchwalonym prawem o pobieraniu ceł na towary (głównie przyprawy) sprowadzane z Indii, Indonezji i Indochin. Już od dłuższego czasu dowiadywałem się, iż w handlu Dania ma sporo do nadrobienia w stosunku do państw zachodnio Europejskich. Mam nadzieję, że i w tej kwestii nasza ojczyzna zdołą osiągnąć najlepszą pozycję w Europie...

1674.01.24
    Chcąc rozszerzyć nasze wpływy na Niemczech postanowiłem wejść w sojusz z Biskupstwem Hamburgu i Księstwem Hesji. Władcy tych krajów byli niezwykle zadowoleni z tej sytuacji, zwłaszcza że wciąż czują strach przed Burgundią. Rzesza Niemiecka jest słabsza niż kiedykolwiek, cesarz z Turyngii, Rudolf I praktycznie nie ma już żadnej władzy nad państwamy wchodzącymi w skład cesarstwa. Silny protektor, jakim jest Dania dla części z tych państewek, może okazać się decydujące w celu zachowania swojej odrębności dla cesarstwa.

1674.02.21
    Niespełna miesiąc po podpisaniu traktatu sojuszniczego w Lubece przyszło nam w spokoju żyć. Jednak teraz musimy przybyć z pomocą sojusznikowi. Burgundia bestialsko napadła Biskupstwo Hamburgu, myśląc że z łatwością zdoła poszerzyć terytorium swojego państwa. Nie będzie naszej zgody na podobne działania ze strony innowierców. Dowiedziałem się o wyruszeniu 40 tysięcznej armii Burgundczyków pod dowództwem księcia Sebastiana de Balay. Chyba jestem zmuszony samodzielnie objąć dowodzenie nad armią Duńską. Flota pod dowództwem słynnego admirała Kaspera Ulfeldta wypłynęła na spotkanie z okrętami Ligi Protestanckiej (Burgundia, Lotaryngia I Sabaudia).

1674.06.31
    W armii Duńskiej brakuje utalentowanych dowódców... Książe Sebastian zdołał z łatwością rozbić 15 tysięczny oddział Thomasa Hansena. Dopiero armia pod moim dowództwem pokonała Burgundczyków pod Koldingiem, jednak nie dowodził nimi utalentowany książe, tylko hrabia Korneliusz de Mercatel, który okazał się wyjątkowo słabym generałem. Dalsze losy kampanii stoją pod znakiem zapytania, ponieważ brakuje środków na jej prowadzenie. Skierowałem do władców europejskich pismo z prośbą o pomoc w walce z niewiernymi. Jednak na razie od nikogo nie otrzymałem powytywnego odzewu... Martwię się, że Hamburczycy nie wytrzymają długo oblężenia. A jak powszechnie wiadomo “Nec Hercules Contra Plures”, sami nie zdołamy pokonać całej koalicji Protestantów.

Bitwa pod Koldingiem. Obraz XVIII wieczny nieznanego autora

1674.08.12
    Jednak zdołałem uratować sytuację. Rozbiłem wojska księcia Sebastiana, zanim zdołał zdobyć Hamburg i Bremę. Poprowadziłem także dalszą ofensywę na Fryzję. Zwycięstwo jest w zasięgu naszych rąk... Flota dowodzona przez Ulfeldta pokonała nieliczne okręty Burgundzkie i zaczęła blokadę portów Niderlandzkich. Lotaryngia i Sabaudia na wieść o klęskach sojusznika postanowiły wycofać się z wojny. Powinienem się cieszyć z tego, lecz po głębszym zastanowieniu nie jestem zadowolony. Cóż znaczy honor w dzisiejszych czasach, jeśli sprzymierzeńcy w sposób tak łatwy zostawiają siebie samotnie na placu boju? Postawa ta jest tak niegodna, że chociaż to moi wrogowie, jestem zawiedziony. W dzisiejszych czasach na nikim nie można polegać...

1675.02.06
    Ostatecznie zdołałem dojść do porozumienia z władcą Burgundii po 2 tygodniowych negocjacjach. Postanowiłem dokonać przetasowania na obszarze Niderlandów, nadając tamtejszym ludom niepodległość. Konkretnie nadałem ją Hrabstwu Hainaut oraz Republice Holandii, obejmującej jedynie tereny Zelandii oraz Holandii właściwej. Władcą Hainaut został Ludwik Friso, a Stadhouderem Holandii Wilhelm Luksemburski, który mimo swej niewątpliwie słabej pozycji, zadeklarował Holandię jako równoprawnego Danii partnera. Muszę przyznać, że to niezwykle ambitna postawa...

Mapa Niderlandów po wojnie Burgundzko-Duńskiej (1674-1675)

1677.06.13
    Misję nawrócenia Indian Mezoameryki można uznać prawie za skończoną. Akcje misjonarskie są przeważnie przyjaźnie traktowane przez rdzennych mieszkańców tych ziem, głównie ze względu na bogactwo wiary katolickiej. Pozwala ona zrozumieć lepiej otaczający świat niż ich dotychczasowe wierzenia. Jedyne co ich odrzuca, to nieomylność papieża, aczkolwiek i do tego można ich przekonać. Katolicyzm już przeważa na terenach wschodniego wybrzeża, centralnego Meksyku. Pogaństwo utrzymuje się jedynie na części zachodniego wybrzeża, jednak i tam planowane są wkrótce akcje misjonarskie.

Akcje misyjne w Meksyku

1678.09.22
    Niestety jestem zmuszony obwieścić tutaj smutną wiadomość. Po ponad dwudziestoletnim panowaniu zmarł nasz wspaniały władca Hans Krabbe... “W obliczu śmierci nie ma sprytnych, nie ma odważnych, straszy brak możliwości uzyskania drugiej szansy” jak zwykł mawiać nasz zmarły protektor... Po krótkim głosowaniu zostałem wybrany oficjalnie nowym protektorem Danii, Norwegii, Szwecji, Finlandii, Litwy, Estonii, Kurlandii, Polski, Prus, głównym zarządcą zamorskich posiadłości w Meksyku, Labradoru, Nowej Finlandii oraz wielu wysep na oceanie Atlantyckim. Mam nadzieję, że chociaż w części zdołam dorównać mojemu poprzednikowi...

9. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Sytuacja w Europie, 1678 rok

Wschodnia Europa
    Wpływy na Rusi został rozdzielone między 4 kraje:
    - Królestwo Danii, które jednocześnie posiada niemal wszystkie ziemie Skandynawskie
    - Imperium Rosyjskie, rozciągające się aż za Ural
    - Królestwo Czech, posiadające większą część Niemiec
    - Królestwo Ukrainy, częściowo zależne od Czech
    Istnieją także zależna od Danii Mołdawia oraz Chanat Krymski, które jednak nie odgrywają zbytniej roli.

Bałkany i Italia
    Zdecydowanie najpotężniejszym państwem tego regionu jest Imperium Osmańskie, które zdołało sobię podporządkować Azję Mniejszą, dużą część Bliskiego Wschodu, Grecję, Bułgarię, Serbię, Bośnię, Chorwację, Austrię, większą cześć Węgier i Włoch oraz sporo wysep na Morzu Śródziemnym. Północna Afryka została rozdzielona między Portugalię, Hiszpanię i wciąż istniejącą Monarchię Mameluków z Egiptu. Włochy powoli przechodzą etap zjednoczenia dzięki książetom Mediolanu z dynastii Medyceuszy.

Francja i Niemcy

Tereny starożytnej Galii są obecnie rozdzielone pomiędzy 2 znaczące państwa (Burgundia i Francja) oraz mniejsze księstewka jak Bretania czy Lotaryngia. W Cesarstwie Niemieckim najpotężniejszym krajem jest Królestwo Czech, gdzie władcy z dynastii Luksemburgów dzierżą koronę cesarską rywalizując o nią z Burgundią. Jedynymi rdzennie niemieckimi państwami, pozostającymi niezależne, pozostały Anhalt, Turyngia, Pomorze i Brema. W rejonie Niderlandów w wyniku interwencji Duńskiej niepodległość uzyskała Republika Holandii.

Iberia i Afryka Płn.

Tutaj rolę dominującą uzyskało Królestwo Hiszpanii, któe już od wielu lat stara się ostatecznie zakończyć dzieło zjednoczenia Iberii przez podbój Aragonii i odebranie Francji terenów za Pirenejami. Prężną potęgą ekonomiczną jest Portugalia, która poza swoimi terenami na Półwyspie zdobyła Oran oraz tereny Trypolitanii wraz z bogatą Aleksandrią. Aragonia ogranicza swoje działania tylko do rozpaczliwej obrony w obliczu kolejnych wojen z Hiszpanią i Turcją.

Wyspy Brytyjskie

Anglicy w trakcie ostatnich lat zdołali sobie w całości podporządkować Irlandię, jednocześnie utrzymując placówki na kontynencie w Gaskonii, Agder, Oldenburgu czy Calais. Podbili także cenną bazę wypadową do Indii, jaką jest Tanger. Ich sąsiad od północy, Szkocja, ma ciężką sytuację. Po przejściu na kalwinizm Jana III stosunki z Anglią mocno się ochłodziły i jedynym ratunkiem może okazać się trwały sojusz lub zależność z którymś z mocarstw Europy.

10. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Nowy Świat, 1678 rok A.D.​

Tereny Ameryki Północnej zostały zasiedlone przez :
    - Hiszpanię ( Wicekrólestwo Nowej Andaluzji, tereny bogate w ryby i futra)
    - Anglię ( centralna część kontynentu, główne bogactwa to tytoń, zboże i futra )
    - Dania ( Meksyk i wschodnia Kanada, główne towary – złoto, cukier i bawełna na południu oraz zboże i ryby na północy)
    - Portugalia ( zachodnie wybrzeże, obszary bogate w wełnę i sól )
    Wciąż pozostają olbrzymie połacie terenu na zachodzie do odkrycia i osiedlenia się dla europejczyków.

Ameryka Południowa
    Te tereny zostały zaś rozdzielone na mocy traktatu z Beiry na 5 części. Najmniejsza jest Angielska, zasiedlana głównie przez przyszłych bogatych plantatorów, ponieważ te ziemie idealnie się nadawały do uprawy cukru. Portugalska część znajdowała się przy zetknięciu obu kontynentów i była wykorzystywana do plantacji kawy. Strefa Francji była w okolicach ujścia Amazonki i głównie zajmowana się tam uprawą trzciny cukrowej i kawy. Część Hiszpanii była położona na południu, a stanowiły ją tereny idealne pod uprawę zboża, co też wykorzystali Hiszpanie. Największą częścią jest w stanie poszczycić się Burgundia, jedyne państwo protestanckie, które brało czynny udział w kolonizacji. Centrum kontynentu wciąż pozostaje nieskolonizowane ze względu na trudność przebicia się przez dżunglę Amazońską i wątpliwą przydatność tych ziem.

Statystyki :

Najludniejsze miasta Europy :
    1.Londyn – 315 tys.
    2.Paryż – 260 tys.
    3.Mediolan – 180 tys.
    4.Stambuł – 175 tys.
    5.Kopenhaga – 165 tys.
    6.Antwerpia – 137 tys.
    7.Praga – 125 tys.
    8.Moskwa – 122 tys.
    9.Madryt – 120 tys.
    10.Kraków – 115 tys.

Najpotężniejsze państwa Europy (dochód i armia) :
    1.Francja
    2.Imperium Osmańskie
    3.Hiszpania
    4.Anglia
    5.Dania
    6.Rosja
    7.Czechy
    8.Burgundia
    9.Portugalia
    10.Ukraina

Elektorzy Cesarstwa Niemieckiego :
    1.Księstwo Anhalt (cesarz)
    2.Królestwo Czech
    3.Księstwo Pomorza
    4.Księstwo Turyngii
    5.Biskupstwo Badenii
    6.Księstwo Lotaryngii

11. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Karol Bornson (1678 – 1680)​

Portret Karola Bornsona

1678.09.28
    Czas wziąć się do roboty! Na pewno wiele rzeczy w Danii wymaga reform. Pierwszym wyzwaniem jest, od dawna ignorowana przez moich poprzedników, kodyfikacja praw administracyjnych. Od wielu lat ekspansywna polityka władców Duńskich zmusiła mnie obecnie do opracowania ogólnego kodeksu, który pomoże w postępującej od dłuższego czasu centralizacji władzy. Trzeba także zająć się rozbudową floty, bo jak na jedno z mocarstw kolonialnych mamy żałośnie mało okrętów wojennych... Także dyplomacja nie odnosiła znaczących sukcesów od dłuższego czasu...

1679.04.15
    Udało się! Dania w końcu potwierdziła swoje znaczenie na arenie międzynarodowej, podpisując 2 pakty sojusznicze z pańśtwami Iberii :
    - 12 Marca w Allentejo z Portugalią
    - 3 Kwietnia w Barcelonie z Hiszpanią
    Posiadając tak znaczących sojuszników można z powodzeniem pokusić się o hegemonię na Starym Kontynencie... Jednak władcy Hiszpanii na razie są zajęci odbiciem całości terytoriów półwyspu od Francji, co im się nie udało już w dwóch poprzednich wojnach. Zaś Portugalia wprawdzie na lądzie znaczącej siły nie stanowi, ale są za to posiadają jedną z najpotężniejszych flot na świecie. Właśnie z Lizbony zamierzam czerpać wzorce odnośnie rozbudowy naszej floty.

Uroczyste podpisanie traktatu sojuszniczego z Hiszpanią w Barcelonie​

1679.08.15
    Przybył do mnie dziś posłaniec z Państwa Papieskiego, Arcybiskup Edwin van Hoelthe. Prosił mnie w imieniu papieża, chwilowo przebywającego w Klewe, o pomoc w odzyskaniu Rzymu z rąk niewiernych. Sądzę, że jestem w stanie sprostać temu zadaniu, jednak dopiero po wybudowaniu odpowiedniej floty, potrzebnej do transportu wojsk. Prawdopodobnie do wskrzeszonej Ligi Katolickiej należeć będzie jeszcze Czechy i Mediolan, które jednak myślą o swoich bezpośrednich zdobyczach, w przeciwieństwie. Przymierze Danii z państwami Iberii daje nadzieję na udział i tych potężnych krajów w przyszłej wojnie.

Sytuacja Danii w kurii

1679.12.16
    Otrzymałem niepokojące wieści ze wschodniej granicy. Podobno car zaczął gromadzić olbrzymią armię w okolicach Pskowa i Nowogrodu... Sam posiadam w Europie tylko 35 tysięcy stałej armii oraz 20 tys. straży kolonialnej. Najlepiej będzie ponownie powołać ludzi Republiki Duńskiej do obrony swojej ojczyzny... Naszej wspólnej ojczyzny... Duńczyków, Szwedów, Norwegów, Finów, Polaków, Litwinów, i innych ludów zamieszkujących naszą ojczyznę...

Rosyjscy strzelcy, podstawa piechoty w carskiej armii

1680.03.10
    Dzisiejszego ranka znaleziono martwego Karola w ogrodzie przy pałacu Kopenhaskim. Prawdopodobnie przyczyną śmierci był upadek z konia, jednak osobiście nie dowierzam temu... Karol był wybornym jeźdźcem... Uważam, że mógł być to zamach przeprowadzony przez wrogów Danii, jednak póki nie mam dowodów nie mogę się tym przejmować. Na nowego namiestnika wybrano mnie, Wilfreda Juela, skromnego Szweda urodzonego w Uppsali...

ps. wiem że krótko, ale co mam poradzić ze 2 lata rządził...

12. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Wilfred Juel (1680-1682)​

Portret Wilfreda Juela. Został on wykonany w 1667 roku, gdy Wilfred pełnił funkcję burmistrza Sztokholmu.

1680.03.12
    Po krótkim rozeznaniu w sytuacji międzynarodowej Danii dotarły do mnie nowe dwie wiadomości, dobra i zła. Zacznijmy od dobrej, czyli od objęcia urzędu papieża przez wcześniejszego arcybiskupa Kopenhagi, Eryk Hoghusen. Teoretycznie mogą wynikać z tego same korzyści, jednak domyślam się, iż doprowadzi to do pogorszeniu stosunków stosunków Imperium Osmańskim, a w dalszej perspektywie może nawet oznaczać to wojnę… Złą wiadomością jest ogłoszenie dekretu o blokadzie handlowej Danii przez Rosję oraz Francję. Podczas gdy kupcy Duńscy handlowali w większej części świata, merkantylistyczne zapędy owych mocarstw zapewne doprowadziły do potrzeby zahamowania pogłębiającej się przewagi towarów Duńskich nad ich własnymi.

Polityka wewnętrzna państwa Duńskiego

1680.10.28
    Mam złe wieści. W Wilnie doszło do zbrojnego wystąpienia Luterańskiej mniejszości, głównie pospólstwa i średniej szlachty. Wojska buntowników liczą 20 tysięcy zbrojnych i już zdążyły opanować sporą część Litwy, mordując większość urzędników państwowych, w tym Kazimierza Drzewickiego, burmistrza Wileńskiego. Doszło do masowej profanacji kościołów oraz mordów na księżach. Trzeba coś z tym zrobić nim będzie za późno! Zamierzam wybrać się tam drogą morską wraz z moją gwardią by jak najszybciej ukrócić ten proceder. Dania jest krajem tolerancyjnym. Szkoda, że „tolerowani” nie potrafią tego docenić… Nie zamierzam się jednak posuwać do tak radykalnych kroków, jakie były podjęte w Hiszpanii czy Czechach. Byłoby to wbrew mojej naturze… Chociaż czy rządy państwem powinny odbywać się zgodnie z moją naturą, a nie naturą państwa? Jednostka rządząca zawsze będzie przebijała swoje osobiste pomysły i odczucia, możliwe nawet, że podświadomie. Wprawdzie w Danii moje rządy i tak są ograniczane przez Radę, ale nie oszukujmy się, władza jest na tyle scentralizowana, że mógłbym bez problemu przeforsować każdą swoją decyzję. Mam wrażenie jednak, że nie jest to dobre wyjście. Jednostka nigdy nie ma racji w każdej dziedzinie, a aktualny system wspiera właśnie takie dążenia. Muszę postarać się o zorganizowanie królewskiego gabinetu wybitnych i cieszących się szacunkiem osobistości.

1681.06.21
    Po wielkich staraniach udało mi się ściągnąć na dwór królewski 4 nowe osobistości, które chciałbym pokrótce opisać:
    - Johan Gyllenstierna, bogaty posiadacz ziemski i świetny administrator,
    - Niels Juel, niegdyś kapitan okrętu pirackiego, jedna z legend korsarzy. Po schwytaniu dałe mu wybór – szubienica lub współpraca. Nie okazał się takim idiotą, na jakiego wyglądał… Może to trochę dziwne, że na moim dworze znajduję się były pirat, ale na wojskach i taktyce morskiej zna się jak nikt inny. Przy okazji jest to mój daleki kuzyn…
    - Hans Wachtmeister, kupiec, który dorobił się na handlu z Dalekiego Wschodu
    - Wiktor Tarnowski, polski chemik, twórca definicji pierwiastka chemicznego.
    Jak widać nie brakuje tu wybitnych osobistości.

Niels Juel, brat Namiestnika, Wilfreda Juela. Obaj byli synami Christiana Juela, arystokraty szwedzkiego, jednak Niels był synem z "nieprawego łoża". W wieku 16 lat uciekł z domu z powodu ciągłego poniżania i wstąpił do załogi kaperskiego okrętu "Feniks". Podczas gdy jego brat kończył studia w Uniwersytecie Kopenhaskim, on objął dowodzenie nad swoim pierwszym statkiem. Został schwytany podczas bitwy pod Władysławowem.

1681.12.10
    Dotychczas podczas moich rządów udało mi się zarządzić budowę około 60 okrętów, dzięki czemu Duńska flota liczy już 120, z czego większość to ciężkie fregaty oraz galeasy, czyli jedne z najnowocześniejszych zdobyczy dzisiejszych czasów. Zamierzam dalej rozbudowywać flotę królewską do około 200 okrętów, chociaż Niels mi podpowiada, że do samych patroli Morza Bałtyckiego oraz Karabskiego potrzeba 100 fregat, jednak nadmierne wydawanie środków finansowych na flotę może spowodować zaniedbanie innych, równie ważnych, dziedzin gospodarki.

Jedna z bitew morskich z piratami na morzu Bałtyckim

1682.08.30
    Niestety krótkie panowanie mojego poprzednika zakończyła śmierć na straszną chorobę, jaką jest gruźlica…Jednogłośnie zostałem wybrany nowym władcą, warto przedstawić chyba tutaj moją osobę? Należę do słynnego rodu Brockenhuusów, z którego pochodził także Fritjof Brockenhuus, władca Danii w latach 1576-1601. Wyrównanie jego osiągnięć byłoby wielkim zaszczytem, w końcu to za jego panowania Dania przyłączyła Arcyksięstwo Austrii oraz wtedy to po raz pierwszy na Kremlu zawisła nasza flaga. Fritjof wprowadził Danię do XVII wieku, mam nadzieję, że mi się uda wprowadzić Danię do wieku XVIII, jeszcze potężniejszą i bogatszą…

13. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Dobra, to już niestety koniec :(

Co pewnie niektórzy już wiedzą, sejw mi się skaszanił, w związku z czym kończę już ostatecznei z tym AARem. Szkoda trochę, bo miałem nadzieję, że mimo przeciwności losu uda mi się go dociągnąć do końca.
    To tyle chyba, proszę moderację o wyczyszczenie i zamknięcie tematu.
    Pozdrawiam

Jeżeli nikt nie pomoże Gajtosowi z sejwem, to ten AAR umrze. Narazie przeczyściłem go, ale zostawiam otwarty (wierzę w Was:) )
    Pozdrawiam, konserw.

Na prośbę autora zamykam.
    Pozdrawiam, konserw.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie