Lutycja: krew zachodnich Słowian

Discussion in 'EU III - AARy' started by Luuny, Nov 14, 2012.

1. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

Widzę, że Drang Nach DDR postępuje... :D Właśnie, może zajmiesz wszystko pomiędzy Polską a Łaba i poświęcisz się ekspansji kolonialnej?

BTW jaką Łużyce mają kulturę? Zmieniałeś na łużycką czy mają domyślnie saską?

2. Luuny

Luuny Ten, o Którym mówią Księgi

Właśnie o czymś takim myślę. Zająć tereny na wschód od Łaby i tym osłabić Cesarstwo.
    Następnie zająć się zamorskimi wyprawami :)
    A Łużyce mają już kulturę śląską ;)

3. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Średniowieczne NRD? Brzmi świetnie :p

4. Luuny

:) tylko bez Niemców.
    I nie wiem czy się tak całkowicie granice pokryją.
    Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Następny odcinek prawdopodobnie w środę.

5. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

Tak granic nie pokrywaj ja Ci proponuje zająć ujście Łaby aby mieć niezależne od Duńczyków okno na świat a z tego co się orientuje to i w Holsztynie byli Słowianie albo blisko jego granic?

6. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Nom byli, jakieś 600-700 lat prędzej (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_700.png). W chwili rozpoczęcia gry Słowianie pewnie już stanowili mniejszość nawet na pierwotnych ziemiach Lutycji. Nie wiem w jaki sposób mogliby zaludnić ziemie na wschód od Łaby, chyba żeby zaprosić do osiedlania też Polaków i Czechów.

ARR fajnie wygląda tylko, moim zdaniem, powinien się raczej toczyć na CK.

7. Luuny

Są jednak ku CK II przeciwwskazania niestety.
    1. Nie mam CK II, a piractwem się brzydzę ;)
    2. Wieleci w CK II giną jako pierwsi i jedynie "dopicowany" władca i kraj miałyby szanse z cesarstwem i Polską.

Ale właśnie dlatego dałem w prologu krótką historią skąd i jakim cudem udało się Słowianom Połabskim przetrwać ;)
    Może w przyszłości, kiedy nabędę CK II, coś mnie zachwyci. Póki co, moja Lutycja :D

8. Luuny

Alem się rozpędził. Fiu, fiu, jakby rzekł pewien bohater kreskówki.
    Następny chyba dopiero w przyszłym tygodniu. Chyba, że czasu skądś chwilę zdobędę.

9. Luuny

10. John Miller

Nieźle Ci pojechało po stabilności jak wypowiedziałeś wojnę Magdeburgowi :p Kiedy dostaniemy jakąś mapkę?

11. Luuny

Niestety stabilność spadła, ale jakoś ją podniosłem ;)
    Najgorsza jest jednak niesława i możliwość buntów. Ale radzę sobie :)
    W następnym odcinku mapka polityczna i wpływu :)

12. Hoss

Hoss Nowy

Ja to bym chciał zobaczyć mapę świata :p Trochę denerwującą się czyta tą "starą" czcionkę.

13. Luuny

Zobaczę co się da zrobić z mapą świata ;) aczkolwiek chciałem podsumowanie zrobić po 100 latach czyli w 1499 ;)
    Jeśli chodzi o czcionkę, to też do końca wieku przyjdzie poczekać.
    Zmieni się nieco epoka, to zmieni się styl pisma.
    Następny odcinek wrzucę jakoś w środę-czwartek.

14. John Miller

Tylko błagam, nie pisz gotykiem ;_;

15. Luuny

Haha ;) a w sumie potrafię. Nasz kochana p. prof. z NPH postawiła sobie punkt honoru, żeby student potrafił pisać neogotykiem. Ze skóry wychodziłem, ale kaligrafowałem hehe. Studia już za mną ale umiejętność nieco została.

Następny odcinek w piątek lub w sobotę.

16. Luuny

17. MakiMaki

MakiMaki User

Świetny AAR! Mógłbyś zdradzić jaką czcionką będziesz potem pisać? Czyżby italica? :>

18. John Miller

Będziesz przebijał się do Morza Północnego? :p

19. Luuny

@MakiMaki - jeszcze się zastanawiam, italica albo silesiana ;)
    @John Miller - Hamburg na powrót stanie się słowiański :) Nie chcę być zależny od cieśnin duńskich

20. vimes6

vimes6 Guest

A cesarstwo się nie wkurza, że zabierasz im wasali? :D

21. Luuny

Hehe :D cesarz jest z Mediolanu i nie trawą go Austria i Czechy dlatego ma problemy, żeby się dobrać do mnie :)
    A ja to bezczelnie wykorzystuję ;)

A tak trochę spoilerując: wpadł mi do głowy taki pomysł, żeby państwa niemieckie całkowicie odciąć od morza, to byłoby coś, ale na razie nie wiem czy to spełnię ;) no i HRE chciałbym zlikwidować, ale nie wiem jeszcze jak się do tego i kiedy zabiorę.

22. Zoor

Zoor Ideolog gender

Zeslawizowanie Niemców wydaje mi się mało prawdopodobne - a bez tego państwo straci swój charakter i stanie się drugimi Czechami.

23. anomaly

anomaly Znany Wszystkim

Nie reslawizuj całych Niemczech bo to głupie będzie, zreslawizuj ziemie do Łaby, a z reszty pomóż kompowi stworzyć Niemcy które będą mogły cię nękać i kolonizować coś. Nie odcinaj ich też od morza, tak to będziesz miał jakiegoś wroga z którym możesz nawet przegrać, a porażki w AARach zawsze się ceni...

24. Luuny

Zobaczymy jak się to wszystko rozwinie :)
    Na razie mojego władcę wciągają zamorskie wyprawy

25. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

a jakby się pokusić o słowiańskie Niemcy zjednoczone przez Lutycje??? to było by coś, tego świat nie widział :)

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice