Lutycja: krew zachodnich Słowian

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Luuny, 14 Listopad 2012.

1. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

Widzę, że Drang Nach DDR postępuje... :D Właśnie, może zajmiesz wszystko pomiędzy Polską a Łaba i poświęcisz się ekspansji kolonialnej?

BTW jaką Łużyce mają kulturę? Zmieniałeś na łużycką czy mają domyślnie saską?

2. Luuny

Luuny Ten, o Którym mówią Księgi

Właśnie o czymś takim myślę. Zająć tereny na wschód od Łaby i tym osłabić Cesarstwo.
    Następnie zająć się zamorskimi wyprawami :)
    A Łużyce mają już kulturę śląską ;)

3. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Średniowieczne NRD? Brzmi świetnie :p

4. Luuny

:) tylko bez Niemców.
    I nie wiem czy się tak całkowicie granice pokryją.
    Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Następny odcinek prawdopodobnie w środę.

5. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

Tak granic nie pokrywaj ja Ci proponuje zająć ujście Łaby aby mieć niezależne od Duńczyków okno na świat a z tego co się orientuje to i w Holsztynie byli Słowianie albo blisko jego granic?

6. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Nom byli, jakieś 600-700 lat prędzej (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_700.png). W chwili rozpoczęcia gry Słowianie pewnie już stanowili mniejszość nawet na pierwotnych ziemiach Lutycji. Nie wiem w jaki sposób mogliby zaludnić ziemie na wschód od Łaby, chyba żeby zaprosić do osiedlania też Polaków i Czechów.

ARR fajnie wygląda tylko, moim zdaniem, powinien się raczej toczyć na CK.

7. Luuny

Są jednak ku CK II przeciwwskazania niestety.
    1. Nie mam CK II, a piractwem się brzydzę ;)
    2. Wieleci w CK II giną jako pierwsi i jedynie "dopicowany" władca i kraj miałyby szanse z cesarstwem i Polską.

Ale właśnie dlatego dałem w prologu krótką historią skąd i jakim cudem udało się Słowianom Połabskim przetrwać ;)
    Może w przyszłości, kiedy nabędę CK II, coś mnie zachwyci. Póki co, moja Lutycja :D

8. Luuny

Alem się rozpędził. Fiu, fiu, jakby rzekł pewien bohater kreskówki.
    Następny chyba dopiero w przyszłym tygodniu. Chyba, że czasu skądś chwilę zdobędę.

9. Luuny

10. John Miller

Nieźle Ci pojechało po stabilności jak wypowiedziałeś wojnę Magdeburgowi :p Kiedy dostaniemy jakąś mapkę?

11. Luuny

Niestety stabilność spadła, ale jakoś ją podniosłem ;)
    Najgorsza jest jednak niesława i możliwość buntów. Ale radzę sobie :)
    W następnym odcinku mapka polityczna i wpływu :)

12. Hoss

Hoss Nowy

Ja to bym chciał zobaczyć mapę świata :p Trochę denerwującą się czyta tą "starą" czcionkę.

13. Luuny

Zobaczę co się da zrobić z mapą świata ;) aczkolwiek chciałem podsumowanie zrobić po 100 latach czyli w 1499 ;)
    Jeśli chodzi o czcionkę, to też do końca wieku przyjdzie poczekać.
    Zmieni się nieco epoka, to zmieni się styl pisma.
    Następny odcinek wrzucę jakoś w środę-czwartek.

14. John Miller

Tylko błagam, nie pisz gotykiem ;_;

15. Luuny

Haha ;) a w sumie potrafię. Nasz kochana p. prof. z NPH postawiła sobie punkt honoru, żeby student potrafił pisać neogotykiem. Ze skóry wychodziłem, ale kaligrafowałem hehe. Studia już za mną ale umiejętność nieco została.

Następny odcinek w piątek lub w sobotę.

16. Luuny

17. MakiMaki

MakiMaki User

Świetny AAR! Mógłbyś zdradzić jaką czcionką będziesz potem pisać? Czyżby italica? :>

18. John Miller

Będziesz przebijał się do Morza Północnego? :p

19. Luuny

@MakiMaki - jeszcze się zastanawiam, italica albo silesiana ;)
    @John Miller - Hamburg na powrót stanie się słowiański :) Nie chcę być zależny od cieśnin duńskich

20. vimes6

vimes6 Guest

A cesarstwo się nie wkurza, że zabierasz im wasali? :D

21. Luuny

Hehe :D cesarz jest z Mediolanu i nie trawą go Austria i Czechy dlatego ma problemy, żeby się dobrać do mnie :)
    A ja to bezczelnie wykorzystuję ;)

A tak trochę spoilerując: wpadł mi do głowy taki pomysł, żeby państwa niemieckie całkowicie odciąć od morza, to byłoby coś, ale na razie nie wiem czy to spełnię ;) no i HRE chciałbym zlikwidować, ale nie wiem jeszcze jak się do tego i kiedy zabiorę.

22. Zoor

Zoor Ideolog gender

Zeslawizowanie Niemców wydaje mi się mało prawdopodobne - a bez tego państwo straci swój charakter i stanie się drugimi Czechami.

23. anomaly

anomaly Znany Wszystkim

Nie reslawizuj całych Niemczech bo to głupie będzie, zreslawizuj ziemie do Łaby, a z reszty pomóż kompowi stworzyć Niemcy które będą mogły cię nękać i kolonizować coś. Nie odcinaj ich też od morza, tak to będziesz miał jakiegoś wroga z którym możesz nawet przegrać, a porażki w AARach zawsze się ceni...

24. Luuny

Zobaczymy jak się to wszystko rozwinie :)
    Na razie mojego władcę wciągają zamorskie wyprawy

25. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

a jakby się pokusić o słowiańskie Niemcy zjednoczone przez Lutycje??? to było by coś, tego świat nie widział :)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie