Lutycja: krew zachodnich Słowian

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Luuny, 14 Listopad 2012.

1. Luuny

Luuny Ten, o Którym mówią Księgi

:) ilu autorów, tyle pomysłów. Zobaczymy jak się to wszystko rozwinie :)
    Raczej będę dążył do tego by mieć wśród niemieckich księstw paru silnych wasali, to mi da wolną rękę w koloniach.

2. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Lutycja w granicach II Rzeszy Niemieckiej to byłby dopiero hardcore :p Ale kolonie to też niezła rzecz.

3. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Kolonie są raczej niezbędne aby się utrzymać i coś znaczyć.

Co do reszty to chyba najlogiczniej ściągać Słowiańskich osadników na tereny z większością Niemiecką i osadników niesłowiańskich na tereny z większością Słowiańską. Jakby trochę przycisnąć Niemców to spora ich część zaczęłaby szukać domu za morzem.

Rozsądnie byłoby też podbić Polskę, Czechy i Słowację. Łatwiej byłoby pozyskać osadników a równocześnie ocaliłoby się Czechów i Słowaków przed asymilacją a Polaków powstrzymało przed osiedlaniem się na wschodzie. No i zmniejszyłby się udział procentowy Niemców. W sumie to można by iść jeszcze dalej i posuwać się w kierunku Bałkanów. "Reslawizacja" Austrii, "slawizacja" Rumunów i Węgrów, pozyskanie nowych osadników. Zjednoczenie pod swoim berłem wszystkich Lutycjan (albo nadałoby się inną nazwę) którzy byliby drugą grupą słowiańską obok Rusinów. Koniec końców stworzenie takiej federacji ludów Słowiańskich sięgającej od Holsztynu (albo Estonii) po Morze Egejskie.

Autor jest tylko jeden i lud chce jego ARR-a a nie zlepku tego co chcą inni :).

4. Luuny

Autor AARa tyko jeden ale autorów postów wielu ;)
    mam parę pomysłów, ale jeszcze nieuszeregowanych :D
    Cieszę się, że AAR jest tak dobrze odbierany.

5. Sevgart

Sevgart Targowica

Ewentualnie zawsze pozostaje sprawa jakiś przywilejów dla osadników polskich i czeskich ;) Ładnie fabularnie to można rozwinąć.

6. Luuny

:) na razie będzie spokój z wojenkami :)
    król się napalił na wyprawy zamorskie ;)
    pozdrawiam

Sorry, za pierwszym razem wkleiłem znów 6 odcinek, ale się spostrzegłem ;)
    Wrzucam poprawny ;)

7. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

Widzę, że priorytetem jest miły sąsiad na wschodzie, stąd te niewielkie zdobycze w wojnie z Polską (jedynie zrzekli sie roszczeń do Wrocławia).;)

8. Luuny

W końcu to bracia Słowianie ;) Haha ;D
    Muszę jeszcze wyswobodzić Czechów spod panowania niemieckich Luxemburgów i jakoś oderwać Słowację od Węgier.
    Ale mam jeszcze 330 lat na to :)

9. Luuny

10. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Nie mogę się doczekać, aż zwasalizujesz Czechy :p

11. vimes6

vimes6 Guest

A już miałem nadzieję, że Portugalia jakimś cudem nie skolonizowała Azorów.:p
    Uważaj tylko, by twe zdobyczne kolonie nie trafiły w złe ręce (czyli nie twoje:D), a zwłaszcza w ręce Cesarstwa.

12. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

Dziwnie wyglądają ci Słowianie w Afryce, lepiej wyglądali by w Ameryce. Jaki masz zasięg kolonii?

13. Luuny

Musiałem najpierw skolonizować Maderę i Kanary, żeby iść dalej. Właśnie zasięg kolonii jest słaby choć większość idzie teraz na tech. morską. To będzie taki mój punkt wypadowy do kolonizacji Ameryki.
    A Czechy same już powoli się cisną pod moją opiekę bo Austria je pomału skubie hehe.

14. vimes6

vimes6 Guest

Tylko, że Milanowi wystarczy przepłynąć Morze Śródziemne, by dobrać się do twoich kolonii.

15. Luuny

Jak dotąd, a jestem z grą trochę do przodu, tego nie zrobił. Chyba ni ma jeszcze odkrytych tych części mapy ;)
    Poza tym zamierzam trochę teraz ograniczyć wojny i pokolonizować ;)

16. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Reakcja pogańska w Brazylii? :p

17. alukart94

alukart94 Nowy

Jakaś mapka całego świata będzie w najbliższych odcinkach? ;)

18. Luuny

Of coz ;) zamierzam robić przegląd świata co 100 lat :)
    Może w formie filmiku, jak trailer ;) ale zobaczymy.
    Póki co plany z filmikami mnie nieco przerosły. Czas is killing me ;)

19. Luuny

20. matigeo

Zajmij się Lubeką :D. Może ją zwasalizuj? Wolnorynkowa republika kupiecka dawałaby spore profity jako protektorat... ;)

21. Luuny

Już się zająłem :)
    W przyszłości chciałbym tam przenieść stolicę.
    Duże miasto, duże dochody ;)

22. Zoor

Zoor Ideolog gender

To nie jest żadna Lubeka, tylko Ljubice :p

23. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Co do nazw właśnie to będziesz zmieniał te które nigdy słowiańskie nie były ani nawet słowiańskich grodów w ich okolicach nie było? W końcu Hannover i okolice raczej nigdy słowiańskie nie były.

24. Luuny

Chyba te, które nigdy słowiańskie nie były zostawię. Natomiast Lubeka wyrosła na zgliszczach wielkiego ośrodka słowiańskiego Stargardu :) też portowego miasta :) natomiast bawię się w nadawania własnych nazw koloniom.

25. matigeo

Co z nowym odcinkiem?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie