Lutycja: krew zachodnich Słowian

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Luuny, 14 Listopad 2012.

1. Gaeth

Gaeth User

Fajne. Ciężko się czyta od strony technicznej :D no ale oddaje to swój klimat :)

2. Luuny

Luuny Ten, o Którym mówią Księgi

Dzięki ;)
    Wpadłeś w sam raz na nową czcionkę :D
    Jutro premierowy z nią odcinek.

3. Luuny

4. Zoor

Zoor Ideolog gender

Nowa czcionka prezentuje się bardzo dobrze, ale mógłbyś w kolejnych odcinkach zwiększyć nieco separację pomiędzy wierszami. Zlewające się "ogoniaste" litery psują nieco efekt całości.

5. Luuny

@Zoor jeśli zwiększę, to wszystko straci niestety. Czcionka sama z siebie zachodzi z jednego wiersza na drugi. Pokombinuję, ale raczej nic się nie da zrobić.

6. Gaeth

Gaeth User

Czcionka o wiele przyjemniejsza w czytaniu, ale brakuje mi jednej podstawowej rzeczy - mapek :)

7. Luuny

@Gaeth Spkojnie ;) mapy też będą. moje odcinki zwykle obejmują krótki okres czasu gdzie mało się zmienia, więc poco miałbym kilka razy wsadzać to samo :D ale będzie więcje ;) dont worry :D

8. Luuny

9. Zoor

Zoor Ideolog gender

Nie muszę chyba pisać, jak ten AAR mi się podoba, prawda? ;) Ale, żeby nie spamować tu zupełnie - jak się ma sytuacja reformacji w Europie tak ogólnie?

10. Luuny

@Zoor reformacja zbiera swoje żniwo. W Skandynawii Dania i Norwegia luterańskie, Szwecja katolicka a Finlandia prawosławna ;) Na kontynencie Bawaria, Wurzburg, Flandria, Szwajcaria i pare mniejszych księstw niemieckich. A wyplenić to to masakra.

11. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Ludność lutycka prosi o mapki :p

12. Gaeth

Gaeth User

Mapki, mapki, mapki :D... bez mapek to nie jest to i cały AAR "kuleje" :)

13. Luuny

Ludu Lutycji!
    Prawdę rzekłszy jestem już sporo do przodu z grą, ale odnalazłem sejwa :p z 1519 r.
    Oto i spełniam niniejszym prośbę :D
    Kilka mapek:

Lutycja A.D. 1519

Kraje cesarstwa i Lutycja A.D. 1519

Ameryka A.D. 1519

Religie w Europie A.D. 1519

I mała pomyłka z tą Finlandią, ale prawosławna była. Obecnie luterańska.

14. John Miller

Lud Lutycji dziękuje za mapki :) Tak BTW, brzydko wygląda ta enklawa saksońska.

15. Gaeth

Gaeth User

A te Morawy i Marchia Południowa to co to?

16. Luuny

@John Miller - w Saksonii panuje kuzyn króla Lutycji, więc go na razie nie ruszyłem, ale w następnych odcinkach przejdzie pod bezpośrednie władanie Lutycji :)

@Gaeth - to księstwo Moraw, wasal Lutycji

17. Luuny

No to kolejny odcinek :)
    Muszę Wam przyznać, że świetnie się bawię tą moją Lutycją ;)
    Cały czas się zastanawiam czy, żeby nie urozmaicić rozgrywkę, w niedalekiej przyszłości nie stworzyć w koloniach wicekrólestw jako wasali. Dla narracji będzie ciekawie, ale czy będzie to opłacalne? Jak myślicie?

18. Zoor

Zoor Ideolog gender

Opłacalne to nie będzie zapewne - jednak kolonie dają duży dochód i możesz sobie swobodnie poczyniać w Europie. z drugiej jednak strony - byłoby to interesujące rozwiązanie, którego chyba jeszcze nikt w AAR-ze nie przedstawił. Jestem za, nawet, jeżeli spowoduje to dla Lutycji konieczność walki o przetrwanie na Starym Kontynencie (w sumie to mógłbyś na wszelki wypadek zostawić coś sobie, żeby mieć gdzie uciec - jak Portugalczycy do Brazylii).

19. Luuny

Zostawiłbym sobie Kubę, Jamajkę i Haiti. W sumie tam też jest zlokalizowany największy ośrodek handlowy w grze więc profity by były. Grę mam na razie poprowadzoną do zdaje się lat 70. XVI wieku, ale potem będą wicekrólestwa. Już myślę nad herbami ;)

20. John Miller

Ta, a później bunty w wicekrólestwach i skończysz jak Hiszpania... me gusta! :)

21. Luuny

Haha :D zobaczymy ;) w sumie uatrakcyjni to nieco rozgrywkę ;)

22. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Nie mogę się doczekać działalności Szymona Boliwarza, czy kogoś w tę mańkę ;)

23. MiXB

MiXB Znany Wszystkim

Wicekrólestwa mogą mieć skutek odwrotny do zamierzonego - brak rewolt nacjonalistycznych, brak wojen kolonialnych, brak kolonizacji całości kontynentu... Tak tylko cię ostrzegam, bo mnie się ten pomysł średnio podoba przed schyłkiem XVIII wieku.

24. Luuny

Pożyjemy, zobaczymy. W sumie nie da się przewidzieć tego, co się na prawdę stanie. Dzięki za Wasze opinie.

Po rzuceniu okiem na fakty okazuje się, że Hiszpańskie wicekrólestwa w Ameryce powstały w latach 20 i 50 XVI wieku, zatem wicekrólestwa Lutycji niemalże zgodne z historycznym ich powstaniem. Przesądzone. Ich powstanie to jakieś lata 80 lub 80 XVI wieku w moim AARze.

25. Luuny

Mam już gotowe kolejne dwa odcinki, ale mam problem z moim albumem w necie. Jak tylko znów będę mógł wrzucać do niego pliki, to pojawi się odcinek. Z góry przepraszam. I proszę o cierpliwość.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie