Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@Zjemcichlep - następca słaby (choć jest dobrym dyplomatą). Jak coś to są jeszcze dwie boczne linie Piastów.

@Zoor - odpowiedź w kolejnym odcinku - ogólnie, jest męski następca Masława ;)

@moskal - tak, jeśli byłby przedsiębiorczy władca, to mógłby utworzyć np. republikę Gdańską, czy coś w tym stylu.

@Aronet - bardzo możliwe - Bizancjum i Ruś Kijowska są na skraju upadku

Ostatnio edytowane przez moderatora: 21 Kwiecień 2016
  2. thrashing mad

@Languorous_Maiar - tego typu narracja byłaby ciekawa, ale chyba zbyt abstrakcyjna dla widzów nieobeznanych z CK2, a jest to spora część mojej widowni.

@manuelcastro - tak, dokładnie są tam dwie pogańskie prowincje

@Drakensang - 44%, ale jakoś niezbyt mi się widzi tworzenie cesarstwa. Trochę to nierealistyczne, bo wg mnie powinno istnieć jedno cesarstwo rzymskie (plus bizancjum), tak jak to było we wczesnej wersji CK2

@de Mont Salvy - Janko najwyraźniej nie będzie fanatykiem religijnym, więc być może zainteresuje się Czechami.

@Darne - tak, Polska ze słowiańskim Połabiem to masywny 'butterfly effect', zobaczymy jak to się potoczy.

@dikajos - skupiam się na moim koncie YouTube, i raczej nie wrócę już do pisania AARów. Co do 'Historii Orła Białego', to zawsze możesz znaleźć je na forum paradoxu (ale po angielsku) :)

@Aronet - w sumie racja - leniwa postać nie powinna mieć ambicji. Co do depresji i samobójstw, to chyba są odpowiednie do tego eventy.

@Knight_in_Fire - no tak, mój błąd. ;)

Nowy odcinek:

3. thrashing mad

Tak to wygląda w EU4:

Ruś graniczy z Seldżukami po ostatnim podboju Mordwinów, więc możesz mieć rację Zoor. ;)

@moskal - nie sprawdzałem, ale po ostatnich porażkach chyba autorytet bałtyckiej religii dość mocno spadł.

4. thrashing mad

Hmm. Namieszaliście z tym Jankiem/Janem. Chyba przychylę się do tego, że w alternatywnej historii imiona mogą być nieco inne, więc na przykład Jan i Janko to będą w przyszłości dwa różne, spokrewnione imiona, analogicznie do Lecha/Leszka. ;)

Nowy odcinek. Nieco krótki wyszedł, ale w najbliższych dniach będzie ich więcej niż zwykle. :)

5. thrashing mad

@Maciej-Kamil - no tak, BARDZO Litwini ostatnio prowokują.

@Aronet - no, też nie wiem jak to się potoczy - ma zupełnie inny charakter od Masława

@moskal - na razie mają oni swoje problemy, ale zapewne wykorzystali by osłabienie Polski

@ers - tak też zrobiłem

6. thrashing mad

@Drakensang - tak, cesarz Baldwin III zmarł w bitwie i Mafalda ma roszczenia do jego tytułu

@Darne - no, zobaczymy - sam jestem ciekaw czy Joannici przetrwają

@Zoor - ok, nie wiedziałem

@Zjemcichlep - w Prusach był krótkotrwały bunt

@Aronet - tak jak Ers napisał - raczej nie będzie kompatybilny z sejwami

@Matheos - to by było trochę dziwne, ale kto wie - być może do przyjęcia Islamu zmusi mnie rosnący blob kalifatu ;)

@Languorous_Maiar - fakt, mój błąd

@casanunda - jeszcze 400 lat CK2 - mnóstwo czasu na faile. W pierwszej megakampanii na CK1 też mi się powodziło, a jednak grę zakończyła inwazja Mongołów ;)

Jest nowy odcinek:

7. thrashing mad

@ers - no niestety pomyliłem się, no i mam też ten problem o którym mówi Cobran a więc nieco ucięty interface

@Languorous_Maiar - dzięki nie wiedziałem, bardzo użyteczna opcja :)

Co do Piastów małopolskich, to niestety Gaudenty jest chyba ostatnim. Wziął matrylinearne małżeństwo, więc jego następcą będzie książę Mściwoj. W sumie byłoby to dość ciekawe gdyby jego dynastia przejęła tron, bo w pierwszych odcinkach jest dość dobrze omówione jej powstanie (założycielem był przyjaciel Siemowita I Okrutnego, Mieszko) :)

8. thrashing mad

@moskal - nie pomyślałem o tym, ale czy do ekskomunikowania nie potrzeba ton pobożności?

@Vip2002 - inną dynastią - będę grał tym kto kontroluje koronę polską

@de Mont Salvy - w sumie to zapominam, a poza tym nie zależy mi tu na tym by zawsze mieć najlepszych dowódców (często przecież wyznaczano ich względem pozycji, nie umiejętności). Będę zwracał na to większą uwagę.

Nowy odcinek:

9. thrashing mad

Tak, wojna toczy się tylko o koronę Polską, tak więc w przypadku porażki, Janko pozostałbym królem Pomorza (plus jego wielkopolska domena).

Konkluzja:

10. thrashing mad

Nawet nie wiem, chyba wciągu kilku ostatnich lat.

Nowy odcinek:

11. thrashing mad

@Aronet - nie jest tchórzem, więc przy sprzyjających okolicznościach (np. inni Karolingowie zajęci wojnami) mógłby chyba spróbować podboju.

@Zoor - Głomacze wrzenili się dość mocno w bizantyjską arystokrację, która przeszła na islam - prowincję odziedziczyła muzułmańska greczynka. Trochę dziwne, no ale cóż zrobić. ;)

@Zjemcichlep - Janko stracił chciwość ale potem ją odzyskał raz jeszcze skuszony zyskami z handlu fałszywymi relikwiami. Co do Prus, to raz jeszcze należą one do Litwy, nie są zbyt bogate, no i inna religia też nieco sprawia problemu. Tak więc chyba Praga byłaby lepszym celem dla Janka. Co do technologii to faktycznie już długo nie miałem możliwości jej rozwoju. Mieszko ma 5 lat, więc w kolejnym odcinku zobaczymy jak z wychowaniem syna poradzi sobie Janko Nieprawy ;)

@Olaf Ostrogocki - No cóż - zobaczymy co z niego wyrośnie (sam jestem ciekaw :D) co do dynastii Piastów - pewnie, mógłbym coś takiego zrobić.

Nowy odcinek. Tylko mi się wydaje, czy muzułmanie są OP w obecnej wersji gry?

12. thrashing mad

@ers - ah, no fakt

@kamil3212 - plus Aragonię. Karolingowie są strasznie potężni.

Nowy odcinek, dziwne rzeczy się dzieją ;) :

13. thrashing mad

@Sauron25 - obyś nie wykrakał ;)

@Sevgart - Ród Mjojmira niemal wygasł, mają tylko jedną prowincję - Bolesłav w Czechach

@kamil3212 - na tą chwilę najlepszy byłby Gdańsk, bo pozostaje on w domenie królewskiej, ale zobaczymy

Nowy odcinek, sprawy nie idą w dobrym kierunku ;)

14. thrashing mad

@Zoor - całkiem możliwe. :D Co do Fate of the World - widziałem u quilla18, ale jakoś nie przypadło mi do gustu

@moskal - całe szczęście są zajęci wojną z Rusią (póki co)

@Alberto - zobaczymy ;)

@Olaf Ostrogocki - co do Bawarii to niestety jest tu konflikt interesów czyli wpływy w Czechach

@Raulek - no niestety

@Sasza - nie koniecznie, Masław II też się dobrze nie zapowiadał gdy był młody

Nowy odcinek i kontynuacja niebezpiecznej i chaotycznej sytuacji w kraju:

15. thrashing mad

@Aronet, cobran, de Mont Salvy - zobaczymy, też jestem ciekaw jak to się potoczy

@Zoor, brazylian24 - zostało jeszcze 400 lat w CK2, dużo może się zdarzyć ;)

@casanunda, Darne - co ma być to będzie ;)

@moskal - no niestety, moi Piastowie mają coś problemy z płodzeniem męskich potomków

@Olaf Ostrogocki - ok, przy następnej okazji omówię stan rodu Piastów

16. thrashing mad

@arcyżużel - no cóż można kijem lub marchewką ;)

@Alberto, de Mont Salvy - powrót primogenitury na Pomorzu jest chyba niemożliwy za życia Mieszka II (jest seniorat i najniższy poziom autorytetu)

@Sasza - racja, choć 'roleplejójąc' chyba trudno by to uzasadnić. W końcu dodatkowa korona to dodatkowy prestiż.

@Zjemcichlep - pewnie

@Languorous_Maiar - nie wiem czy AI potrafi takie coś negatywnie zinterpretować. W pierwszym odcinku mówiłem że nie będę wykorzystywał słabości AI.

@moskal - heh, brzmi ciekawie :)

Nowy odcinek, mija 201 lat od rozpoczęcia Megakampanii:

17. thrashing mad

@Zoor - na pewno w przyszłości Czechy i tamtejsza korona będą celem

@MrCrusaderek - niestety, król nie posiada ziem na Pomorzu, więc trudno byłoby o elekcje

@ers - trochę ryzykowne

@Zjemcichlep - jak tylko odłożę nieco złota, zacznę budować holdingi

@Mark - zgadłeś co do przydomka. Jako łagodny i zadowolony człowiek Mieszko raczej nie będzie mordował swych niewinnych krewnych.

@moskal, de Mont Salvy - mogę zmienić prawo dziedziczenia, ale nie autorytet korony. Ten jest najniższy, więc nie da się przywrócić primogenitury.

@Raulek, moskal - coś może być na rzeczy ;)

@davere - tak inwestuję w budynki, nie zawsze to pokazuję

@Knight_in_Fire - Prusy to na pewno jeden z kierunków ekspansji na przyszłość

@Sauron25 - Prawosławie najprawdopodobniej całkowicie zniknie do czasów EU4

@kamil3212 - Ruś jest słowiańska - na południu są też wpływy prawosławia, tengryzmu, katolicyzmu i islamu

18. thrashing mad

@Alberto - no, też mnie zaskoczylitym śmiałym rajdem

@Zjemcichlep - wg wiki aby otrzymać ten przydomek wystarczą długie rządy, prestiż i nieco szczęścia.

@noname, Drakensang - raczej będę unikał tytułu cesarskiego. Nigdy nie byłem fanem wprowadzenia multum cesarstw w późniejszych wersjach CK2 - trochę to nierealistyczne no i ułatwiłoby za bardzo rozgrywkę.

@moskal - no fakt, jest Etiopia. Na tą chwilę w grze jest tylko jedno niepodległe hrabstwo prawosławne w Bułgarii.

Nowy odcinek:

Ostatnio edytowane przez moderatora: 22 Kwiecień 2016
  19. thrashing mad

@cobran - zobaczymy ;)

@moskal - fakt, Warszawa jako stolica Mazowsza na tym etapie nie pasuje

@de Mont Salvy - efekt rządów pobożnych władców (i inwestycji w te technologie)

@Languorous_Maiar - możliwe, ogólnie to nie mam wielkiego doświadczenia w CK2

@Darne - niby tak, ale byłoby to chyba troszkę nagięciem mechaniki gry

@Aronet - hmm, w sumie racja - zależy od króla. Przecież np. Anglia posiadała w herbie 'fleur de lys' na długo po utracie ziem we Francji.

@lukigl - niby tak, choć z drugiej strony od lat nie może zrealizować swojej ambicji i jest lubiącym przyjemności życia człowiekiem.

Nowy odcinek:

Poza tym w ramach eksperymentu pozostawiłem grę w trybie obserwatora, oto efekty w roku 1350:

20. thrashing mad

@Aronet - najprawdopodobniej tak właśnie będzie, choć możliwe że pojawią się inne smaczki (jak na przykłąd Tengryści)

@Zjemcichlep - na Prusach wojny domowe, Litwini raczej wciąż trzymają swe państwo w kupie.

Nowy odcinek:

21. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

Tengryści na pewno będą bo z tego co pamiętam to zreformowany tengryzm jest religią ludów mongolskich? więc raczej przetrwa ... co do Joannitów liczę na szybszą ekspansję w przyszłości. Co do imienia dziedzica komputer się nie postarał. :p
    PS. jak będziesz podsumowywanie roku 1100 to czy możesz przybliżyć rody książęce ??

22. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Jeżeli trafi się jeszcze jakiś ambitny władca to rozrost może jeszcze przyśpieszyć. HRE chyba nie istnieje, a czytałem gdzieś że i inne imperium może zająć jego miejsce w EU4. Warto może jakby co zastanowić się nad takim wariantem na EU4.

Takie podzielone imperium i granie jakimś Pomorzem stylizowanym na Niderlandy byłoby ciekawe, choćby zamiast przejmować się rozrostem można by spokojnie tworzyć imperium kolonialne.

23. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

bodajże cesarstwo z autorytetem niższym niż średnie/niskie zamienia się w odpowiednik HRE po konwersji na EU4

24. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Tylko HRE zamienia się na HRE w stylu eu4.
    Jednak devsi umożliwli zmianę tego na dowole imperium w bardzo łatwy sposób, zmieniajac bodajze z 1 czy 2 linijki w txt.

25. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Wiem ze jestem nudny jak mops - ale ja nie chce zadnego HRE, zadnego Cesarstwa. Ja chce w EU4 slabego panstwa z mnostwem problemow. Wielkich blobow na tym forum (i nie tylko) juz sie naogladalem. A liczyc na Trasha ze zepsuje rozgrywke jakis babolem nie ma co liczyc :(

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie