Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. Gieromaker

Gieromaker Aktywny User

Nie no, szkoda by było gdyby Pomorze tak szybko wróciło do Polski, liczę że to rozbicie potrwa minimum cały wiek ;)

2. moskal

moskal Опричник

thrashing - jeżeli się boisz o zepsucie pliku to możesz podesłać mi save. Zrobię kilka kopii i kombinacji i mi powiesz czy się udało czy nie, jeżeli chodzi o zreformowanie (ale muszą mieć 3 swoje święte miejsca kontrolowane) lub ew. zmianę religii na inną. Po takim podrasowaniu za pokolenie lub dwa Litwa takim słabiakiem już nie powinna być.

No mam nadzieję, że Wielkie Morawy jeszcze trochę przetrwają i Madziarzy ich nie zjedzą.

3. Sevgart

Sevgart Targowica

@noname

Państwo wielkomorawskie to tzn. tribal title, zatem nie może mieć żadnych ziem de jure.

4. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@R3fr3Sh - po czasie mi się o nim przypomniało (musiałem w tym celu zrestartować grę i zmienić plik)

@noname - wiesz, Prusy też były tak nazywane po wymarciu Prusów, czy też zgermanizowane Pomorze. ;)

@moskal - jeszcze się zastanowię, jak coś to się odezwę. :)

[video=youtube;5aOg6JrVupM]https://www.youtube.com/watch?v=5aOg6JrVupM[/video]

5. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

W tym przypadku to ja bym raczej postawił na to że Saksonia dostała historyczną nazwę od jakichś osadników, kupców lub zwyczajnie z powodu niewiedzy bądź ignorancji władców ze wschodu ;).

Ciekawie się zrobiło na mapie. Znów silne Węgry, Szwedzi w Danii i Holsztynie (ciekawe byłoby pole do ekspansji gdyby Pomorze nie stało na drodze), silne dzięki sojusznikom Morawy i fabularnie raczej nie do ruszenia Joannici. Sam władca Pomorza z kolei będąc wybitną jednostką sam mógłby myśleć o podboju Polski. Atakowanie jedno prowincjonalnej Chorwacji przez Karpaty byłoby raczej pozbawione większego sensu i niepotrzebnie komplikowałoby Polską pozycję. Drogą eliminacji zostaje więc tylko Litwa kusząca wiecznymi problemami wewnętrznymi :), zwłaszcza że władca pomorski fabularnie łatwo mógłby się dogadać z Morawianami. Z drugiej strony wobec możliwości osiedlania się od Łaby po Dniepr nie byłoby raczej co liczyć na to że kiepski władca przyciągnie pokojowo jakichś "obcych" osadników do nieprzyjaznych Prus.

Gdybyś zdecydował się podbić Prusy to myślę że dobrzy byłoby przemyśleć opcję stworzenia tam republiki kupieckiej. "Siedzący" na bursztynie kupcy mogliby handlować z pogańską północą co fabularnie sądzę całkiem fajnie by wyglądało, w takiej sytuacji polscy kupcy mogliby przypominać tych nowogrodzkich z rzeczywistości.

6. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Szczerze, liczyłem na to że w królestwie pomorza zostanie wprowadzona elekcja, teraz jest chociaż jakiś poważny przeciwnik na zachodzie (wiem że są Niemcy ale to pomorscy Piastowie mają prawa do korony a nie cesarze niemieccy), nie spodziewałem się z kolei klęski w wojnie z Morawami :) chętnie zobaczę jak to wszystko się dalej potoczy tym bardziej że teraz jedynym możliwym kierunkiem ekspansji jest Litwa

7. Elas

Elas Genialdo

5 military króla vs 22 dowódcy Morawian na tym samym froncie. To musiało się skończył taką klęską :D

8. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

No to templariusze sobie porządzili :D w Chorwacji

9. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Mi tam nawet trochę szkoda tych templariuszy [​IMG]" smilieid="41" class="inlineimg" border="0">

10. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Hmmm, ten Ołomuniec to odpuścił sobie król za szybko. Zawsze mógł zastawić klejnoty koronne u Żydów i nająć kolejnych knechtów. No ale powiedzmy, że geniuszem finansów on nie jest. To może ze względu na fakt wprowadzenia elekcji na Pomorzu wysunie pretensje do tamtejszego tronu?

11. thrashing mad

@noname spodoba ci się chyba następny odcinek ;)

@cobran - masz rację

@Genialdo - cóż, wtedy raczej kierowano się wysokim urodzeniem niż umiejętnościami ;)

@Aronet - też się zdziwiłem. Spodziewałem się powolnego upadku tengrystów, a tu niespodzianka.

@de Mont Salvy - ma cały czas roszczenia które przejdą na syna, więc opcja agresji na Pomorze pozostanie otwarta.

Nowy odcinek:

[video=youtube;vqOdvqUMsew]https://www.youtube.com/watch?v=vqOdvqUMsew[/video]

12. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Możeby w Chełmnie erygować nowe biskupstwo i powierzyć je jakiemu Piastowi?

13. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

mógłbyś pokazać drzewo genologiczne piastów bo się już gubię w tym kto jest kim i jakie mają pokrewieństwa bo jest ich już jak mrówek :p

14. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Ile jest osob w kolejce przed toba do Pomorza?

Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka

15. Hartey

Hartey Aktywny User

Z tego co pamiętam jest tam elekcja teraz.

16. Drakensang

W sensie ile do wycięcia, żeby na Karola zagłosowali.

17. Sevgart

Sevgart Targowica

Tego się nie da sprawdzić.

18. jakby wyrżnąc wszystkich, to by jego wybrali na bank, więc... :p

19. thrashing mad

@de Mont Salvy - pewnie, dobry pomysł.

@Aronet - nie mieści się na jednym screenie ;) Jest 35 żyjących członków. Mamy tu linię Mieszka II (Karol + bracia w Pyzdrach, Prusach i Czechach, Eufemia i jej dzieci w baronii Turek) liczną linię od króla Janka Nieprawego na Śląsku, i wywodzącą się od Masława Półrękiego linię Braniborską, jest też paru dworzan w Małopolsce.

@Drakensang, Hartey, Sevgart, brazylian24

Na Pomorzu głosy kształtują się tak (można sprawdzić najeżdżając na herb Pomorza w ekranie postaci):

1. Siemomysł II książę Miśni (ród Lisy)
    2. Eufemia, córka króla Masława II, żona następcy państwa Wielkomorawskiego (mam nadzieję że jej nie wybiorą, bo mogłoby dojść do unii morawsko-pomorskiej)
    3. Uściech I książę Braniboru (ród Piastów)

Tak więc Karol nie jest nawet rozważany jako kandydat.

20. Zoor

Zoor Ideolog gender

Jeżeli to tylko możliwe, podjąłbym na twoim miejscu środki zapobiegawcze w kwestii unii morawsko-pomorskiej w postaci ostro zakończonych przedmiotów, bądź też produktów zdatnych do spożycia tylko raz ;)

21. Drakensang

Albo przypadkowego upadku z okna, wybuchu powozu, aresztowania i wrzucenia do ciemnicy.
    Jest spora szansa na to, że ta republika zacznie szybko dochody przynosić, logiczny kierunek ekspansji dla ciebie to albo Morawy, albo Pomorze, Litwa nie jest warta zachodu.

22. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Z Morawami to nie ma co jeszcze panikować raczej. Zamach się nie uda i będzie problem, co prawda w grze większych konsekwencji to nie ma ale fabularnie mogłoby być nieciekawie. Kto by królem nie został zawsze będzie można go zaatakować, zwłaszcza że początkowo jego pozycja nie będzie jeszcze ugruntowana. Wysłać zabójcę jakby co też będzie czas.

23. Drakensang

Księżna Śląska jest siostrą żony księcia Morawskiego, czyli przebywa ona na dworze Morawskim czy na Śląsku?

24. moskal

moskal Опричник

Skazałeś na śmierć krewniaczkę - czy czasem nie uzyskałeś w ten sposób cechy Kinslayer? Jeżeli tak to więcej energii poświęcić będziesz musiał na pilnowanie swoich wasali niż na blokowaniu Unii Pomorsko-Morawskiej. Proponowałbym także wysłanie podarków dla Papy, bo jak dostaniesz ekskomuniką za morderstwo pastówki to będzie ultraburdel.

Dobrze, że nadałeś republikę piastowi - republiki są chętniejsze do buntów od feudalnych i kościelnych wasali a jeżeli piastowicze będą tam co jakiś czas rządzić to zawsze kilka punktów do relacji i mniejsze ryzyko na wyskoki.

Ostatnia edycja: 7 Czerwiec 2014
  25. thrashing mad

@moskal - faktycznie, dostałem kinslayer

No cóż ani Pomorzanie, ani Morawianie, czy też buntowniczy Sląsk bądź Republika Pruska okazały się być największym niebezpieczeństwem dla Karola. ;)

[video=youtube;qUzg1SF3HHc]https://www.youtube.com/watch?v=qUzg1SF3HHc[/video]

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie