Minecraft Diary AAR [AAR]

Temat na forum 'Minecraft - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 13 Styczeń 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Podkopać się od dna.

2. thrashing mad

Dzień 20

Tuż po incydencie z creeperem, spotykam tuż przy dziurawej ścianie ogra.

Staram się go szybko odciągnąć od budynku, by go nie niszczył jeszcze bardziej.

Niestety poniosłem duże straty w ekwipunku - muszę walczyć złotym mieczem, który jest porównywalny do drewnianego pod względem efektywności.

Udaje się, ale miecz mocno się zużywa. Kolejna rzecz jaką robię to obmurowanie dziur nad szybem i z boku piwnicy.

W dalszej części dnia buduje kolejne słupy z pochodniami - zdaje się że te który dzień wcześniej postawiłem przed frontem trochę pomogły.

Teraz cały budynek jest nimi otoczony.

Po południu zbieram nasiona i obsadzam wszystkie pola - przy takim ciągłym oblężeniu potrzebuje dużo jedzenia.

Rekonesans z piętra zdaje się potwierdzać skuteczność słupów z pochodniami - co prawda stworów jest mnóstwo, ale są w pewnym oddaleniu od budynku.

Muszę tylko bardzo uważać żeby nie zwrócić ich uwagi.

Uff. W końcu udało się przetrwać noc, bez potworów demolujących mój pieczołowicie budowany domek. Jest jeszcze nadzieja żeby to miejsce stało się bezpieczne.:D

3. Artafrates

Artafrates Ten, o Którym mówią Księgi

Walcz dalej jak w AARze Polską. Dzielny osadnik nie może się poddać.
    BTW zna ktoś odpowiedź na moje pytanie sprzed odcinka z dni 18 i 19?

4. thrashing mad

Podejrzewam że reinstal powinien pomóc.

5. Szycha

Szycha Nadszyszkownik

Zasmucił mnie ten krótki odcinek. Czekam na więcej:)

6. Irkuck

Irkuck Nowy

Co jest najfajniejsze w tym aarze?
    Oblężenia prowadzone przez potwory:)

7. predek

predek User

Dokładnie. Długo wyczekiwałem momentu ataku ogrów ^^

Trashing Mad - Buduj stajnie i ogarnij sobie jakiegoś konia. Ja ostatnio widziałem jednorożca jak mi pod domem(no dobrze, bądźmy szczerzy - jaskinią) rżał. Jak znajdziesz pegasusa, albo tego lepszego, nie pamiętam nazwy, to będziesz panem krainy. W końcu co Cię zaatakuje w powietrzu? Ghast ^^ ?

8. Dannarim

Dannarim Nowy

Następnym razem jak znajdziesz dungeon to zrób pod nim trap.

Jeśli jest taka możliwość to nalegałbym abyś przeniósł save i wgrał najnowszego patcha.
    Podwód? Jest ciekawiej/trudniej gdyż pająki mogą wspinać się po ścianach :D
    A jak trafisz na Spider Jockey'a to wtedy zaczyna się zabawa.

Ps. Spider Jockey to szkielet ujeżdżający pająka. Tak, on tez może się wspinać po ścianach :D

9. PIAJR

PIAJR Ten, o Którym mówią Księgi

Trochę mnie martwi fakt, że Minercraft jest płatny... Nie ma jakiejś darmowej wersji?

10. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Jest, ino jest trochę gorsza. Niech się ekspert wypowie.

11. thrashing mad

predek - taki mam plan, stajnia i konie już wkrótce.

Dannarim - dobry pomysł - sejwa chyba nie uda się przenieść

PIAJR - tak jak napisał Milven - jest, ale nie ma w niej stworów i możesz jedynie stawiać bloki.

Dzień 21-22

Praktycznie cały dzień spędzam na wyrównywaniu ziemi i sadzeniu drzew dookoła całego budynku.

Liczę na to, że w połączeniu ze słupami z pochodniami ograniczy to ilość panoszących się po okolicy ogrów.

Nocą kontynuuję pogłębianie szybu górniczego.

W pewnym momencie, na jego dnie pojawia się z znienacka creeper. Udaje mi się go zabić, ale skąd on się tu wziął?

Ahh - no tak. Zostawiłem otwarte przejścia do jaskiń.

To powinno załatwić sprawę.

Nadchodzi ranek. Tego dnia zamierzam skupić się na odbudowie wyższych partii budynku.

Zajmuje mi to sporo czasu, ale udaje się.

Wykorzystując wydobyty w szybie kamień, rozbudowuję wieżyczkę - kiedy las już wyrośnie może zasłonić budynek, a zawsze lepiej by był widoczny z daleka.

Nocą wyrastają pierwsze drzewa. Nie widać też ogrów w najbliższej okolicy - jedynie normalne rodzaje stworów.

Wschód słońca widziany z podwyższonej wieżyczki..

.. i widok kwatery głównej w rzucie izometrycznym.

12. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Mam nadzieję, że ta wieża nie skończy tak:
    [video=youtube;yF8YJ5yv1jc]http://www.youtube.com/watch?v=yF8YJ5yv1jc&feature=related[/video]

Na wszelki wypadek upewnij sie, że zabiłeś wszystkich posiadaczy pierścieni z dziwnymi inskrypcjami i owłosionymi stopami:)

13. Artafrates

Artafrates Ten, o Którym mówią Księgi

Mam nadzieję, że drzewa nie urosną zbyt wysoko bo wtedy brzydko wyglądają.
    No wszystko wraca do najlepszego porządku.

14. Zoor

Zoor Ideolog gender

Kwatera główna bardzo cacy.
    Ja mam jeszcze prośbę odnośnie tego czegoś robiącego izometryczny zrzut mapy: mógłby ktoś wytłumaczyć (tak, jak dla idioty), jak to zainstalować? Najlepiej w punktach ;).

15. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Popieram. Ja też nie wiem, jak używać tych programów, bo albo nie działają, albo pisze, że "load" i koniec, nawet nie pierdnie.

16. thrashing mad

Musisz mieć zainstalowaną javę. Potem tworzysz plik *.bat którym będziesz odpalał program, z tym w środku
    Kod:
    java -jar E:\teutonicus\Tectonicus.jar numSamples=0 "minecraftJar=C:\Documents and Settings\Arek\Dane aplikacji\.minecraft\bin\minecraft.jar" "worldDir=C:\Documents and Settings\Arek\Dane aplikacji\.minecraft\saves\World1" "outputDir=E:\teutonicus\x"

pause
    Ścieżki katalogów musisz zmienić na swoje.

17. thrashing mad

Dzień 23-24

Kolejny ranek. Wygląda na to że lasek przy wejściu coraz bardziej się rozrasta i działa - żadnych ogrów w najbliższej okolicy.

Dziś ruszam w teren w poszukiwaniu żelaza i węgla. Po drodze napotykam niedźwiedzie polarne - lepiej ich nie drażnić.

Podwyższona wieża jest widoczna z bardzo dużej odległości - nie powinno być problemu ze znalezieniem drogi powrotnej.

W końcu trafiam na strome wzgórze - dobre miejsce na poszukiwanie zasobów.

Wykuwam poziomy korytarz, wchodzę do środka i blokuje za sobą wejście.

Już wewnątrz przebijam się skosem głęboko w dół..

.. i znajduję to czego szukałem.:D

W sumie wydobywam 20 bloków żelaza i ponad 30 węgla. Zadanie wykonane - czas wracać.

Wciąż noc - będę musiał ostrożnie przekradać się między potworami.

Już niedaleko.

Prawie na miejscu - las zdaje się działać bo nie widzę żadnych ogrów.

Kolejnego dnia przetapiam żelazo, tworzę narzędzia i buduję z boku budynku stajnię. Wszystko to zajmuje dużo czasu i kończę późnym wieczorem.

Wygląda na to że problem ogrów nie zniknął. Zupełnie niedaleko pojawił się ognisty ogr.

Wzniecił on pożar, przez co kilka pobliskich drzew spłonęło. Chyba niestety tak łatwo się nie pozbędę 'ogrzego problemu'.

18. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Fajny odcinek.
    Ja bym się ostro wnerwił gdyby drzewa które posadziłem spłonęły.

19. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Hm. A jakby jeszcze wodną fosę przed tymi drzewami, to by się ugasił może ;)
    Albo stój z wiadrami z wodą i jak sie pokaże to lej na niego ;D

20. thrashing mad

Kentucky - Dzięki

Ober - dobry pomysł z tą fosą

Dzień 25​

Dziś, wczesnym rankiem wyruszam w dzicz, w poszukiwaniu konia.

Nic nie widzę w najbliższej okolicy, muszę zapuścić się dalej.

Pobliska równina też pusta.

Hmm. Chyba będę wracał.

W końcu dostrzegam konie i to tuż przy stawie graniczącym z kwaterą główną.

Część zwierząt spłoszona umknęła do lasu na mój widok, ale jeden koń został - to jego spróbuję go oswoić.

Na początek karmię go chlebem, żeby stał się trochę przyjazny.

Zakładam wcześniej zrobione siodło..

.. i próbuję go ujeździć. Nie jest to łatwe - zwierzę skacze i kilka razy zrzuca mnie z grzbietu.

W końcu zdaję sobie sprawę że udało się i kontroluję jego ruchy.

Yeeehaaa!;D

Wow, prędkość jest niesamowita. Kiedy wjeżdżam na olbrzymią taflę lodu w pobliżu, w mgnieniu oka niemal tracę z widoku wieżę kwatery głównej. Dzika kraina już zdaje się nie być tak olbrzymia.

Ok. Czas wracać.

Z pewnymi problemami udaje mi się zaprowadzić konika do stajni.

Nadchodzi wieczór - mam nadzieję że nic mu się nie stanie przez noc.

Zrobiłem trochę porządków w skrzyniach i oznaczyłem je tabliczkami.

Wracam do szybu, który jest już bardzo głęboki. Liczę na to że dokopię się do dna i w końcu znajdę cenny diament.

Kopiąc w dół natrafiam na podziemne jezioro lawy - trzeba uważać.

W grocie z lawą dostrzegam złoto..

.. do którego dostaję się kamiennym chodnikiem.

Wygląda też na to że do lawy wpływa podziemny strumień, być może będzie można w przyszłości wydobyć stąd obsydian.

Noc już chyba minęła i wracam na powierzchnię. Pierwsze co robię to sprawdzenie stajni - good, konik cały i zdrowy. :)

21. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

To teraz masz czym eksplorować nowe obszary. Szybciej i więcej, mniejsze ryzyko podróżowania przez noc. ;)

22. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Te konie są w modzie czy doszły w paczu? No bo znalazłem siodło (chyba) i tak się zastanawiam.

23. Szycha

Szycha Nadszyszkownik

Ciągle na tym samym wysokim poziomie. Tak dalej trashing mad. Wrzucisz dziś jeszcze jeden odcinek? :)

24. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Łoo, a da się z tego konia atakować np.?
    Bym chyba tylko po to tego moda ściągnął, żeby robić za Mongoła ;D

25. Dannarim

Dannarim Nowy

Mod, a bez moda da się osiodłać świnkę chyba ale nie da się sterować ;(

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie