"Nie chowaj się... przybądź na mecz!" - Jagiellonia Białystok FM 2011 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Hanler, 22 Sierpień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Wirtualna Polska ma jakąś umowę z twórcami FM, ze ci mogą korzystać z nazwy sport.wp.pl czy to jakiś mod?

2. Voyager24

Voyager24 Aktywny User

TU znajdziesz loga wszystkich grywalnych drużyn w FM 2011 ;)

Dobry AAR.

3. Hanler

Hanler Ten, o Którym mówią Księgi

@Milven: Żadnego moda nie mam, widocznie FM musi mieć licencję na tą nazwę.
    @Voyager24: Dzięki, ale już gdzieś napisałem, że loga znalazłem ;)

EDIT: Mogę wrzucić dziś kolejny odcinek, ale potrzebny jest post 'oddzielacz' ;)

4. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

No mam nadzieję że wkrótce pojawi się nowy odcinek. Zaraz wezmę się do czytania.

5. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek V
    4 – 6 lipca 2011

Klub Enyimba FC udzielił nam zezwolenia na to, aby Jagiellonia i Kingsley Elvis rozpoczęli rozmowy na temat ewentualnego transferu.

Tymczasem agent piłkarski Aurelien Giacobino zwrócił się do nas z propozycją rozmyślenia kupna Yusuf’a Mohammeda, jego klienta. Mógłby być to dobry zawodnik, gdyż gra on na prawej obronie, lecz przewidywana cena, ok. 600 tys. funtów zdecydowanie odrzuciła nas od jego kupna, gdyż nie posiadamy wystarczającego budżetu transferowego.

Tymczasem Zarząd Jagiellonii Białystok poinformował mnie o najnowszych danych dotyczących sprzedaży karnetów na ten sezon. Na dzień dzisiejszy liczba sprzedanych karnetów wynosi 2980.

W najbliższych tygodniach zarząd przewiduje rozprowadzenie wśród kibiców kolejnych 1200 karnetów, co oznacza, że liczba sprzedanych ogółem karnetów na nadchodzący sezon wyniesie 4200.

Został sfinalizowany także transfer, w ramach którego trener juniorów Paweł Olczak z Polonii Warszawa przejdzie do Jagiellonii Białystok. Polonia otrzyma 55 tys. funtów rekompensaty za sfinalizowanie tego transferu.

Tymczasem wystawiłem Bartłomieja Dołubiznę na listę transferową. Mamy tylu środkowych pomocników, że strata być może obiecującego, młodego zawodnika, nic nie znaczy, gdyż na razie nie pomoże nam o w walce o podium w Ekstraklasie.

Następnym razem muszę dłużej się zastanawiać nad kupnem niektórych zawodników, gdyż Roland Kazubowski całkowicie nie spełnił moich oczekiwań. Niestety nikt teraz nie chce go kupić, a więc pozostanie w klubie, i być może zasili skład rezerw Jagiellonii.

Widocznie afrykańscy agenci upatrują w Jagiellonii Białystok dobry rynek zbytu na ich piłkarzy. Kolejna propozycja nadeszła od Patricka Nze, który zaproponował nam kupno 22-letniego Erwina N’Guemy. Zawodnik ten dwa razy zagrał w gabońskiej drużynie narodowej. Środkowy obrońca, świetnie grający główka, tak w obronie, jak i ataku. Nie byłem zainteresowany kupnem tego zawodnika, ponieważ środkowych obrońców Ci u nas pod dostatkiem.

Tego też dnia został sfinalizowany kontrakt z Kingsley Elvisem, 31-letnim środkowym pomocnikiem z Nigerii. Za tego zawodnika musieliśmy zapłacić klubowi Enyimba FC 55 tys. funtów. Pomimo, że jest już po trzydziestce, swoim doświadczeniem i umiejętnościami zaskoczy jeszcze wszystkich.

Informacja o tym transferze zaraz potem ukazała się w Gońcu Piłkarskim Białystok:

Kibice cieszą się, że menedżer Jagiellonii Białystok Maciej Limanek podjął decyzję, by na stadion przy ul. Słonecznej sprowadzony został Kingsley Elvis.

Ich zdaniem ten środkowy pomocnik, który w trakcie swej kariery jadł już chleb z niejednego pieca, wniesie do zespołu tak niezbędne doświadczenie i pomoże klubowej młodzieży rozwinąć skrzydła.

Nie ustajemy dalej w poszukiwaniach napastnika, który mógłby dorównać umiejętnościami Tomkowi Frankowskiemu, i zastępować go, kiedy ten nie będzie mógł grać. Wybór padł na Katlego Mphela z RPA, któremu została od razu wysłana propozycja kontraktu. Pomimo, że jest on warty 220 tys. funtów, zaproponowałem mu jedynie 80 tys. funtów, gdyż budżet transferowy jest na wyczerpaniu. Może akurat się zgodzi, gdyż jednego zawodnika RPA mamy już w składzie.

Niestety nastąpił przeciek do prasy dotyczący tegoż transferu. Nie znamy źródła przecieku, lecz może to spowodować większe zainteresowanie tym zawodnikiem w innych klubach. Drugie niestety to to, że ten transfer się nie udał, gdyż Mamelodi Sundowns nie zgodziło się na taką niską kwotę za tego piłkarza.

W ciągu dalszym trwa oblężenie przez agentów z zawodnikami z Czarnego Lądu. Kolejna propozycja, Jamba, 33-letni środkowy obrońca być może byłby wartościowy dla naszej drużyny, lecz nie stać nas na kupno zawodnika, którego cena na rynku transferowym waha się w okolicach 725 tys. funtów.

Jako że pomocnik Kingsley Elvis z Enyimba FC zgodził się podpisać kontrakt z klubem, Jagiellonia Białystok zwołała dzisiaj konferencję prasową na stadionie przy ul. Słonecznej.

Wśród zainteresowanych przedstawicieli mediów mogą się znaleźć: sport.wp.pl, Bartosz Stefański (Goniec Piłkarski Białystok), Goal.com, Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski) i Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski).

Goal.com: Obok pana siedzi tu dzisiaj pański nowy zawodnik, Kingsley Elvis. Jest pan zadowolony ze sprowadzenia go do klubu?
    Maciej Limanek: Bardzo się cieszę, że mogę powitać go w klubie.
    Goniec Piłkarski Białystok: Czy konieczność załatania dziury w budżecie zmusi pana do sprzedania paru zawodników?
    Maciej Limanek: W żadnym razie, w końcu od tego jest budżet transferowy. Nikt nie będzie musiał z tego powodu odejść.
    Polski Goniec Piłkarski: Elvis może i szykuje się do zakończenia kariery, ale jego doświadczenie może okazać się bezcenne dla młodych zawodników. Jakie znaczenie ma obecność w zespole takich piłkarzy jak Elvis?
    Maciej Limanek: Doświadczenie w futbolu jest nie do zastąpienia.

Worldsoccer.com wystosował artykuł dotyczący tej konferencji prasowej:

Tymczasem poprosiłem zarząd o zwiększenie budżetu płacowego. Oto nasza rozmowa, zakończona pomyślnie:

Nieubłaganie zbliżała się godzina rozpoczęcia kolejnego meczu towarzyskiego. Oto planowane na dzisiaj mecze pozostałych drużyn Ekstraklasy oraz jeden mecz rewanżowy pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy:

Football Club Viktoria Pilzno - czeski klub piłkarski mający swoją siedzibę w Pilźnie, w Czechach. Aktualnie uczestniczy w rozgrywkach czeskiej Gambrinus Ligi, czyli najwyższej klasy rozgrywek ligowych w piłkę nożną w Republice Czeskiej. Ich sukcesy to Puchar Czech w 2010 roku, i Mistrzostwo Czech w 2011 roku.
    Mecz poprowadzi Sylwester Rasmus. Ma być sucho, a temperatura ma wynosić około 19°C.

Skład na ten mecz wygląda tak, a nie inaczej, ponieważ za dwa dni odbędzie się mecz rewanżowy pierwszej rundy kwalifikacyjnej do Ligi Europy, więc podstawowi gracze muszą być wypoczęci.

Wyjściowa jedenastka gości:

„Jagiellonia jest niezłą drużyną i myślę, że walka będzie wyrównana, lecz swoje pieniądze postawiłbym na to, że wygra Viktoria Pilzno.”
    Sport.wp.pl​

1 min. – Ze stadionu przy ul. Słonecznej witają was: Kamil Manel i Karol Lisowski. Dzisiaj Jagiellonia Białystok zagra swój kolejny mecz towarzyski przygotowujący drużynę do nowego sezonu. Przeciwnikiem będzie Viktoria Pilzno. Rozpoczynają goście!
    7 min. – Indywidualna akcja Volfa, zbiega do środka, Volf, Volf, podaje do Baranka! SŁUPEK!!! Wybija Kascelan! Straszny błąd stoperów Jagi, którzy pozwolili na to prostopadłe podanie!
    8 min. – Kazar strzela z daleka! Obok bramki!
    9 min. – Dośrodkowanie z prawej strony Dvoraka! Piłka trafia do Urbanka! GOOL!!! Po precyzyjnym strzale w prawy narożnik bramki Urbanka, goście prowadzą 1:0!!
    25 min. – Stejskal strzela niecelnie zza pola karnego.
    29 min. – Krejci wykonuje rzut wolny blisko końca boiska! Dośrodkowuje!! GOL!! Do piłki dopadł Cech i wylądowała ona w bramce Ptaka! Jagiellonia Białystok 0:2 Viktoria Pilzno!
    30 min. – Po drugim straconym golu trener białostoczan dokonuje dwóch zmian: na ataku za Kazubowskiego wchodzi Przemek Trytko, zaś za Maycona na prawej stronie wbiega na boisko Marcin Burkhardt.
    31 min. – Dvorak do Volfa, ten strzela!! Ptak paruje piłkę na rzut rożny!
    33 min. – Z lewego narożnika Krejci! Roman Prochazka zakłada „stołek” jednemu z Jagiellończyków w polu karnym.
    40 min. – Tym razem z lewego narożnika rozpocznie grę Urbanek! Mikel strzela ślizgiem! Obok słupka!
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 2 minuty!
    45+2 min. – Koniec tego dramatu! Po pierwszej połowie Jagiellonia Białystok przegrywa u siebie z Viktorią Pilzno 2:0. Strzelcami bramek byli Urbanek i Cech. Limanek powinien coś powiedzieć swoim zawodnikom podczas przerwy! Mamy nadzieję, że po przerwie białostoczanie wyjdą na boisko z pomysłem na grę. Wracamy po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! W drużynie gospodarzy trzy zmiany: za Kascelana wchodzi Rafał Grzyb, za Norambuenę Bartczak, zaś za Gogola – Józefiak. Mamy nadzieję, że to poprawi obraz gry Jagi w drugiej połowie! W drużynie gości zaś brak zmian! I to oni rozpoczynają drugą połowę!
    53 min. – Trytko robi rajd wzdłuż końcowej linii boiska, podaje po ziemi! Piłka po rykoszecie wybita z linii bramkowej przez Mikela!!!
    57 min. – Kolejny strzał Volfa z daleka, Ptak wybija piłkę na rzut rożny!
    58 min. – Ponownie z lewego narożnika Urbanek! Zbyt mocne dośrodkowanie, nikt nie sięga piłki, która ląduje za boczną linia boiska!
    66 min. – Krejci dośrodkowuje! Ptak łapie piłkę!
    67 min. – Baranek do Volfa na czystą pozycję! GOOOL!!! 3:0 dla Viktorii Pilzno. Zdobywcą bramki Volf. Od początku spotkania szukał trafienia i wreszcie się doczekał! Po tym ciosie, wątpię, aby Jaga się podniosła!
    73 min. – Bartczak długim podaniem uruchamia Trytkę, Vagner wybija piłkę wprost pod nogi Dołubizny, pusta bramka! Fatalny strzał tegoż zawodnika! Jak można nie trafić na pustą bramkę?!
    74 min. – Baranek dośrodkowuje z lewej strony, Volf strzela z główki! Pewnie piłkę łapie golkiper Jagi.
    81 min. – Trytko dośrodkowuje z prawej strony wprost w ręce Vagnera!
    82 min. – Dvorak strzela z daleka! Takim strzałem nie da się pokonać bramkarza!
    84 min. – Urbanek wbiega w pole karne, strzela!! Nad poprzeczką!! Tymczasem pierwsza zmiana w drużynie gości: za Stejskala wchodzi Lerch!
    87 min. – Mikel strzela z lewego narożnika pola karnego po ziemi! Ptak wybija piłkę na rożny!
    88 min. – Z prawej strony dośrodkowuje Krejci! Kolejny rzut rożny.
    89 min. – Prochazka strzela niecelnie głową po dośrodkowaniu Krejciego z lewego narożnika boiska!
    90 min. – Kolejna zmiana w czeskiej drużynie. Boisko opuszcza Ales Mikel, a zastąpi go Radoslav Vagner. Sędzia techniczny dolicza jedną minutę do regulaminowego czasu gry!
    90+1 min. – Końcowy gwizdek sędziego! Po tym żałosnym meczu Jagiellonia Białystok przegrywa u siebie z Viktorią Pilzno w meczu towarzyskim 0:3. Strzelcami bramek byli Urbanek, Cech i Volf. Mamy nadzieję, że za dwa dni w rewanżu pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy Jaga pokaże się z lepszej strony! Żegnają Państwa: Kamil Manel. I Karol Lisowski. Do zobaczenia!

[video=youtube;-qPAZzCaTrI]http://www.youtube.com/watch?v=-qPAZzCaTrI[/video]

„To jeden z najbardziej zaskakujących wyników ostatnich tygodni. Spodziewałem się zaciętej walki i wymęczonego zwycięstwa, tymczasem Viktoria Pilzno wygrała w przekonującym stylu. Pod koniec meczu przeciwnicy rywala robili wrażenie zagubionych jak dzieci we mgle i nie jestem pewny, czy wiedzieli, co się właściwie stało.”
    Sport.wp.pl

A oto wyniki pierwszego meczu rewanżowego pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Pierwszą drużyną, która awansowała do drugiej rundy jest Dinamo Tbilisi z Gruzji.

Transfery klubów Ekstraklasy
    4 – 6 lipca 2011

- Ekene Emigo, Nigeria, prawy obrońca, Enyimba FC – GSK Bełchatów, 55 tys. funtów,
    - Marcin Lachowski, Polska, napastnik, wolny transfer – ŁKS Łódź,
    - Jacek Falkowski, Polska, pomocnik, wolny transfer – ŁKS Łódź,
    - Dennis Masina, Suazi, ofensywny pomocnik, Orlando Pirates – GKS Bełchatów, 500 funtów,
    - Marcin Drzymont, Polska, środkowy obrońca, wolny transfer – Górnik Zabrze,
    - Piotr Giza, Polska, pomocnik, wolny transfer – Śląsk Wrocław,
    - Kingsley Elvis, Nigeria, środkowy pomocnik, Enyimba FC – Jagiellonia Białystok, 55 tys. funtów,
    - Wojciech Łuczak, Polska, pomocnik, wolny transfer – Ruch Chorzów,
    - Przemysław Kulig, Polska, boczny obrońca, wolny transfer – Podbeskidzie Bielsko – Biała.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Jest komentarz, jest i odcinek. Tymczasem mam już napisane kolejne 2 całe odcinki, i część trzeciego. "Szkoła" się zaczęła, będzie mało czasu na pisanie, ale cóż tam, jakoś dam sobie radę.

Komentujcie!

6. Aux_Teergois

Aux_Teergois Ten, o Którym mówią Księgi

Dostałeś niezłe baty u siebie, na Twoim miejscu zmieniłbym ustawienie, może na 4-4-2. Taka przegrana może w pewnym stopniu podkopać morale zawodników.

7. Hanler

Zauważ, że grałem najsłabszymi zawodnikami, jakimi mogłem

Następne mecze pokażą, że jednak nie jest tak źle, jakby wyglądało po tym meczu ;)

8. Aux_Teergois

Aux_Teergois Ten, o Którym mówią Księgi

Ja bym wystawił najlepszy skład, gdyż takim składem będziesz grał w pucharach, a nie najsłabszym. Warto jest sprawdzać najlepszych.

9. Hanler

Za dwa dni miałem rewanż w Lidze Europy, gdybym grał podstawowym składem, zawodnicy nie zdążyliby odpocząć, i nie miałbym kim grać. A poza tym dobrze jest sprawdzić wszystkich zawodników, jak sobie radzą.

10. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek VI
    7 – 8 lipca 2011

Kolejni zawodnicy z Czarnego Lądu szukają pracodawców poprzez agentów piłkarskich. Tym razem pracy szuka Sudańczyk Richard Justin Lado – 32-letni zawodnik grający na pozycjach: środkowego obrońcy, defensywnego pomocnika i środkowego pomocnika. Jak widać jest to wszechstronny gracz, ale nie możemy nawet z nim negocjować, gdyż jego wartość na rynku transferowym wynosi 850 tys. funtów, na co nas zwyczajnie nie stać.

„Białystok szykuje się na przyjazd kibiców klubu KS Flamurtari Vlore, którzy muszą pokonać 1,424 km, by obejrzeć mecz, w którym przeciwnikiem ich ulubieńców będzie Jagiellonia Białystok. Będzie to mecz rewanżowy pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Zdaniem fachowców goście powinni wygrać ten mecz łatwo i wysoko.
    Jagiellonia Białystok jest w odrobinę lepszej sytuacji po zwycięstwie 2 – 1 w pierwszym meczu”
    Goniec Piłkarski Białystok​

Tymczasem moją uwagę przykuł 30-letni peruwiański środkowy obrońca – Miguel Villalta. Doświadczony, szybki, dobrze zbudowany, mógłby stanowić mur nie do pokonania dla drużyn Ekstraklasy. Dodatkowo szukający pracy, dlatego nie trzeba będzie wydawać na niego dodatkowych pieniędzy. Została mu wysłana oferta kontraktu na kwotę 3,400 funtów tygodniowo do czerwca 2013 roku, dodatkowo 22 tys. funtów dla jego agenta, klauzula odsprzedaży 10%, oraz premia 17,25 tys. funtów za miejsce w jedenastce roku Ekstraklasy.

Tymczasem fizjoterapeuta drugiej drużyny Jagiellonii Białystok Marcin Piechowski poinformował mnie, że bramkarz Piotr Lipka doznał urazu barku podczas treningu na siłowni. Nie zagra przez co najmniej 4 tygodnie, a być może nawet przez 5 tygodni.

I tak nastał 8 lipca 2011 roku – dzień meczu rewanżowego pierwszej rundy kwalifikacyjnej z KS Flamurtari Vlore. Niby awans do drugiej rundy mamy pewny po wygranym na wyjeździe meczu 1 – 2, lecz sport lubi zaskakiwać, należy więc uważać i nie odpuszczać gościom.

A oto pozostałe dzisiejsze mecze rewanżowe pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy oraz wyniki z pierwszych potyczek tychże drużyn:

Niby faworytem jest nasza drużyna, ale wolę stawiać zawodników w sytuacji, gdzie pomimo dobrego pierwszego wyniku, mają dać z siebie wszystko, aby nic nas nie zaskoczyło. W Białymstoku ma być dzisiaj sucho i ciepło, około 20°C. Mecz będzie sędziował Phil Dowd.

Wybrałem najsilniejszy moim zdaniem skład, z zawodników, których zgłosiłem do rozgrywek. Szkoda, że nowo przybyli piłkarze nie mogą zabrać, gdyż bardzo wcześnie trzeba było wysłać listę rejestracyjną. Składy wyjściowe obu drużyn przedstawiają się następująco:

Oto ławka rezerwowych, którą wybrałem na tenże mecz:

„Wierzę, że Jagiellonia posiada wystarczające umiejętności, by Flamurtari nie miało w tym meczu czego szukać.”
    Polski Goniec Piłkarski​

1 min. – Ze stadionu przy ul. Słonecznej w Białymstoku witają was: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Dzisiaj mecz rewanżowy pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy, gdzie Jagiellonia Białystok podejmie u siebie albański klub piłkarski KS Flamurtari Vlore. Po pierwszym meczu, gdzie Jaga na wyjeździe wygrała 2 – 1, spotkanie rewanżowe powinno być formalnością. Zaczynają gospodarze!
    2 min. – Frankowski robi rajd lewą stroną, wbiega w pole karne, podaje do Seratlica, a ten strzela prosto w bramkarza!!
    3 min – Faul Pejovica na Kejmendim, rzut wolny blisko pola karnego! Strzał Licaja z główki po dośrodkowaniu broni Sandomierski!
    7 min. – Makuszewski prowadzi piłkę prawą stroną, dośrodkowuje! Seratlic lekko dotyka piłka, a ta wpada do bramki! GOL!! Jagiellonia Białystok 1 - 0 - Flamurtari Vlore. Makuszewski ponownie pokazuje klasę, zaliczając asystę, a gola strzela szczęśliwie młody Czarnogórzec Ermin Seratlic!
    10 min. – Arberi strzela! Blokuje Thiago Rangel!
    16 min. – Cetkovic prostopadle podaje do Makuszewskiego, ten strzela z ostrego kąta! Obok bramki!
    21 min. – Arberi ponownie zza pola karnego! Piłka minimalnie minęła bramkę!
    25 min. – Burim Arberi dostaje żółtą kartkę za zbyt twardą walkę o piłkę z Hermesem!
    26 min. – Cetkovic podaje prostopadle do Seratlica, ten będąc sam na sam z bramkarzem, trafia wprost w niego!
    29 min. – Shala jest praktycznie sam na sam z bramkarzem! Sandomierski paruje futbolówkę nad poprzeczkę!
    30 min. – Arberi dośrodkowuje, a Sandomierski piąstkuje na rzut rożny!
    37 min. – Cetkovic brzydko faulowany, i chyba doznał kontuzji! Faulował Seferi! Za Czarnogórca na boisko wchodzi Andrzej Jakimczuk!
    42 min. – Pejovic fauluje Muratiego, za co otrzymuje żółtą kartkę!
    45 min. - Do regulaminowego czasu pierwszej połowy sędzia techniczny dolicza 2 minuty!
    45+2 min. – Koniec pierwszej połowy! Po dość przypadkowym golu Ermina Seratlica, Jagiellonia Białystok prowadzi u siebie z KS Flamurtari Vlore 1 – 0. Mało brakuje już białostoczanom do awansu do drugiej rundy eliminacji. Spotykamy się po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! Maciej Limanek za zmęczonego Rafała Grzyba w czasie przerwy wypuścił na boisko Mladena Kascelana! Albańczycy wychodzą na drugą połowę bez zmian! I to oni rozpoczynają od środka!
    47 min. – Seratlic po indywidualnej akcji zauważa świetnie wybiegającego na pozycję Makuszewskiego, podaje, a ten z ostrego kąta strzela na długi słupek!!! GOOOOL!!! Jagiellonia Białystok 2-0 Flamurtari Vlore! Losy awansu są już chyba przesądzone! Albańczycy musieliby strzelić 3 bramki! Piękny mecz rozgrywa duet młodych skrzydłowych Jagi: Ermin Seratlic i Maciej Makuszewski!
    52 min. – Fatjon Seferi położony na murawę przez Frankowskiego! Tomek otrzymuje jednak tylko ostrzeżenie!
    65 min. – Pierwsza zmiana w zespole gości! Ndreka zastępuje Kelmendiego!
    70 min. – Makuszewski biegnie prawą stronę! Podaje do wolno stojącego Frankowskiego, ten przyjmuje piłkę i strzela! Kastrati broni!
    77 min. – Thiago Rangel strzela z odległości 30 metrów! Ta próba nie mogła zagrozić bramce rywali! Tymczasem za Lukę Pejovica na boisko wchodzi Alexis Norambuena!
    81 min. – Murati strzela zza pola karnego! To była nieudana próba!
    84 min. – Ponownie Makuszewski do Frankowskiego, a ten strzela wprost w bramkarza w środek bramki! Rzut rożny dla Jagi! Ermin Seratlic fauluje podczas wyskoku jednego z zawodników rywali! Wolny.
    88 min. – Shala indywidualnie lewą stroną strzał! Obok bramki! Kolejna zmiana w drużynie gości! Hyseni wchodzi za Arberiego!
    90 min. – Hermes świetnie znajduje Frankowskiego, ten jest sam na sam! W bramkarza! To nie jego dzień, znowu nie wykorzystuje 100%-owej sytuacji! Jeszcze Hermes z daleka! Minimalnie nad poprzeczką! Sędzia techniczny dolicza 1 minutę!
    90+1 min. – Jakimczuk z daleka! Obok bramki!
    90+1 min. – Końcowy gwizdek sędziego! Jagiellonia Białystok awansuje do 2 rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy po wygranych meczach z KS Flamurtari Vlore: na wyjeździe 1-2 i u siebie 2-0. Dobry mecz w wykonaniu Jagi, dużo akcji bramkowych, ale niestety tylko dwie wykorzystane. Trener Maciej Limanek musi popracować nad skutecznością! Tymczasem my się żegnamy i czekamy na losowanie par drugiej rundy kwalifikacyjnej LE. Do zobaczenia!

[video=youtube;TFeh26CwujA]http://www.youtube.com/watch?v=TFeh26CwujA[/video]

„Przewidywałem, że Jagiellonia wygra dzisiejszy mecz, i tak też się stało. Ich kibice mają pełne prawo być zadowoleni tak z wyniku, jak i z postawy swoich ulubieńców.”
    Polski Goniec Piłkarski​

Reszta wyników z pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy wyglądała następująco:

Dodatkowo za awans do drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy nasz klub otrzymał 78 tys. funtów. Jak na taki poziom rozgrywek, są to spore pieniądze.

W drugiej rundzie kwalifikacyjnej naszym rywalem będzie litewski zespół występujący w A Lyga Tauras Taurogi. Pozornie jest to drużyna o wiele słabsza, ale nigdy nie należy lekceważyć przeciwnika.

„Jagiellonia Białystok 2–0 KS Flamurtari Vlore (Liga Europy, 1. Runda Kwal.)
    W rozegranym na stadionie przy ul. Słonecznej spotkania Jagiellonia miała wiele do zawdzięczenia graczom drugiej linii, którzy pokazali napastnikom, jak się strzela gole.
    Już w 7. minucie młody snajper Ermin Seratlic dał Jagiellonii prowadzenie przypadkowym strzałem. I wreszcie młody skrzydłowy Maciej Makuszewski postawił kropkę nad ‘i’ w 47. minucie mierzonym strzałem z bliskiej odległości.
    Jagiellonia zwycięża w dwumeczu 4–1.
    Frekwencja: 5,763.”
    Goniec Piłkarski Białystok​

„Ermin Seratlic w nagrodę za efektowną, ofensywną grę został zawodnikiem spotkania w wygranym przekonująco 4-1 dwumeczu Jagiellonia Białystok – KS Flamurtari Vlore.
    Snajper Seratlic emanował pewnością siebie, a zdobyta przez niego bramka stanowiła ukoronowanie bardzo skutecznego występu. Już w 7. minucie młody snajper Ermin Seratlic dał swojej drużynie prowadzenie przypadkowym strzałem. Ten snajper wygrał ważny pojedynek o górną piłkę, stanowiący najlepsze podsumowanie jego świetnego występu.”
    Polski Goniec Piłkarski​

„Ermin Seratlic zaliczył wart zapamiętania debiut, zdobywając gola w wygranym przekonująco 4-1 dwumeczu Jagiellonia Białystok – KS Flamurtari Vlore.
    Kibice bardzo chcieli się przekonać, co Seratlic ma do zaprezentowania, i na pewno będą bardzo zadowoleni z roli, jaką odegrał w tym meczu.
    W tym spotkaniu zadebiutowali także Luka Pejovic i Karol Drwęcki.”
    Goal.com​

Po meczu została zwołana konferencja prasowa na stadionie przy ul. Słonecznej. Wśród zgromadzonych przedstawicieli mediów znajdą się: Jeton Mustafaraj (Albański Goniec Piłkarski), sport.wp.pl, Goal.com, Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski) oraz Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski). Osobiście wziąłem udział w tej konferencji prasowej.

Albański Goniec Piłkarski: Dzisiejszy wynik oznacza, że Jagiellonia Białystok awansowała do kolejnej rundy. Proszę powiedzieć, jak daleko możecie zajść w tych rozgrywkach, realistycznie licząc?
    Maciej Limanek: Rywalizujemy z naprawdę wspaniałymi zespołami i sam fakt, że będziemy losowani razem z nimi, już jest dla nas zaszczytem.
    Goniec Piłkarski Białystok: Szybko strzelona bramka, jaką zdobył Ermin Seratlic, dała wam prowadzenie w tym meczu. Gdy piłka ugrzęzła w siatce, czy wierzył pan, że losy tego spotkania potoczą się po waszej myśli?
    Maciej Limanek: Szybko zdobyta bramka zawsze pomaga i tak było też tym razem.
    Goniec Piłkarski Białystok: Karol Drwęcki dobrze się dzisiaj zaprezentował w swoim debiutanckim występie. Jak ocenia pan jego grę?
    Maciej Limanek: Debiuty nigdy nie są łatwe, ale wydawało mi się, że udało mu się sprostać oczekiwaniom.
    Polski Goniec Piłkarski: po 2-0 musi pan być bardzo zadowolony ze swojej decyzji, by dać odpocząć w tym meczu kilku podstawowym zawodnikom swojego zespołu?
    Maciej Limanek: Jestem zachwycony tym zwycięstwem, które doskonale pokazało głębię naszego składu.
    Polski Goniec Piłkarski: Liga Europy: Jagiellonia miała sporo szczęścia w losowaniu, gdyż waszym przeciwnikiem będzie Tauras Taurogi, zespół zdecydowanie od was słabszy. Czy zgadza się pan z tą oceną?
    Maciej Limanek: Zgadzam się, że losowanie mogło pójść gorzej, ale Tauras to dobry zespół i aby ich pokonać, będziemy musieli zagrać na pełnych obrotach.
    Sport.wp.pl: Wróbelki ćwierkają, że na pańskim celowniku znalazł się ostatnio środkowy pomocnik Karol Kostrubała. Czy może pan zająć oficjalne stanowisko w tej kwestii?
    Maciej Limanek: To mało prawdopodobne, abyśmy w najbliższym czasie spróbowali ściągnąć go do klubu.

Po tym pytaniu zakończyła się konferencja prasowa, a w Albańskim Gońcu Piłkarskim ukazał się następujący artykuł:

7 – 8 lipca 2011​

- Tomasz Bobel, Polska, bramkarz, wolny transfer – GKS Bełchatów,
    - Rafał Leśniewski, Polska, lewy ofensywny pomocnik, Nielba Wągrowiec – Lechia Gdańsk, 18 – 28 tys. funtów,
    - Piotr Klepczarek, Polska, lewy obrońca, wolny transfer – ŁKS Łódź.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Jedno ważne pytanie: czy ktoś ogląda filmiki, które dołączam? Bo jeśli nie, to po prostu będę dodawał jedynie powtórki ze zdobytych bramek w określonym meczu.

Czytajcie i komentujcie!

Pozdrawiam!

11. Matheos

Dobrze ci idzie. Mam takie pytanie, czy zwycietwa lub też przegrane mają decydujący wpływ na morale - czy też bardziej zadowolenie?

12. Hanler

Zwycięstwa i porażki mają spory wpływ na morale zespołu, ale czy decydujący, to Ci nie powiem.
    Jest dużo czynników wpływających na morale zawodników, sam gram zbyt krótko, ażeby je wszystkie znać.
    Spory wpływ na morale ma też to, czy zawodnik zasługujący na grę w pierwszej jedenastce rzeczywiście w niej gra, czy tylko przesiaduje na ławie.
    Zainteresowanych odsyłam do artykułu: http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj/Budowanie-morale-zawodnikow.html

Czy dobrze mi idzie, to nie powiedziałbym, ale przynajmniej nie odpadłem w 1 rundzie kwalifikacyjnej Ligi Europy jak Jaga w tym roku ;)

....... Jeśli będzie jeszcze jakiś komentarz pod moim postem, to dzisiaj, najpóźniej jutro wstawię odcinek! ;D

13. tjord

tjord Nowy

Zasadniczo, morale w nowych FMach to w 70% forma zespołu, a w 20% efekt konferencji prasowych i rozmów motywacyjnych. Do tego dochodzą indywidualne czynniki, ale jeśli drużynie dobrze idzie, a ty nie robisz głupstw w czasie gadek, to morale poniżej dobrego nie spadnie. Jedynie poważne problemy (kłopoty z aklimatyzacją, długotrwała kontuzja) nie załatwiają się w ten sposób "same"

14. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Mogą się pojawić różne konflikty w drużynie, tzn jeden zawodnik chcę odejść, a ty go trzymasz na siłę, no i parę nietrafionych zdań w rozmowie indywidualnej i reszta ekipy może stanąć w jego obronie i morale siada.

Sam skończyłem już chyba 12 sezonów Wisłą i nieraz to przerabiałem:).

15. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek VII
    9 – 11 lipca 2011

Ciekawi mnie jedno, czy agenci piłkarscy upatrzyli sobie Ekstraklasę jako rynek zbytu na swoich piłkarzy z Czarnego Lądu. Od początku mojej kadencji w Jagiellonii żaden agent piłkarski nie zgłosił się do mnie z propozycją zatrudnienia Europejczyka, Amerykana, Australijczyka bądź Azjaty, wszyscy byli Afrykanami. Tym razem pracodawcy szukał 36-letni Kongijczyk Macchambes Younga-Mouhani. Z tego względu, że pozycje defensywnego pomocnika i środkowego pomocnika są zapełnione pod każdym względem, nie interesowało mnie kupno tego zawodnika.

Użytkownicy serwisu Worldsoccer.com nie mają chyba nic do roboty, publikując na tamtejszym forum co raz to nowe artykuły. Zainteresował mnie jeden z nich, gdzie użytkownik o nicku Macgie zaprezentował taki oto materiał:

Wreszcie! Pierwszy zawodnik poszukujący zatrudnienia przy pomocy agenta piłkarskiego nie pochodzący z Czarnego Lądu! 31-letni Armeńczyk Artiom Karamyan gra na pozycji lewego pomocnika. Ze względu na brak funduszy oraz dosyć zaawansowany wiek piłkarza postanowiłem nie oferować kontraktu temu zawodnikowi. Trzeba w końcu zacząć inwestować w młodzież.
    Dziś rozgrywał się też ostatni z rewanżów pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. U.E. Santa Coloma z Andory podejmowało łotewskie FC Daugava Daugavpils. Pierwszy mecz zakończył się remisem 0-0, zaś rewanż wygrali Łotysze 0-1. Tym samym do drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy dostała się FC Daugava Daugavpils.
    Tego dnia był jeszcze jeden powód do szczęścia. Polski paszport otrzymał brazylijski środkowy pomocnik Hermes. Pragnął on uzyskać paszport kraju należącego do Unii Europejskiej, w celu ułatwienia ogólnego egzystowania w naszym kraju i Europie.

Kolejny Południowoafrykańczyk poszukujący zatrudnienia. Tym razem jest to 34-letni David Kannemeyer, potrafiący zająć każdą pozycję na lewej stronie boiska, od obrońcy, przed wysuniętego obrońcę, aż do pomocnika. Pomimo wszechstronności jego ustawień oraz wysokich umiejętności, brak pieniędzy oraz nieubłagalne zbliżanie się końca kariery tego gracza odrzuciły nas od jego kupna.

Nasz dzisiejszy oponent to drużyna Wisły Płock. Klub ten powstał w 1947 roku, zaś w 2006 zdobył dwa ważne trofea: Puchar Polski i Superpuchar Polski. W tym sezonie zagra w I lidze, po awansie z 2 miejsca III klasy rozgrywkowej, gdzie zdobył 60 punktów w 34 meczach.

Tego dnia także cztery inne kluby z Ekstraklasy będą grały mecze przygotowujące je do sezonu.

Tymczasem Zarząd Jagiellonii Białystok poinformował mnie, że sprzedano już 4000 karnetów na nadchodzący sezon. Przewidywano, że wśród kibiców do czasu rozpoczęcia sezonu zostanie rozprowadzonych jeszcze 200 karnetów.

Mecz zostanie rozegrany w Płocku, na Stadionie im. Kazimierza Górskiego. Sędzią głównym spotkania będzie ponownie Sylwester Rasmus.

Oto skład, jaki ustaliłem na to spotkanie, w podstawowej jedenastce znajduje się pięciu zawodników zakupionych dotychczas przeze mnie.

Ustawienia obu drużyn wyglądały następująco:

„Dziś nie zobaczymy zażartej walki. Wisła Płock otrzyma ciężkie baty, a mecz skończy się wynikiem hokejowym”
    Po Gwizdku Płock​

1 min. – Ze Stadionu im. Kazimierza Górskiego w Płocku witają was: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Cóż, dzisiaj ostatni mecz towarzyski Jagiellonii Białystok przed zbliżającym się sezonem. Po przejściu do drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy nasze apetyty wzrosły. Wynik być może tylko jeden: wygrana gości! Tymczasem rozpoczynają białostoczanie!
    23 min. – Prostopadłe podanie Pawłowskiego do Seratlica! Jest sam na sam! Broni Skrzyński!!
    24 min. – Faul Pawłowskiego podczas walki o górną piłkę w polu karnym gospodarzy.
    26 min. – Piłka z rzutu rożnego wybita ponownie na korner.
    28 min. – Joao Paulo fauluje Pejovica podczas walki o piłkę.
    43 min. – Pawłowski podaje między obrońców do Makuszewskiego, ten jednak fatalnie strzela. W sumie ciężko jest ocenić, czy było to dośrodkowanie, czy może jednak strzał.
    44 min. – Maciek wywalcza rzut rożny.
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 1 minutę.
    45+1min. – Koniec pierwszej połowy. Pomimo wyraźnej przewagi białostoczan i kilku okazjom do zdobycia bramki, na tablicy wyników widnieje zapis 0-0. Liczymy na gole w drugiej połowie meczu. Tymczasem do zobaczenia i wracamy po przerwie.
    46 min. – Witamy po przerwie! Do przerwy bez bramek. Trener Maciej Limanek zarządził kilka zmian w przerwie, na prawą obronę za Thiago Cionka wchodzi Alexis Norambuena, na lewej obronie za Lukę Pejovica melduje się Andrius Skerla, który przyzwyczaił nas do tego, że gra na środku obrony. Do tego na pozycję Ermina Seratlica po lewej stronie wchodzi Tomek Kupisz. Brak zmian w drużynie gospodarzy. Rozpoczyna się druga połowa!
    46 min. – Indywidualna akcja Vilakaziego zakończona słabym strzałem.
    54 min. – Ponownie faul Janka Pawłowskiego podczas walki o piłkę. Ten młody chłopak twardo dziś gra..
    56 min. – Pierwsze zmiany w Wiśle Płock. Mariusz Ragaman zastępuje Radosława Kursę, zaś za Karwana wchodzi na boisko Wyczałkowski. Szansę otrzymuje także Robert Sing, Sielewski schodzi z boiska.
    57 min. – Za Patrice’a Noukeu wchodzi na boisko Rafał Grzyb. Kameruńczyk schodzi z boiska kulejąc, być może jakiś lekki uraz, a trener zdejmując go, nie chce ryzykować zdrowia piłkarza.
    61 min. – Kolejna zmiana w drużynie gości. Za Nadolskiego na boisko wchodzi Rafał Zembrowski.
    65 min. – Jakubowski wywalcza rzut rożny dla Nafciarzy.
    67 min. - Następna zmiana w Wiśle Płock. Mariucci schodzi z boiska, zastępuje go Dylewski.
    72 min. – Grzyb dośrodkowuje z prawego narożnika boiska, Drwęcki strzela głową!!! GOOOOOL!!! Wisła Płock – Jagiellonia Białystok 0-1. Gol ze stałego fragmentu gry zdobywa głową środkowy obrońca białostoczan! Jakubowski zaspał i nie zdołał powstrzymać Drwęckiego! Tymczasem kolejna zmiana w drużynie gości. Adamczyk wbiega na boisko za Chwastka, zaś w drużynie Jagiellonii za Janka Pawłowskiego wchodzi na boisko Tomek Frankowski!
    78 min. – I kolejna zmiana w drużynie Nafciarzy. Na miejsce Jakubowskiego na boisko wchodzi Przemysław Szabat.
    79 min. – Frankowski lewą stroną, blisko linii końcowej, wystawia piłkę Kupiszowi, GOOOOOL!!! Ładna bramka Tomka Kupisza po świetnym wystawieniu na wolne pole przez Franka. Druga bramka w ciągu 10 minut, białostoczanie się rozkręcają!
    80 min. – Trener Wisły Płock chce chyba wykorzystać wszystkie możliwe dwanaście zmian w tym meczu. Joao Paulo opuszcza boisko, zastępuje go Mitura.
    88 min. – Strzał Sekulskiego zablokowany!
    89 min. – Po dośrodkowaniu z rzutu rożnego Mitura strzela głową! Sandomierski spokojnie łapie piłkę!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza do regulaminowego czasu gry 3 minuty! Tymczasem Frankowski do Makuszewskiego, ten kiwa obrońcę, wybiega sam na sam! Danowski broni! Kolejna sytuacja bramkowa Jagiellończyków zakończona klapą!
    90+3 min. – Gwizdek sędziego! Koniec meczu! Jagiellonia wygrywa zasłużenie na wyjeździe z Wisłą Płock 2-0! Mogło być lepiej, ale swoich sytuacji nie wykorzystali Seratlic i Makuszewski. Żegnamy się już z Państwem, do usłyszenia!

[video=youtube;RymbccrNcMM]http://www.youtube.com/watch?v=RymbccrNcMM[/video]

Zawodnikiem meczu został Karol Drwęcki, zdobywca jednej z bramek dla Jagiellonii. Oto wyniki pozostałych dzisiejszych spotkań:

„Jagiellonia odniosła dziś upragnione zwycięstwo, lecz jestem pewny, że goście woleliby wygrać większą różnicą bramek, tak jak przewidywano na początku meczu.”
    Po Gwizdku Płock​

W szatni po meczu powiedziałem zawodnikom, że pomimo wygranego meczu, nie zaprezentowali się dobrze w 100%. Niektórzy zawodnicy źle mnie zrozumieli, dlatego też później moim oczom ukazało się następujące artykuły:

Jeszcze tego samego dnia w Polskim Gońcu Piłkarskim ukazał się artykuł o tytule: „Jagiellonia Białystok – Wisła Płock: Teksańska masakra piłą łańcuchową”. A oto i treść tego artykułu:

„Wisła Płock 0-2 Jagiellonia Białystok (mecz towarzyski)
    Jagiellonia Białystok była stroną przeważającą w meczu na Stadionie im. Kazimierza Górskiego, w którym przeciwnikiem była Wisła Płock.
    W 72. minucie Jagiellonia objęła w końcu prowadzenie, gdy młody środkowy obrońca Karol Drwęcki zdobył gola efektownym szczupakiem z bliskiej odległości. Artur Wyczałkowski (Wisła Płock) popełnił błąd, dzięki któremu młody skrzydłowy Tomasz Kupisz zdobył bramkę ostrym strzałem.
    Frekwencja: 1,507 ”

A oto szczegółowe statystyki tego spotkania:

9 – 11 lipca 2011​

- Chijoke Ejiogu, Nigeria, bramkarz, Enyimba FC – Lechia Gdańsk, 220.000 zł,
    - Szymon Kapias, Polska, środkowy obrońca, wolny transfer – Korona Kielce,
    - Łukasz Madej, Polska, prawy pomocnik, Śląsk Wrocław – Legia Warszawa, 80.000 zł,
    - Paweł Hajduczek, Polska, defensywny pomocnik, środkowy obrońca, wolny transfer – Polonia Warszawa,
    - Gambo Muhammad, Nigeria, napastnik, Kano Pillars – Widzew Łódź, 240.000 zł.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Jest i kolejny odcinek. To co pisali tjord i Scyzorro to oczywiście prawda, ale czynników wpływających na morale jest naprawdę wiele. Dziękuję za komentarze i proszę o następne.
    Pozdrawiam!

16. Matheos

Hmmm... Jak dostane swój komp z powrotem to sprawdzę na steamie jak stoi FM. W takim razie, wracając do sprawy morale, jak najlepiej sobie radzicie z tym problemem? Z mojego doświadczenia z CM wynikało że jednak morale nie miało znacznego wpływu na grę... No ale wiadomo CM to co innego niż FM. Życzę udanego startu w lidze!

17. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Nie no w FM to raczej ważna sprawa, zawodnik o słabym morale, słabej chęci do gry, gra słabo :)

18. KejPi

KejPi Nowy

AAR jakby troche zamarl

19. Hanler

Spokojnie, ze mną wszystko w porządku, szkoła i inne 'zajęcia' trochę mnie przytłoczyły ;)
    Jeden odcinek mam już gotowy, ale póki nie napiszę następnego, to nie wypuszczę tego napisanego :p
    Oczekujcie odcinka w ten weekend na 99%!

20. Matheos

No już długo odcinka nie było, czas najwyższy ;P

21. Hanler

Zaczynam pisanie 9 odcinka! Jak skończę go pisać to wrzucę odcinek VIII!!! Prosi się o tylko o pozostawienie jakiegoś komentarza pod tym moim postem

22. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek VIII
    12 – 15 lipca 2011

Tym razem pracodawcy szuka 27-letni zawodnik Rwandy Henri Munyaneza. Jest to napastnik, który w zeszłym sezonie rozegrał 32 spotkania, zdobywając 9 bramek. Rozegrał także 5 spotkań w rwandyjskiej drużynie narodowej. Jest to szybki, dosyć dobrze grający w powietrzu zawodnik, do tego ma niezłe atrybuty fizyczne. Moim zdaniem, być może mógłby zostać gwiazdą zespołu, lecz utrudnienia związane z językiem i innym klimatem zniechęciły nas do sprowadzania tego zawodnika do klubu.

Tymczasem 30-letni Peruwiańczyk Miguel Villalta zaakceptował naszą ofertę. Mogliśmy teraz ustalić szczegóły kontraktu. Nasz nowy nabytek będzie zarabiał 15.000 zł tygodniowo, za występ dostanie śmieszną kwotę 10 zł (chociaż na piwo będzie mógł iść po meczu ;)),a jeśli zajmie miejsce w jedenastce roku Ekstraklasy dostanie premię 80.000 zł. Dodatkowo została zawarta klauzula opłaty odsprzedaży w wysokości 10% od ceny sprzedaży.

Villalta został entuzjastycznie przyjęty przez kibiców, jak informuje Polski Ekspres Piłkarski:

Kolejni zawodnicy z Czarnego Lądu szukali pracodawców poprzez agentów piłkarskich. Jednak żaden z nich nie zainteresował mnie na tyle, aby zaproponować mu współpracę.

Tymczasem została zwołana konferencja prasowa, na której miał być przedstawiony nowy nabytek zespołu – Miguel Villalta. Następujący przedstawiciele mediów mieli znaleźć się na tej konferencji prasowej: Goal.com, Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski), sport.wp.pl, Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski) i Bartosz Stefański (Goniec Piłkarski Białystok).

Sport.wp.pl: Jak układają się stosunki między wami i dlaczego Villalta tak bardzo chciał przejść do prowadzonego przez pana zespołu?
    Maciej Limanek: Bardzo go szanuję i cieszy mnie perspektywa współpracy z nim.
    Polski Goniec Piłkarski: Czy wierzy pan, że Miguel Villalta wniesie wielki wkład w przyszłe sukcesy pańskiego klubu?
    Maciej Limanek: Mam oczywiście nadzieję, że będzie dla nas wielkim wzmocnieniem.
    Goniec Piłkarski Białystok: Czy i jaki wpływ może ten transfer wywrzeć na resztę zespołu?
    Maciej Limanek: Uważam, że doda to wszystkim skrzydeł.
    Polski Goniec Piłkarski: Jedna akcja może zadecydować o losach całego spotkania. Czy wierzy pan, że Villalta jest zawodnikiem, który może w pojedynkę wygrywać mecze?
    Maciej Limanek: Nie oczekuję od niego, by w pojedynkę wygrywał nam mecze.
    Polski Ekspres Piłkarski: Zaskoczył pan wielu ekspertów tym transferem. Trudno było utrzymać go w tajemnicy?
    Maciej Limanek: Chwilami bardzo trudno było ukrywać negocjacje przed innymi klubami.
    Sport.wp.pl: Odkąd do klubu przyszedł Villalta, kibice nie posiadają się z podniecenia, przekonani, że będzie odgrywać bardzo ważną rolę w drużynie. Czy zgadza się pan z nimi, że odniesie tu sukces?
    Maciej Limanek: W tej chwili nie chcę poruszać tego tematu.
    Polski Goniec Piłkarski: Czy pańskim zdaniem Miguel może mieć problemy w związku z tym, że polski jest dla niego obcym językiem?
    Maciej Limanek: To jasne, że początkowo utrudni mu to aklimatyzację.
    Sport.wp.pl: Alexis Norambuena zna język hiszpański, czy Villalta może liczyć na pomoc z jego strony w procesie aklimatyzacji w klubie?
    Maciej Limanek: To dobrze, gdy nowy zawodnik ma w klubie kogoś, z kim może się porozumieć, i jestem przekonany, że Alexis chętnie mu pomoże.
    Polski Goniec Piłkarski: Odkąd kibice dowiedzieli się, że Villalta reprezentować będzie barwy ich ukochanego klubu, nie posiadają się z entuzjazmu, a i sam zespół zdaje się teraz bardziej wierzyć w siebie. Czy myśli pan, że wysokie morale może przełożyć się na sukcesy na boisku?
    Maciej Limanek: Mam nadzieję, że ten entuzjazm znajdzie przełożenie na atmosferę w szatni.
    Polski Ekspres Piłkarski: Czy zgodzi się pan, że ten transfer jest dla waszego klubu wielkim sukcesem, zważywszy na to, jaką renomą cieszy się ten zawodnik, a jaką Jagiellonia?
    Maciej Limanek: Uważam, że Miguel będzie fantastycznym wzmocnieniem.
    Polski Ekspres Piłkarski: To już pański 7. Transfer w tym oknie transferowym. Czy planuje pan kolejne?
    Maciej Limanek: Raczej nie powinniście oczekiwać niczego szczególnego.
    Goniec Piłkarski Białystok: Czy fakt, że Villalta podpisał z wami zaledwie 2-letni kontrakt, stanowi zabezpieczenie na wypadek, gdyby coś poszło nie tak?
    Maciej Limanek: Nie zamierzam dyskutować teraz o kontraktach.

Polski Ekspres Piłkarski wystosował następujący artykuł dotyczący tej konferencji:

13 lipca 2011 roku zostały rozegrane dwa pierwsze mecze drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. W pierwszym z nich czeski Bohemians 1905 wygrał u siebie z maltańską drużyną Birkirkara FC 2-0. Zaś w drugim spotkaniu północnoirlandzki klub Crusaders F.C. zremisował u siebie z rumuńskim Gaz Metan 0-0.

Tymczasem pracodawcy szukał 26-letni 7-krotny reprezentant senegalskiej drużyny narodowej – Badara Sene. Grający na pozycji defensywnego pomocnika, w 2009 roku, wraz ze swoim klubem En Avant de Guingamp zdobył Puchar Francji. Pomimo, że to bardzo utalentowany i młody zawodnik, nie mieliśmy pieniędzy, aby ściągnąć go do klubu, a do tego bardziej potrzebowaliśmy napastnika, niż kolejnych pomocników.

Tymczasem w Sport.wp.pl ukazał się artykuł dotyczący zbliżającego się pierwszego meczu Jagiellonii w drugiej rundzie kwalifikacyjnej Ligi Europy:

Tymczasem postanowiłem razem z zarządem klubu ustalić premie zawodników, w razie wygrania Mistrzostwa lub Pucharu Polski, oraz Ligi Europy, co jest mało prawdopodobne. Premie będą zmniejszane odpowiednio do zajętego miejsca. Za wygranie Ekstraklasy piłkarze otrzymają 1,1 mln zł, Pucharu Polski – 390 tys. zł, zaś Ligi Europy – 1 mln zł do podziału.

Tymczasem nasz fizjoterapeuta Jarosław Oldakowski poinformował mnie, że Bartłomiej Pawłowski stłukł nogę podczas niefortunnego ataku na piłkę. Pawłowski najprawdopodobniej nie zagra przez 5, a może nawet dni.
    14 lipca odbył się kolejny, już trzeci mecz drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. KR Reykjavík podejmował u siebie szwedzkie Örebro SK. Spotkanie zakończyło się remisem 1-1.

Wreszcie nadszedł 15 lipca, dzień pierwszego meczu w drugiej rundzie kwalifikacyjnej Ligi Europy z litewskim klubem Tauras Taurogi. Największym dotychczas sukcesem tego klubu był udział w finale Pucharu Litwy w 2009 roku, gdzie przegrał wtedy z Sūduva Mariampol 1-0. Spotkanie będzie sędziował Steve Tanner. Sędzia ten prowadził już dwa mecze w Lidze Europy, w których nie pokazał ani jednej kartki. Możliwe są niewielkie, przelotne opady deszczu. Oto wyjściowe jedenastki obu drużyn:

Oraz nasz skład na ten mecz wraz z ławką rezerwowych:

„Jagiellonia ma wystarczająco mocny zespół, by Tauras nie miał z nimi większych szans. Spodziewam się, że odniosą łatwe zwycięstwo.”

Sport.wp.pl​

1 min.
    – Ze stadionu przy ul. Słonecznej witają Państwa: Kamil Manel. I Karol Lisowski. Dziś odbędzie się pierwszy mecz Jagiellonii Białystok z litewskim klubem Tauras Taurogi w ramach drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Mamy nadzieję, że białostoczanie nie zlekceważą przeciwnika, i z korzystnym rezultatem pojadą na mecz rewanżowy na Litwę. Zaczynają gospodarze!
    3 min. – Pawłowski zza pola karnego! Niecelnie!
    6 min. – Makuszewski wywalcza rzut rożny.
    7 min. – Z narożnika Pejovic! Kolejny korner!
    9 min. – Ponownie Pejovic! Piłka wybita poza pole karne!
    11 min. – Pawłowski prawą stroną! Podaje w pole karne do Makuszewskiego, ten strzela! Bramkarz paruje piłkę na rzut rożny!
    12 min. – Już po raz trzeci w tym meczu Pejovic wykonuje rzut rożny. Drwęcki strzela głową! Vasiliauskas łapie piłkę!
    16 min. – Sidlauskas strzela ponad bramką!
    17 min. – Pejovic z lewej strony dośrodkowuje na stojącego samotnie Pawłowskiego! GOOL!!! Sędzia boczny po chwili podnosi chorągiewkę, gol nie uznany. Janek rzeczywiście był na spalonym!
    22 min. – Sirmelis strzela po ziemi! Obok słupka!
    23 min. – Pawłowski próbując odebrać piłkę, brzydko fauluje Maciuleviciusa. Sędzia wyciąga żółty kartonik!
    25 min. – Hermes świetnym, długim podanie uruchamia na prawej stronie Makuszewskiego! Ten strzela z ostrego kąta!! GOOOOOL !!! Bramkarz bez szans! Jagiellonia – Tauras 1:0. Tym razem nie ma mowy o spalonym! Piękna akcja białostoczan i kolejna bramka Maćka w Lidze Europy. Pozostaje mu tylko pogratulować!
    28 min. – Makuszewski z główki! Golkiper litewskiej drużyny łapie piłkę!
    33 min. – Seratlic po dośrodkowaniu Maćka Makuszewskiego obok bramki!
    35 min. – Pawłowski indywidualnie! Strzela! Obok bramki w dosyć dobrej sytuacji!
    36 min. – Simkus sam na sam! Zbyt długo czekał, piłkę spod nóg wybija mu Pejovic! Czarnogórzec ratuje białostoczan przed utratą gola!
    37 min. – Eliosius z narożnika boiska! Sidlauskas uderza z główki! Poprzeczka ratuje Jagę! Sandomierski wznowi od bramki!
    39 min. – Pejovic po kopnięciu piłki pada na ziemię! Na boisko wbiegają fizjoterapeuci! Potrzebna chyba będzie zmiana! Alexis Norambuena zastępuje go na boisku. Aby tylko nie była to poważna kontuzja!
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 2 minuty do regulaminowego czasu pierwszej połowy spotkania!
    45+1 min. – Simkus zza pola karnego obok bramki!
    45+2 min. – Koniec pierwszej połowy meczu! Po 45 minutach Jagiellonia Białystok prowadzi u siebie z Tauras Taurogi 1-0. Miejmy nadzieję, że Jaga powiększy jeszcze swoja przewagę, zapewniając sobie solidną zaliczkę na mecz rewanżowy! Zapraszamy po przerwie!
    46 min. – Rozpoczyna się druga połowa meczu! Rozpoczynają goście! Liczymy na emocjonujące widowisko.
    50 min. – Simkus indywidualnie! Strzela wprost w Sandomierskiego, który spokojnie łapie piłkę!
    57 min. - Seratlic podaje do wbiegającego w pole karne Makuszewskiego, ten oddaje Cetkovicowi! Minimalnie obok bramki!
    59 min. – Rafał Grzyb otrzymuje żółtą kartkę za faul na Sidlauskasie!
    60 min. – Kolejny kartonik wyciągnięty przez sędziego! Żółtą kartkę za faul na Veikutisie otrzymuje Marko Cetkovic!
    63 min. – Pawłowski fauluje w ataku, i do tego doznaje przy tym kontuzji! Za Janka wchodzi Tomek Frankowski, a do tego Marko Cetkovica zastępuje na środku pomocy Mladen Kascelan!
    67 min. – „Franek” ładnie znajduje Makuszewskiego, ten jest sam na sam! GOOOOOL! Makuszewski po raz drugi!!!
    71 min. – Frankowski indywidualnie! Vasiliauskas końcami palców wybija piłkę na korner!
    72 min. – Z narożnika Grzyb! Drwęcki strzela ze szczupaka! Słupek! Wcześniej faul Norambueny!
    74 min. – Sirmelis wywalcza rzut rożny dla Litwinów!
    79 min. – Eliosius strzela! Sandomierski spokojnie łapie piłkę!
    81 min. – Pierwsza zmiana w litewskim klubie! Klevinskas zastępuje Eliosiusa!
    84 min. – Hermes strzela daleko od bramki!
    86 min. – Hermes brzydko fauluje Sidlauskasa! Sędzia wyciąga żółty kartonik!
    87 min. – Kolejne zmiany w drużynie gości! Schodzą Lukosevicius i Simkus. Zastępują ich Cerniauskas i Ramonas!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 3 minuty do regulaminowego czasu gry!
    90+2 min. – Frankowski wywalcza rzut rożny!
    90+3 min. – Z narożnika ponownie Grzyb! Drwęcki strzela głową! Vasiliauskas łapie piłkę! Ignas Ramonas fauluje Thiago Cionka!
    90+3 min. – Gwizdek sędziego! Koniec meczu! Jagiellonia Białystok wygrywa u siebie pierwszy mecz drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy z Tauras Taurogi 2-0. Strzelcem obu bramek dla Jagi był Maciej Makuszewski! Nie jest to znakomity wynik przed rewanżem, ale miejmy nadzieję, że wystarczy! Do usłyszenia za tydzień z Litwy!

[video=youtube;cdfvh4-TPyU]http://www.youtube.com/watch?v=cdfvh4-TPyU[/video]

„Tak jak przewidywałem, Jagiellonia Białystok odniosła pewne zwycięstwo. Jestem przekonany, że ich kibice wracają do domów w radosnych nastrojach.”
    Sport.wp.pl​

Zawodnikiem meczu został Maciej Makuszewski. Co do sędziego, Steve Tanner spisał się dzisiaj nieźle, choć niekiedy można było mu zarzucić preferowanie drużyny gości, szczególnie w ilości pokazanych żółtych kartoników.

Tego samego dnia o tej samej godzinie zostało rozegranych kilkadziesiąt innych meczy drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Bardzo się cieszę, że nasz kolega z Ekstraklasy, Śląsk Wrocław wygrał u siebie 4-0 z walijską drużyną Llanelli. Oto pozostałe wyniki:

Kolejni zawodnicy z Czarnego Lądu szukają pracy. Nie jesteśmy za bardzo zainteresowani ich zatrudnieniem, gdyż nasz budżet prawie się wyczerpał, a potrzebujemy zawodników na konkretne pozycje. Odmówiliśmy więc rozmowy z Senegalczykiem Cheikou Kouyate.

Tymczasem Jarosław Oldakowski, nasz fizjoterapeuta, poinformował mnie, że Luka Pejovic stłukł żebro podczas meczu. Nie będzie grał przez co najmniej 9 dni, lecz już po 12 dniach na pewno będzie gotowy do powrotu do zespołu na kolejne spotkania.

Tymczasem w Sport.wp.pl ukazał się artykuł dotyczący wygranego meczu z Tauras Taurogi:

Ukazał się także obszerny artykuł dotyczący zawodnika meczu, a zarazem bohatera białostoczan – Maćka Makuszewskiego:

12 – 15 lipca 2011​

- Emmanuel Olisadebe, Polska, napastnik, wolny transfer – Górnik Zabrze,
    - Paweł Gamla, Polska, środkowy obrońca, defensywny pomocnik, środkowy pomocnik, wolny transfer – Korona Kielce,
    - Jarosław Kaszowski, Polska, prawy pomocnik, wolny transfer – Korona Kielce,
    - Łukasz Mierzejewski, Polska, prawy obrońca, wolny transfer – Zagłębie Lubin,
    - Krzysztof Markowski, Polska, środkowy obrońca, defensywny pomocnik, wolny transfer – Lechia Gdańsk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Chciałem szybko dodać odcinek, bo już dawno żadnego nie było, dlatego nie ma filmiku. W najbliższym czasie dodam filmik i ankietę dotyczącą filmików, czy są one w ogóle potrzebne, czy ktoś je ogląda. Jak zawsze proszę o komentarze!
    Pozdrawiam!

23. Matheos

Jak dla mnie to filmików może nie być i tak ich nie oglądam - nie muszę, wszystko co najważniejsze można przeczytać.

24. Hanler

Filmik dodany, ale odzewu na moje pytanie nie ma. Chociaż co dwa-trzy odcinki napiszcie jakiś komentarz, bo nie wiem nawet czy ktoś to czyta oprócz Matheosa ;)

25. tjord

tjord Nowy

Też ogladam, ale podobne filmiki w AARach omijam szerokim łukiem. Zresztą, nawet samemu grając w FMa poprzestaję na skrócie meczu w 2D :)

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie