"Nie chowaj się... przybądź na mecz!" - Jagiellonia Białystok FM 2011 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Hanler, 22 Sierpień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Przycinaj filmiki do samych bramek, bo w 14 minut to odcinek mody na sukces mogę obejrzeć:p

2. Hanler

Hanler Ten, o Którym mówią Księgi

Dlatego o tym pisałem. A więc od następnego odcinka, w filmikach będę dawać tylko bramki. Może uda mi się wypuścić odcinek jeszcze w ten weekend, ale będzie ciężko.

3. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Dasz radę wypuścić jutro? Bez filmu chociaż?

4. Hanler

Mam prawie 9 odcinek ukończony, ale przed wypuszczeniem chciałbym już mieć następny. Film to najmniejszy problem jest. Nie wiedziałem, że komuś aż tak zależy, żeby czytać moje wypociny. Ale bardzo mi miło z tego powodu ;)

5. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek IX
    16 – 22 lipca 2011

Jeszcze pod koniec 15 lipca na forum witryny World Soccer Magazine pojawiło się podsumowanie dnia napisane przez użytkownika Matheos:

Kolejna oferta z Afryki. Tym razem to chyba prawdziwy talent. David Telfer, bo o nim mowa, potrafi grać na wielu pozycjach: na prawej i wysuniętej prawej obronie, jako defensywny pomocnik, a także środkowy pomocnik. Do tego jest bardzo szybki, i ma zaledwie 21 lat. Po wstępnych rozmowach okazało się, że zaoferowany przez nas kontrakt nie zadowala tego zawodnika. Niestety, aby wymagać, trzeba też płacić.

Tymczasem odbyło się losowanie trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Jeśli pokonamy drużynę Tauras Taurogi w dwumeczu, w następnej rundzie zmierzymy się z czeską drużyną Mlada Boleslav.

Wystawiony wcześniej na listę transferową Maycon, oferowany innym klubom przez nas, nie wzbudził w żadnym z nich zainteresowania. Jedynie Polonia Bytom przejawia nikłe „zainteresowanie” tym zawodnikiem. W sumie to się nie dziwię, że nikt nie chce go kupić.

20 lipca otrzymałem raport o kontuzjach od naszego fizjoterapeuty Jarosława Oldakowskiego. Obecnie kontuzjowani gracze w naszym zespole:
    - Luka Pejovic (stłuczone żebro), jest bliski wznowienia treningów i wkrótce będę mógł dołączyć go do składu,
    - Bartłomiej Grzelak potrzebuje jeszcze kilku tygodni, by wznowić treningi z pełnym obciążeniem. Jest możliwe, że zadebiutuje w meczu z Polonią Warszawa 07.08.2011 roku.

Tymczasem w pierwszym rewanżu drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy irlandzkie St. Pat’s Athletic wygrało u siebie 1–0 z maltańską drużyną Floriana, co zapewniło im awans do kolejnej rundy.

W Polskim Gońcu Piłkarskim ukazał się artykuł dotyczący zbliżającego się meczu rewanżowego z Taurasem Taurogi:

Przed jutrzejszym meczem została zwołana konferencja prasowa, w której osobiście uczestniczyłem. Reprezentowanymi mediami byli: Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski), Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski), Bartosz Stefański (Goniec Piłkarski Białystok), Goal.com oraz Sport.wp.pl.

Polski Ekspres Piłkarski:
    W świetle niedawnych wypowiedzi na temat pańskich rozmów motywacyjnych, jakich udzielił Rahim, czy zamierza pan powierzyć za nie odpowiedzialność bardziej porywającemu mówcy?
    Maciej Limanek: Konferencja prasowa nie jest odpowiednim miejscem na taką rozmowę.
    Goal.com: Na stadionie im. S. Dariusa i S. Girenasa Jagiellonia będzie bronić niewielkiej przewagi z pierwszego spotkania, wygranego 2-0. Macie w zapasie niewielką zaliczkę z pierwszego meczu, ale powinniście chyba być pewni awansu. Więc jak?
    Maciej Limanek: Jestem dobrej myśli, o ile zespół nie zapomni o założeniach taktycznych na ten mecz.
    Goal.com: Ta wypowiedź sugeruje, że ma pan pełne zaufanie do swoich zawodników. Która formację swojego zespołu uważa pan za najsilniejszą?
    Maciej Limanek: Jestem stuprocentowo przekonany, że wszystkie formacje są wystarczająco mocne i dadzą sobie radę z każdym przeciwnikiem.
    Polski Goniec Piłkarski: Czy nie boi się pan zlekceważenia przeciwnika przed tym meczem?
    Maciej Limanek: Nasi piłkarze to zawodowcy i wiedzą, że w tym meczu muszą pracować równie ciężko jak w każdym innym.
    Polski Ekspres Piłkarski: Czy pańscy zawodnicy nie będą mieli problemów z motywacją w meczu, w którym ich przeciwnikiem będzie taki zespół jak Tauras?
    Maciej Limanek: Nie sądzę, by miało to stanowić problem. Stawka tego spotkania pomoże zawodnikom w koncentracji.
    Sport.wp.pl: Mecz, w którym waszym przeciwnikiem będzie Tauras, powinniście wygrać z zawiązanymi oczami, ale niespodzianki zdarzają się w każdym sezonie. Czy perspektywa ewentualnej kompromitacji nie niepokoi pańskich zawodników?
    Maciej Limanek: Postaramy się, by nikt nie odpuścił sobie tego meczu.
    Sport.wp.pl: Pan w każdym razie wręcz emanuje pewnością siebie. Czy sądzi pan, że zarazi nią pan swoich zawodników?
    Maciej Limanek: To, jak motywujemy się do gry, niech pozostanie naszą tajemnicą.

Tymi właśnie pytaniami o odpuszczanie sobie meczu przez moich zawodników zakończyła się konferencja prasowa.

21 lipca rozegrał się kolejny mecz rewanżowy drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Tym razem rumuński Gaz Metan wygrał u siebie 2-0 z północnoirlandzkim Crusaders, zapewniając sobie tym samym awans do następnej rundy.

Nadszedł wreszcie 22 lipca, dzień rewanżowego meczu drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy z Tauras Taurogi. Mecz będzie sędziował nasz ukochany sędzia z Euro 2008 Howard Webb. Ma być wietrznie i zimno, około 10°C.

Oto skład jaki ustaliłem na ten mecz:

Oraz wyjściowe jedenastki obu drużyn:

„Przewiduję, że Jagiellonia odniesie zwycięstwo. Wierzę, że piłkarze tego klubu posiadają wystarczające umiejętności, by Tauras musiał obejść się smakiem.”
    Litewski Goniec Piłkarski​

1 min. – Z Taurogi witają państwa: Kamil Manel. I Karol Lisowski. Za chwilę rozpocznie się mecz rewanżowy drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy pomiędzy Jagiellonią Białystok, a Taurasem Taurogi. Faworytem jest Jaga, która będzie bronić dwubramkowej przewagi z Białegostoku. Rozpoczynają gospodarze!
    2 min. – Lukosevicius otrzymuje żółtą kartkę za brzydki faul na Grzybie!
    3 min. – Hus z wolnego z połowy boiska dośrodkowuje w pole karne! Do piłki wybiega Pawłowski, strzela! GOOOOOL!!! Tauras Taurogi 0-1 Jagiellonia Białystok. Ładną piłkę otrzymał Janek od Krzyśka, walczył do końca i zmusił bramkarza do błędu. Piękny początek meczu dla Jagi!
    7 min. – Pawłowski wybiega sam na sam! Obok bramki!
    9 min. – Makuszewski wywalcza rzut rożny. Z narożnika Grzyb! Piłkę wybijają Litwini!
    15 min. – Simkus strzela! Nad bramką!
    16 min. – Sidlauskas biegnie sam! Strzela za mocno!
    19 min. – Indywidualnie Makuszewski prawą stroną, wykorzystuje swoją szybkość, wbiega w pole karne, odgrywa do Pawłowskiego! GOOOOL! Janek ładnie strzelił po krótkim słupku! Bramkarz nie miał szans! Pięknie ten mecz rozpoczął się dla Jagiellonii!
    24 min. – Strzał Cetkovica broni Vasialiauskas, Makuszewski próbując dobiec do piłki, fauluje przeciwnika!
    28 min. – Kolejny strzał Cetkovica, minimalnie obok bramki!
    33 min. – Cetkovic świetnie zauważa Makuszewskiego, ten biegnie skrzydłem, dośrodkowuje! Pawłowski strzela!! Nad bramką!
    37 min. – Hermes oddaje piłkę Maćkowi przed polem karnym, ten strzela! Nie wyszło mu to uderzenie!
    45 min. – Do pierwszej połowy meczu zostaje doliczona 1 minuta.
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Świetna gra białostoczan przypieczętowana dwoma bramkami Janka Pawłowskiego. Teraz, Tauras musiałby strzelić 5 goli, aby awansować do kolejnej rundy, co jest raczej nie możliwe! Zapraszamy po przerwie!

46 min. – Witamy po przerwie! Obie drużyny wychodzą na boisko bez zmian! Rozpoczynają goście!
    48 min. – Sirmelis strzela, Sandomierski paruje piłkę do boku! Zamieszanie w polu karnym Jagiellonii, Hermes fauluje Simkusa! Rzut karny!
    49 min. – Lukosevicius podchodzi do piłki. Sandomierski broni! Lukosevicius dobiega jednak do piłki, i przy dobitce Grzesiek nie miał szans. GOL! Tauras strzela gola kontaktowego w tym meczu! Gdzie była obrona Jagi, pozwalając dobić zawodnikowi po świetnej obronie karnego przez Sandomierskiego. Cóż, białostoczanie muszą uspokoić grę.
    50 min. – Pierwsza zmiana w meczu. Mantas Klevinskas wchodzi do gry za Sirmelisa.
    52 min. – Lukosevicius strzela! Daleko od bramki!
    55 min. – Baguzis faulowany przez Makuszewskiego! Sędzia przywołuje Maćka do siebie! Żółta kartka!
    57 min. – Simkus uderza! Słaba próba tego zawodnika!
    58 min. – Makuszewski ponownie mija wszystkich po prawej stronie! Dośrodkowuje! GOOOOL! Seratlic dopada do piłki i spokojnie pakuje ją do bramki! 3-1 dla Jagiellonii! Ewidentny błąd bramkarza, który minął się z piłką! Można już to powiedzieć! Jagiellonia awansowała do trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy i zagra z Mlada Boleslav.
    61 min. – Eliosius z narożnika! Piłka ostatecznie wybita na aut.
    66 min. – Pawłowski długo prowadzi piłkę! Strzał! Obok bramki!
    75 min. – Kolejna zmiana w litewskiej drużynie. Simkus siada na ławce, zastępuje go Ignas Ramonas.
    86 min. – W Jagiellonii potrójna zmiana. Wchodzą: Mladen Kascelan, Marcin Burkhardt oraz Alexis Norambuena. Z boiska schodzą zaś: Marko Cetkovic, Hermes i Krzysiek Hus.
    90 min. – Ostatnia zmiana w drużynie gospodarzy. Andrejus Urbsys zbiega z boiska, za niego wchodzi zaś Cerniauskas. Sędzia dolicza 1 minutę.
    90+1 min. – Końcowy gwizdek sędziego! Jagiellonia Białystok wygrywa na wyjeździe z Taurasem Taurogi 3-1. Dwa gole dla białostoczan zdobył Janek Pawłowski, zaś jednego – Ermin Seratlic. Tym samym Jaga awansowała do trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy, wygrywając w dwumeczu 5-1. Następnym przeciwnikiem Jagiellonii w tych rozgrywkach będzie Mlada Boleslav. To jest już koniec naszej transmisji. Do usłyszenia!

„Jagiellonia odniosła dziś upragnione zwycięstwo, lecz jestem pewny, że zwycięzcy woleliby wygrać większą różnicą bramek, tak jak przewidywano na początku meczu.”
    Litewski Goniec Piłkarski​

[video=youtube;XX87babsJJk]http://www.youtube.com/watch?v=XX87babsJJk[/video]

A oto wyniki pozostałych meczy rewanżowych drugiej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy rozegranych dzisiaj:

Tymczasem nasz klub zainkasował 350 tys. zł za awans do trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Pierwszy mecz kolejnej rundy z Mlada Bolselav zostanie rozegrany na stadionie Mestsky Stadion 29 lipca 2011 roku.

Jeszcze tego samego dnia gazety wydały wiele artykułów o dzisiejszym, wygranym meczu. Polski Goniec Piłkarski pisał:

Polski Ekspres Piłkarski
    wystosował zaś artykuł dotyczący zawodnika meczu - Janka Pawłowskiego:

Goniec Piłkarski Białystok napisał o debiucie Krzysztofa Husa w barwach naszego klubu:

World Soccer Magazine poinformował o tym, że wśród widzów na Stadionie im. S. Dariusa i S. Girenasa podczas ostatniego meczu Jagi znajdował się Zlatko Kranjcar. Po raz kolejny sprawdzał on, czy Marko Cetkovic i Ermin Seratlic powinni zostać powołani na następne zgrupowanie reprezentacji Czarnogóry.

Z powodu meczu Ligi Europy, nasz mecz z Polonią Warszawa został przełożony na 8 sierpnia 2011 roku.

Tymczasem użytkownik forum World Soccer MagazineScyzorro, napisał takie oto podsumowanie wczorajszego dnia, dnia Ligi Europy:

Transfery klubów Ekstraklasy
    16 – 22 lipca 2011 ​

- Robert Bednarek, Polska, lewy obrońca, wolny transfer – Podbeskidzie Bielsko – Biała,
    - Wojciech Łobodziński, Polska, prawy pomocnik, wolny transfer – Korona Kielce,
    - Wojciech Szymanek, Polska, środkowy obrońca, wolny transfer – Ruch Chorzów,
    - Marcin Nowak, Polska, środkowy/prawy obrońca, wolny transfer – GKS Bełchatów,
    - Sławomir Nazaruk, Polska, lewy pomocnik, wolny transfer- Ruch Chorzów.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Oto i odcinek! Jutro wstawię ostatni filmik ze skrótem całego meczu! Od odcinka X w filmikach będą ukazywane jedynie bramki! Pamiętajcie, im więcej komentarzy, tym szybciej ukaże się kolejny odcinek! Pozdrawiam!

6. Macgie

Macgie Ten, o Którym mówią Księgi

A może by tak duet Pawłowski - Frankowski? :)

7. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Kiedy będziesz grać w lidze (EU) przeciwko Śląskowi? Nieźle ci idzie, mam pytanie - we wszystkich menagerach denerwuje mnie jak w drużynie jest pełno niepotrzebnych zawodników, czy w FMie łatwo można się ich pozbyć?

8. Hanler

Ktoś pamiętam narzekał, że będę wystawiał częściej starego Frankowskiego zamiast młodego Pawłowskiego na ataku, i to nie wiem czy nie byłeś to Ty, Macgie :p A jak wystawiłem Pawłowskiego, który na dodatek strzelił dwa gole, to teraz chcą duetu. Pożyjemy, zobaczymy, może będzie jeszcze taki mecz ;)

Wątpię, żebym doszedł do takiego momentu, aby grać ze Śląskiem w Lidze Europy. Ale może to jeszcze się zdarzy, bo piszę na bieżąco odcinki.

@Matheos: Jak pisałem na listę transferową został wystawiony Maycon, dla którego jeszcze żadnych ofert nie dostałem. Jestem jeszcze zbyt zielony, aby pisać Ci o tym, czy łatwo jest w FM'ie pozbyć się zawodników. Wiem tylko, że mam teraz szeroki skład, a pomimo to nie mam kandydatów do opuszczenia zespołu, oprócz Maycona. Niektórych odsyłam jedynie do rezerw ;)

9. Macgie

Nie narzekałem na Frankowskiego, ani na Pawłowskiego. Daję głowę, że powiedziałem co innego :p

10. Alcarcalimo

Alcarcalimo Aktywny User

Masz także i we mnie kolejnego czytelnika więc proszę abyś grał tym arem jak najdłużej.
    Ja przed laty zagrywałem się FM 2004, późniejsze tytuły jakoś mi do gustu nie przypadły, ale może znów coś zagram. Najpierw będzie trzeba jednak sprzęt zmienić. Powiedz FM 2012 jakie ma wymagania ?

11. Hanler

AAR będę prowadził zapewne długo, bo nie gram zbyt często, a jest to dla mnie miły sposób na odstresowanie się. ;)

@Macgie: Może i mój błąd, nie pamiętam, nie chce mi się szukać :p
    @Alcarcalimo: Cieszę się, że dołączyłeś do grona czytelników tego AAR-a. Co do wymagań, FM 2012 nie wiem, gram na 11. Co do FM11, gram na lapku, 3 gb ramu, procek 3x2.10GHz i chodzi mi bez problemu, żadnych zacięć nie ma czy coś. Poszukaj sobie wymagań, pełno pewnie jest w internecie info o tym ;)

12. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Fajnie by było gdybyś jeszcze po meczu wrzucał screen ze statystykami poszczególnych zawodników.

13. Hanler

Ale to nie jest możliwe, zajmie przecież to od groma miejsca...
    (chyba, że chodzi Ci o to, abym zamieszczał takie coś jak przed meczem, czyli screen ze składem i ocenami zawodników)

14. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Chodzie mi o to drugie, tzn statsy meczowe zawodników.

15. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek X
    23 – 29 lipca 2011

23 lipca rozegrany został sparing pomiędzy drużynami Jagiellonii Białystok i GKS-u Katowice do lat 18. Nasi młodzi zawodnicy wygrali 2-0. Mój asystent Bartłomiej Zalewski poinformował mnie, że podczas meczu wyróżniającym się zawodnikiem w naszej drużynie był Patryk Malinowski. Ten lewy skrzydłowy emanował pewnością siebie, a zdobyta przez niego bramka stanowiła ukoronowanie świetnego występu. Skład, w jakim wystąpiła nasza drużyna:

Tymczasem sport.wp.pl informuje, że według niepotwierdzonych pogłosek menedżer Dariusz Fornalak z Polonii Bytom wyraził publicznie nadzieję, że snajper Maycon zgodzi się przenieść na stadion im. Edwarda Szymkowiaka. Fornalak wydaje się uważać, że ten zawodnik byłby idealnym wzmocnieniem jego zespołu. Muszę to wykorzystać, i jestem gotowy rozważyć każdą ofertę.

O mojej decyzji dotyczącej ewentualnego transferu Maycona do Polonii Bytom poinformował Goal.com:

Nadeszła też pora na ogłoszenie listy numerów, z jakimi moi zawodnicy będą występować w nadchodzącym sezonie. Oto i ona:

25 lipca, cztery dni przed meczem z Mlada Boleslav, drużyna naszych rezerw rozegra mecz z rezerwami Polonii Warszawa. Mój asystent poprosił mnie o zatwierdzenie listy piłkarzy z pierwszego zespołu, którzy będą mogli zagrać w dzisiejszym meczu. Do gry w drużynie rezerw tego dnia udostępniłem Roberta Arzumanyana, Miguela Villaltę, Rahima oraz Kingsley’a Elvisa, gdyż brakuje im ogrania meczowego, a nowy sezon zbliża się wielkimi krokami. A w meczach Ligi Europy nie mogą wystąpić, gdyż nie zostali ostatnio przeze mnie zarejestrowani do tych rozgrywek.

Zarząd klubu Jagiellonia Białystok ogłosił też liczbę sprzedanych karnetów. Ostateczne dane dotyczące sprzedaży karnetów na ten sezon podane przez głównego księgowego klubu podają liczbę sprzedanych 4000 karnetów na ten sezon.

Nasza drużyna rezerw wygrała z rezerwami Czarnych Koszul 4-2. Bartłomiej Zalewski poinformował mnie, że najlepszym zawodnikiem naszego zespołu był Bartłomiej Pawłowski. Błysnął on imponującą formą w tym spotkaniu, swoimi dwoma asystami dobitnie udowadniając, że potrafi kreować sytuacje podbramkowe. Zagrożenie, jakie ustawicznie stwarzał ten prawy skrzydłowy swoimi podaniami, miało zgubny wpływ na defensywę przeciwnika. Te informacje mogą mi się przydać, gdyż Ci młodzi zawodnicy z pewnością znajdą kiedyś miejsce w pierwszym składzie Jagiellonii.

Oto też skład, w jakim wystąpiła drużyna rezerw Jagiellonii w tym meczu:

Tymczasem nasz fizjoterapeuta Jarosław Oldakowski poinformował mnie, że w zespole obecnie kontuzjowany jest jedynie Bartłomiej Grzelak. By wznowić treningi z pełnym obciążeniem, potrzebuje on jeszcze paru tygodni, i jest możliwe, że zadebiutuje w meczu z ŁKS Łódź, 14 sierpnia tego roku. Oczywiście, jeśli go tylko wystawię w pierwszym składzie lub chociażby na ławce rezerwowych.

Przed meczem z Mlada Boleslav, kibice są raczej pesymistycznie nastawieni do jego wyniku. Kibice muszą przejechać aż 636 km, aby uczestniczyć w tym widowisku. Mają oni nadzieję, że mój zespół zdoła strzelić na Mestsky Stadion choć jednego gola, który w rewanżu może okazać się bezcenną zdobyczą. Mam nadzieję, że ich pesymistyczne nastawienie nie sprawdzi się, i zdołamy nawet wygrać ten mecz.

28 lipca, w przeddzień meczu, odbyła się konferencja prasowa. Reprezentowanymi mediami będą: sport.wp.pl, Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski), Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski), Goal.com i Bartosz Stefański (Goniec Piłkarski Białystok).

Polski Goniec Piłkarski: W ostatnim meczu, w którym waszym przeciwnikiem był Tauras zagraliście bardzo dobrze. Pewnie ma pan nadzieję, że zespół zdoła utrzymać tę formę i w tym spotkaniu?
    Maciej Limanek: Wszyscy rozumieją, że musimy dalej się starać, by po jednym dobrym wyniku nastąpiły kolejne.
    Goniec Piłkarski Białystok: Mlada Boleslav będzie próbować do maksimum wykorzystać przewagę własnego boiska, by na spotkanie rewanżowe pojechać z solidną zaliczką. W pierwszym meczu przyjdzie się wam zmierzyć z równorzędnym rywalem. Czy stać was na uzyskanie korzystnego wyniku?
    Maciej Limanek: Musimy być realistami i zgodzić się, że nie będzie nam łatwo.
    Goal.com: Czy lepiej jest rozgrywać pierwszy mecz na wyjeździe?
    Maciej Limanek: O losie takich pojedynków często decydują drobiazgi, więc owszem, może to odegrać decydującą rolę.
    Sport.wp.pl: W prasie pojawiły się sugestie, że aby uniknąć porażki, zdecyduje się pan w tym meczu na bardzo defensywne ustawienie. To prawda?
    Maciej Limanek: Mój zespół będzie grać otwartą, szybką, ofensywną piłkę.

Tego samego dnia zostały także rozegrane cztery pierwsze mecze trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Legia Warszawa wygrała na wyjeździe 0-1, zaś Śląsk Wrocław pokonał gospodarzy aż 0-3.

Nadszedł wreszcie dzień meczu z Mlada Boleslav. Mecz będzie sędziował Dougie McDonald. Tak na marginesie, dobre nazwisko ma ten koleś. (Idziesz ze mną do McDonalda?). Oto skład jaki ustaliłem na to spotkanie.

Oto też wyjściowe jedenastki obu drużyn:

„Te dwa zespoły dzieli naprawdę niewiele. Mlada Boleslav powinno wywalczyć skromne 1-0.”
    Goal.com​

1 min. – Z Mestsky Stadion witają Państwa: Kamil Manel. I Karol Lisowski. Po pięknym w wykonaniu Jagi dwumeczu z Taurasem Taurogi, teraz cięższy rywal – Mlada Boleslav. Pozostaje nam życzyć zawodnikom szczęścia na boisku, i aby Jagiellonia wywalczyła korzystny rezultat na mecz rewanżowy u siebie. Zaczną białostoczanie.
    3 min. – Hermes prostopadle między obrońców podaje do Makuszewskiego, ten jest sam na sam! Bramkarz broni! Kupisz!! GOOOOOOL!! Piękne rozpoczęcie meczu w wykonaniu Jagi. Po prostopadłym podaniu Hermesa do Makuszewskiego, Maciek wyszedł sam na sam, lecz trafił w bramkarza. W odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie znalazł się Tomek Kupisz, dobijając strzał kolegi w pustą bramkę! Mlada Boleslav 0-1 Jagiellonia Białystok!!
    8 min. – Sedlacek z daleka! Obok bramki!
    11 min. – Vozenilek indywidualnie! Poprzeczka ratuje Jagiellończyków!
    15 min. – Jaromir Nemec brzydko fauluje Frankowskiego! Żółta kartka! Okazja do dośrodkowania, do bramki około 30 metrów.
    17 min. – Trener Jagi Maciej Limanek decyduje się na zmianę po niespełna dwudziestu minutach gry. Czyżby podejrzenie kontuzji? Za Hermesa na boisko wbiega Mladen Kascelan!
    19 min. – Piłka po dośrodkowaniu Sachy odbija się od Skerli. Rzut rożny.
    20 min. – Onderka dośrodkowuje! GOOOOOL! Mamy remis! Sacha strzelcem gola! Stoperzy Jagi nie popisali się w tej sytuacji, a szczególnie Skerla! Ładnym dośrodkowaniem popisał się też Onderka! Gra zaczyna się od początku!
    23 min. – Strzał Hudeca spokojnie łapie Grzesiek.
    24 min. – Sacha wywalcza korner w walce z Norambueną.
    26 min. – Nedved strzela z daleka! Mocno, ale minimalnie niecelnie.
    27 min. – Frankowski sam na sam! Jeden z obrońców czeskich blokuje strzał! Piłkę łapie ostatecznie bramkarz!
    29 min. – Kascelan ma trochę wolnego miejsca! Strzela! Wprost pod nogi Rady!
    31 min. – Sacha przedziera się prawą stroną! Dośrodkowuje! Na korner piłkę głową wybija Skerla! Dośrodkowanie z narożnika, Nemec!! Nad bramką!
    39 min. – Ponownie Hudec z prawego narożnika! Zelenka strzela głową! Nemec dotyka piłki! Sandomierski broni, a Skerla wybija piłkę z pola karnego! Mało brakowało, a Jagiellonia schodziłaby z boiska po pierwszej połowie przegrywając.
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 1 minutę!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Po szybko zdobytym golu przez Jagę w 3 minucie przez Tomka Kupisz, Czesi wyrównali w 20 minucie strzałem Sachy. Remis nie jest złym wynikiem na wyjeździe, lecz mamy nadzieję, że Jaga będzie prezentowała podobnie jak w pierwszej części gry, ładną, otwartą piłkę, z mniejszą liczbą strat! Zapraszamy po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! W drużynie Jagi na drugą połowę za Karola Drwęckiego wychodzi Michał Szostko. Drużyna Mlada Boleslav bez zmian. Gospodarze zaczynają!
    50 min. – Vaclav Licka otrzymuje żółtą kartkę za faul na „Franku”.
    51 min. – Makuszewski wywalcza rzut rożny.
    53 min. – Makuszewski biegnie prawą stroną! Spalony!
    55 min. – Hudec zza pola karnego daleko od bramki.
    57 min. – Vozenilem sam na sam z Sandomierskim! Chybia!
    59 min. – Kascelan ma przed sobą tylko jednego obrońcę! Wbiega w pole karne! Faul i rzut karny!! Jaromir Nemec fauluje Kascelana we własnym polu karnym! Do piłki podchodzi sam poszkodowany! GOOOOL! Ładnym, spokojnym strzałem Mladen Kascelan wyprowadza drużynę Jagiellonii Białystok na prowadzenie!
    61 min. – Sandomierski wychodzi do piłki! Nie łapie jej! Vozenilek! Szostko ratuje Jagę przed utratą gola! Będzie rzut rożny.
    70 min. – Frankowski strzela w dobrej sytuacji! Bramkarz bez trudu łapie piłkę!
    73 min. – Nedved potężnie strzela! Znowu nad bramką!
    77 min. – Onderka dośrodkowuje! GOL!!! Vozenilek zdobywa bramkę! Nie, jednak nie, sędzia wskazuje na faul! Bramka zdobyta chyba prawidłowo, lecz na szczęście białostoczan sędzia wskazał inaczej! Stoperzy Jagi nie popisują się dzisiaj zbyt wysokimi umiejętnościami.
    82 min. – Sacha ładnie podaje do Sedlacka, ten jest sam na sam! Słupek!!! Tym razem Jagiellończyków ratuje słupek! Panowie, skupcie się i dotrzymajcie ten wynik do końca! Tymczasem dwie zmiany w drużynie czeskiej. Hudec schodzi z boiska, wchodzi na niego Kuchar. Zostaje zdjęty także Jiri Nedved, wchodzi za niego Michal.
    88 min. – Ostatnia zmiana w ekipie gospodarzy. Vozenilek siedzi już na ławce rezerwowych, zastępuje go Jakub Pocta.
    90 min. – Sędzia dolicza 3 minuty do regulaminowego czasu gry.
    90+2 min. – Licka minimalnie chybia!
    90+3 min. – Sędzia gwiżdże po raz ostatni! Jagiellonia Białystok po emocjonującym meczu wygrywa z Mlada Boleslav 1-2. Można powiedzieć, że białostoczanie są już jedną nogą w czwartej rundzie kwalifikacyjnej. Lecz nie zapeszajmy i czekajmy na rewanż za tydzień w Białymstoku. Żegnamy Państwa! Do zobaczenia z ulicy Słonecznej!

„Przewidywałem, że Mlada Boleslav wygra, a Jagiellonia może co najwyżej urwać im punkt, lecz nie spodziewałem się, że Jaga zdoła zwyciężyć.”
    Goal.com​

[video=youtube;PM1m2JM_f88]http://www.youtube.com/watch?v=PM1m2JM_f88[/video]

Oto wyniki pozostałych meczy trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy:

Użytkownik o nicku Scyzorro zamieścił na forum serwisu World Soccer Magazine następujący artykuł własnego autorstwa, czyli podsumowanie dnia 28 lipca w Lidze Europy:

Jako pierwszy o naszym nieoczekiwanym zwycięstwie napisał Polski Ekspres Piłkarski:

Goniec Piłkarski Białystok rozpisał się natomiast o naszym młodym skrzydłowym, Tomku Kupiszu, strzelcu jednej z bramek dla Jagi:

O debiucie Michała Szostko w barwach klubu napisał Polski Goniec Piłkarski:

Tego samego dnia odbyła się także pomeczowa konferencja prasowa z udziałem następujących mediów: Goal.com, Sebastiana Kozła (Polski Ekspres Piłkarski), Łukasza Janasa (Polski Goniec Piłkarski), Bartosza Stefańskiego (Goniec Piłkarski Białystok) i Sport.wp.pl :

Polski Ekspres Piłkarski: Strzelona bramka, jaką zdobył Tomasz Kupisza, dała wam prowadzenie w tym meczu. Gdy piłka ugrzęzła w siatce, czy wierzył pan, że losy tego spotkania potoczą się po waszej myśli?
    Maciej Limanek: Szybko zdobyta bramka zawsze pomaga i tak też było tym razem.
    Goal.com: Mlada Boleslav domagało się rzutu karnego, lecz sędzia okazał się niewzruszony; z drugiej strony, gdyby im ustąpił, byłoby to bez wątpienia bardzo kontrowersyjna jedenastka. A jak pan ocenia decyzję arbitra?
    Maciej Limanek: Sędzia nie podyktował karnego, więc nie ma o czym mówić.
    Sport.wp.pl: Bukmacherzy dziś płaczą i płacą – Mladen Kascelan strzelił gola! Ucieszył się pan na ten widok?
    Maciej Limanek: Mladen doczekał się swojej wielkiej chwili w świetle fleszy, a my cieszymy się razem z nim.
    Goal.com: Tomasz Kupisz zgarnął dzisiaj nagrodę dla najlepszego zawodnika tego spotkania, jak oceniłby pan jego występ?
    Maciej Limanek: Tomasz rozegrał dobre spotkanie, mam nadzieję, że nie ostatnie.

I tym pytaniem zakończyła się konferencja prasowa.

Podsumowanie dnia 29 lipca z Ligi Europy w serwisie Worldsoccer.com zamieścił niejaki znany już nam wszystkim Matheos:

23 – 29 lipca 2011 ​

- Lech Bartoszewicz, Polska, środkowy pomocnik, Górnik Łęczna – Lech Poznań, 40 tys. zł.

--------------------------------------------------------------------------------
    Filmiki do odcinka tego i poprzedniego dodam zapewnie w piątek wieczorem, bo teraz nie mogę ich przesłać z powodu słabego internetu. Zachęcam do czytania i komentowania!
    Pozdrawiam!

16. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

No, widzę, ze zespoły z Tel Awiwu radzą sobie wyśmienicie:p

A tak na serio: daruj sobie filmiki, twoich komentatorów czyta się o wiele lepiej ;)

PS. Można liczyć na gościnny występ Zimocha? Np. w konkurencyjnej stacji?

17. Hanler

Filmiki będą ukazywały tylko strzelone bramki, a więc będą maks. dwuminutowe myślę.

Może Zimoch wystąpi, np. jak jeden z komentatorów zachoruje na jeden mecz na padaczkę czy coś, to wtedy on wkroczy.

PS. Jeśli się podobało, to nie zaszkodzi kliknąć takiej gwiazki gdzieś na dole postu czyjegoś...

18. Macgie

Hajduk Split przegrał :(

Powodzenia, ładnie ci idzie :)

19. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XI
    30 lipca – 5 sierpnia 2011

Tymczasem nasz fizjoterapeuta poinformował mnie, że Grzegorz Kowalewski nadwyrężył więzadła kolanowe podczas meczu z Zagłębiem Lubin U-18. Kowalewski nie zagra przez co najmniej 8 tygodni, a może nawet 2 miesiące.

Tego samego dnia, czyli 30 lipca Jagiellonia U-18 zremisowała w meczu z Zagłębiem Lubin U-18 0-0. Wyróżniającym się zawodnikiem w naszej drużynie był Jonatan Straus, który w tym monotonnym spotkaniu zaimponował opanowaniem w środku pola i celnymi podaniami. Oto skład, jakim grali nasi młodzi zawodnicy:

Asystent Bartłomiej Zalewski na początku nowego miesiąca złożył mi sprawozdanie z treningów z miesiąca lipca. Oto i jego spostrzeżenia:

Oto też wyniki meczów rewanżowych trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy, które odbyły się 3 sierpnia. Pierwszymi drużynami, które awansowały do czwartej rundy kwalifikacyjnej były: niemieckie Mainz, Dundee United, turecki Bursaspor oraz norweskie Valerenga.

Na stadionie przy Alei Unii Lubelskiej w Łodzi Jagiellonia Białystok wygrała z ŁKS-em Łódź w ramach rozgrywek Młodej Ekstraklasy 0-3. Piłkarze z pierwszego składu, którzy wystąpili w tym meczu, ze względu na brak ogrania meczowego to: Jakub Słowik, Grzegorz Bartczak, Robert Arzumanyan i Miguel Villalta. Najlepszym zawodnikiem naszego zespołu był Bartłomiej Pawłowski, który zdobył bramkę w 24. minucie spotkania. Ten prawy skrzydłowy zaliczył udany występ, od czasu do czasu zagrażając defensywie przeciwnika swoimi rajdami z piłką.

Tymczasem Grześkiem Sandomierskim zaczął interesować się mistrz Szwajcarii – FC Basel. Jak donosi Polski Goniec Piłkarski, ten utalentowany młody zawodnik kosztować będzie potencjalnego nabywcę co najmniej 3,25 mln zł. Co prawda nie chcemy sprzedawać Grześka, ale jeśli Szwajcarzy wyłożą konkretną sumę, poważnie się nad tym zapewne zastanowimy.

4 sierpnia, w przeddzień meczu rewanżowego z Mlada Boleslav, Polski Goniec Piłkarski napisał:

Tego samego dnia odbyła się także przedmeczowa konferencja prasowa, na której zjawili się: sport.wp.pl, Goal.com, Bartosz Stefański (Goniec Piłkarski Białystok), Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski) i Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski).

Goniec Piłkarski Białystok: Bartłomiej Grzelak ostatnio zmagał się z kontuzją, lecz ponoć może znaleźć się w składzie na mecz, w którym waszym przeciwnikiem będzie Mlada Boleslav. Czy jest to prawdopodobne?
    Maciej Limanek: Trudno powiedzieć, decyzję podejmiemy przed samym meczem.
    Goal.com: Jagiellonia jest w odrobinę lepszej sytuacji po zwycięstwie 2-1 na wyjeździe. Z pierwszego meczu przywieźliście skromne, jednobramkowe zwycięstwo. Czy jesteście w stanie zapewnić sobie awans w rewanżu?
    Maciej Limanek: Jedno jest pewne – to nie będzie łatwy mecz, a nasi rywale nie są bez szans.
    Polski Ekspres Piłkarski: Atak od pierwszego gwizdka sędziego byłby najlepszym sposobem na zademonstrowanie waszych intencji w tym meczu, Jak podejdzie pan do tego spotkania?
    Maciej Limanek: Mój zespół będzie grać szybką, ofensywną piłkę.

Konferencja nie była zbyt długa, gdyż to na tym pytaniu się ona zakończyła.

Jeszcze dzisiaj odbyły się także dwa inne mecze rewanżowe trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Do kolejnej rundy awansowało rumuńskie Dinamo Bukareszt oraz izraelski Maccabi Tel Awiw.

Wreszcie nadszedł dzień rewanżowego meczu z Mlada Boleslav. Mecz na Stadionie Miejskim przy ul. Słonecznej poprowadzi Tom Heinrig Ovrebo. Ma przelotnie padać przy temperaturze około 13°C.

Oto skład jaki ustaliłem na dzisiejszy mecz:

Ustawienie obu drużyn:

„Te dwa zespoły dzieli naprawdę niewiele i trudno przewidzieć wynik tego spotkania. Gdybym musiał wskazać zwycięzcę, typowałbym, że wygra Mlada Boleslav.”
    Goal.com​

1 min. – Ze Stadionu Miejskiego witają Was: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Dzisiaj mecz rewanżowy trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy pomiędzy Jagiellonią Białystok a Mlada Boleslav. Pierwszy mecz na wyjeździe Jaga wygrała 1-2, a więc miejmy nadzieję, że ta zaliczka im wystarczy. Zaczynają goście!
    3 min. – Plesek strzela daleko od bramki!
    5 min. – Nemec z wolnego wykłada piłkę Onderce, lecz ten przestrzelił!
    8 min. – Kascelan nisko dośrodkowuje w pole karne! Do piłki dopada Kupisz! GOOOOL!!! Jagiellonia wygrywa 1-0 z Mlada Boleslav. Świetne podanie Kascelana wykorzystał bez problemu Tomek Kupisz!
    11 min. – Frankowski wywalcza korner dla Jagi!
    12 min. – Grzyb dośrodkowuje! Do piłki dopada Drwęcki i strzela! Nad bramką!
    15 min. – Kupisz dopada piłkę w polu karnym! Strzela! Bramkarz gości jakimś cudem paruje piłkę na rzut rożny!
    18 min. – Cetković ładnie znajduje Franka, ten strzela! Jaroslav Rada łapie piłkę!
    33 min. – Sacha ładnie wypuszczony! Sandomierski pierwszy dobiega do piłki i ją łapie!
    34 min. – Skerla omijając linię pomocy górnym podaniem pięknie wypuszcza Frankowskiego! Tylko rzut rożny!
    36 min. – Ponownie Drwęcki dopada do piłki posłanej z narożnika przez Grzyba, i ponownie strzela niecelnie.
    38 min. – Hudec potężnie strzelił z wolnego! Sandomierski paruje piłkę przed siebie, która po chwili jest wykopana poza pole karne Jagi!
    45 min. – Cetković strzela daleko od bramki. Sędzia techniczny dolicza 1 minutę do pierwszej połowy.
    45+1 min. – Sacha zdobywa bramkę, lecz jego asystent, Hudec, był wcześniej na spalonym! Koniec pierwszej połowy! Po dosyć ciekawych pierwszych minutach, gra po golu Kupisza jakby trochę się uspokoiła. Jagiellonia schodzi do szatni wygrywając 1-0. Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! Obie drużyny wychodzą na drugą połowę bez zmian! Od środka zaczynają białostoczanie.
    56 min. – Cetković mając dużo miejsca, znów przestrzelił!
    57 min. – Grzyb fauluje Vozenilka, za co otrzymuje żółty kartonik!
    59 min. – Plesek fauluje Tomka Frankowskiego!
    66 min. – Ponownie faulowany Vozenilek, tym razem przez Kascelana. Mladen otrzymuje żółtą kartkę!
    67 min. – Vozenilek obok bramki!
    72 min. – W sytuacji sam na sam Makuszewski po podaniu Kascelana pudłuje! Powinno być 2-0.
    74 min. – Makuszewski wbiega w pole karne, próbując trafić w piłkę, trafia w nogi przeciwnika, za co otrzymuje żółtą kartkę!
    79 min. – Sedlacek otrzymuje żółty kartonik za faul na Grzybie! Tymczasem dwie zmiany w drużynie Jagiellonii: za Cetkovićia wchodzi Hermes, zaś za Makuszewskiego Plizga!
    81 min. – W drużynie gości Sacha schodzi na ławkę, zaś na murawę boiska wbiega Kuchar!
    84 min. – Kupisz pięknie znajduje Frankowskiego w polu karnym, lecz ten strzela prosto w ręce bramkarza!
    85 min. – Nedved strzela zza pola karnego! Grzesiek paruje piłkę na rzut rożny!
    87 min. – Cionek fauluje Hudeca!
    90 min. – Cionek ponownie fauluje, tym razem Vozenilka! Otrzymuje żółtą kartkę! Sędzia techniczny dolicza 1 minutę do regulaminowego czasu gry!
    90+1 min. – Kuchar dośrodkowuje! Sandomierski spokojnie łapie piłkę.
    90+1 min. – Koniec meczu! Jagiellonia Białystok wygrywa u siebie 1-0 z Mlada Boleslav. Tym samym przechodzi do czwartej rundy kwalifikacyjnej. Ładne podanie Kascelana wykorzystał Kupisz, zdobywając jedyną bramkę w meczu! Do usłyszenia już za tydzień podczas meczu inauguracyjnego Ekstraklasy dla Jagi z Polonią Warszawa.

[video=youtube;-Z0eDW9Qr2Q]http://www.youtube.com/watch?v=-Z0eDW9Qr2Q[/video]

„Prawdę mówiąc, jestem zaskoczony tym wynikiem. Spodziewałem się wyrównanej wali, ale moim faworytem mimo wszystko było Mlada Boleslav, więc fakt, iż to Jagiellonia zwyciężyła, jest prawdziwym wydarzeniem.”
    Goal.com​

Sędzia zdaniem mediów zaliczył nierówny występ, kilkakrotnie można mu było zarzucić preferowanie gości. Zgadzamy się z tą opinią, gdyż tylu żółtych kartek, nie dostaliśmy chyba jeszcze w żadnym spotkaniu.

Oto wyniki pozostałych meczy rewanżowych trzeciej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy rozegranych dzisiaj:

W sumie za przejście do czwartej rundy kwalifikacyjnej Jagiellonia Białystok otrzymała 1.020.000 zł w tym:
    - 670.000 zł za udział w rozgrywkach trzeciej rundy kwalifikacyjnej,
    - 350.000 zł za pokonanie Mlada Boleslav.

Sport.wp.pl pisał:
    W serwisie Worldsoccer.com pojawiło się tymczasem podsumowanie dnia 5 sierpnia w Lidze Europy napisane przez Macgie:

W późniejszym czasie ukazały się także dokładniejsze statystyki meczu Jagiellonia Białystok – Mlada Boleslav:

30 lipca – 5 sierpnia 2011​

- Grzegorz Bronowicki, Polska, boczny obrońca, wolny transfer – GSK Bełchatów,
    - Piotr Dziewicki, Polska, środkowy obrońca, wolny transfer – Cracovia Kraków.

================================================== ================================================== ===============
    No i kolejny odcinek ukazał się!

Zapraszam do komentowania i repowania!

Pozdrawiam!

20. Milven

ładnie, ładnie, ale gdzie Tomasz "Panie Turku" Zimoch, ę?

21. Hanler

Widzę, że nie dasz mi spokoju z tym Zimochem, w następnym odcinku go jeszcze nie będzie, bo wczoraj napisałem następny odcinek, ale w trzynastym postaram się już coś z tym zrobić ;)

22. Milven

Spoko, ja się tylko zlewałem:p Jak nie masz pomysłu, jak go wykorzystać, to nie wciskaj na siłę:)

23. Hanler

wiesz, a ja to mówię wszystko na poważnie :)P), jeszcze znajdę pomysł jak go wykorzystać, może nie wystąpi wcale w roli komentatora?
    Już chyba nawet mam dobry pomysł?

24. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Jak będziesz sprzedawał Sandomierskiego to targuj się o procent z następnego transferu , no chyba że ci prezes opchnie bez twojej wiedzy. Z niego i za Kupisza można ładną kaskę zgarnąć:p

25. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XII
    6 – 12 sierpnia 2011

6 sierpnia jedenastu zawodników Jagiellonii Białystok zostało powołanych na mecze swych reprezentacji, które odbędą się w dniu:

10.08.2011
    Polska U-21: Grzegorz Sandomierski i Tomasz Kupisz

11.08.2011
    Litwa: Andrius Skerla
    Chile: Alexis Norambuena
    Peru: Miguel Villalta
    Czarnogóra: Marko Cetković, Mladen Kascelan, Luka Pejović I Ermin Seratlic
    Armenia: Robert Arzumanyan
    Burkina Faso: Rahim

Tego samego dnia zostały także rozlosowane pary czwartej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy. Nasza drużyna zmierzy się z Celtic’iem Glasgow, jedną z dwóch, obok Glasgow Rangers, najlepszych drużyn ekstraklasy szkockiej. Pierwszy mecz zostanie rozegrany na stadionie przy ul. Słonecznej.

Doszła do mnie także dobra wiadomość, że Bartłomiej Grzelak wznowił treningi z pełnym obciążeniem. Wskutek nadwyrężonej kostki był on niezdolny do gry przez około 6 tygodni.

Wieczorem otrzymałem informacje o wynikach meczów Ekstraklasy z piątku. Górnik Zabrze zremisował u siebie w Derbach Śląska z Ruchem Chorzów 1-1. Widzew Łódź pokonał zaś na wyjeździe Koronę Kielce 0-1.

Dzień przed naszym spotkaniem inauguracyjnym w Ekstraklasie odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa.

Polski Goniec Piłkarski: Macie za sobą pracowity okres przygotowawczy i teraz pozostaje wam już tylko czekać na rozpoczęcie sezonu. Czy wierzy pan, że pański zespół jest w pełni gotowy?
    Maciej Limanek: Mamy za sobą udany okres przygotowawczy, jesteśmy w pełni sił i wierzymy w zwycięstwo.
    Goniec Piłkarski Białystok: Zawsze miło jest rozpocząć sezon zwycięstwem, które pozwala drużynie nabrać pewności siebie. Czy wierzy pan, że stać was na udane otwarcie?
    Maciej Limanek: Zakończyliśmy już przygotowania i po prostu wiem, że chłopaki uzyskają korzystny wynik.
    Polski Ekspres Piłkarski: Jak określiłby pan obecny stan stosunków na linii pan – Jacek Zieliński?
    Maciej Limanek: Darzymy się wzajemnym szacunkiem.
    Polski Goniec Piłkarski: Czy wie pan już, jak będzie w tym sezonie wyglądała wasza podstawowa jedenastka?
    Maciej Limanek: W pierwszych spotkaniach sezonu każdy będzie mógł zademonstrować, na co go stać w meczach o stawkę.
    Polski Goniec Piłkarski: Jak pańskim zdaniem tak krótka przerwa po meczu, w którym waszym przeciwnikiem było Mlada Boleslav, może wpłynąć na pańskich zawodników?
    Maciej Limanek: Takie serie spotkań potrafią zmęczyć, ale też pozwalają nabrać kosmicznego napędu.
    Polski Goniec Piłkarski: Liga Europy: Jagiellonia Białystok nie miała szczęścia w losowanie, gdyż waszym przeciwnikiem będzie Celtic Glasgow. Czy zgodziłby się pan z tą oceną?
    Maciej Limanek: Na pewno trafiliśmy gorzej, niż byśmy chcieli, ale damy z siebie wszystko.
    Goal.com: Większość komentatorów sugeruje, że to Rafał Grzyb i jego dyspozycja zadecydują o tym, czy pański zespół będzie mieć udany sezon. Zgadza się pan z tą oceną?
    Maciej Limanek: Jak najbardziej, Rafał to zawodnik, bez którego ten zespół nie istnieje – gdy on gra dobrze, wszystko nam wychodzi.

W sobotnich rozgrywkach Ekstraklasy GKS Bełchatów zremisował u siebie z Podbeskidziem Bielsko-Biała 1-1, Cracovia zremisowała w Lubinie 1-1, zaś w meczu na szczycie Wisła Kraków pokonała u siebie Lecha 2-1.

W meczu Wisły z Lechem padł rekord Ekstraklasy. Najmłodszym piłkarzem Ekstraklasy w historii rozgrywek został Tomasz Kędziora z Lecha, który zadebiutował w wieku 16 lat i 57 dni.

Wreszcie nastał dzień meczu z Polonią. Już od wczorajszego ranka byliśmy w Warszawie. Mecz ten będzie sędziował Radosław Trochimiuk. Ma być bardzo gorąco, a do tego sucho. Temperatura będzie sięgać 33°C, a więc nie wróży to przyjemnego spotkania zawodnikom obu drużyn.

Polonia Warszawa to drugi klub w Warszawie, powstały po Koronie Warszawa, obecnie najstarszy w stolicy. Dwa razy zdobywał mistrzostwo Polski, w 1946 i 2000 roku. Tą samą ilość razy zdobył też Puchar Polski, w latach: 1952 i 2001. W ostatnim sezonie 2010/2011 zajął 7. miejsce w Ekstraklasie.

Oto i skład ustalony przeze mnie na dzisiejszy mecz:

Oraz wyjściowe jedenastki obu drużyn:

„W tym meczu jest tylko jeden faworyt – Jagiellonia. To dobry zespół i sądzę, że wystarczy im umiejętności, by pokonać dziś rywali.”
    Polski Ekspres Piłkarski​

1 min. – Ze stadionu przy ul. Konwiktorskiej witają państwa, jak zawsze: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Jagiellonia Białystok jest drużyną lepszą od Polonii, lecz na wyjazdach rzadko kiedy odbiera jakieś punkty rywalom. Zobaczymy jak będzie tym razem. Dowiadujemy się, że na trybunach znajduje się Franciszek Smuda. Ciekawe, czy już wypatrzył sobie kogoś do gry w reprezentacji Polski. Tymczasem białostoczanie rozpoczynają.
    5 min. – Jeż strzela daleko od bramki.
    6 min. – Szybkie rozegranie piłki przez Jagiellończyków, Pawłowski w dobrej sytuacji, lecz strzela za słabo.
    17 min. – Po kilkunastu minutach nudnej gry Cotra wywalcza rzut rożny dla Polonii. Może wreszcie gra ruszy. Słabo wykonany korner, bramkarz wznowi od bramki.
    20 min. – Smolarek strzela! Piłka odbija się od jednego z obrońców gości i wychodzi na rzut rożny. Ponownie korner rozegrany bez pomysłu, piłka spokojnie wybita poza pole karne.
    30 min. – Sultes minimalnie chybia po strzale głową.
    33 min. – Tratka z daleka! Sandomierski pewnie łapie!
    39 min. – Norambuena wywalcza rzut rożny dla gości. Kingsley Elvis z daleka! Przyrowski łapie piłkę!
    42 min. – Smolarek po znakomitym podanie Jeża jest sam na sam! GOOOL! 1-0 dla gospodarzy! Te ciągłe ataki Czarnych Koszul musiały się w końcu skończyć bramką! Białostoczanie muszą ostro wziąć się do roboty po przerwie. Kłótnie z sędzia o pozycję spaloną, lecz gol zostaje uznany!
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 1 minutą do regulaminowego czasu gry.
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Po mało ekscytującej pierwszej połowie Polonia Warszawa wygrywa z Jagiellonią Białystok 1-0. Bramkę dla gospodarzy w 42. Minucie strzelił Euzebiusz Smolarek po ładnym podaniu Jeża. Białostoczanie muszą podnieść się po stracie gola w końcówce pierwszej połowy i wyjść na drugą mocno zmotywowani. Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! Do przerwy Polonia wygrywa z drużyną z Białegostoku 1-0. Mamy nadzieję na ciekawszą drugą połowę. Jedna zmiana w czasie przerwy: w drużynie gości za Tomasza Kupisza wchodzi Ermis Seratlic. Rozpoczynają gospodarze!
    50 min. – Jeż w mur z rzutu wolnego. Korner.
    64 min. – Długi rajd Seratlica lewą stroną, długie, niskie podanie w pole karne! Maciej Makuszewski! GOOOL! Mamy remis! Straszny błąd golkipera Czarnych Koszul, powinien był wyjść do tej piłki! Po dobrym podaniu Seratlica, kolejnego już gola zdobywa Maciek Makuszewski. Jest 1-1.
    65 min. – Zmiana w drużynie gospodarzy. Za Sultesa wchodzi Maka.
    70 min. – Kolejna zmiana w Polonii. Za Cotrę na boisko wbiega Tomasz Brzyski.
    72 min. – W drużynie gości na ławkę siada Pawłowski. Zastępuje go Tomek Frankowski.
    75 min. – Ostatnia zmiana w drużynie gospodarzy. Trałkę zastępuje na boisku Sadlok.
    77 min. – „Franek” jest sam na sam! Bramkarz broni! Świetne podanie otrzymał Tomek od Elvis’a, ale złe przyjęcie zaprzepaściło szansę na gola.
    78 min. – Szostko strzela głową po podaniu Grzyba z rzutu rożnego, lecz nad bramką. Tymczasem na boisku pojawia się Andrius Skerla, który wszedł za Alexisa Norambuenę.
    85 min. – Maka zza pola karnego! GOOOL! Pięknym uderzeniem popisał się rezerwowy Czarnych Koszul! Pod koniec meczu prowadzenie obejmują gospodarze!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza trzy minuty. Tymczasem Robert Jeż fauluje Rafała Grzyb kilka metrów przed polem karnym. Idealna pozycja do oddania strzału! Makuszewski bierze rozbieg! Strzela obok bramki!
    90+1 min. – Odbiór w środku pola! Rusza kontratak białostoczan! Frankowski przetrzymuje piłkę, podaje prostopadle do Vilakaziego! GOOOL! Składny kontratak Jagiellonii i dwie minuty przed końcem meczu znowu mamy remis!
    90+3 min. – Kolejna akcja białostoczan! Frankowski fatalnie strzela! Końcowy gwizdek sędziego! Po emocjonującej drugiej połowie w ostatnich minutach meczu białostoczanie ustalają wynik na 2-2. Usłyszą nas Państwo ponownie ze stadionu przy ul. Słonecznej w meczu Jagiellonii Białystok z ŁKS-em Łódź. Żegnają Państwa: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski.

[video=youtube;r1iolNFn1hA]http://www.youtube.com/watch?v=r1iolNFn1hA[/video]

„Po dzisiejszym remisie Polonia Warszawa będzie mieć dziś szczęśliwszych kibiców. Za to menedżer klubu Jagiellonia Białystok będzie się zapewne głowić nad tym, dlaczego jego piłkarze nie odnieśli zwycięstwa.”
    Polski Ekspres Piłkarski​

W pozostałych niedzielnych meczach Legia wygrała w Łodzi z ŁKS-em 1-4, zaś Lechia pokonała u siebie Śląsk Wrocław 1-0.

Drużyna Młodej Ekstraklasy prowadzona przez Bartłomieja Zalewskiego wygrała swój mecz z Widzewem Łódź 1-0. Oto skład w jakim wystąpili, oraz opis najlepszego zawodnika:

Oto, co gazety pisały na temat naszego meczu z Polonią Warszawa:

- Polski Goniec Piłkarski:

- Polski Ekspres Piłkarski:

- Sport.wp.pl:

Goal.com poinformował, że Franciszek Smuda znajdował się na stadionie, aby na własne oczy przekonać się, czy Marcin Baszczyński, Tomasz Jodłowiec i Euzebiusz Smolarek powinni zostać powołani na następne zgrupowanie.

Rzecznik kibiców Michał Gembrocki poinformował mnie, że kibice są zadowoleni z tego wyniku. Są w świetnym humorze, po tym, jak zespół uratował remis w ostatnich minutach spotkania.

Po meczu odbyła się także konferencja prasowa. Reprezentowanymi mediami byli: Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski), Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski), Goal.com, sport.wp.pl i Bartosz Stefański (Goniec Piłkarski Białystok).

Polski Goniec Piłkarski: Benedict Vilakazi uratował wam dzisiaj skórę, wyrównując wynik spotkania w samej końcówce. Gdy piłka znalazła się w bramce, musiał pan poczuć olbrzymią ulgę, prawda?
    Maciej Limanek: Dla takich chwil warto żyć.
    Polski Ekspres Piłkarski: Jaką szkodę wyrządziła pańskiej drużynie bramka stracona tuż przed przerwą?
    Maciej Limanek: Miałem nadzieję, że jakoś dotrwamy do przerwy, a w szatni zdołamy coś wymyślić, ale ta bramka oczywiście pozbawiła nas tej szansy.
    Goniec Piłkarski Białystok: Po 2-2, i to chociaż dał pan w tym spotkaniu odpocząć kilku podstawowym zawodnikom, jak ocenia pan ten mecz?
    Maciej Limanek: Jestem zadowolony z tego wyniku, daliśmy odpocząć kilku zawodnikom i udało się uniknąć porażki.
    Polski Ekspres Piłkarski: Miguel Villalta dobrze się dzisiaj zaprezentował w swoim debiutanckim występie, jak pan ocenia jego grę?
    Maciej Limanek: Miguel Villalta rozegrał dobre spotkanie i bez wątpienia doda mu to skrzydeł.
    Goal.com: Krążą plotki, że wciąż rozgląda się pan za wzmocnieniami. Czy zamierza pan jeszcze kogoś sprowadzić do klubu?
    Maciej Limanek: Nie zamierzam rozmawiać o plotkach transferowych na konferencji prasowej, bardzo mi przykro.

Tym pytaniem o transfery, zakończyła się pomeczowa konferencja prasowa.

Podczas rozmowy z dziennikarzami, menedżer Polonii Warszawa Jacek Zieliński pochwalił naszą drużynę, mówiąc, że bardzo elegancko rozgrywaliśmy piłkę, a ja mógłbym być wzorem dla wielu menedżerów. Nie spodziewałem się takich słów. Uznałem, że powinienem odpowiedzieć na te słowa, a więc przyznałem też, że Jacek Zieliński wykonuje w Polonii kawał dobrej roboty i jego drużyna ma dużo szczęścia, iż mogą korzystać z jego wiedzy i umiejętności.

Nieco później otrzymałem także raport z podsumowaniem meczu, ocenami zawodników według mojego asystenta, a także statystykami spotkania.

Została wybrana Jedenastka Tygodnia 1. Kolejki Ekstraklasy. Znalazł się w niej Benedict Vilakazi, z czego bardzo się cieszę.

Została zgłoszona także przeze mnie ostateczna lista zawodników na nadchodzący sezon. Zawodnicy w wieku poniżej 21 lat są automatycznie uprawnieni do gry we wszystkich meczach. Zgłoszeni piłkarze:

Tymczasem została sfinalizowana umowa, na mocy której 43-letni Jerzy Podbrożny został zatrudniony jako trener. Będzie zarabiał 1 600 zł tygodniowo, a kontrakt został podpisany do czerwca 2014 roku.

Zawodnicy naszej drużyny: Grzegorz Sandomierski oraz Tomasz Kupisz wystąpili 11 sierpnia w wygranym 2-1 meczu Polski do lat 21 z drużyną Serbii do lat 21.

Kolejnym trenerem w naszej drużynie został 33-letni Amar Ferhatovic, który na mocy kontraktu ma zarabiać 2 750 zł tygodniowo do czerwca 2014 roku. Pochodzi on z Bośni i znany jest z twardej dyscypliny podczas treningów.

Cena Sandomierskiego na rynku transferowym oscyluje w granicach 3.250.000 zł. Zgodziłem się go sprzedać, jeśli klub otrzyma za niego 5 mln zł. Zobaczymy, czy zgodzą się na takie warunki.

Mój asystent Bartłomiej Zalewski przygotował raport, pt: „Podsumowanie meczów międzypaństwowych”:

Tymczasem rosyjski klub Anży Machaczkała złożył ofertę 5 mln zł za naszego zawodnika – Grzegorza Sandomierskiego. Najwyższa kwota, jaką nasz klub kiedykolwiek otrzymał za zawodnika, to 1,6 mln zł, zarobione, gdy Robert Szczot odchodził do Górnika Zabrze. Mamy podjąć decyzję do 19 sierpnia. Już teraz zgodziliśmy się na sprzedaż tego zawodnika.

Worldsoccer.com napisał artykuł o występie Ermina Seratlića w drużynie narodowej w meczu przeciwko Irlandii Północnej. Jest to jego pierwsza bramka w czarnogórskich barwach.

6 – 12 sierpnia 2011​

- Jarosław Lato, Polska, lewy pomocnik/ofensywny pomocnik, wolny transfer – Śląsk Wrocław.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Oto i kolejny odcinek, mam nadzieję, że się spodoba, pierwszy mecz w Ekstraklasie, remis z Polonią na wyjeździe to chyba niezły wynik.

Komentujcie i repujcie!

Pozdrawiam!

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie