"Nie chowaj się... przybądź na mecz!" - Jagiellonia Białystok FM 2011 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Hanler, 22 Sierpień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Hanler

Hanler Ten, o Którym mówią Księgi

Mnie w szkole otaczają sympatycy Legii lub Polonii (tych jest dużo w mojej szkole, zdziwiłem się na początku), większość z nich wie, że jestem kibicem Jagi.
    Dobra, bo zaraz pójdą upomnienia za spam! Następny odcinek w piątek! (chyba :p) Oczekujcie i przygotowujcie repy! ;)

2. KejPi

KejPi Nowy

znam chyba tylko jedna szkole gdzie jest wiecej polonistow niz legionistow i jest to Anders na konwiktorskiej :p

3. Hanler

Nie pisałem, że polonistów jest więcej, po prostu, jest ich dosyć sporo...

4. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Ehh... a miałem nadzieje że się pojawił już nowy odcinek :D Teraz ja czekam na odcinek :D

5. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XV
    20 – 23 sierpnia 2011

20 sierpnia zostały rozegrane dwa meczu T-Mobile Ekstraklasy. Zagłębie Lubin zremisowało u siebie z Podbeskidziem Bielsko-Biała 2-2, zaś Lech Poznań wygrał w Bełchatowie z GKS-em 1-2.

Tymczasem Jagiellonia U-18 zremisowała na Narodowym Stadionie Rugby z Arką Gdynia U-18 1-1. Dobre spotkanie rozegrał Piotr Florek, który zaimponował opanowaniem w środku pola i celnymi podaniami. Ten środkowy pomocnik wygrał parę pojedynków o górne piłki, co dowodzi, że potrafi grać głową. Jagiellonia U-18 zajmuje obecnie 4. miejsce w ligowej tabeli. W tym spotkaniu zagrała w następującym składzie:

Zostały także sfinalizowane transfery, w ramach których do kardy Jagiellonii dołączy trzech scoutów: Ireneusz Kowalik, Michał Juszczak oraz Łukasz Kubik.

W kolejnych meczach 3. Kolejki Ekstraklasy Lechia Gdańsk wygrała u siebie 3-1 z Ruchem Chorzów, zaś Cracovia wywalczyła 3 punkty strzelając jednego gola w Warszawie Polonii.

Zaś w rozgrywkach Młodej Ekstraklasy Jagiellonia wygrała 3-0 z Cracovią. W meczu tym wyróżniał się Bartłomiej Grzelak, który swoim pełnym zaangażowania występem pokazał, że jest jednym z najlepszych napastników swego zespołu, ustawicznie zmuszając rywali do rozpaczliwych interwencji. Ten snajper przeprowadził parę rajdów z piłką, które wywołały nieco zamieszania w szykach obronnych przeciwnika. Jagiellonia Białystok po tym spotkaniu zajmuje 2. miejsce w ligowej tabeli ME. Oto skład, jaki wygrał ten mecz:

Nadszedł wreszcie dzień meczu Widzewem Łódź. Mamy ogromną chęć na przełamanie, po tylko kilku meczach bez wygranej. Będziemy walczyć o trzy punkty.

Mecz na Stadionie im. Ludwika Sobolewskiego w Łodzi będzie prowadził Paweł Raczkowski.

Oto i skład, w jakim Jagiellonia Białystok wystąpi w tym spotkaniu:

Oraz wyjściowe jedenastki obu drużyn:

„Widzew ma wystarczające umiejętności, by przebić wszystkie atuty, jakie Jagiellonia może położyć w tym meczu na stole.”
    Polski Goniec Piłkarski​

1 min. – Ze Stadionu im. Ludwika Sobolewskiego w Łodzi witają państwa: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Jagiellonia Białystok po dwóch zremisowanych meczach, oraz przegranej z Celticiem w Lidze Europy, ma ochotę na zwycięstwo. Lecz o to będzie ciężko, gdyż jak wiemy, Widzew nie zwykł tracić punktów u siebie. Tymczasem rozpoczynają goście! W pierwszej akcji meczu Seratlić wywalcza korner!
    15 min. – Ostrowski strzał! Daleko od bramki!
    18 min. – Kolejny rzut rożny dla białostoczan!
    19 min. – Oziębała z daleka! Piłka poleciała w trybuny!
    21 min. – Ładna indywidualna akcja Broza! Za to strzał na bramkę niecelny!
    26 min. – Ostrowski z wolnego! Bieniuk! GOOOOL! Widzew wychodzi na prowadzenie! Po pięknym dośrodkowaniu Ostrowskiego, pięknego gola główką zdobywa Bieniuk!

30 min. – Ben Radhia z narożnika! Oziębała strzela! Broni Słowik! Broz! GOOOOL! Kolejny gol dla Widzewa po stałym fragmencie gry! Jadze będzie ciężko odrobić te stratę!
    31 min. – Broz wywalcza rzut rożny!
    35 min. – Pinheiro z pierwszej piłki! Obok bramki!
    45 min. – Sędzia przedłuża grę o 1 minutę!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Widzew prowadzi z Jagiellonią po golach Bieniuka i Broza. Oba gole ze stałych fragmentów gry, to chyba jakaś zmora białostoczan! Fatalna pierwsza połowa w ich wykonaniu, zobaczymy czy uda im się zmienić oblicze gry w drugiej. Do usłyszenia po przerwie.

46 min. – Witamy po przerwie! Dwie zmiany w drużynie Jagiellonii: za Cetkovicia wchodzi Patrie Noukeu, zaś za Plizgę Tomek Kupisz! Zobaczymy czy ożywią grę drużyny gości! Zaczynamy!
    47 min. – Panka pudłuje z odległości 14 metrów mając dużo miejsca!
    51 min. – Grzelczak strzela! Słowik paruje piłkę na rzut rożny!
    59 min. – Skerla otrzymuje żółtą kartkę za faul na Oziębale w środku pola.
    65 min. – Ostrowski długo prowadzi piłkę! Strzela! Obok słupka!
    72 min. – Cionek dośrodkowuje! Noukeu przyjmuje piłkę! GOOOL! Piękna akcja Jagiellonii! Białostoczanie zdobywają kontaktowego gola! Ładną asystę zaliczył Thiago Cionek!
    87 min. – Kontratak Jagi! Kupisz do Vilakaziego! Ten jest sam na sam! GOOOOOL! Mamy remis!! Białostoczanie pokazali, jak wyprowadza się kontrataki! Zmiana w drużynie Widzewa! Za Dudu Paraibę wchodzi Zigajevs!
    89 min. – Ostatnia zmiana w drużynie Jagiellonii! Za Lukę Pejovicia wchodzi Alexis Norambuena!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza trzy minuty do regulaminowego czasu gry!
    90+1 min. - Próba Panki z daleka! Słowik broni bez trudu!
    90+2 min. – Za Pankę na boisko wbiega Radowicz!
    90+3 min. – Koniec meczu! Po ciężkim boju Jagiellonia zdołała odrobić straty i zdobyć 1 punkt w Łodzi! Za to Widzew ma czego żałować, powinien wygrać ten mecz! Końcowy wynik 2-2! Żegnamy Państwa! Do usłyszenia!

„Prognozowałem, że Widzew odniesie nikłe zwycięstwo w tym spotkaniu, więc nie mogę powiedzieć, by remis był dla mnie całkowitym zaskoczeniem.”
    Polski Goniec Piłkarski​

Oceny piłkarzy po rozegranym meczu:

Szczegółowe statystyki meczu, które niezbyt nastrajają mnie optymizmem. Nasze skuteczność była duża, 2 na 2 strzały celne wpadły do bramki, lecz mieliśmy dużo mniej tych strzałów niż Widzew Łódź.

Oraz zestawienie najważniejszych wydarzeń w meczu:

Wyniki pozostałych meczy Ekstraklasy z dnia 22 sierpnia:

Po meczu w Polskim Ekspresie Piłkarskim ukazał się następnego dnia taki oto artykuł:

Goniec Piłkarski Białystok pisał:

Oraz tabela Ekstraklasy po 3. kolejkach:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Nowy odcinek! Przepraszam, że tak długo musieliście czekać, ale ostatnio nie mam zbyt wiele czasu! Komentujcie i repujcie!

Pozdrawiam!

6. fixer68

fixer68 User

Oj było gorąco, gole w ostatniej chwili. Ciężko jest oglądać taki mecz i kombinować, jak tu wyjść z opresji. Przynajmniej, gdy twój zespół ma już możliwość oddania strzału, to korzysta. Rozumiem, że Villakazi nie jest kontuzjowany? Będziesz też chyba musiał podczas przygotowań skupić się nad stałymi fragmentami. Jeśli chodzi o treść, to ciężko ją skomentować, bo trochę mało, lecz no cóż, człowiek edukować się musi. Nie też jestem przekonany, czy screen wiadomości od mediów to dobre rozwiązanie. Na dłuższą metę czytanie po raz enty "pokaz bezradności zespołu x" zrobi się nudne, można by spróbować napisać własne teksty zamiast pełnej relacji, lecz z drugiej strony, tutaj też wychodzisz obronną ręką, bo komu się chce? Po prostu nie wiem do czego przyczepić. Wyobrażam sobie twoją radość po drugim strzale w światło bramki w wykonaniu Jagiellonii. Mieć nadzieję, że w końcu się przełamiesz i wyciągniesz jakiś komplet punktów. Powodzenia!

7. Hanler

Oj, dużo napisałeś, muszę się odnieść ;)

Ciężko, ciężko, szkoda, że mam tak mało strzałów na bramkę, ale remis w Łodzi udało się uratować, z czego się cieszę.

Już mam trochę dalej rozegrane, ale z tego co pamiętam, to była to lekka kontuzja, na kilka dni chyba.

To jest największa moja bolączka, może w treningu przedmeczowym spróbuję zaznaczać "obrona przy stałych fragmentach gry"

Żebym pisał odcinki z kilku meczów, a nie jednego, odcinki byłyby dłuższe :p

Oto chodzi, że zbytnio tych relacji nie chce mi się pisać, gdyż jest to zbyt nudne. Pewnie nie będę zamieszczał wszystkich takich relacji prasowych, tylko po 1 z każdego meczu.

Dzięki!

8. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Widzę, ze jak zawsze Bełchatów na szarym końcu... Ale że Lechia na pierwszym? Tego się nie spodziewałem!

9. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XVI
    24 – 26 sierpnia 2011

24 sierpnia, w pierwszym meczu rewanżowym 4. rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy Dundee United wygrało u siebie z Litexem Łowecz, wygrywając w dwumeczu 3:2 i przechodząc do fazy grupowej.

Tego samego dnia rozegrana została także pierwsza runda Pucharu Polski. Oto jej wyniki:

Daniel Bujok z Chojniczanki Chojnice występując w wyjazdowym meczu z Podbeskidziem Bielsko-Biała został najmłodszym piłkarzem w historii Pucharu Polski. Tego dnia miał 15 lat i 273 dni.

W przeddzień meczu w serwisie Goal.com pojawił się następujący artykuł:

Następnie odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa:

Sport.wp.pl: Gdy poprzednio Celtic stanął wam na drodze, ponieśliście porażkę. Jak wpłynie to na psychikę zespołu przed tym meczem?
    Maciej Limanek: Zespół pała żądzą rewanżu.
    Sport.wp.pl: Jagiellonia stoi przed trudnym zadaniem w rewanżu, jakim jest odrobienie na wyjeździe porażki 3-4 z pierwszego spotkania. Jakie szanse daje pan swojemu zespołowi na odrobienie w rewanżu strat z pierwszego spotkania?
    Maciej Limanek: Musimy być realistami i zgodzić się, że nie będzie nam łatwo.
    Goal.com: W prasie pojawiły się sugestie, że aby uniknąć porażki, zdecyduje się pan w tym meczu na bardzo defensywne ustawienie. To prawda?
    Maciej Limanek: W żadnym wypadku – zamierzamy zaatakować od pierwszego gwizdka sędziego.
    Polski Goniec Piłkarski: Nadarza się panu doskonała okazja, by dzięki temu spotkanie menedżer Neil Lennon otrzymał od pana bardzo bolesnego pstryczka w nos. Myślał pan o tym w ogóle przed tym meczem?
    Maciej Limanek: Skłamałbym, udając, że jest inaczej.
    Sport.wp.pl: Okno transferowe zamyka się już za parę dni. Czy zamierza pan jeszcze sfinalizować jakiś transfer?
    Maciej Limanek: Cóż, czasu zaczynam nam wyraźnie brakować, więc nie jest to szczególnie prawdopodobne.

Tego samego dnia zostało rozegranych kilka kolejnych meczy pierwszej rundy Pucharu Polski,

oraz cztery kolejne mecze rewanżowe 4. rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy:

Mecz na Stadion Celtic Park w Glasgow poprowadzi Nicola Rizzoli. Na nasze szczęście z powodu skręconego stawu kolanowego nie zagra w drużynie Celticu Glasgow Scott Brown.

Oto też skład, jaki ustaliłem na ten mecz:

Oraz wyjściowe jedenastki oraz ustawienie obu drużyn:

„Nie spodziewam się, by Celtic zawiódł w tym meczu. Powinno wystarczyć im umiejętności, by Jagiellonia nie miała czego szukać w tym spotkaniu.”
    BBC Sport​

1 min. – Ze Stadionu Celtic Park witają państwa: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Rewanżowe spotkanie Jagiellonii z Celticiem. Trzymamy kciuki i mamy nadzieję, że to białostoczanie przejdą do fazy grupowej Ligi Europy.
    2 min. – Frankowski z daleka! Obok bramki!
    4 min. – Świetny kontratak Jagiellończyków! Frankowski prostopadle do Kupisza! Ten strzela w bramkarza w sytuacji sam na sam! Doskonała okazja zmarnowana!
    5 min. - Faul na „Franku” około 30 metrów od bramki! Szansa na strzał! Do tego Andy Webster otrzymuje czerwoną kartkę! BKS do boju!
    7 min. – Black dośrodkowuje! Samaras strzela głową obok bramki!
    14 min. – Marc Black fauluje Tomka Kupisza! Otrzymuje za to żółtą kartkę!
    14 min. – Strzał minimalnie obok słupka Frankowskiego!
    16 min. – Bardzo wczesna zmiana w drużynie gospodarzy, zapewne z powodu czerwonej kartki! Za Alexandra wchodzi na boisko Wilson!
    26 min. – Gunn z daleka! Słowik łapie piłkę!
    32 min. – Słaba próba strzału Kupisza!
    34 min. – Clark Gunn dostaje żółtą kartkę za faul na Cetkovićiu.
    35 min. – Wood wywalcza korner!
    43 min. – Samaras przejmuję piłkę! Minimalnie obok słupka!
    45 min. – Samaras wywalcza piłkę w polu karnym! Strzela obok bramki! Sędzia techniczny dolicza trzy minuty do pierwszej połowy!
    45+3 min. – Brzydki faul Arzumanyana w środku boiska! Żółta kartka!
    45+3 min. – Koniec pierwszej połowy! Po niezbyt ciekawym widowisku na tablicy wyników widnieje bezbramkowy remis! Jaga po pierwszej połowie powinna prowadzić 0-1, ale sytuacji sam na sam nie wykorzystał Tomek Kupisz! Mamy nadzieję, że białostoczanie zagrają lepiej w drugiej połowie! Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Witamy po przewie! Po pierwszej połowie mamy bezbramkowy remis! Jedna zmiana w drużynie gości, za Rafała Grzyba na boisko wszedł Mladen Kascelan! Zaczynają!
    52 min. – Cameron z daleka nad bramką!
    54 min. – Kontuzja Maćka Makuszewskiego! Za niego na boisko wbiega Dawid Plizga!
    58 min. – Kontratak Celticu! Samaras prawą stroną! Zgrywa do środka do Burnsa, ten z pierwszej piłki do Wooda! GOOOOL! Na szczęście, spalony! Białostoczanie muszą uważać, jeśli chcą awansować do fazy grupowej LE!
    59 min. – Victor Wanyama otrzymuje żółtą kartkę za faul na „Burym”.
    70 min. – Samaras ponownie niecelnie z daleka! Tymczasem 1. Zmiana w drużynie gospodarzy. Wooda zastępuje Laird.
    73 min. – Kupisz dostaje żółtą kartkę za faul w czasie walki o piłkę z obrońcami Celticu!
    76 min. – Rajd Tomka Kupisza i strzał! Załuska broni!
    80 min. – Pejovic otrzymuje żółtą kartkę za faul w „ataku”!
    85 min. – Burns zza pola karnego! Niestety GOOOL! Fatalne zachowanie obrońców! Burns niepilnowany zdobywa gola, który przesądza raczej o awansie Celticu do fazy grupowej LE! Jaga do boju!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 2 minuty!
    90+1 min. – Faul taktyczny Piotra Józefiaka, który prawdopodobnie broni Jagę przed utratą drugiego gola. Żółta kartka mu się należała!
    90+2 min. – Koniec meczu! Po dosyć wyrównanym spotkaniu Jagiellonia Białystok przegrywa na wyjeździe z Celticiem Glasgow 1-0. I niestety odpada z rozgrywek Ligi Europy. Dziękujemy drużynie z Białegostoku za tą walkę w eliminacjach LE. Doceniamy to i życzymy wielu udanych meczów!

„Przewidywałem, że Celtic wygra dzisiejszy mecz, i tak też się stało. Ich kibice mają pełne prawo być zadowoleni tak z wyniku, jak i z postawy swoich ulubieńców.”
    BBC Sport​

Dokładne statystyki meczu:

Oto wyniki pozostałych meczy rewanżowych czwartej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy rozegranych tego dnia:

Tymczasem dotarły do mnie wieści, że prezes ŁKS-u Łódź – Jakub Urbanowicz może już wkrótce złożyć dymisję. Według niepotwierdzonych pogłosek Urbanowicz zamierza przekazać ster władzy w inne ręce, ustępując ze stanowiska na rzecz jednego z członków zarządu.

Otrzymaliśmy też 670 tys. zł za udział w czwartej rundzie kwalifikacyjnej Ligi Europy, z której niestety odpadliśmy.

Fizjoterapeuta Jarosław Oldakowski poinformował mnie, że w wyniku zderzenia z Blackiem, Maciek Makuszewski ma stłuczoną nogę, co wykluczy go ze składu na około 10 dni. Na szczęście tylko na tak krótki czas.

Oto, co o meczu rewanżowym z Celticiem napisał Polski Ekspres Piłkarski:

Po meczu odbyła się konferencja prasowa:
    BBC Radio 5 Live: Dzisiejsza porażka oznacza, że dla pańskiej drużyny te rozgrywki właśnie się zakończyły – to dla pana duże rozczarowanie?
    Maciej Limanek: Nie jestem szczególnie zmartwiony, gdyż od początku nie liczyliśmy na sukces w tych rozgrywkach.
    Polski Ekspres Piłkarski: Czy ta porażka nie postawiła aby pod znakiem zapytania użyteczności niektórych piłkarzy dla zespołu? Nie zastanawia się pan teraz, czy wszyscy w równym stopniu zasługują na miejsce w drużynie?
    Maciej Limanek Być może dojdzie do pewnych zmian, ale nie uważam, by od razu niezbędne było jakieś trzęsienie ziemi.
    Sport.wp.pl: Robert Arzumanyan popełnił dzisiaj fatalny błąd, który w końcowym rozrachunku zaważył na wyniku spotkania. Czy bardzo się tym przejął?
    Maciej Limanek: Wyciągnie z tego należyte wnioski i stanie się lepszym piłkarzem.

Transfery klubów Ekstraklasy
    24 – 26 sierpnia 2011​

- Artur Wichniarek, Polska, napastnik, wolny transfer – GKS Bełchatów,
    - John Chibuike, Nigeria, środkowy ofensywny pomocnik, BK Hacken – Legia Warszawa, 3.500.000 zł.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znowu odcinka nie było dość długo. Ale już jest!
    Niestety koniec występów w LE, zostaje Ekstraklasa i Puchar Polski.

Zapraszam do komentowania i repowania!

Czytelnikom mego AAR-u, a także wszystkim pozostałym,

WESOŁYCH ŚWIĄT życzy,
    Hanler.

10. Milven

Ups, znowu trzeba czekać rok:p

11. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XVII
    27 – 29 sierpnia 2011

27 sierpnia 2011 roku w piątek odbyło się losowanie par drugiej rundy Pucharu Polski. Jagiellonia Białystok zmierzy się z GSK-em Katowice 21 września na stadionie przy ul. Bukowej. GKS Katowice walczy obecnie w I lidze polskiej. Drużyna ta zdobywała Puchar Polski trzy razy, w sezonach: 1985/86, 1990/91 i 1992/93.

Tego samego dnia zostały także rozegrane dwa mecze T-Mobile Ekstraklasy. Podbeskidzie zremisowało bezbramkowo u siebie z Koroną Kielce, zaś Lechia Gdańsk przegrała na wyjeździe z Lechem Poznań 3:0.

W sobotę odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa:

Polski Ekspres Piłkarski: Wisła uważa, że taktycznie nie ma pan przed nimi tajemnic. Zamierza pan ich czymś zaskoczyć?
    Maciej Limanek: Coś mi mówi, że Wisła może się parę razy nieprzyjemnie zdziwić w trakcie tego meczu.
    Goal.com: Pańskich zawodników czeka dziś kolejny wielki mecz. Czy fakt, że grają zaraz po spotkaniu, w którym ich przeciwnikiem był Celtic, będzie stanowić dla nich problem?
    Maciej Limanek: Gdy gra się jeden mecz za drugim, nie ma sensu za bardzo kombinować – jesteśmy zwarci i gotowi.
    Polski Ekspres Piłkarski: Większość tygodnia spędziliście w podróży. Czy nie boi się pan, że dla niektórych zawodników zmęczenie może się okazać w tym meczu poważnym problemem?
    Maciej Limanek: Te podróże rzeczywiście dały się we znaki zawodnikom, więc owszem, przewiduję kłopoty.
    Goniec Piłkarski Białystok: Puchar Polski – Czy zgodzi się pan ze stwierdzeniem, że Jagiellonia miała sporo szczęścia w losowaniu tych rozgrywek?
    Maciej Limanek: Zgadzam się, że losowanie mogło pójść gorzej, ale GKS Katowice to dobry zespół i aby ich pokonać, będziemy musieli zagrać na pełnych obrotach.
    Polski Goniec Piłkarski: Czy zgodzi się pan ze stwierdzeniem, że Tsvetan Genkov stanowić będzie największe zagrożenie dla waszej defensywy w zbliżającym się meczu?
    Maciej Limanek: Genkov odgrywa ważną rolę w ich taktyce, ale mamy pomysł na to, jak go zneutralizować.

W sobotę zostały rozegrane kolejne trzy meczy 4. Kolejki Ekstraklasy. ŁKS Łódź zremisował u siebie z Górnikiem Zabrze 1:1, Widzew wygrał w Krakowie z Cracovią 0:1, zaś Ruch Chorzów przegrał u siebie z Zagłębiem Lubin 0:1.

Na mecze reprezentacji narodowych, które mają zostać rozegrane 3. oraz 7. września zostało powołanych sześciu piłkarzy: Andrius Skerla z Litwy, Marko Cetković, Mladen Kascelan, Luka Pejović i Ermin Seratlić z Czarnogóry oraz Robert Arzumanyan z Armenii.

Selekcjoner reprezentacji Peru Sergio Markarian powołał Miguela Villaltę na mecze reprezentacji, które mają zostać rozegrane 4. oraz 8. września.

Tymczasem w rozgrywkach Młodej Ekstraklasy Jagiellonia wygrała 2:1 z Górnikiem Zabrze. Wyróżniającym się zawodnikiem w naszej drużynie był Bartłomiej Pawłowski, który nie bał się piłki i pokazał kilka ciekawych zagrań. Ten prawy skrzydłowy popisał się pięknym podaniem stanowiącym najlepsze podsumowanie jego świetnego występu. Podczas meczu Vladimir Kukol złamał kostkę, co może wykluczyć go z gry nawet na 4 miesiące.

Mecz Jagiellonii Białystok z Wisłą Kraków będzie sędziował Marcin Borski. Ma być bardzo gorąco, ok 30°C.

Oto skład mojej drużyny, jaki ustaliłem na ten mecz:

„Tak sobie myślę, że Wisła wygra to spotkanie. Jeśli przyjrzeć się składom, wydaje się że Wisła ma lepszych zawodników niż Jagiellonia. Spodziewam się, że ta różnica jakości będzie widoczna w trakcie gry.”
    Goal.com​

1 min. – Ze Stadionu Miejskiego przy ul. Słonecznej w Białymstoku witają was: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Po odpadnięciu z rozgrywek Ligi Europy Jagiellonia Białystok zapewne chce wygrać ten mecz i pokazać, ze jest silna. Rozpoczynają gospodarze!
    3 min. – Sobolewski z około 30 metrów! Obok bramki!
    4 min. – Genkov sam na sam! Słowik broni! Dobitka nie udana!
    6 min. – Jirsak z rzutu wolnego w mur! Rzut rożny!
    7 min. – Jirsak z rogu boiska! Jovanovic GOOOOOL! Piękna bramka głową wiślaka! Słowik bez szans!

9 min. – Cetković strzela z pierwszej piłki! Pareiko paruje strzał przed siebie, piłka wybita na korner!
    11 min.- Melikson zza pola karnego! Kuba Słowik pewnie łapie futbolówkę!
    19 min. – Jirsak chciał zdobyć gola technicznym strzałem, lecz minimalnie nad poprzeczką!
    20 min. – Grzyb z wolnego obok muru! Pareiko łapie piłkę!
    25 min. – Małecki sam na sam! Pojedynek po raz drugi wygrywa golkiper Jagi!
    32 min. – Kirm kiwa obrońcę, ma przed sobą tylko bramkarza! Słowik broni!
    35 min. – Grzyb dośrodkowuje z około 25 metrów z wolnego! Bartczak! GOOOOOL! Mamy remis! Nic nam tego nie zapowiadało, lecz Jagiellonia zdobywa gola ze stałego fragmentu gry!
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 1 minutę!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Mamy remis, pomimo, że na boisku zauważalną przewagę ma Wisła Kraków. Czekamy na drugą część gry i liczymy na kolejne gole! Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Zaczynamy drugą połowę! Dwie zmiany w drużynie gospodarzy! Za Cetkovica na boisko wbiega Kascelan, zaś za Pejovicia – Norambuena! Rozpoczynają goście!
    47 min. – Jirsak z rzutu rożnego! Jovanovic GOOOOOOL! Ponownie zdobywa bramkę! Zły początek drugiej połowy dla Jagi! Ciekawe czy zdołają odrobić straty.
    69 min. – Frankowski z daleka! Niestety nad bramką!

73 min. – Radosław Sobolewski fauluje Vilakaziego! Rzut wolny w odległości około 30 metrów od bramki!
    75 min. – Pierwsza zmiana w drużynie gości! Za Kirma wchodzi Illiev.
    77 min. – Genkov głową z rzutu rożnego! Nad bramką!
    81 min. – Kolejna zmiana w drużynie gości! Rios wbiega na boisko za Genkova!
    82 min. – Plizga dośrodkowuje! Kupisz głową! Zbyt lekko, Pareiko łapie!
    85 min. – Rios w idealnej sytuacji strzela w bramkarza!
    90 min. – Małecki próba strzału! Minimalnie obok prawego słupka bramki Słowika!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 3 minuty do regulaminowego czasu gry!
    90+3 min. – Ostatnia szansa gospodarzy! Plizga, Plizga, Plizga! Nad bramką!

90+3 min. – Koniec meczu! Twierdza Białystok zdobyta! Jaga przegrywa u siebie z Wisłą Kraków 1:2. Dwie bramki dla wiślaków zdobył Jovanovic, zaś honorowego gola dla gospodarzy strzelił prawy obrońca Bartczak! Żegnamy Państwa! Do usłyszenia!

„Przewidywałem, że Wisła odniesie dzisiaj zwycięstwo, i tak też się stało. Nie ma chyba dzisiaj szczęśliwszych ludzi nad ich kibiców, którzy wracają teraz do domu z kompletem punktów.”
    Goal.com​

Szczegółowe statystyki dzisiejszego meczu nie wyglądały zbyt dobrze dla mnie i dla mojej drużyny. Dużo więcej strzałów oddała Wisła, mimo że grała na wyjeździe.

A oto, jak prezentuje się tabela T-Mobile Ekstraklasy po 4. kolejce:

W pozostałych meczach dzisiejszego dnia Legia wygrała u siebie z Bełchatowem 2:0, zaś Polonia przegrała we Wrocławiu ze Śląskiem 2:1.

Strona internetowa Goal.com jeszcze tego samego dnia wystosowała odpowiedni artykuł na temat dzisiejszego meczu. Niestety było w nim wiele prawdy o tym, że byliśmy dzisiaj o wiele słabszą drużyną na boisku niż Wisła Kraków.

Po meczu odbyła się także konferencja prasowa…

Świat Futbolu Kraków: Bramka, którą zdobył dziś Marko Jovanovic, skazała pański zespół na porażkę. Jakie konsekwencje może mieć przegrana w takim stylu?
    Maciej Limanek: Zespół już nie może się doczekać, by udowodnić, że to był tylko wypadek przy pracy.
    Goniec Piłkarski Białystok: Marko Jovanovic swoim trafieniem szybko dał prowadzenie swojej drużynie. Spodziewał się pan wtedy, że mecz nie potoczy się po waszej myśli?
    Maciej Limanek: Szybko strzelona bramka zawsze ustala mecz i od tej chwili grało się nam o wiele trudniej.
    Goal.com: Bukmacherzy dziś płaczą i płacą – Grzegorz Bartczak strzelił gola! Ucieszył się pan na ten widok?
    Maciej Limanek: Ciężko pracował nad tym aspektem swojej gry, więc bardzo się cieszę, że przyniosło to oczekiwany skutek.
    Goniec Piłkarski Białystok: Marko Jovanovic rozegrał dzisiaj świetny mecz i w pełni zasłużenie swatał wybrany zawodnikiem tego spotkania. Jak ocenił pan jego postawę?
    Maciej Limanek: Jovanovic rozegrał dobre spotkanie. Niestety.

Tymczasem ukazała się także Jedenastka 4. Kolejki Ekstraklasy. Na prawej obronie znalazł się w niej Grzegorz Bartczak.

_____________________________________________________________________________________________
    Kolejny odcinek!
    Czytelnicy, udowodnijcie, że chcecie dalej czytać mój AAR!
    Mało komentarzy i repów świadczy o tym, że mało kto czyta moje wypociny!
    Jeśli jest inaczej, pokażcie to!

Pozdrawiam!

PS. Zabieram się za pisanie kolejnego odcinka, jeśli chcecie go szybko, koemtnujcie i repujcie!

12. Milven

Hmm... lipa, ze przegrałeś, ale cóż - liczę, że za jakiś czas Jaga będzie prawdziwym wymiataczem:)

13. Hanler

Też na to liczę! Praktycznie dwa kolejne odcinki napisane! Ale coś mało komenatarzy pod tym odcinkiem, bo tylko Milven coś napisał. Wstawiać nowy odcinek? Czy może nie chcecie, bo jakoś nie widzę waszych komentarzy?

14. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Czytelnicy AARów to zwykle lenie (i dobrze, bo nie spamują zbyt wiele), dopiero przyparci do muru zaczynają pisać komentarze, przypomnienia by napisać odcinek :). Niestety zapominają też zazwyczaj zagłosować na najlepszy AAR (np. ja), co ma pewne negatywne efekty :(.

15. Hanler

Nie zdziwiłem się, że nikt nie zagłosował na mój AAR, przecież jest dużo lepszych. Chcę po prostu wiedzieć, czy ktoś to czyta ;)

---------- Post added at 19:29 ---------- Previous post was at 19:28 ----------

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XVIII
    30 sierpnia – 1 września 2011

Jedną z ciekawszych informacji ostatnich dni jest ta, że 31 sierpnia upływa ostateczny termin przeprowadzania transferów przez polskie kluby.

Tymczasem fizjoterapeuta Jarosław Oldakowski poinformował mnie, że Maciek Makuszewski jest bliski wznowienia treningów i wkrótce będę mógł z niego korzystać, zaś upłynie jeszcze trochę czasu, zanim Vladimirowi Kukolowi będzie można wyznaczyć realistyczną datę powrotu do zespołu.

Na moich dłoniach 1 września znalazło się podsumowanie polskiego okna transferowego. W trakcie tego emocjonującego polskiego okna transferowego doświadczony środkowy obrońca Manuel Arboleda (Lech Poznań) przeszedł do saudyjskiego klubu Al-Ittihad za 4,83 mln zł, podczas gdy Anżi Machaczkała podpisało umowę, w myśl której skład zespołu za 7,34 mln zł wzmocnił środkowy obrońca Dickson Choto (Legia Warszawa).Legia okazała się najbardziej rozrzutnym zespołem w kraju, wydając na transfery około 3,75 mln zł. Tymczasem to nasz klub był najaktywniejszym graczem w trakcie tego okna transferowego, gdyż wzmocniliśmy swój zespół aż 7 zawodnikami.

Dickson Choto​

Asystent Bartłomiej Zalewski postanowił podzielić się swoją opinią na temat przebiegu treningów na przestrzeni ostatniego miesiąca. Z jego raportu wynika, że Karol Drwęcki, Norbert Zawadzki oraz Andrzej Jakimczuk solidnie pracowali na treningach w ostatnich czterech tygodniach. Z młodych zawodników do tej grupy Zalewski dołączył także Marka Masztelara, Przemysława Jastrzębskiego oraz Damian Wojnarowskiego.

Piłkarzem miesiąca polskiej Ekstraklasy został Manu z Legii Warszawa. Rzucił on Kobiców na kolana wspaniałymi występami na Stadionie Wojska Polskiego, za co w pełni zasłużenie odebrał tą nagrodę. Czołowa trójka reprezentowała bardzo zbliżony poziom i nagrodę równie dobrze otrzymać mogli Maciej Rybus z Legii Warszawa lub Marko Jovanovic z Wisły Kraków, którzy zajęli odpowiednio drugie i trzecie miejsce.

Manu

Najpiękniejszą bramkę miesiąca zdobył Janusz Gol (Legia Warszawa) w meczu przeciwko GKS-owi Bełchatów podkręconym uderzeniem z dystansu. Drugie miejsce zajął gol Daniela Gołębiewskiego (Górnik Zabrze), który zdobył go strzałem z dystansu wkręconym do bramki obok golkipera Legii Warszawa. Trzecie miejsce na podium zajęła bramka Szymona Pawłowskiego z Zagłębia Lubin, który mierzonym strzałem zdobył gola przeciwko Cracovii Kraków.

Janusz Gol

Menedżerem miesiąca sierpnia polskiej Ekstraklasy został Maciej Skorża. W ostatnich czterech meczach ligowych jego drużyna odniosła trzy zwycięstwa oraz jeden remis i po czterech kolejkach zajmuje pierwszej miejsce w tabeli T-Mobile Ekstraklasy.

Maciej Skorża

Na mecze reprezentacji, które odbędą się 7 września zostali powołani: Chilijczyk Alexis Norambuena oraz Burkińczyk Rahim.

Nadszedł też wreszcie dzień wyjazdowego meczu z Cracovią Kraków. Spotkanie będzie sędziował Marcin Borski. Cracovia Kraków pięciokrotnie zdobyła Mistrzostwo Polski, w latach: 1921, 1930, 1932, 1937 oraz 1948.

Oto skład, jaki ustaliłem na ten mecz:

„Oba zespoły prezentują raczej zbliżony poziom. Sądzę, że mecz skończy się remisem.”
    Świat Futbolu Kraków​

1 min. – Ze Stadionu Cracovii im. Józefa Piłsudskiego witają państwa: Karol Lisowski. Oraz Kamil Manel. No cóż, dzisiaj Jagiellonia liczy chyba na pierwszy komplet punktów w tym sezonie. Będzie ciężko, w końcu Cracovia na swoim terenie nie jest taka zła. Zaczęli!
    4 min. – Straus dośrodkowuje z rzutu wolnego, Wolski strzela głową! Obok bramki!
    7 min. – Rajd Vilakaziego, strzał na bramkę! Kaczmarek wybija piłkę na rzut rożny!
    10 min. – Straus strzela z rzutu wolnego! W mur! Korner!
    11 min. – Pawłowski przyjmuje piłkę na klatkę piersiową, brzydki faul Batrczaka! Gdy młody zawodnik Jagi był w powietrzu, Mateusz Bartczak wykonał ślizg w jego nogi! Słuszna, czerwona kartka dla niego! Od 11 minuty Cracovia gra w osłabieniu. Krakowian czeka ciężki mecz. Od razu zmiana, na boisko za Wolskiego wchodzi Wasiluk!
    13 min. – Kupisz wycofuje do Rahima, ten dośrodkowuje! Kupisz dopada do piłki! GOOOOL! 0:1 dla Jagiellonii! Świetnie zachowanie Kupisz, a także ładna asysta Rahima. Na tym pewnie się nie skończy, w końcu gospodarze grają w 10.

17 min. – Puzigaca dośrodkowuje z wolnego! Niedzielan uderza szczupakiem! Obok słupka! Mamy korner!
    26 min. – Szybko kontratak gości, piękne operowanie piłką, dośrodkowanie Rahima! GOOOOL! Marcin Burkhardt! Co tu dużo mówić, w dziesiątkę Cracovia nie da rady powstrzymać tak szybkich kontrataków Jagi!
    32 min. – Burkhardt mocno zza pola karnego! Prosto w bramkarza!
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 1 minutę do regulaminowego czasu gry pierwszej połowy!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Jagiellonia wygrywa z Cracovią 0:2. Przy obu golach asystował Rahim, który rozgrywa dzisiaj świetny mecz! Od 11 minuty gospodarze grają w dziesiątkę po brzydkim faulu Bartczaka na Janku Pawłowskim! Trudno będzie odrobić straty, tym bardziej w osłabieniu! Zapraszamy na drugą połowę po przerwie!
    46 min. – Podczas przerwy trener Maciej Limanek przeprowadził aż dwie zmiany: za Benedicta Vilakaziego na boisko wbiega Kingsley Elvis, zaś Tomka Kupisza zastąpi Marko Cetković.
    51 min. – Cetković w dobrej sytuacji! Kaczmarek łapie!

52 min. – Druga zmiana w drużynie gospodarzy! Ntibazonkiza siada na ławce, za niego na boisko wchodzi Alexandru Suvorov.
    60 min. – Elvis wbiega w pole karne! Strzał! Znowu golkiper Cracovii w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie!
    72 min. – Elvis w pole karne do Pawłowskiego! Ten obraca się i strzela! Ponownie pięknie broni Kaczmarek!
    75 min. – Ostatnia zmiana w drużynie Cracovii, za Niedzielana na boisko wchodzi Krzywicki.
    79 min. – Kibice gospodarzy zaczynają opuszczać stadion! Chyba stracili wiarę co do odwrócenia losów spotkania przez zawodników z ich klubu!
    80 min. – Kascelan otrzymuje żółtą kartkę za faul na Strunie!
    81 min. – Suvorov ciągnie piłkę przez pół boiska, mija kilku obrońców, strzela! GOOOOL! Cracovia zdobywa gola! Indywidualna akcja Suvorova i powracają nadzieję na choćby 1 punkt z tego meczu!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 2 minuty!
    90+2 min. – Arbiter główny odgwizduje koniec spotkania! Po emocjonującej końcówce Jagiellonia Białystok zdobywa pierwszy komplet punktów w tym sezonie, i to na wyjeździe! Gole dla gości strzelili Tomek Kupisz oraz Marcin Burkhardt po asystach Rahima. Honorową bramkę dla gospodarzy w 81 minucie zdobył Alexandru Suvorov po indywidualnej akcji! Zapraszamy na kolejny mecz Jagi w rozgrywkach T-Mobile Ekstraklasy! Do usłyszenia!

„Muszę przyznać, że przewidywałem remis w tym spotkaniu, a jednak się pomyliłem. Jagiellonia uzyskała wynik, który będzie dla nich niewątpliwym powodem do zachwytu.”
    Goal.com​

Po meczu dostałem szczegółowe statystyki dzisiejszego spotkania:

Oraz wyniki pozostałych dzisiejszych spotkań:

Po pięciu kolejkach tabela T-Mobile Ekstraklasy prezentuje się następująco:

Oto, co o meczu napisał Polski Ekspres Piłkarski:

Po meczu odbyła się także konferencja prasowa:

Polski Ekspres Piłkarski: Czy nie obawiał się pan, gdy przeciwnicy strzelili gola na 1:2?
    Maciej Limanek: Strata gola to zawsze powód do zaniepokojenia i właśnie dlatego tak dobrze jest wypracować sobie przewagę dwóch bramek.
    Polski Goniec Piłkarski: Tomasz Kupisz zdobył dzisiaj pierwszego gola dla swojego klubu. Jakie znaczenie ma to dla nowego zawodnika?
    Maciej Limanek: To dla niego arcyważne, pozwoli mu uwierzyć w siebie.
    Goal.com: Rahim zgarnął dzisiaj nagrodę dla najlepszego zawodnika tego spotkania, jak oceniłby pan jego występ?
    Maciej Limanek: Rahim pokazał dzisiaj galaktyczny futbol.

Odra Wodzisław przyjęła zaproszenie do rozegrania 6 września sparingu.

Transfery klubów Ekstraklasy
    30 sierpnia – 1 września 2011​

- Grzegorz Rasiak, napastnik, Polska, wolny transfer – Lech Poznań.

Życzę wszystkim czytelnikom tego AAR-u, a także tym, którzy go nie czytają, Szczęśliwego Nowego Roku 2012 i niech będzie on dużo lepszy, niż ten mijający 2011! Życzę wam, abyście częściej odwiedzali ten temat, komentowali odcinki i je repowali! Do siego roku!

16. Barlow

Barlow Znany Wszystkim

Jestem pierwszy raz w tym temacie i od razu zaskoczenie: te pompatyczne słowa w obrazku tytułowym są na poważnie? Możesz jakoś rozwinąć tę myśl jeśli tak?
    Grałem kiedyś w FM Zagłębiem Sosnowiec i przegrałem z Tottenhamem u siebie 5:1 (cała godzina gry!)

17. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XIX
    1 – 11 września 2011

2 września otrzymałem informację, że selekcjoner reprezentacji Polski U-21 Andrzej Zamilski powołał na zgrupowanie pięciu moich zawodników: Tomka Kupisza, Maćka Makuszewskiego, Krzyśka Husa, Mariusza Gogola i Janka Pawłowskiego. Ich mecz zostanie rozegrany 7 września.

Następnego dnia Jagiellonia U-18 przegrała na stadionie przy ul. Słonecznej mecz z Piastem U-18. Spotkanie zakończyło się wynikiem 0:1. W tym dosyć monotonnym meczu lewy skrzydłowy Patryk Malinowski zaimponował opanowaniem w środku pola i celnymi podaniami. Ten lewy skrzydłowy kilkakrotnie zagroził defensywie przeciwnika dzięki sowim umiejętnościom i szybkości. Obecnie Jagiellonia U-18 zajmuje 6. miejsce w ligowej tabeli. W tym meczu wystąpiła ona w następującym składzie.

Tego dnia zostały rozegrane także mecze reprezentacji z udziałem naszych zawodników:

Czarnogóra 0-3 Walia (Eliminacje ME)
    W meczu tym wystąpili: Ermin Seratlic, Luka Pejović, Marko Cetković i Mladen Kascelan.

Litwa 0-1 Szkocja (Eliminacje ME)
    Solidny występ w tym meczu zaliczył Andrius Skerla.

Armenia 1-3 Irlandia (Eliminacje ME)
    25-letni obrońca Robert Arzumanyan zaliczył dobry występ w tym spotkaniu.

5 września w meczu towarzyskim Kanada – Peru wygranym przez tą drugą drużynę solidny występ zaliczył Miguel Villalta.

Tymczasem w rozgrywkach Młodej Ekstraklasy Jagiellonia na stadionie przy ul. Słonecznej pokonała drużynę Śląska Wrocław 2-0. Najlepszym zawodnikiem naszego zespołu był Mateusz Łosiewicz. Pokazał on kawał dobrego futbolu, wnosząc do gry swego zespołu precyzję w podaniach i zimną krew w odbiorze piłki. Ten lewy obrońca zasłużył na duże brawa swoimi precyzyjnymi podaniami. Drużyna Młodej Ekstraklasy Jagiellonii zajmuję obecnie 1. miejsce w ligowej tabeli, a w meczu tym wystąpiła w następującym składzie:

6 września w poniedziałek został rozegrany mecz towarzyski z Odrą Wodzisław. Moja drużyna wystąpiła w następującym składzie w tym meczu:

Wyjściowe jedenastki obu drużyn prezentowały się następująco:

W czasie meczu mieliśmy wielką przewagę nad przeciwnikiem. Spotkanie zakończyło się naszą wygraną 2-0. Szczegółowe statystyki wyglądały bardzo zadowalająco dla naszej drużyny, przeciwnicy oddali jedynie 2 strzały na naszą bramkę, w tym żadnych celnych.

Oba gole dla naszej drużyny w tym meczu zdobył młody skrzydłowy Bartłomiej Pawłowski.

Ukazała się także jedenastka tygodnia 5. kolejki Ekstraklasy, w której znalazł się Rahim

Otrzymałem także na własne ręce raport z meczów reprezentacyjnych z dnia 8 września:

10 września już drugi mecz reprezentacyjny w krótkim okresie czasu zagrał Miguel Villalta. Zaliczył on solidny występ w tym spotkaniu, a Peru wygrało na wyjeździe z Walią 1-3 w meczu towarzyskim.

Mecz 6. kolejki T-Mobile Ekstraklasy między Jagiellonią Białystok, a Górnikiem Zabrze odbędzie się na Stadionie Miejskim przy ul. Słonecznej w Białymstoku. Spotkanie poprowadzi Szymon Marciniak. Górnik Zabrze to 14-krotny mistrz Polski, 6-krotny zdobywca Pucharu Polski. W poprzednim sezonie zajął 6. miejsce w Ekstraklasie.

Oto skład, jaki ustaliłem na ten mecz:

„Te dwa zespoły dzieli naprawdę niewiele. Jagiellonia powinna wywalczyć skromne 1-0.”
    Goal.com​

1 min. – Z Białegostoku witają was: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Piękny dzień na rozegranie ciekawego meczu. Czy takim będzie spotkanie między Jagiellonią Białystok, a Górnikiem Zabrze? Zobaczmy! Zaczynają!
    5 min. – Kwiek z daleka! Nad bramką!
    12 min. – Magiera z rzutu wolnego dośrodkowuje! Noukeu wybija piłkę na korner!
    14 min. – Frankowski długo prowadzi piłkę w środku pola! Podaje do wychodzącego Vilakaziego! Ten prześcignął obrońców i jest sam na sam! GOOOL! 1-0 dla Jagi!
    16 min. – Thomik w świetnej okazji pudłuje z ostrego kąta!
    18 min. – Shriki zza pola karnego! Obok słupka!
    22 min. – Piłkę przejmuje Thomik! Podaje do Gołębiewskiego! Prostopadle do Gierczaka! Jest sam na sam ze Słowikiem! GOOOOL! Mamy remis! Po przejęciu piłki na połowie Jagi Górnik przeprowadza szybki kontratak i mamy gol wyrównujący!
    28 min. – Lekka kontuzja Noukeu! Za niego na boisko wbiega Rafał Grzyb!
    30 min. – Trener Limanek modyfikuje ustawienie! Na pozycji środkowego ofensywnego pomocnika zagra Vilakazi, zaś do środkowej pomocy został przesunięty Rafał Grzyb!
    40 min. – Bartczak wywalcza rzut rożny!
    45 min. – Za brzydki faul Józefiak otrzymuje żółty kartonik! Doliczone 2 minuty!
    45+1 min. – Gierczak w dobrej sytuacji przenosi piłkę nad poprzeczką!
    45+2 min. – Pawłowski wywalcza rożnego! Dośrodkowuje Grzyb! Magiera wybija piłkę wprost pod nogi Frankowskiego! GOOOOOOL! Kibice skandują: „Franek, łowca bramek!”. Pod koniec pierwszej połowy Jaga ponownie wychodzi na prowadzenie! Gwizdek sędziego kończy pierwszą połowę! Zapraszamy po przerwie!

46 min. – Witamy po przerwie! Po pierwszej połowie Jagiellonia prowadzi u siebie z Górnikiem 2-1. Jedna zmiana w przerwie. W drużynie gospodarzy za Bartczaka wchodzi na boisko Karol Drwęcki. Zaczęli!
    47 min. – Przybylski otrzymuje żółtą kartkę za faul „w ataku” na Drwęckim!
    48 min. – Karygodne zachowanie golkipera Jagi! Wybija piłkę wprost pod nogi Przybylskiego! Na szczęście dla białostoczan ten nie trafia w piłkę i ta leci daleko od bramki!
    54 min. – Idan Shriki na spalonym!
    60 min. – Frankowski praktycznie sam na sam! Mocno, lecz niecelnie!

65 min. – Grzyb z narożnika pola karnego! Stachowiak paruje piłkę do boku! Świetny strzał pomocnika Jagi!
    66 min. – Ponownie Grzyb z dystansu! Ponownie Stachowiak broni! Lecz tym razem rożny dla gospodarzy!
    73 min. – Żółta kartka dla Szostki za faul na Thomiku! Tymczasem pierwsza zmiana w drużynie gości! Za Shriki na boisko wchodzi Marcin Wodecki!
    75 min. – Ostatnia zmiana w drużynie Jagi! Na boisko za Szostkę wchodzi Skerla!
    81 min. – W pojedynku główkowym Adam Danch fauluje Vilakaziego!
    83 min. – Wodecki złym podaniem marnuje kontratak, gdzie na jednego obrońcę Jagi biegło dwóch zawodników gości!
    85 min. – Seratlic żółta kartka za faul na Thomiku! Akcja Jagi! Sertalic sam na sam! Prosto w Stachowiaka, który łapie futbolówkę!
    88 min. – Kwiek z dystansu nad bramką!
    89 min. – Przybylski sam na sam! Ależ pudłuje! Powinien być remis!
    90 min. – Mecz przedłużony o 4 minuty!
    90+1 min. – Vilakazi wywalcza rożnego!
    90+4 min. – Koniec meczu! Jagiellonia wygrywa u siebie z Górnikiem 2-1 po golach Vilakaziego i Frankowskiego. Honorowego gola dla zabrzan zdobył Gierczak. Żegnamy państwa i zapraszamy na następny mecz!

„Przewidywałem, że Jagiellonia wygra dzisiejszy mecz, i tak też się stało. Ich kibice mają pełne prawo być zadowoleni tak z wyniku, jak i z postawy swoich ulubieńców.”
    Goal.com​

Pełne statystyki spotkania, jakie otrzymałem godzinę po meczu:

Wyniki pozostałych dzisiejszych meczy na szczeblu Ekstraklasy:

Po meczu okazało się, że Patrice Noukeu skręcił sobie staw kolanowy. Nie zagra on przez co najmniej 3, a być może nawet 4 tygodnie.

Serwis Goal.com uznał naszą wygraną za „szczęśliwe zwycięstwo”:

Odbyła się także pomeczowa konferencja prasowa:

Sport.wp.pl: Jakie znaczenie pańskim zdaniem miała bramka strzelona tuż przed przerwą?
    Maciej Limanek: Na pewno znacznie ułatwiła mi rozmowę motywacyjną w szatni.
    Goniec Piłkarski Białystok: Skoro Noukeu wypadł panu ze składu, co to oznacza dla pańskich ambicji?
    Maciej Limanek: Każdemu zespołowi grałoby się trudniej bez tak klasowego zawodnika jak Noukeu.
    Goniec Piłkarski Białystok: Na pewno jest pan zachwycony zwycięstwem w meczu, w którym przeciwnikiem był Górnik Zabrze, zważywszy na to, że dał pan w nim odpocząć części swoich piłkarzy?
    Maciej Limanek: Jestem zadowolony z wygranej i z postawy nowych zawodników.
    Dziennik Piłkarski Zabrze: Tomasz Frankowski zdobył dzisiaj zwycięskiego gola dla pańskiej drużyny, jak może to wpłynąć na pańskich piłkarzy?
    Maciej Limanek: Ten gol przywróci drużynie wiarę w siebie.

Trener pierwszego zespołu Ryszard Karalus powiedział mi, że Rahim ma problem, o którym chciałby ze mną porozmawiać. Rahim powiedział mi, że ma problemy z zaaklimatyzowaniem się w klubie. Otrzymał on ode mnie zgodę na urlop i wyjedzie do ojczyzny na jakiś czas.

___________________________________________________________________________________
    Kolejny odcinek mojego AAR-u, bodajże po dwutygodniowej przerwie!
    Za poprzedni odcinek nie dostałem żadnych repów!
    Proszę o komentarze i repy, bo jeśli nie, to...

Pozdrawiam,
    Hanler!

18. Milven

No, wreszcie Jaga zwyciężyła! A muszę przyznać, bałem się nieco, wszak Górnik to utytułowany zawodnik, aczkowlwiek lata świetności mający za sobą.

PS. Gieksa Bełchatów gra w Ekstraklasie? (Zapewne tak, ale musze się upewnić;P) I kiedy będziesz z nią grał?
    PS2. W ogóle uprzedzaj czasami, jakie mecze będą w następnym odcinku:p

19. Hanler

Przecież już w poprzednim odcinku Jaga zwyciężyła... :p z Cracovią...

@Milven
    PS. Tak, GKS Bełchatów gra w Ekstraklasie, ale jak sprawdzę, to Ci napiszę kiedy będę miał z nim mecz...
    PS2. Ok, może będę tak robił ;)

20. Milven

No cóż, cieszę się, że odpowiedziałeś:) Nie muszę więc martwić się o następny odcinek;)

21. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XX
    12 – 18 września 2011

12 września rozegrane zostały dwa ostatnie mecze 6. kolejki T-Mobile Ekstraklasy. Zaskoczenie wywołał beniaminek ŁKS Łódź, który wygrał u siebie z Lechią Gdańsk 2-1. Kielczanie zremisowali zaś w Poznaniu z Lechem 1-1.

Tego samego dnia w ramach rozgrywek Młodej Ekstraklasy Jagiellonia zremisowała z Bełchatowem 1-1. Najlepszym zawodnikiem zespołu był Hermes, który emanował pewnością siebie, a zdobyta przez niego bramka w 44. minucie stanowiła ukoronowanie bardzo dobrego występu. Nasza drużyna wystąpiła w następującym składzie:

Na moje ręce 14 września został złożony raport o kontuzjach. Patrice Noukeu ze skręconym stawem kolanowym wznowi treningi z pełnym obciążeniem najwcześniej za 2 tygodnie. Vladimir Kukol, który złamał kostkę nadal znajduje się na liście kontuzjowanych i upłynie jeszcze sporo czasu, zanim będzie można mu wyznaczyć realistyczną datę powrotu do zespołu.

Oto wyniki pierwszych meczy w fazie grupowej Ligi Europy:

17 września przeczytałem w gazecie:

Na początku kolejnej, 7. kolejki Ekstraklasy Cracovia wygrała u siebie z beniaminkiem z Bielska-Białej 3-1, zaś Lech przegrał na Konwiktorskiej z Polonią 2-1.

Kolejny już zawodnik sprowadzony przeze mnie ma problemy z aklimatyzacją w klubie. Otrzymał on ode mnie zgodę na urlop, niedługo więc wyjdzie do swojej ojczyzny. Być może popełniłem duży błąd sprowadzając zawodników z Czarnego Lądu…

Nastał wreszcie dzień wielkiego meczu ze Śląskiem Wrocław na wyjeździe. Mecz ten będzie sędziował Włodzimierz Bartos. Ma być wietrzenie, lecz ciepło. Zobaczymy jak te warunki wpłyną na grę naszej drużyny.

Na ten mecz wystawiłem następujący skład:

„Remis jest od początku przeznaczeniem dla tego meczu. Oba zespoły prezentują identyczny poziom.”
    Goal.com[​
    /I]

1 min. – Ze Stadionu Miejskiego we Wrocławiu witają Państwa! Kamil Manel, oraz Karol Lisowski! No cóż, dzisiaj ciężka przeprawa czeka Jagiellonię! Mecz ze Śląskiem na wyjeździe nie będzie łatwy! Wrocławianie nie są przyzwyczajeni do przegrywania meczów u siebie! Zaczynają goście!
    2 min. – Cetnarski zza pola karnego! Słowik łapie piłkę!
    4 min. – Kaźmierczak w dobrej sytuacji! Golkiper Jagi paruje piłkę nad poprzeczkę!
    5 min. – Po rzucie rożnym w zamieszaniu w polu karnym Jagi piłka obija słupek bramki, lecz ostatecznie wybija ją Makuszewski!
    8 min. – Gikiewicz wywalczył piłkę w polu karnym! Znowu broni Słowik! Korner.

13 min. – Bartczak wbiega w pole karne, ma dużo miejsca! Niepotrzebnie podawał, powinien strzelać! Jaga ma rzut rożny!
    14 min. – Vilakazi otrzymuje żółtą kartkę za faul taktyczna na Gizie!
    17 min. – Gikiewicz z daleka! Piłka odbita od jednego z zawodników gości, kolejny rożny!
    18 min. – Kaźmierczak łatwo mija Pejovicia, strzela po długim słupku! Słowik broni końcówkami palców! Kolejny korner dla Wrocławian!
    30 min. – Faul dla gospodarzy z około 25 metrów po faulu Cetkovićia. Cetnarski wystawia piłkę Przemkowi Kaźmierczakowi, ale ten niecelnie strzela!
    36 min. – Łukasiewicz po faulu na Frankowskim dostaje żółtą kartkę, a także przy tej interwencji doznaje kontuzji i już dzisiaj nie zagra!
    45 min. – Sędzia przedłuża pierwszą połowę o 3 minuty!
    45+3 min. – Celeban dośrodkowuje! Gikiewicz dopada do piłki! Przy nim Rahim ! Gol samobójczy tego drugiego! Bramka nie uznana! Sędzia liniowy podnosi chorągiewkę! Łukasz Gikiewicz był na spalonym!
    45+3 min. – Koniec pierwszej połowy! Trzeba przyznać, że dotychczas lepiej spisuje się Śląsk Wrocław! Miejmy nadzieję, że Jaga się przebudzi i w drugiej połowie będziemy oglądać emocjonujący mecz z bramkami! Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! Jedna zmiana: w drużynie gości za Maćka Makuszewskiego na boisko wejdzie Dawid Plizga! Liczymy na bramki! Zaczynają!
    55 min. – Wolczek zapisany w notesiku sędziego za faul na Plizdze! Żółta kartka!
    56 min. – Celeban świetne długie prostopadłe podanie do Gizy! Ten źle przyjmuje piłkę i jedynie korner dla Śląska!
    59 min. – Pawelec przejmuje piłkę i strzela w stronę własnej bramki!? Kelemen przenosi piłkę nad poprzeczką! Rzut rożny dla gości!
    69 min. – Bartczak wywalcza korner dla białostoczan!
    73 min. – Mladen Kascelan otrzymuje żółty kartonik za faul na Gikiewiczu w środku boiska!
    76 min. – Pejović dośrodkowuje z wolnego! Bartczak strzela głową! Kelemen łapie!

78 min. – Krzysztof Wolczek zza pola karnego! Fatalny strzał!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 2 minuty do regulaminowego czasu gry!
    90+2 min. – Podwójna zmiana w drużynie gospodarzy! Za Gikiewicza na boisko wbiega Ćwielong, zaś Dudka zastąpi Lato!
    90+3 min. – Na ostanie sekundy spotkania w drużynie Jagiellonii za Cetkovicia i Pejovićia wchodzą Burkhardt i Norambuena!

90+3 min. – Koniec meczu! Mamy remis! Śląsk Wrocław remisuje u siebie z Jagiellonią Białystok 0-0. Cóż, mecz nie był zbyt ciekawy, był to tradycyjny mecz walki w środku pola! Z Wrocławia żegnają Państwa: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski!

Oto statystyki spotkania. Realnie patrząc na mecz, Śląsk nie miał nad nami aż takiej przewagi, lecz zawsze nasze „ostatnie” podanie było złe.

„Cóż, jestem zadowolony z tego, że moje prognozy się dzisiaj sprawdziły. Kibice obu klubów zapewne również uznają remis za najbardziej sprawiedliwy wynik.”
    Goal.com​

Zawodnikiem spotkania został Miguel Villalta. „Goniec Piłkarski Białystok” pisał, że ten obrońca zagrał niezwykle skutecznie i praktycznie przez cały mecz nie popełnił ani jednego błędu.

„Polski Ekspres Piłkarski” wystosował następujący artykuł o tym meczu:

Pół godziny po spotkaniu odbyła się także pomeczowa konferencja prasowa:

Ekspres Piłkarski Wrocław: Śląsk domagał się rzutu karnego, lecz sędzia okazał się niewzruszony; z drugiej strony, gdyby im ustąpił. Byłaby to bez wątpienia bardzo kontrowersyjna jedenastka. A jak pan ocenia decyzję arbitra?
    Maciej Limanek: Sędzia nie podyktował karnego, więc nie ma o czym mówić.
    Sport.wp.pl: Miguel Villalta zgarnął dzisiaj nagrodę dla najlepszego zawodnika tego spotkania. Jak oceniłby pan jego występ.
    Maciej Limanek: Miguel rozegrał dzisiaj dobre spotkanie, mam nadzieję, że nie ostatnie.
    Polski Ekspres Piłkarski: Czy to prawda, że Kingsley Elvis ma problemy z aklimatyzacją w nowym kraju?
    Maciej Limanek: Nie powiedziałbym tego. W nowym otoczeniu człowiekowi zawsze jest ciężko, ale może liczyć na bezwarunkowe wsparcie z naszej strony w tych trudnych chwilach.

Oto i wyniki wszystkich meczów Ekstraklasy, które odbyły się tego dnia:

Tak wyglądała Jedenastka Tygodnia poprzedniej kolejki Ekstraklasy:

Jest i kolejny odcinek. Nie wiem, czy nie zakończyć pisania tego AAR-a. To zależy od was. Za poprzedni odcinek dostałem jedynie rep i komentarz od Milven'a. A jeszcze za wcześniejszy nie było żadnego komentarzu, ani repa. Czy mam pisać ten AAR? Bo jeśli będę pisał dla jednej osoby, to trochę mnie to nie satysfakcjonuje...

22. fixer68

fixer68 User

Dobra, trochę się nazbierało, więc myślę, że czas w końcu skomentować. Mistrzu! Gratuluję wygranych z Górnikiem i Cracovią. Podczas spotkania ze Śląskiem sędzia się nagwizdał, nieatrakcyjne widowisko, choć okazje do strzału były, jednostronnie... W meczu z Wisłą znów straciłeś bramki za sprawą stałych fragmentów. Czyżby przygotowanie przedmeczowe nic nie dawało? Następną rzeczą są transfery... Może to zabrzmi jak "****o wiem, ale się wymądrzam", jednak nie jestem zwolennikiem ściągania afrykańskiego ludu (jestem rasistą! ;)) Może Bałkany, nie, za mało oryginalne. Jak wygląda wiedza twoich sqoutów?. Wiesz, chyba managery nie cieszą się na tym portalu takim zainteresowaniem. Z tego samego powodu nie ruszam planu napisania czegoś na podstawie mojej gry Gryfem Wejherowo, a wcześniej próbowałem już z managerem F1 i prawdę mówiąc... wykruszyłem się po pierwszym odcinku, patrząc na małe zainteresowanie, ale mała strata bo i tak wtedy przeszarżowałem chcąc raz dla odmiany dynamicznej rozgrywki (bankrut, nie uwzględniłem, ze jeden kierowca wnosił do kasy mniej niż zazwyczaj). Pisząc AAR powinno jednak się uwzględnić popyt... Może sprawa jest też jaka jest dlatego, że to Jagiellonia? Czasem egzotyka pomaga, a o Ekstraklasie ciężko powiedzieć by była egzotyczna. Mi to akurat nie robi, ponieważ pilnuję własnego III-ligowego podwórka, zatem nie ważne jaki klub, czytam, a nóż widelec coś podpatrzę, co uznam za dobre. Mimo wszystko szacun za poświęcenie i nie poddawaj się! Ja jestem słaby, ale ty nie musisz, mierzyć w górę. No i w końcu napisałem nie to co chciałem... :lol2:

PS. przydałoby się troszeczkę popracować nad zdjęciami i screenami. Trochę, przyduże, przez co tekst... znika...

Upomnienie za omijanie autocenzora.
    Maciej

23. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XXI
    19 – 30 września 2011

19 września piłkarze Młodej Ekstraklasy Jagiellonii Białystok wygrali z Podbeskidziem Bielsko-Biała 4-1. Mecz został rozegrany na Stadionie Miejskim przy ul. Słonecznej w Białymstoku. Najlepszym zawodnikiem naszego zespołu okazał się Rafał Grzyb, który nie bał się piłki i pokazał kilka ciekawych zagrań. To właśnie dzięki swoim dokładnym podaniom zaliczył świetny występ w tym meczu. Dzięki temu meczowi Jagiellonia zajmuje 1. miejsce w rozgrywkach Młodej Ekstraklasy. Jagiellończycy wystąpili w następującym składzie:

W innych meczach Ekstraklasy Zagłębie Lubin wygrało u siebie z beniaminkiem z Łodzi 4-0. Zaś Wisła Kraków przegrała na wyjeździe z gdańską Lechią 2-1.

Burkińczyk Rahim w związku z problemem aklimatyzacji w klubie, otrzymał zgodę na urlop. Wkrótce wyjedzie do ojczyzny.

Oto też, jak wygląda tabela Ekstraklasy po 7. kolejce.

Na Stadionie przy ul. Bukowej w Katowicach w drugiej rundzie Pucharu Polski nasza drużyna zmierzy się z GKS-em Katowice. Cóż tutaj mówić, jeśli przegramy to spotkanie, będzie to wielka sensacja. Mecz będzie sędziował Tomasz Mikulski.

Na ten mecz ustaliłem dobry skład, aby nie potknąć się niechcący na takim rywalu:

Wyjściowe jedenastki obu drużyn, jak widać, GKS zagra jednym napastnikiem, a więc trzeba jedynie uważać na ich kontrataki:

„Sądzę, że Jagiellonia posiada wystarczające umiejętności, by odnieść dzisiaj zwycięstwo.”
    Dziennik Piłkarski Katowice​

1 min. – Z Katowic witają was: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Chyba musimy zmienić wreszcie formę przywitania Kamil, bo mówimy już to samo od kilku meczu. Cóż, druga runda Pucharu Polski, mecz GKS Katowice – Jagiellonia Białystok. Białostoczanie oczywiście faworytami spotkania, ale jak wiemy, spotkania pucharowe toczą się własnymi drogami. Widać Maciej Limanek nie chce ryzykować, i nie wystawił rezerwowego składu na ten mecz. Zaczynają goście!
    5 min. – Kupisz otrzymuje podanie od Vilakaziego, strzela z ostrego kąta! Kozik broni!
    6 min. – Makuszewski dobre podanie do Frankowskiego na pole karne! Ten fatalnie strzela!
    15 min. – Makuszewski długo prowadzi piłkę, dośrodkowuje praktycznie z narożnika boiska! Piłka odbija się od Tomka Rzepki i wpada do bramki! 0-1 dla Jagi! GOL samobójczy obrońcy GKS-u Katowice i białostoczanie prowadzą w tym meczu!
    19 min. – Makuszewski żółta kartka za faul na Kazimierczaku!
    26 min. – Burkhardt wykonuje rzut rożny! Cionek strzela głową nad poprzeczką!
    27 min. – Beliancin prostopadłym podaniem wyprowadza Hołotę na sam na sam z bramkarzem! Ten lobuje bramkarza! Futbolówka odbija się od poprzeczki! Chwalibogowski otrzymuje żółtą kartkę za faul na Cionku w polu karnym Jagi!
    32 min. – Plewnia zza pola karnego na bramkę! Słowik broni!
    38 min. – Kazimierczak ładne podanie do Pitry, lecz ten w dobrej sytuacji strzela nad bramką!
    45 min. – Koniec pierwszej połowy! Po samobójczym golu Rzepki Jagiellonia wygrywa 0-1. Zapraszamy po przerwie!

46 min. – Witamy po przerwie! Jedna zmiana w drużynie gości, za Tomka Frankowskiego na boisko wchodzi Dawid Plizga! Zaczynają gospodarze!
    50 min. – Świetne podanie Beliancina, obrońcy Jagi zgubieni! Goncerz sam na sam! GOOOOL! Mamy remis! Po pięknej asyście Beliancina gola zdobywa Goncerz! Przed wpadnięciem do bramki piłka odbija się jeszcze od słupka!
    53 min. – Cionek dośrodkowuje, Szostko strzela głową! Piłkę łapie Krzysiek Kozik!
    62 min. – Pierwsza zmiana w drużynie gospodarzy! Za Rzepkę na boisko wchodzi Kamiński!
    64 min. – Vilakazi w pole karne do Plizgi! Ten jest sam na sam! GOOOL!! Sędzia liniowy podnosi chorągiewkę! Dawid był na spalonym!
    75 min. – Kolejna zmiana w katowickiej drużynie! Hołotę zastępuje Ryś!
    78 min. – Ładna wymiana piłek między Kupiszem, a Plizgą! Ten drugi wystawia piłkę Tomkowi, lecz ten strzela obok słupka!
    80 min. – Ostatnia zmiana w drużynie gospodarzy! Jacek Kowalczyk wchodzi do gry za Piotrka Plewnię!
    88 min. – Kazimierczak fauluje Makuszewskiego, żółta kartka!
    89 min. – Makuszewski dośrodkowuje! Vilakazi strzela z pierwszej piłki, lecz ponownie gospodarzy ratuje Kozik!
    90 min. – Cetković wprowadzony do gry przez trenera Limanka za Maćka Makuszewskiego! Sędzia techniczny przedłuża mecz o 3 minuty!
    90+1 min. – Kupisz ładne podanie do Plizgi! Jacek Kowalczyk fauluje Dawida! Kolejna żółta kartka dla zawodnika katowickiego GKS!
    90+3 min. – Plizga świetnie znajduje Kupisza w polu karnym! Ten przyjmuje piłkę i…! GOOOOOL! W ostatnich sekundach meczu Jagiellonia zapewnia sobie awans do kolejnej rundy Pucharu Polski, dzięki duetowi Plizga – Kupisz! Gwizdek sędziego! Koniec meczu! Po tym bardzo emocjonującym spotkaniu do kolejnej rundy Pucharu Polski przechodzi Jagiellonia Białystok! Niespodzianką była próba nawiązania walki GKS Katowice z drużyną z Ekstraklasy! Do usłyszenia!

Oto też i ogólne statystyki tego spotkania:

„Przewidywałem, że Jagiellonia odniesie dzisiaj zwycięstwo, i tak też się stało. Nie ma chyba dzisiaj szczęśliwszych ludzi nad ich kibiców, którzy wracają teraz do domu z kompletem punktów.”
    Dziennik Piłkarski Katowice​

Tego dnia w drugiej rundzie Pucharu Polski zaistniały dwie niespodzianki: Legia Warszawa oraz Górnik Zabrze zostały pokonane przed drużyny z niższych lig. A oto i zestawienie wszystkich meczów rozgrywanych w ramach Remes Pucharu Polski dzisiaj:

W kolejnych meczach drugiej rundy Pucharu Polski zdarzyły się kolejne niespodzianki: swoje mecze z drużynami słabszymi przegrały Lechia Gdańsk, Polonia Warszawa oraz Korona Kielce. Poniżej widoczne są wyniki tychże spotkań:

Niedługo po meczu pucharowym, bo już 24 września w piątek czeka nas spotkanie ligowe z GKS-em Bełchatów. W tym dniu odbyło się także losowanie par trzeciej rundy Pucharu Polski. Nasza drużyna trafiła na team Piasta Gliwice. Mecz rozegrany zostanie 2 października na stadionie przy ul. Bogumińskiej.

Tymczasem drużyna Jagiellonia U-18 przegrała z Podbeskidziem U-18 aż 1-3. Najlepiej w naszej drużynie zaprezentował się Piotr Florek. W tym dosyć monotonnym spotkaniu ten środkowy pomocnik zaimponował opanowaniem w środku pola i celnymi podaniami. Ten środkowy pomocnik udowodnił, że rozgrywanie piłki nieźle mu wychodzi. Jagiellonia U-18 wystąpiła w następującym składzie:

Oto zaś skład, jaki ustaliłem na dzisiejszym mecz z bełchatowianami:

„Wierzę, że Jagiellonia posiada wystarczające umiejętności, by Bełchatów nie miał w tym meczu czego szukać.”
    Polski Ekspres Piłkarski​

1 min. - Mecz na Stadionie Miejskim w Białymstoku przy ul. Słonecznej będą komentować dla państwa: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Obie drużyny mogą być zmęczone po ostatnich meczach w Pucharze Polski. Zobaczymy, jak to wpłynie na ich grę. Zapraszamy!
    4 min. – Masina zza pola karnego! Słowik broni!
    12 min. – Burkhardt świetnie podaje do Vilakaziego w pole karne! Ten przestrzelił
    16 min. – Grzesiek Baran fauluje Burkhardta i otrzymuje żółtą kartkę.
    22 min. – Masina długo przetrzymuje piłkę, strzał! Nad poprzeczką!
    23 min. – Cetković do Kupisza! Ten strzela nad bramką!

26 min. – Podczas strzału Tomek Kupisz złapał kontuzję, za niego wchodzi na boisko Dawid Plizga! Mamy nadzieję, że to nic groźnego!
    33 min. – Kosowski z daleka! Obok bramki!
    34 min. – Druga już zmiana w drużynie gospodarzy w tej połowie! Za Makuszewskiego wchodzi młodziutki Bartłomiej Pawłowski!
    38 min. – Faul! Gogol otrzymuje żółtą kartkę!
    43 min. – Plizga prostopadłe podanie do Franka! Bobel broni sam na sam! Z ostrego kąta musiał strzelać Tomek! Jeszcze Burkhardt głową, ale golkiper gości spokojnie łapie piłkę!
    45 min. – Doliczone 2 minuty!
    45+1 min. – Wolny w odległości około 30 metrów od bramki! Frankowski podchodzi do piłki! GOOOOL! Piękny strzał Tomka! 1-0 dla gospodarzy!
    45+2 min. – Ostatnia zmiana w drużynie z Białegostoku! Za Burkhardta wchodzi Kascelan! Sędzie odgwizduje koniec pierwszej połowy! Po strzale Frankowskiego z wolnego gospodarze prowadzą 1-0. Zapraszamy na drugą połowę po przerwie!

49 min. – Masina kiwa dwóch obrońców jednym zwodem, jest sam na sam! Strzela w słupek! Villalta wybija piłkę!
    51 min. – Frankowski do Vilakaziego! Ten prostopadłym podaniem uruchamia Plizgę! Sam na sam! Bobel broni! Plizga dobiega do piłki! GOOOOL!!! 2-0 dla białostoczan! Pięknie wykonany kontratak!
    52 min. – Zlatko Tanevski siada na ławce rezerwowych. Zastępuje go Lacic!
    58 min. – Plizga przy piłce, strzał! Rzut rożny!
    70 min. – Za Emigo na boisko wchodzi Nowak!
    75 min. – Cetković pięknie znajduje Plizgę, podaje prostopadle, ten jest sam na sam z bramkarzem gości! Strzela minimalnie obok słupka!
    76 min. – Vilakazi z dystansu! Piłka musnęła poprzeczkę!
    77 min. – Pawłowski… fantastyczne podanie! Franek jest sam na sam! Nad poprzeczką!

78 min. – Kondowe do Masina! Ten mija obrońcę! Słowik paruje na rożny jego strzał!
    80 min. – Cetković prostopadle do Pawłowskiego! Bobel odbija strzał Janka w bok!
    90 min. – Sędzia dolicza 3 minuty!
    90+1 min. – Baran strzela! Obok bramki!
    90+3 min. – Sędzia główny odgwizduje koniec spotkania! Jaga po dobrym meczu wygrywa u siebie z GKS-em Bełchatów 2-0. Cóż tu dużo mówić, wynik powinien być bardziej okazały, ale trzy punkty zostają w Białymstoku! Do usłyszenia w Chorzowie, gdzie białostoczanie zagrają z Ruchem!

Ma moje ręce zostały złożone szczegółowe statystyki spotkania:

„Przewidywałem, że Jagiellonia wygra dzisiejszy mecz, i tak też się stało. Ich kibice mają pełne prawo być zadowoleni tak z wyniku, jak i z postawy swoich ulubieńców.”
    Polski Ekspres Piłkarski​

Fizjoterapeuta Jarosław Oldakowski poinformował mnie, że Tomek Kupisz zerwał ścięgno podkolanowe. Dlaczego musiało to spotkać naszą drużynę?! Będziemy musieli sobie poradzić bez niego przez nawet 4 miesiące!

Odbyła się także pomeczowa konferencja prasowa, gdzie zostałem zapytany o pierwszy gol Dawida Plizgi oraz kolejny dobry występ Miguela Villalty. Poinformowałem także media o poważnej kontuzji Tomka Kupisza.

Następnego dnia, 25 września zostało rozegranych pięć kolejnych spotkań Ekstraklasy. Niespodzianką na pewno była przegrana Wiślaków u siebie z Zagłębiem Lubin 1-4. Oto ich wyniki:

Dzień później, na stadionie przy ul. Traugutta w Gdańsku, w ramach rozgrywek ME, swoje szyki zwarły Lechia Gdańsk oraz Jagiellonia Białystok. Mecz zakończył się wygraną gdańszczan 2-1. Białostoczanie po ty meczu zajmują drugie miejsce w tabeli ME. Podczas meczu u Piotrka Murawskiego pękła kość nadgarstka i nie zagra on przez co najmniej 8 tygodni, a być może nawet 2 miesiące.

Tymczasem w kolejnych meczach Ekstraklasy Podbeskidzie zremisowało ze Śląskiem u siebie 2-2, zaś Widzew przegrał na wyjeździe z Lechem 0-1.

Fizjoterapeuta naszej drużyny Jarosław Ołdakowski poinformował mnie, że Patrice Noukeu jest bliski wznowienie treningów i wkrótce będę mógł z niego korzystać, zaś upłynie jeszcze trochę czasu, nim Tomek Kupisz, Piotrek Murawski oraz Vladimir Kukol wrócą do zespołu.

Patrice Noukeu nie może zaaklimatyzować się w klubie, w związku z czym otrzymał zgodę na urlop. Zawodnik wkrótce wyjedzie do ojczyzny.

Po 8. kolejce T-Mobile Ekstraklasy tabela prezentuje się następująco:

W Jedenastce Tygodnia znalazło się sześciu zawodników Górnika Zabrze, czterech Zagłębia Lubin, oraz jeden z Korony Kielce.

Oto wyniki kolejnych meczy w Lidze Europy:

_________________________________________________________________________________________
    Macie kolejny odcinek, tym razem dwa mecze w odcinku, i tak będzie teraz raczej zawsze! Nie zawiedźcie mnie, proszę o komentarze i repy!

@fixer68: Co do zawodników z Czarnego Lądu, cieszę się, że zakupiłem Vilakaziego, co do reszty jeszcze się zobaczy, ale raczej teraz już nie będę sprowadzał "dalekich obcokrajowców". Ze stałymi fragmentami jest coraz lepiej.

Pozdrawiam!

24. Aux_Teergois

Aux_Teergois Ten, o Którym mówią Księgi

Proponuje bardziej ofensywne ustawienie w następnych meczach no i systematyczne wzmacnianie drużyny, może jakiś średni zawodnik z Bundesligi?

25. Milven

Hmm, czy tylko mi to wydaje, czy to zdanie brzmi... dziwnie?;)

PS. Szkoda, że Bełchatów przegrał:(

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie