"Nie chowaj się... przybądź na mecz!" - Jagiellonia Białystok FM 2011 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Hanler, 22 Sierpień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Hanler

Hanler Ten, o Którym mówią Księgi

@Aux_Teergois: Na razie mam dwa ustawienia, z defensywnym pomocnikiem, używane prawie zawsze, oraz niekiedy z ofensywnym środkowym pomocnikiem. Nie zamierzam w najbliższym czasie zmieniać ustawienia drastycznie. Co do zawodników, planuję ściągnąć kilku młodych, perspektywistycznych Polaków, nie będę raczej ściągał już napewno zawodników z Czarnego Lądu. Może kogoś z Bundesligi, zobaczymy jak będzie z pieniędzmi, muszę uszczuplić trochę kadrę ;)

@Milven: No cóż, Bełchatów był słabszy. I dzięki za wytknięcie błędu, widać, kto czyta. Zaraz poprawię! ;)

2. fixer68

fixer68 User

Tabela Ekstraklasy zaczyna przypominać tabelę Ekstraklasy, a nie tak jak było ostatnio, Lechia liderem. Co do transferów, powiedz jak wygląda wiedza twoich sqoutów. Może powinieneś się bardziej rozglądać właśnie na Bałkanach. Jednak co do Polaków - pomysł dobry, tyle, że ciężki do zrealizowania, bo potencjał polskich new-genów jest jaki jest i ciężko znaleźć kogoś dobrego, ale puki co może się sprawdzić, puki młodzi obecnie są młodzi. Sam jadę młodym zespołem (średni wiek 23 lata) i da się grać. Tyle, że 1/4 tego całego zespołu to wypożyczeni z Arki... Mówisz pan, że korzystasz na co dzień z 4-1-2-2-1 (lub jak kto woli 4-3-2-1 z defensywnym pomocnikiem, a w rezerwie masz 4-2-3-1... Ja robię kompletnie na odwrót. Może to twój problem. Jak dotąd tylko dwa razy sięgnąłem po defensywne ustawienie, gdy trafiłem na niezłego przeciwnika, wróżono mi hokejową przegraną i nie żałuję. Aux_Teergoi dobrze podpowiada. Nie murować bez potrzeby. Prawdę mówiąc, gdyby nie on, nie pomyślałbym o tym, że przesadnie się bronisz. Bardziej myślałem, że masz zamysł "ta taktyka jest dobra na każdą okazję". Chyba właśnie w spotkaniu z Katowicami za słabo ich przycisnąłeś, bez samobója... Byłoby ciekawie. Karne rządzą się własnymi prawami. Ostateczne podsumowanie: Przyjemnie się czytało ten odcinek.

3. Hanler

No cóż, z tym ustawieniem jeszcze się zobaczy, może kiedyś będę zmuszony grać 4-2-3-1, ale narazie uważam, że nie jest źle w tym ustawieniu, w jakim gram. Mecze pucharowe też rządzą się własnymi prawami... a z meczy ligowych jestem zadowolony, nie można przecież wszystkiego wygrywać. Być może dzisiaj kolejny odcinek. Dzięki za komentarze!

4. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

W takim razie czekam na odcinek!

BTW: Widzę, że będzie mecz z Chorzowem... moze nie jestem chorzowianinem, ale moja sympatia jest dla Chorzowa!

5. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XXII
    1 – 25 października 2011

Rozpoczął się nowy miesiąc. Już pierwszego dnia października otrzymałem od mojego asystenta listę najważniejszych wydarzeń w tym miesiącu:

Otrzymałem także sprawozdanie z treningów. W ostatnim miesiącu solidnie na treningach pracowali Krzysiek Hus, Karol Drwęcki, Mateusz Chwętko, oraz młodzi: Andrzej Wasilewski, Piotr Kosowski oraz Piotrek Florek. Zaangażowaniem na treningach nie zaimponowali Hermes, Tomek Frankowski oraz Andrius Skerla, zapewne już z powodu dosyć zawansowanego jak na piłkarzy wieku.

Piłkarzem Miesiąca Września Polskiej Ekstraklasy został Daniel Gołębiewski z Górnika Zabrze. Był on niezwykle skuteczny w tym miesiącu, zdobywając średnio więcej niż bramkę na mecz.

Menedżerem Miesiąca został zaś Maciej Skorża, ja zaś uplasowałem się na świetnym drugim miejscu. Na podium wszedł jeszcze Jacek Zieliński – trener Polonii Warszawa.

Odbyła się także przedmeczowa konferencja prasowa. Byłem pytany o formę piłkarzy, a także łatwe zwycięstwo nad Ruchem. Poinformowałem dziennikarzy, że moja drużyna będzie grała szybką, otwartą i ofensywną piłkę.

Dzień przed meczem z Ruchem, Jagiellonia U-18 rozegrała w Poznaniu mecz z Lechem U-18. Niestety, nasza drużyna przegrała 2-1 i obecnie zajmuje 8. miejsce w tabeli.

W meczach Ekstraklasy rozegranych 1. października Cracovia przegrała u siebie z łódzkim ŁKS-em 0-2, zaś Legia Warszawa zremisowała we Wrocławiu ze Śląskiem 2-2.

Nasz mecz z Ruchem na Stadionie przy ul. Cichej w Chorzowie sędziować będzie Mirosław Gorecki.

W dzień meczu ligowego, 11 piłkarzy z mojej drużyny zostało powołanych do reprezentacji na mecze w dniach 6, 8, 10 oraz 12 października. Do kadry Polski U-19 zostali powołani: Michał Szostko, Jan Pawłowski, Bartłomiej Pawłowski, Piotr Józefiak oraz Tomasz Ptak. Na mecz Litwy powołany został Andrius Skerla, do kadry Armenii dostał się Robert Arzumanyan, zaś w reprezentacji Czarnogóry zagrają: Marko Cetković, Mladen Kascelan, Luka Pejović oraz Ermin Seratlic.

Oto mój skład na mecz z drużyną „niebieskich”:

„Jagiellonia posiada wystarczające umiejętności, by rozprawić się z rywalami. Przewiduję ich pewne zwycięstwo. Ruch Chorzów jest bez szans.”
    Zwierciadło Futbolu Chorzów​

1 min. – Witamy państwa ze Stadionu Miejskiego w Chorzowie. Dzisiaj kolejne spotkanie Jagiellonii w Ekstraklasie, tym razem na wyjeździe z Ruchem. Mamy nadzieję na emocje i grab bramek dla obu drużyn! Rozpoczynają ze środka białostoczanie!
    2 min. – Cetković zza pola karnego! Piłka odbija się rykoszetem, jeszcze Plizga głową! Nad bramką!
    15 min. - Bartczak do Vilakaziego, ten jest w polu karnym! Strzał nad poprzeczką!
    19 min. – Makuszewski prześciga dwóch obrońców, jest sam na sam! Podaje! GOOOOL! Janek Pawłowski strzelcem gola! Wszystko dzięki Maćkowi Makuszewskiemu, który ominął dwóch obrońców i wystawił piłkę Jankowi, który miał tylko pustą bramkę przed sobą! 0-1 dla Jagi!
    21 min. – Jankowski dośrodkowuje z prawego skrzydła! Zieńczuk! GOOOL! Mamy remis! Szybko kontratak Ruchu i gola głową strzela Zieńczuk!
    27 min. – Wojciech Grzyb strzela z około 35 metrów! Słowik łapie bez problemów!
    39 min. – Bartczak do Villalty, ten mija obrońcę i wbiega w pole karne! GOOOOL! Płaskim uderzeniem Peruwiańczyk pokonuje Peskovicia. Piłka przed wpadnięciem do bramki odbiła się jeszcze od słupka! Nie dziwimy się, że trener Limanek kupił tego zawodnika, gdyż pomimo, że jest obrońcą, ma silny i precyzyjny strzał!
    42 min. – Cetković żółta kartka za faul na Zieńczuku.
    43 min. – Makuszewski otrzymuje piłkę, mija obrońcę, jest sam na sam! GOOOOOL! 1-3 dla Jagi! Znakomity występ Maćka Makuszewskiego, a kończy się dopiero pierwsza połowa!
    45 min. – Sędzia przedłuża grę o 2 minuty!
    45+2 min. – Cetković przerzuca piłkę na drugą stronę! Dopada do niej Plizga, biegnie wzdłuż linii autowej, podaje w pole karne do Pawłowskiego, ten wystawia wolnemu Cetkovićiowi. Zbyt słaby strzał Czarnogórca, a była to doskonała okazja do wpisania się na listę strzelców. Koniec 1. Połowy! Po emocjonującym meczu i ogromnej przewadze białostoczan, gospodarze prowadzą aż 1-3. Zapraszamy po przerwie na drugą połowę.
    50min. – Gospodarze już od początku drugiej połowy nie mogą wydostać się z własnej połowy.
    52 min. – Vilakazi prostopadle do Makuszewskiego! Ten strzela w słupek w sytuacji sam na sam! Jednak Maciek i tak był na spalonym!
    55 min. – Cetković do Pawłowskiego! Odbity strzał i mamy rożny!
    62 min. – Kascelan żółta kartka za faul na Jankowskim!
    69 min. – Potrójna zmiana w drużynie gospodarzy. Korzeniowski opuszcza boisko, a zastąpi go Szyndrowski. Na ławce rezerwowych siada także Szymanek, a na boisko wbiega Djokic. Luczak zmienia zaś Komaca.
    81 min. – Rozpaczliwy strzał Smektali nad bramką!
    85 min. – Podwójna zmiana w drużynie gości! To oni prowadzą, więc trener Limanek wprowadza młodych graczy. Za Plizgę i Makuszewskiego wchodzą Michał Steć oraz Bartłomiej Pawłowski.
    90 min. – Sędzia główny dolicza 2 minuty!
    90+2 min. – Koniec meczu! Jagiellonia zasłużyła na wygraną i przywozi do domu komplet punktów! Do zobaczenia z kolejnego meczu Z Bielsko - Białej!

Nie można nam zarzucić, że w tym meczu mieliśmy mało sytuacji. Strzelaliśmy na bramkę Ruchu 16 razy, w tym 4 strzały były celne. Chorzowianie strzelali w kierunku naszej bramki jedynie 4 razy, z czego 3 strzały były w światło bramki. Mieliśmy także przewagę w posiadaniu piłki 57% do 43% na naszą korzyść.

„Jagiellonia odniosła dziś upragnione zwycięstwo, lecz jestem pewny, że zwycięzcy woleliby wygrać większą różnicą bramek, tak jak przewidywano na początku meczu.”
    Zwierciadło Futbolu Chorzów​

Na pomeczowej konferencji prasowej został poruszony temat naszej passy meczów bez porażki, nadmiernej pewności siebie piłkarzy, żółtych kartek Mladena Kascelana oraz gola Miguela Villalty w meczu z Ruchem Chorzów.

Jeszcze tego samego dnia dotarła do mnie informacja, że Patrice Noukeu może wznowić treningi z pełnym obciążeniem po kontuzji skręconego stawu kolanowego. Był on wyłączony z gry przez 3 tygodnie.

W pozostałych meczach tego dnia Korona Kielce wygrała u siebie z GKS Bełchatów 2-1, Lech zremisował w Bielsko – Białej z Podbeskidziem 1-1, zaś Polonia Warszawa przegrała u siebie z Górnikiem Zabrze 1-3.

W niedzielnych meczach Ekstraklasy Zagłębie wygrało u siebie z Lechią Gdańsk 1-0,zaś Wisła wygrała w Łodzi z Widzewem 0-2.

Na mecz, który odbędzie się 8. października do kadry reprezentacji Polski do lat 21 zostali powołani Maciek Makuszewski, Krzysiek Hus oraz Mariusz Gogol. Do kadry Peru na mecz 9. Października został powołany zaś Miguel Villalta.

W rozgrywkach Młodej Ekstraklasy nasza drużyna wygrała na ul. Słonecznej z Ruchem Chorzów 2-0. Najlepiej w naszej drużynie spisał się Rafał Grzyb, który pomimo, że nie wpisał się na listę strzelców, dzięki swej przytomności umysłu zaliczył jedną asystę. Obecnie w tabeli ME Jagiellonia Białystok zajmuje 1. miejsce w tabeli.

Tymczasem GKS Katowice zaakceptował ofertę, którą mu złożyliśmy, a której przedmiotem jest Maciej Machi, 19-letni zawodnik mogący grać na pozycjach środkowego obrońcy, defensywnego pomocnika oraz środkowego pomocnika. W skład oferty wchodzą 495 tys. zł oraz dodatkowe klauzule. Został zaproponowany mu kontrakt w wysokości 500 zł tygodniowo, dodatkowo premia za występ 200 zł oraz premia bramkowa 10zł. Dołączono także klauzulę mówiącą o 5% rocznej podwyżki wynagrodzenia. Czekamy teraz na jego odpowiedź.

Zaoferowany został także kontrakt Piotrkowi Komanowi z Podbeskidzia Bielsko-Białej. Jest to 26-letni zawodnik grający na pozycjach defensywnego pomocnika oraz środkowego pomocnika. Miałby on trwać do czerwca 2014 roku i wynosić 4,750 zł tygodniowo z premiami: za występ 1,2 tys. zł oraz bramkową w wysokości 100 zł. Mamy nadzieję, że w przerwie zimowej Piotrek dołączy do naszej drużyny.

Ukazała się także Jedenastka Tygodnia Polskiej Ekstraklasy, w której znaleźli się: Miguel Villalta, Maciek Makuszewski oraz Janek Pawłowski.

Oto, jak wygląda tabela T-Mobile Ekstraklasy po 9. kolejkach:

Widzew Łódź złożył ofertę w wysokości 720.000 zł, której przedmiotem jest Thiago Rangel Cionek. Jagiellonia Białystok przyjęła tą ofertę, teraz czekamy, czy Brazylijczyk dojdzie do porozumienia z władzami klubu w sprawie jego kontraktu.

Nasz klub przyjął także ofertę w wysokości 180.000 zł, której przedmiotem jest Andrius Skerla. Ofertę złożyła Arka Gdynia. Włodarze klubu zadowolili Litwina propozycją kontraktu i do transferu dojdzie na początku 2012 roku.

Selekcjoner reprezentacji Chile Claudio Borghi zadecydował, że Alexis Norambuena otrzyma powołanie do drużyny, której najbliższy przeciwnik to Oman. Mecz zostanie rozegrany 12 października.

Tymczasem nasi zawodnicy reprezentowali klub na arenie międzynarodowej:

10 października w meczu Młodej Ekstraklasy nasza drużyna zremisowała na Dialog Arena w Lubinie z Zagłębiem 2-2. Najlepszym zawodnikiem w naszej drużynie był Przemek Trytko, który w doliczonym czasie gry zdobył gola celnym uderzeniem głową, ratując swojej drużynie remis. Po tym meczu Jagiellonia zajmuje 2. miejsce w tabeli ME.

Oto skład, jaki ustaliłem na mecz z Podbeskidziem:

„Dziś nie zobaczymy zażartej walki. Podbeskidzie otrzyma ciężkie baty, a mecz skończy się wynikiem hokejowym.”
    Sport.wp.pl​

1 min. – Ze Stadionu Miejskiego w Bielsko-Białej witają Państwa: Kamil Manel oraz Karol Lisowski. Kolejny mecz Jagiellonii na wyjeździe, tym razem z beniaminkiem. Białostoczanie powinni wygrać ten mecz bez problemu. Sport nie raz nas zaskakiwał, więc zapraszamy na to spotkanie! Liczymy na ciekawe spotkanie z wieloma bramkami. Zaczynają gospodarze!
    2 min. – Plizga żółta kartka za faul na Komanie!
    10 min. – Makuszewski w pole karne! Piłkę ma Pawłowski! W boczną siatkę! Rzut rożny!
    12 min. – Rogalski fauluje Bartczaka! Żółta kartka!
    16 min. – Kolejna żółta kartka dla białostoczan! Otrzymuje ją Kascelan za faul na Ziajce! Mladen nie będzie mógł więc zagrać w następnym meczu!
    17 min. – Tomek Sokołowski z rożnego! Rogalski strzela głową! Słowik broni!
    24 min. – Trzecia już żółta kartka dla Jagi! A jest dopiero 24 minuta meczu! Teraz otrzymuje ją Makuszewski za faul na Metelce!
    27 min. – Marko Cetković uderza piłkę z dystansu! Daleko od bramki!
    30 min. – Cetković fatalnie ze skraju pola karnego!
    31 min. – Bartczak dośrodkowuje! Janek Pawłowski strzela z główki! Nad poprzeczką!
    38 min. – Pawłowski z dystansu! Niecelnie!
    40 min. – Bartczak otrzymuje żółtą kartkę za faul na Ziajce!
    40 min. – Metelka z dystansu! Słowik przenosi piłkę nad poprzeczką! Korner!
    41 min. – Kulig z narożnika! Metelka główkuje! Minimalnie obok słupka!
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 1 minutę!

45+1 min. – Po podaniu Nathera Cieśliński jest sam na sam ze Słowikiem! Kuba broni! Koniec pierwszej połowy! Spotkanie niestety dotąd nie jest zbyt ciekawe, dominuje walka w środku boiska. Mało klarownych sytuacji, oprócz tej z ostatniej minuty Cieślińskiego! Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! Jedna zmiana w drużynie gości, za Burkhardta wchodzi Vilakazi!
    47 min. – Cieśliński otrzymuje żółtą kartkę za faul na Szostce!
    57 min. - Metelka zza pola karnego! Gra będzie wznowiona od bramki!
    59 min. – Makuszewski do Vilakaziego! Ten w dobrej sytuacji strzela mocno, lecz nad bramką!
    62 min. – Już siódmy kartonik w tym spotkaniu! Żółtko dla Michała Szostki za faul na Rogalskim! Pierwsza zmiana w drużynie gospodarzy! Za Broniewicza wchodzi na boisko Bartłomiej Konieczny!
    69 min. – Plizga strzela! Piłkę paruje golkiper Podbeskidzia!
    78 min. – Pawłowski z dystansu! Poprzeczka!
    81 min. – Cetković! Zając broni ten strzał z narożnika pola karnego!
    83 min. – Druga zmiana w drużynie gości! Za Pawłowskiego wbiega na boisko Michał Steć!
    90 min. – Sędzia przedłuża mecz o 3 minuty!

90+2 min. - Cetković z daleka! Nad bramką!
    90+3 min. – Końcowy gwizdek sędziego! Niespodzianka! Podbeskidzie remisuje u siebie z Jagiellonią Białystok 0-0. Cóż tu dużo mówić, mecz był niestety nudny. Dużo walki w środku pola, mało klarownych sytuacji do zdobycia gola! Zapraszamy na kolejny mecz Jagiellonii z Lechią w Białymstoku! Do zobaczenia!

„Moim zdaniem menedżer nie ma prawa być zadowolony ze swego zespołu po remisie w meczu Podbeskidzie – Jagiellonia. Myślę, iż kibice spodziewali się dziś łatwego zwycięstwa i ich rozczarowanie jest w pełni usprawiedliwione.”
    Sport.wp.pl​

Po ostatnim meczu, Mladen Kascelan otrzymał karę 1 meczu zawieszenia po zgromadzeniu 4 żółtych kartek.

Tymczasem Thiago Rangel Cionek i GKS Bełchatów doszli do porozumienia w sprawie kontraktu. Na początku roku 2012 Brazylijczyk opuści nasz klub. Życzę mu wielu sukcesów w nowym klubie, i aby został tam przyjęty tak, jak kiedyś został przyjęty w Białymstoku: z serdecznością i gościnnością. Został on sprzedany za 700 tys. zł.

Po 10. kolejkach Jagiellonia Białystok zajmuje 4. Miejsce w tabeli, przed nami są jedynie: Widzew, Wisła i Legia, która lideruje z przewagą 4 punktów nad drugim zespołem. W strefie spadkowej znajdują się GKS Bełchatów i Ruch Chorzów.

20 października Rahim oraz Kingsley Elvis wznowili treningi po powrocie z urlopu. Przy pierwszej sposobności zapewnili zaniepokojonych kibiców, że nie tęskni już za domem.

Został także sfinalizowany transfer, w ramach którego za 550 tys. zł Bartłomiej Grzelak przejdzie do klubu GKS Bełchatów 1 stycznia 2012 roku.
    Skład, jaki ustaliłem na mecz z Lechią Gdańsk, który odbył się 23 października na Stadionie Miejskim przy ul. Słonecznej:

„Lechia Gdańsk ma ostatnio spore problemy na wyjazdach i w tym meczu pewnie będzie tak samo. Jagiellonia musi dziś wygrać, nie ma innej opcji.”
    Polski Goniec Piłkarski

1 min. – Witamy na Stadionie Miejskim przy ul. Słonecznej w Białymstoku. Komentować dla Państwa będą: Kamil Manel oraz Karol Lisowski. Jagiellonia w tym sezonie dotąd radzi sobie bardzo dobrze, zajmuje 4. miejsce w ligowej tabeli, zaś Lechia jest dopiero dziewiąta. Zaczynają! Liczymy na emocjonujący mecz!
    1 min. – Gancarczyk strzela z narożnika pola karnego! Nad bramką!
    3 min. – Strzał Vilakaziego z dystansu nad poprzeczką!
    7 min. – Jak na razie obie drużyny strzelają jedynie z dystansu! Strzał Buvala niecelny!
    10 min. – Vilakazi ze skraju pola karnego! Prosto w Kapsę! Dobitka Plizgi! Piłka ląduje w siatce! Jednak gol nieuznany, sędzia liniowy podnosi chorągiewkę!
    24 min. – Bartczak dośrodkowuje! Plizga głową wprost w golkipera gości! Dobitka! GOOOOL! Plizga zdobywcą bramki, pięknym dośrodkowaniem popisał się prawy obrońca Jagi. 1-0 Jagiellonia, Lechia.
    32 min. – Tym razem Cetković z dystansu! Kapsa popisał się świetną interwencją!
    45 min. – Doliczona 1 minuta!
    45+1 min. – Piękne dośrodkowanie Janka Pawłowskiego z wolnego! Niepilnowany Villalta nie trafia do bramki! Powinno być 2-0. Koniec pierwszej połowy! Wyraźna przewaga białostoczan udokumentowana golem Plizgi!
    46 min. – Witamy po przerwie! Jedna zmiana w drużynie gospodarzy! Za Janka Pawłowskiego wchodzi Bartłomiej Pawłowski! Zaczynamy!
    52 min. – Łukasz Surma otrzymuje żółtą kartkę za faul na Vilakazim!
    59 min. – Pawłowski pięknie podaje prostopadle do Plizgi! Dawid jest sam na sam! Strzela obok bramki!

61 min. – Vilakazi ukarany żółtą kartkę za przepychanki w polu karnym gości!
    69 min. – Po podaniu Nowaka Gancarczyk sam na sam ze Słowikiem! Bramkarz Jagi broni ten strzał!
    74 min. – Cetković podaje do Pawłowskiego! Bartek jest sam na sam! Jakim cudem nie trafił do bramki? Piłka minimalnie minęła słupek!
    77 min. – Druga zmiana w drużynie gospodarzy! Za Bartka Pawłowskiego na boisko wbiega Tomek Frankowski!

78 min. – I ostatnia zmiana w drużynie z Białegostoku! Za Cetkovićia wchodzi Kingsley Elvis!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 3 minuty do regulaminowego czasu spotkania!
    90+1 min. – Pierwsza zmiana w drużynie z Gdańska! Za Gancarczyka bo murawę stadionu wbiega Późniak!
    90+3 min. – Ostatnia szansa! Wiśniewski z dystansu! Źle wykonany te strzał! Koniec meczu! Jagiellonia wygrywa u siebie z Lechią 1-0, choć wynik powinien być o wiele wyższy. Szwankowała dzisiaj skuteczność zawodników Jagi. Ale 3 punkty ocalone! Niestety w ostatnich sekundach meczu kontuzji doznał Rahim! Miejmy nadzieję, że to nic poważnego! Tymczasem żegnamy się z Państwem i zapraszamy na mecz trzeciej rundy Pucharu Polski, gdzie Jagiellonia zagra z Piastem Gliwice! Do zobaczenia!

„Przewidywałem, że Jagiellonia wygra dzisiejszy mecz, i tak też się stało. Ich kibice mają pełne prawo być zadowoleni tak z wyniku, jak i z postawy swoich ulubieńców.”
    Polski Goniec Piłkarski​

W innych meczach nie było zbyt zaskakujących wyników, oprócz tego, że Legia Warszawa wygrała u siebie z Cracovią aż 9-0!

Niestety, okazało się, że Rahim naciągnął mięsień uda i nie będzie mógł grać przez co najmniej 3 tygodnie, a być może nawet 4 tygodnie.

Tymczasem do naszego sztabu szkoleniowego dołączył 32-letni trener, Mariusz Wojciechowski, zaś za porozumieniem stron odszedł od nas asystent Bartłomiej Zalewski. Nowym asystentem zostaje 38-letni Arkadiusz Kaliszan.

Po ostatniej kolejce i wygranym meczu z Lechią, przeskoczyliśmy na 3. miejsce w tabeli Ekstraklasy. Nadal lideruje Legia, zaś druga jest Wisła. Jednak aż trzy drużyny za nami, czyli Lech, Zagłębie i Widzew mają 2 punkty mniej od nas.

26 października Michał Fidziukiewicz wznowił treningi z pełnym obciążeniem. Ten 20-letni napastnik przez około 11 dni był niezdolny do gry wskutek nadwyrężonego nadgarstka.

Zapraszam do komentowania i repowania!

Pozdrawiam!

6. MenEl

MenEl Guest

Nie jestem jakimś wielkim fanem polskiej piłki, ale AAR miodzio :) do Ligi Europejskiej awansuje 2 miejsce w tabeli i zdobywca Pucharu Polski?

7. Hanler

Miło mi, że mój AAR Ci się podoba. 1. miejsce w Ekstraklasie - kwalifikacje Ligi Mistrzów, 2. i 3. miejsce - kwalifikacje Ligi Europy + zdobywca Pucharu Polski - kwalifikacje Ligi Europy.

8. fixer68

fixer68 User

Gratuluję 3 miejsca w E-Klasie! Wow... 9-0 Legii... Nowy rekord, nigdy nie widziałem w FM tak wysokiego wyniku. Jak dotąd najwyższy był 7-0, który osiągnąłem w jednym sparingu. Zawodnicy przeciwnika byli wykończeni. Po raz kolejny dobry odcinek i tekst nie znikł wśród zdjęć. Przeczytałem z przyjemnością.

9. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XXIII
    26 października – 18 listopada 2011

26 października, jesteśmy w Wodzisławiu Śląskim, gdzie odbędziemy mecz Trzeciej Rundy Pucharu Polski z Piastem Gliwice. Jesteśmy faworytami w tym meczu, i mam nadzieję, że potwierdzimy to na boisku. Oto skład, w jakim wystąpimy w tym meczu:

„Jagiellonia to dobry zespół i sądzę, że stać ich na to, by poradzić sobie dziś z wyzwaniem, jakie stanowi Piast.”
    Przegląd Piłkarski ​

1 min. – Witamy na Śląsku! Daleki wyjazd białostoczan, miejmy nadzieję, że nie zostawili formy w autokarze! Jak zawsze witają Państwa: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Liczymy na emocjonujący mecz, zaczynamy!
    7 min. – Chinyama w dobrej sytuacji! Słowik paruje piłkę na rzut rożny!
    12 min. – Buryan zagrywa piłkę głową do przodu, po wybiciu jej przez Słowika! Świątek ogrywa Arzumanyana! Sam na sam! GOOOOL! Mecz zaczyna się niespodzianką, Piast Gliwice zdobywa gola już w 12. minucie! Świątek popisał się spokojnym, mierzonym uderzeniem po ziemi w róg bramki!
    16 min. Zganiacz dośrodkowuje z kornera! Krzycki głową! Słowik łapie!
    20 min. – Plizga prostopadle do Frankowskiego w polu karnym! GOOOL!!! Franek strzela pięknie w długi słupek bramki! Mamy remis! Jaga łatwo się nie podda!
    45 min. – Sędzia przedłuża grę o 2 minuty!
    45+2 min. – Koniec pierwszej połowy! Do przerwy mamy zaskakujący wynik! 1-1! Strzelcami bramek Świątek oraz Frankowski! Mamy nadzieję na równie trzymającą w napięciu drugą połowę! Zapraszamy po przerwie!
    46 min. – Witamy! W przerwie jedna zmiana w drużynie gości! Za Arzumanyana, który popełnił błąd przy straconym golu wchodzi Michał Szostko! Rozpoczynają!
    48 min. – Adrian Klepczyński otrzymuje żółtą kartkę za faul na „Franku”!
    52 min. – Świątek sam na sam po rykoszecie! Słowik fantastycznie broni! Jak on to zrobił?!
    54 min. – Makuszewski dośrodkowuje! Frankowski ślizgiem wpycha piłkę do bramki! GOOOL! 1-2 dla Jagiellonii! Może Tomek ustrzeli dzisiaj hat-tricka? Mamy nadzieję!
    62 min. – Plizga z dystansu! Kołacki łapie! To mogła być bramka!
    70 min. – Cetković z wolnego! Dobre dośrodkowanie! Norambuena! Jak nie mógł strzelić w takiej sytuacji! Jedynie rzut rożny!
    77 min. – Za faul na Kascelanie żółtą kartkę otrzymuje Krzysiek Hałgas!
    79 min. – Trwa napór na bramkę Piasta! Kolejna akcja! Świetny strzał Cetkovićia z narożnika pola karnego! Kołacki cudem przerzuca piłkę nad bramką!
    80 min. – Niechciał faulowany! Żółta kartka dla Maćka Makuszewskiego!
    84 min. – Wzorcowy kontratak Jagi! Plizga sam na sam! Próbuje przelobować bramkarza! Niestety lobuje też bramkę! Mało brakowało!
    84 min. – Podwójna zmiana w drużynie gości! Za Frankowskiego i Cetkovićia wchodzą Janek Pawłowski i Grzesiek Arłukowicz! Widać, że trener daje ogrywać się młodym!
    90 min. – Mecz potrwa jeszcze 3 minuty!
    90+3 min. – Koniec meczu! Po emocjonującym spotkaniu bez niespodzianki! Jagiellonia wygrywa 1-2 i awansuje do ćwierćfinału Pucharu Polski! Do zobaczenia w Białymstoku na meczu z Zagłębiem Lubin!

„Przewidywałem, że Jagiellonia odniesie dzisiaj zwycięstwo, i tak też się stało. Nie ma chyba dzisiaj szczęśliwszych ludzi nad ich kibiców, którzy wracają teraz do domu i nie długo zagrają w ćwierćfinale Pucharu Polski.”
    Przegląd Sportowy​

Niestety, losowanie ćwierćfinałów nie było zbyt udane dla nas. W tej fazie rozgrywek rozegramy mecz z Lechem Poznań. Będzie to trudne spotkanie, ale damy z siebie wszystko i mam nadzieję, że wygramy! Pierwszy mecz zostanie rozegrany 2 marca 2012 roku na stadionie przy ul. Bułgarskiej.

30 października Patrice Noukeu wznowił treningi po powrocie z urlopu. Przy pierwszej sposobności zapewnił też zaniepokojonych kibiców, że nie tęskni już za domem.

Tego samego dnia graliśmy mecz na Stadionie Miejskim w Białymstoku z Zagłębiem Lubin. Musimy uważać na Darvydasa Sernasa, gdyż strzelił on już 7 bramek dla swojej drużyny w tym sezonie.

Oto nasz skład na ten mecz:

„Mecz będzie wyrównany, ale sądzę, że Zagłębie Lubin przegra to spotkanie. Jagiellonia jest w dobrej formie, a atut własnego boiska powinien wystarczyć im do odniesienia zwycięstwa.”
    Sport.wp.pl​

1 min. – Ponownie z Białegostoku witają Państwa: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Cóż kolejny mecz Jagiellonii, która przegrała w tym sezonie w Ekstraklasie jak dotąd jedynie mecz z Wisłą. Twierdza Białystok nie powinna dzisiaj się poddać pod naporem lubinian. Liczymy na emocjonujący mecz i wyrównaną walkę!
    2 min. – Janek Pawłowski otrzymuje żółtą kartkę za symulowanie faulu!
    3 min. – Indywidualna akcja Plizgi, strzał z dystansu! Isailović przerzuca piłkę nad poprzeczką!
    24 min. – Zamieszanie w polu karnym Jagi, Abwo wybiega do sytuacji sam na sam! Słowik broni! Piłka wybita na rożny!
    25 min. – Wilczek z dystansu! Poprzeczka ratuje białostoczan!
    45 min. – Sędzia dolicza 2 minuty!
    45+1 min. – Dośrodkowanie Abwo z wolnego, głową strzela Gancarczyk! Nad bramką!
    45+2 min. – Koniec pierwszej połowy! Jak do tej pory oglądamy niezłe widowisko, gdzie klarowniejsze sytuacje do zdobycia bramki mieli lubinianie, ale ich nie wykorzystali i do przerwy jest 0-0. Zapraszamy za chwilę na drugą połowę!
    46 min. – Witamy po przerwie! Dwie zmiany w drużynie Jagi, za Cetkovićia wchodzi Vilakazi, a za Plizgę Burkhardt! Dawid doznał chyba jakiegoś drobnego urazu, mamy nadzieję, że to nic poważnego! Tymczasem zaczęli!
    48 min. – Grzyb dośrodkowuje z wolnego! Villalta wygrywa pojedynek główkowy! GOOOL! Isailović wyciągnął się jak struna, ale nie miał szans obronić tego strzału! Piękna bramka stopera Jagi, trudne technicznie uderzenie głową w długi słupek bramki! 1-0 dla Jagiellonii!

53 min. – Vilakazi pięknie przechwytuje piłkę w środku pola! Podaje do Janka Pawłowskiego! Ten oddaje piłkę Południowoafrykańczykowi, który w sytuacji sam na sam strzela obok słupka!
    60 min. – Pawłowski z obrońcą na plecach strzela z dystansu! Golkiper gości paruje strzał!
    62 min. – Grzyb z wolnego z prawie tego samego miejsca co wcześniej! Zaskakująco po ziemi do Bartczaka! Ten ślizgiem wpycha piłkę do bramki w pobliżu krótkiego słupka! GOOOOL! 2-0 dla Jagiellonii! Po przespanej pierwszej połowie, Jaga obudziła się i strzeliła dwa gole ze stałych fragmentów gry!

69 min. – Pierwsza zmiana w Zagłebiu! Za Abwo na boisko wbiega Małkowski!
    82 min. – Ostatnia zmiana w drużynie gospodarzy! Bartłomiej Pawłowski otrzymuje szansę, Makuszewski siada na ławce!
    90 min. – Sędzia dolicza 3 minuty do regulaminowego czasu gry!
    90+3 min. – Koniec meczu! Po niemrawym początku Jagiellonia wygrywa u siebie 2-0 z Zagłębiem. Ciągle trwa seria spotkań białostoczan bez porażki. Miejmy nadzieję, że będzie trwać jak najdłużej! Żegnamy i zapraszamy na kolejny mecz z Lechem w Poznaniu!

„Przewidywałem, że Jagiellonia wygra dzisiejszy mecz, i tak też się stało. Ich kibice mają pełne prawo być zadowoleni tak z wyniku, jak i z postawy swoich ulubieńców.”
    Sport.wp.pl​

Okazało się, że Dawid Plizga naciągnął ścięgno podkolanowe. Nie zagra on najprawdopodobniej przez około 4 tygodnie.

Po 12. kolejkach Jagiellonia zajmuje 3. miejsce, tracąc do lidera – Legii, 5 punktów, zaś do drugiej Wisły 1 punkt. W strefie spadkowej dalej znajdują się GKS Bełchatów i Ruch Chorzów.

Sukcesem zakończył się mecz naszej drużyny w rozgrywkach ME, gdzie wygrała ona z Legią w Warszawie 1-2. Najlepszym zawodnikiem w naszej drużynie okazał się Damian Tofil, który w 89. minucie zapewnił nam komplet punktów strzałem z dystansu.

Mój nowy asystent, złożył sprawozdanie z treningów w październiku. Solidnie prawowali: Grzesiek Arłukowicz, Bartek Stachelski oraz Grzesiek Nowajczyk. Zaangażowaniem nie zaimponowali zaś Hermes, El Mehdi Sidqy oraz Kingsley Elvis. Z młodych zawodników można cieszyć się z pracy Piotrka Walczyka, Adama Głowackiego oraz Piotrka Kosowskiego.

W Jedenastce Tygodnia znaleźli się Rafał Grzyb oraz Grzesiek Bartczak. Znalazło się tam także aż pięciu zawodników Legii Warszawa.

5 listopada, dzień meczu z Lechem w Poznaniu. Jeśli wygramy lub zremisujemy, zapewnimy wszystkich, że liczymy się w walce o miejsce w Ekstraklasie zapewniające kwalifikacje do Ligi Europy.

Oto, moim zdaniem najsilniejszy skład, jaki mogę wystawić na ten mecz:

„Nie spodziewam się, by Lech zawiódł w tym meczu. Powinno wystarczyć im umiejętności, by Jagiellonia nie miała czego szukać w tym spotkaniu.”
    Przegląd Sportowy​

1 min. – Witamy ze stadiony przy ul. Bułgarskiej w Poznaniu. Dzisiaj mecz na szczycie! Lech podejmuje u siebie Jagiellonię! Zapraszamy na piękne widowisko! Zaczynają!
    7 min. – Grzyb żółta kartka za faul na Rudnevsie!
    21 min. – Podanie Grzyba na klatkę piersiową przyjmuje Vilakazi! Jest sam na sam z bramkarzem! GOOOOL! 0-1 dla Jagiellonii! Brawa! Świetna postawa zarówno Grzyba jak i Vilakaziego! Teraz Lech musi gonić wynik!

24 min. – Krivets z rożnego! Głową strzela Tonev! Słowik przerzuca piłkę nad poprzeczką! Jak on to wybronił?!
    31 min. – Za faul na Villalcie Krivets otrzymuje żółty kartonik!
    40 min. – Drwęcki długim podaniem uruchamia na praweej stronie Makuszewskiego, ten podaje w pole karne po ziemi! Vilakazi! GOOOOOL! 0-2 dla Jagiellonii! Czyżby Vilakazi chciał ustrzelić Lechowi hat-tricka?

44 min. – Rudnevs wywalcza piłkę w polu karnym Jagi, strzela! Minimalnie obok bramki!
    45 min. – Doliczona 1 minuta!
    45+1 min. – Murawski nie trafia z kilku metrów w doskonałej sytuacji! Kolejna akcja, Rudnevs sam na sam! Słowik broni!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Zaskakujący wynik! Jagiellonia prowadzi w Poznaniu 0-2 po golach Vilakaziego! Mamy nadzieję na równie emocjonującą drugą połowę! Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Po przerwie Jaga bez zmian, zaś w Lechu zszedł Injac, a zastąpił go Vojo Ubiparip! Zaczynamy!
    51 min. – Po zamieszaniu w polu karnym Wołąkiewicz strzela prosto w Słowika! Korner!
    52 min. – Grzyb wybija piłkę z linii bramkowej!

63 min. – Druga zmiana w drużynie Lecha! Toneva zastępuje Jacek Kiełb!
    67 min. – Szostko faulowany przez Rudnevsa, żółta kartka!
    72 min. – Po wybiciu Słowika piłkę głową zagrywa Krivets, dobiega do niej Rudnevs i w sytuacji sam na sam trafia w bramkarza białostoczan!
    76 min. – Rajd Wilka skrzydłem! Dośrodkowanie wprost pod nogi Kiełba! GOOOOL! Lech zmniejsza straty! Jacek Kiełb pewnie pokonał bramkarza Jagi! 1-2 dla Jagiellonii!
    85 min. – Wojtkowiak wrzuca piłkę w pole karne z autu! Kiełb strzela na bramkę, piłka odbija się od Rudnevsa! GOOOOL! Mamy remis! Cóż za pech Jagi, stracić gola w takim momencie i w taki sposób! Mecz zaczyna się od początku!
    90 min. – Doliczone 2 minuty!
    90+2 min. – Napór Kolejarza trwa! Jagiellończycy zdołali się obronić! Koniec meczu! Białostoczanie przywożą do domu cenny punkt, choć mieli szansę na komplet punktów! Dobre i to! Dziękujemy za uwagę i zapraszamy na następny mecz z Koroną w Bialymstoku!'

„Prognozowałem, że Lech odniesie nikłe zwycięstwo w tym spotkaniu, więc nie mogę powiedzieć, by remis był dla mnie całkowitym zaskoczeniem.”
    Przegląd Sportowy​

Tymczasem nasz klub nawiązał współpracę z GKS-em Katowice. Został on naszym klubem filialnym. Jagiellonia może więc wypożyczać zawodników do klubu GKS Katowice. W trakcie trwania okresu wypożyczenia Jagiellonia Białystok będzie w pełni pokrywać wynagrodzenie zawodnika. GKS Katowice nie musi wystawiać wypożyczonego zawodnika do gry, a Jagiellonia może w każdej chwili ściągnąć go z wypożyczenia. GKS Katowice będzie gospodarzem corocznego meczu towarzyskiego między oboma klubami, a całość dochodów ze sprzedaży biletów otrzyma GKS Katowice. Jagiellonia nie musi wystawiać w tym meczu najmocniejszego składu. Jagiellonia zapłaci też klubowi GKS Katowice kwotę 45,95 tys. zł rocznie.

Tymczasem Legia traci punkty w meczu z kandydatem do spadku, Ruchem Chorzów, remisując z nim bezbramkowo. Zaś Wisła przegrywa ze Śląskiem 3-1. Po 13. Kolejce nadal zajmujemy 3. miejsce w Ekstraklasie, ale mamy tyle samo punktów co Wisła Kraków.

W rozgrywkach Młodej Ekstraklasy nasza drużyna zajmuje 3. miejsce, po przegranej w Warszawie z Polonią 5-2.Podczas meczu kontuzji doznał Patrice Noukeu. Wstępna diagnoza to naciągnięty mięsień uda. Nie będzie on grał prawdopodobnie przez 3-4 tygodnie.

Do reprezentacji powołanych zostało 16 piłkarzy:

Nadeszła do mnie inna szczęśliwa wiadomość, treningi z pełnym obciążeniem wznowił Rahim po kontuzji naciągniętego mięśnia uda. Ten środkowy obrońca był wyłączony z gry przez około 3 tygodnie.

14 listopada, dzień meczu z Koroną Kielce. U siebie, niesieni dopingiem kibiców, nie powinniśmy mieć problemów z pokonaniem kielczan.

„Jagiellonia ma wystarczające umiejętności, by przebić wszystkie atuty, jakie Korona Kielce może położyć w tym meczu na stole.”
    Sport.onet.pl​

1 min. – Witamy na Stadionie Miejskim przy ul. Słonecznej! Dzisiaj spotkanie Jagiellonia Białystok – Korona Kielce! Zapraszają: Kamil Manel oraz Karol Lisowski!
    28 min. – Seratlic prostopadle podaje do Vilakaziego, ten jest sam na sam! GOOOOL! 1-0 dla Jagi po kolejnym golu Vilakaziego w Ekstraklasie!
    44 min. – Vilakazi do Makuszewskiego! Ten strzela w Pilarza w stuprocentowej sytuacji!
    45 min. – Koniec pierwszej połowy! Jagiellonia po nieciekawym meczu wygrywa jednym golem do przerwy!
    47 min. – Bartczak żółta kartka za faul na Korzymie!
    54 min. – Vuković otrzymuje żółty kartonik za faul na Peruwiańczyku!
    56 min. – Cetković prostopadle do Makuszewskiego, a ten prosto w bramkarza!
    57 min. – Zmiana w drużynie kielczan, za Jovanovica wchodzi Gamla!
    60 min. – Paweł Kal fauluje Bartczaka i otrzymuje żółć!
    63 min. – Kolejna zmiana u gości! Za Janczyka wchodzi Maciek Tataj!
    77 min. – Podwójna zmiana w drużynie białostoczan! Pawłowski i Elvis za Frankowskiego i Cetkovićia!
    79 min. – Kolejna żółta kartka, tym razem dla Korzyma za faul na Arzumanyanie!
    83 min. – Pawłowski długie podanie do Makuszewskiego! GOOOL! W sytuacji sam na sam, Maciek się nie myli! 2-0 dla Jagiellonii!
    86 min. – Łobodziński przedziera się skrzydłem, podaje do Kala! GOOOL! 2-1, gol kontaktowy Korony!
    88 min. – Pawłowski w poprzeczkę, Makuszewski ponownie do Pawłowskiego, ten znowu głową w poprzeczkę!
    90 min. – Doliczone 3 minuty!
    90+1 min. – Faul Kala na Makuszewskim w polu karnym! Jedenastka! Ermin Seratlic podchodzi do piłki! GOOOOL! 3-1 dla Jagiellonii! To chyba oznacza wygraną białostoczan!
    90+3 min. – Końcowy gwizdek sędziego! Jagiellonia wygrywa pewnie 3-1, choć wynik mógł być bardziej okazały! Zapraszamy na następny mecz, spotkanie na szczycie, Jagiellonia zagra z Legią! Do usłyszenia!

Sport.onet.pl​

Po tej kolejce awansowaliśmy na 2. miejsce w tabeli Ekstraklasy! Niestety Legia ma nad nami aż 7 punktów przewagi! W strefie spadkowej nadal są GKS Bełchatów oraz Ruch Chorzów.

______________________________________________________________________________________________
    Powróciłem. Mam nadzieję, że będzie mi się udawało wypuszczać odcinki trochę częściej. Komentujcie, oceniajce, repujcie!

Pozdrawiam,
    Hanler.

10. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Mhmm What can I say? Jaga sukcesywnie na kursie do objęcia pierwszego miejsca w Ekstraklasie, fajnie że się z nami dzielisz swoimi sukcesami i porażkami (szczęśliwie prawie w ogóle już teraz). Pomimo że nie pisuje już postów to wiedz że jak mam sposobność to czytam, muszę tylko nadrobić około 3 odcinki bo miałem długą absencję na forum - oczywiście od czasu do czasu zerknąłem co się dzieje ale żeby tak poczytać dłuższy tekst to nie miałem czasu. Życie nabiera tempa...

11. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek XXIV
    19 listopada 2011 – 25 lutego 2012

19 listopada i mecz na szczycie, w Białymstoku spotkają się dwie jak dotąd najlepsze drużyny w Ekstraklasie: nasza Jagiellonia oraz Legia Warszawa. Jeśli wygramy, to zbliżymy się do Warszawian, a jeśli przegramy, możemy raczej zapomnieć o tytule.

Oto skład, jaki ustaliłem na ten najważniejszy mecz w rundzie jesiennej:

Oraz ofensywnie ustawiona, wyjściowa jedenastka legionistów:

„Tak sobie myślę, że Legia wygra to spotkanie. Jeśli przyjrzeć się składom, wydaje się, że Legia ma lepszych zawodników niż Jagiellonia. Spodziewam się, że ta różnica będzie widoczna w trakcie gry.”
    Przegląd Sportowy​

1 min. – Ze stadionu przy ul. Słonecznej witają państwa: Kamil Manel oraz Karol Lisowski. Hit rundy jesiennej Ekstraklasy zaraz się rozpocznie, mecz Jagiellonii, obecnie na drugiej pozycji w tabeli oraz liderującej Legii. Zaczynamy!!!

10 min. – Frankowski z rzutu rożnego! Bartczak głową! Piłka minimalnie minęła bramkę!
    24 min. - Grzyb z rzutu wolnego! GOOOL! Bartczak tym razem się nie myli i z najbliższej odległości z woleja pokonuje bramkarza legionistów! Jaga prowadzi!
    29 min. – Vilakazi otrzymuje świetne podanie, biegnie przez pół boiska, jest praktycznie sam na sam! Obok bramki!
    32 min. – Makuszewski rozpędza się prawą stroną! Biegnie do linii końcowej, dośrodkowuje! Piłka mija obrońców! GOOOL! Benedict Vilakazi znalazł się we właściwym miejscu i we właściwym czasie! Białostoczanie wygrywają już 2:0!
    45+1 min. – Grzyb z narożnika! Rahim wyskakuje i strzela mocno głową! Piłka wybita z linii bramkowej! Nie ma gola! Koniec pierwszej połowy! Jaga prowadzi 2:0 po golach Grześka Bartczaka i Benedicta Vilakaziego! Zapraszamy na drugą połowę po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! Jedna zmiana w drużynie gospodarzy! Za Burkhardta wychodzi na boisko Cetković! Zaczynają!
    53 min. – Kontuzja Tomka Frankowskiego. Razem z nim z boiska schodzi Rahim. Na boisko z ławki wchodzą zaś Janek Pawłowski oraz Robert Arzumanyan.
    58 min. – Makuszewski do środka pola! Janek Pawłowski strzela zbyt słabo! A powinno być 3-0!
    59 min. – Pierwsza zmiana w drużynie gości! Radović zastępuje Manu na boisku!
    62 min. – I Radović otrzymuje żółty kartonik za zbyt ostre wejście w nogi Szóstki!
    70 min. – Za Astiza na boisku melduje się Artur Jędrzejczyk!
    73 min. – Drwęcki fauluje taktycznie Ljuboję i otrzymuje żółtą kartkę! Gdyby nie ten faul, napastnik Legii byłby sam na sam z bramkarzem Jagi!
    77 min. – Bartczak wybija futbolówkę wprost pod nogi Ljuboji! GOOOOL! Niestety legioniści trafiają kontaktowego gola po indywidualnym błędzie Grześka Bartczaka! Chłopaki, utrzymajcie wynik!
    81 min. – Radović sam na sam! Tylko w boczną siatkę!
    90 min. – Zostaną doliczone 3 minuty!

90+1 min. – Piłka wystawiona na 11 metr dla Szóstki, lecz ten strzela zbyt słabo aby zaskoczyć Antolovica.
    90+3 min. – Koniec meczu! Jagiellonia wygrywa u siebie z Legią 2:1, odrabia trzy punkty i pozostaje w walce o mistrzostwo! Żegnamy świętujący wygraną stadion przy ul. Słonecznej! Do zobaczenia!

„Prognozowałem, że Legia odniesie zwycięstwo, ewentualnie Jagiellonia uzyska remis, lecz na pewno nie sądziłem, że Jaga wygra to spotkanie.”
    Przegląd Sportowy​

Po tym prestiżowym zwycięstwie tracimy do liderującej Legii cztery punkty, zaś 3. za nami Wisła ma do nas pięć punktów straty.

Wśród kontuzjowanych w składzie Jagiellonii Dawid Plizga i Patrice Noukeu niedługo wznowią treningi, zaś upłynie jeszcze trochę czasu, zanim będzie można wyznaczyć Tomkowi Kupiszowi realistyczną datę powrotu do zespołu.

25 listopada dociera do mnie świetna wiadomość. Na treningach z pełnym obciążeniem pojawia się Dawid Plizga, po długo leczonym naciągnięciu ścięgna podkolanowego.

Zostały także wysłane propozycję rozegrania sparingów w zimowym okresie przygotowawczym. Wszystkie kluby zaakceptowały nasze propozycje. Wśród nich jest CSKA Moskwa!

Przed nami kolejny mecz ze stołeczną drużyną, tym razem z Polonią. Rozpoczyna się druga połowa meczów ligowych. Mecz z Polonią rozegramy u siebie, w Białymstoku.

Oto skład, jaki ustaliłem na ten mecz. Grzesiek Bartczak jest o jedną żółtą kartką od zawieszenia na jeden mecz.

Oto zaś wyjściowa jedenastka gości:

„Nie spodziewam się, by Jagiellonia zawiodła w tym meczu. Powinno wystarczyć im umiejętności, by Polonia Warszawa nie miała czego szukać w tym spotkaniu.”

1 min. – Ponownie ze Stadionu Miejskiego witają państwa: Kamil Manel oraz Karol Lisowski. Półmetek Ekstraklasy za nami, Legia na prowadzeniu w tabeli, drugie miejsce zajmuje zaskakująco dobrze spisująca się pod wodzą trenera Macieja Limanka Jagiellonia. Tymczasem goście zaczynają!
    7 min. – Smolarek ze skraju pola karnego nad poprzeczką!
    8 min. – Z dystansu Frankowski! Za wysoko!
    23 min. – Seratlic doskonale prostopadłym podaniem znajduje Frankowskiego! Baszczyński ratuje się faulem! Żółta kartka! A napastnik Jagiellonii wychodził do sytuacji sam na sam! Z powodu przekroczeniu liczby 4 żółtych kartek, Marcin Baszczyński nie zagra w następnym spotkaniu swojej drużyny!
    24 min. – Z rzutu rożnego dośrodkowuje Franek! Wprost na głowę Drwęckiego! Ten strzela mocno! Piłka wybita z linii bramkowej przez Jeża! Nie koniec akcji! Z drugiej strony dośrodkowuje Bartczak! Frankowski w doskonałej sytuacji pudłuje głową! Powinno być 1-0!
    33 min. – Jeż wbiega w pole karne, nikt go nie zatrzymuje! Podanie do Bonina, sam na sam! Słowik łapie piłkę!
    38 min. – Frankowski ponownie z lewego narożnika! Tym razem na krótki słupek! GOOOOL! Grzegorz Bartczak świetnie wpadł w pole karne i nie dał szans bramkarzowi! 1-0 dla Jagi!
    45 min. – Zostaje doliczona 1 minuta!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Po pierwszej połowie wygrywa Jagiellonia po strzale Bartczaka głową! Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Witamy ponownie! Od razu akcja białostoczan! Franek ponownie faulowany, tym razem przez Łukasza Trałkę ok. 20 metrów od bramki! Dobra pozycja do strzału! Frankowski podchodzi do piłki! Strzela w mur, a dobitka ląduje na trybunach!
    61 min. – Pierwsza zmiana w meczu, u polonistów za Sultesa wchodzi Daniel Sikorski.
    65 min. – Brzyski otrzymuje żółty kartonik za faul na Makuszewskim! On także nie będzie mógł zagrać w najbliższym meczu!
    71 min. – Bonin dośrodkowuje! Sikorski! GOOOOL! Jednak nie, podniesiona chorągiewka, był spalony! Gdyby nie to Daniel Sikorski zaliczył by świetne wejście na ten mecz z ławki rezerwowych! Na powtórce dokładnie widzimy spalonego! Nie ma wątpliwości, sędzia podjął słuszną decyzję!
    73 min. – Kolejna żółta kartka dla Warszawian! Trałka za faul na Burkhardtcie!
    77 min. – Z powodu kontuzji za Szóstkę wchodzi Arzumanyan na środek obrony, zaś Rahim jest przesunięty na lewą obronę!
    78 min. – Długie rozgrywanie akcji przez gości! Trałka z dystansu! GOOOOL! Cóż za piękny gol! Z około 30 metrów Łukasz Trałka pokonuje Słowika potężnym strzałem w okienko! Mamy remis!
    80 min. – Na boisko za Jeża wbiega Hajduczek!
    90 min. – Mecz przedłużony o 3 minuty!
    90+3 min. – Koniec meczu! Po dość ciekawym widowisku z kilkoma ładnymi akcjami i pięknym golu Łukasza Trałki Jagiellonia remisuje u siebie z Polonią Warszawa 1-1. Żegnamy i zapraszamy na kolejny mecz! Do zobaczenia!

„Prognozowałem, że Jagiellonia odniesie nikłe zwycięstwo w tym spotkaniu, więc nie mogę powiedzieć, by remis był dla mnie całkowitym zaskoczeniem.”

Prezes Ruchu Chorzów – Katarzyna Sobstyl zdecydowała, że Waldemar Fornalik zostanie zwolniony z klubu, w nadziei, że ten desperacki krok uratuje zespół przed spadkiem z ligi. Ruch Chorzów zajmuje obecnie 16. Miejsce w ligowej tabeli. W prasie huczy od plotek na temat tego, kim Fornalik zastąpiony zostanie w klubie ze stadionu przy ul. Cichej, a faworytem mediów na dzień dzisiejszy wydaje się być Wojciech Stawowy. Ruch Chorzów odmówił wszelkich komentarzy, lecz zdaniem prasy wśród potencjalnych kandydatów znajdują się również Marek Bajor, Artur Płatek i Maciej Bartoszek.

Tymczasem Patrice Noukeu wznowił treningi z pełnym obciążeniem po 3 – tygodniowej kontuzji naciągniętego mięśnia uda.

Kolejny ciężki mecz przed nami, 5 grudnia, w ostatnim spotkaniu ligowym w tym roku, zagramy w Krakowie z Wisłą.

Asystent Arkadiusz Kaliszan złożył mi sprawozdanie z przebiegu treningów na przestrzeni ostatnich czterech tygodni:

4 grudnia zarząd klubu Ruch Chorzów poinformował, że nowym menadżerem zespołu został Wojciech Stawowy. Stawowy już teraz cieszy się na myśl o pracy na stadionie przy ul. Cichej, a kibice mają nadzieję, że nowy szkoleniowiec zdoła postawić zespół na nogi.

5 grudnia, niedziela, dzień meczu z Wisłą na Stadionie Miejskim im. Henryka Reymana. Nasz skład:

Oraz wyjściowa jedenastka gospodarzy:

„Niewiele dzieli te dwa zespoły. Wisła musi zmierzyć się z dobrze dysponowanym rywalem, więc podejrzewam, że trafi kosa na kamień. Wszystko wskazuje na remis.”

1 min. – Z Krakowa witają państwa: Kamil Manel oraz Karol Lisowski. Cóż, przed nami chyba najciekawszy mecz kolejki. Dobrze spisująca się Jagiellonia, która zajmuje obecnie 2. Miejsce w Ekstraklasie będzie dzisiaj walczyła z 3. Wisłą. Liczymy na grad bramek i emocjonujące widowisko! Zapraszamy!
    1 min. – Już w pierwszej minucie kartka dla Marcina Komorowskiego! Szybki Makuszewski uciekał z piłką, a więc obrońca krakowian musiał ratować się faulem taktycznym!
    17 min. – Makuszewski sam na sam! Niestety nad bramką!
    24 min. – Odiah dośrodkowuje z prawej strony! Jest tam niepilnowany Iliev! Srzał z woleja w boczną siatkę! Mógł przyjmować piłkę!
    27 min. – Pawłowski wędruje do lewego narożnika boiska! Dośrodkowuje! Villalta GOOOOL! Piękne wejście w pole karne stopera Jagi!
    30 min. - Kolejna dobra akcja gości! Pawłowski strzela prosto w ręce Jovanica!
    45 min. – Do pierwszej połowy zostaje doliczona 1 minuta!
    45+1 min. – Żółta kartka dla Bartczaka za faul na Ilievu!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Po golu Villalty Jagiellonia prowadzi w Krakowie z Wisłą 0-1! Zapraszamy na drugą połowę po przerwie!
    46 min. – Witamy po przerwie! Jedna zmiana: w drużynie gości za Janka Pawłowskiego wejdzie Tomek Frankowski!
    46 min. – Dobre, szybkie rozgrywanie akcji przez krakowian! Diaz, Garguła świetnie prostopadle do Bitona! GOOOOL! Obrona zaspała! Mamy remis! Biton nie zwykł marnować stuprocentowych sytuacji sam na sam z bramkarzem!
    50 min. – Boguski świetnie uruchamia Małeckiego na prawym skrzydle! Ten ciągnie do linii końcowej, podaje do środka! GOOOL! Biton wślizgiem zdobywa gola! Gdzie byli obrońcy? W ciągu 4 minut Biton zdobywa dwa gole i Jaga przegrywa 2-1 z Wisłą!
    52 min. – Tym razem świtnym prostopadłym podaniem popisuje się Plizga! Vilakazi jest sam na sam! Jovanic końcami palców wybija piłkę na bok, a futbolówka mija bramkę o kilka centymetrów! Rzut rożny!
    53 min. – Grzyb biegnie skrzydłem! Dośrodkowanie po ziemi! GOOOOL! Frankowski jest zawsze tam gdzie powinien być! Mamy remis! Kibice gości skandują: „Franek, łowca bramek!”.
    59 min. – Zmiana w drużynie gospodarzy! Za Ilieva na boisko wbiega Kirm!
    67 min. – Diaz z 25 metrów strzela w słupek! Boguski biegnie do dobitki! Także trafia w słupek na pustą bramkę! Ale i tak Boguski był na spalonym! Teraz szczęście dopisało gościom!
    71 min. – Dudu Biton ładnie znajduje sobie pozycję do strzału, ale strzela wprost w bramkarza!
    72 min. – Kolejna zmiana w Wiśle! Odiah schodzi z boiska, zastępuje go Osman Chavez!
    74 min. – Diaz ponownie z dystansu! Świetna interwencja Słowika!
    76 min. – Kew Jaliens fauluje Plizgę na granicy linii pola karnego! Mało brakowało, a byłby rzut karny dla gości! Zmiana w Jagiellonii. Za Cetkovićia na boisko wbiega Marcin Burkhardt!
    81 min. – Komorowski dośrodkowuje z lewej strony! Małecki niepilnowany! Strzela głową za słabo i wprost w Słowika! Miał czas i miejsce aby przyjmować piłkę!
    88 min. – Villalta doznaje kontuzji! Za niego na boisko na ostatnie minuty wchodzi Robert Arzumanyan!
    90 min. – Doliczone 3 minuty!
    90+3 min. – Koniec meczu! Mamy remis! Świetne widowisko na Stadionie Miejskim im. Henryka Reymana! Strzelcami bramek, dla Jagi: Miguel Villalta oraz Tomek Frankowski, zaś dla Wisły obydwie bramki zdobył Dudu Biton! To koniec rundy jesiennej dla obydwu drużyn! Wiemy już, że Jagiellonia skończy rundę jesienną na drugim miejscu, co jest znakomitym wynikiem! Żegnamy Państwa i spotykamy się wiosną!

„Cóż, jestem zadowolony z tego, że moje prognozy się dzisiaj sprawdziły. Kibice obu klubów również uznają remis za najbardziej sprawiedliwy wynik.”
    Przegląd Sportowy​

Po ostatnim meczu, z Wisłą Kraków, w którym Grzegorz Bartczak dostał żółtą kartkę, otrzymał on karę 1 meczu zawieszenia po zgromadzeniu w sumie 4 żółtych kartek.

W ostatnim meczu Miguel Villalta doznał kontuzji, naciągając mięsień uda. Nie zagra on przez co najmniej 4 tygodnie. Mamy szczęście, że nabawił się kontuzji na koniec rudny jesiennej. Będzie więc mógł spokojnie się wykurować i wrócić w pełni sił na rundę wiosenną.

Oto tabela Ekstraklasy po rundzie jesiennej:

Na miejscu prezesa klubu ŁKS Łódź zmiana. Nowym prezesem został Marcin Gortat w miejsce Jakuba Urbanowicza.

14 grudnia treningi z pełnym obciążeniem wznowił Tomasz Kupisz po zerwaniu ścięgna podkolanowego. Dotychczas wystąpił on w 13 spotkaniach, 4 razy wpisując się na listę strzelców.

Tabele poszczególnych grup Ligi Mistrzów, po zakończonej już fazie grupowej:

26 grudnia Miguel Villalta wznowił treningi z pełnym obciążeniem po kontuzji naciągniętego mięśnia uda.

1 stycznia 2012 roku zostały rozdane nagrody dla najlepszych piłkarzy świata:
    - Złota Piłka – Lionel Messi (F.C. Barcelona),
    - Piłkarz Roku – Xavi (F.C. Barcelona),
    - Napastnik Roku – Sergio Aguero (Atletico Madryt),
    - Bramkarz Roku – Jose Manuel Reina (Liverpool),
    - Obrońca Roku – Daniel Alves (F.C. Barcelona),
    - Pomocnik Roku – Xavi (F.C. Barcelona).

Kontuzji ponownie doznał Dawid Plizga, tym razem skręcił kostkę, i nie zagra najprawdopodobniej przez około tygodni. Dużo myślę nad tym, czy nie wystawić tego piłkarza na listę transferową, gdyż jest bezużyteczny, ciągle łapiąc kontuzje.

15 stycznia treningi z pełnym obciążenie wznowił Maciej Machi, który przez około 3 miesiące nie był zdolny do gry wskutek zerwanego ścięgna podkolanowego. Dołączył on do klubu 1 stycznia, ma 19 lat i może grać na pozycjach środkowego: obrońcy, pomocnika oraz defensywnego pomocnika.

13 piłkarzy naszej kadry zostało powołanych na mecze swych reprezentacji w dniach 7-9 lutego. Są to: Maciej Machi, Bartłomiej Pawłowski, Piotr Józefiak, Tomasz Ptak, Tomasz Kupisz, Marcin Budziński, Mariusz Gogol, Michał Szostko, Jan Pawłowski, Marko Cetković, Miguel Villalta, Robert Arzumanyan oraz Rahim.

6 lutego do treningów z pełnym obciążeniem powraca Dawid Plizga, po 4 tygodniowej absencji spowodowanej skręconą kostką. Znajduje się on obecnie na liście transferowej, lecz nie ochłodziło to jego miłości do klubu i nadal pragnie reprezentować jego barwy.

Transfery Jagiellonii w sezonie 2011/2012

Transfery klubów Ekstraklasy​

- Piotr Celeban, Śląsk Wrocław – RC Lens, 2 mln zł,
    - Miroslav Radovic, Legia Warszawa – Evian TG FC, 7,25 mln zł,
    - Sergio Reina, Zagłębie Lubin – Tours FC, 1,6 mln zł,
    - Mateusz Cetnarski, Śląsk Wrocław – RC Lens, 2,3 mln zł,
    - Richard Eromoigbe, Alki – Legia Warszawa, 1 mln zł,
    - Fengor Ogude, Valerenga – Lech Poznań, 950 tys. zł,
    - Sławomir Cienciała, Podbeskidzie Bielsko-Biała – GKS Katowice, 160 tys. zł,
    - Mariusz Zasada, Miedź Legnica – Lech Poznań, wolny transfer,
    - Bartłomiej Sielewski, Wisła Płock – Cracovia Kraków, 60 tys. zł,
    - Darvydas Sernas, Zagłębie Lubin – Stoke, 9,25 mln zł,
    - Dawid Gajewski, Górnik Zabrze – Świt Nowy Dwór Mazowiecki, wolny transfer,
    - Piotr Bazler, Dolcan Ząbki – Cracovia Kraków, 60 tys. zł,
    - Marko Jovanovic, Wisła Kraków – AS Nancy Lorraine, 7,25 mln zł,
    - Jerome Louis, Black Africa – Zagłębie Lubin, 140 tys. zł,
    - Zbigniew Zakrzewski, Miedź Legnica – Zagłębie Lubin, 25 tys. zł,
    - Daniel Łukasik, Legia Warszawa – Śląsk Wrocław, 70 tys. zł,
    - Mindaugas Panka, Widzew Łódź – Śląsk Wrocław, 1,6 mln zł,
    - Marcin Dziewulski, Polonia Bytom – Zagłębie Lubin, 30 tys. zł,
    - Iibero Hernani, Korona Kielce – Al-Ittihad, 4,5 mln zł.

Wyniki sparingów Jagiellonii w przerwie zimowej w rozgrywkach Ekstraklasy​

- 22 grudnia 2011,

Arka Gdynia
    0-1​
    Jagiellonia Białystok​
    28’ Dawid Plizga​

- 3 stycznia 2012,

65’ Pedro Arce,​
    Flota Świnoujście
    1-0 ​
    Jagiellonia Białystok ​

- 13 stycznia 2012,

40’ Tomasz Frankowski, 49’ Marcin Budziński,​
    Jagiellonia Białystok
    2-0​
    Sławia Sofia​

- 27 stycznia 2012,
    41’ Tomasz Frankowski​
    Jagiellonia Białystok
    1-1​
    Vojvodina​
    65’ Antwi​

- 30 stycznia 2012,

5’ Benedict Vilakazi​
    Jagiellonia Białystok
    1-2​
    Vasas​
    46’ Peter Horvath, 70’ Laszlo Frank,​

- 4 lutego 2012,

36’ David Stanner​
    Vitkovice
    1-4​
    Jagiellonia​
    8’, 31’ Benedict Vilakazi, 18’ Tomasz Frankowski,​
    22’ Miguel Villalta​

- 10 lutego 2012,

GKP Gorzów Wielkopolski
    0-2​
    Jagiellonia Białystok​
    45+2’ Grzegorz Bartczak, 63’ Tomasz Frankowski​

- 14 lutego 2012,

17’ Ladislav Weiss​
    Nitra
    1-3​
    Jagiellonia Białystok​
    13’ Marcin Budziński, 41’ Tomasz Frankowski, 55’ Grzegorz Bartczak​

- 20 lutego 2012,

48’ Benedict Vilakazi​
    Jagiellonia Białystok
    1-2​
    CSKA Moskwa​
    14’ Paulo Hernique, 60’ Douglas Costa​

W Lidze Europejskiej pierwszymi drużynami, które przeszły do 1/8 finału są:
    Dinamo Bukareszt (4) 3:2 (4) Udinese
    Roma (4) 2:0 (0) Tottenham Hotspur
    oraz

______________________________________________________________________________________________--
    Rozegrany mam już cały sezon. Wystarczy napisać jeszcze trochę, i w dwóch odcinkach zamknę sezon. Jeśli chcecie oglądać moją grę w kolejnym sezonie, proszę o komentarze i repy!

Pozdrawiam!

12. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

No cóż, ja się na piłce kopanej guzik znam, ale i tak miło by było poczytać o kolejnym sezonie:p

P.S.

Kurczę, właśnie mi przypomniałeś, że sam mam AARa:p

13. Hanler

Zawieszam AAR, bo mi się nie chce xD
    A nie chcę też was łudzić tym, że kiedyś będzie odcinek, bo raczej nie będzie.

Dzięki za wszystkie repy oraz komentarze!

Proszę moderatora o zamknięcie tematu.
    Temat zamknięty na prośbę autora. Prośby o otwarcie proszę kierować przez PW.

gall2

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie