Od Jaskiniowców do Kosmosu - Civilization IV z modem Caveman 2 Cosmos [video]

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez thrashing mad, 30 Maj 2015.

1. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

Tak to już jest z Civ, że wszystko pędzi do przodu na hura i nikogo nie zdziwi fakt np. istnienia budynków średniowiecznych w czasach odpowiadających starożytności dajmy na to. Nie ma chyba moda, który zdołałby to poprawić.
    Co do odcinka - świetny jak zwykle.

2. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

W tym wypadku to wina twórców moda, wyznaczyli sobie trochę zbyt wczesną datę startu rozgrywki, powinni ją nieco skrócić do okresu przejściowego, gdy koczowano, ale ciągle pozostawano w jakiejś odległości od pewnego ośrodka :p
    a odcinek dobry, aczkolwiek mam do Trasha małą uwagę która odnosi się również do Megakampanii, mianowicie nagrywaj w rozdzielczości 1366x768 bo to wciąż standardowe HD (nawet YouTube je jako takie rozpoznaje) ale daje nieco więcej miejsca na ekranie i np. w CK2 nie ma się zasłoniętych żadnych technologii ;)

wypiór lubi to.
  3. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@Maciej-Kamil, @wypiór - Nie gram na zalecanej przez twórców prędkości, co może troszkę zniekształcić postęp technologiczny względem dat

@moskal - w jednej z poprzednich wersji moda pochwyconą zwierzynę trzeba było eskortować do osady, podobnie jak jeńców (nie wiem czemu to wyłączyli). A co do polowań to w sumie może ono wytępić zwierzynę na danym obszarze na wiele tur. Co do złota to przyda się do ulepszania jednostek na nowsze typy.

@cobran - niestety mój stary monitor 4:3 pociąnie maks 1280 pixeli w szerz ;)

wypiór i Zoor lubią to.
  4. moskal

moskal Опричник

Trochę szkoda, że AI tak późno się uaktywniło. Niestety, ale mechanika Civek nie daje szans na to, aby inni mogli szybko wspiąć się ku górze :(

Grecy w prehistorii odkrywają budynki XIX-wieczne. No to Zulusi w XIX wieku wybudują Akropol :)

wypiór lubi to.
  5. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

A Inkowie udomowią Megatherium ku chwale Tawantinsuyu! Jak szaleć, to szaleć :>

6. thrashing mad

@moskal, wypiór - no zobaczymy, gram na dość wysokim poziomie trudności, gdzie AI otrzymuje nieco bonusów. Mam nadzieję że się "bujną"

Nowy odcinek:

wypiór i Artafrates lubią to.
  7. kubilaj2

kubilaj2 Znany Wszystkim

Ziomeczku, co planujesz następnego w rozwoju miast? Wykorzystanie osadników i udomowienie konia?

8. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

Może udomowi cos innego (np. niedźwiedzie i będzie kawaleria a'la Putin z memów) - trudno powiedzieć.

9. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

A właśnie, która to wersja moda? Ostatnio już pre-V37 wylazło (V36 i olbrzymi patch świąteczno-noworoczny).

10. cobran

@wypiór (odnośnie wcześniejszego posta) jak Kislev w Warhammerze :D

wypiór lubi to.
  11. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

LOL. Krasnoludy też miały coś podobnego, ale wgl Północ i kult Ulryka hołubił misie bardzo.

12. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Ok, obejrzałem wszystkie odcinki i zostałem tym tak natchniony, że sam wróciłem do Civ4 z dodatkiem tego moda (ostatni raz w Civ4 grałem z ROMAND) i jaram się tym jak Kartagina. Liczę, że niedługo wyjdzie kolejny odcinek. No i dołączam się do pytania, na jakiej wersji moda obecnie grasz (zauważyłem sporo różnic między Twoją w filmikach a obecnie dostępnym v36 bodajże) ??

13. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

Teraz jest v36++ (pre-v37), co i rusz wypuszczane są nowe patche.

14. thrashing mad

@kubilaj2 - rajd po niewolników ;)

@wypiór, Kentucky - prawdopodobnie v 0.33 jeżeli wierzyć dołączonemu readme

Nowy odcinek:

Kentucky i Maciej-Kamil lubią to.
  15. moskal

moskal Опричник

Moim zdaniem - podnieś. Dodatkowo mógłbyś też dokonać głupich działań jak zniszczenie swoich budynków po to, aby na nowo je odbudować.

Co zaś odcinka - jakiej wiary są Mongołowie, że udało im się uzyskać proroka?

16. Elas

Elas Genialdo

Wyprawa po jeńców. Piękne <3
    Podbij poziom trudności ew wesprzyj AI za pomocą edytora :)

17. cobran

Wszyscy są za Imperatorem! (czy jak tam nazywał się wyższy poziom trudności :p )
    Dobrze że wbrew namową wielu widzów z you tuba nie podbiłeś arabów, było by to średnio klimatyczne i zabijało by zabawę w szerszej perspektywie czasu :D

18. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

# podnieś poziom trudności, skoro AI nie wyrabia (może za wyjątkiem Sumerów, którzy jakos sobie radzą, chociaż nie widać, by wojowali z Europejczykami czy wyprawiali się na Arabów lub Mongołów)
    # odcinek świetny jak zwykle, niepokoją mnie ci barbarzyńcy (znów albo AI szwankuje, albo dzikusy szykuja rajd na którąś ze słabiej rozwiniętych cywilizacji)
    # w wersji post-36 (lub pre-37) moda zrezygnowano z zarzynania na mięso (jeśli nie całkowicie, to teraz tylko z niektórymi z pochwyconych zwierząt można tak postąpić)
    # słuszna decyzja ws. Arabów, wszak po to istnieją słabo rozwinięte ludy, byśmy mogli skąd brać niewolników :)

19. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Odcinek obejrzany. Jeśli AI serio nie wyrabia (no takim Arabom to się nie dziwię, bo rozpoczęli w naprawdę marnym miejscu dla łowców-zbieraczy) to włączenie dynamicznego poziomu trudności może być dobrym pomysłem. Ale z tymi niewolnikami nie przesadzaj, bo ja przypadkiem nawrzucałem ich tyle, że przestępczość i zarazy były o krok od anihilacji mnie :p
    I trochę offtopu (bo chyba nie mamy lepszego miejsca do rozmowy o modzie)... Jak teraz, tj v36 wygląda powstawanie cywilizacji z barbarzyńców? Bo jak u Thrasha pojawili się dosyć szybko, tak ja już od kilkuset tur pozwalam na życie barbarzyńcom i jakoś skutków nie widzę (świat jest mniej więcej w połowie antyku).
    Aha, jak możesz Thrash, to wrzuć update moda (o ile nie rozwali to save'a) ;)

wypiór lubi to.
  20. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

Niestety, nawet przejścia z jednego pre-V37 do kolejnego rozwalają save'y. A co do barbarzyńców - też zauważyłem to samo (przy włączonych ciwilizacjach barbarzyńskich, rzecz jasna, domyślnie są wyłączone)

21. thrashing mad

@moskal - chyba nie mają własnej religii. Możliwe że rozprzestrzenił się do nich od Sumerów druidyzm.

@Genialdo - gra się niestety zawiesza gdy włączę edytor ;)

@wypiór - mnie troszkę niepokoi pasywność AI - aktywni wydają się być tylko zwiadowcami. No zobaczymy co dalej, bo gdy grałem wcześniej na tej samej wersji wszystko było ok.

@Kentucky - wolę nie ryzykować ze zmianą wersji ;)

Nowy odcinek:

22. wypiór

wypiór Znany Wszystkim

WOW! Wreszcie rewolucja neolityczna dokonała się w państwie babilońskim. AI chyba sobie jakoś radzi, nie widzę jednak rajdów barbarzyńców na okoliczne cywilizacje. Sumerowie się ruszyli czymś innym niż rekonesans, zobaczymy, jak to dalej będzie działać. BTW: skoro wielbłąd, to może niedługo po nim udomowienie megafauny i wytresowane koty?

23. Elas

Elas Genialdo

Arabia taka biedna :D

24. cobran

Poczekaj do odkrycia ropy xd

25. Elas

Elas Genialdo

Do tego czasu to już nie będzie Arabii :p

wypiór lubi to.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie