Od Rusi do Rosji

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez de Mont Salvy, 21 Listopad 2015.

1. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Pomyślę jeszcze co z tą nieszczęsną Polską zrobić. Poza tym myślę czyby stolicy do Kijowa nie przenieść.

A co do Kirgizów to voilà:

W bardzo szybkim tempie ekspandują na zachód z kilkanaście lat wcześniej siedzieli jeszcze za Jenisejem a teraz są już nad Wołgą. Bułgar ma obecnie ciepło bo jadą po nich...

Manichejczykami są. W sumie też jakaś opcja. :D

BTW - zniknęła mi ankieta. Nawet nie wiedziałem, że znikają same z siebie. :cool: No ale jak pamiętam ostatni wynik wskazywał jednoznacznie na judaizm. Może czas na kolejną ankietę w sprawie Kijowa?

Ostatnia edycja: 19 Grudzień 2015
  2. moskal

moskal Опричник

Jakiś z klanów na wschodzie jest buddyjski.

Co do Polski - przy tych prawach dziedziczenia nie możesz przekazywać maksymalnych, równorzędnych tytułów "od tak" (jak dobrze pamiętam), zatem pozostaje jedynie opcja iż lechiccy książęta ogłoszą księciem naczelnym jakiegoś ze swoich świniopasów.

EDIT

Co do przenoszenia stolicy to powinieneś wówczas też tytuł główny na Konugardra oraz powoli przenosić swoją domenę na południe. Inaczej, w efekcie dziedziczenia, może zrobić się dziwna szachownica wpływów między Krajem Grodów a Grodem Konungowym

Ostatnia edycja: 19 Grudzień 2015
  3. Sevgart

Sevgart Targowica

Oczywiście że leć do Kijowa - matki ruskich grodów. A skoro ankieta zniknęła to nie obowiązuje jej wynik i możesz przyjmować nauki Maniego. Wszystko się wyjaśnia.

Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk

4. Sevgart

Sevgart Targowica

Nie rób se jaj arcy tylko mnie wspieraj. Bo moda nigdy na oczy nie zobaczysz #pdk

5. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Veto! Wiara Nordów najlepsza, jak nie to chrześcijaństwo

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

6. de Mont Salvy

Ankieta zniknęła ale wynik dalej obowiązuje. Kirgizi mogą za kilka lat być wspomnieniem. A co do pozbycia się Polski to wystarczy zwykła sukcesja. :p Bardziej problematyczna może być reorganizacja domeny. Pomyślę nad tym.

7. de Mont Salvy

Do tego daleka droga. Myślę, że w ciągu następnych 50 lat dojdzie do konwersji.

8. Zoor

Zoor Ideolog gender

I tak czas wypraw krzyżowych na Ruś świętą nastąpi, albowiem wpierw żydzi Pana Jezusa zgładzili, a nynie w sile wielkiej ze wschodu wracają, krew chrześcijańską przelewać sobie umyśliwszy. Zaprawdę powiadam wam, straszliwe znaki na niebie i ziemi nastaną, a macę za półdarmo po placach rozdawać będą.

9. moskal

moskal Опричник

Wysoce wątpliwe - waga katolickich krucjat na Rus i Ruś ma wartość 0. Oznacza to, iż krucjata tam może nastąpić, kiedy wszystkie inne ważniejsze cele zostaną osiągnięte (przy czym szanse na to są wysoce wątpliwe). Ba, taka Litwa jest już ważniejsza, bo ma wagę 50.

EDIT

Jeżeli przenosić stolicę to tylko do Moskwy!

Ostatnia edycja: 20 Grudzień 2015
  10. de Mont Salvy

W poprzedniej ankiecie wygrał judaizm a nowa ankieta dotyczy kwestii stołecznych. Czy zatem przeniesienie stolicy do Kijowa powinno nastąpić czy nie? Oddaj swój głos!

11. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Łolaboga, a co to za rzeczy tu się dzieją?! Przecież teraz Ruś na pewno się rozpadnie z śmiercią Ottarra xD

12. kubilaj2

kubilaj2 Znany Wszystkim

Co do Kijowa:NIE! To zbyt niebezpieczne i nieuzasadnione fabularnie.

13. Sevgart

Sevgart Targowica

W sumie DMS nie pisał nic o użytkowaniu szlaku od Waregów do Greków (albo pisał a już zapomniałem, natomiast nie jest ten wątek rozwijany) i chęci zbliżania się do Bizancjum jak to miało miejsce w "prawdziwości", co nie znaczy, że nic takiego nie ma tam miejsca. Mógłbyś się do tego odnieść DMS bo to dość istotna sprawa jak na moje. Mógłbyś tak jak pierwsi Rurykowicze jeździć w odwiedziny do Konstantynopola :3

Piterdaw lubi to.
  14. de Mont Salvy

Co do Moskwy to myślałem nad tą opcją ale mało to uzasadnione fabularnie. W tym okresie Moskwy nie było a i w grze jest mało znaczącą prowincją. Kijów był stolicą Konugardru, największym miastem Rusi i przystankiem na drodze od Waregów do Greków.

Co do szlaku to była o tym mowa m. in. to był powód wojen Ruryka. Niestety nie mam floty by udać się z wycieczką do Carogrodu ale może da radę przejść drogą lądową przez Bułgarię. Oczywiście klęska murowana ale czegóż się nie robi dla chwały Rusi. :D

Zresztą Moskwa będzie jeszcze miała szanse zostać stolicą - planuje rozdrobnienie dzielnicowe. Kiedy dokładnie nie wiem ale może się tak zdarzyć, że stolica znajdzie się w Moskwie (lub np. Twerze).

15. Sevgart

Sevgart Targowica

Planujesz jakiś inny szalony podział czy tradycyjnie Ruś zawołocka, halicka i nowogrodzka (+ osobno kijewska? Zależnie czy horda będzie sie chciała w ciebie wbijać)?

16. de Mont Salvy

Nie wiem. To zależy od rozwoju sytuacji. Na dzień dzisiejszy podział nastąpi w ten sposób, że Kijów i Polskę odziedziczy Ingvar a Nowogród przypadnie Freyrowi Światosławowiczowi. Myślę, że będzie etap rozpadania się i jednoczenia obu Rusi a wraz z rozrodzeniem się dynastii dojdzie do rozbicia dzielnicowego, wprowadzenia senioratu, itd.

17. Grewest

Grewest Aktywny User

Manicheizm ma własną mechanikę ?

18. Zoor

Zoor Ideolog gender

Nie ma, ale można przejść na zaratusztrianizm.

19. de Mont Salvy

Trochę pograłem i w związku z rozwojem akcji zapowiadam, że zamknę ankietę dotyczącą stołeczności Kijowa w poniedziałek o godz. 20.00. Prosiłbym więc o jak najszybsze oddanie głosu. Sam uważam, że stolicę należy przenieść do Kijowa. To logiczne następstwo decyzji o judaizacji Rusi. Stąd bliżej do Chazarów i do Stepów. Siłą rzeczy punkt ciężkości państwa znajdzie się na południu i zamiast podbijać lasy i bory Finlandii, Mordwy czy Permu zajmę się polityką "czarnomorską". Łatwiej będzie więc zjudaizować kraj. Jest co prawda pewien problem związany z tym, że Ottarr nie może przenieść stolicy do Kijowa (już raz przenosił ją do Nowogrodu) ale głównie chodzi o przyjęcie tytułu konugardzkiego za pierwszy.

A tu parę ciekawostek z gry na zachętę:

Może mój następca zyska przydomek Newskiego? :)

Zdaje się, że wielki świat w końcu dostrzegł moje istnienie. :D

@Grewest

Nie mam pojęcia. Ale może Moskal będzie wiedzieć - on lubi te klimaty. :p

20. Zoor

Zoor Ideolog gender

Sam patriarcha... uwięź go i poświęć Odynowi!

21. de Mont Salvy

He, he, klecha już siedzi w ciemnicy i czeka na swój los. :D

22. moskal

moskal Опричник

Tylko legalne rozwody i konkubiny. W plikach gry ma opis o Wielkich Świętych Wojnach oraz Inwazjach, ale skoro nie może mieć przywódcy religijnego i to de facto nie istnieje. Flavouru także nie posiada - ot herezja-zapchajdzióra. Judaizm ma przynajmniej trzy decyzje (biba, restauracja Izraela oraz odbudowa Świątyni Salomona) oraz notoryczne eventy o zdolnych, żydowskich doradcach. A że może powstać przywódca religijny to i Wielkie Święte Wojny oraz Inwazje są normalnie dostępne. No i trochę z religijnych eventów ogólnych chrześcijańsko-muzułmanskich także dotyka judaizm (o ile ma się SoA, a DMS chyba ma skoro chce się judaizować).

Sprzedać - z Basileusem konfliktować nie ma co się a zastrzyk gotówki się przyda, skoro za ok. 50 lat planujesz judaizację (a przez to i feudalizację).

Ostatnia edycja: 20 Grudzień 2015
    Grewest lubi to.
  23. de Mont Salvy

Sprzedaż też jest kusząca. Jaka szkoda że nie można najpierw ukatrupić a potem sprzedać ciała za tyle złota czy srebra ile waży trup. W ogóle Paradox nie myśli o pięknych legendach chrześcijańskich. :p

24. kubilaj2

kubilaj2 Znany Wszystkim

Co do Wojciecha, to mam kiepską wiadomość. Mało prawdopodobne, żeby ciało świętego było do rozpoznania w XI wieku(bezgłowe, dodajmy), więc Prusowie położyli jakieś wielkie truchło. BTW, rozważyłeś moją propozycję pójścia na zachód?

25. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Pójście na zachód jest kiepskim pomysłem, lepiej nie trigerować Deus Vult i krucjat za wcześnie. Walka z krzyżowcami jest ciężka i nieopłacalna, lepiej dać to kukulcze jajo jakiemuś innemu władcy i niech on sobie z nim radzi.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie