Panzer campaigns - czyli nie całkiem historyczne bitwy

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Warzkins, 1 Marzec 2015.

1. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Kiedy Generał Zima się obudzi i zacznie rzucać prezenty?

2. Warzkins

Warzkins Ten, o Którym mówią Księgi

Mam nadzieje, że jak najpóźniej bo już teraz tempo natarcia np piechoty to 1-2 heksy na ture... I to wtedy kiedy nie ma oporu

3. Drakensang

Z innych sugestii to daj jakiś bardziej czerwonany albo inne łatwy do zauważenia kolor, bo biały na szarym jest niezbyt widoczny.

4. Warzkins

Ale żę linia frontu jest niewidoczna czy co? :p chętnie poprawie jak mi dokładnie powiesz co

5. Drakensang

Biała linia frontu fajnie wygląda jak jest wiosna/lato, ale jak jest zima to jest ciężka do zauważenia. Zobacz jakby np. jaskrawe kolory wyglądały, albo taki czerwony.

6. Warzkins

Część 11
    16 Listopada 1941

Po chwilowym nocnym odpoczynku, do ponownego marszu ruszyły dywizje na południe od Kalinina i nieopodal Możajska, zacięte walki toczone były również w okolicach Tuły. Radzieckie kontrataki z poprzedniego dnia zostały odparte i większość sowieckich jednostek cofnęło się na swoje pozycje wyjściowe.
    Operacja Tajfun przebiegała pomyślnie jeśli spojrzeć na straty po stronie sowieckiej, jednak tempo natarcia spadało już od pierwszych godzin, przez cały 16 listopada oddziały niemieckie nie oddaliły się zbytnio od swoich pozycji wyjściowych. Po południu tego samego dnia zaczęły napływać informacje o jednostkach sowieckich które zostały w jakiś sposób pominięte w czasie ataku i teraz szaleją na tyłach niemieckich dywizji..
    Zlokalizowano 3 takie zgrupowania(oznaczone na mapie żółtymi kółkami) które po weryfikacji przez lotnictwo okazały się brygadami pancernymi…
    Sukcesem dnia było rozszerzenie przyczółka na południe od Nowofamińska i przygotowanie do dalszego natarcia w tamtym kierunku.
    Złe a nawet bardzo złe wiadomości doszły do sztabu najwyższego dowództwa dopiero w nocy 16 Listopada, niemal wszystkie rzeki zamarzły, temperatura zaczęła gwałtownie spadać a pogoda znacznie pogorszyła dosłownie z godziny na godzinę, w momencie niemiecka linia frontu została przedziurawiona w wielu miejscach opierała się o rzeki i nie było tam żadnych jednostek do ewentualnej obrony przed sowieckim atakiem…

Czarnym kolorem oznaczona jest aktualna linia frontu, biała to pozycje wyjściowe z 15 listopada.

Kalinin, miasto ciągle nie jest zdobyte w 100 %, sowieckie kontrataki skutecznie odrzuciły żołnierzy z 36. Dywizji zmotoryzowanej. Na mapie także zamarznięta Wołga..

Luka w radzieckiej lini frontu w którą wdzierają się niemieckie dywizje na południe od Nowofamińska. Rosjanie rzucili w ten rejon 2 brygady pancerne, pod Klenowką lada godzina, mogło dojść do potężnej bitwy pancernej.

Zbliżenie na odcinek frontu na wschód od Tuły, tutaj sowieci także podciągają swoje brygady pancerne, na dodatek wsparcie artyleryjskie mają tutaj największe nawet kilkukrotnie większe niż na odcinku moskiewskim.

7. Drakensang

Dużo lepiej widać te linie na mapie.

8. Warzkins

Właśnie wyczytałem, że AI przy dłuższych niż 100 tur kampaniach wariuje i nie ogarnia bo gra została, przystosowana do gry człowiek vs człowiek, więc jest taki suwak w grze który daje ileś procent przewagi botowi, nie wiem czy go przesunąć o pare % bo jest na 0 czy już dokończyć i liczyć że AI jednak nie będzie samo pchało się w okrążenie jak to miało miejsce w jednej z tur, kiedy cała brygada pancerna tak się wepchała w moje pozycje że sama się okrążyła i została zniszczona..

9. Drakensang

Daj to na 5%, jak dalej będzie zbyt łatwo daj na 10%.

10. Zahar

Zahar User

Na jakim poziomie Niemcy mają zaopatrzenie w tej kampanii?

11. Warzkins

Chodzi Ci o to okno dialogowe? To od 25 dużo punktów reszta 60 i kilka 80, jednak zazwyczaj brak paliwa czy amunicji jest problemem w każdym dniu czyli co kilka tur a w przypadku czołgów nawet po 4 na 9 tur na dzień albo i więcej.
    Postanowiłem dac botowi 2 % przewagi czy jak to się zwie i nie używać artylerii, strzela ona tylko w obronie kiedy bot ewentualnie atakuje, jednak jest to automatyczne.

12. Warzkins

Rozegralem jeszcze kilkanaście tur jakieś 2 dni naprzód i spojrzałem czy robi bot i znów jest to samo co z Budapesztem... Ta gra jest chyba rzeczywiście tylko na człowiek kontra człowiek lub potyczki z botem na małych scenariuszach, nie wiem co robic dalej naprawdę.. Jeśli ktoś chce zagrać multika prosze o Priva i może chociaż z tego uda się sklecić jakis mini AAR a jak nie no to temat chyba będzie zmierzał do zamknięcia :(

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie