Patch 1.2

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez Nemesis13, 4 Wrzesień 2009.

1. Modes

Modes Znany Wszystkim

"... i dodane nowe" - zapomniales dodac ;)
    Nie dosc ze sa duze problemy z kompatybilnoscia patcha 1.2 to zmienil czestotliwosc handlu i niejednemu sie teraz zdarza ze niektore panstwa pod kontrola AI po kilku latach maja 0 rare/metalu/oil (np. niemcom).

2. Pixel

Pixel Znany Wszystkim

Sciagnalem patcha i jak dla mnie to gra nic nie przyspieszyla, a nawet bym powiedzial ze zwolnila.
    Przewijajac mape tak samo sie tnie, nie wazne na jakim jest oddaleniu. A jak sie kliknie na glowny HQ to trzeba kilka sek. czekac az sie kliknie i pojawia sie jednostki podległe temu HQ

3. Tomski

Tomski Aktywny User

Trzeba więc grać na kompie bardziej zbliżonym do minimalnych wymagań gry.

4. ptaku

ptaku User

Co do predkosci, gram ZSRR od '36 smiga ladnie ok 3 sekund dzien do wybuchu wojny w Azji... wtedy drastyczne spadek do 10 sekund na dzien. Japonia cos tam walczy, sytuacja sie ustabilizowala i predkos gry znowu ladna ok 4 sekund na dzien do '39 kiedy to wybucha wojna w Europie i znowu spada plynnosc gry. Dla porownania na 1.1c i malych modyfikacjach gra od '36 ok 3,5-4 sekund na dzien w '39 (wojna) 5-6 sekund do '43 ok 7-8 sekund na dzien
    Cos tu jest nie tak. W samej grze sporo poprawek.

5. Doki

Doki User

witam, w jakiej kolejności należy instalować patche?
    1.1 >> 1.1c >> 1.2 może tak być?

które z nich są kompatybilne z oryginalną wersją PL od cenegi? z tego co czytam 1.2 na bank nie -> więc jeśli wyjdzie kompatybilne 1.2 to ściągać to od cenegi, czy z launchera czy skąd?

Dyskusja o HoI3 przeniesiona do tematu ogólnego.

Dżemik

6. Modes

Modes Znany Wszystkim

Jak masz wersje polska to:
    1. Instalujesz gre
    2. Grasz

Jak masz wersje angielska:
    1. Instalujesz gre
    2. Instalujesz patcha 1.2
    3. Grasz.

Jak masz wersje polska ale chcesz zagrac z patchem 1.2 to:
    1. Instalujesz gre
    2. Instalujesz patcha 1.2
    3. Przy starcie gry wybierasz jezyk angielski
    4. Grasz

Ps. Na wersji polskiej nie pograsz w multiplayera z nikim kto posiada wersje angielska (sciagana czy tez pudelkowa). Wersja polska ma jeden dodatkowy plik co calkowicie zmienia checksum (nawet jak uruchamiasz na angielskiej wersji jezykowej)

7. flodA

flodA Znany Wszystkim

serio mówisz?? przecież to totalna paranoja...

8. Krisus1

Krisus1 Ten, o Którym mówią Księgi

Czy sprawdzałeś, czy gra chodzi po polsku w wersji 1.2? Ja próbowałem tego samego z tym, że zostawiłem większość polskich plików ponieważ niczym się nie różnią poza tym, że z cenegi zawierają tylko język polski i angielski (linijki z komendami się zgadzają sprawdzałem edytorem do porównywania plików "compare it") i niestety zawiesza mi się na wczytywaniu historii :(

9. Doki

Doki User

spróbuj skopiować całe foldery localisation i fonts

10. DRACOOLLA

DRACOOLLA Aktywny User

Musiałeś sobie coś pomieszać...w plikach localisation czasem trzeba coś podmienić, bo p-dox zamieszał .
    z tego co wiem patch nie zmienia nic w folderze fonts (po wypakowania patcha folder pozostał "pusty" ^_^
    u mnie gra śmiga..mam tylko 2 błędy w wyświetlaniu komunikatu: o zmianie ministra i gdzieś jeszcze, nie pamietam i nie chce mi się szukać dlaczego, bo mi nie przeszkadza.
    Gra oczywiście chodzi ( i wyświetla sie jako spatchowana do wersji 1.2). Zarówno na starym save, jak i od nowa rozgrywka polską od 1936-1939r.

11. Krisus1

Krisus1 Ten, o Którym mówią Księgi

Udało mi się w końcu spolszczyć wersję 1.2 - wcześniej nie dokładnie sprawdzałem pliki.
    Reasumując:
    Aby spolszczyć patcha 1.2 do wersji Cenegi trzeba zmodyfikować oryginalne pliki textowe: diplomacy, diplomatic_messages, gold, orders, technology i v2 - zmian nie jest aż tak dużo, najwięcej w pliku technology, a v2 dotłumaczyć. Można to zrobić metodą DRACOOLLA - wpisując kolumny polskie przeglądając w excelu, lub jeśli ma się jakiś program do porównywania tekstu - porównując w notatniku (tak moim zdaniem jest szybciej). Pozostałe pliki można całkowicie skopiować z oryginalnej wersji.

12. Kype

Kype User

Czy u Was po wgraniu najnowszego patcha dowódcy sami dołączają do dywizji? Zarówno z zaznaczonym jak i odznaczonym "auto-assign leaders" muszę wszystko ręcznie dodawać.

13. arc

arc User

Auto-assign działa tylko podczas rozmieszczania jednostek z puli wybudowanych. Tak było również w patchu 1.1. Jeśli rozmieścisz nowo zbudowane jednostki z wyłączoną Auto-assign, a następnie znowu włączysz. Opcja nie zadziała i będziesz zmuszony wszystko dodawać ręcznie.

Tak apropo. Czy wie ktoś dlaczego gra podczas ręcznego dodawania dowódców niesamowicie zwalnia? Gdy robi się to dla kilku dywizji to jest jeszcze ok. Ale gdy chce się masowo przydzielić dowódców do kilkudziesięciu dywizji, gra z każdą kolejną dywizją myśli coraz dłużej. Na wywołanie okna dowódców trzeba czekać kilka sekund :???: Nie chodzi to o zatrzymanie upływu czasu, lub jego brak - sprawdziłem że to bez znaczenia.

14. elektroo

elektroo User

Mam to samo, wczytanie listy dowodcow np. dla Bułgarii trwa realtywnie krótko ale wczytanie listy grajac Niemcami to jakas katorga...

15. gentel-men

gentel-men Ten, o Którym mówią Księgi

Tak się kończą eksperymenty z nową "lepszą" grafiką przy kiepskich programistach. Gdyby ludzie na forum P-doxu po tych kilkunastu przedpremierowych screenach i filmikach pisali że jest źle zamiast "Awesome!" to może teraz było by lepiej. Nie rozumiem jak można patrzyć na g***o i nie widzieć że to g***o. Widać było że gra ma poważne braki. Choćby w mapie. Ale nie, wszystko było "Awesome!". No i teraz wyszło.

Ciekawi mnie co tam z tymi dupo-lizami beta testerami. "Podziękował" im ktoś na forum P-doxu za beta testy? Dżon powinien ich zatrudnić w swojej firmie. Partacze zasilili by skład partaczy.

A wracając do tematu niezgodnych wersji. Pisał ktoś do Cenegi czy mają zamiar poprawić niewłaściwą wersję gry między wydaniami Cenegi a Paradoxu? Bo widzę że się zapowiadają ciekawe gry po sieci. Wcale bym się teraz nie zdziwił jak posiadacze oryginalnej polskiej wersji zaczną ściągać piracką angielską aby móc pograć z innymi graczami.

16. Doki

Doki User

posiadanie kopii nośnika jest legalne, jeśli się ma oryginalną wersję - teraz kwestia, czy inna wersja językowa to już inny produkt

17. Virtus

Virtus Ten, o Którym mówią Księgi

Na forum Paradoxu fanoboys zazwyczaj milkną po dwóch trzech dniach od wydania patcha, teraz sporo tematów to narzekanie, wishlist dla przyszłych patchy.
    A beta testy to oni zawsze mieli do niczego, zamiast zaproponować kilku osobom z ich forum czy to wiki co zajmują się jakimiś analizami gry by zostali beta testerami to robią wielką ściepę. Niby wybierają beta testerów według jakichś kryteriów, ale kiepsko im to zazwyczaj wychodzi.

18. Hextor

Hextor User

Na serio? Jeżeli tak to wogole nie opłaca się polskiej wersji kupować. :roll:

19. Micha

Micha Aktywny User

Chyba że wszyscy gracze bedą mieli wersje PL :)

20. Walker

Walker Ten, o Którym mówią Księgi

Zanim napiszesz coś mądrego wejdź na forum pdoxu i poczytaj je trochę....

21. gentel-men

gentel-men Ten, o Którym mówią Księgi

Właściwie ten tekst dotyczył HoI3 przed premierą a nie teraz (poprawiłem). To że teraz wszyscy wytykają im błędy to ja widzę. Ale nikt nie miał odwagi tego zrobić przed ukazaniem się gry. Nawet na screenach i kilku filmikach pokazowych było widać że mapa będzie zła, nie będzie auto sliderów.

22. Wraz z zainstalowaniem 1.2 pojawił mi się problem z handlem. Nie bawię się w to osobiście i zlecam to AI (AI Control) + zaznaczona opcja Automate Trade. Mimo tego nie AI nawet nie próbuje nawiązywać umów handlowych. Gram Niemcami od `36. Czy ktoś z was może się z tym spotkał?

23. Modes

Modes Znany Wszystkim

Strategia programistow Paradoxu, zeby ich nie wylali to ci poprawiajac jakies bugi tworza nowe. W ten sposob caly czas sa potrzebni :p

To jest blad. Zainstaluj ten mod, powinien troche pomoc -> http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=428764

24. Dzięki piękne za szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Dziękuj za pomocą gwiazdki lub przez wpis w profilu użytkownika.
    Biedrona

25. ungarer

ungarer Aktywny User

Czy po zarejstrowaniu gry na stronie Cenegi, jest lub będzie dostępny patch 1.2 w wersji pl?Jeśli nie to proszę o pomoc w dostosowaniu patcha 1.2 do wersji pl.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie