Problemy ze sprzętem (all questions and help)! old

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Syrus, 23 Luty 2009.

1. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Po przeszukaniu folderu z GIMPem doszedłem do dziwnego wniosku, że w folderze Setup jest plik o dziwnej nazwie "unins000".

To chyba będzie uninstalka.

@Madlok: Ja też tak miałem, ale tylko w przypadku .png i tym podobnych. (nie miałem przy .bmp)

Koniec tematu.

Madlok, łap repa.

2. Milven

To znowu ja, niestety. I znowu z GIMPem.

Program działa, ale np. jak zrobię zrzut okna czy ekranu (w tym wypadku "Mój komputer") to kolory są oddane inaczej, przykładowo ta niebieska belka po lewej stronie z "Zadaniami systemowymi" , "Szczegóły", itp. to niebieski kolor w gimpie jest bardziej... fioletowy?

Wiecie, co nie tak?

EDIT: Poradziłem sobie. W preferencjach był ustawiony (w "Zarządzaniu kolorami") tryb "Z zarządzaniem kolorami". Wystarczy wyłączyć.

3. Elaith

Elaith Nowy

W programach graficznych masz przyjęty zazwyczaj jakiś profil kolorystyki.
    Problem u Ciebie polega na tym, że w monitorze też możesz ustawić profil kolorystyki.
    Jeśli są różne, ten sam kolor w RGB czy CMYK może się inaczej wyświetlać.

Musisz dobrze skalibrować monitor i program, najlepiej tak, aby wyświetlane kolory najlepiej odzwierciedlały ew. wydruk.

4. robak

robak Guest

Ma pewien problem.
    W czerwcu spalił mi się router OvisLink WL-1600GL. Wówczas nie wiedziałem na 100%, że uległ spaleniu i znajoma wzięła go do swojej pracy pokazać go informatykom. Stwierdzili oni, że router i zasilacz uległ spaleniu, przy czym zasilacz mi rozwalili, wyrwali cały kabel nie wiem czemu. Wysłałem teraz router na gwarancji i każą mi żebym dosłał koniecznie jeszcze zasilacz. Jestem teraz w kropce co zrobić. Kupić nowy zasilacz jakiś i im dosłać i się może nie kapną, że to nie od kompletu, czy coś innego doradzacie? Zasilacz od kompletu miał oznaczenia:
    Model: DSA-5W-05 AEU
    INPUT: 200-240V ~50/60Hz
    Output: +5V ---- 1A

Mam w domu zasilacze z pasującym wtykiem, ale o Output: 9V na przykład. Czy będzie to stanowić jakiś problem w działu urządzenia?

I jaką radę mielibyście dla mnie z tym całym fantem.

5. Madlok

Madlok Guest

Zasilacz pewnie miał na sobie nazwę producenta rutera, więc prawdopodobnie się kapną. Ale nie wykluczam, że mogliby się też nie kapnąć. Ja bym spróbował poskładać oryginalny zasilacz do kupy, dodając części z jakiegoś podobnego zasilacza. Na pewno nie mówić, że używasz innego zasilacza, to już lepiej powiedz, że akurat dzisiaj pies ci go zjadł, ale tak to cały czas działał.

6. robak

robak Guest

Wie ktoś może co odpowiada w Windowsie za obsługę np.: skrótów klawiszowych Fn, wyłączyłem coś i teraz przy każdym uruchomieniu lapa muszę od nowa instalować oprogramowanie odnośnie tych skrótów?

7. Milven

Mój ojciec zmienił umowę z TP na neostradę 6 mega i telewizję SAT. Dziś przyszedł talerz, dekoder i livebox. Czy ten livebox jest potrzebny? Bo komputer jest u mnie w pokoju, a telewizor w pokoju obok, a kable będą za krótkie, by spiąć kompa, liveboxa i tuner.

Możecie coś poradzić? Czy ten złombox jest konieczny?

EDIT: Problem rozwiązany - liveplug wystaczy.

8. Świerszczu

Świerszczu Guest

@Robak: na mojej (stareńkiej) klawiaturze po wciśnięciu magicznego klawisza turbo się Fn wyłączały.

9. Milven

Czy iPod może odtwarzać pliki .lrc? To te takie z tekstami piosenek i tagami, kiedy dana linijka ma byc pokazana(coś jak w karaoke)?

10. Milven

Jakie jest wejście na słuchawki w iPodzie nano 5G? Bo chcę sobie kupić Creative Fatal1ty Gamingale coś widzę, że Creativy mają tylko USB.

11. Madlok

Madlok Guest

Wszystkie ipody mają wejście 3,5 mm jack.

12. Raulek

Raulek Guest

Mój problem dotyczy grafiki i sieci. Wygląda to mniej więcej tak, że w grach po pewnym czasie jakby psują się tekstury(różnie - w Crysis po 10 sekundach, w Left4Dead po 30 sekundach, ale np. w World of tanks różnie, może pochodzić nawet godzinę i nic się nie stanie, a może nawet się nie włączyć, tylko od razu wywala do bluescreen z błędem w pliku nv4_disp). Jednak wystarczy tylko wyłączyć grę i wszystko jest OK. System działa normalnie, nic się nie dzieje. I analogicznie jest z siecią, kiedy łącze jest obciążone to nagle gg się wyłącza, pojedyncze strony nie chcą się załadować i muszę je odświeżać, choć internet jako taki działa.

Sprawdziłem u kumpla kartę grafiki, dzieje się to samo co u mnie - wniosek prosty - do wymiany.

Jednak z ciekawości sprawdzić chciałem też RAM, więc wyjąłem jedna kość. Wynik był zaskakujący - grafika pracuje stabilnie. Czasem wywala tekstury, ale to raczej kwestia godziny, nawet więcej. Jednak blue screena nie zobaczyłem ;)

No i jak to zinterpretować?

PS. Stery zamieniałem wielokrotnie, na starsze, nowsze, najnowsze. Robiłem formaty.

Co jest nie tak z siecią?
    Może problem tkwi w płycie głównej lub coś nie tak z zasilaczem.

13. Thomas

Thomas Guest

Sprawdź wszystkie kości pamięci memtestem.

14. Maciey

Maciey Guest

Jak ustawić w Viscie by inny niż zielony port od dźwiękówki nadawał dźwięk? (Zielony mi się zepsuł). W opcjach dźwięk w panelu sterowania tylko pod zielonym mogę wybrać głośnik. Softu żadnego nie widzę od dźwiękówki.

15. Milven

Mam Neostradę 6 mega z Liveboxem i znów pojawił się u mnie problem dużego pingu i małej prędkości, które obecnie wynoszą prawie 800 ms i 1500 kbps.

Możecie pomóc? Bo inaczej ojciec zrobi mi inkwizycję na kompie, spalając wiele ważnych rzeczy.

Jakby ktoś się znał na logach z HiJackThis, to proszę:

Kod:
    Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4
    Scan saved at 12:40:56, on 2011-01-16
    Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18702)
    Boot mode: Normal

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE
    C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
    C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe
    C:\Program Files\ScanSoft\PaperPort\pptd40nt.exe
    C:\Program Files\Common Files\Java\Java Update\jusched.exe
    C:\Program Files\Brother\ControlCenter3\brccMCtl.exe
    I:\iTunes\iTunesHelper.exe
    C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe
    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\Livebox\Launcher\Launcher.exe
    I:\Nokia PC Suite\Nokia PC Suite 7\PCSuite.exe
    C:\PROGRA~1\COMMON~1\France Telecom\Shared Modules\AlertModule\0\AlertModule.exe
    C:\Program Files\Livebox\systray\systrayapp.exe
    C:\Program Files\Livebox\connectivity\connectivitymanager.exe
    C:\Program Files\Livebox\connectivity\CoreCom\CoreCom.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\AppleMobileDeviceService.exe
    C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
    C:\PROGRA~1\COMMON~1\France Telecom\Shared Modules\FTRTSVC\0\FTRTSVC.exe
    C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexingService.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
    C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexStoreSvr.exe
    C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
    C:\Program Files\PC Connectivity Solution\ServiceLayer.exe
    C:\Program Files\PC Connectivity Solution\Transports\NclUSBSrv.exe
    C:\Program Files\PC Connectivity Solution\Transports\NclIrSrv.exe
    C:\Program Files\PC Connectivity Solution\Transports\NclRSSrv.exe
    C:\Program Files\Livebox\connectivity\CoreCom\OraConfigRecover.exe
    C:\PROGRA~1\COMMON~1\France Telecom\Shared Modules\FTCOMModule\0\FTCOMModule.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashSimpl.exe
    C:\Program Files\Livebox\LiveboxUtilities\liveboxutilities.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    I:\Gadwin\PrintScreen\PrintScreen.exe
    D:\Bit Comet\BitComet\BitComet.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    I:\HiJackThis\HiJackThis\Trend Micro\HiJackThis\HiJackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.neostrada.pl
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    R3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\Program Files\Livebox\SearchURLHook\SearchPageURL.dll
    O2 - BHO: AcroIEHelperStub - {18DF081C-E8AD-4283-A596-FA578C2EBDC3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelperShim.dll
    O2 - BHO: Groove GFS Browser Helper - {72853161-30C5-4D22-B7F9-0BBC1D38A37E} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\GRA8E1~1.DLL
    O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll
    O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll
    O2 - BHO: SMTTB2009 - {FCBCCB87-9224-4B8D-B117-F56D924BEB18} - C:\Program Files\HyperCam Toolbar\tbcore3.dll
    O3 - Toolbar: HyperCam Toolbar - {338B4DFE-2E2C-4338-9E41-E176D497299E} - C:\Program Files\HyperCam Toolbar\tbcore3.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /installquiet
    O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [GrooveMonitor] "C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [SSBkgdUpdate] "C:\Program Files\Common Files\Scansoft Shared\SSBkgdUpdate\SSBkgdupdate.exe" -Embedding -boot
    O4 - HKLM\..\Run: [PaperPort PTD] C:\Program Files\ScanSoft\PaperPort\pptd40nt.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [IndexSearch] C:\Program Files\ScanSoft\PaperPort\IndexSearch.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [BrMfcWnd] C:\Program Files\Brother\Brmfcmon\BrMfcWnd.exe /AUTORUN
    O4 - HKLM\..\Run: [SetDefPrt] C:\Program Files\Brother\Brmfl06a\BrStDvPt.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [ControlCenter3] C:\Program Files\Brother\ControlCenter3\brctrcen.exe /autorun
    O4 - HKLM\..\Run: [ORAHSSSessionManager] "C:\Program Files\Livebox\SessionManager\SessionManager.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Common Files\Java\Java Update\jusched.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
    O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] "I:\iTunes\iTunesHelper.exe"
    O4 - HKCU\..\Run: [BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}] "C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe"
    O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [PC Suite Tray] "I:\Nokia PC Suite\Nokia PC Suite 7\PCSuite.exe" -onlytray
    O4 - HKCU\..\Run: [AlcoholAutomount] "I:\Alcohol\Alcohol 120\AxAutoMntSrv.exe" -automount
    O4 - HKCU\..\Run: [PCSpeedUp] "C:\Program Files\Przyspiesz Komputer\PCSpeedUp.exe"
    O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
    O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
    O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
    O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
    O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: Wyślij do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\ONBttnIE.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Wyślij &do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\ONBttnIE.dll
    O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\REFIEBAR.DLL
    O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O16 - DPF: {D27CDB6E-AE6D-11CF-96B8-444553540000} (Shockwave Flash Object) - http://fpdownload2.macromedia.com/get/shockwave/cabs/flash/swflash.cab
    O16 - DPF: {E6F480FC-BD44-4CBA-B74A-89AF7842937D} (SysInfo Class) - http://content.systemrequirementslab.com.s3.amazonaws.com/global/bin/srldetect_cyri_4.3.1.0.cab
    O18 - Protocol: grooveLocalGWS - {88FED34C-F0CA-4636-A375-3CB6248B04CD} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\GR99D3~1.DLL
    O22 - SharedTaskScheduler: Moduł wstępnego ładowania interfejsu Browseui - {438755C2-A8BA-11D1-B96B-00A0C90312E1} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll
    O22 - SharedTaskScheduler: Demon buforu kategorii składników - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll
    O23 - Service: Apple Mobile Device - Apple Inc. - C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\AppleMobileDeviceService.exe
    O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
    O23 - Service: avast! Antivirus - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
    O23 - Service: avast! Mail Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
    O23 - Service: avast! Web Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
    O23 - Service: Usługa Bonjour (Bonjour Service) - Apple Inc. - C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
    O23 - Service: France Telecom Routing Table Service (FTRTSVC) - Unknown owner - C:\PROGRA~1\COMMON~1\France Telecom\Shared Modules\FTRTSVC\0\FTRTSVC.exe
    O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
    O23 - Service: Usługa iPod (iPod Service) - Apple Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
    O23 - Service: Java Quick Starter (JavaQuickStarterService) - Sun Microsystems, Inc. - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
    O23 - Service: NMIndexingService - Nero AG - C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexingService.exe
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (nvsvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
    O23 - Service: ServiceLayer - Nokia - C:\Program Files\PC Connectivity Solution\ServiceLayer.exe

--
    End of file - 9757 bytes

16. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Ja na SoundBlasterze ze sterownikami Kx ustawiłem sobie out na czarne wyjście (opcja 'zamień przód z tyłem'), podobno lepsza jakość dźwięku. Ale nie spotkałem się w innych sterownikach z możliwością takiego ustawienia.

17. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

nie chce zakladac nowego watku a mam pytanie.
    Padla mi drukarka (wielofunkcyjna) i chcialbym kupic jakas nowa. Zastanawiam sie nad czarno-biala laserowa (ze skanerem).
    Znacie jakies dobre oferty?

18. btf

btf Guest

Wszystko co znajomi mieli wielofunkcyjne, padlo po roku, poltora.
    Sam mam drukarke bez zadnych bajerow a dziala juz pare dobrych lat, w dodatku atramentowa. :)
    Wiec nie wiem, moze sie cos zmienilo, tez chetnie poslucham w sumie.

19. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Wiem że stary post, ale może odpowiem na powyższe... chociaż, aby rozwiać wątpliwości w kwestiach urządzeń wielofunkcyjnych jakie zasiał btf w swoim postcie, podsumowującym że "ogólnie wielofunkcyjne urządzenia są "be"" ;)

hm - może niekoniecznie tak jest z każdym sprzętem i nie jest to zasadą że wielofunkcyjne to szybciej padnie.
    Jak we wszystkim niestety raczej jest zasada tanie = kiepskiej jakości podzespoły i niestety to się sprawdza.
    Nie ma się więc co dziwić, że drukarka atramentowa ze skanerem i faksem w okolicach ceny w miarę dobrej drukarki (na zasadzie, bo za 250 zł tylko), zarówno ekonomicznie wychodzi później drożej (ceny tuszy za 1 ml), jak i dzieją się "dziwne rzeczy" w podzespołach.

Ja osobiście główną zasadę miałem przy wyborze zarówno zwykłych drukarek, jak i urządzeń wielofunkcyjnych taką, że w miarę dobry sprzęt nie może kosztować "prawie 0 zł". (czyli być tańszy niż później kardige do niego) i jakoś nigdy się nie naciąłem - ta sama zasada dotyczy się laserówek, bo nie oszukujmy się - nie będzie tym samym wielofunkcyjny samsung za 600 zł, co ricoch / kyocera czy xerox za 5 czy 10 tyś... bo i koszt wydruku 1 strony inny, jak i też obciążenie możliwe inne, a co za tym idzie jakość podzespołów także inna - a;e to także wsio w miarę potrzeb.

bft co do atramentówki jeszcze wielofunkcyjnej - to np. ja omijałem wszelkiego typu oferty hp i innych w stylu "drukarka ze skanerem za niecałe 300 zł" i po prostu kupiłem brothera - chodzi jak złoto (i to mocno używana na co dzień) już 2 lata, ale niestety kosztowała 2x tyle co owy HP... zresztą owy HP (zresztą wszystkie moje poprzednie przed brotherem były HP, ale z tej serii photo, a nie desk i zawsze chodziły kilka lat i sprzedawałem je jeszcze dalej jako używane i u kupujących także chodziły x czasu) też ma rożne klasy owych sprzętów, ale niestety większość łasi się na ten tani złom, który wytrzymuje tyle co ma gwarancji.
    Coś za coś - niestety jakość nie idzie w parze z niską ceną sprzętu.

do jakiej ceny?
    Bo dobre to się zaczynając od ok. 6tyś. (kwestia kto co rozumie przez dobrą).
    Mówiąc krótko określ max cene i potrzeby (LAN, duplex, rozdz skanera, fax, , itp).

20. finker

finker Ten, o Którym mówią Księgi

Pomyślałem, że zanim sam zacznę grzebać w internecie, zapytam najpierw na swoim podwórku, a nuż ktoś mi pomoże :)

Problem:

Od jakichś dwóch tygodni system/komp mi się wali. Jakie objawy? Różnie - blue screen, nagły czarny monitor (komp wciąż na chodzie, tylko monitor, myszka i klawiatura "gaśnie") - nigdy zwiecha, zawsze wyłączenie systemu, ale nie restart, bo komp sam nie startuje. Muszę go wtedy wyłączyć - poprzez przytrzymanie przycisku Power. Po czym mogę spróbować włączyć.
    Próbować, bo niezawsze startuje od razu. Czasem nie ładuje się bios, czasem staje na planszy Biosu, czasem nie startuje windows.

Na początku myślałem, że to zasilacz. Był 350W. Więc wymieniłem zasilacz i grafikę. Teraz mam 500W. Przy okazji postawiłem nowy system. Wydawało się, że problem przeminął. Przed dwa dni w nowej konfiguracji i na świeżym systemie komp działał bez zarzutu. Do czasu, dziś przy przeglądaniu... m.in forum ;) znów zaliczył zgon. Potem znów był problem z uruchomieniem. Mam wrażenie, że pomaga odłączenie źródła zasilania, przed startem. Gdy w końcu się udało, podziałałem chwilę i problem się powtórzył. Dodam, że komp nie był obciążony - to znaczy nie grałem.

Chwilę temu przeskanowałem najpierw dwie kości Ramu oddzielnie Memtestem, potem 4 kości (4GB). Testy nie wykazały błędów.
    Zostaje dysk twardy, procesor, dysk twardy. Bądz software...

Nie chcę po kawałku wymieniać teraz kompa, więc wolałbym zlokalizować problem. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Względnie czy ktoś zna jakieś programy do testowania poszczególnych komponentów?

21. Raulek

Raulek Guest

Po kolei podłączaj kolejne komponenty do innych komputerów. Jak na innym będzie problem znaczy, że masz już sprawcę ;)

22. maciejl20

maciejl20 Zbanowany

To może być wina płyty tzn tego w co wpinasz grafe , pamieć itd.
    Jak jest walnieta to może np 10x sie właczyć normalnie a za 11 ani ruszy i bedziesz miał to co opisujesz.
    Sam tak miałem i była winna płyta.

23. finker

finker Ten, o Którym mówią Księgi

Do tego też się skłaniam....
    Ale zanim się zdecyduje na wymianę, chciałbym mieć pewność, że to nie na przykład dysk twardy. Ale skoro czasem i bios nie hula, to dysk jest w porządku.

24. Maciey

Maciey Guest

Zawsze przed zakupem można zanieść do serwisu i niech to zdiagnozują, będzie taniej. U mnie np. nie od razu wykryli zniszczenie grafiki (jej części), co z resztą zdiagnozował na odległość jeden z użytkowników Wayofwar.

25. maciejl20

maciejl20 Zbanowany

Czasem jak dysk pada to też tak wariuje jak opisałeś że raz widzi bios raz go nie widzi, robi blue screen bez powodu itd.
    Tyle że dysk łatwiej zmienić niż płyte.

Bo tacy experci siedza w tych serwisach że czasem z partycjami maja problem.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie