Problemy ze sprzętem (all questions and help)! old

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Syrus, 23 Luty 2009.

1. Elaith

Elaith Nowy

Niewiele.
    Nowych 17" LCD praktycznie już się nie sprzedaje, a te które znalazłem kosztowały w granicach 400 zł.

A Twój jest w końcu używany.

Jeśli utargujesz 100 zł, to IMHO zrobisz dobry deal.

2. Alojzius Pendergast

Alojzius Pendergast Znany Wszystkim

OK. danke. Mam możliwośc kupić nowego NECa 22 cale za 540zł.To jest dopiero dobry deal :)

3. Mam pewien problem

Od miesiąca mam windowsa 7 i mam kłopot ze sterownikami. Zainstalowałem wszystkie sterowniki pomyślnie. Większość była dla XP jeden był nawet dla 2000.Wszystko git pomijając to że mam
    bardzo ładne okna oraz pasek zadań. Sprawdziłem co może być problemem. Wynik to "Zaktualizuj sterowniki karty graficznej" które obsługują WDDM. Ściągnałem ze strony ATI dla win7 32bit. Ale to były dla visty.Zainstalowałem takie dziadostwa do "aktualizacji sterowników" itp. ale nie zainstalowały się sterowniki.Próbowałem jeszcze raz. I nic. Mam kartę graficzną z jaskinii neardentalczyka a mianowicie Radeon 9600 (wcześniej miałem Saphire 2600 HD XT ale padła)i pytanie brzmi: Czy mogę znaleźć sterowniki i cieszyć się Aero glass czy może jednak stery dopasowane do win7 i mojej karty nie istnieją i będe używał Aero basic?

4. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Do powyższego dodam tylko, że:
    Po 1sze sterowniki od XP nie są zgodnie ani z vista, ani z Win7 (która jest zmodyfikowaną vistą)
    Sterowniki od vista można instalować na win7 - bo to praktycznie te same systemy
    takowy wymaga, aby karta obsługiwała directx 9
    2gi warunek aby nie był to system bez obsługi w/w - a więc vista czy Win7 Home Basic - te nie obsługują (premium i powyżej już tak)

5. adammos

adammos Guest

Co może być powodem tego, że użycie procka mam cały czas na 100%, nawet jak nic nie robię?

6. Dżemik

Dżemik Guest

Być może to wirus albo trojan. Kilka dni temu złapałem tego ostatniego i musiałem formatować dysk 2 razy (pierwszy format nie pomógł, bo okazało się, że syf ukrył się na innej partycji). Dopiero użycie Kasperskiego pomogło. Przede wszystkim sprawdź, czy nie masz włączonych jakichś podejrzanych procesów, które chcą uzyskać dostęp do internetu (ja tak miałem).

7. adammos

adammos Guest

Ajć. :/
    W procesach wszystko normalnie.

8. adammos, czasami programy lub gry zawieszają się, wtedy bierze max procesor(jednordzeniowy).
    Powodem jest błąd lub system nie może zamknąć wyjście jest ctrl+alt+del i wyłączyć proces.

PS: dobrze że są procesory wielordzeniowe, bo inaczej reset trzeba by było(na jednym rdzeniu pentium 4 bez HT i starsze).

9. adammos

adammos Guest

Okazało się, że to svchost.exe tyle zużywa..

Zrobiłem tak jak pisali na jednym forum, wyłączyłem aktualizacja automatyczne i zrestartowałem, ale nie pomogło >.<

10. robak

robak Guest

11. robak

robak Guest

wolę bez mikrofonu, głównie potrzebne mi jakieś do oglądania filmów i słuchania muzyki i czasem grania (bez potrzeby mikrofonu). Zależy mi na dobrej jakości dźwięku przede wszystkim.

12. Madlok

Madlok Guest

@adammos, przetestowałeś kompa antywirem i antyspyware? Jak wchodzisz menedżerem zadań to ten proces nie znika (wygląda to jakby się przed tobą chował?) Jaki system? Svchost.exe występuje zawsze w kilku egzemplarzach, odpowiada za bardzo wiele usług, pewnie w większości zbędnych. Masz monitor sieci (coś takiego, co pokazuje każdy proces łączący się z siecią i nawet z czym się łączy)?

13. adammos

adammos Guest

XP Home, SP 2

Spybotem SD. Wywaliło trochę różnego (raczej niegroźnego) śmiecia.

Niet.

Ściągnąłem Process Explorera, w tym procesorożernym svchoście są następujące "services" ("usługi"?):
    - DcomLaunch (rpcss.dll)
    - Termservice (termsrv.dll)
    Niestety nie wiem który z nich żre ten procesor. A wyłączenie którejkolwiek usługi, bądź całego svchost = reset za 60 sekund.

14. adammos wywal plik rpcss.dll w trybie awaryjnym lub użyj live cd.

To jest wirus lub trojan.
    Więcej info tutaj

15. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

to na pewno nie takie słuchawki...
    chyba że mamy inny pogląd na to, co oznacza pojęcie "dobrej jakości muzyka"

Osobiście polecam Sennheiser HD 555 - inna sprawa to cena bo ok 300 zł... no ale albo jakość, albo "jakoś"

Jeżeli chcesz coś do 100 zł to powiedzmy że Creative Fatal1ty HS-1000 (poprzednik to HS-800 różniący się tylko tym że nie był na usb z wbudowaną kartą... wykonanie jak dla mnie trochę tandetne, uciskają po dłuższym czasie głowę - na co bacznie zwracam uwagę, jak i jak dla mnie kiepskiej jakości kabelek jest... oraz problematyczny mikrofon, który lubi z czasem wylatywać z powodu uszkodzenia łączenia w mikrofonie wyjmowanym - przynajmniej niekiedy to się przytrafia :p ... na pewno jednak jest to produkt lepszy niż inne creativa w podobnej cenie ) - ale rewelacji nadal nie ma jeżeli chodzi o jakość muzyki (nadal jednak grają "plastikowo" trochę)... w porównaniu jednak do tych co podałeś na pewno są rewelacyjne... podobnie jak i do innych w zbliżonej cenie.

Zresztą jak ktoś już wspomina o dobrej jakości muzyce na słuchawkach, to niech nie zapomina o dobrej karcie muzycznej.
    Nowe systemy Asus Xonar, stare Windowsy do XP Creative x-fi (nie polecam powyżej XP, bo kiepskie sterowniki mają - tu znacznie lepiej sobie radzi Asus bo nie trzeba kombinować z Alchemy jak w Creative i ma te same efekty... może oprócz EAX 4 i 5, który ma małe wsparcie u producentów gier, a który i tak nie spisuje sie za bardzo ze względu na owe alchemy... a jeszcze te cuda z blokowaniem złącz czy brakiem dekodowania DTS sprzętowo, czy dziwnymi efektami pod nowmi systemami w stylu opóźnienia jakieś z dźwiękiem - mówiąc krótko produkt całkowicie niedopracowany pod vista i win7, co jest tylko i wyłącznie winą producenta, bo jak widać mimo wmawiania nam jako klientom przez lata, że wszystko to wina złego Ms, Asus potrafił jednak to zrobić znacznie lepiej) lub Asus Xonar, a dla pół-profesjonalistów którym potrzeba coś więcej niż karta do gier i muzyki - karty firmy ESI z serii Maya lub inne - bo na pewno takowej jakości nie uzyska nawet z dobrymi słuchawkami na zintegrowanej karcie muzycznej... bo czym innym jest zabawa poprzez złącze spidf z integry na amplituner / głośniki - to jeszcze można darować sobie integre, bo i tka wszystkim zajmują się przetworniki / procesory muzyczne (tak ogólnie napisałem skrótowo, aby zobrazować - osoby znające się - nie czepiać się :p ) zewnętrznego urządzenia, a czym innym po analogu jak jest w przypadku słuchawek czy normalnie podłączonych głośników.

Wracając do tych słuchawek 51 - jakoś nie wierzę w dobrą jakość w słuchawkach które w przeliczeniu z € za granicą kosztują 51 zł.
    Dobre słuchawki muszą mieć dobrej jakości głośniki , oraz także kabel i inne rzeczy - a to kosztuje, bo na pewno nie jest producenta noname w środku - owszem przytrafiają się sytuacje, że nieznany producent chcąc sobie wyrobić markę stosuje dobrej jakości części i sprzedaje produkt za 50 % ceny znanego producenta, opierając się na markowych podzespołach, ale nie oszukujmy się - na pewno nie będzie to 51 zł - zwłaszcza w systemie wielokanałowym z dźwiękiem 5.1 ;)

Notabene takie słuchawki jak podałeś (5.1) mniej się sprawdzają przy muzyce, a w grach wbrew pozorom miewają takowe częściej gorsze pozycjonowanie niż dobre stereofoniczne (i to mam na myśli tu nawet drogie markowe produkty, a nie takie za 50 zł)... dobre słuchawki stereo (główna kwestia to pozycjonowanie dźwięku, oraz kwestia jakości tego dźwięku, czyli oddawania najdrobniejszych szczegółów) lepiej sobie potrafią radzić w grach (kwestia słyszalności takich szczegółów jak chociażby kroki - zwłaszcza dobiegania ich kierunku - chociażby ważne w grach MMO) potrafi zrobić taką różnicę, że niejednokrotnie gracz z dobrymi słuchawkami jest podejrzewany przez innych niesłusznie o cheaterstwo.

To samo z muzyką - osobiście o ile preferuje system 5.1 w głośnikach, o tyle bardziej mi się podoba dobry dźwięk stereo, ale na dobrych słuchawkach - oczywiście jak zawsze kwestia gustu i upodobań.

16. Pompidou

Pompidou User

U mnie pojawił się niezwykle irytujący problem: myszka przestała działać.

Laptop Asus, Windows Vista 32bit i od września śmigał aż miło. A tu nagle wczoraj włożyłem starą płytkę z Gazety Wyborczej chyba (3 Fallouty plus coś jeszcze) i mycha się zgubiła. Nie wykrywa jej. Wyjąłem i włożyłem (jest na USB) z powrotem i działa! Ale przez jakiś czas - potem znowu przestaje. Gdy nie działa, w pasku zadań mam "Device not recognized". I tak od wczoraj.
    Dziwne to wszystko, może i to wirus, choć avast nic wczoraj nie znalazł (no, ale to darmowy program, nie oszukujmy się).

17. Pompidou

Pompidou User

Dobra, jeszcze nie wypróbowałem, ale podam jeszcze jedną obserwację:
    laptop dzisiaj stał na jednym i tym samym miejscu od rana, bez przesuwania i tak dalej. Myszka działała cały czas.
    Ale przeniosłem go na łóżko. I już nie reaguje! Co ciekawe, wystarczy mi wyjąć i włożyć wtyczkę ponownie i znowu śmiga. Przenoszę go z powrotem na stołek i znowu nie działa. Co jest, usb jakiś wrażliwy się zrobił czy jak?

18. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Możliwe, że problemem jest kabel od myszy. Inne urządzenia USB podpięte do tego portu działają normalnie?

19. Pompidou

Pompidou User

Tak, pendrive i komórka działają bez zarzutu. Podłączyłem też drugą myszkę z usb i działała bardzo ładnie, ale za krótko była podłączona żebym mógł powiedzieć na pewno, że to wina mojej.

20. Ar222

Ar222 Znany Wszystkim

Hej, może głupie pytanie, ale nie znam się na tym zbytnio i nie bardzo wiem jak to ugryźć. Miałem otwarty dokument open office i mi wysiadł prąd i wyłączył się komputer. Jak włączyłęm go z powrotem, to dałem mu odzyskiwanie dokumentu. Napisał, że odzyskano poprawnie, ale gdy włączam dokument pojawia się okno Opcje Filtra ASCII. Gdy mu daję OK, to wchodzi mi do dokumentu, ale tam są tylko znaczki "######################". Co mam z tym zrobić?

21. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Miałem podobny problem, ale rozwiązałem Go na piechotę (sprawdziłem w pliku czego brakuje w notepadzie ++, okazało się, że brakuje elementów nie związanych z treścią dokumentu, więc względnie łatwo dało się odzyskać dokument [około 60 minut roboty], ale ogólnie metoda jest bardzo czasochłonna). Pewnie nie pozostanie Ci nic innego niż stworzenie pliku od nowa...

22. Ar222

Ar222 Znany Wszystkim

Kurde, to niezafajnie :/ No nic, w każdym razie dzięki :)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie