Problemy ze sprzętem (all questions and help)! old

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Syrus, 23 Luty 2009.

1. Pixel

Pixel Znany Wszystkim

Pomoze mi ktos z magistralą FSB na plycie glownej?? Bo nie wiem co jest od czego, np. FSB: 800 MHz, 1600 MHz, 1333 MHz, 1066 MHz... Ktora wielkosc jest odnosnie taktowania "Procesor - Chipset"

I jakby ktos mogl to niech mi troszke wyjasni jak to dziala :)

2. Jaką masz płytę główna i procesor??

Przykład jest tu GA-X48-DQ6 (Min FSB 800mhz - max 1600mhz)

Więc jak są procesory które mają poniżej 800mhz FSB, takie jak 533FSB nie obsłuży płyta. Tak jak w starszych płytach nie obsłuży 1600Mhz procesora core 2 Quad Extreme.

Płyty pod core i7 jest min 4.8GT/s, a max 6.4GT/s , a to już inna architektura.

3. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

@Pixel

Najlepiej by było jakbyś po prostu zadał pytanie w stylu "mam czy chce kupić taki procek do takiej płyty głównej - czy się nada"?
    Jeżeli natomiast nie chcesz zadawać takiego pytania po prostu zobacz w specyfikacji danej płyty - każdy producent ma taką na stronie (powinien mieć)

Bo nie wiem czy powyżej podałeś jakie pamieci obsługuje, czy fsb procka...

dla przykładu płyty na Intel P45 mają (po tym co podajesz sądze że będzie chodziło o ten chipset):
    fsb procka: 1600/1333/1066/800 MHz
    obsluga pamieci: 1333 / 1066 /800 /667

a więc - wsadzisz tam procki Intel C2D mające magistrale 800 / 1066 / 1333 / 1600 - ale o czym już wspomniał rozzelinni niekoniecznie wszystkie.

Podaj po prostu najlepiej "co i do czego" ;)

4. superman

superman Ten, o Którym mówią Księgi

siema po przerwie

mam problem z pendrivem - gdy go wkladam do USB wyskakuje komunikat, ze dysk jest niesformatowany. Tak wiec go formatuje w systemie FAT albo FAT32, ale po wyjeciu wyskakuje ten sam komunikat. Wlasciwosci dysku mowia mi, ze dysk ma 0 bajtow i jest w systemie RAW. Co mam robic?

Dzieki za pomoc

5. Thomas

Thomas Guest

6. superman

nic sie nie zmienilo. Jakies inne pomysly?

7. Madlok

Madlok Guest

To nowy pendrive, czy dotąd działało, a teraz nagle zaczęło wyskakiwać?
    Nie ma tam jakiegoś mechanicznego zabezpieczenia przed zapisem, przełącznik czy coś?
    Edit Ech, pisałeś, że się formatował, czyli można zapisywać.

Tu może znajdziesz coś jak połazisz po tematach http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1270928.html

8. Thomas

Thomas Guest

Spróbuj inne systemy plików (NTFS, extFAT).
    Najgorsza opcja zakłada, że pendrive jest do wymiany (jeżeli masz gwarancję) lub do wyrzucenia. Ograniczona liczba zapisów i usunięć...tak samo jak w przypadku SSD.

9. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

A ja mam problem z radiem.
    Mam ci ja konto na radyjko.net, włączam serwer i wszystko niby cacy.
    Ober zgodził się zostać moim królikiem doświadczalnym.
    Puściłem Franka Kimono, Shoutcast pokazuje, ze połączenie jest i wysyła.
    Ale na stronie pisze, że DJ(czyli ja) jest niepodłaczyny.
    To pytam sie kurcze, co się dzieje.
    Okazało się, ze to złe kodowanie(AAC zamiast MP3)
    No dobra, przestawiłem.
    I co? Ober słyszał tylko klawisze i moje gadanie, lecz nie muzykę.
    Więc przestawiłem później ustawienia w zakładce "Input" na "Winamp(recommended)".
    I działało. A gdy było ustawione na "Soundcard" - nie było nic słychać.
    Czy to było związane z tym polem niżej(działające tylko na ustawieniu "Soundcard")?
    Jak powinno wyglądać prawidłowe ustawienie w SHOUTcascie, aby można było puszczać muzykę, ale i przełączać na mike'a?(Wiem, 'push to talk')

10. superman

Nic nie dzialalo wiec kupilem nowego pendrive'a. Ale dzieki za pomoc

11. Madlok

Madlok Guest

Monitor mi się chyba psuje. LCD. Wszędzie są jakby poziome paski, (kilka-kilkanaście pikseli szerokości) ale takie zatarte, zaszumione i migające. Na czarnym tle nie widać tego, na białym słabo, ale w kolorach pomiędzy wyraźnie widać.
    Jak się ten objaw nazywa i czym jest spowodowany?

12. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Miałem coś takiego, ale się trochę ruszało w górę, w dół. Problem leżał w złączu lub kablu (zewnętrzny LCD).

13. wizard

wizard Guest

Witam otóz mam taki problem
    zrobiłem formatka, mam wszystkie sterowniki poza tymi do dzwięku, w ogle nie wykrywa mi głośników , słuchawek itp. mam win XP SP2 GŁOSNIKI T6100 CREATIVE PŁYTA GŁÓWNA ASUS P5PL2
    instalowałem sterowniki ze strony asusa nie pomogły głosniki nie są wyciszone nei wykrywa ich proszę o pomoc

14. wizard, sorry ale mnie rozbawiłeś :)
    Jak nie zainstalujesz sterowniki do Dźwięku, to żadny dźwięk ci nie wyda do głośników, oprócz głośnika systemowego.

Jakbyś mógł zrobić screena lub napisać, czy masz znaki zapytania w menedżerze urządzeń.
    Żeby wejść tam to klikasz prawy przycisk myszy mój komputer, właściwości, zakładka sprzęt i klikasz na menedżer urządzeń.

Jak nie masz sterów do dźwięku, to napisz jaką masz wersje płyty głównej to ci podam linka do sterowników.

Wiem że w starych płytach głównych, pentium 4 lub system win98 miał sterownik podstawowy do dźwięku.

15. Thomas

Thomas Guest

Co rzecz jasna jest prawdą tylko wtedy gdy system sam nie zainstaluje sterowników.
    Ślepy jesteś? :lol:
    Instalował sterowniki i podał model płyty głównej.
    ...
    ...
    ...
    ...no i co w związku z tym?

Standard:
    Sprawdź czy nie masz wyciszony dźwięk w ustawieniach głośności.
    CO nie wykrywa? System?

16. Windows Xp nie zainstaluje do nowszych płyt po 2004 produkcji sterowników, ponieważ już ten system starzeje się(wsparcie xp jest do roku 2011r.). Thomas czy czytasz uważnie chyba nie miałeś styczność ze starszymi PC, jak widzę.

Fakt podał nr płyty głównej, nie zauważyłem sorry, pisał dużymi literami płytę główną i głośniki hehehe :)

Ha Thomas rozśmieszasz mnie, jak ma sprawdzić skoro nie ma nawet regulacji głośników?

Więc wizard napisz to co prosiłem w poprzednim poście.

17. Thomas

Thomas Guest

.....

18. Są dwie możliwości.
    Które sterownik instalowałeś do dźwięku:
    SoundMax AD1986A Audio Driver V5.10.01.4160 czy
    ADI1986A Audio Driver V5.10.1.4100?

19. Maciey

Maciey Guest

Mam taki problem. Na laptopie zainstalowałem XP. Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta i wszystkie wrzuciłem, jednak nie działa mi siec. To znaczy - mam kartę do sieci bezprzewodowej, wykrywa mi sieć bezprzewodową, łącze się z nią, wpisuję hasło, jest informacja, że jestem połączony prawidłowo, sygnał doskonały itd. Wysyła pakiety i odbiera, ale nie działa internet. Jak wpisuję w cmd np. ping onet.pl nie ma odpowiedzi. Ikonka jest raz (zmienia się co 2 sekundy) - komputer z niebieskim monitorem i zielone fale, raz z szarym monitorem i zielone fale, raz cały czarny (piszę, bo może to coś oznacza, nie wiem jako to jest w XP). Co mam robić?

20. Madlok

Madlok Guest

A po wpisaniu ping 213.180.146.27
    ?

21. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Błąd DNS (trzeba wpisywać adres DNSa ręcznie, w ustawieniach routera masz adres) jak sugeruje Madlok albo problem z konfiguracją bramy na routerze. Ktoś jeszcze się łączy tak jak Ty?

22. Maciey

Maciey Guest

Ciekawa sprawa, wróciłem do domu po kilku godzinach, uruchamiam komputer i wszytko działa! Nie wiem co się stało.

Natomiast pojawił się nowy temat. Mam procesor AMD Turion 64 X2 1,9Ghz. Natomiast w tym XP jak wejdę we właściwości systemu mam napisane AMD Turion 64 X2 Technology TL-58 795 Mhz !!! Z czego to może wynikać? Wśród sterowników jakie instalowałem był jakiś pliczek o nazwie CPU-AMD.

23. Thomas

Thomas Guest

Och! Och! Och! Czyżby z powodu czegoś takiego jak oszczędzanie energii?!

24. Maciey

Maciey Guest

Nie bądź taki czepialski, ja się nie znam na komputerach, a nie wytykam innym nieznajomości dziedzin życia na których się znam. W Viscie przy oszczędzaniu energii było we właściwościach napisane i tak 1,9. Może, po prostu napisz, gdzie to zmienić?

EDIT: Otóż, Thomas - w ogóle nie było takiej opcji ponieważ system nie był wystarczająco zaktualizowany, a teraz po aktualizacji już jest opcja i jest dobrze.

25. Maciey

Maciey Guest

Mam jeszcze taki problem: mam grafikę ATI Radeon Mobility 2400 XT i Windowsa XP. Ściągnąłem sterowniki ze strony Acer. Grafika sypie błędy (np. zamazuje tekst po przesunięciu rolką strony internetowej), teraz nawet posypał sie komputer i była informacja na niebieskim tle (błąd ati2dwag), że jest problem ze sterownikiem. Poczytałem na innych forach, że to problem ze sterownikiem (ale tam rozmowy dotyczyły starszych kart, sprzed paru lat). Mam najnowszy sterownik. Co mogę z tym zrobić?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie