Projekt Legion IX (Hoi 3 custom) - MP AAR

Temat na forum 'HoI III - AARy' rozpoczęty przez vonRee, 11 Luty 2015.

?

Kto wygra obecną kampanię? :)

1. Wschód

12 głos(y/ów)
    70,6%
  2. Zachód

5 głos(y/ów)
    29,4%
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. lysy

lysy Panzer Legion

Raport bitewny:

Lotniska w Indiach już są zdatne do użytku V1. Zresztą oba ramiona Zachodu, amerykańskie i brytyjskie dostały już swoją porcję fajerwerków:p Wycofanie trwa a wynik jeszcze nie jest pewny. Jednak wcześniej Wehrmacht skutecznie wybronił się w Hiszpanii. Kontra raczej nie była duża, bo Zachód podwinął ogon i uciekł. Ja sam wycofałem się do południowej Francji. Na Gibraltar przyjdzie jeszcze czas. Najciekawiej z mojego punktu było w Mandżurii. Mało brakowało a Japonia straciłaby ze 3 korpusy piechoty. W porę przybyła amerykańska odsiecz z ewakuowanej Hiszpanii. Mam wrażenie, że w między czasie, jakieś dywizje Japonia straciła, ale to tylko moje wrażenie. W sumie najwięcej krwi napsuły nam bunty AI na naszych tyłach. Gonienie tej drobnicy jest wielce wnerwiające. Cóż, zobaczymy co przyniesie kolejna sesja:D

2. Alternative

Alternative Ten, o Którym mówią Księgi

Aaaa zapomniałbym - ITA odpaliło kilkanaście barek desantowych na francuskim wybrzeżu i właśnie to łączy z ichnią flotą.
    Cóż. Zapraszam. ;D

3. lysy

lysy Panzer Legion

A kto powiedział, że one popłyną ciebie odwiedzić. Jedynym kulturalnym krajem Zachodu, który handlował z nami nie jest UK, więc na nasze wizyty musi zasłużyć:p

4. Alternative

Do USA? Litości... Macie zasięg w ogóle? Tam jest jeden port poza tym. A no i drugi. 8000km od pierwszego. ;D

Poza tym, nie kituj mi tutaj - już widzę, jak ruszacie się gdzieś bez osłony powietrznej. ;]

5. vonRee

vonRee Nowy

moze uscisle pojecie kilkanascie, 20 desantowych i 40 zwyklych :p

Regia Marina spokojnie daje rade bez lotnictwa, co zostalo pokazane w ostatniej bitwie gdzie Papaluftwaffe zawiodlo wiec zobaczymy jaki bedzie cel wycieczki :D

6. Alternative

Taaa zawiodło. Ree, lotnictwo Cię ocaliło, to że Szwedzi przegrali w powietrzu nie znaczy, że Ci nie uratowali dupy. ;]

7. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Wycieczka do Ameryki jest cholernie ryzykowna. Ty będziesz walczyć bez osłony powietrznej, podczas gdy USA będzie miało tyle samolotów ile będzie chciało.

8. Alternative

Nie popłyną do Ameryki. Wpakują się do Kornwalii. ;] Spady, port, wpakowanie armii i liczenie, że pod osłoną lotnictwa będą dosyłać posiłki i zaopatrywać to tałatajstwo z powietrza. ;]

9. vonRee

vonRee Nowy

Regia Marina na zaproszenie Towarzysza Kućka wybiera sie do Władywostoku . Aby nasi marynarze wzieli udzial w zwycieskiej defiladzie w Tokio, na pokladzie bedzie rowniez kompania reprezentacyjna Wehrmachtu oraz Szwedzkich Sil Papiesko - Krolewskich :D.

10. Drakensang

Atak na Japonię złym pomysłem nie jest, ale będzie podobny scenariusz co z USA. Wy się męczycie z brakiem lotnisk i portów, podczas gdy Japonia, USA i GB radośnie sobie topią wasze okręty i polują na lotnictwo.

11. Alternative

Ty tu nie czaruj, bo Ci nie wychodzi. ;] Brakuje Wam materiałów rzadkich, a za Londyn można zgarnąć ponad 70 000... ;]

12. lysy

lysy Panzer Legion

USA ma wschodnim wybrzeżu ma tyle samo portów co lotnisk, czyli 1. Na 100% na 10lvl. I to wszystko. Jeśli nawet dokonalibyśmy desantu, to co w oparciu o takie lotnisko ma nas zmasakrować. Myśliwce UK czy Cagi USA? Prędzej GER postawi z 5 lotnisk 1lvl i rozniesie amerykańskie wiochy V1. Co najwyżej możemy mieć problem z obroną portów. Jednak owa trudność to żadna niespodzianka, skoro Zachód ma przewagę liczebną. Wycieczka do Japonii podobnie wyglądałaby, z tą różnicą, że JAP ma więcej portów niż USA.

Desant na UK był przerabiany w Projekcie Legion parę razy. Efekt był tylko jeden. Kto miałby na lądzie roznieść Albion? O nie, aż taki głupi nie jestem:p

13. Alternative

A ja i tak mam wrażenie, że będę musiał jeszcze jakiś desant wysłać do piachu zanim do niektórych dotrze, że desantować się na mnie to jak całować lwa w dupę - przyjemność żadna, a ryzyko wielkie. ;]

14. Drakensang

A przy okazji można stracić rękę.

15. lysy

lysy Panzer Legion

16. lysy

lysy Panzer Legion

Początek 1942 roku przyniósł wiele emocji na Dalekim Wschodzie. Wspólna ofensywa radziecko-niemiecka, mocno przycisnęła Japończyków. Na południe od Harbinu udało się nam uzyskać szansę na okrążenie ok. 30 dywizji cesarskich (dane podane po sesji przez Gobblera z Tokio). Czas naglił bo wiadomo było, że Londyn i Waszyngton wspomogą swojego sojusznika. Pytanie brzmiało tylko kiedy.

Ofensywa Zachodu w Hiszpanii zakończyła się klapą. Wehrmacht próbował przejść do zdecydowanej kontrofensywy, ale wróg znacznie szybciej opuszczał iberyjską ziemię. Bliskość portów zdecydowała o uratowaniu prawie wszystkich dywizji Zachodu (Alternative stracił 2 dywizje, ale głównie za sprawą hiszpańskiego AI). Wróg wycofał swoje siły do Północnej Afryki oraz na Sycylię. Teraz było wiadomo, że przynajmniej część tych sił wspomoże Japonię w Mandżurii.

Rzeczywiście się tak stało. Japonię na froncie wspomogły USA. W pierwszej kolejności Isoroku rzucił korpus pancerny w okolice powstającego kotła koło Harbinu. GER i ZSRR w tej sytuacji postanowiły przerwać operację okrążającą, tym bardziej, że z każdym dniem przybywały kolejne posiłki USA. W tym samym czasie Wielka Brytania wraz z USA próbowała zniszczyć siły ZSRR w Indiach, a w Europie walki odbywały się co najwyżej w powietrzu.

Skoro na frontach była chwila wytchnienia, to posprawdzałem dane w innych ważnych obszarach. Najciekawsze informacje pochodziły od wywiadu z terenu Wielkiej Brytanii. Albion jak widać na początku lutego 1942 doganiał GER w posiadaniu V1 (Sesję skończyliśmy pod koniec marca 1942, więc zakładam, że w badaniach jest już brytyjska V2). Również inne ważne technologie Londyn posiada na dość zaawansowanym poziomie. Tutaj drodzy czytelnicy rozczaruję Was, bo osiągnięć niemieckich naukowców nie pokażę. Niech mnie przeciwnicy wyręczą :p

Fronty na świecie pod koniec marca 1942 wyglądały nieco inaczej niż na początku roku. W Mandżurii przebiegał równoleżnikowo. Japonia okopała się opierając swoją obronę o rzeki. W Indiach z okolic Karaczi, atakują na wschód Amerykanie, aby złapać w okrążeniu Armię Czerwoną i spotkać się z Brytyjczykami, nacierającymi od południa i południowego-wschodu. W Azji Południowo-Wschodniej Alternative opanował większość posiadłości Holandii oraz Portugalii. Na Bliskim Wschodzie, Persowie wzniecili bunt, jednak jego koniec jest kwestią czasu. Podobnie jest na Bałkanach, gdzie właśnie pacyfikowani są Rumunii. Ciekawa sytuacja wytworzyła się w Grecji, tam także wybuchło powstanie. Greckie dywizje nie atakują nikogo oraz nie przejmują terytorium. Tutaj wychodzi błąd silnikowy gry, bo Ateny są w sojuszu Wschód, mając jednocześnie wojnę z Niemcami :D

Nadchodząca wiosna może przynieść sporo zmian. Ciekawe, kto bardziej będzie się z nich cieszyć :D

17. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Wszyscy pamiętamy z historii jak kończy się podskakiwanie USA. Od Anglii po Irak. Zapraszam serdecznie, Teksanczycy powitają Niemców gorąco! Gorącym prochem się znaczy, a w międzyczasie piloci z lotniskowców będę mogli sobie strzelać do kaczek na wodzie, bez tych papalskich komarów na głowie. Sowieci już trząsa portkami na widok Shermanów, teraz czas dac nauczke Europejczykom :D

18. Alternative

Ja i tak obstawiam, że to będzie wycieczka na drugi brzeg English Channel. ;]

19. Drakensang

Która się skończy u bram Berlina?

20. lysy

lysy Panzer Legion

U bram Berlina rozbije się każdy atak. Co ja gadam. Berlina to nawet nikt nie zobaczy w lornetce ani w teleskopie:p

21. Drakensang

Ale po co widzieć Berlin w lornetce? Wystarczy salwa z dobrze wycelowanych dział, a ponoć wywiad USA ma informację o ważnych obiektach wojskowych w Berlinie.

22. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Powiem więcej. Do wywiadu USA dochodzą słuchy, że pod Berlinem znajduje się ropa. dlatego też Niemcy jako nie-demokracja i w dodatku nie-marionetka stanowi niebezpieczeństwo dla światowego ładu i składu. Natomiast fakt, jak przyjedzie amerykańska demokracja to Berlina z mikroskopem trzeba będzie szukać!

23. lysy

lysy Panzer Legion

Tyle samo znajdzie co pod Bagdadem. Tylko partyzantka będzie duuuuuuuuuuuuuuużo bardziej upierdliwa:p

24. lysy

lysy Panzer Legion

Raport bitewny:

Na dzisiejszej sesji działy się takie rzeczy, których chyba nikt nie zakładał. W Indiach ZSRR z pomocą GER wycofał się, choć potem stracił chyba 2 dywizje. W Mandżurii generalny zastój. Za to Europa przeżywa rewolucję. No niestety koszty są całkiem wymierne, choć przewidywalne. Dzięki silnikowi gry ZSRR znalazło się w stanie wojny z GER, ITA i SWE. Moskwa podbiła kraje Wschodu sterowane przez AI. Po tym fakcie GER i ITA odbijają te tereny. Z racji odległości nie udało się wycofać wszystkich dywizji z Hiszpanii, dlatego Zachód bez wielkich przeszkód zniszczył 2 korpusy niemiecki pod flagami ZSRR. Belgia, Holandia, Szwajcaria, Węgry, Hiszpania, Portugalia znalazły się po stronie wrogów Wschodu:D

25. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Warto dodac, ze fabryki USA rozpoczely budowe w masowej skali broni, ktora jest postrachem ofensyw. Pierwsze testy w mandzurii poszly pomyslnie zatrzymujac radzieckie natarcie to pierwszym wylomie w japonskih liniach. Teraz os poczuje to co czuli alianci caly czas, czyli atakujac bez infrasteuktury i zaoparezenia. Po pierwszych testach usa otrzymalo duze ilosci zamowien od kazdego sojusznika co nie jest problemem, gdy ma sie tyle przemyslu co polowa osi razem wzieta xd

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie