Sturmovik AAR

Discussion in 'Inne Gry AAR' started by Peeguła, May 4, 2011.

?

Co mam teraz zrobić? Czas na głosowanie - 2 tygodnie

Poll closed Sep 12, 2011.
  1. Zostań w Luftwaffe

0 vote(s)
    0.0%
  2. Zabij Klausenberga i zmień stronę na VVS (ZSRR)

0 vote(s)
    0.0%
  3. Jeszcze nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym

0 vote(s)
    0.0%
  4. I want You for US Army

0 vote(s)
    0.0%
  5. Za chwałę cesarza

0 vote(s)
    0.0%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Dostałeś repa to nie marudź:p

2. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Sturmovik AAR

Lotnisko polowe 45 km na zachód od Przemyśla
    24 czerwca 1941

Sowieci nie byli przygotowani na nasz atak. W ciągu dwóch dni pojmaliśmy do niewoli prawie pół miliona czerwonych, podobna liczba została zabita. Ponad 2 tysiące samolotów zostały zniszczone na ziemi, nie odrywając się nawet od pasa startowego. Setki ich czołgów zostały zniszczone. Nasze wojska wdarły się ponad 50 km w głąb ZSRR w ciągu zaledwie dwóch dni. Widać to nawet na naszym odcinku frontu - Ushgorod i Nizne Vorota zostały zajęte bez strat po naszej stronie, za to wzięto do niewoli ponad 20 tysięcy czerwonych. Wczoraj oficerowie przybyli na nasze lotnisko, skąd odlecieli wgłąb III Rzeszy. Zapewne wiedzą, jaki czeka ich los.
    Straty po naszej stronie są minimalne - kilkanaście samolotów, kilkadziesiąt czołgów i zaledwie pięć tysięcy żołnierzy. Tej wojny nie możemy przegrać.

Misja 12
    Cel: obrona powietrzna
    0945 hrs

Czerwoni to idioci. Wciąż próbują atakować nasze wojska zaopatrzeniowe, jakby strata tego jednego pojazdu mogła wpłynąć na losy wojny. Mimo to musimy zapewniać im ochronę i coraz częściej jesteśmy wysłani na misje obrony powietrznej, jak teraz.
    Po wzbiciu się w powietrze nie tworzyliśmy szyku. Dostaliśmy wiadomość, że wróg jest już nad linią frontu i zmierza nad nasze pozycje. Podobno było ich sporo, ale to jakieś przestarzałe, dwupłatowe maszyny. Jak ja lubię z kimś takim walczyć... Utrzymywaliśmy stałą wysokość dwóch kilometrów. Wróg leci na poziomie chmur, jakiś kilometr, i stara się korzystać z jej osłony. Dla nas to nie problem, poradzimy sobie i z tym. Nie lecieli z dużą prędkością, te nasze 400 km/h było dla nich zapewne barierą nie do pokonania. I dobrze, poradzimy sobie jeszcze lepiej z powolnym wrogiem. Minuty mijały jak godziny, gdy szukałem wzrokiem wroga, który musiał być gdzieś blisko. Zwiadowcy nakierowali nas na kurs 65 stopni, na który zmierzaliśmy łagodnym łukiem, gdy nagle... są! Lecą, ponad kilometr niżej, a nad nimi krążą jakieś myśliwce. Krótkie, o szerokiej konstrukcji. Iszaki.

Skierowałem się na bombowce. Nie mogą zrzucić swojego śmiercionośnego ładunku na naszych zaopatrzeniowców, którzy i bez tego odczuwają wielki stres. Bombowce leciały powoli, niezmiennym kursem. Łatwy cel.

Lecąc z góry otwarłem do nich ogień, niecelny. Szeroki nawrót i jestem na ich prawym skrzydle.

Skierowałem się na ich ostatni klucz, 3 bombowce. Strzelając ciągłą serią, jednemu odstrzeliłem skrzydło, drugiemu uszkodziłem stery wysokości, a trzeci zaczął spadać. Niesamowity wynik! Ale trzeba ich dobić, bo mimo, iż nie mają bomb, wciąż mają działka w skrzydłach. Postanowiłem jednak, że zajmę się resztą.

Zauważyłem samotnie lecącego bombowca, który gęsto ostrzeliwał nadlatującą dwójkę. Wziąłem sobie za cel jego zniszczenie. Rozpocząłem krótki ostrzał z karabinów, wskutek czego zrzucił bomby i próbował uciec, ale na darmo. Nie mogłem go tak zostawić. Kolejne serie spowodowały dymienie, a w końcu eksplozję wroga. Przeleciałem przez chmarę szczątków, któte odbijały się od owiewki i skrzydeł.

Został ostatni, który utrzymywał się w powietrzu. Jego też wziąłem na cel, ale zauważyłem, że szybko zbliża się reszta dywizjonu. Musiałem działać, i to szybko, jeśli to też ma być moje trofeum. Leciałem od dołu, z małą prędkością, więc szybko strzeliłem. Krótki ostrzał unieruchomił mu silnik, a gdy piloci próbowali wyskoczyć, dobiłem go i oderwałem skrzydło. Jeden z załogantów samolotu dostał szczątkiem, jego spadochron pękł i popędził w dół ku śmierci na polu.

Wszyscy. Został tylko jeden iszak. Nie wiedziałem, czy reszta za nim leci, ale postanowiłem mimo małej prędkości i wysokości działać. Ale zanim zrobiłem jakikolwiek ruch, zauważyłem po prawej, tuż nad ziemią, innego myśliwca. Też będzie łatwym łupem dla mojego messerschmitta. Po nurkowaniu wsiadłem mu na ogon i obserwowałem, jak moi dwaj koledzy bezskutecznie atakują sowieta. Bezskutecznie. Wreszcie przyszła kolej na mnie. Leciałem tak blisko, że nawet nie trzeba było odmierzać poprawki. Króciótka seria w zbiornik na paliwo i samolot eksplodował. Nikogo więcej w zasięgu. Wracam do bazy.

Byłem w pobliżu bazy, gdy nagle nad lotniskiem pojawiły się dwa migi. Jak ja mam z nimi walczyć? Jakoś trzeba. Muszę je wciągnąć na małą wysokość. Albo uciec do chmury. Nie, nie będę uciekał. Jestem stworzony do walki i pokonam każdego bolszewika, wroga nazizmu. Chyba mnie nie widzieli, dopiero zauważyli smugi z moich karabinów. Nie trafiłem żadnego, ale nawróciłem i zacząłem walkę kołową.

Ten jednak, gdy tylko wyszedł z nurkowania, uciekł w chmury. Chyba nie mieli ochoty do walki. Ja też byłem przemęczony, ale nie pozwolę, żeby ktokolwiek przemykał się nad naszym lotniskiem. Zawróciłem i poleciałem za nimi. Jeden z nich leciał wyraźnie wolniej. Wziąłem przymiarkę na niego i wystrzeliłem. Ten też po krótkiej serii eksplodował. Koniec amunicji, wracam.

Przyziemienie poszło bez problemu. Lotnisko było puste, tylko jakieś dwa heinkle stały na poboczu.

Wynik misji:
    Hans von Klausenberg: 7 zestrzeleń (5 bombowców Su-2, 1 myśliwiec Mig-3, 1 myśliwiec I-16 Ishak)
    Reszta dywizjonu: 3 zestrzelenia
    Łącznie 20 zestrzeleń:
    5 bombowców Su-2
    1 myśliwiec Mig-3
    1 myśliwiec I-16 Ishak
    1 myśliwiec I-153
    2 bombowce SB-2
    4 myśliwce Hurricane
    2 myśliwce P-36
    2 myśliwce Morane
    2 transportowce Douglas
    Łącznie zniszczone:
    1 transport wojska
    1 pociąg

----------

Przy mnie Richthofen może się schować.
    Dajesz repa? Skomentuj! Inaczej nie będzie odcinków.
    Uwaga, uwaga! Kto odnajdzie ukryty przekaz, ma dostać repa od każdego czytacza w ramach prośby piszącego, czyli mnie:)

3. Tobi

Tobi Ten, o Którym mówią Księgi

Odcinek jak zawsze czaderski. :D Dokopałeś ruskim. :)

A co do przekazu to może: "Nigdy nie lekceważ wroga?". :p

4. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Nie zapominaj że Richthofen nie miał do dyspozycji twojej maszyny.

5. PIAJR

PIAJR Ten, o Którym mówią Księgi

Grasz na zwykłej kampanii dla germańca?

6. Peeguła

Jak na razie przekaz nie został odnaleziony, a nie jest aż tak ukryty. Patrzcie na screeny.

@Tobi: nie :)

@Matheos: fakt, aczkolwiek nie miał nigdy takiego wyniku podczas jednego lotu

@PIAJR: owszem, kampania centrum.

7. PIAJR

Nie bierzemy jeńców? - i niszczenie samolotów w locie?

8. Tobi

1. Jak już wylądowałeś to na 2 pojawiły się myśliwce.
    2. Te MiGi były podpisane jako MiG-1 i MiG-2 (to taki istnieje) a ty zestrzeliłeś MiGa-3. :p

9. Peeguła

1 i 2 to numery porządkowe w kluczu :) Takie wersje owszem, były, ale w tej grze (a podejrzewam, że i na wojnie) raczej nie były często spotykane.

Jeńców, w powietrzu, nie bierzemy :) Ale nie zdążyłem nikogo ustrzelić.

@Tobi: bardzo blisko, ale to nie to.

10. Tobi

To może jakaś podpowiedź? ;)

11. Peeguła

Sam screen jest podpowiedzią. Nie można tylko patrzeć, trzeba i zrozumieć:) Ale nie ma z tym związku owy meldunek.

No to może taka słowna:
    W każdej rodzinie, obojętnie: patologicznej, "normalnej", normalnej, wszyscy czują się wspólnotą. Wszyscy są powiązani więzami rodzinnymi.
    A teraz tłumaczymy tekst na angielski translatorem i szukamy słowa-klucza.

12. Tobi

Wylądowałeś sobie i pozostawiłeś resztę swojego dywizjonu (rodzinę) na pastwę wrogich myśliwców? :>

13. Aux_Teergois

Aux_Teergois Ten, o Którym mówią Księgi

Może chodzi o wspólnotę, a Ty zdaje się byłeś daleko od swoich podczas atakowania sowieckich myśliwców.

14. Szlachcic

Szlachcic Ten, o Którym mówią Księgi

Nieźle ci całkiem idzie, oby tak dalej, wybacz wcześniejszy brak komentarzy :)

15. Tobi

Nie widzę jakoś klucza. ;)

16. michall55

michall55 Znany Wszystkim

Dbaj o siebie a nie o innych?
    Dobry AAR ale klucz taki dziwny.

17. PIAJR

Uważaj na swoich skrzydłowych?

18. Tobi

Zarówno twój dywizjon, jak i dywizjony wroga to dwie wielkie rodziny które czują się jednością i będą się mściły za każdego członka?

19. SaS TrooP

SaS TrooP Znany Wszystkim

A mi tam się podoba, co jest w tym dziwnego? :)

20. Peeguła

Raany, nikt nie odgadnie :D
    Słowa klucze: link, lądowanie, screen. Do roboty!

21. PIAJR

W kolejnym odcinku FW 190!

22. Peeguła

TAK! Brawo, PIAJR odgadł. Każdy, kto czyta AARa, niniejszym jest zobowiązany do oddania jednego punktu reputacji PIAJR-owi. Gratuluję.

Swoją drogą, nie wiedziałem, że to może być taka trudna zagadka.

23. PIAJR

No, to klikać tam dzwońce jedne ;) Swoją drogą... jak? Skąd... do diabła Fw 190 na ostfroncie w 1941?

24. Elas

Elas Genialdo

Bo nikt normalny nie sprawdza wszystkich linków do obrazków w AARze? :D
    Chyba, że otwiera, by powiększyć.

25. Tobi

Przy lądowaniu wspomniałeś o stojących dwóch Heinklach. Linked znaczy z angielskiego także połączony. połączone dwa Heinkle to He-111 Zwilling. Zgadłem? :>

Edit: Napisałem zanim przeczytałem że PIAJR odgadł. Też wcześniej to zobaczyłem ale szczerze mówiąc to się ma nijak do twoich podpowiedzi o patologicznej rodzinie i wspólnocie. :p

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice