Szybkie pytania - Victoria 2

Temat na forum 'Victoria II - Pomocy!' rozpoczęty przez pierniczkq, 27 Styczeń 2015.

1. pan.szulows

pan.szulows Znany Wszystkim

A można gdzieś w plikach zmienić, że jakaś prowincja będzie należeć do innego regionu?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

2. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Z regionem to nie wiem, ale zapewne można.
    Jeśli chcesz usunąć cory przez edycje:
    Robisz sejwa -> Dokumenty -> Paradox Int -> Victoria 2 -> save games -> znajdujesz odpowiedniego sejwa
    Teraz musisz znaleźć wszystkie prowincje z których chcesz usunąć core Rosji. W tym celu po prostu usuwasz linijkę "core=RUS"

A w ataku nie chodziło mi o zabraje Rosji regionu, tylko jej rozbrojenie (jedno z potencjalnych uzasadnień wojny).

3. pan.szulows

A są jakieś sposoby na zabranie od państwa jednej prowincji? I jak się nazywa to rozbrojenie? I co by mi dało oprócz osłabienia Rosji?

4. yadan

yadan User

Nie wiem dokładnie co się stało, ale straciłem wszystkie strefy wpływów. W czasie wojny Przeciw Grecji (i GB ich sojusznikiem) o spłatę długu wybuchła mi rewolucja (rebelia) jakobinów. Czy to mogło być powodem? Dopiero po zakończeniu tej wojny się zorientowałem, że nie mam już żadnych stref wpływów, przez co spadłem w rankingu z drugiego miejsca na czwarte.
    Jeszcze mam pytanie o zawieranie pokoju przez sojusznika. Dlaczego oni często kończą wojnę w moim imieniu? Czy ja nie powinienem zawrzeć osobnego pokoju?

5. szymon1415161

szymon1415161 Aktywny User

Po wygranej rewolucji następuje zerwanie stosunków dyplomatycznych z innymi, mnie też to spotkało, jak grałem Niemcami. :)

6. moskal

moskal Опричник

Jeżeli ktoś ma na Ciebie cory i nie został całkowicie zniszczony no to ciągle będzie wypowiadać wojnę. Najlepsza metoda - rozbiory.

Co do przejmowania pojedynczych miast - nie da się. Zajmujesz całe prowincje a nie jakieś Zakapiorniki Dolne w gminie Sościerkowisko.

Pokój przez sojuszników - zależy od tego co to za sojusznik, powodów tudzież wojny itp.

7. pan.szulows

Dobrze mam jeszcze pytanie. Jak zrobić żeby kraje chętnie brały ze mną sojusz? Bo mam z jakimś krajem relacje 200, a on o tak nie chce sojuszu. A nawet jeżeli mam to nie chce dołączyć do wojny, nawet obronnej. Jak go zachęcić?

8. moskal

moskal Опричник

Na HoD byś wiedział, bo wskazane byłyby modyfikatory typu "Jesteś za słaby" czy "Sprzeczne interesy międzynarodowe". Na czystej V2 po prostu musisz liczyć na fart.

9. pan.szulows

A jeżeli dodałbym jakiemuś państwu cory, to zwiększył bym szanse na sojusz? I czy na chęć dołączenia do sojuszu może wpływać to, że za dużo podbijam?

10. moskal

moskal Опричник

1. Nie
    2. Tak. Nikt nie chce, aby z powodu Twojego ekspansjonizmu, zostać zaatakowany przez USA, UK, FRA i kilka innych światowych mocarstw. Generalnie grasz w okresie, kiedy to wszyscy chcą się bogacić i generalnie odpocząć od wielkich, wszecheuropejskich wojen.

11. pan.szulows

Jak mogę kolonizować np Afrykę grając Polską, bez modów i DLC?

12. moskal

moskal Опричник

Najlepiej to desant morski na jakieś Maroko (aby mieć minimalny zasięg morski) potem inwestycja w technologie imperialistyczne oraz karabiny maszynowe (aby odblokować zajmowanie dzikich prowincji z niskim poziomem życia) oraz uzyskanie statusu potęgi drugorzędowej.

13. pan.szulows

A jak już to zrobię to co dalej?

14. moskal

moskal Опричник

Klikasz na dziką prowincję, wybierasz NF "Colonize" i czekasz aż będzie Twoja.

15. pan.szulows

A czy to influence to coś takiego jak agresywna ekspansja w eu4? I gdzie można ją zobaczyć?

16. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

Nope, influence to wpływ w danym państwie. Wpływ ma złożoną zależność w mechanice gry. Po pierwsze określa przynależność do strefy wpływów danego kraju. Osiąga się go, przez angażowanie punktów wpływu w dany kraj w zakładce dyplomacja. 2 x 50 + 1 x 100. Przy założeniu, że pozycją wyjściową jest 'Neutral', a nie np. 'Oppose'. Inne państwa oczywiście mogą opóźniać postęp zdobywania wpływów, jak i Ty możesz innym państwom utrudniać. Po dodaniu danego kraju do strefy wpływów, rynek danego państwa jest zaopatrywany w pierwszej kolejności przez Ciebie. Z innych państw dopiero w momencie, gdy towarów nei można nabyć na Twoim rynku. W drugą strone działa to na tej zasadzie, że surowce do fabryk w pierwszej kolejności "dostarczasz sam sobie". Później z rynku wspólnego, czyli Twoje państwo + strefa wpływu, dopiero w dalszej kolejności rynek światowy. Jest więc to mechanizm gospodarczego uzależnienia państw.

17. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

http://www.victoria2wiki.com/Influence

ogolnie jak juz bedziesz wielka potega to mozesz przeznaczac swoje punkty na wplywanie na inne mniejsze panstwa. Dzieki temu zdobywasz np potrzebne surowce. Jak juz jakies panstwo bedzie w twojej strefie wplywu (albo bedziesz mial znim przyjacielskie relacje) to mozesz je bronic.

Przykladem uzycia influence jest kanal suezki. Panstwa bija sie miedzy soba o egipt, co chwila blokuja innym ambasadorom mozliwosc dzialania, ale gdy w koncu ktorys wepchnie egipt do swojej strefy wplywu to uzyskuje mozliwosc budowania kanalu. I to wszystko bez oddania ani 1 strzalu. Gdy wlaczysz z jakims panstwem o wplywy pomaga takze inwestowanie tamswoich pieneidzy (np budowa tam kolei).

18. pan.szulows

A czy jak mam z kimś relacje 200 i on nie chce sojuszu, to może być zależne od niskiego prestiżu?

19. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

Jak najedziesz w zakładce oferty sojuszu na symbol :

to będziesz miał odpowiedź dlaczego nie.

20. moskal

moskal Опричник

Camillo - nie zobaczy bo gra na czystej V2 bez żadnych dodatków. Po drugie to nie jest znak checpointa, ale znak zapytania.

pan.szulows - tak, ujemny prestiż może mieć na to wpływ (negatywny). Generalnie jednak jak komuś nie jest po drodze politycznie z Tobą to nic nie pomoże.

21. pan.szulows

A jak wejdę na mapę dyplomatyczną i będzie jakiś kraj na pomarańczowo to co to znaczy? I czy jeżeli będę miał dobre relacje z krajem, który ma na mnie cory to nie będzie mi wypowiadał ciągle wojen?

22. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

wystarczy ze będzie sie Ciebie (twoich sojuszników) bal :p

23. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Pan.szlusow uruchamiałeś wgle samouczek? Albo chociaż poczytałeś trochę w necie o czym jest ta gra?

24. pan.szulows

Ten samouczek jest dosyć średni, a mój angielski jest na poziomie gimbazy. A w necie nic nie znalazłem. Poza tym od tego jest to forum.

25. moskal

moskal Опричник

To ustaw w grze język na jakiś ludzki (np. rosyjski jeżeli znasz) i wtedy więcej będzie rzeczy jasnych.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie