Szybkie pytania - Victoria 2

Temat na forum 'Victoria II - Pomocy!' rozpoczęty przez pierniczkq, 27 Styczeń 2015.

1. pan.szulows

pan.szulows Znany Wszystkim

Czyli zwiększenie ilości pieniędzy inwestowanych w edukację przyspieszy rozwój technologiczny?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

2. moskal

moskal Опричник

Wpłynie to na skuteczność nauczania czyli tak.

3. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Ogromne znaczenie mają technologie kulturowe dające +50% lub +100% punktów badań (najlepiej robić je tak szybko jak to możliwe). To opisał Moskal ma wpływ na bazę (0 +100% to dalej 0) i potencjalnie mogą dać Ci dużo więcej niż technologie (np. jako Transwal).

Wysłane z mojego Nokia_X przy użyciu Tapatalka

4. pan.szulows

A to infamy to coś takiego jak agresywna ekspansja w eu4? Powie mi ktoś trochę o tym?

5. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Tak, to coś takiego. Infamia była też w eu3. Infamia, czyli niesława, jest po prostu ujemnym modyfikatorem w relacjach dyplomatyczno-politycznych. Wpływa negatywnie na np potencjalną akceptację sojuszu przez drugą stronę. Powyżej 10 podnosi też świadomość POPów.

6. pan.szulows

A ona jakoś spada? Można ją gdzieś zobaczyć?

7. Tulev

Najedź na wartość myszką?

8. pan.szulows

Już zauważyłem. Ale mam kolejne pytanie. Gram sobie Portugalią no i podbiłem sobie region, gdzie dziś znajduje się kanał suezki. I dlaczego nie mam w ogóle w decyzjach zbudowania tego kanału? Mam rok 1850.

9. Tulev

Pewnie nie jesteś Great Power.

10. pan.szulows

No nie, secondary power. Ale jak już zostanę GP to pojawi mi się to w decyzjach, bez względu na datę?

11. Sidorf

Sidorf Znany Wszystkim

12. pan.szulows

Kolego Sidorf, ale to forum służy do zadania pytań :)

13. Sidorf

Sidorf Znany Wszystkim

Nie no, wiem o tym. Ale po co to robić, skoro pierwszy wynik w google odpowiada na Twoje pytanie?

14. pan.szulows

Jestem zbyt leniwy. Ale nie róbmy już SPAMu.

15. Tulev

Większość tego typu rzeczy jest również w plikach gry.
    Tak, forum służy do zadawania pytań.
    Ale twoje pytania, to tak, jakby ktoś kupił Counter Strika i wszedł na forum, żeby zapytać gdzie się podkłada bombę, po czym jeszcze zapytał "jak?". Wcześniej jeszcze zapytałby czym się strzela.

16. pan.szulows

A czy budynki w różnych prowincjach większają produkcję i zarobki? Domyślam się, że tak ale chcę być pewny. A jak tak oo jakie najbardziej?

17. Szowek

Szowek Ten, o Którym mówią Księgi

Co? Jakie budynki? Chodzi Ci o fabryki, forty i koleje? Co do zarobków to chyba dobrze funkcjonujące fabryki i odpowiednie podatki odpowiadają za bogactwo popów.

18. pan.szulows

Chodzi mi o forty porty i drogi

19. Tulev

Jak myślicie? Forty zwiększają dochody? :D

20. Szowek

Szowek Ten, o Którym mówią Księgi

Em, forty raczej nie zwiększają dochodu. Koleje zwiększają efektywność fabryk.

21. moskal

moskal Опричник

Fabryk, farm, kopalń i innych RGO.

Bazy morskie wspierają kolonializm i migracje. Innych ekonomiczno-społecznych dodatków brak.

Forty to tylko wojsko.

22. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

@pan.szulows (czy jakoś tak)
    Skoro jesteś leniwy, to po co w ogóle bierzesz się za grę, w którą żeby zacząć w ogóle sensownie grać trzeba przyswoić dużo wiadomości na temat mechaniki i innych zależności rządzących grą? To w ogóle nie idzie w parze.

Zanim zadasz kolejne głupie pytanie (nie jestem z tych, którzy twierdzą, że nie ma głupich pytań - wręcz przeciwnie) dam Ci podstawową radę w przypadku takim jak Twój: istnieje instrukcja do gry, która rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości; na pewno też jest jakiś poradnik typu: "Victoria2, podstawy - dla bystrzaków", z którym POWINIENEŚ się zapoznać przed kolejnym pytaniem.

Jeśli istnieje "bariera językowa", to słownik (lub google translator) na kolana i jedziesz z jej likwidacją. A forum służy do zadawania pytań, na które nikt jeszcze nie udzielił odpowiedzi, a nie rzeczy, które są podstawami w danym temacie.
    Sent from stolen Nokia3310

23. pan.szulows

Spokojnie, bez emocji. Da się jakoś wasalizować inne państwa, a później je anektować? Bo takie Imperium Osmańskie ma satelity.

24. moskal

moskal Опричник

Nie - na Twojej wersji bez dodatków jedyne niemilitarne aneksje to są decyzje zjednoczeniowe (Niemcy, Włochy, chyba też Rumunia) oraz niektóre eventy (np. wchłonięcie niektórych minorów brytyjskich przez UK) . Na HoD można też anektować przez kryzysy

25. pan.szulows

A co mogę zrobić, żeby ludzie szli pracować do fabryk? Wystarczy ustawić NF na pracowników?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie