Szybkie pytania - Victoria 2

Temat na forum 'Victoria II - Pomocy!' rozpoczęty przez pierniczkq, 27 Styczeń 2015.

1. moskal

moskal Опричник

Obniżyć podatki dla biedoty oraz zmniejszyć cla - na zmianę klasy społecznej muszą mieć kasę na towary. Jeżeli do danego towaru nie mamy dostępu to ujemne cła pozwolą nam wejść wyżej w kolejce.

2. pan.szulows

pan.szulows Znany Wszystkim

Ok. Grając Grecja jest taka decyzja o nazwie the megali idea. Potrzebne do niej jest National fraternity. Czym to coś jest i jak to zdobyć?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

3. moskal

moskal Опричник

To jest wynalazek - w menu technologii, jak wybierzesz jakąś technologię, to w prawym dolnym rogu masz żarówki, które dana technologia odblokowuje. Potem trzeba odczekać aż te żarówki zostaną odkryte.

National fraternity jest żarówką dla Nacjonalizmu i Imperializmu.

4. pan.szulows

A jeszcze takie jedno pytanie. Od czego zależy szybkość kolonizacji? Ba taka Francja kolonizuje w 1 rok a ja (Grecja) w 3.

5. moskal

moskal Опричник

Jakoś przegapiłem post
    Dwie, a w zasadzie trzy sprawy
    -ranga (FRA jest zapewne światowym mocarstwem a Ty drugorzędną potęgą) - wpływa na bazową prędkość
    -demografia (Francuzów jest cała Rzesza a Greków tylko co kot napłakał) - NF, masa do migracji itd.
    -technologia

6. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

- miejsce które kolonizujesz -> poziom życia

7. pan.szulows

A jak mogę budować fabryki w moich koloniach?

8. Camillo

Najpierw kolonia musi stać się pełnoprawnym stanem. A żeby to się stało musisz mieć o ile dobrze pamiętam przynajmniej 5% biurokratów w stanie. @moskal popraw mnie, o ile wartość przekręciłem.

9. pan.szulows

A i czy kolejne poziomy w fabrykach zwiększają ilość miejsc czy coś jeszcze robią?

10. Camillo

-.-' 3 lvl fabryki = 3 fabryki produkujące towar X.

11. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Zastanawia mnie kwestia reformy BHP, a dokładnie jej wpływ na konsumpcję. Z jednej strony ludkom lepiej się żyje ponieważ mniej jedzą, lecz z drugiej ogranicz ona wewnętrzną konsumpcję a więc również ceny produkowanych przez nas dóbr konsumpcyjnych. Opłaca się w to iść? uznajmy że w moim przypadku wzrost cen fabryk jest pomijalny.

12. moskal

moskal Опричник

Rzuć okiem na stan egzystencji populacji - jeżeli wszyscy spełniają swoje zapotrzebowania no to wprowadzenie decyzji i podwyższenie podatków będzie dobrą rzeczą. Przeważnie populacja rosnąć Ci będzie szybciej aniżeli wzrost produkcji, zatem te kilka procent nie powinno mieć znaczenie w dłuższym okresie.

13. yadan

yadan User

Czy można powiększyć czcionkę lub całe okienko przy wyskakujących okienkach z eventami, w gazetach itd?

14. moskal

moskal Опричник

Chyba nie, ale możesz poszukać modów w stylu better UI, better font.

yadan lubi to.
  15. yadan

yadan User

16. moskal

moskal Опричник

Idziesz tak
    ...\Steam\steamapps\common\Victoria 2\gfx\fonts

Tutaj otwierasz pliki *.fnt i w pierwszej linijce masz parametr "size = ". Musisz tutaj powiększyć.

Co do desantu - prowincja nadmorska musi być dostępna. Desantu na klify nie zrobisz, ale na plażę już tak.

Ostatnia edycja: 10 Styczeń 2016
  17. yadan

yadan User

Z ty desantem to chodziło raczej jak to zrobić, ale już odkryłem. Trzeba otworzyć okno armii w flocie i przeciągnąć armię prawym klawiszem na ląd, a ja próbowałem ją wyładować tak jak w swoim porcie. :) Z czcionkami jeszcze nie próbowałem.

18. yadan

yadan User

Witam.
    Jak to jest z dodawaniem wargoal`i. Mam dużą wojnę kilka na kilka państw. Jestem GP. My mamy już 88% , a ja nie mogę dodać żadnego wargoala. Gram Francją. akurat wojna toczy się na moim głownie na moim terytorium. Mam kilka prowincji okupowanych. Śmieszna Finlandia nawet dodała wargoal na jakąś prowincję. Czy mógłby ktoś objaśnić od czego to konkretnie zależy i w jakich sytuacjach może się zdarzać, ewentualnie proszę o linka gdzie to jest objaśnione w jakiś przystępny sposób.

19. moskal

moskal Опричник

To jest trochę pomieszane - czasami jest to kwestia nieposiadania jingoizmu (w rządzie lub w społeczeństwie), czasami kwestia pierwszego CB, czasami kwestia pozycji na świecie, prestiżu czy badboya. Po załadowaniu gry może być zablokowane a w chwili zapisu być odblokowane. Zatem loteria.

20. pawskor

pawskor Ten, o Którym mówią Księgi

Bawię się w modowanie i dzisiaj natrafiłem na problem z którym nie mogę sobie poradzić, otóż stworzyłem sobie pliczek tekstowy o nazwie powiedzmy "XXX_oob" i wpisałem relacje, jednostki, floty itd. Wszedłem do gry z testową wersją moda i co widzę? Jednostek nie ma. No to powrót do maszyny. No i zorientowałem się, że w .../history/countries są pliki tekstowe dla poszczególnych państw z techami itp no i przy okazji jest tam linijka oob = "XXX_oob". Tak więc zabrałem się za stworzenie takiego pliku dla mojego państwa, zapisałem tę linijkę, ale dalej nie ma tych wojsk. Jedyną zmianą jest to, ze teraz w lobby gdy klikam na swoje państwo to mam punkty za wojsko (11 pozycja w rankingu armii), ale gdy wchodzę do gry, to już ich nie ma. Dodam, że państwo ma wszystkie potrzebne parametry, tj. kolor, partie, i wszystkie inne rzeczy, wyświetla się na mapie, gra się nie wykrzacza, ogólnie można grać. Pytanie jest więc następujące - czy ktoś ma pomysł co mogłem pokiełbasić z tym oob? Zmodyfikowałem nawet popy, żeby utrzymać armię którą zapisałem w oob...

Dodam jeszcze, że przez modowanie mam na myśli edytowanie plików z moda Pop of Darkness.

Ostatnia edycja: 2 Marzec 2016
  21. moskal

moskal Опричник

Możliwe, że znajduje się tam "byte order mark". Spróbuj kodowania w UTF-8.

Poza tym - sprawdź czy w podanych prowincjach jednostek znajdują się w ogóle wystarczająca ilość żołnierzy.

22. pawskor

Mam UTF-8, bez BOM'ów, korzystam z Notepad++ więc raczej nie ma takich niespodzianek, a w poście wyżej pisałem, że modyfikowałem POPy, może jednak nie wyraziłem się wystarczająco jasno. Zadbałem o to, żeby w prowincjach, z których pochodzą regimenty była odpowiednia ilość żołnierzy i oficerów.

23. moskal

moskal Опричник

Że modyfikowałeś istniejące pliki to nic nie zmienia, podobnie jak używanie notepad++. Z własnego doświadczenia wiem, że kiedy tworzyłem sobie mody no to plik odczytywany dwa tygodnie temu teraz nagle nie jest widziany przez grę, a dodałem tylko dwie linijki kodu. A potem okazało się, że jednak program zmienił kodowanie pliku. Poza tym V2 lubuje sama z siebie fochać i trzeba kombinować z czyszczeniem plików w "moich dokumentach", czyszczeniem cache mapy, zmianą nazwy pliku bądź pisaniem wszystkiego od nowa.

24. pawskor

W takim razie pokombinuję i dam znać czy udało się rozwiązać problem.

Zmieniłem nazwy plików i wszystko działa. Ta gra zaskakuje mnie za każdym razem...

Ostatnia edycja: 2 Marzec 2016
    moskal lubi to.
  25. Jurodiwy

Jurodiwy Aktywny User

Czy jest do Vic mod o czystkach etnicznych? Ewentualnie prosiłbym kogoś kto zna się na modowaniu o stwierdzenie czy jest taka możliwość bo akurat sam na Vic sie mało znam.

Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie