The Empire Strikes Back! - Sins of a Solar Empire AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Atamzsiktrop, 29 Sierpień 2013.

1. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Trafione statki nie powinny się zatrzymywać tylko przestać manewrować :p. Nie ubłagana bezwładność. To było starcie z militią? Czasem można ich odciągnąć zwiadowcami (scouty są szybkie, latasz kółka wokół studni grawitacyjnej) i jak najszybciej skolonizować planetę, następnie trzaskać wieżyczki obronne. Tylko te korwety dalekiego zasięgu (nie wiem jak się nazywają) są problemem, ale mają mało życia i scouty mają dobre bonusy na nie.
    Tak wiem, manewry scoutami nie są łatwe, jeden zły ruch i papa cała flotylla padła :). Na początku na ogół kolonizuje się jak najwięcej i jak najszybciej, więc pewnie jeszcze zobaczymy takie walki w AARze nie raz. Zamierzasz budować w najbliższej przyszłości capital shipy (colony)?

2. Atamzsiktrop

Atamzsiktrop Ten, o Którym mówią Księgi

@Drakensang
    Nie wiem, może coś tam się kiedyś powtórzy, co będzie miało podobną konstrukcję do czyjegoś nicku. :p

@gall2
    W grze to są super-statki, jednego już mam i posiada on właśnie opcję kolonizowania. Dużo rzeczy zmieniam właśnie na rzecz fabuły.
    Nie widzę sensu ciągłego opisywania bitew, bo dzieje się mniejwięcej to samo, a prawie na każdej planecie są przeciwnicy. Pewnie później jakimiś rebelami nie będę się przejmować. ;)

3. Art

Art Ten, o Którym mówią Księgi

Czekamy na następne odcinki :)

4. Atamzsiktrop

Czekam aż forum już będzie w całości ogarnięte, bez błędów itd. Generalnie mogę zdradzić, że praktycznie całą gierkę mam już rozegraną (znaczy się, to co chciałem w AARze - zadania od Zarządu, z tym że różnie to wyszło... słaby w tę grę jestem :D), pozostaje tylko obrobienie screenów i pisanie.
    Jak chcecie to mogę wstawić to co już mam (czyli jeden odc. napisany jeszcze przed awarią, jeden po) a resztę już na bieżąco. W takim razie (jeżeli będę w domu) to jutro o 22 pojawi się odc., dzisiaj jest już trochę za późno (praca, szkoła, a jutro się zaczyna weekend), a ja osobiście wolę takie "kosmiczne" opowiadania czytać wieczorem (każdy ma inne preferencje ale pozwolę tu dopasować się do swoich :p).

No i muszę zrobić jakiś test wrzucania skrinów, coby się nie okazało, że będę musiał dzielić na części czy coś.

Ostatnia edycja: 26 Wrzesień 2013
  5. Atamzsiktrop

Artystyczna wizja układu słonecznego Orange Ball.

- Komandorze, nieznany statek w sektorze. Wysłaliśmy sygnał - czekamy na odpowiedź. Co w przypadku gdy to nie nastąpi? - Patrick wszedł do Centrum Dowodzenia, szybko zasalutował. Jensen akurat zajmował się czytaniem nowych poleceń od Zarządu ZIL, nie lubił kiedy ktoś mu przerywał bez uprzedzenia, ale była to wyjątkowa sytuacja i nie przejął się ani trochę.
    - Poczekajcie... Macie pozwolenie na otwarcie ognia jeżeli nie odezwą się w ciągu następnych piętnastu minut. Na wszelki wypadek przygotujcie już dok. No i pamiętaj o wezwaniu oddziału Lawspeaker, w razie gdyby naszym "przyjaciołom" przyszło do głowy coś głupiego.
    - Tak jest!

[video=youtube;sHdr5Vhba8A]https://www.youtube.com/watch?v=sHdr5Vhba8A[/video]​

Chwilę później niewielki statek AdV - "Taidhleoir" - wleciał do jednego z doków statku Josha. Komandor nawet ubrał się jakoś... "uroczyściej", co prawda trwała wojna i nikt zbytnio nie przejmował się tym jak ktoś wygląda, ale Jensen chciał potraktować gości jak najlepiej. Sojusze nigdy nie są złe... nawet takie przeciwstawiające się rozkazom.
    W końcu rozsunęło się wejście do fregaty i ukazał się w nim wysoki mężczyzna. Gołym okiem widać było implanty, wszczepy i inne modyfikacje przybysza. Miał na sobie długi, jasny płaszcz.
    - Witaj, komandorze. Jestem Saadik, dyplomata i reprezentant Redventu. Chyba znasz cel mojej wizyty? Sądzę, że Nidana cię już poinformowała. - zachichotał i powoli zszedł po schodach. Josh był zaskoczony arogancją tego "człowieka", o ile kogoś tak zmodyfikowanego można nazywać jeszcze człowiekiem. W końcu to nie on palił się do zawierania paktów, tylko oni - z własnej inicjatywy.
    - Tak, chodźmy. - Jensen wskazał ręką korytarz prowadzący do Centrum Dowodzenia. - Porozmawiajmy gdzieś indziej...

Kiedy wreszcie wszyscy gapie się rozeszli, a Saadik dokończył kawę, komandor postanowił przejść do konkretów. W zasadzie w pomieszczeniu został jeszcze Patrick, ale Jensen pozwolił mu uczestniczyć w rozmowach.
    - W takim razie, czego Redvent chce od mojej floty? Chcę tylko uprzedzić, że rozmowy dyplomatyczne nie dotyczą ZIL, tylko mnie, więc nie oczekujcie zbyt wiele. - rozpoczął temat Josh.
    - Nic wielkiego. Łączy nas przecież wspólny wróg - to wystarczy. Jedyne czego pragniemy to podpisanie paktu o nieagresji. Zresztą, nie mamy prawa żądać nic więcej - widzę po twoich ludziach... nikt nam nie ufa. Nawet ty.
    - Jak mam ufać komuś, kto nagle wysyła mi wiadomość o treści "oddzieliliśmy się od Adventu, chcemy pomocy, przyjmijcie statek dyplomatyczny, który może być po prostu wielką bombą albo desantowcem, na swój najlepszy super-statek"? Widziałem jednak sygnatury Adventu walczące z Adventem, więc postanowiłem wam zaufać. - Jensen wstał, podszedł do mapy wirtualnej, nacisnął coś na panelu i odsunął się. Na mapie pojawiły się czerwone kropki podpisane "A", które jedna po drugiej znikały. - Co do twojej oferty paktu o nieagresji - jestem skory się zgodzić, jednak mam swoje wymagania. Ujawnicie mi swoją dokładną lokację i pozwolicie mojemu statkowi zwiadowczemu upewnić się że nie blefujecie. Co ty na to?
    - Nonsens! Równie dobrze mogę ci podać współrzędne naszej bazy, a ty nas po prostu zaatakujesz. Dobrze wiesz, że jesteśmy słabsi - walczymy na trzy fronty! Czemu miałbym ci zaufać?
    - Macie okazję pozbyć się jednego frontu... no i zyskać sojusznika. Dosyć potężnego, jak mniemam.
    Saadik wstał i zaczął nerwowo kręcić się po pomieszczeniu. Podchodził do okna, potem szybko odwracał się i szedł do mapy. Zdawał się być pogrążonym w myśleniu.
    W końcu zatrzymał się tyłem do Jensena i niskim głosem powiedział. - Zgoda. Ale jeżeli złamiecie umowę to przysięgam ci, że przynajmniej kilka twoich statków się rozleci.
    - W takim razie przyjmuję propozycję paktu o nieagresji Redventu jako komandor Josh Jensen, dowódca floty "New World"...

Tajna informacja - miejsce głównej bazy Redventu.

Saadik został jeszcze na statku ZIL godzinę, dotrzymał swojej części umowy i wskazał lokalizację bazy jego frakcji, a także wysłał komunikat aby nie atakowano zwiadowcy ZIL Sokół-3. Potem odleciał. Nie wydawał się być zadowolonym z warunków postawionych przez Jensena, ale ostatecznie próbował nawet być milszym niż na początku.
    Przynajmniej komandor upewnił się w jednym - AdV na pewno dysponuje obcą technologią - ilość implantów i "żywotność" jaką wykazywał pięćdziesięcioletni wysłannik dyplomatyczny nie były naturalne...

Po chwili rozmyślania wrócił do swoich spraw i dalej studiował dalsze rozkazy przekazane mu przez Zarząd...

---
    W następnym odc. powrót do "właściwej" gry, czyli mapy strategicznej. Rozmowy dyplomatyczne w tej grze są dosyć ograniczone. ;)
    Wyjaśnienie dlaczego była taka długa zwłoka - wyżej.

Ostatnia edycja: 27 Wrzesień 2013
  6. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Czekam na właściwy AAR, tj. mapę strategiczna, czy co, bo nie wiem nawet, co sie dzieje, co można robić, jak wygląda gra w akcji...

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie