Victoria MiniAAR - Czym aktualnie pykasz ?

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez zarek, 15 Kwiecień 2008.

1. RappaR

RappaR Aktywny User

Na razie gram Persją na czystym vicki. Kraj ten ma naprawdę ogromny potencjał - już zaczynam rządzić na bliskim wschodzie, a nie minęło 50 lat i ponadto wciąż mam mrowie niewykorzystanej siły roboczej - wkrótce przeprowadzka na socjalistów i wtedy to naprawdę mi pp wystrzeli w górę :)

2. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Papapolak: Jak na razie mam tylko jedną partię, ale zamierzam zrobić żeby było ich więcej. Do tej pory moje nowe nabytki przedstawiają się tak: Radom i Kielce, Egipcjanom zostawiłem tylko jeden pas prowincji w Afryce - zająłem wszystkie prowy z gumą i rozwinąłem kolonie na południe, zaraz może wrzucę screena jak przedstawia się sytuacja, aha i na Sardynii - Piemoncie zdobyłem Bolonię, Rimni i coś tam jeszcze - na screenie będzie widać bo zrobię powiększenia (część Europejska i część Afrykańska)

Edit:
    Afrykańska część:

Zachodnia część (nowe prowy we Włoszech):

Pozostała część (bez zmian):

I ciekawostka, myślałem że to jest niemożliwe - jednakże jest, chodzi mi o to czy można się utrzymywać bez podatków. Otóż można, myślałem że złapałem ale niestety nie - najniższy dochód z ceł bez podatków i z opłatami na max (edu, przestępczość, obrona) wyszło mi 4,7 funta a najwyższy chyba własnie tyle ile na screenie:

I na koniec pytanie, co muszę zrobić żeby pojawiło mi sie więcej partii? Bo póki co mam tylko jedną.

3. tjord

tjord Nowy

Spróbój zmienić przepisy dotyczące partii na "możliwosc delegalizacji" lub "wolne partie"

Jesli to nie pomoze, to znaczy ,że partii w grze po prostu nie ma i musisz sobie je dopisac w pliku.

4. Baribal

Baribal User

Oto skromne dokonania mojej pozytywistycznej Polski.:) demokracja stałem sie pod sam koniec gry, gdy próbowałem wyzwolić się z gniotącego uścisku moskiewskiego niedźwiedzia.

5. Maciej

Maciej Guest

To teraz HoI i jazda po resztę Polski ;)

6. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

To jest... patowe. Ruscy, Austyjacy i Niemcy na HoI, szczególnie II, szybko Cię ukatrupią. To najbardziej denny scen, jaki widziałem... Powiedz, że nie zostaniesz marionetką Rosji.

7. Baribal

Baribal User

Nie ukatrupią, bo nie przeniosę do HoI:p. Ze wszystkimi zaborcami miałem dobre relacje i szedłem w przemysł.

8. kelner77

kelner77 Znany Wszystkim

Serio skromne, 1 prowincje zdobyłeś w ciągu 100 lat, powód do dumy..

Z tego co widzę zero imigracji.
    Po co grać w Victorie skoro nie idziesz ani w podboje ani w liczbę ludności, ani w potęgę gospodarczą (33,5 rzemieślników) czy asymilacje... Mogłeś chociaż w Galicji coś kupić...
    Człowieku jak Ty dałeś rade te 100 lat gry z taką nudą??

9. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Ja dałem radę nie podbijając niczego grac standardowym Krakowem do końca :D. I było fajnie :D. Ale miąłem kosmiczną imigracje (EDIT:nigdy nie wiem jakie określenie jest w którą stronę, ludzi koło miliona) :p. Jak na europę ;). I byłem wielkim mocarstwem przez chwilę (sprzedałem parę techów GB i postawiłem od razu fabrykę zębatek pod którą robiłem wszystkie techy robiłem:D)

10. Maciej

Maciej Guest

Ludzie Ci uciekali? To ile wyniosiła ludność pod koniec gry?

11. kelner77

kelner77 Znany Wszystkim

mi kiedyś jak grałem Grecją wszyscy wynieśli się z jednej wyspy Jońskiej ;) jak to pięknie wygląda kultura: brak
    ;)

12. El Presidente

El Presidente Znany Wszystkim

Po 33 i 1/3 latach gry osiągnąłem Szwajcarią na VIP:R 0.2 PL taki efekt:
    W każdej chwili mogę dokonać inwazji na Sardynię-Piemont oraz Państwo kościelne, ponieważ dzięki upokorzeniu, jakie im zadałem mają poniżej -100 pkt prestiżu. Muszę jednak poczekać na obniżenie bb.

13. RappaR

RappaR Aktywny User

14. Maciej

Maciej Guest

Piękna Rzesza. Pomagałeś im? Twoja Szwajcaria też ładna, ale nie podoba mi się ustrój :p.

15. gall2

Prawie neutralna Szwajcaria :D.

16. Knight_in_Fire

@ RappaR, El Presidente:

Zagrajcie to na HoIu z AAR'em. I dodajcie kultury.

17. RappaR

RappaR Aktywny User

Knight in Fire - jak mam zagrać na HoI2, kiedy w 1930 mam już zajęty kawałek HJiszpanii, cała Francję, powiększone tereny w Afryce i Chinach i zabrałem się za Amerykę południową. Zostało 6 lat i po transporcie do Hoi2 to z buntami będe woalczył, bo niewiele zostanie :)

18. szamil

szamil User

stwierdziłem, że spróbuję uratowac Polskę przed rozbiorami dlatego też zaczałem grać w eu II od roku 1773 czyli scenariusza wiek rewolucji, przegrałem od razu wojnę z prusakami i utraciłem wielkopolskę i kraków. Udało mi sie wejsć w sojusz z francją i hiszpanią, który mnie ratowal tak ze nastepna agresja prus nie wchodizła w rachubę, dodatkowo z rosją podpisany pakt o swobodzie przemarszu co zaowocował współpraca z rosją do 1820 roku(końca gry w eu II). Po drodze udalo mi sie pobic Mołdawie i Kurlandię, co nie było trudne i wykorzystałem czas ze Pruzy były osłabione a ja miałem kosciuszko i myk i Kraków musieli mi zwrócic. mjac dostep do wybrzeza postarałem sie cos w koloniach zrobić i tak Paranę skolonializowalem i Tampico. A i oczywiscie stwierdziłem ze nie warto podejmowac reform sejmu 4 letniego. tak sie sprawy miały jak konwertowalem do wiki.
    W wiki wyszedłem na dość silne pańśtwo ale ze słabym potencjałem militarnym. Bardzo szybko włączyłem się do rosyjsko-tureckiej wojny po stronie rosji i wenecji, a ze mną moi sojusznicy francja i hiszpania. wojna na bałkanach była bardzo bardzo dziwna, niby sojusznicy mieli przewgę i to dużą i nawet stambuł był zdobyty ale turcja przechodziła do kontrofensyw, miała lepiej wyszkoloną armię niż rosjanie ale gorzej ode mnie(ale ja miałem za mało wojska, a stwierdziłem ze mobilizacji robić nie bedę) no i ta wojan tak trwała. Ja stopniowo robiłem reformy wewnętrzne, slużba zdrowia tragiczna, powszechne prawo wyborcze, wolną prase, wolne partie, zmieniłem konstytucję. A wojna trwała, front przesuwał sie to na wschód to na zachód bułgarii, wojska polskie okupowały ateny i wtedy nastąpiła katastrofa. Prusy wypowiedziały mi wojnę. Myślałem ze nie bedzie tak źle bo wielka koalicja przeciwko nim wystąpiła czyli FRA, SPA, POL, RUS, WEN, WOŁ, i piewrsze walki na froncie polskim pokazywały ze Ai jakieś głupie jest że mnie zaatakowalo. Ja mogłem liczyć na jakieś 120-130 tsiecy rekruta a szwby zaczeli mnie najzdzać dywizjami po 1 tysiac ludzi. O co kaman? szybko ich rozbijam i ruszam do przodu już sie ciesząc, a teraz wam dokopię i odzyskam wszystko, a tu nagle ch... Nagle musieli zmobilizować cała armię i wyskoczyła mi armia po 400 tysiecy ludzi. Od tego momentu rozpoczął sie radykalny odwrót. Skonczyło sie tym ze zajeli mi cały kraj i pól rosji. Ruski się poddały i oddali jakieś tam ziemie ja jeszce walczyłem korpusami wołoskimi i francuskimi ale nie wiele to dawało, a rosjan zaczeli rozwalać turcy. Najgorsze było to ze prusy miały tylko jeden front bo w ogóle z francją nie graniczyli więc wszystkie siły mogli mić na wschodzie. Skonczyło sie na tym ze utraciłem Łomże, Kraków, Suwałki i coś tam jeszce na Litwie. Jutro spróbuję ponownie i zrobię jakieś screny.
    pozdrawiam

19. kelner77

kelner77 Znany Wszystkim

proponuje załadować do eu2 UnlimitedPatch, będziesz mógł grać w Eu2 do 1836

20. Baribal

Baribal User

Z serii 'Gry lekkie łatwe i przyjemne, choć nie koniecznie zakończone miażdżącym zwycięstwem.:p'
    Texas tuż przed zmiażdżeniem przez zdradzieckie USA, z którym jeszcze nie tak dawno rozjeżdzałem Meksyk.

21. esese

esese User

Aktualnie gram Krakowem na VIPie . Ciężko było przejść ten event z 1846 ale udało się. Potem trzeba było uporządkować finanse, a potem z górki. Odkupienie Warszawy od Rosji (wcześniej sojusz). 2 wojny z Prusam... no nie zupełnie - z 10 dywizjami to świata się nie podbije, ale sojusznika Prus można było skubnąć i szybki pokój - po co? A żeby w 1866 Prusy nie anektowały tych wszystkich księstw, bo w końcu trzeba odzyskać ziemie na zachodzie, a zjednoczone Prusy to już za dużo :D Udało się - Francja trochę podskubała, Rosja dostała baty i to baaaardzo duże. ale dzięki pomocy moich jednostek (przekazałem je Rosji) udało się zająć Berlin, kiedy 90% prusaków było na terenie Rosjii. Pokój, Prusy wywołują spóźnioną wojne Austrii, ale zanim wrócili z wojny na wschodzie musieli podpisać pokój :D Potem kolonizacja i parę wojenek (m.in. z Chinami i Koreą).. no i mam rok 1892. 106 mil mieszkańców. 212 prowincji. 2600 prestiżu i 55 dywizji (liniowe i gwardyjskie), a do tego przy 100% utrzymania armii 300 dochodu dziennie... no i bb 36. Nie jest źle, ale jakoś brak celów. Za dużo tych prowincji. Jednak nie ma to jak wojny koło domu. Jakoś nie lubie takich molochów porozrzucanych po całym świecie - wojny kolonialne to horror w Victorii :/ Może zmobilizuje się do ukończenia, ale już myśle o jakimś niezywilizowanym państwie - może Azja?

22. Maciej

Maciej Guest

PIC PLZ :)

Czy mógłbyś pokazać jakieś screeny? Z góry dziękuję.

23. esese

esese User

Kraków, a właściwie już Polska. Z powodu ograniczonej liczby kolorów w Viktorii zmieniłem troszkę kolor dla Polski (na żółty), bo mam paru sąsiadów o podobnej barwie.

Statystyki:

Prowincje w Korei i Chinach - niby tylko 3 chińskie, ale ale w każdej żyje ~10% mojej populacji, a dochody też niezłe... w jednej mam o ile pamiętam 19 arystokratów, w innej 66 popów :)

Częściowo zdobycze wojenne kolonialnej od Prus, a częściowo zdobycze w postaci koloni (nie przejętych) od Prus i Holandii. Samych prowincji nie chciałem, bo bez sensu mi skoczył bb +11, ale inaczej Prusy za chiny nie chciały pokoju. Albo chciały oddać 11 prowincji, albo dalej prowadzić bezsensowną wojne, którą same wywołały. Drażniąca sprawa.

Jak zwykle łatwe prowincje do zdobycia, ale też biedne...

Wyniki kolonizacji. Troszkę trzeba było skubnąć Anglię, bo za dużo tych koloni (nie przejętych) miała:

No i home.. sweet home... choć nie zawsze tak było :)

No i tyle

24. gall2

O w mordę. Gratuluje piękna rozgrywka :). Mi się jeszcze nie udało przejść normalnie tego eventa ;/.

25. Knight_in_Fire

OMFG....

:clap::clap::clap::shock::clap::clap::clap:

Jak to zrobić?

Pytania:

Kupisz Opole i Legnicę od Austrii? Opowiedz też, jak ten 1846 rok przeszedłeś i jakie czyniłeś przygotowania. Co robiłeś na początku? Jakie towary kupowałeś? I co z techami?

Pisz tu aktualizacje. Save'a/y zapodasz na forum przez serwery? I zrobisz AAr'a tą Polską na HoI II w takiej formie? No i gdzie jest Aux_Teergois? Zawołajcie go!

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie