Victoria MiniAAR - Czym aktualnie pykasz ?

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez zarek, 15 Kwiecień 2008.

1. Tom

Tom Ten, o Którym mówią Księgi

Z ta Alaską wystarczyło poczekać aż trochę Polaków będzie i zrobić statehooda i nie ma problemów z asymilacja :)

A jesli chodzi o kiepskie partie - powiem że własnie doceniam opcje populizm w State & Goverment :)

Kraków ma 7 dywizji piechoty (irlandzkich), ktore w ciezkich walkach podeszly prawie pod sam Wieden... przy pomocy 100 dywizji RUS :D, ktora ziemie zagarnela, ale za techa i 20 000 $ odsprzedała Tarnów (nie-core).

2. RappaR

RappaR Aktywny User

Czitów nie stosowałem - wystarczy, że gra z AI to jeden wielki czit.
    Zacząłem przez pierwsze 10 lat od przygotowania kraju - podbiłem sąsiadów, pozbierałem trochę kaski na reformy po czym zrobiłem się rajem kolonizacyjnym. Od razu dostałem napływu imigrantów co pozwoliło mi na stworzenie silnej gospodarki. Dość szybko byłem w stanie zrobić dość silną armię dzięki czemu zacząłem podbój Portugalii i uncivów. Jednocześnie odkupowałem claimsy od ENG i dalej rozwijałem gospodarkę. Kiedy w 1900 nie było już wolnej przestrzeni w Afryce to wywaliłem po kolei TUR, FRA i USA. Teraz dalej walczę z UK, ale akurat tego kraju nie da się pokonać :/
    W sumie nic odkrywczego nie zagrałem - ot, solidne rzemiosło.

Dziwi mnie zdziwienie kasą - w vicki na sp da się spokojnie osiągać sumy 8 cyfrowe czy 9 cyfrowe, co ma prostą przyczynę - kasy nie ma na co wydawać. Na mp gdzie i wydatki są większe i dochody mniejsze to kasa odgrywa znaczenie, na sp kasa nie stanowi problemu już gdzieś w połowie gry.

3. CRIS10

CRIS10 Guest

Knight_in_Fire - Zwracałem juz Ci uwage,a teraz kieruje Ją do innych: jeśli komentarz pozostaje bez wpływu na temat i ma sie mieścić w linijcie a nic nie wnosić to prosze tego nie robić. Co innego rzeczowa dyskusja nad grą danego gracza.

CRIS

4. Opole

Opole User

To zależy jak grasz, ja ostatnio uskuteczniam taktyke "kupmy sobie świat", nie prowadze wojen dzieki czemu mam mały bb a jak wiemy bb podbija cene prowow ktore chcemy odkupic, do tego wystarczy miec relacje na >195 i obowiązkowo sojusz!!!!!! i kupujemy prowy masowo

Kolejność juz ustaliłem sobie stała w jakiej kupuje, zaczynam od wymiany techow z portugalia, jak juz mam ich wszystkie to wymianiam sie z hiszpania(sa to na ogol lekko zacofane kraje), za techy ktorych por nie ma kupuje ich kolonie(całkiem ludne one sa), pożniej kupuje hiszpanskie(karaiby i filipiny, super ludne, potem zaleznie od nastrojow OE lub RUS a na koniec AUS, poźniej zapewne wszyscy od ktorych możemy kupować juz maja wszystkie techy z powodu przerw i niemożnośći odkrywania.

W tym momencie mamy sporo kaski wiec kupujemy od WB i FRA, do tego podbijanie niecywilizowanych(gram na VIPIE to jest ich sporo), kolonizacji na vipie za duzo nie ma.

5. CRIS10

CRIS10 Guest

Opole - to nie jest mój cytat :) To już taku bug że zacytowało mnie :)
    Moze poprawisz?

CRIS

6. jcmsgm

jcmsgm Nowy

jak afrykę już rozbierałeś mogłeś dla zabawy pobawić się w napoleona w europie i powtórzyć podboje w europie (ciekawe co na to usa) forsy miałeś tyle że byś dał rade

7. Baribal

Baribal User

Pewien chłopiec miał marzenie, chciał być jak Simon Bolivar:

Nie udało mu się. :(

8. camilllll

camilllll User

Ja zacząłem grę Stanami Zjednoczonymi od 1881r. Szkoda, że pierwsza poważna wojna była dopiero w 1898r (wcześniej zająłem się Chinami, wziąłem 2 prowy i zrobiłem z nich satelite - nie chciałem brać prowów z racji na duże BB) z Hiszpanią i Francją (wyskoczył event o zatopieniu pancernika "Maine"). Na początku zająłem wszystkie ich prowincje w Afryce + różne wysepki. Miałem wtedy 150 pancerników, które obstawiały wybrzeże lub je ostrzeliwały podczas bitwy (nie raz dzięki nim wygrałem bitwę ;) ). Łączna flota wrogów po kilku miesiącach to 0. Z desantowałem się Hiszpanom w trzech miejscach (Valencia, La Coruna i chyba Cadiz) i zacząłem ją zajmować. W rezultacie odebrałem Hiszpanii wszystkie wyspy prócz Santa Cruz i Palma, i jeszcze kilka hiszpańskich prowów. Wziąłem też pokój z Francją (odebrałem wszystkie kolonie prócz Madagaskaru i wysepek na Pacyfiku). Po kilku latach zainteresowała mnie holenderska Indonezja ;) Wypowiedziałem im wojnę i miałem Holandię, Niemcy, Austrię, Włochy i Grecję (satelita Niemiec) na karku. Po szybkim zajęciu Indonezji (zostało tam 4-5 prowów nie zajętych) zająłem się Holandią. Miałem Ją prawie całą (tylko jedna prowincja była wolna, bo stało tam 200.000 Niemców). Wtedy mnie Niemcy zaatakowali w Eindhoven (90tys.moich, 300tys. Niemców!!) i musiałem wziąść szybko pokój zHolandią. Wziąłem wszystko co okupowałem i po podpisaniu pokoju moja armia w Eindhoven z broniącej się stała się atakującą!! No to po 3-4 dniach wziąłem pokój z Niemcami.. I po kilku latach stwierdziłem, że czas na Belgię ^^ Wypowiedziałem jej wojnę i znów miałem na karku Belgie, Francję (jako, że gwarantowała niepodległość) i Hiszpanie (sojusznik Francji). Hiszpanii po tej wojnie została 1 prowincja: Madryt ;) Francja straciła południowe prowy + Brest + wszystkie prowy w Afryce ^^ A Belgii wziąłem wszystko z Afryki tak, że została jej tylko Bruksela..

I to w Holandii i Belgii stoi 450.000 wojska na 1.500.000 całej armii z mego kraju, a to tylko z racji, że Niemcy mogą mi wojnę wypowiedzieć. Myślę by podbić teraz Włochy lub Imperium Osmański, ale zobaczę co z tym będzie... Zrozumiałem, że zwykła piechota to mięso armatnie dla brygady artylerii i masowo zacząłem robić tych drugich - tyle, że tubylców. Czym się tubylcy różnią od regularnych prócz mniejszej organizacji i możliwość zdezerterowania?

A poza tym screen'y dam później bo teraz mi się nie chce ^^

@edit: a więc tak jak pisałem wcześniej dołączam screen'y

Afryka:

Europa:

Azja:

Info o kraju:

Podsumowanie:

Kapitaliści dość szybko rozbudowali kolej z poziomu na poziom. Wszystkie fabryki w USA mają pełne zatrudnienie. Od początku tej rozgrywki była demokracja, przez co nie mogłem wprowadzić reform ;/ Wiem, że mój wynik nie jest zachwycający, ale dla mnie to jak na razie najlepsza rozgrywka. Jest rok 1913, a wiem że to wygram i to mnie cieszy :D

Pozdrawiam, camilllll

9. Art

Art Ten, o Którym mówią Księgi

gra ładna, ale PP słabiutkie :p

10. Baribal

Baribal User

Ostatnio grywam głównie małymi krajami typu USCA, Urugwaj, lub Haiti. Właśnie grałem jako Haiti rozegrałem swoją najnowszą rozrywkę. Dzięki małemu politycznemu zamieszaniu, jednej rewolucji i kilku zmianom ustroju poprawiłem swoje relacje ze światowymi monarchiami, co w połączeniu z z nadwyżką technologiczną i wystarczającym zasobom budżetowym pozwoliło mi bez rozlewu krwi wykupić od Hiszpanii Kubę oraz Portoryko. Gdzieś w latach 60tych, zająłem kilka terenów w Afryce, które zapewniły mi przyrost prestiżu, zdecydowałem się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i sprzedałem je Wielkiej Brytanii za Bahamy, Jamajkę, wyspy Zawietrzne, Trynidad i Tobago oraz Belize. Ostatnio handlową zdobyczą były wykupione w zamian za technologie, ziemie, które Meksyk zdobył walcząc ze zjednoczoną środkową Ameryką. Pomiędzy kolejnymi transakcjami, udało mi się wykorzystać bunty w USCA i zająć częśc wyzwolonej Nikaragui.
    Po kilku latach gry zdecydowałem się na małe urozmaicenie i utworzyłem nowym kraj, Federację Karaibską. dzięki napisanemu eventowi zyskałem również kory na całe moje zdobycze i resztki USCA. Mając za sobą kilka lat przygotowań i zbierania armii (wcześniejsze partie rządzące w Haiti były anty-militarne) ruszyłem na wroga. Zamiast go anektować i zbierać kilka punktów BB, dokonałem wasalizacji, dzięki czemu za cenę 0,5BB zająłem wszystkie jego prowincję poza wrogą stolicą.
    Na razie mam rok 1915, powoli i z trudem buduję raczkujący przemysł, czego nie ułatwia mi brak imigrantów, pomimo partii rządzącej akceptującej pełne obywatelstwo. Nadrabiam braki w technologiach i zastanawiam się czy jest jeszcze coś co mógłbym zrobić.

Flaga Federacji pochodzi z Flagpack'u Zoor'a, nie wiem jakiego kraju miała być flagą. :smile:

11. Zoor

Zoor Ideolog gender

Ta flaga miała być dla jakichś północnoamerykańskich Indian, w rzeczywistości to flaga Arizony ;).
    Jak na Haiti, to całkiem nieźle, ale ludności malutko - może gdybyś miał republikę, to by coś się z tym dało zrobić.

12. Baribal

Baribal User

Może i nie jest to imperium Justyniana,a le zawsze coś. :)
    Prestiż może wydawać się niski, ale celowo obniżyłem go w Sejwie do wartości ujemnych, gdyż równocześnie obniżyłem sobie bb z 26 do 16. Z rozwoju gospodarczego nie jestem zadowolony, ale moim celem było dążenie do Helleńskiej wielkiej idei. :D

teraz tylko zastanawiam się czy przerzucać to do HOI i haniebnie przegrać, lub wybrać kolejne wyzwanie z Vicky. ;)

13. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

A przegraj. I dodaj cory na Turcję. I czemu stolica nie w Konstantynopolu? I co z Cyprem - jak ci nie wstyd!

14. Elm0

Elm0 Nowy

Może powinieneś spotkać się z psychologiem i porozmawiać na temat manii cheatowania oraz dodawania core'ów.

15. Maciej

Maciej Guest

16. Knight_in_Fire

Ja jestem tylko sierżantem sztabowym! :D:rotfl::rotfl::lol2::lol2::rotfl::rotfl:
    Jak mi dadzą rangę "Naczelny Dowódca AARopisarzy" to może tak:D :lol2::lol2::D

Z jakiej racji? ZSRR niegdyś podbił Kazachstan, i był jego corem w HoI 2. Baribal podbił mało, więc się przyda.

17. KIF, a weź i se walnij pare eventów na pp w hoi 2, tak dla relaksu, co?

18. Jak ja próbuje zagrać grecją to najpierw sprzedaje prowy turcji żeby pop wynosił mniej niż pół miliona potem sprzedaje giełde papierów Rosji i robie socjala na maxa i zmieniam w demokracje. Problem w tym że po zrobieniu demokracji buntują mi się a tylko do jednej wyspy mi imigrują gdzie jest siarka :(.

19. Baribal

Baribal User

Niestety rozkaz nie może być zrealizowany, gdyż zostałem powołany do służby jej królewskiej mości Cesarzowej Wiktorii:
    Skromne początki
    a bb na poziomie 3,5 :jupi:
    @Paww, Wolę się nie udławić Chińskim smokiem, ale kto wie. ;)

Edit:
    Świat w 1881

Z ciekawostek:
    W stanach nie wybuchła wojna secesyjna, rządzą konserwatyści.
    Francuzi stanęli na wysokości zadania i upokorzyli Prusaków, mi to na rękę, gdyż tylko zjednoczone Niemcy mogą mnie przegonić w wyścigu mocarstw.
    Rosja rządzi na Bałkanach, Bośnia i Hercegowina ogłosiła niepodległość wobec Turcji.

Mam jakieś 15bb, pytanie tylko gdzie teraz ruszyć?

20. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

A co z Chinami? :(

21. Baribal

Baribal User

W czasie gdy dwór Brytyjskiego Imperium wciąż leczył kaca po uroczystościach rozpoczęcia nowego, dwudziestego stulecia, Admirał Baribal dwudziesty drugi lord Warwick, kawaler orderu złotego runa, orderu podwiązki, doctor Honoris Causa uniwersytetu na Korfu oraz honorowy obywatel Ciechocinka, stał zamyślony nad mapą Nowego świata, świata który przez ostatnie latach kształtował. Osiągnął sporo, ale ale jego dzieło dalekie było od perfekcyjnego domknięcia, zakończenia.
    -Ciekawe, czy Simpsonowie już to zrobili?-pomyślał w ciszy sali kartograficznej, a bruzdy zmarszczek na jego dystyngowanym czole falowały niczym legendarne egipskie wężę, które tańczą hipnotycznie przed nieświadomą niczego ofiarą, zanim szybkim ukąszeniem wyssą wszelką esencję z bezbronnej istoty.
    Podświadomie wiedział, że Simpsonowie już to zrobili, ale jego wewnętrzna duma nie pozwoliła tej ohydnej myśli wypłynąć na brzeg jego świadomości.

Nagle w półmroku rozległ się głośny huk, baribal mocna trzasnął w mahoniowy blat.
    -Muszę zdobyć paszport Polsatu! - wykrzyknął w pustkę.

Czy Zjednoczone królestwo pozostanie świecącym diamentem w koronie królestw tej ziemi, czy Rosja po raz kolejny upokorzy Turcję, Czy Baribal zdobędzie paszport Polsatu i pozna Piaska?

Ostatnie trzydzieści lat to czas dalszej ekspansji Imperium, ale również okres rosnącego niepokoju. Pomimo dalszego poszerzenia granic, podporządkowania sobie Afryki i byłych ziem Osmańskich, coraz bardziej dało się odczuć, że pierwsze Supermocarstwo tej ziemi, zaczyna męczyć się pod ciężarem własnej wielkości.
    Pierwszą oznaką tej słabości była I wojna Indochińska (1908-1910) w czasie której, tylko dzięki szybkiemu wyszkoleniu rdzennych mieszkańców Indii (głównie z obszarów Birmy i Pendżabu) udało się powstrzymać triumfalny pochód armii francuskiej, która bliska była zajęcia całych Indii.
    łaknące zemsty imperium, po gruntownych przygotowaniach, ruszył odzyskać stracony honor. Dzięki masywnej ofensywie, w ciągu kilku miesięcy 1915 roku zajęto całe francuskie Indochiny. W Wyniku pokoju Brukselskiego, pokonana Francja, po długich negocjacjach zgodziła się oddać Zjednoczonemu królestwo wyspę Madagaskar.
    Albion triumfował, dżungle Wietnamu i Kambodży zażądały dziesiątków tysięcy żyć,
    Stanowiący trzon armii Arjów, drugiej pod względem wielkości grupy armii Imperium Hindusi i Birmańczycy, coraz częściej żądali większych praw i swobód dla tubylców.
    Gospodarka Imperium wciąż była silna, lecz straciła wiele ze swojego dynamizmu. Brak nowych miejsc pracy w połączeniu z wysokim przyrostem naturalnym groził drastycznym wzrostem bezrobocia w najbliższych latach. Zresztą już wtedy zresztą było ono zauważalne.
    W drugiej dekadzie dwudziestego wieku, Imperium Brytyjskie po raz pierwszy utraciło ekonomiczny prymat (na rzecz USA).

22. Knight_in_Fire

Luang Prabang (+ kody, próbował ktoś bez?)

Zjechałem Wietnam i Kambodżę do 1842, ustawiłem liberalne właściwości partii rządzącej, jednego popa zamieniłem w duchownych ale co dalej? Jak uporządkować tu sprawy handlu?

Mam po 6 fabryk na region (w tym jedną na czołgi, w dodatku nic nie produkuje, brak samochodów), kolej itp. ...

Chce kto save?

23. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Czemu masz ujemny przyrost naturalny? Masz opiekę zdrowotną na good? Czołgi to sam zrobiłeś czy kapitaliści (hmm.. dziwne by to było :p)? No i co rozumiesz przez porządek z handlem..

24. Knight_in_Fire

Opiekę zdrowotną mam na good. Może to bonus tylko dla państw cywilizowanych? Pomimo liberalizmu na 100 i dużych płac nikt mi za bardzo nie migruje (te 2,27 to krótko po podboju, chyba migrowali przez miesiąc, i potem kupa)... :(. Pod pojęciem handlu jest typowy problem z zamianą surowców na lepsze i sprzedaży. Czy mogę (warto?) dla danego popa coś zostawić z surki, mając na uwadze, że posłuży ona do produkcji? Czołgi zrobiłem. Ale nie umiem znaleźć samochodów - surowców do ich produkcji.

I gdzie w /db/events mogę znaleźć zdarzenie cywilizujące mnie?

25. Nyslion

Nyslion User

To jest lenistwo.

db\events\Civilize.txt

Tu jego treść:

Kod:
    ######################################################################### 
    #  Event to civilize any nation... 
    ######################################################################### 
    event = {  
        id = 6667 
        random = no 
            invention = yes 

trigger = { 
            civilized = no 
            prestige = 100 
            industry = 75 
            military = 25 
            } 

date = { day = 1 month = january year = 1836 } 
        offset = 30 
        deathdate = {  day = 30 month = december year = 1935 } 

name = "EVT_6667_NAME" 
        desc = "EVT_6667_DESC" 
        style = 0 

action_a = { 
            name = "ACTIONNAME6667A" 

command = { type = civilized value = yes } 
        } 
    } 

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie