W pogoni za straconym czasem - Rulers of Nations AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez infantryman, 21 Czerwiec 2011.

?

Czy w tym AARze mam dążyć do:

1. zachowania ustroju demokratycznego. Niech Polska rozwija się w pokoju!

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. ustanowienia rządów autorytarnych. Przeznaczeniem Polski jest przewodzenie Europie!

0 głos(y/ów)
    0,0%
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

A co? Kresy ci się marzą, Peeguło? :p

2. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Nie, marzy mi się Polonia Imperium.

3. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

Mnie się marzy Rzeczpospolita Lubelska :D

4. infantryman

infantryman Ten, o Którym mówią Księgi

Dzięki :). Cóż, taka jest specyfika tej gry. Generalnie wahania zazwyczaj nie są tak wielkie, to był efekt mojej początkowej nadaktywności. Aha, ten wskaźnik poparcia oznacza poparcie dla premiera, a nie dla samej partii. Notowania partii są dużo bardziej stabilne, ale ochoczo pozbywają się one niepopularnych przywódców ;).

Na początku gry miałem do wyboru Tuska, Komorowskiego, Tomczykiewicza :D, a także jakąś niezidentyfikowaną rudą kobietę z PO w wieku około 35 lat. Wybrana osoba sprawowałaby zawsze jednak funkcję premiera. W tej grze wciela się właśnie w jedną osobę - premiera lub prezydenta, w zależności od kraju. Tak więc prezydent Komorowski w mojej grze pełni funkcję NPC. Ale generalnie jest wobec mnie lojalny :p.

Tak.

Stolicę też chyba da się zmienić.

5. Kentucky

Kurde, ja tu patrzę, post Inf-mana, myśle "hura! odcinek", a tutaj takie rozczarowanie :(

:p

6. Zoor

Zoor Ideolog gender

Czy przywódca może tu w jakiś sposób umrzeć?

7. infantryman

Tak, może. Dotychczas nie widziałem śmierci z powodu choroby lub starości, lecz morderstwa się zdarzają. Ale gra się kończy również w momencie utraty władzy.

8. matigeo

Ja proponuję wziąć się za podbój Czech, Słowacji i Niemiec :).

9. Kessair

Kessair Aktywny User

Czy po śmierci, tutaj np. Tuska, grasz kimś dalej czy po prostu jest koniec gry? I czy Białoruś stanie się demokratyczna?

W grze występują jakieś naturalne konflikty typu wojna w Afganistanie, lub jakieś lokalne wojny, które komp sam wypowiada?

10. infantryman

Na szczęście, gra nie jest tak głupia, by na coś takiego pozwolić. Próba ataku zakończyłaby się w ciągu kilku tygodni kompletnym zmasakrowaniem Wojska Polskiego przez lotnictwo NATO i Rosji, oraz ewentualną inwazją tych państw na lądzie ;).

Tak jak wspomniałem, gra się kończy w momencie utraty władzy przez kontrolowaną przez gracza postać. Niestety, nie da się rządzić jako nieboszczyk :D.

Nie wiem. Zobaczymy :).

Tak. Niestety, aż za często.

11. Kentucky

Piszesz tak, jakby Śląsk miał dokonać krwawej rewolucji :p

12. Szlachcic

Szlachcic Ten, o Którym mówią Księgi

A ja mam takie pytanie: Kiedy odcinek?

13. infantryman

Odcinek 3

[video=vimeo;25554062]http://vimeo.com/25554062[/video]

1 lutego, Sejm nieoczekiwanie przyjął pod obrady i przegłosował wniosek o jego samorozwiązanie. Za miesiąc czekają nas wybory! Premier tłumaczył, że kampania wyborcza nie powinna się toczyć w czasie polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, ale nietrudno jest się domyślić, że chciał też wykorzystać falę popularności, na której właśnie się znalazł.

A oto wyniki sondażu zaufania do przywódców partii politycznych:
    Donald Tusk 78%
    Jarosław Kaczyński 49%
    Grzegorz Napieralski 27%
    Waldemar Pawlak 22%

Rządząca partia obiecuje w swoim programie wyborczym pragmatyczne i elastyczne podejście do kwestii gospodarczych, skupianie się na osiąganiu dalekosiężnych celów, a także redukcję deficytu budżetowego poniżej 1% PKB.

Pierwszy tydzień kampanii wyborczej upłynął premierowi na spotkaniach z ważnymi osobistościami. Znaczna część znanych sportowców, artystów i intelektualistów wyraziła publicznie poparcie dla premiera, a nawet zapisała się do PO.

Fala mrozów w Nadrenii-Westfalii pochłonęła już dwie ofiary śmiertelne. Jak na Niemcy to chyba dużo?

W następnym tygodniu kampanii wyborczej, Donald Tusk, spotykał się już nie tylko z celebrytami, lecz także jeździł po całej Polsce.

Poparcie dla premiera zaczyna przebijać sufit. Nawet Igor Ostachowicz jest pod ogromnym wrażeniem.

Kolejna porażka w walce z terroryzmem - rosyjska mafia morduje kolejnego agenta ABW.

Kampania zaczyna się zbliżać ku końcowi. Sondaże pokazują, że PO może liczyć na około 49% głosów. Trzeba jakoś zawalczyć o kolejne kilka procent, aby zapewnić sobie wygodną większość w parlamencie. W sztabie wyborczym zapada decyzja - trzeba ostro uderzyć w PiS.

Prezydent Janukowycz chce się spotkać. Nie widzi, że premier jest teraz zajęty!? Hmm... może za miesiąc?

Sukces siatki szpiegowskiej w Rosji! Istnieje spora szansa, że jeden z ministrów w rosyjskim rządzie zgodzi się na współpracę z naszym wywiadem!

W końcu nadszedł wielki dzień. Wybory przyniosły miażdżące zwycięstwo Platformie Obywatelskiej, która zdobyła 55% głosów wyborców! Frekwencja wyniosła 77%!

Niespodzianka, niespodzianka! Do sejmu dostało się pięć partii! Podział mandatów przedstawia się następująco:

PO 258 (56%)
    PiS 74 (16%)
    SLD 65 (14%)
    PSL 47 (10%)
    KKK 16 (3%)

KKK to Koalicja Konserwatywno-Kapitalistyczna, której najważniejszymi przywódcami są Marek Jurek i Janusz Korwin-Mikke.

Największym przegranym wyborów okazał się PiS, który stracił połowę mandatów. Jarosław Kaczyński i jego lojalni zwolennicy szykują się jednak do "Wielkiego Marszu", którego ostatecznym celem ma być zdobycie ponad 66% mandatów w wyborach w 2015 roku, wzorem Fideszu na Węgrzech.

Premier w swoim czternastogodzinnym exposé przedstawił m.in. zamiar przeprowadzenia reformy konstytucyjnej. Jego nowy rząd bez problemu uzyskał wotum zaufania od Sejmu.

14. infantryman

Na szczęście nie miałem tego na myśli :).

Teraz! :)

15. matigeo

Eeep... reforma konstytucyjna? Pachnie totalitaryzmem.... :D

16. Kentucky

Fajnie, co nie? :Devil:

17. Kessair

Kessair Aktywny User

Właśnie, można tutaj wprowadzić autorytaryzm/totalitaryzm? (Przyjmując, że ustrój RP to demokracja).

Dodatkowo sprowokuję... czy Tusk ma większe plany co do Polski, bacząc na swoją popularność? (Ta muzyka naprawdę przypomina tą z filmu historycznego. Coś ala - "Jak zdobyłem władzę absolutną")

18. infantryman

Można. Ale trzeba się liczyć z reakcją wspólnoty międzynarodowej i ewentualnym oporem społeczeństwa.

AAAAA! Właśnie zauważyłem, że wrzuciłem nie ten utwór, co trzeba - to chyba jest ten sam co do drugiego odcinka?

Oczywiście, że ma. Nie musi to jednak oznaczać wprowadzenia rządów autorytarnych.

Ale skoro już o tym mówicie... :) dodam ankietę.

A z tą reformą chodziło mi o wydłużenie kadencji sejmu do 6 lat :D.

EDIT (15:46): Właśnie podmieniłem ścieżkę muzyczną na właściwą. Ale dopiero za 30 minut zakończy się konwersja na Vimeo.

19. Kessair

Kessair Aktywny User

Mam się, rozumiem, przygotować na Stanisława III Donalda? :) Skoro tak, oby Tusk żył jak najdłużej! Bo o dziwo od Tuska zależy, ile lat ten AAR będzie trwać.

Co do ankiety. Czemu autorytaryzm musi automatycznie być łączony z przewodnictwem Europie? Nie lepiej Wschodnia jej część? :p

Zresztą, sama idea gry wręcz zmusza do autorytaryzmu/totalitaryzmu. Partia przegrywa - wylatujesz. Partia jest wieczna - graj do bólu.

20. Simoners

Simoners Ten, o Którym mówią Księgi

Autorytaryzm w wykonaniu PO to będzie totalitaryzm ciekawe czy Donald pójdzie w ślady Adolfa bądź Józefa ewentualnie dziadka co walczył w Wermachcie

21. Szlachcic

Szlachcic Ten, o Którym mówią Księgi

To bez sensu. Tak można grać sobie ,,dla rozrywki'' samemu. Przecież w Polsce cięzko teraz wprowadzać jakiekolwiek rządy totalitarne bez wyrżnięcia w pień 1/4 populacji. Jak to sobie wyobrażacie? Jeśli Tusk ustanowi rządy autorytarne/totalitarne to będzie koniec AARa na serio, a zostanie mini AAR. A co do wyborów - cała frajda w tym, że za każdym razem ludzie są do Ciebie przekonani. Na tym cała gra polega. Moim zdaniem, jeżeli AAR ma zachować jakikolwiek realizm i sens, rządy NIE MOGĄ być autorytarne/totalitarne. Nonsens. A odcinek b. fajny :)

22. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

szlachcic: realia a gra to dwie różne rzeczy, ale spokojnie - jeśli wprowadzi rządy totalitarne to będzie miał od groma strajków, protestów - dopiero wprowadzenie stanu wojennego załagodzi to. Ja tak miałem gdy grałem Rumunią, nie wiedziałem jak wpływać na zadowolenie i przestały mi się podobać artykuły w gazetach więc najpierw wprowadziłem cenzurę, potem rozwiązałem parlament i chyba jeszcze zdelegalizowałem partię. Wszystko po to żeby nie było "niedobrych" opinii o moim rządzie podczas podbijania Mołdawii... ;P
    Po za tym, walczenie i tworzenie jednostek jest jakieś dziwne...

23. infantryman

Odcinek 4

Podkład dźwiękowy:
    [video=vimeo;25782493]http://vimeo.com/25782493[/video]

4 Marca 2011 roku, drugi rząd Donalda Tuska został zaprzysiężony. Mimo, iż zwycięska partia może samodzielnie sprawować władzę, ponad połowa nowych (w tym nowych-starych) ministrów to niezależni eksperci.

Jedną z pierwszych decyzji ponownie wybranego premiera było niemal dwukrotne zwiększenie budżetu polskich służb specjalnych. Ten potężny zastrzyk środków pozwoli uczynić nasze służby wywiadowcze i kontrwywiadowcze jednymi z najskuteczniejszych na świecie. Równocześnie postanowiono o zwiększeniu liczby agentów ABW o ok. 2/3.

Następnego dnia, premier był już w Paryżu, gdzie podpisał ogromną umowę handlową z Francją, a także zawarł dwustronny wojskowy pakt sojuszniczy.

Z Miasta Świateł, Tusk udał się prosto do Londynu. Po dwóch dniach, premier wrócił stamtąd do Warszawy, przywożąc korzystny kontrakt dotyczący eksportu polskiej wołowiny, oraz pakt wojskowy analogiczny do tego podpisanego z Francją. Biorąc pod uwagę niepewność panującą w NATO, umowy dwustronne na pewno dodatkowo zwiększą nasze bezpieczeństwo.

W Paryżu Północy, na Tuska czekał już, zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, prezydent Janukowycz. W imieniu Ukrainy wyraził chęć importu większej ilości polskich kwiatów. Strona polska nie mogła jednak przystać na zaproponowane warunki. Premier zręcznie napełnił gardło swego gościa gorącą kawą i podsunął mu gotowy polsko-ukraiński pakt o pomocy wzajemnej. O podpis wschodniego sąsiada nie było trudno. Choć nie jest to jeszcze pełny sojusz, na pewno stanowi to krok w dobrym kierunku.

W połowie marca, Portugalię zaczęły trawić potężne pożary. Na razie brak szacunków liczby ofiar i wartości szkód.

Premier długo nie zagrzał miejsca w stolicy - 16 marca poleciał do Japonii, gdzie złożył zamówienie na 22 roboty najnowszej generacji.

Z Tokio, Tusk poleciał prosto na nudny szczyt przywódców Unii Europejskiej do Brukseli. Niektóre państwa walczyły o zwiększenie dopuszczalnego poziomu deficytu budżetowego. Polska nie zajęła w tym sporze jasnego stanowiska. Ostatecznie, zwolennikom poluzowania restrykcji udało się wywalczyć podwyższenie progu o... 0,09% PKB. To prawdziwie pyrrusowe zwycięstwo.

Z Brukseli nasz globtroter udał się w podróż do Indii. Także i tu nie mogło zabraknąć motywów ekonomicznych -podpisano korzystne umowy na dostawy indyjskich paliw i samochodów dostawczych do Polski.

Lecz to bynajmniej nie jest koniec manii zakupowej Polski. Kilka dni później podpisany zostaje kontrakt z Argentyną, na mocy którego kraj ten zobowiązany jest nam dostarczyć ropę naftową na łączną wartość 19 mld zł. Dynamicznie rozwijająca się polska gospodarka potrzebuje dostępu do tanich surowców energetycznych!

Na froncie wywiadowczym, wydawałoby się, bez zmian - ginie kolejny agent ABW. A jednak jedna z siatek szpiegowskich zaplanowała akcję sabotażową w wyniku której zniszczony zostać może chiński kompleks wydobywający ropę naftową. Tusk bez chwili zastanowienia dał zielone światło do jej realizacji. Poza tym, ponownie się spotkał z jednym z liderów białoruskiej opozycji, wspomagając jego ruch dodatkowymi 2 mln zł.

Tuż po powrocie premiera z podróży, odwiedził go szef rządu Rumunii - Emil Boc. Udało mu się nas nakłonić do kupna niektórych z ich towarów eksportowych. Poza tym, w imieniu obu krajów zawarto dwustronny sojusz wojskowy.

Dnia 23 marca, Japonię dotknęło potężne tsunami. Potwierdzona liczba ofiar rośnie w zatrważającym tempie...

24. Zoor

Zoor Ideolog gender

Będziemy mieli Gundamy? :mrgreen:

25. Kentucky

Uważaj na te Chiny bo jeszcze dadzą nam embargo :p A to już by było przykre dla ubogich :p

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie