Way of War goes to war - Jagged Alliance 2 1.13 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez infantryman, 27 Lipiec 2010.

?

Czy w tym przypadku (i podobnych) powinienem wczytać grę?

1. Nie. Wojna to wojna. Zdarzają się różne, nawet najdziwniejsze, wypadki.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Tak. Najemnicy stworzeni przez użytkowników nie powinni ginąć w wyniku tak głupich sytuacji.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  1. Burlak

Burlak Aktywny User

A kto zginął w tym budynku? :p

2. infantryman

infantryman Ten, o Którym mówią Księgi

Kto tam był nie powinno mieć znaczenia przy głosowaniu. ;)

EDIT: Dodałem ankietę.

3. Barlow

Barlow Znany Wszystkim

Piękny widok! Nie spodziewałem się że gra bierze takie rzeczy pod uwagę.

4. infantryman

Bo gra takich rzeczy nie bierze pod uwagę :p. Możesz rozwalić wszystkie ściany budynku, a dach i tak nie spadnie Ci na głowę :D. Trochę się pobawiłem w paincie, by pokazać, jak sobie wyobrażam, jak to powinno wyglądać ;). No ale widok był naprawdę ciekawy - kolejno wybuchające w plecakach ładunki C4, rakiety, granaty a być może nawet magazynki z amunicją.

5. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

O LOL... Zagłosowałem na drugą opcję, w tym i w podobnych "wypadkach" powinno się przymknąć oko ;P

6. infantryman

Odcinek 128

Gdy tylko najemnicy weszli do sektora, dostrzegli wrogą żołnierkę. Steroid natychmiast do niej strzelił, raniąc ją.

Ona jednak obróciła się i trafia Steroida!

Ta zniewaga krwi wymaga! Robert faszeruje ją ołowiem.

Siwy zdjął żołnierkę atakującą nas z boku.

Kilkanaście sekund później... ;)

Gdy nieprzyjaciel przestał chaotycznie kontratakować i zamiast tego gdzieś się schował, część oddziału ruszyła do przodu

Jeden z żołnierzy siedział w jednym w domów za oknem, ale Siwy okazał się być szybszy.

DUN DUN

:mrgreen:

Główne skrzyżowanie oczyszczone. Kierujemy się na południe.

Wrogi patrol za ogrodzeniem. Ognia!

Z dwóch stron wybiegło w tym momencie na nas kilku wrogów, ale bez trudu się z nimi uporaliśmy. Grumm jest nareszcie nasze!

Z cyklu "Co Słychać u Królowej?":

Miasto musi teraz zostać utrzymane! Jednostki AWA w Grumm zajmują strategiczne pozycje - nie spodziewamy się desantu sił Deidranny z morza ;). Oddział najemników zostaje skierowany do obrony kopalni.

7. infantryman

Odcinek 129

O wschodzie słońca siły Deidranny zaatakowały Almę.

Wprawdzie było trochę wybuchów, ale w zasadzie nie działo się nic ciekawego, więc tylko przedstawię mały kolaż zdjęć z tej bitwy. Oczywiście, wygraliśmy ją.

O godzinie 13:30, na lotnisku w Drassen wylądował samolot, z którego wysiadło troje nowych najemników: Laveris de Navarro, Nikita Ważnowa i Kentucky. Kilka godzin później dołączył do nich Matthew "Hunter" O'Connor, który dotarł do Arulco innym środkiem transportu.

Przybycie nowych najemników oznacza również powstanie zapotrzebowania na nowy sprzęt. Od razu złożyliśmy zamówienie. Kentucky, miłośnik ostrych narzędzi, zażyczył sobie nawet zestawu samurajskich mieczy. Cóż, jeżeli ma to pomóc mu w jego pracy, czemu nie?

Jednak sprowadzanie sprzętu z zagranicy jest kosztowne i czasochłonne. Dlatego u Bobby Ray's kupujemy wyłącznie najtrudniejsze do zdobycia przedmioty. Aby skompletować swój ekwipunek, najemnicy wybrali się z Murdockiem do Almy, która tonie w górach zdobytego na wojskach Królowej sprzętu. Wadą takiego rozwiązania jest jednak kiepski stan tego wyposażenia. Na naprawy trzeba będzie poświęcić ładnych parę dni.

Alma musi być teraz dla Królowej priorytetem, gdyż tego samego dnia zaatakowała to miasto jeszcze dwukrotnie.

Następnego dnia, w godzinach porannych wojska Deidranny zaatakowały kopalnię w Grumm...

8. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

W końcu moja postać się zjawiła.

Mam nadzieję, że wyposażysz nowych najemników w coś przyzwoitego (może jakiś karabin automatyczny [coś o kategorię wyżej od karabinka automatycznego], lkm, ukm?).

9. infantryman

Oto mały przegląd wyposażenia nowych najemników:

Pani Zoor to kobieta od ciężkiej roboty. HK 21E to niezwykle uniwersalny LKM - równie dobrze można udzielać wsparcia ogniem ciągłym, jak i zdejmować wrogów z oddali, niczym ze snajperki. Tryb serii umożliwia lepszą dyscyplinę ognia. Do tego, do obrony osobistej FN Fiveseven, oraz LAW na grubego zwierza ;).

Laveris de Navarro wyposażony jest w FN SCAR - wariant snajperski. Bardzo uniwersalna broń, świetnie się spisuje zarówno jako karabin szturmowy i wyborowy. Do tego dochodzi LAW i Moździerz 60mm z mnóstwem granatów.

Hunter ma Steyr SSG-P1. Broń niesamowicie celna, ale trochę powolna. Po pierwszej bitwie znajdziemy mu coś lepszego. Do obrony osobistej - Desert Eagle.

Kentucky, podobnie jak Lav, ma snajperski wariant FN SCAR-a. W jego plecaku znajdziemy poza tym MP-5 z tłumikiem do cichych akcji, nóż rambo, katanę, i lornetkę do obserwacji.

Nikita to zabójczo zwinna, cicha i celna snajperka. Posługuje się Dragunowem, a jej bronią przyboczną jest Sig Sauer.

10. infantryman

Ponieważ przeważa opcja, aby wczytać grę, opowiem Wam krótko, co by się stało potem, gdybyście zdecydowali inaczej:

:cry: Morale drużyny kompletnie upadło.

Gumpy panikuje i chce do domu.

Gumpy widzi jakiegoś złego typa. Pakuje w niego trzy kule, ale ten nadal stoi.

Ten zły typ to musi być jakiś Terminator. Nie dość, że wytrzymał tyle trafień, to bezbłędnie trafił Gumpy'ego w serce, zabijając go.

Mr T jest wkurzony nie na żarty i masakruje ostatnich wrogów w sektorze.

Mr T wchodzi do budynku i widzi zwęglęone szczątki tylu swoich towarzyszy. Nie mogąc znieść widoku, od razu wychodzi i strzela sobie piwo na poprawę humoru.

Mr T idzie na północ, do porzuconej w krzakach lodziarki. Flo, jak Flo - wygłasza litanię narzekań.

Mr T po pięciu godzinach bezpiecznie dojeżdża lodziarką do Grumm. To jedyny ocalały z masakry.

11. Zoor

Zoor Ideolog gender

Szczerze mówiąc, nie do końca spodziewałem się zrobienia z mojej postaci kobiecej wersji Mr T - ale co tam.
    Flower power! ;)

12. infantryman

Sam rozdysponowałeś w ten sposób punkty. Zoor jest jedną z najsilniejszych postaci, nic więc dziwnego, że daję jej największe giwery ;).

13. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

To chyba jednak dobrze wybraliśmy, bo jeśli z tej 6 przeżył tylko Mr T... Ja się cieszę że jakimś cudem trafiła moja postać do bitwy, w tak szybkim tempie. Nic tylko czekać aż będę mógł zobaczyć ją w akcji

14. McFlash

McFlash Panzer Pony

Po przerwie zajrzałem do Twego AAR-a i muszę kilka uwag tu umieścić ;)
    1. Wyłącz sobie zasięg widzenia postaci, bo w nocy łatwo to pomylić z światłem w grze.
    2. Mr T jako jedyny przetrwał. To nie jest przypadek :p
    3. Screen z eksplozjami nieco chaotyczny jest. Możesz dodać każdemu takiemu wycinkowi ramki (choćby w IrfanView), żeby się odróżniał od tła.
    4. Zrób bezpośredni atak na Medunę - to będzie trudne :)

15. Kessair

Kessair Aktywny User

Zacząłem czytać ten AAR od strony pierwszej. Czytałem go z przerwami 3 dni. I wielkie gratulacje z mojej strony. Bardzo mi się spodobał. Szczerze chciałbym wystąpić w nim. Czytając stronę około 20-30 bałem się, że aar jest skończony, mimo, że w podpisach autora znajdował się napis " w toku ". W połowie też troszeczkę odczułem zmiany gry z "forumową" wręcz do "aar`a z gry", jednak rozumiem myśl, że 6 najemnikami [czy tam teraz 24] nie da się pokonać złowrogiej Królowej. Świadczą choćby o tym screeny z wszelakich rzeźni przeprowadzanych na najemnikach. I życzę "elitarnym" najemnikom z początku gry dotrwania do końca ;).

W takich typu grach mam przypadłość, że zawsze wybieram "zestaw" cech najgorszy z możliwych. Tutaj pewnie nie będzie wyjątku ;). Mam także świadomość, że mężczyzn jest stosunkowo więcej niż kobiet i mogę nie załapać się do składu number 1, tylko będę siedzieć w rezerwie. Mam także świadomość bycia przez autora zaliczanym do najgorszych najemników. Chyba, że Deidranna się bardzo postara...

Imię i nazwisko : Kessair H.
    Pseudonim : Kess
    Portret : M3
    Budowa ciała : zwykła
    kolory ubrań : czarny koszulki, brązowy spodni
    kolory włosów : ciemny blond
    kolory skóry : ciemniejszy biały
    charakter : loner [samotnik]
    specjalizacja : brak [+50]
    przypadłość : nervous [jeżeli bardzo będzie szkodziła ogółowi, to prosiłbym o powiadomienie]

Lvl : 1

Health : 95
    Dexterity : 65
    Agility : 85
    Strength : 85
    Wisdom : 95
    Leadership : 35
    Marksmanship : 95
    Explosive : 35
    Medical : 75
    Mechanical : 55

16. infantryman

@McFlash:
    1. To właściwie nie jest nawet zasięg wzroku postaci, tylko jej podświetlenie, bo często bywa tak ciemno, że trudno jest zobaczyć swojego najemnika. Chciałem to już wyłączyć, ale nie mogłem znaleźć tej opcji. Poszukam jeszcze raz.
    2. :)
    3. Dobra sugestia.
    4. To rzeczywiście może być trudne i zarazem ciekawe, ale oznaczałoby to też wcześniejsze ukończenie gry. Planowałem zrobić wszystko, co się da zrobić w tej grze i dopiero zostawić sobie Medunę na sam koniec.

@Kessair: Dziękuję, zawsze miło jest wiedzieć, że komuś spodobał się ten AAR. Mężczyzn jest więcej, ale dzięki temu przecież masz większe szanse na wejście do gry, bo statystycznie rzecz biorąc, większe jest prawdopodobieństwo, że to jakiś mężczyzna polegnie w akcji. Co do przypadłości Nervous, to co najwyżej zaszkodzi ona Tobie, a nie ogółowi - działa ona w ten sposób, że jeśli Twoja postać dostrzeże przeciwnika, a w odległości 10 pól nie będzie znajdował się inny najemnik, to może dostać ataku paniki ;). Co do rozdziału punktów, wszystko się zgadza.

17. infantryman

Odcinek 130

Wróg atakuje z południa. Jak zwykle, zaczęło się od masakry biednych żołnierzy patrolujących okolicę.

Najemnicy od razu zaczęli prowadzić ostrzał.

Nieprzyjacielski snajper trafił Annę prosto w tułów!

Ułamek sekundy później, tuż obok wylądował dymny granat moździerzowy.

Na froncie nadal trwa zażarta walka.

Steroid zaczął opatrywać Annę. Pod osłoną dymu, nie zagrażają jej kolejne kule wroga.

Nieprzyjaciel zaczyna napierać również ze wschodu.

Południowy odcinek jest już prawie czysty, ale na wschodzie Armia Wyzwolenia Arulco jest na skraju kompletnego załamania.

Nacierający wrogowie są nieustannie nękani przez najemników, głównie Leilę i Siwego.

Aż w końcu zostają zmuszeni do odwrotu.

Gdy chmura dymu prawie całkowicie przysłoniła Leilę, nieoczekiwanie, snajperski pocisk przeszył jej ramię. Rana była bardzo poważna.

Mr T pospieszył na pomoc Medievannie. Nieprzyjacielski snajper tymczasem, zdejmował żołnierzy AWA w okolicy. Poniważ obie snajperki zostały skutecznie wyeliminowane z akcji, nikt nie był w stanie dostrzec, skąd dochodzą strzały. Zasłona dymna również w tym nie pomagała.

Siwy, spojrzawszy w północną stronę, dostrzegł oddział próbujący się zakraść pod nasze pozycje. Natychmiast otworzył do niego ogień.

Opatrywana przez Pana T ciężko ranna Leila została ponownie trafiona i skonała w jego ramionach.

Z pierwotnej drużyny, która dotarła do Arulco, pozostał już tylko Arekus. :cry: Leila była niezwykle skutecznym snajperem. Któż się spodziewał, że zginie w tak trywialnej sytuacji? [​IMG]

Tymczasem, Siwy wykończył drużynę atakującą z północnego-wschodu.

A Grizzly, strzelając na oślep z granatnika, i tylko sugerując się dochodzącymi z oddali okrzykami bólu, wysadził w powietrze chowającego się w krzakach snajpera, który prawdopodobnie zabił Leilę.

Kolejna bitwa o Grumm dobiegła końca. Jak każda poprzednia, była prawdziwym piekłem.

18. Zoor

Zoor Ideolog gender

Medievanna... Nieee! :(

19. adammos

adammos Guest

Trup, mwahahahaha! :Devil:

20. Kessair

Kessair Aktywny User

Arekus ma czystą drogę do "przejęcia władzy" ;). Niedługo dostanie robotę w filmach i będzie grać "starą elitę, twardziela" który to trenuje nowych i daje im wskazówki, ginie w połowie filmu, co wywołuje wściekłość jego ulubieńca :p

21. Arekus

Arekus Ten, o Którym mówią Księgi

Pare razy fartownie udało mojej postaci się przeżyć. A tak BTW to chyba jedyny snajper z krwi i kości w drużynie.(cecha sniper)

22. adammos

adammos Guest

Btw, SCAR-H - dobre toto?

23. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Niósł wilk razy kilka, ponieśli (a raczej poniosą) i wilka...

24. infantryman

Dobre. Chyba najlepszy z karabinów szturmowych na amunicję 7,62 NATO.

Odcinek 131

Poległą Medievannę zastąpi Zoor. (przepraszam za pomyłkę w czasie tworzenia postaci - powinno być Flower Whisker)

Najemnicy nie podejmowali żadnych akcji ofensywnych i skupili się na skonsolidowaniu dotychczasowych zdobyczy. Armia Wyzwolenia Arulco w ciągu kolejnych 24 godzin z powodzeniem stoczyła kilka bitew z siłami Deidranny.

Kolejne dwa dni upłynęły spokojnie. Nie doszło do większych starć. Najemnicy w Grumm szkolili kolejne oddziały AWA i naprawiali swój sprzęt.

Następnego dnia, nad ranem, oddział AWA, przechodząc przez San Monę, napotkał grupę żołnierzy Królowej. Z potyczki zwycięsko wyszli rebelianci.

Nasz zleceniodawca najwyraźniej domaga się, byśmy przeszli do generalnej ofensywy, najlepiej od razu kierując się na Medunę.

Kolejne zakupy u Bobbiego Raya.

Po czterech dniach postoju w Grumm najemnicy wreszcie wyruszyli na północ, w celu odbicia bazy SAM niedaleko Chitzeny. Miasto jednak nadal było oblegane i oddział nasz musiał się wpierw przebić przez linie wroga.

Oddział Królowej, zanim zdążył zorganizować opór, został kompletnie rozbity przez gwałtownie i nieoczekiwanie atakujących najemników.

---

Jak Wam się podoba gif? Niestety, musiałem zmniejszyć jego rozmiar, bo w oryginale ważył aż 10 MB. Chciałem spróbować w miarę szybko pokazać przebieg całej bitwy zamiast tylko prezentować wybrane urywki.

25. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Gif jakiś mały, ale może być. Trochę za szybko animacje przebiegają (tak ze x2 za szybko).

Co moja postać Ćwiczy? :>

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie