Way of War goes to war - Jagged Alliance 2 1.13 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez infantryman, 27 Lipiec 2010.

?

Czy w tym przypadku (i podobnych) powinienem wczytać grę?

1. Nie. Wojna to wojna. Zdarzają się różne, nawet najdziwniejsze, wypadki.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Tak. Najemnicy stworzeni przez użytkowników nie powinni ginąć w wyniku tak głupich sytuacji.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  1. infantryman

infantryman Ten, o Którym mówią Księgi

Odcinek będzie najprawdopodobniej w piątek lub sobotę. Niestety, mam ostatnio mało czasu.

2. Ormus n2o

Ormus n2o Znany Wszystkim

Hmm. Kiedy odcinek? Mam nadzieje, że nie masz, żadnych problemów?

3. infantryman

Cóż, mój komputer prawie całkowicie się rozsypał. Ale mam już nowy, a dane udało mi się skopiować. Muszę też trochę zwiększyć tempo pisania pracy licencjackiej. Odcinek najprawdopodobniej ukaże się w ciągu kilku najbliższych dni.

A tak poza tym, trudno jest mi się przyzwyczaić do nowego układu wpisów na forum i oczobijnego oddziału szturmowego Men of War po obu stronach ;).

4. Ormus n2o

Ormus n2o Znany Wszystkim

No pewnie nie ma pieniędzy na utrzymanie serwera albo coś.

5. Kessair

Kessair Aktywny User

Dobra dobra, ile Deidranna Tobie płaci za opóźnianie? 20 milionów zielonych? 30 milionów? Chyba nie chce Pan, abyśmy musieli się pana pozbyć, panie infantryman!

6. infantryman

Cóż, widzę, że nie będę mógł udawać udawać, iż przerwałem pisanie tego AAR-a za darmo ;).

Do 16 czerwca mam egzaminy w sesji, a 29 czerwca mam egzamin na studia magisterskie, więc kolejnych odcinków nie należy spodziewać się zbyt szybko.

Odcinek 142

Po rozerwaniu pierścienia okrążenia wokół Grumm, drużyna "Raptor" rozpoczęła marsz w kierunku Cambrii. Po przejściu kilkunastu kilometrów, zboczyła jednak z szosy i skierowała się na San Monę. Oznaczało to konieczność pokonania trudnego, górskiego terenu. Ale kto wie? Może uda im się tam znaleźć coś ciekawego?

Oddział ACA (jest to akronim oficjalnej nazwy sił zbrojnych Arulco lojalnych Królowej), który kilka godzin po pokonaniu oblegających Grumm jednostek dotarł pod to miasto, przypuścił gwałtowny, bezpośredni szturm na kopalnię złota. To nie było mądre posunięcie, oddział poniósł ciężkie straty niczego nie osiągnąwszy.

Najemnicy maszerowali niemal cały dzień, ale po drodze nie napotkali czegokolwiek interesującego. Na nocleg skierowali się prosto do San Mony - miasta grzechu oczyszczonego z obecności gangu Kingpina przez ich poprzedników niemal trzy miesiące temu.

Handlarz bronią, Polak Antoni, choć jak zawsze niezwykle uprzejmy, nie posiadał na stanie interesującego nas sprzętu.

Gdy wyczerpani marszem najemnicy wciąż spali, siły Deidranny ponowiły atak na Grumm. Zastosowały one taką samą taktykę, co poprzednio - skutek także był identyczny.

Gdy słońce było już wysoko, oddział "Raptor" wyruszył w dalszą drogę. Jego zadaniem na ten dzień będzie przeczesanie kolejnej części gór i powrót na szosę Grumm-Cambria.

Tym razem najemnicy nie mogli narzekać na nudę. W czasie górskiej przeprawy zostali zaatakowani przez gromadę ogromnych dzikich kotów.

Pierwszą bestię uśmierciła Nikita w chwili, gdy ta rzucała się już na nią z kłami. A więc ostatniej chwili.

Zaalarmowani najemnicy zaczęli uważnie obserwować całą okolicę za pomocą swoich urządzeń optycznych. Dostrzegli dużo kolejnych kotów. Pierwszego z nich zneutralizował z daleka Laveris.

Rozpędzone, opętane dziką furią zwierzęta nie były jednak łatwym celem. Zwłaszcza, że pędziły ze wszystkich stron. Koty miały jednak ogromną trudność ze zbliżeniem się do naszych Raptorów. Znaczna była w tym zasługa ciągłego ognia zaporowego prowadzonego przez Panią Zoor.

Felis catus to jednak okropnie przebiegłe stworzenia. Jednemu z nich udało się wykorzystać całe to zamieszanie do tego, by zakraść się gdzieś w krzakach i wyskoczyć z nich prosto na zajętego walką z pozostałymi bestiami Laverisa.

Na szczęście, z pomocną ręką, a właściwie lufą swojego FN Five-seven pospieszyła mocno podrapanemu towarzyszowi Nikita.

Walka wkrótce dobiegła końca. Obyło się bez dalszych ofiar po naszej stronie.

Po dotarciu do szosy, Raptorzy nawiązali kontakt z okolicznymi oddziałami AWA. Bardzo silne zgrupowanie ACA gromadziło się od pewnego czasu na zachód od Cambrii. Strategiczne przełęcze i skrzyżowania dróg międzymiastowych zostały przez nie zablokowane. Armia Wyzwolenia Arulco właśnie przygotowuje się do rozpoczęcia ofensywy mającej na celu rozbicie tych sił. Wsparcie elitarnego oddziału najemników z pewnością bardzo jej się przyda w tej operacji...

7. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Czy zabicie dzikich kotów daje coś więcej niż uratowanie tyłka? Są z tego jakieś profity?

8. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

O nie, już dzwonię do grinpisu na skargę! :p

9. infantryman

Z zabitych kotów można pozyskać pazury i futra w celu późniejszej odsprzedaży. Poza tym, kotki to przecież całkiem dobry cel do treningu strzeleckiego ;).

10. infantryman

Odcinek 143

Niespodziewanie, AWA zdobyła górską przełęcz zanim drużyna "Raptor" zdążyła włączyć się do walki.

Pobite oddziały Królowej zostały zepchnięte z terenów górskich na obszary nizinne. To powinno uczynić ich unicestwienie jeszcze łatwiejszym.

W tym samym czasie, Armia Wyzwolenia Arulco próbowała powstrzymać marsz wojsk Deidranny na Grumm. Niestety, pomimo przewagi liczebnej, poniosły one sromotną porażkę.

Niezdyscyplinowany pododdział AWA rozpoczął atak na cofających się nieprzyjaciół zanim główne siły mogły włączyć się do walki, co przyniosło opłakane skutki.

Pomimo tych niepowodzeń, główny atak na pozycje wroga na przedpolach Cambrii rozpoczął się o zaplanowanej porze. W ciągu pierwszych kilku minut walk, nieprzyjacielska tylna straż została zmasakrowana.

Żołnierze Królowej próbowali pospiesznie sformować drugą linię obrony. Pod gradem kul AWA, nie było to jednak możliwe.

Armia Wyzwolenia Arulco radziła sobie w tej bitwie tak dobrze, że najemnicy nie mieli wielu sposobności, by uczestniczyć w walce. Jedynie Laveris ze swoim moździerzem w sposób znaczący poprawił swoją statystykę zabitych wrogów.

Gdy już się wydawało, że na pewnym odcinku frontu ACA zdołała utworzyć silną pozycję obronną, granat moździerzowy Laverisa położył kres wszelkim nadziejom na jej utrzymanie.

Ocalałe niedobitki próbowały bronić się w zabudowaniach okolicznych gospodarstw rolnych, ale nasi snajperzy z bez większych trudności uporali się z nimi.

Polowanie na ostatnich walczących wrogów było paradoksalnie najbardziej niebezpieczną częścią bitwy. Snajperzy nerwowo skanowali horyzont, by żaden z ich towarzyszy nie wpadł w jakąś zasadzkę.

Ale najemnicy wciąż, ostrożnie posuwali się do przodu. Aż wreszcie pani Zoor przyszło oddać ostatni strzał. Kompania ACA od wielu dni blokująca drogę z Cambrii do Grumm skapitulowała!

Tuż przed godziną 20., Raptorzy dotarli do Cambrii, gdzie spędzą najbliższą noc.

Tymczasem, Stare Pryki opuściły Chitzenę, gdzie zakończyli naprawę wyposażenia i szkolenie oddziałów milicji, kierując się na wschód.

Wojska Deidranny, których marszu na Grumm nie udało się powstrzymać, przypuściły szturm na miasto. Kosztem ogromnych strat, atak został odparty. Królowa rzuca niemal wszystkie dostępne siły na to miasto, a jego obrona znowu znajduje się na skraju załamania. Stała obecność silnego oddziału najemników w tym mieście staje się palącą potrzebą.

W czasie nocnego marszu drużyny "Stare Pryki" nie działo się nic szczególnego. Aż tu nagle, ni z gruszki, ni z pietruszki, coś Pana T w plecy dziabnęło!

11. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Ale że co? Ale że jak? Przecież w nocy jestem niewidoczny jak... no... murzyn! :D

12. adammos

adammos Guest

Żeby być niewidoczny, powinieneś być nagi :p

13. infantryman

Czerwona koszulka Cię zdradziła ;).

14. Zoor

Zoor Ideolog gender

Ha, jak zwykle kradnę komuś fragi :D Żeby teraz tylko jakiś przyczajony w krzaku snajper nie wykosił całej tej drużyny ;)

15. OneTwo

OneTwo User

Muszę się pochwalić. Nieźle mnie ten AAR wciągnął i przeczytałem go w jeden dzień i żałuje, że nie zabrałem się za niego wcześniej bo moja postać już mogła biegać i zabijać złych ludzi królowej ;) Nic jednak straconego. Stworze moją postać, a może się uda wziąć udział w epickim szturmie na Medune, bo tam jest bardzo ciężko. Chociaż ostatnio w JA2 grałem dawno temu.

Nie wiem jednak czy te zasady ze strony pierwszej są poprawne. Jak czytałem widziałem, że coś się zmieniło w tworzeniu herosów, ale ten aar jest już tak długi, że ciężko się przeszukuje ten temat.

Swoją droga znowu zainstalowałem JA2 z modem 2.13 na expercie już na samym początku jest bardzo ciężko. Bez metody save/load nie idzie zbytnio podbić lotniska w Drassen, gdzie jest sporo czarnych ludzi królowej. Moja czwórka bohaterów to I.M.P, Fidel, Ice i Ira, bo na więcej mnie nie stać, a tworzenie 6 impów moim zdaniem niszczy klimat rozgrywki.

16. Kessair

Kessair Aktywny User

Miałem identyczną sytuację, co twoja.

Co do AAR`a, jest naprawdę epicki. Tyle stron jak na taką grę naprawdę robi wielkie wrażenie. Miejmy nadzieję, że rekruci też zdążą powalczyć. Czekamy na odcinek, fan AAR`a.

17. infantryman

Dziękuję, OneTwo! Bardzo mnie cieszy, że kogoś jeszcze interesuje ten AAR. Zasady podane na pierwszej stronie są aktualne - zedytowałem post na pierwszej stronie po wprowadzeniu nowych reguł. Tak więc zapraszam do stworzenia własnej postaci ;).

Tak poza tym, ostatnio zainstalowałem sobie najnowszą wersję modu 1.13. Wprowadzono tam mnóstwo zmian, które czynią grę wielokrotnie ciekawszą i bardziej wymagającą! Niestety, nie udało mi się skonwertować save'ów od tego AARa na nowszą wersję, więc będę musiał ciągle grać na starej.

Teraz nawet takie proste rzeczy jak podbój Drassen to nie lada wyczyn! (Grałem na poziomie Expert)

Kontratak Królowej na Drassen. W tej niepozornej kupce leży około 60 ciał zabitych wrogów :twisted:.

18. OneTwo

OneTwo User

W takim razie świetnie i przygotuje swoją postać kobiecą (tylko dlatego, że jest mniejsza kolejka)

Imię i nazwisko: Kasia Baranowska
    Pseudonim RazDwa
    Portret: K7
    kolor skóry Biała
    kolor włosów Rude
    kolor ubioru Czerwony :)
    Osobowość Optymistka
    Przypadłość Nerwowa (btw co to daję?)
    Specjalność Nocne operacje i auto weapons
    Umiejętności
    Zdrowie +40
    Dexterity +40
    Agility +40
    Siła +25
    Wisdom +40
    Dowodzenie -40
    Celność +40
    Mechanika -40
    Materiały wybuchowe -40
    Medycyna -40

LVL 3

W sumie bardzo mocna postać wyszła ;) Mam nadzieje, że wszystko się zgadza.

Pozdrawiam i liczę na kolejne odcinki :)

19. infantryman

Dziękuję za zgłoszenie!

Jeśli w czasie bitwy w pobliżu postaci nie ma innych członków drużyny, jej morale gwałtownie spada i może dostać ataku paniki :D.

20. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Infantryman, to ze niektórzy nie piszą postów nie oznacza że stracili zainteresowanie aarem. Ja na bieżąco śledzę rozwój gry - i oczywiście, liczę że w każdym odcinku pojawi się wzmianka o mojej postaci.

21. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Infantryman weź nawet się nie zgrywaj, to, że nie ma lawiny komentarzy pod odcinkiem, nie oznacza, że jest mniej czytających :D. Ludzie komentują zwykle na początku potem nie chcą się za bardzo powtarzać i autora o wszystko już wypytali, do czego się dało to zmusili :).

22. infantryman

Odcinek 144

Mr T natychmiast odwrócił się. Właśnie leciały na niego dwa potężne kociska!

Casa błyskawicznie puściła serię ze SCAR w jedną z bestyj. Kule, które nie trafiły w cel, zabiły kota, który był kilkanaście metrów dalej. Musi być ich całe stado!

Drugi kot właśnie wskakiwał, na Pana T, gdy ten przygotował mu niespodziankę, przełączając Steyra na automat.

:twisted:

Anna bezzwłocznie zabrała się za opatrywanie poszarpanych pleców naszego herosa.

Nagle, nie wiadomo skąd, pojawił się kolejny kot. Zanim ktokolwiek zdążył zareagować, dziabnął Siwego.

Anna przyłożyła do futra przebrzydłego stwora swojego Desert Eagle'a i wpakowała w niego kilka pocisków potwornie wielkiego kalibru.

Kolejny!

I znowu na Siwego! :mad:

Szkoda, że nie umiesz zareagować na te podejrzane dźwięki!

Gumpy stał się kolejną ofiarą kotów.

Arekus wyładował całą frustrację drużyny zaistniałą sytuacją na jednym z kotów, strzelając w niego z Glocka ile wlezie.

Dokładnie w tym samym czasie mały oddział AWA zaatakował dzielnicę Omerty kontrolowaną przez wroga, ponosząc porażkę.

Tym razem Gumpy miał szansę się odgryźć.

Czy to się kiedyś skończy!?

Mr T sięgnął po radiostację. "MURDOOOOOOOOOOOOOOCK!!!!!!!"

[video=youtube;zgjoYEkCTB8]http://www.youtube.com/watch?v=zgjoYEkCTB8[/video]

23. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Po pierwsze: za tyle skór kotów dostaniesz sporo kasy
    Po drugie: za te wszystkie martwe koty pójdziesz do więzienia
    Po trzecie: Po co tyle "FFFFFFFFFUUUUUUUUUU" ?

24. infantryman

Dwa to dużo? Po prostu zdenerwowały mnie te koty, zmarnowały mi drużynę zanim zdążyła wejść do prawdziwej akcji. Teraz "Stare Pryki" stracą kolejne kilka dni na dojście do siebie po tej zasadzce :).

25. infantryman

Odcinek 145

W drodze do bazy, straszliwie podrapani przez koty najemnicy zatrzymali się na kilka minut w Omercie. Niestety, Miguel nie zgodził się na włączenie swojej partyzantki w szeregi AWA, mimo, iż kontroluje ona już większość kraju.

W czasie pobytu w Drassen, najemnicy będą mogli przy okazji uzupełnić swoje wyposażenie. Na dostawę zamówionych towarów z największą niecierpliwością oczekuje Arekus, który wkrótce dostanie w swoje ręce M82 Barrett.

Oblężenie Grumm wciąż trwa. ACA przeprowadziło równoczesny szturm na dwie dzielnice miasta. Atak został odparty, a straty po obu stronach były prawie równe.

Po nocy spędzonej w Cambrii, Raptorzy skierowali się ponownie na zachód. Zdecydowali się nieco zboczyć z drogi, gdy otrzymali meldunek od jednego z oddziałów AWA, który znalazł podejrzanie wyglądający dom w górskiej dolinie.

Najdziwniejsza była stodoła. Wszystko wskazywało na to, że znajdowało się w niej ukryte, zabudowane pomieszczenie.

Przeszukując dom, Kentucky znalazł jakiś przełącznik. Postanowił zmienić jego ustawienie.

Pani Zoor usłyszała skrzypiące drewno w stodole! Natychmiast pobiegła to sprawdzić.

W tajnym schronie znajdował się człowiek i... robot! Mężczyzna przemówił.

Madlab jest naukowcem, który porzucił służbę u Królowej i poprzysiągł ją zabić. Ponieważ przybyliśmy do Arulco w dokładnie tym samym celu, chętnie podaruje nam swojego robota. Jednak, aby doktor Kairns mógł zakończyć swoją pracę, potrzebne są mu jeszcze kamera wideo oraz karabin. To drugie jesteśmy w stanie zapewnić bez trudu, jednak kamery w Arulco jeszcze nie widzieliśmy.

Zwiadowcy AWA donoszą o istnieniu ostatniego punktu oporu ACA w górach. Nieprzyjaciel umocnił się na terenie jednego z posterunków. Zdobycie tej pozycji jest konieczne, gdyż może ona posłużyć siłom Królowej do robienia wypadów na szosę Grumm-Cambria.

Najemników wspierać będzie pluton Armii Wyzwolenia Arulco. Teren jest trudny - gęsty las w wąskim wąwozie. Bitwa może być ciężka.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie