Wszelkie problemy techniczne

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez pimapizu, 20 Marzec 2011.

1. kamil1750

kamil1750 User

Hmm spróbuję jeszcze zagrać innym państwem,ale mam teraz kolejny problem kiedy włączam grę na mapie jest tylko taka biała plama tzn nie ma żadnych kolorów tylko porozstawiane jednostki...przeinstalowałem grę i nic dalej to samo ?! o_O

---------- Post added at 22:09 ---------- Previous post was at 14:07 ----------

Ok temat można zamknąć :)

2. nol1

nol1 User

Czołem, mam pytanie związne pośrednio ze Steam i HoI III FTM.

Chciałem kupić na Steamie FTM, mam jednak wątpliwości czy będzie ona kompatybilna HoI III Złota Edycja Cenegi (wersja pudełkowa), która zawiera również Semper Fi. Wątpliwości nasunęły się, gdy przy próbie zakupu pojawił się komunikat ze nie mam HoI III SF choć faktycznie jest zainstalowany i nie mogę kupić przez to FTM. Wiem, że to raczej pytanie do sklepu steamu, ale w tematach pomocy nie przewidzieli nawet tego problemu nie wspominając nawet o tym że raczej cienko jest z moim angielskim.
    Jeśli nie możecie mi pomóc, to może jakieś propozycje gdzie mogę jeszcze kupić FTM w podobnej cenie 7,99 E nie licząc gamersgate bo tam jet po 9, 95 E.
    Proszę o pomoc i wyrozumiałość do tak banalnego zapytania.
    Pozdrawiam

3. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Na GamersGate również co jakiś czas są promocje, ale nie gwarantuję, że wersja z GG będzie działać z Cenegową.

4. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Teoretycznie powinna działać, oczywiście nie wolno PL wersji odpalać, a jeśli coś nie pójdzie trzeba ewentualnie ręcznie bawić się wpisami do rejestru.

5. Grost

Grost Znany Wszystkim

Mi wersja GG działa z Cenegową. Ze spolszczeniem Mazariniego śmiga po polsku.

6. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

PL wersja to MOD, a nie oficjalne wydanie czegokolwiek przez Paradox. Bez niego wersji polskiej nie odpali, a o tym mówimy.

I jak mówimy: na własne ryzyko, bo Cenega to Cenega, będzie inna partia z tłoczni i okaże się, że inne pliki wgrali i już rejestr nie działa (jak przy Klasykach gdzie zmieniali wpisy i były niekompatybilne). Dlatego nigdy nic nie wiadomo.

7. Lukdrew

Lukdrew Nowy

HOI 3 w dniu 10/11 maja 1945 wywala z gry

Grając Niemcami - od 1936 do 1945 pokonałem praktycznie cały świat za wyjątkiem USA. Na początku kwietnia 1945 rozpocząłem ofensywę w stanach. Niestety kilkanaście godzin planowania linii zaopatrzeniowych, dziesiątki godzin żmudnej roboty (wszystko robiłem manualnie) oraz cały plan na epicką bitwę o USA - puhhhh.

Ma ktoś pojęcie czemu pod ta datą wywala się - próbowałem różnych sav'ów ale za każdym razem to samo :(. Nie pomaga przeinstalowanie gry ani nic innego :(

Jeżeli tego nie uruchomię - to chyba ostatnie podejście do HOI (ponad 100h gry na tą rozgrywkę zmarnowane)

Wersja - FTM i Semper Fi

8. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

FTM, ale który patch?

9. Lukdrew

Lukdrew Nowy

FTM 3.05 (steam)

10. Mr.KUFEL

Mr.KUFEL User

TFH Problem z wczytywaniem menu

Witam mam problem powrót z menu jednego gracza (mapa świata wybór kraju itp) do zwykłego meny(gra wieloosobowa opcje itp) trwa strasznie długo (23 sekundy) w SF i FML trwało to znacznie krócej ( mój komp nie jest jakiś słaby) czy wy też macie podobny problem .

11. Lukdrew

Lukdrew Nowy

no cóż - koniec gry na razie ani pomoc techniczna ani nikt nie jest wstanie dać dobrej rady lub rozwiązania - uciekam - narka wszystkim

12. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Cóż, support raczej nie pomoże w kwestii (nie działa mi sejw). Najprawdopodobniej coś się w plikach mocno musiało schrzanić, któraś flaga źle zaskoczyła albo coś w tym stylu. Na takie rzeczy rady nie ma i tylko ręczna edycja sejwa pomoże. Inna sprawa jak mówiłeś, że ręcznie zarządzałeś konwojami i innymi aspektami co z reguł robi automat, to też może być przyczyną (choć to raczej powinno powodować głupienie AI a nie CTD).

13. SvXnn

SvXnn User

Ja grałem Niemcami i zrzucałem bomby atomowe na USA, a gdy wojna była już wygrana i czekałem na tą wiadomość o kapitulacji (anektować czy stworzyć państwo marionetkowe) wywaliło mnie z gry :( szkoda, że nie zapisałem wcześniej bo bym przynajmniej wiedział czy to sejw czy coś innego.

14. Mariobosss

Mariobosss Aktywny User

mam ten sam problem i tez na TV uruchmiałem gre 32 cale. Dziwne jest to że na początku kilka razy uruchomiłem gre i grałem normalnie a potem zaczęły sie problemy. Co mogłem namieszać w ustawieniach kompa? bo instalowalem tez inne gry i programy.

Reinstalacja gry nie pomaga.

15. bartek2016

bartek2016 User

Crash przy starcie

No więc najlepiej będzie jak wypunktuje wszystko:

1. Pojawia sie error bez względu na wersję, dodatek (nawet na czystym hoi 3 bez żadnego patcha się psuje) czy język (polski/angielski)
    2. Za każdym razem pojawia sie pod sam koniec ekranu ładowania.
    3. Wyskakuje błąd bez jakiegoś specjalnego dopisku - po prostu błąd.
    4. Podejrzewam, że dxdiag będzie potrzebny:

http://pokazywarka.pl/dxdiag/

5. Gra na tej samej konfiguracji sprzętowej działała już wcześniej bez żadnych problemów.
    6. Błąd pojawił się znikąd - nie ingerowałem w żadne pliki gry.
    Zaczęło się od zainstalowania patcha 4.02 do TFH (gra wcześniej powinna działać, bo od ostatniego uruchomienia, które było poprawne rzecz jasna nie robiłem kompletnie nic z grą) no i się zaczął problem.
    No więc usunąłem całość i teraz nawet czyste hoi 3 nie chodzi.

Jakby ktoś wpadł na to jaki może być powód to proszę pisać - może na coś wpadnę :)

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

16. Mariobosss

Mariobosss Aktywny User

do tv czy do monitora masz podłączonego kompa i ile cali ? :p bo ja mam to samo

17. bartek2016

bartek2016 User

monitor 21,5 cala
    próbowałem w ustawianiach zarówno 1024x768 jak i 1920x1080 (optymalna) - nic o_O

Troszkę na forum PDx-u czytałem ale za dużo konkretów to tam nie ma ale coś takiego jak map cache obiło sie o uszy ?
    bo może ma to coś wspólnego ...

18. Mariobosss

Mariobosss Aktywny User

kasacja katalogu z map cache nic nie daje juz próbowałem

19. bartek2016

bartek2016 User

Różne tryby zgodności próbowałem - nic
    Bajery w nvidii odnośnie tego programu, różne konfiguracje - nic
    Otwieranie przez różne launchery - nic

Victoria 2 też używa clausewitz'a ?
    Bo ona działa poprawnie.

Z jednej strony eliminuje to prawdopodobieństwo błędu po stronie gry ... (99%)
    ale i ze sprzętem/oprogramowaniem też nic :| (99%)

Może w rejestrze jakieś bzdury po poprzednich instalacjach zostały ?
    Sprawdzę.

EDIT:

Rejestr czysty jak łza (przed i po usunięciu gry)

20. Mariobosss

Mariobosss Aktywny User

mi się udało uruchomić dzisiaj.
    Odinstalowałem do czysta Hoi3
    Następnie odinstalowałem wszystkie biblioteki microsoftu mialem z 2005 i 2010
    Odinstalowałem tez jakąs starszą wersje netframework

Restart kompa i instalacja na nowo Hoi3 i wszystkich dodatków i sprawdzałaem po kolei czy sie odpalają poszczegolne dodatki. Problemu nei było dopoki nie zainstalowałęm patcha 1.04 któy spowodował znany nam juz crush. Tak więc wszystko od początku bez 1.04 zainstalowałęm uruchomiłem działa. Na koniec jeszcze zapodałęm 4.02 patch i na szczęscie takżę działa. Ciekawe na jak długo :p

Po tym jak ponownie wystąpił crush rzuciłem jeszcze myszką w monitor ale wątpliwe czy to miało jakieś znaczenie dla procesu naprawiania gry :p

21. bartek2016

bartek2016 User

jaka wredna kupa z tej gry o_O
    usunąłem całe net framework i każdą wersję (począwszy od 1.1 do 4.0) skrupulatnie instalowałem
    to samo ze wszystkimi wersjami mc visual. Zainstalowałem wersje 2010 i tą, która była na płytce z hoi (2005 sp1)

i kij [​IMG]

edit:
    usunąłem .net 1.1 - dalej nic

kolejna edyta:
    zainstalowałem wszystkie patche i dodatki.
    może się sama naprawi :lol2:

22. Mariobosss

Mariobosss Aktywny User

to może jednak sprobuj czymś rzucić w monitor :p

I jak juz usuniesz to netframework i biblioteki to nie instaluj nic dopoki Hoi3 nie zawoła o to

23. bartek2016

bartek2016 User

I nic.
    Poszperam jeszcze trochę u pdx-u i jak znajdę rozwiązanie to tutaj napiszę - przyda się potomnym.

A tymczasem ...
    myszka leci :svir:

24. Juchas

Juchas User

Grając Niemcami gra zacina się w pewnym momencie.

Gram Niemcami od 1939 roku. HoI zacina się przykładowo 22 sierpnia 1939 roku, po udanej inwazji na Polskę (miałem szybciej decyzje narodową "Gdańsk albo wojna"). Po ponownym uruchomieniu gry, komputera, etc. gra zacina się dokładnie w tym samym momencie. Zmieniłem godzinę i dzień w pliku zapisu i to i tak nic nie dało, nadal się zacina, tylko że o innej godzinie w innym dniu. Taki problem występuje tylko grając Niemcami. Gra jest spolszczona. Ma ktoś jakieś pomysły?

Dzięki.

25. tunio

tunio Znany Wszystkim

Pewnie w tym tkwi problem.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie