Wszelkie problemy techniczne

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez pimapizu, 20 Marzec 2011.

1. lysy

lysy Panzer Legion

Spróbuj zagrać bez patcha polonizującego, po angielsku bez mieszania w plikach settings. Po za tym sprawdź to co zawsze jest bolączką tej gry, czyli stary direktX, frametworki, sterowniki itp. Podobne chocki klocki odchodzą, choć nie zwsze, gdy zaczyna się grać na nowym dodatku albo modzie. Cóż urok tej gry:D

2. Flavius Aetius

Flavius Aetius Aktywny User

Ze swojego doświadczenia napiszę, że mnie też zdarzały się podobne przypadki wieszania bądź wywalania podczas wczytywania scenariusza. I chyba we wszystkich przypadkach problemem była polonizacja. Chodziło mniej więcej o to, że często w którymś z plików lokalizujących brakowało linijek dla polskiej wersji. Więc jeśli ustawiło się język na "polish", a program nie miał danych do czytania, to wywalało. Z tego, co wiem, najnowszy patch (4.02 chyba) nie jest przez Mazariniego spolszczony, a zmienia trochę plików w folderze localisation, przez co brakuje tam trochę linijek. Więc albo musisz z powrotem zmienić język na angielski (w obydwu plikach settings.txt najlepiej), albo samemu wyszukać brakujące linijki i jakoś je uzupełnić.

Nie wiem, czy to akurat Twój problem, ale w podobnym przypadku u mnie zadziałało.

3. raffik85

raffik85 Nowy

Witam.
    Chcę zagrac w hoi3 ze wszystkimi dodatkami ale mam ten problem z brakującym plikiem msvcr100.dll. Mam zainstalować Microsoft Visual C++ 2010 ale nie wiem jaką wersją x64 czy x86, (czy to w ogóle ma jakieś znaczenia). Dodam, że ma Windows xp sp2. Z góry dziękuję za pomoc.

4. Flavius Aetius

Flavius Aetius Aktywny User

To zależy od Twojego systemu i architektury komputera. Jeśli masz procesor x86 (a w związku z tym kompatybilny system), to powinieneś zainstalować wersję x86. Rodzaj procesora możesz sprawdzić w menedżerze urządzeń (albo we właściwościach komputera). Natomiast jeśli masz x64, to nie powinno mieć znaczenia, ale lepiej zainstalować odpowiednią wersję.

5. Seba_pl

Seba_pl Nowy

Czarne flagi w menu początkowym i podczas gry

Witam, po raz drugi:)

Chciałbym odswiezyć wątek....otóż:
    zainstalowałem HoI 3 i w menu głównym pojawiły mi sie same czarne flagi zamiast właściwych państw narodowych. Zainstalowałem patch 1.1 i 1.4 ze strony Cenegi i dalej to samo.
    Usuwałem pliki flagfiles i tez nic to nie dało.
    Gra jest oryginalna i trochę mnie to dziwi.

Dodam jeszcze, że w trakcie ładowania nie ma żadnych obrazków tylko czarny ekran. pózniej pokazuje sie menu z wyborem jednego gracza, wielu graczy opcjami etc.

Proszę o pomoc.

pozdrawiam
    Seba_pl

6. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Odp: Wszelkie problemy techniczne

Na forum paradox jest rozwiązanie, w podklejonym temacie chyba nawet. Wejdź tam. Ogólnie takie błędy na starych wersjach są, a więc na podstawce, która na dłuższą metę jest bezużyteczna bez dodatków.

Tapatalk HD, wybaczcie literówki;)

7. misiak0509

misiak0509 User

8. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Zainstaluj najnowsze patche dla swojej wersji, framework i resztę pakietów z instalatora i uruchom grę z uprawnieniami administratora, jeśli dalej nic z tego, będziemy myśleć.

9. misiak0509

misiak0509 User

Moja wersja to Semper Fi patch 2.04. Framework jest zainstalowany razem z systemem, sterowniki najnowsze, odpalam jako administrator i nic. Także proszę o dalsze sugestie. Szkoda by było przestać grać tylko ze względu na nowy system.

10. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

To zainstaluj framework dodany w instalce paradox, bo systemowy nie musi oznaczać, że będzie działać, nawet jak aktualny. Gra po prostu niektóre z biblioteki dogrywa sobie ze swojego folderu. Ostatecznie odpalić jeszcze jakiś tryb zgodności, ale nie sądzę, żeby dało to cokolwiek. Zmień też wersję gry na angielska, może polska cos blokować. Oczywiście zakładam, że to czysta, niemodowana instalka ;)

11. misiak0509

misiak0509 User

Dzięki serdeczne za wsparcie. Pomogła zmiana języka gry na angielski. Wersja polska musiała coś blokować faktycznie.

12. hata

hata Nowy

Witam. Mam z grą drobny problem. A wiec gram sobie ostatnio w zapisuje grę i kończę. następnego dnia ponownie uruchamiam grę, zapis zaczyna sie wczytywać i nagle wyrzuca mnie do pulpitu z komunikatem "program przestał działać". Próbowałem różnych sposobów i nic, Nowe gry, wczytanie innego zapisu, wszytko działa. Tylko ten jeden zapis nie. Jeśli ktoś wie co zrobić oprócz zaczynania nowej gry byłym wdzięczny. Nie chciałbym tracić moich osiągnięć w tej grze. Podam jeszcze, ze mój zapis jest z 24 Stycznia 1941.

---------- Post added at 22:04 ---------- Previous post was at 20:48 ----------

Sprawa już nieaktualna, przepraszam za kłopoty.

13. koala 169

koala 169 Nowy

Witam mam taki problem. Otóż gram na wersji TFH z patchem 4.02 i spolszczenie Mazariniego. Zacząłem grać Polską i mniej więcej w lipcu 1939r. mapa zrobiła się biała. Widać tylko nazwy prowincji a po za tym biało. Nie zawsze dzieje się to w ten sam dzień ale tak zazwyczaj po jakichś 25min. gry. Na FTM tego problemu nie było. Licze na szybką odpowiedź.

14. cotuach

cotuach Nowy

Mam pytanie dlaczego przez pierwsze 8 godzin gry nic się nie działo ,a teraz co 30 sec wyskakuje mi brak odpowiedzi i nie da się grać??
    I jeszcze jak poruszać się okrętami?

15. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Proponuję zapytać o to wróżkę, na forum niestety jasnowidzów nie mamy.
    LPM wybierasz flotę i PPM wskazujesz prowincję do której ma się udać.

16. HeliumPL

HeliumPL Aktywny User

Witam.

Od razu przepraszam, jeśli już było, ale mam problem z HoI 3 TFH 4.02. Otóż gdy robię screenshot'a, na ekranie przez chwilę widnieje napis SAVING_SCREENSHOT ale ani w moje dokumenty/paradox interactive/hearts of iron III/screenshot ani w żadnym innym folderze gry nie ma nowo zrobionego screena. Mam Win 7 x64 Ultimate i wyłączone UAC(odpalanie HoI z uprawnieniami administratora nic nie dało).

Proszę o pomoc, gdyż Print Screen w HoI nie działa a screeny robione telefonem to nie jest dobry pomysł :)

17. Grost

Grost Znany Wszystkim

F11 dla zrzutu ekranu
    F12 dla zrzutu mapy świata
    Zapisuje w bmp, więc trochę waży

18. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Kupiłem dziś TFH na steamie (oczywiście mając podstawkę i poprzednie dodatki), ale przy wczytywaniu gry, po "creating checksum"(mogłem źle napisać) wyskakuje "program przestał działać". Jak odpalam wersję bez THF, to uruchamia się normalnie. Próbowałem przeinstalować ale nic. Co można z tym zrobić, żeby działało ?

19. Nuke

Przeinstaluj grę i doinstaluj patch 4.02.

20. filip133

Grę przeinstalowywałem, patch steam ściągnął automatycznie, ale chciałem spróbować ręcznie, pobrałem go z forum Paradoxu, ale mi wyskakuje komunikat, że nie znalazło zainstalowanego TFH..

21. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Paradox nie dostarcza patcha do wersji steam, a Valve jako niezależny wydawca w tym wypadku i oni odpowiadają za wydanie patcha dostosowanego do swojej wersji, Paradox tylko podsyla im pliki.

Wysłane z Novo7 Flame za pomocą Tapatalk 2.

22. filip133

Teraz się wywala na "map properly inistialed". Instalka do patcha z forum Paradoxu gry mi nie wykrywa. I nie wiem co z tym zrobić, żeby działało :/

Przeinstalowałem jeszcze 2 razy i włączyło się. Mam nadzieję, że nie będzie robiło takich niespodzianek z wywalaniem się przy uruchamianiu...

23. Witam serdecznie. Za namową brata postanowiłem spróbować swoich sił w HOI3(grał w nią kiedyś, samą podstawkę). W jednym z onlinowych sklepów zakupiłem taką wersję: http://www.paradoxplaza.com/games/hearts-of-iron-iii-collection

Gra po zainstalowaniu jest oczywiście po angielsku i na tytułowej stronie podaje mi wesję Hol3v3.05 (VBYY) FTM. Pytania:

- wersja ta powinna zawierać SF, FTM i kilka dodatków graficznych i muzycznych; jak to zweryfikować?
    - jakie patche (update) powinienem zainstalować (i w jakiej kolejności) jeżeli zdecuduję się zakupić dodatkowo TFH
    - jak powinien wyglądać proces ewentualnego spolszczenia całości
    - czy TFH mogę kupić gdziekolwiek (podstawkę to jest HOI3 ultiamate edition zakupiłem j/w - przysłano mi kod do rejestracji na stronie paradoxu a samą grę w postaci pliku .exe i 4 pdf-ów ściągnąłem z ich serwerów).

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

24. Nuke

1. Włączyć sprity i sprawdzić czy są bardziej wypasione od tych zwykłych (możesz porównać np. ze screenami na necie).
    2. Żadnych. TFH możesz zainstalować nawet na goły FTM.
    3. Nijak, bo oficjalnych spolszczeń do FTM i TFH nie ma.
    4. Nie, tam gdzie kupiłeś podstawkę tam kupujesz dodatki.

25. matatiah

matatiah Aktywny User

Witam.
    W ostatniej promocji na Steam kupiłem full pakiet HOI III (DIG, FTM, TFH, DLC). Dodatkowo z paradoxplaza pobrałem mody FMM i FCM. Uruchamia się ok, ALE ... . No właśnie! oto część przykładowych problemów:
    a) Zaznaczając kilka jednostek widzę zdjęcia d-cy i belki jednostek , które NIE ZAWIERAJĄ nazw;
    b) Wyskakujące okna komunikatów są puste. Z całą pewnością zawierają tekst i aktywne przyciski);
    c) Okno dyplomacji - brak w górnym lewym rogu napisów AXIS, Alies itd., na przyciskach odpowiedzialnych za szybkie sortowanie krajów.
    d) Kliknięcie na jakąkolwiek z podstawowych jednostek - regiment, skutkuje wyświetleniem okna statystyk, które czasem zawiera pełny opis, czasem częściowy, a czasem pusty).
    Takie sytuacje mają miejsce nie zależnie od włączonych modów oraz zastosowanej wersji językowej (ENG lub własna cżęściowo PL).
    Sprawdziłem stery od grafiki, doinstalowałem frameworki (4 i 4,5), sprawdzłem spólność. Odinstalowywałem grę. Nic to nie zmieniło. Może ktoś ma jakiś pomysł?
    Mój sprzęt to: proc I&, 8 GB RAM, WIN 7, graf 2GB.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie