Zagrajmy w Kerbal Space Program.

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Marzec 2013.

1. Walker

Walker Ten, o Którym mówią Księgi

Super, ambitnie :) asystę grawitacyjną Muna w locie do Minmusa udało mi się zrobić (choć oszczędność paliwa wyszła mi w granicach 1-2%), ale namęczyłem się tyle, że z asystami w lotach do planet dałem sobie spokój :) Chętnie zobaczę to na filmikach :)

2. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Asysta w locie na minmusa to tak naprawdę tylko elegancki bajer jak sam zauważyłeś oszczędność 1-2 % paliwa, jednak że 1-2% paliwa w locie na deres czy takiego joll to pewnie mały zbiornik paliwa. Najwiekszą przeszkodą przy planowaniu takich manewrów jest brak jakiegokolwiek ,,kalkulatorka" do nawigacji. Co nie zmienia faktu że można by spróbować zrobić misję typu Voyager asysta wielokrotna, mun- eve- kerbon (chodzi mi o ich słońce, wieka grawitacja= wielki boost) a potem poza granice układu z gigantyczną prędkością:)

3. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

W sumie to może pomocny będzie ten kalkulator:http://ksp.olex.biz/, a co do 'slingshota' to odpowiednie ustawienie planet można chyba wyliczyć matematycznie. Co prawda nie mam pojęcia jak to się robi, ale spróbuję. Z tego co czytałem na forum KSP, choć asysta na Minmusa niemal nic nie daje jeśli idzie o oszczędność paliwa, to gdy wykorzysta się inne planety to mamy większą oszczędność. Co do ekwiwalentu misji Voyager to na pewno będzie. :)

Nowy odcinek:

[video=youtube;apGNbGAmgDk]http://www.youtube.com/watch?v=apGNbGAmgDk[/video]

4. MarianK

MarianK Nowy

Masakra tyle wypadków tym łazikiem zaliczyć a ci astronauci są dalej w jednym kawałku:mrgreen: Odcinek jak zawsze dobry poziom trzyma.

5. thrashing mad

Padł mój 6-letni twardy dysk - zapisywane dane są corruptowane i nie da się ich odczytać. HD powoli dogorywa, ale wciąż działa i zdołałem zrzucić z niego część danych (w tym sejwy). Niestety - oznacza to gdzieś tygodniową przerwę w produkcji filmików, bo muszę kupić nowy i przeinstalować masę oprogramowania.

6. thrashing mad

Ok, jest nowy odcinek:

[video=youtube;RMM6IywlmfQ]https://www.youtube.com/watch?v=RMM6IywlmfQ[/video]

7. Walker

@thrashing mad, świetny odcinek! Jedno pytanie- jaki mod umożliwia wykonywanie takich fajnych zbliżeń na ciała niebieskie?

8. thrashing mad

Jeśli chodzi ci o te bardzo duże zbliżenia (z pikselozą), to zrobiłem je w post-produkcji edytorem video.

BTW - Nowe intro:

[video=youtube;9ASweZwAX7o]http://www.youtube.com/watch?v=9ASweZwAX7o[/video]

Wkraczamy w kerbalskie lata 70-te. (długo męczyłem się by uzyskać ten wygląd) ;)

9. Zoor

Zoor Ideolog gender

Genialne :D
    A przy okazji zobaczyliśmy Minmusa w kolorze ;)

10. Vip2002

Vip2002 Znany Wszystkim

Proponuje teraz samoloty i concordy :D, chcemy przekroczenia prędkości dźwięku! :) a intro fajne.

11. thrashing mad

Jastrząb 2 przekroczył prędkość dźwięku. ;) Nie wiem czy będę jeszcze wracał do konwencjonalnych samolotów, ale pierwszy wahadłowiec już niebawem.

12. Jerzy I

Jerzy I Znany Wszystkim

13. Zoor

Zoor Ideolog gender

Przekraczanie bariery dźwięku i tak w sumie nie ma tu znaczenia - gdyby wyglądało to faktycznie realnie, a nie oznaczało jedynie więcej na prędkościomierzu, wiele statków stworzonych przez graczy zwyczajnie by się rozpadło.

14. Vip2002

Vip2002 Znany Wszystkim

Wiesz Zoor, mój się nie rozpadł (testowo) na 10 000km/h i 30 000km/h kiedy był w atmosferze :D, co prawda były to loty suborbitalne... ale...

Ps. Testowo robiłem to na cheatach :D.

15. KSP to jedna z tych gier, z których lubię czytać AAR-y i oglądać filmiki, ale w którę nie lubię grać*, bo albo są irytująco nierealistyczne w niektórych miejscach, albo nudzą po chwili.

_____
    *stwierdzam na podstawie dema-sorry, ale rakieta, którą NIE rozpada się po wejściu w b. szybki ruch wirowy w czasie startu i skręceniu gwałtownym w bok? kapsuła dowódcza wytrzymująca kolizję bezpośrednią z rozpędzonym (i odrzuconym) niższym członem rakiety? No, a głównym problemem mojego programu lotów było zbyt łatwe osiąganie prędkości ucieczki i wchodzenie na orbitę wokółsłoneczną.

16. Walker

Pamiętajmy, że to nadal wczesna alfa i wiele rzeczy, które mają pojawić się w przyszłości jest nadal nie zaimplementowanych (np. rozpad statku pod wpływem przeciążeń przy wejściu w atmosferę). A co do prędkości ucieczki, to w rzeczywistości również łatwo ją osiągnąć, problemem jest tylko 1. prędkość kosmiczna.

17. thrashing mad

Hmm, być może w przyszłości zrobię misję której celem będzie wysłanie na orbitę teleskopu.

W nowej wersji moda Deadly Reentry przeciążenia mogą zniszczyć statek. Testując go próbowałem niemal pionowego wejścia w atmosferę i zanim statek się spalił, rozwaliły go siły G. Zbudowałem też ultralekką sondę napędzaną tymi trzema silniczkami bocznymi o dużej mocy - przyspieszając na orbicie przy maksymalnym ciągu, rozerwały ją na strzępy. Polecam:

http://forum.kerbalspaceprogram.com/showthread.php/32342-0-20-Deadly-Reentry-2-3-reentry-heat-plus-thermal-and-g-force-damage-to-parts

18. Zjemcichlep

Co do planowanych przyszłych misji bezzałogowych. Planujesz je jakoś wzbogacić? Samo ogladanie jak sonda xxx wchodzi na trajektorię i zbliża sie do planety jest... mało ciekawe, chyba że zrobisz dunę i moho w jednym filmiku jako tutorial.

Proponuje pobawić się konstrukcją sond- odrzucany lądowniki + sonda orbitalna

19. Vip2002

Vip2002 Znany Wszystkim

Żadnego Vikinga? Voyagera? Przydała by się chociaż sonda idąca przez Diunę, Jool, i Elloo i wychodząca z Układu, najlepiej Voyager, tyle że sam program Voyagera, jeśli chodzi o to prowadzić z przerwami, typu "Voyager na Diunie", potem program XXX, potem "Voyager na Joolu", etc.

20. thrashing mad

Co do sond to będą oczywiście w przyszłości bardziej skomplikowane misje. Staram się zachowywać progresję i mniej więcej podążać historyczną ścieżką. Będą Vikingi, Voyagery czy też wszelkiego rodzaju łaziki, lub misje sample-return typu Fobos-Grunt, ale w przyszłości. Program Ulisses z założenia jest prosty i 'symuluje' program Mariner. Cierpliwości - gdybym od razu przeszedł do skomplikowanych misji, to po kilkunastu odcinkach nie pozostałoby wiele do roboty. ;)

Po zakończeniu tego programu prawdopodobnie zabiorę się za budowę kerbalskiego SkyLaba i wahadłowca.

21. Zjemcichlep

Z skylab poczekałbym na 0.21 bo savy mogą być potem niekompatybilne chyba że pod koniec programu byś zdeorbitował stacje i potem wybudował Mira z duuuuużą ilością paliwa bo jak już coś ma pochłaniać RAM to niech chociaż ma cel.

Szkoda że skończylismy wizyty na munie bo w przyszłej aktualce ponoć mają się pojawić kratery na powierzchni, przynajmniej baze można bedzei wybudować na dnie jakiegos ładnego:)

22. Jerzy I

Jerzy I Znany Wszystkim

23. thrashing mad

Nowy odcinek:

[video=youtube;xnwEbf6bErs]http://www.youtube.com/watch?v=xnwEbf6bErs[/video]

24. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Kiedy można się spodziewać gigantycznych statków z napędem nuklearnym?

25. thrashing mad

No cóż staram się w pierwszej kolejności odgrywać historyczny progres eksploracji kosmosu, więc jeszcze trochę z tym poczekam. ;) Ale na pewno będą w przyszłości wielkie statki-matki, bazy poza-kerbińskie, etc.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie