Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Sevgart

Sevgart Targowica

Gdybym napisał, że widzę to bym skłamał. Miałem mu napisać żeby wrzucił ale nie chciałem nabijać posta (ok chciałem...) bo to jest sprawa oczywista...

EDIT:

Sóm!

2. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

To tera moja kolej:

Jest to moja MEGA kampania (zaczynałem od CK, potem EU II > Vic Rev no i teraz HoI DD A). Nie będę wszystkiego opisywał, bo to zajęłoby za dużo miejsca, więć będę pisał ogólnikowo. W CK zaczynałem jednym z szejkanatów na Sycylii, potem koronowałem się króla Neapolu i Włoch, do końca gry podbiłem mniej więcej dzisiejsze Włochy + nieco wysp (Kreta, Majorca itp) i zdobyłem przyczółek w Aragonii. Udało mi się większość terenów przekonwertować na islam i zarabizować. Potem w EU II na poćzatku był niezły Sajgon z tymi wasalnymi państewkami ( nie tylko u mnie zresztą). Ostatecznie pod koniec EU II miałem: Italię, Afrykę Płn., Iberię (do tej rzeki na środku półwyspu - dalej na północ provy miałą katolicka Kastylia), Luizianę, Kubę, RPA i Madagaskar oraz część indii. Na potęgi wyrosły: Anglia, Niemcy, Finlandia, Polska (!), Chorwacja (!!) i Hellas/Bizancjum (!!!).
    W Vic na początklu nieco zmodyfikowałem save, żebym nie miał wszędzie konfetti (porozmieniałem nieco prowincje). Napisałem AI Niemcom i Brytolom żeby kolonizowali Ameryki (Niemcy zaczęli już w EU II). Potem Niemcami utworzyłem Australię, USA, Nową Zeladnię, Kolumbię Brytyjską i Californię. Brytyjczykami Argentynę, Meksyk, Kanadę i inne taki w Ameryce Płd. Italią
    utworzyłem RPA i Texas oraz Brazylię. Potem jakoś ucywilizowały się Chiny (około 1900) i do końca Vic wspięły się na pierwsze miejsce pod względem przemysłu! Teraz gram w HoI i świat wygląda tak:
    Ja (Włochy) jestem w sojuszu z Polską i Chorwacją (to to coś w Jugosławii, tylko im kolor zmieniłem, żeby się z Polską nie zlewalu) i byłymi koloniami (Brazylia itd.). Dodatkowo mój sojusz nazywa się Komitern, a wszystkie panstwa są demokratyczne:smile: . Inne sojusze to:
    -komunistyczny- ENG, MEX, JAP, ETH (sympatyzują z nimi Finowie i Chińczycy)
    -faszystkowski- SOV, GRE, FRA (w USA narodowy socjalizm, ale są neutralni)

Tak więc jeżeli wybuchnie wojna bedzie ciekawie. Będę pisał jak to się potoczy dalej. Jeżeli ktoś chce, to mogę podesłać save.

3. Warzkins

Warzkins Ten, o Którym mówią Księgi

No naprawde niezła i długa rozgrywka :D gratuluję ja byłbym chętny co do sejva :D

4. Crystiano

Crystiano Nowy

Hoho chciało ci się tyle grac? Gratuluję;)

A właśnie jak wygląda sprawa z techami i wojskiem po konwersji z Vicky??

5. de Ptysz

Jeżeli zdobyło się wszystkie techy w Vic, to zaczyna się W HoI z tymi podstawowymi, czyli nie jest źle. Co do doktryn lądowych, to pod koniec Vic Rev mamy eventy z wyborem: mobilność/siła ognia i atak masą/armia profesjonalna (tego nie jestem pewien), które określają potem jakie mamy doktryny w HoI. Ja brałem mobilność i profesjonalizm, więc mam techy blitzkriegowe.

Warzkins: to podaj adres email ( to się też tyczy do wszystki - jak ktoś chętny to niech podaje adres email)

6. Sevgart

Sevgart Targowica

Yeah! Pięknie. Powiem tak:

"Joł ziomalu ale super hiperancko!!11oneoneoenoe"

Że ci się chciało tyle grać. Ja też bym kciał save (sevgart@gmail.com).

7. de Ptysz

Żebym nie musiał wysyłać wielu osobom oto link do pliku:

http://uploader.pl/?d=EC67D1761

Niestety jest zła wiadomość - ten save jest z 1 kwietnia 1941, wcześniejszych savów juz nie mam:-(

8. Maciej

Maciej Guest

Nie działa. Jaki to patch?

Ja z kolei zacząłem dzisiaj grę Finlandią. Moim celem jest skuteczna obrona w wojnie z ZSRR.
    Screeny:
    plany ataku czarnymi strzałkami, ruch wojsk radzieckich na biało
    Planuję zrobić kocioł na półwyspie Kola. Ponieważ walka na bagnach z okopanym wrogiem byłaby trudna do wygrania, zostawiam pustą prowincję na wschód od Kuopio, którą zamierzam później okrążyć.
    W produkcji skupiam się na piechocie (właśnie kończy się druga seria 3 dywizji).
    Techy jak na razie tylko przemysłowe (odkrycia na czerwono).

edit: Technikalia: Armageddon 1.0, normal/normal

9. Warzkins

Nie wiem czy z ta ofensywą pójdzie Ci tak łatwo ale życzę powodzenia :D

10. de Ptysz

Maciej123: gram na Armagedonie, wersja bodaj 1.2

11. Maciej

Maciej Guest

12. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Grałem Finlandią wczoraj, ale PP mnie kładzie. Co prawda grając Grecją udało mi się osiągnąć około 100PP podstawowego, to tutaj mam olbrzymiego przeciwnika metr od stolicy. Nie ma czasu na rozwój PP, nie starczy na budowę porządnego wojska. Dobrze przynajmniej, że tech teamy są niezłe.

13. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Dobrze, teraz demonstruję inną moją grę. Gram Włochami i z góry założyłem sobie inny plan, a więc po kolei.
    Etiopia - standard, 4 dywizje do ataku, reszta siedzi w miejscu. Pod koniec lutego 1936 aneksja. Potem wysłałem regularne dywizje do Włoch, milicję rozlokowałem na granicy z koloniami brytyjskimi.
    Hiszpania - w planach miałem interwencję w razie zwycięstwa Republikanów, ale niestety się przeliczyłem:(
    Jugosławia - tu się rozpoczął europejski bałagan. Na początku 1938r. wypowiedziałem Jugosławii wojnę po czym:
    - pakty o nieagresji zerwały ze mną Turcja i Grecja
    - Grecja wypowiedziała mi wojnę
    - Niemcy wypowiedzieli wojnę Grecji
    - Rumuni Niemcom
    - Turcja też Niemcom
    - Węgry podpisały sojusz z Niemcami
    - Turcja wypowiedziała mi wojnę
    - a Niemcy Jugosławii
    - Bułgaria dołączyła do Osi (Niemcy + Węgry)
    - wnerwiłem się bo chciałem całą Jugosławię dla siebie i przełączyłem się na Niemcy i pozawierałem ze wszystkimi biały pokój i usunąłem wszystkich z sojuszu
    Rozbiłem Jugosławię do grudnia 1938r. (ciężkie walki w Słowenii, większość dywizji straciła 50% stanu osobowego!). Później ofensywa w styczniu '39 na Grecję, walki trwały miesiąc. W Turcji ciężko było przejść przez Bosfor (1/4 dywizji straciła również 50% stanu). Potem negocjacje pokojowe (chciałem uzyskać Istambuł i 3 prowincje przybrzeżne) ,ale Turcy nie chcieli się na nic zgodzić dopóki nie zdobyłem stolicy. Ostatecznie uzyskałem co chciałem + 1 prowincję.
    Następnie podpisałem sojusz z Hiszpanią.
    Albania - atak bez eventu (nie wystąpił).
    Sojusz z Rumunią.
    Vichy - chciałem dokonać aneksji, uzyskając w ten sposób pół Francji i część kolonii bez wojny z żadnym z istotnych sojuszy (Alianci, Oś), ale Vichy mnie uprzedziła i dołączyła do Osi :/
    Bułgaria - chciałem zdobyć by mieć ładną granicę:p ale także dla portu w Varnie. Znowu Niemcy byli szybsi i wzięli ich do sojuszu:/
    Nie było rozbiorów Czechosłowacji(!), był pakt R-M ale żądania Gdańska nie było(!!), ba nawet Polska nie była w sojuszu alianckim (nie dostała propozycji). Wojna zaczęła się w kwietniu '40 kiedy Niemcy rzucili się na Beneluks. Pod koniec maja Francja została rozbita. Później Niemcy zaatakowali Danię i Norwegię. Teraz chcę zobaczyć czy będzie wojna z Sowietami, którzy nie mieli eventu o Besarabii(!) i o Wojnie Zimowej(!!).

Zamierzam zdobyć nowe kolonie, gdy po wojnie Francja wystąpi z sojuszu alianckiego (czasem AI tak robi).

14. Maciej

Maciej Guest

Moja aktualna gra: wydanie drugie, poprawione ;)
    Technikalia: normalny/agresywny, Armageddon 1.0, przejęcie PP i TT, demokracja wypowiada wojny

Wczoraj wieczorem rozpocząłem grę Kanadą. Na początku skoncentrowałem się na wyprodukowaniu w dwóch seriach 6 dywizji czołgów. Kiedy odkryłem drugi model dywizji pancernej, wstrzymałem produkcję, aby zmodernizować moje 4 dywizje (rozdzielone na dwa korpusy). Postanowiłem podbić Irlandię (która posiadała również Irlandię Płn. - WB zgodziło się na żądania), żeby wzmocnić przemysł i otrzymać trzeci slot na techteam. Plan wyglądał następująco:
    Desant w Letterkenny (udany dzięki wsparciu lotnictwa aliantów), odcięcie dywizji w Belfaście i zniszczenie ich, atak na Dublin i aneksja. Na szczęście wszystko się powiodło, bez lotnictwa Anglii byłoby ciężko.
    Skupiłem się na zbijaniu niezadowolenia, po czym wydałem rozkaz zwerbowania garnizonu i rozbudowy pp (2 do 40).
    Miałem nadzieję na spokojny rozwój do czasu wojny, ale się nie udało - Francja wypowiedziała wojnę III Rzeszy.

15. Maciej

Maciej Guest

BAM! ;>
    Po początkowym braku działań, Niemcy wypowiedziały wojnę krajom Beneluksu. Tak to wyglądało na początku maja:
    ...a w lipcu już pozamiatane:
    Ja natomiast nadal rozwijam się moją Kanadą. Irlandię obsadziłem już garnizonami, produkuję teraz dwie serie po 3 CAS-y i 2 pp (koniec we wrześniu).

Jak widać, w wojnie po stronie Osi biorą udział Niemcy, Włochy (podbiły Albanię) i Austria.

16. Jachex

Jachex Aktywny User

to teraz ja

Biali na WERS-ie

na początku zgodziłem się na niepodległość Polski.Następnie dołączyłem do sojuszu z Polską
    , wspólnie rozjechaliśmy oba państwa Ukraińskie , potem było gorzej , bolszewicy dosłownie zalewali mnie swoimi dywizjami, udało mi się odeprzeć ataki ale linia frontu zamarła i trwa wojna pozycyjna , teraz czekam aż wojska Polskie na północy odciążą mnie i wtedy zacznę atak .

linia frontu na południu

ogólna sytuacja w europie środkowo-wschodniej

17. DesMitch

DesMitch Nowy

@de Ptysz - mam pytanie odnośnie Twojego save - czy plik province.csv też został zmieniony podczas konwersji z Victorii? Czy jednak jest taki sam jak w oryginalnej grze?

18. Ponury Joe

Ponury Joe Guest

Oto moja zwycięska kampania wrześniowa. :D Scenariusz 1936, poziom trudności - agresywny/normalny.

Dość późno zacząłem robić screeny i przegapiliście likwidację 10 dywizji w Memelu.

Wstrętni Francuzi nawet się nei ruszyli podczas wojny, a pod koniec zakosili mi Zagłębie Saary.

Potem dobudowałem jeszcze 7 dywizji piechoty, ale zaczynało brakować na uzupełnienia. Musiałem rozwiązać garnizony w Warszawie.

19. Warzkins

Heh a właśnie miałem wrzucać :D

Co to za mod ? i te czarne kropki w prowach?
    Ładnie rozegrana kampania ale w zimę to się pewnie nudziłeś zastój na froncie :p

20. HELLMAN

HELLMAN Nowy

Tak jest zawsze ty się męczysz a oni na koniec zajmują najlepsze... :D

21. adammos

adammos Guest

Te czarne kropki to Cory :D

22. Nightmare

Nightmare Guest

Te czarne kropki pokazują provy na które masz cory na mapie dyplomacji. :)

23. Ponury Joe

Ponury Joe Guest

To żaden mod. Czyste HoI z dodatkami graficznymi (GIP, Skiff i flagi Zoora). Te czarne kropki to prowincje narodowe. W zimę trwały zacięte walki o Kraków. Na północy był spokój, bo większość dywizji Niemcy przesunęli na południe. Dlatego na wiosnę udało mi się ich przełamać i zająć Berlin. :)

24. misiek72

misiek72 Guest

Czarna kropka to znak, że ten prov jest twoim corem (widoczne tylko w widoku dyplomatycznym mapy)

A Ponuremu Joe'mu gratuluję rozjechania Niemiaszków :)

25. Jachex

Jachex Aktywny User

Komunistyczne Chiny na scenariuszu 1945

Los Nacjonalistycznych Chin jest przesądzony cały czas dostają baty od moich wojsk i cofają się w kierunku wybrzeża i niedługo będzie z nimi po zabawie . Jednak teraz nie mam pomysłu co zrobić kiedy ich rozwalę , cz iść na francuskie indochiny i wdać się w konflikt z USA , czy być do końca zachować neutralność

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie