Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. adammos

adammos Guest

Fajna gierka, mr. Grey ;), ale wynik, ekhem.... eee.... ciekawy xD

2. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Gomp nie wyzwalaj chwilowo żadnych puppetów , event o powstaniu nowych państw w europie pojawia sie zaraz po aneksji 3 Rzeszy

3. gomp

gomp User

ehh... Aż się grać człowiekowi odechciewa :X Wyskoczył event o kapitulacji gdy zdobyłem Paryż. Potem nowy porządek w Europie i wyzwolenie satelit. Niby OK tylko że wyzwoliło mi podbitą w 1940 r. Finlandie, a poza tym te satelity to żadne satelity nie były :p ba nawet sojuszu nie miałem a relacje po +25 musiałem zedytować sejwa bo jakieś 100 dywizji we Włoszech zostało przez to bez zaopatrzenia. Aż się człowiekowi grać odechciewa.... Chyba zaczne grać scenariusz '44 żeby troche historyczniej i sensowniej było.

4. EchoesMaster

EchoesMaster Guest

Wywal event, albo go przerób nieco. Ja tak robiłem, kiedy na przykład grałem USA i spod mojej okupacji wyzwalała się komunistyczna Bułgaria zależna od Moskwy.

5. Kozak

Kozak User

Polecam TEGO modzika, poprawia on eventy kończące wojnę i likwiduje te krzaczki w mapie politycznej powojennej Europy.

6. gomp

gomp User

Kozak no ja tego modzika mam i wcale mi eventów o końcu wojny nie porawił :/ A to już drugi raz bo zacząłem to '44 . Na początku dostaje się zwierzchnictwo nad rządem NRD, a potem PRL, ale np. na Czechosłowacje już nie i znowu tylko +25 bez sojuszu (No i na Danie ale to historycznie przeboleje ;) ). Jakby ktoś miał chwilkę to może mógłby napisać eventy o instalacji rządów marionetkowych w krajach byłego bloku wschodniego?

7. Kozak

Kozak User

Jeśli gdy instalowałeś tego moda to już miałeś sejwa z tej gry, to jeszcze oprócz dodania nazwy pliku z eventami do DB\events.txt musisz to też zrobić w odpowiednim miejscu w sejwie, żeby eventy zadziałały.

8. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Inspirowany tym co zaczyna Fergie:

"F for Franco" :)

9. ziom14PL

ziom14PL Zbanowany

Chyba wiem czym zagram kolejnego miniaar'a :D

xD :D xD :D

10. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Tylko 1 HQ? Więcej tego nie trzeba?

11. Warzkins

Warzkins Ten, o Którym mówią Księgi

Pozatym w 33 to banał :p

12. Knight_in_Fire

To teraz tylko przejąć zwierzchnictwo w Małej Osi (Niemcy, pragnący Luksemburga, Alzacji i Lotaryngii, Polska, Grecja, Węgry i Jugosławia). :jupi::D

13. Sevgart

Sevgart Targowica

Na początku piszę, że grałem na kilku czasem wpisanych kodach (zabawa ma być rozrywką, nie?) i na poziomie łatwym (jedno "oczko" niżej od normalnego). Czasami przez przypadek wklepał mi się event 1013 (darmowe PP więc się nie dziwcie na screenie czemu takie nie inne :<, ach no i manpower mi sam wskoczył ).W 1936 pomogłem franciszkanom pokonać republikanów. Kolonie w Afryce zostawiłem, i tak wolę inne. Bodaj w '37 w grudniu. Atak na franciszkanów w imię republiki (zaanektowaliście republikanów? To teraz macie za swoje). Dałem sobie cory na Hiszpanię (zjednoczona Iberia w końcu :<). Dołączyłem do rzeszy. Ustawiłem garnizony na plażach i sru do afryki kilka korpusów (Maroko), na granicę z Francyją i kilka dywizji, które mają zdobyć Gibraltar, a później wspomóc w walkach w Afryce. Wszystko szło ładnie poza Francją kontynentalną (więcej na dole w screenie mniejszym). Zapomniałem o tym, że Niemcy muszą się zająć Polaczkami. Nasi dodatkowo utrudniali bo zajęli Słowację i zacięte walki prowadzili. Ale jak to mówią starczy ci... no... jak im tam... no wiecie. Co się odwlecze to nie uciecze. I tak ruszyli z kopyta Niemieccy przyjaciele na Francję. Jako, żę ruszyli zbyt powoli (dwa miesiące z okopach grudzień '39) to wypowiedziałem wojnę Belgii - nie pomogło. Za to bardzo dobrze szło mi w Afryce. Wybrzeże zdobywała piechota, a głębie czarnego lądy dwie armie po 3 lekkie czołgi. Zająłem i uwolniłem od razu Maltę (po co mi takie cuś?). Oczywiście od razu wygenerowała dwie floty duchów (Piraci z [Karaibów] Malty?). Moje wspaniałe łodzie podwodne pięknie siekały brytyjskie i francuskie okręty póki nie natrafili na kilka lotniskowców (flotę szybko odbudowałem i zrobiłem im jesień średniowiecza). Cóż, kolejny cel. Suez! Jak pomyślałem tak też się stało. Zdobyłem Suez, potem brytyjski bliski wschód, francuski bliski wschód i Irakijski bliski wschód (oraz Kuwejt City). Zdobyłem jeszcze Cypr i wprowadziłem tam pewien ustrój na F. Chciałem zaatakować Egipt ale czekałem na jednostki z Iraku (prawie miesiąc wędrówki do wybrzeża na transportowce). Wtedy Niemcy ruszyli z kopyta. Holandia, Belgia, Luksemburg i Francyja. Jak byli już prawie rpzy Vichy, stwierdziłem, że granica wygląda brzydko (patrz niżej) i zacząłem wycofywać jednostki. Nie zawiodłem się na żabojadach. Oczywiście dwóch prowincji nie zdążyli odbić. Do tego wszystkiego makaroniarze się dołączyli i z werwą niczym Niemcy w '39 roku na Francję rzucili się na Egipt (patrz mapka niżej). Z zadowoleniem oświadczam, że o godzinie 16:00 czasu jakiegośtam, 24 sierpnia 1940 roku został zdobyty cały Egipt. Plany na przyszłość? Może skuszę się na Sudan i uciekam z sojuszu z Niemcem (eventa napiszę o pokoju pomiędzy Brytyjczykami, Francyją a Portugalią. Nie chcę bić się ze Stalinem (gdy będzie już pod Berlinem to freedomem podreperuje sobie politykę na bardziej socjalistyczną i oswobodzę Francję spod okupacji Niemieckich przestępców. Teraz mapki. Ta mniejsza pokazuje granicę z Francją podczas wojny. Kolor różowy to najdalszy zasięg, niebieski to linia frontu, który utrzymywał się najdłużej. Mapka duża to 24 sierpień '40. Zdobycie Egiptu.

14. Heh... Powyzwalaj troszkę B. Wschód.

IC i MP ciutek za dużo. Zmniejsz to sobie jakoś.

Myślałeś nad odbiciem i ponownym włączeniem do korony portugalskiej Brazylii?

15. Sevgart

Sevgart Targowica

Musiałbym tam zostawić dużo jednostek do pilnowania plaż, a boje się ataku fastfoodziarzy. Poza tym zagrałem teraz ZSRR (pierwsza gra mocarstwem, nigdy nie grałem Anglią, Francją, USA, Japonią ani ZSRR. Anglią, Japonią i USA pewnie nigdy nie zagram (trza flotę budować). Jak akcja się rozwinie w ZSRR albo jak mi sieznudzi ta gra to wstawię opis (ZSRR lub Portugalii).

16. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Moje piękne Chiny:)

Szczerze mówiąc trochę obawiałem brać to państwo, bo wcześniej próbowałem i za dobrze mi nie poszło. Tym razem doinstalowałem CCIPa, żeby było ciekawie. A więc po kolei.
    Komuniści, jak zawsze, wyprowadzili atak (czemu zawsze mnie, a jak jest AI vs AI to siedzą?), zdobyli parę prowicji, potem Incydent Xi'an i pokój. Bilans - strata trochę manpowera.
    Kwang-Si, miałem wybór - albo wojna albo przygotowania do ataku na Japonię. Wybrałem to drugie, nastąpiła aneksja Kwang-Si, zdobyłem trochę dywizji piechoty, dywizjon myśliwców i transportowiec. Po aneksji odrazu ruszyłem wszystkimi dywizjami którego tam stacjonowały na granicę Szansi z Japonią.
    Wojna jednak wybuchła bodajże miesiąc później, gdy wszystkie dywizje były dopiero w środku kraju. Ostatecznie rok 1936 należał do Japonii i na zimę front został ustabilizowany na Żółtej Rzece. Na wiosnę '37 ruszyłem się z miejsca, przewagę miałem ogromną (nowoczesne wojska, 3-krotna przewaga w ilości dywizji) jednak przedarcie się przez ww rzekę okupiłem w większości stratami na poziomie 60%. Po tym bylo już górki i zimę '37 witałem pod stolicą Mandżurii (ba, Japończycy nie chcieli by Niemcy odwołali von Falkenhausena więc dowódca frontu został). W 1938 dokończyłem dzieła i Japończycy poprosili o pokój więc koniec wojny.
    Potem był czas pokoju, wybrałem nowe władze - do Chin zawitała demokracja, Czang Kaj-Szek usunięty. Właściwie przez cały ten czas rozwinąłem lotnictwo (8xINT, 8xTAC, 8xNAV), garnizony w każdej prowincji z plażą i tylko 2 dywizje pancerne.
    W 1941 znudziło mnie czekanie, acceptall (tak, wredny cheater:Devil: ) i aneksja Sinciang-Ujguru i Xibei San Ma, potem trochę przerwy (do wiosny '42) i ruszyłem na Mao. Trochę ciężko było, ale świetnie doświadczone (90-100%) dywizje świetnie dały sobie radę i aneksja. Myślałem że to koniec ale Junnan troche wojowniczy był, zaatakował mnie lecz go szybko sprzątnąłem.
    Znowu spokój. Rozwój kraju, rozbudowa infrastruktury, floty. Chiny zjednoczone więc nowe TT (koniec z umiejętnościami 2-3:D czas na 3-4:mrgreen: ) Był event o przyłączeniu Tybetu, Dalajlama się zgodził więc czemu nie? I to koniec zmian terytorialnych. W kolejce czeka 25 fabryk do zbudowania, 2 pancerniki IV klasy i p-loty. W techach jestem strasznie zapuszczony. Chyba nawet do '53 wszystkiego nie odkryję.

Jak komuś się będzie chciało to czytać to szacunek;)

17. Mógłbyś skorzystać z zamieszania we Francji i przejąć Indochiny...
    I Syjam :p dawno temu to były tereny lenne Chin.

18. Kozak

Kozak User

Fajna gra - teraz czas na wyzwolenie Mongolii i krucjatę przeciw bolszewizmowi!

19. Knight_in_Fire

Kurde, ale kup Hongkong i Makau. :eek:k:

20. Kowal

brazylian24, Kozak - WWII w Europie skończyła się w '42. Sowieci wprost zalali Niemców swoją ilością dywizji. Obecnie mają ponad 800 i przeciwko moim 150 spotkałby mnie taki sam los. Poza tym nie chcę się mieszać w wojnę przeciwko USA, bo oni głównie utrzymują mój przemysł swoimi rzadkimi metalami.

Knight_in_Fire - coś popróbuję, wyskoczył event dzięki któremu mam cory na te ziemie i jeszcze na Wyspy Riuku. Była też opcja o żądaniach wobec ZSSR, ale jak wyżej napisałem - nie zamierzam z nimi walczyć.

21. Kozak

Kozak User

Jak tak to co innego, ale zamiast tego możesz. jeśli Persja nie jest w Aliantach, podbić ją i Afganistan po drodze, żeby mieć ropę.

22. Kowal

Demokracją jestem:( i to nie jest Arma, a z demokracji nie chcę rezygnować.

23. Japońce chyba są nadal trochę wojownicze. Zwasalizuj ich. Jeśli uda Ci się ominąć flotę to jest szansa, że zdobędziesz przewagę na morzu (Japońskie CV). I wtedy na USA desantem. I wyzwalasz marionetki gdzie się da.

24. Kowal

Japonii nie da rady. Po pierwsze w każdej prowincji z plażą mają po 4 dywizje, a po drugie moje najsilniejsze okręty to CL III. Najwyżej w '48-'49 kiedy będę miał już w miarę dużą i silną flotę plus do tego jednostki powietrznodesantowe.

25. Kozak

Kozak User

Zakładam, że grasz na "swojej" mapie. Jeśli dobrze pamiętam, to tam było przejście morskie z Kuryli na Hokkaido. Mógłbyś to wykorzystać.:Devil:

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie