Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Elm0

Elm0 Nowy

Grey, możesz wrzucić screena z powojenną Europą?

2. Bartolomiusz

Bartolomiusz Ten, o Którym mówią Księgi

Moja gra:
    Kraj: ZSRR
    Mod: EoWWII (ze "skróceniem bitew")
    Poziom: Normal/Furious
    1936 -

Pierwsze miesiące 1936 to zbijanie 20% niezadowolenia, potem przerzucenie PP na produkcję lotnictwa i 5x5 fabryk (część z nich później anulowana). Nie modernizuję nic. Puszczam jedną serię kawalerii: 1x99, do 1941 wyprodukowane jest jakieś 25 DKaw, co wcale nie jest małą siłą: w zimie kawaleria jest niezwykle przydatna, jako że porusza się szybko (o ile się nei mylę, ma mniejsze kary do poruszania się w zimie niż pancerne/zmoty)

Później dorzucenie jeszcze serii: dywizji dowodzenia i czołgów (cztery DPanc. dobudowane)

Koło końca 1938, po zbiciu dodatkowych 30% niezadowolenia z Wielkiej Czystki, przerzucanie PP na modernizację, przydzielenie dowódców.

1939: Pakt R-M, zajęcie prawie bez walk Polski (jedynie zniszczenie dyw. gen. Kleeberga pod Lwowem). Wojna zimowa trwała długo, do bodajże kwietnia 1940 - ale opłaca się jak najdalej przeciągać tą wojnę: dzięki temu mamy do wykorzystania więcej PP (brak kary za "gospodarkę pokojową"), postępy w modernizacji armii.
    1940: Modernizacja do poziomu '41, ale też wrzucenie serii Piechoty'41 do produkcji: po zajęciu krajów bałtyckich, na każdej prowincji granicznej jest 12 dywizji, nie licząc pancernych, zmotoryzowanych i kawalerii.

1941: Agresja 22 czerwca, modernizacja nie zakończona (w modernizacji potrzeba jeszcze ok. 400PP), ale ponieważ dostaję 20% niezadowolenia (a potem hjeszcze 10%), to wszystko na dobra konsumpcyjne.

Moja organizacja wojsk:

Front Północny

Front Zachodni

Front Południowo-Zachodni

Front Południowy:

Ze względu na małe ground deffence, które zwiększane jest dopiero koło września, armie są w ciągłym odwrocie...

Od września do listopada następujące zmiany: Strata Kurska, Stalino (koło Rostowa nad M.Czarnym), Noworżewa na odcinku północnym. Sprowadzenie 6-7 korpusów z Dalekiego Wschodu i Kaukazu. A także event - 10% niezadowolenia. W Kijowie zniszczono jakieś 3 korpusy + garnizony Kijowa (6 dywizji)

3. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Widzę że nadal stosujesz szczegółowe nazwy armii:eek:k:

4. Widder

Widder Ten, o Którym mówią Księgi

Właśnie ze względu na ilość dywizji/korpusów/armii (które zawsze muszę mieć uporządkowane, ponumerowane i bez dubletów) nigdy nie dograłem ZSRR dłużej niż do 1938 :lol: Nie pomogła nawet kartka papieru i długopis - może kiedyś się uda...

5. Bartolomiusz

Bartolomiusz Ten, o Którym mówią Księgi

@Widder: Dlatego też stosuję prostą metodę: najczęściej numeruję armie w 1941 lub '39. Po tym czasie z nowych jednostek tworze nowe kompletne armie - a nie dołączam do starych - dzięki temu brak jest bajzlu.

Najłatwiej korpusy w armiach numerować kolejno. A ostatnio zauważyłem, że zdecydowanie najlepszym (choć mało historycznym) rozwiązaniem jest:
    I Armia - korpusy 1,2,3
    II Armia - korpusy 4,5,6
    III Armia - korpusy 7,8,9

Łatwiej jest się dzięki temu połapać - a dodatkowo w statystykach układa nam się wszystko całkiem przejrzyście. Także stacki w prowincjach układają się kolejno (najpierw jedna armia, potem druga) i armie nam się nie "mieszają".

Stosuję też cos takiego, że w nazwie HQ dowództw frontów wpisuję armie podporządkowane temu frontowi.

6. Gregi

Gregi Nowy

Moja ostatnia gra Włochami

Po zdobyciu Abisynii w 36', dołączyłem do wojny domowej w Hiszpanii po stronie nacjonalistów.
    Niedługo po moim desancie mój sojusznik został zaanektowany. Około października 38' (po jakiś 6 miesiącach wojny) zająłem całą Iberię. Przez 3 następne lata rozwijałem państwo. W 39' wyskoczył event o Albanii, którą zająłem. W 41' najechałem na Jugosławię po ciężkich walkach w górach zaanektowałem wroga. W międzyczasie Niemcy zajęli Polskę i Francję i gotowali się do wojny z ZSRR. Rok później aby umocnić jeszcze swoją pozycję nad Morzę Śródziemnym, zniszczyłem Grecję opanowując ją w ciągu miesiąca. Tu nastąpiła roczna przerwa podczas której rozwinąłem trochę flotę (doszły mi 2 pancerniki i 1 lotniskowiec) oraz mocno wzmacniając siły lądowe czołgami piechotą zmot. i piechotą wersja 43. Po uprzednim przygotowaniu wypowiedziałem wojnę Osi (Niemcy, Austria, Węgry, Rumunia). Główne uderzenie padło na Austrię i Węgry gdzie bez problemów przeszedłem oba kraje i Austrię zaanektowałem. Niemcy ściągneli siły ze wschodu i zatrzymali mnie w Bawarii. Na Węgrzech zostałem zatrzymany w Słowacji. Wtedy uderzyłem na Rumunię, którą zaanektowałem po przyłączeniu się do mnie Bułgarii. Równolegle przypusiciłem atak na Francję z Hiszpanii. Bez większego problemu parłem na przód i teraz czołowe oddziały są na granicy z Rzeszą.

Stan na koniec listopada 43'

Fronty francuski i niemiecki zostały połączone. Zająłem Węgry i prę dalej na północ. Niemcy stracili już ok 100 dywizji (zniszczonych przez mnie i ZSRR). Ruscy także spychają Niemców i odcięli ich na Ukrainie od Rzeszy.

W zamknięciu znalazło się 127 niemieckich dywizji.

7. Sigmunto

Sigmunto Nowy

127 dywizji niezły wynik :clap: Ciekawa rozgrywka Włochami spróbuje podobnie pograć.

8. Gregi

Gregi Nowy

Kontynuacja podboju Rzeszy

Ostatnie walki z Niemcami w Niderlandach - ich ostatnim punkcie oporu. Za główny cel przyjąłem sobie ocalić jak największą część Europy przed Komunizmem. W tym celu poświęciłem część ziem we Francji aby jak najszybciej odciąć rzeszę od ZSRR. Co mi się udało, ale przedłużyło walki na zachodzie. Niestety większość Polski została zajęta przez Sowietów.

Europa w maju 44'. Wojna skończyła się po niecałym roku aneksją Niemiec przez Włochy.

Granica z potencjalnym wrogiem - ZSRR, w chwili zakończenia wojny. [Jeszcze nie przerzuciłem wojsk na granicę]

Teraz mam zamiar przez 2-3 lata spokojnie się rozwijać. Potem rozpocząć dalszą ekspansję w jeszcze nie znanym mi kierunku. Może wy coś zaproponujecie.

9. EchoesMaster

EchoesMaster Guest

Może jakieś małe zestawienie sił. ;) Włochami chyba nie naprodukowałes wystarczającej liczby dywizji, żeby chociaż bronić się na fronice wschodnim?

Może UK? Chociaż poza wyspami to niczego ciekawego nie pozajmujesz, a jeszcze na głowę sobie USA weźmiesz :)

10. aves

aves User

Niech Rosja powroci na mape swiata :) Wraz z aliantami obal komunizm :)

11. Brandalf

Brandalf User

Vichy nęci...

12. Szkubany

Szkubany Aktywny User

może coś w Azji... np. Kraj kwitnącej wiśni...

13. Kozak

Kozak User

Czas na ostateczną rozprawę z bolsewizmem! Jak ci brakuje dywizji to wyzwól np. Niemcy jako marionetkę i poczekaj, aż dobudują sporo dywizji.

14. Gregi

Gregi Nowy

Mówisz masz

Z UK byłaby ostra walka w Afryce i Indiach więc mogłoby być ciekawie.
    USA nie jest w Aliantach. Ma wojnę z Japonią i miało z Rzeszą ale jest samo.

Widzę, że jest kilka głosów za atakiem na ZSRR. Na razie mi się to nie uśmiecha, ale może tak zrobię. Jeszcze nie wiem.

15. Robigus

Robigus User

Z punktu widzenia geopolitycznego ble ble ble ect... w takim układzie sił w rzeczywistości najbardziej realne byłoby starcie z ZSRR. Wątpie też czy Stalin czekałby owe trzy lata. Gdyby silnik gry w miare realnie oddawał rzeczywistość to miałbys wojenkę być może juz w tym momencie...
    Ale to tylko takie moje małe uwagi. ;)
    Tak czy siak, powodzenia.

16. Kozak

Kozak User

Skandynawia
    Mod33
    normal/normal

W 33 r. utworzone zostało z terenów Danii, Szwecji, Norwegii i Finlandii Imperium Skandynawskie z cesarzem Thorem IV jako głową państwa. Nowe państwo związało się sojuszem z Niemcami hitlerowskimi i wkroczyło na drogę szybkiej industrializacji (w '36 miałem już 80 base PP). Państwo rozwijało się pomyślnie, aż nastąpił przełom w dziejach świata. Gdy Niemcy zremilitaryzowały Nadrenię, w odpowiedzi Francja wypowiedziała im wojnę, a następnie z pomocą państw Beneluxu rozpoczęła ofensywę w głąb Rzeszy! Skandynawowie wysłali tam swój korpus ekspedycyjny, ale został on rozbity w bitwie o Zagłębie Ruhry, a później został wycofany do Skandynawii, gdyż ZSRR również wypowiedział wojnę Niemcom! Sowieci łatwo zajęli Finlandię, ale już po nastaniu zimy i przybyciu armii pobitej w Niemczech udało ich się odrzucić w zimowej ofensywie na linię Tornio-Rovaniemi-Petsamo-Murmańsk. W międzyczasie ofensywa aliancka zatrzymała się na linii Łaby, a Sowieci zaatakowali również Polskę. Brytyjczycy zajęli również Islandię, lecz pozostawili ją niebronioną i w krótkim czasie w wyniku powstania narodowowyzwoleńczego powstała niepodległa Islandia pod rządami Radykalnej Lewicy w stanie wojny z Osią. W krótkim czasie do Osi przyłączyły się Polska, Włochy, Węgry, Rumunia i Bułgaria.

Porównanie armii państw Osi

Front Zachodnioafrykański

Front Egipski

Front Włoski

Front Niemiecki

Front Północny

Front Centralny

Front Południowy

Plany na przyszłość:
    1. Wiosenna ofensywa w Finlandii
    2. Przejęcie kontroli militarnej nad Bałkanami i utworzenie silnego frontu w Polsce.
    Jedyne co mnie aktualnie martwi, to niski stan materiałów rzadkich. W tej chwili mam ich tylko 5000, a jeszcze rok temu miałem ich ponad 10000, a w dodatku nikt z Osi nie ma dużych zapasów rarów. Mam nadzieję, że może uda mi się coś uzyskać od USA.

PS Wie ktoś może, dlaczego jak Państwa Bałkańskie zaczęły mi wysyłać masę korpusów ekspedycyjnych, to po oddaniu wszystkich dwa stały się integralną częścią mojej armii? Nie mogę ich zwrócić, a mogę zmienić dowódcę na swojego.
    PS2 Czy ktoś, kto grał kiedyś na modzie33, też miał taką silną armię włoską?

17. Hamnis

Hamnis Nowy

A propo Skandynawii. Stara gra tym krajem dograłem do 1945). Najpierw pomoc przy wojnie w Polsce, potem lądowanie na wyspach, a stamtąd we Francji (i Bretania z częścią Normandii moja). Potem w '41 Niemcy uderzają na Rosję i pomimo początkowych trudności udaje się w paru kotłach osłabić Rosję i zająć Moskwę oraz Leninigrad. Wyskakuje Bitter Peace i Skandynawia dostaje płn. Rosję.

Potem interwencja w Afryce (Skandynawska Afryka Południowa), Portugalii i Hiszpanii (w celu zdobycia kontroli nad Gibraltarem, brytole się w nim umocnili za bardzo i podejście flotą kończyło się rzeźnią) i przy okazji zrobienie z Hiszpanii i Portugalii marionetki skandynawskiej. Kiedy kończyłem grę skandynawska flota (z pomocą lotnictwa) zatopiła ok. 150-200 wrogich jednostek, głównie amerykańskich przy minimalnych stratach i rozpoczynała się druga wojna z Rosją.

A kraj powstał w wyniku stworzenia go po agresji radzieckiej i wklejeniu kodu do save'a z 1 stycznia 1936 z jednoczesnym usunięciem Norwegii, Danii, Finlandii i Szwecji. Ustawiłem jednak politykę wew. na opiekuńczą autokrację bazując na suwakach Szwecji w pozostałych dziedzinach poza izolacjonizmem (ten suwak ustawiłem w połowie) (vivat król zjednoczonej Skandynawii!).

Screeny:

18. Kozak

Kozak User

Skandynawia cz. 2

Gdy śnieg stopniał, stopniały również marzenia Osi o stawieniu skutecznego oporu Sowietom. Wprawdzie na Północy udało się opanować sytuację i ustabilizować linię obrony Hammerfest-Kiruna-Lulea, ale już na południu było dużo gorzej. Wprawdzie po zdobyciu przez Francuzów Berlina władzę w Niemczech przejął gen. Beck, który zawarł pokój z Aliantami, ale niedługo potem Berlin został zdobyty przez ZSRR, które również wdarło się głęboko na Bałkany, podbijając Rumunię i pół Węgier oraz wprowadzając swój reżim w Bułgarii. Na szczęście obecnie sytuacja na Bałkanach nie jest zła, głównie dzięki Włochom (mają ok. 150 DP!), a nawet wojska Osi przeszły wraz z Grecją, która również zaatakowała ZSRR, do ofensywy.

Problem z surowcami rozwiązał handel z USA i Brazylią, uratował mnie też pokój z Aliantami zawarty przez Niemców, gdyż Royal Navy już zaczynała hasać po Bałtyku i obawiałem się desantów. Teraz liczę na to, że wysoka wojowniczość ZSRR (85) spowoduje, że Alianci zaatakują Sowietów.

Sytuacja w Danii (w cieśninach trzymam SS, więc desant do Szwecji mi nie grozi)

Front Bałkański

Front Niemiecki

Front Północny

19. OLI

OLI Aktywny User

Kozak - byłby z tego naprawdę niezły AAR. Liczę jednak, że będziesz co jakiś czas przedstawiał nam swoją rozgrywkę, bo jest naprawdę interesująca. Aha - który masz rok?

20. Kozak

Kozak User

Grudzień '37. Pomyślę nad zrobieniem z tego AARa.

21. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

ZSRR, jak ostatnio wszyscy tutaj :D Chciałem spełnić swoje marzenia i zagrać do lat '50 a może i nawet '60 :cool: A jak? Ahistorycznie-socjalistycznie, żeby z Barlickim i Mao i 40 innymi pić herbatkę(czyt. Vodka Stalin) na Kremlu :)

Europa w 1946r.​

No więc do lat '40 budowałem sobie armię, modernizowałem i stworzyłem se porządne lotnictwo (3x4 TAC, CAS, INT). Skasowałem Finlandię (aneksja). Po uprzednim przygotowaniu 20 lipca 1940r. na III Rzeszę runęło 200 dywizji Armii Czerwonej. Tak ich biłem i biłem, przy okazji Jugosławia wypowiedziała mi wojnę, reszta Bałkan w Osi, to im zaniosłem kawałek socjalizmu. Tak niosłem ten socjalizm i niosłem,wujek Joe go miał duuużo i na początku 1942r. ostatnia armia Rzeszy padła w Metz (o_0). W ogóle wojna była dziwna - ja jade Guderiana w Dreźnie, Hamburgu i Monachium naraz, a Francja ledwo co Paryż broni, nawet raz straciła go :lol2:. No, i tak wyzwoliłem Holandię, Luksemburg, ale Belgię (oprócz Arlon) mi zajumali Francuzi :< A że jak pamiętam w Vicky w "województwie Luksemburg" jest Luksemburg i Arlon, to tak stworzyłem Socjalistyczną Republikę Wielkiego Luksemburga ;)

Dwuprowincjonalny Luksemburg jest symbolem urodzaju i równouprawnienia krajów ^^ Potem poszedłem do Włoch, ale znowu Francuzi mi ukradli Genuę i Turyn (kajś z 10PP -.-). Nie mogłem wyzwolić Włoch jak je anektowałem, to powstała Włoska Republika Socjal(istycz)na ;D Komradowie Mussolini i Starache zajmą się szerzeniem Sozzialismussu na bucie. W roku 1943 podkrążone oczka Wujaszka skierowały się na wschód, czyli uciskane Chiny Mao i Faszystowsko Okupowane Chiny i Mandżukuo. W ogóle dosyć dziwnie wyszło. Japonia zajęła w'39 Chiny całe. ale widocznie z Mao nie wojowali i sobie żył. To żem tam wkroczył dać im socjalizm, bo jeszcze miałem, Dżoł zresztą też ;)

Azja w 1946r.​

Wojna trwała całe dwa lata, a skończyła się odbiciem Tajwanu przez Korpus gen.br. Kuzniecowa. W ogóle mnie zaczęło jarać budowanie floty, ale słabe techy to i słaba flota, choć pare Japończyków zastrzeliły moje okręty :)
    Generalnie, moja flota składa się z BB postawionych przeze mnie i DD kupionych od Danii i Japonii ;D Ale jest fajnie, lubie flotę CCCP :)

Sevastopol - duma Floty Sowieckiej Morza Ochockiego(CCCP Okhotskoje Flote)​

Zająłem duużo terenów, całe Indochiny, Chiny, Japonię. Dużo, nie ;) Wziąłem se Mao do soja acceptallem, żeby mu oddać Chiny całe. Oddałem i ma duuży kraj. Gram też na przejmowaniu TT, bo chcę być hiper-ultra potęgasem ;) Gila mnie, że "Ober cziterze kradniesz chitlerowskie TeTe nie lubie cie". Chcę se fajnie pograć :) Potem zaniosłem socjalizm do Szwecji, Afganistanu, w Rumunii po wyzwoleniu w '41 był event o faszystowskim przewrocie o_O, to im w '45 "przywróciłem porządek" :D I tak sobie gram, chcę dograć do 1964 ;D I mieć 100x4 CAS itp. xD

Obecnie planuje zaniesienie socjalizmu w Turcji i Persji, Chiny biją Tybet. Jest nudno troszkę. I na koniec porównanie armii, potem napiszę więcej :)

Kto to przeczytał - ukłon dla niego ;D

22. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Portugalię zajęli Brytole? Why?

23. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Bo Portugalia była na tyle głupia, żeby wejść do Osi ;)

24. KatAAk

KatAAk Zbanowany

No więc to jest moja Mongolia 1936

Ten obszar który na początku nie jest Mongolii wytrułem żądaniem terytorium.

''Prawdziwą grę'' mam zamiar zacząć w 1937, teraz przygotowuje grunt. Sojusznicy standardowi. Junnan, Kwang-Si i to trzecie hrabstwo sa w stanie wojny z Nacj. Chinami.​

25. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

U towarzyszy nic nie zyskasz. Zabaw się w złego człowieka i zanieś kaganek kapitalizmu Mongolii. Potem wejdź do Osi, otrzymasz techów od kopa, jak przegrają, to do Commonwealthu. :twisted:

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie