Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Lukasz_C747

Lukasz_C747 Guest

Jeśli lubisz grać "casualowo" i bezstresowo, proszę bardzo, nikt Ci nie broni. Jednak gdy w temacie służącym do prezentacji swoich umiejętności czy ciekawych sytuacji gry, gdy rzucasz screeny z gier z cheatami to trochę mija się z celem - na cheatach, gdy ktoś nie może podbić świata, to wtedy może się pochwalić :p
    Poza tym ograniczenia możliwości gry mają powód, by istnieć. Tybet to nie Shangrila tylko państwo na bardzo zimnym i wysoko położonym za**** - za przeproszeniem.
    I bez cheatów można grać we wszystko, np. pasjansa...

Na forum wulgaryzmy w jakiejkolwiek formie(zakropkowane, itp.) są zabronione.
    Raulekk

2. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Wojna Południowoamerykańska
    Grałem Argentyną
    Normalny/Agresywny
    Bez przejmowania TT i PP.

Zawsze chciałem ukończyć ten scenariusz :] Jeżeli uda się pokonać górskie kraje - Chile i Paragwaj, oraz przy okazji bronić się w Boliwii i podgryzać Brazylianów z Peru - to potem jest już łatwo, powoli spychamy ich do morza :) Trwało aż cztery lata (a może tylko). Po ciężkich walkach na linii Porto Alegre - granica Paragwaju - granica Boliwii, ruszyłem do przodu, w Rio de Janeiro okrążyłem 8 dywizji, 5 w Fortalezzy, 5 w Solimoes...a pozostałe 23 już nie, bo anektowałem kawojadów :D Na koniec Peru z moją pomocą i pod moją kontrolą militarną :)>), połamało Ekwador. Scenariusz kończy się dopiero pod koniec '49 roku, więc nie będe czekał (dopiero skończyłem :)) na "Marginalne Zwycięstwo".

A to Marginalne Zwycięstwo to se sam z konsoli odpaliłem :D Chciałbym zagrać Argentyną na SP - ma ktoś jakieś doświadczenie/rady?;)

Dziękuje
    Ober

3. Brazylian-tak jak król-jest jeden.

Tak btw, to ładnie wyszło ;)

4. Fafciu

Fafciu Aktywny User

Noż kurczę, Ober, to ja miałem robić Argentyńską Inkwizycję (Ze Szpanowaniem Ikonkami Dla Państw Południowej Ameryki) ;D
    Denerwuje to, że scen taki długi jest i przez to nierealistyczny, kurczę, Berlin powinien upaść a tu Argentyna nawala się z Brazylią i nie przejmuje się możliwością desantu marines :rotfl:

5. Ober

No właśnie, to jest akurat żałosne ;D Bo jak Berlin padł, to i tak mi przychodziło zaopatrzenie z Niemiec, a jak Niemcy padły, to Brazylia powinna dziesiątki dywizji dostawać :]
    Słaby i niedopracowany. Ale z 2-3 godzinki mi zajął :)

6. Teraz moja gra z przymrużeniem oka:

Kody - by urealnić (W końcu gdy pokonam WB i wyzwolę trzeba się jakoś pozbyć Churchilla z którym walczyłem wcześniej, nie?)
    Cory... gram Panslavią :D

IC na poziomie 800 (kiedy są surowce). Na jakiej zasadzie? Wybudowałem z 500 fabryk w RP Słowiańskiej. :D

Wszystkie państwa Osi (Kraków-Belgrad ;) ) poza Włochami - moje satelity.

Co zaś tyczy się Austrii: gdy państwo było już duże, to dało się zauważyć wrzynającą się Austrię. Event:
    Cory, niezadowolenie, revolta... mi odejmuje mp (zasiedlenia), a kraje niemieckojęzyczne dostają tego sporo.
    Przez pewien czas mieliśmy Austrię tylko na tym małym kikutku. Potem dałem ją Niemcom wraz z połową kantorów Szwajcarskich.

Alianci - Komintern, była wojna obecnie pokój.
    Panslavia - Komintern, były 2 wojny... pokój w trakcie wojny z Alluchami. Utrzymuje się do dziś.
    Etiopia - Panslavia, Wszystkie kraje afryki zostały wyzwolone, kiedy wasalizowałem GB - w celach utrudnienia. Etiopia walczyła, walczyła... odbiła pół Sudanu i Egipt... a potem podpisaliśmy pokój.

4fun kodem zwasalizowałem Rodezję :D Efekt: połączenie kolonii Portugalskich oraz zaokrąglenie się RPA.

Nikaragua patroluje Morze Śródziemne. Kolumbia walczy samoistnie chyba ze wszystkimi. Wygrywa :D

By przyśpieszyć grę postanowiłem zniszczyć Tybet :D Zawsze jeden kraj mniej do symulacji. Indie najszybciej się do niego Dobrały... Radziedczanie za to zajęli kawałek Afganistanu.

Wojna Indyjsko-Pakistańska zrobiona ręcznie. AFG zsojuszowany z Pakistanem też.

I jak? :mrgreen:

7. Ober

Znaczy eeee...nooo....grałeś od EU2/Vicky czy jak ;D? Bo to jest niezły baniacz taka gra o_O Zmieniałeś coś, czy tylko czitami :)?

I co dokładnie zmieniłeś czitami?

Gra kosmiczna
    Ober

8. Zmieniałem. Trochę się poćwiczyłem w eventach... zrobiłem leadera - siebie :D, ministrów - siebie :D... i TT - siebie :D
    Dalej wkurzały mnie nazwy ideologii, więc teraz Panslavia ma "Narodowy Konserwatyzm" :D
    Cory dodane eventem.
    Przewrót w lutym '36. Wtedy się zaczęło.

A teraz...

Hity, czyli czity :D

1. MP dla Wszystkich niemalże państw przegrywających (po co pisać coś dłuższego jak można wklikać?)
    2. Kilka razy freedom (dla wojen... raczej też dla utrudnienia - wbijam się w Turcję to wojna z niemal wszystkim dookoła.)
    3. Acceptale - eliminacja ministrów marionetek (Walczę z Churchillem, tworzę satelicką WB... a tu znowu Churchill premierem!), sojusze u wrogów (np. Pakistańsko-Afgański). Pokoje - Armia Czerwona cofa się na całej linii, a Chruszczow nadal nie chce białego pokoju :/. Wasalizowanie państw: Tybet, Syjam, Rodezja, Nepal, Bhutan... - kiedy gra zaczyna za wolno chodzić zniszcz jakiegoś malucha xD A Tybet nie ma szans z Nepalo-Bhutanem. A ten ostatni z Indiami :D

A obecnie jest ciekawa zmiana:
    USA anektowało Francję... będę musiał pogrzebać w plikach i chyba zaimplantować im ciekawsze AI po wyzwoleniu. Podobnie jak Niemcom - Ci tylko we flotę idą :/

Tereny Rzeszy zdobyte - broni się tylko meklemburgia.

Wiadomości ze świata:
    Włochy - podpisały biały pokój z Aliantami
    Włochy - wypowiedziały wojnę Etiopii
    Włochy - wraz z Grecją prowadzą wojnę z komunistami (dopiero teraz zauważyłem)
    Kolumbia - pokój z Panslavią
    Włochy - wojna z Kolumbią
    Kolumbia - pokój z Panslavią
    Włochy - olewają to, nadal mają wojnę

Indie - przemy naprzód. Trza zmienić AI Indii - sama piechota...

Etiopia - Kolumbia Afryki. Walczy ze wszystkimi poza sąsiadami... Egipt stracony na rzecz Australii.

Hiszpania - stolica : Gibraltar, garnizon: 1x D. Garnizonowa (PL), 2x D. Morska (PL)

Islandia - 18x D. Powietrznodesantowa wycofana do FR. Wzięte do niewoli pod Caen. Jeńcy straceni przez USAńczyków.

Gujana: 0 fabryk, a przyrost stali +200 dziennie

9. Ober

Kurde, świetne :) Aż mnie zainspirowała ta gra do pociśnięcia kolejnej kampani 1419-19xx ;D
    Dzięki wielkie :)

No i właśnie, całe 30 lat grałeś? To jak ci to musiało chodzić w 54 :eek:?

Ober

10. Całe. W '54 zrobiłem sobie herbatę... wypiłem herbatę... zjadłem obiad... i minął dzień.

Teraz wszystko przyśpieszyło - jest jak w '43. :D

Teza:
    "Gdy szybkość HoI2 przedstawi się za pomocą wykresu, w której oś odciętych symbolizuje lata gry, a oś rzędnych szybkość mijania dni na poziomie ekstremalnie szybkim, to funkcja będzie miała kształt paraboli o ognisku bliskim osi odciętych."

11. damian376

damian376 Nowy

Gram Czechosłowacją aktualnie:16 styczeń 1940r.Jestem w Osi,ciekawe że wcale nie było eventu o Traktacie Monachijskim.Podboje:1939r.Węgry i część Polski 1940r.większość Jugosławii,teraz szykuje się na Ruskich,oczywiście z Niemcami xD
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5dbcfef13e9edd6.html

12. Zajmujesz Austrię i odtwarzasz Cesarstwo Austro-Węgro-Słowiańskie :D

13. Dan

Dan Nowy

Wiem, że mógłbym poszukać samemu, ale generalnie byłby pewien problem.
    Chodzi mi o to, czy kojarzycie jakiś AAR ze scenariusza '44 Niemcami, oczywiście u nas na forum. Problem taki, że AAR'ów jest 14 stron, a często w tytule nie są sprecyzowane technikalia i przeglądanie wszystkich trochę by zajęło...

14. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Coś koło 20 rozgrywki Chinami Czanga. Jestem za. Tradycyjnie - do końca '33 podwójne anektowanie Lmao Tse Tsunga, z czego przyszło mi dużo dywizji. Potem szybki marsz na warlordów. Wyprodukowałem sobie po 4 garnizony + AA na każdą prowincję w której mogłyby się Japsy zdesantować. Udało się dokończyć całą akcję jeszcze przed końcem '35. Wypowiedziałem wojnę Japonii i jak burza poszedłem do przodu. Jedyny desant samurajów był pod Dailan, w którym naturalną rzeczą nie miałem garnizonów. Zbiłem Szoguna do połowy '36 roku. Teraz czekam aż dostaną Indochiny od Petę i im je zabiorę ]:-> a później poczekam na Barbarę Rossę i zrobię sobie ąindohcsw ęssor ęrabrab (Plan Barbarosa od wschodu). Następnie pomoduje sobie restaurując cesarstwo Chin.
    Włala.

15. Elas

Elas Genialdo

Powiem Ci, że atak od Syberii jest nadzwyczaj ciekawy (wbrew pozorom :p)
    Polecam zrobić dużo zmotów, zmechów i panzów, które puścisz przez Kazachstan i odetniesz resztki wroga ;)

16. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Tak to zawsze robię. Wszystkie cav/mot/pan idą północnymi rubieżami Kazachstanu, a piechota zmierza z Mandżurii w kierunku Kamczatki, a później powoli na zachód całą szerokością frontu. Piekielnie trudnie sie robi, gdy przychodzi zima, dlatego też zamierzam zaatakować jakieś 2-3 miesiące przed Barbarossą, aby mieć już poczynione jakieś postępy w momencie gdy Niemcy ruszą na wschód. Przeraża tylko to, że Batko Stalin trzyma po 5-6 dywizji w każdej prowincji graniczącej z moją.

17. Elas

Elas Genialdo

5-6? To nic... u mnie przy każdej prowincji na wybrzeżu trzymał po 17 z czego 3-4 pancerne... a trochę tych prowów jest...
    No, ale ładne kociołki moje górskie porobiły ;)
    Ale to już był ColdWar TechTree extension project, Nacjonalistami, podbite Indie, Indonezja i inne takie ;)

18. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

19. Raulek

Raulek Guest

Jaki stan twojej floty?

20. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

4 BB IV
    3 BB VII
    BC I <- ten jest do wymiany , jak z naprawy wróci BC IV
    3 CA IV
    10 CL IV
    8 DD IV
    Edit: Na chwilę obecną ( I.42) Brytyjczykom zostało 6 statków.

21. sieka

sieka Ten, o Którym mówią Księgi

Moja gra Chinami. Opisana wcześniej w dziale "Strategia gry Nacjonalistycznymi Chinami". Generalnie w skrócie mała historia wojen:
    1936: Pokój z Mao; Pokój z Kwang-Si
    1937: Japonia napda!
    1938: Aneksja Mandżurii, event "Zachodzące słońce", Korea jako marionetka
    1939: Rozpoczęcie jednoczenia ziem chińskich
    1940: Koniec jednoczenia, zajęcie Tybetu, druga wojna z Japonią, pokój jeszcze tego samego roku, na jego mocy dostaje prawie całe Indochiny.
    1941: Syjam przyłącza się do mojego sojuszu, W październiku napadam na ZSRR
    1942: Aneksja Tuwy i Mongolii, podbicie wszystkich ważniejszych miast przemysłowych na wschód od Uralu, przeprowadzenie udanego zamachu stanu w Japonii, z którego jednak brak realnych korzyści politycznych.
    1943: Zdobycie Baku i Stalingradu, Niemcy podpisują gorzki pokój z ZSRR, po czym pozbawieni prowincji punktowanych komuniści zostają anektowani przeze mnie (Maj)

22. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Który masz rok?

23. sieka

Połowa 1943

24. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

To może dołącz do Osi, ew indywidualnie wypowiedz wojnę Aliantom - brytyjskie Indie czekają:grin:

25. sieka

Nic z tego, postanowiłem stać po stronie prawdy i dobra ;)
    Planuję atak na Japonię, a później poproszę kogoś żeby mi napisał event, który połączy mój sojusz z aliantami i pomogę w walce z Hitlerem!

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie