Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. gen. Franco

gen. Franco Znany Wszystkim

@Oxen - nareszcie ktoś skopał amerykanom to na czym się siedzi:p prawidłowo, walić cały kapitalizm. a desant na USA robisz czy nie?? wogóle czy masz taki plan:D i wbij się do Afryki i utwórz tam jedno wielkie państwo marionetkowe:) brawo za piękną grę<bravo>
    a tak na marginesie to co Ty robiłeś że masz pokój z Brazylią?? mało Ci Azji??

2. Pepe

Pepe Nowy

To teraz ja dla odmiany pochwale się jak nie grać USA :p Wcześniej zawsze grałem albo krajami osi albo małymi krajami i z reguły dołączałem do osi. Teraz przyszedł czas na aliantów.

HoI II Armagedon 1.2 + minimod historyczny

Lata 1936-38 poświęciłem na rozbudowe przemysłu. Potem zacząłem budować lotniskowce i lekkie krążowniki. Na lądzie dorzuciłem sporo czołgów + piechota z artylerią. W Europie wszystko szło zgodnie z historią (Hitler zrezygnował tylko z Danii i Norwegii). W Afryce Włosi najpierw zajęli Egipt i Bliski Wschód, by potem dostać po dupie w Libii i Egipcie. W połowie 1942 trzymali się już tylko na Bliskim Wschodzie.

Dużo lepiej Japończykom, którzy do końca 1940 uporali się z Nacj. Chinami i innymi państewkami, jedynie z Komuchami zawarli biały pokój. Mi i brytyjczykom jednak wojny nie wypowiedzieli.

Gdy w połowe 1942 roku zobaczyłem że Niemcy zaczynają przegrywać z Ruskimi, włączyłem się do wojny, mimo iż na początku chciałem, żeby to Japończycy mnie zaatakowali. Oni pozostali jednak neutrealni aż do ostatniego kwartału 1942.

Nie bez problemów udało mi się wylądować na Sycylii. Szybko ząłem Włochy większość Jugosławii i Grecje. Popełniłem jednak kilka fatalych błędów. Pierwszy wynikał z tego, że kompletnie nie potrafie grać na morzu :)

1. Straciłem sporo konwojów i niestety także innych statków na Morzu Śródziemnym. Odbiło to się na problemach z zaopatrzeniem w Europie
    2. Niedoceniłem przeciwnika. Szybko szedłem do przodu, gdyż myślałem, że Ruscy będą dużo szybciej iść do przodu a ja chciałem być pierwszy w Berlinie. Gdy Niemcy toczący jeszcze długo równą walke na wschodzie przysłali więcej dywizji i u mnie pojawiły się problemy z zaopatrzeniem nie dość że ponisłem spore straty to jeszcze musiałem się daleko cofnąć.
    3. Liczyłem na pomoc Brytyjczyków i innych, ale ci nie wspomogli mnie wogóle!

Screen1

Biała linia - front koło października 1942 roku
    Zielone kropki - front na początku 1943 roku (najdalszy zasięg)

Na wschodzie jednak kompletna kompromitacja. Gdy Japończycy wypowiedzieli wojne ja chciałem bronić Filipin. Żółtki jednak zdesantowali i anektowali to państwo. A moją flote która tam stacjonowała posłali na dno. Po tym incydencie wolałem trzymać się od nich z daleka :) A jak im stawiali czoła patałachy z Wielkiej Brytani? Screen wszystko pokazuje!

Screen 2

I co teraz robić? Wojna z Japonią będzie trwała latami i wcale nie musi się zakończyć moją wygraną, skoro ci już desantują w Omanie. A jak z nią wygramy to potem wojna z Ruskimi, z którymi jak tak dalej pójdzie to przegramy. Mają przecież teraz w Europie przygniatającą przewagi. Jedym słowem kapitulacja Niemiec to dopiero początek Wielkiej Wojny. Ech, ale gdyby tak wejść w sojusz Japonią .... :p

3. Kozak

Kozak User

Sowieci pewnie nie oddali tej prowincji w Gorzkim Pokoju - bug.

Fajne gry, ale Oxen zainstaluj sobie nowsze ikonki floty japońskiej ze strony skifa.

4. Severian

Severian Doctore

Zatopiłeś parę transportowców i mam się o to wkurzać? ;) :p

Co do przejmowania techów, to zdążyłem zauważyć, że Shell jakoś nie po tej stronie barykady ;)

5. lupixer

lupixer Aktywny User

Heh, dzięki za pomoc, myślałem, że to się bardziej fachowo robi :)
    Ta plama to faktycznie ZSRR, jakiś błąd w evencie o Gorzkim Pokoju.

6. Oxen

Oxen Guest

TORA! TORA! TORA!
    Atakować na wszystkich frontach! :lol2:

Dzisiaj po nocy dograłem sobie 1 miesiąc do końca października i wylądowałem na Hawajach, gdzie czeka mnie ciężka przeprawa :-|, ale damy radę. Desant na USA - w dalszej perspektywie jak najbardziej, a co do Afryki - nie wiem, muszę najpierw ogarnąć Bliski Wschód, bo Włochów już tam nie ma (40 dywizji im w kotle zamknęli :lol2:). Nie przyjdzie mi to łatwo, bo w samym Karaczi stoi 5 angielskich dywizji pancernych i 5 piechoty (a cała Persja najprawdopodobniej jest naszpikowana Brytolami :/), a jako że nie posiadam żadnych dywizji pancernych, a cała broń ppanc jest na granicy z ZSRR, to sobie trochę poczekam.

Na całe szczęście marionetki cały czas dostarczają mi świeżych dywizji, dzięki czemu nie muszę się martwić o garnizony.

A co do Brazylii - wypowiedzieli mi wojnę xD, po czym zatopiłem im dwa niszczyciele i przyjąłem od nich propozycję białego pokoju ;-). Zresztą niszczyciele brazylijskie na Pacyfiku to jeszcze nie najdziwniejsza rzecz w tej sesji - mam na swoim koncie także okręty belgijskie :lol:.

Nie przyczepiłeś się do magicznego słowa "statki" :)

No z Shellem rzeczywiście fail i to spory, ale machnąłem na to ręką ;-)

7. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Ważne wydarzenia:

Koniec jednoczenia Chin jako- takich.

Bye Bye Hiro.

Puppety: Korea, Indie, Pakistan, Persja, Birma, Syjam, Malezja, Brunei.
    Indochiny przestały być puppetem po evencie "People's Republich of Indo-chine".

Plany: - ???

Armia: 93 inf, 4 cav, 20 mot, 5 arm, 1 hq, 10 mil, 72 gar. Łącznie 205 dywizji.
    Flota: 16 CL (III/IV + jedno I odziedziczone od Syjamu), 1DD (I po Syjamie), 5TP. Łącznie 22 okręty.
    Lotnictwo: 3FTR, 2INT, 5CAS, 6TAC. Razem 16 jednostek.

IC 235/157.

8. Jakie cheaty? ;p

9. Sevgart

Sevgart Targowica

Manpower, metal, enegy, oil, supplies, rare i mejbi event 1012 - ale co z tego? Ładna rozgrywka.

10. Basileios

Lol? Kpicie chyba ;]

1.66 mp dziennie.
    Od zarąbania surowców od marionetek.
    Niezły zestaw ministrów.
    Technologie zwiększające dostępne IC.

11. sieka

sieka Ten, o Którym mówią Księgi

To prawda, wiem bo sam grałem ostatnio Chinami. Po zjednoczeniu, kiedy anektujemy wszystkie te mały Ksi-Jung-Jangi to surowcami moglibyśmy sobie zrobić most do WB, gdyby taki tech istniał

12. Fafciu

Fafciu Aktywny User

Być może ktoś pamiętał mojego screena z Wielką Bułgarią- teraz jest kontynuacja.

(mapa + technologie + produkcja, w tle macie państwo skin by marekss, lol, advertising :<)
    Początek 1942 roku, Barbarossa trwa. Finlandia, w wyniku historycznego faila twórców Paradoxu standardowo stała się w '41 państwem satelickim ZSRR :wall:, dzięki czemu Sowieci wdzierają się do okupowanej Norwegii.
    W pobliżu Krymu, Chersonia, Stalina (tj. miasto Stalino, chyba się odmienia, nie?) i Dniepropetrowska toczą się zażarte walki, w których bierze udział również i mój dzielny korpus ekspedycyjny (10 dywizji piechoty, 1 dywizja kawalerii i 1 lekka dywizja pancerna).

Zaraz ktoś spojrzy na surowce itp. i krzyknie: "Cziter!"- tak, przyznaję się, poleciało to i owo z konsoli, ale głównie na początku :( Teraz staram się to odkręcać, dając za darmo kosmiczne ilości surowców różnym Paragwajom itp.

Wg statystyk mam trzecią armię lądową w Osi (ale to pewnie dlatego, że Węgry, Rumunia, Słowacja i Chorwacja dają niemal wszystkie wojska jako siły ekspedycyjne dla Niemiec), 36 dywizji, w tym:
    - 24x piechota
    - 3x kawaleria
    - 1x lekka panc.
    - 3x strzelcy górscy
    - 2x garnizon
    - 3x milicja

Flota- 7 flot, w tym:
    - 4x lekki krążownik (jeśli znoobiłem to nie bijcie, w ogóle nie znam się na flocie)
    - 3x transportowiec (jakoś trzeba wysyłać wojsko na Ukrainę, zresztą, może uknuję mały desancik na Kaukazie...)

Lotnictwo- 1x myśliwce przechwytujące :D

Ogólnie to Bułgaria to naprawdę fajne państwo do gry ;)

13. lupixer

lupixer Aktywny User

No fajna ta Bułgaria. A to, że trochę czitowałeś, nic nie zmienia, fajnie jest i tyle :)
    Lekkie krążowniki to podobno najlepsze jednostki jeśli weźmiemy pod uwagę stosunek cena-jakośc, tak więc dokonałeś dobrego wyboru, ale może zwoduj jakiś pancernik, albo chociaż ciężki krążownik, będzie dumą twojej floty :)

14. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Kup sobie resztę Grecji od Włoch.

15. Sevgart

Sevgart Targowica

I DODAJ COREY!!!!!!!!

Sorry. Musiałem :<<< Ładna gra. Też lubięgrać Bułgarią ale zazwyczaj od Grecji biorę tylko provy narodowe. Spróbuj zagrać tak, że razem z Grecją do Aliantów dołączasz ty i bronicie się przez Włochami tudzież Germańcami (zalecany prov z punktem zwycięstwa gdzieś daleko).

16. Fafciu

Fafciu Aktywny User

Najpierw muszę wynaleźć oO

Na początku była calusieńka moja, ale się podzieliłem z Włochami i Niemcami...

Też nie miałem brać zbyt wiele ale dzięki Wehrmachtowi zdobyłem całą Helladę :p

17. Oxen

Oxen Guest

Zabierz Turkom Stambuł, to będziesz mógł pływać po Morzu Śródziemnym. W ogóle weź zrób coś z tą Turcją :)

18. Fafciu

Fafciu Aktywny User

Tylko po co mi pływanie po Morzu Śródziemnym? :<
    Tak przy okazji, gram sobie dalej, a tu patrzę:
    RKKA wyzwala proletariat norweski spod jarzma "Fryców", w Narwiku ukonstytuował się Norweski Komitet Rewolucyjny, tworzy się Norweska Armia Ludowa... :rotfl:
    BTW Niemcy mają od początku dostęp militarny do Szwecji? oO

19. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

A Szwecja do Osi nie weszła? Też raz tak miałem.

20. Basileios

Jakby weszła to już by najpewniej do połowy była czerwona ;)

21. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Często Szwedzi dają dostęp militarny Niemcom tak gdzieś przed Barbarossą. Przynajmniej tak jest u mnie.

22. adammos

adammos Guest

Gdy wybucha wojna GER-SOV Szwecja ma event "Transport Engelbrechta" w którym może udzielić Niemiaszkom dostępu.

23. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

Gram Mongolią wewnętrzną ale tak od czasu do czasu bez save nawet nawet miła gra
    pyt. czy bylibyście zainteresowani takim AAr'em xD

24. zarek

zarek Guest

Napewno nie jeśli Ty byś go pisał.

25. Mazarini

Mazarini Ten, o Którym mówią Księgi

Dzisiaj zacząłem grę Niemcami od 1936 r. i niedługo zapewne pojawi się mój nowy Aar... Zapewniam was ,że tym razem nie skończę na pierwszym odcinku jak było z moimi dwoma poprzednimi Aarami... :faja:

Jednak pomimo wszystko temat ten nie służy do zapowiedzi AAR-ów, lecz do pisania swoich relacji z gry. W związku z tym upomnienie za spam.

Pozdrawiam
    Severian

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie