Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

To moja druga rozgrywka na zmodyfikowanej mapie autorstwa Mumii.
    Gram Węgrami, od 1934 roku (ntl patch), zmienione koszty budowy ic na niższe (więcej ic = więcej wojska AI :p).
    Szczęśliwie w evencie o Słowacji, dostał mi się ten cały kraj, ale jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem co dzieje się w Polsce.
    Jak widać na screenie, kampania wrześniowa, zamieniła się w "Zemstę Polski". Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale w sumie fajnie to wygląda. Niestety będę musiał pomóc Niemcom, bo wygrana Polski psuje mi plan obecnej gry :p

2. aves

aves User

Bardzo ciekawa mapa, ale wlasnie moze to, iz Polska wygrywa, jest spowodowane tym ze AI glupieje na takiej ilosci prowincji. Jak masz jakies inne rozgrywki toczone na tej mapie chętnie bym zobaczył relacje i screeny, pozdro :D

3. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Nie to nie błąd, w ostatniej grze Polska została rozjechana jeszcze szybciej niż na normalnej mapie. Teraz AI miało ogromne szczęście i zamknęło w kotle w Katowicach ok 20 dywizji niemieckich, a potem jeszcze odcięło 18 w Prusach. To spowodowało, że... Polska uzyskała miażdżącą przewagę na froncie. Kiedy wszedłem w grę Polską, to zobaczyłem, że mają 93 dywizje piechoty, 8 pancernych(głównie lekkich), kilka górskich, 3 HQ. Niemcy po tych 2 rzeziach mieli razem ok 60 dywizji (kolejny kocioł, który widać na tym screenie w Kielu i kolejne -8 dywizji), które były dodatkowo zdezorganizowane walkami z liczniejszym przeciwnikiem. Załamałem się, bo większość tego co Niemcom zostało było w odwrocie na terenie już zajętym przez Polskę = stracone. Odjąłem Polsce większość dywizji i mam nadzieję, że Niemcy się podniosą :p

4. aves

aves User

O nie!! Odebrac Polakom dywizje to jest grzech! :D Pierwszy raz widze zeby AI Polski wygrywalo kampanie wrzesniowa a Ty takie cos :D Tylko zostaw sobie save sprzed usuniecia :D
    Ale jak wiadomo AI Polska rozbudowuje przemysl wiec sam im pomogles swoimi dzialaniami :D Rowniez juz niedlugo ZSRR bedzie mialo takie PP ze... Witaj Giblartarze xD

5. Szkubany

Szkubany Aktywny User

sasza skąd ściągłeś tą mape? podasz link?

6. Prowincji jest tyle samo co w orginale, tylko są zupełnie inaczej ustawione.

7. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Ściągnąłem ją ze strony http://e3project.freeforums.org/, tu gdzieś powinien być link, ale ostrzegam jeśli nie znajdziesz przez kogoś przerobionych eventów i pliku revolt, to czeka Cie trochę pracy. :)

8. aves

aves User

No ale w Europie jest ich wyraznie wiecej chyba ze naprawde mi sie wydaje... Wiec gdzie obcieto ich ilosc?

9. Na Syberii np. ;)

A rozstawienie "strategiczne" jest zupełnie inne - spójrz sobie jakie linie obrony ustawiłbyś w vanilli, by w obronie nie dostawać minusów za oskrzydlenia, a jakie linie tutaj. ;)

10. Modes

Modes Znany Wszystkim

Gram sobie komunistycznymi chinami, podbilem juz cale chiny (i tych warlordow)i cos dziwnego zaczyna sie w europie dziac. Najpierw niemcy nie stworzyli slowacji tylko dali ziemie wegrom i zawarli sojusz. Pozniej jak powstala Vichy japonce nie dostali indochin.
    W evencie ktory daje wegrom ziemie rumunskie bylo wszystko ok i zaraz po tym rumunia przylaczyla sie do osi. Ale jak Bulgaria chciala constanse to rumunia sie nie zgodzila, wyszla z sojuszu z Niemcami, wypowiedziala wojne Bulgarii. Zeby tego bylo malo wegrom odpalil sie event w ktorym sprzymierzaja sie z Bulgarami wiec wyszli z OSI i zaatakowali Rumunie.
    Oczywiscie zarowno Bulgaria jak i Ruminia i Wegrzy maja wojne z aliantami (jugoslawia i grecja jest w aliantach).
    Oj cos nie wroze udanej przyszlosci Niemca jak zaatakuja ZSRR...

edit:
    Na froncie wegiersko/bulgarsko-rumunskim toczyla sie wojna pozycyjna wiec bulgarzy zdecydowali sie zerwac sojusz z wegrami i dolaczyc do OSI. W tym momencie ZSRR powiedzialo "DOSYC!!" i wypowiedzialo wojne ... bogu ducha winnym wlochom. Wlosi bedac wlochami sie przestraszyli i zaczeli szukac sojusznikow, okazalo sie ze jeden z zolnierzy jakich wyslali na pomoc franco zostal jego prawa reka i po niedlugim namowach Nacj. Hiszpania dolaczyla sie do OSI. Na taki rozwoj sytuacji nie mogla niezareagowal Portugalia, po buncie w szeregach wladzy i przerwocie sponsorowanym przez III Rzesze portugalia dolaczyla sie po stronie niemiec.
    Po kilku dniach Rumunia zostala anektowana przez bulgarie a niemcy sa juz w kijowie...

11. Szkubany

Szkubany Aktywny User

masz jakiś zdjęcie? z walk na bałkanach

12. Gothmog

Gothmog Ten, o Którym mówią Księgi

Gram sobie Niemcami scen 1936 normal/aggressive, HoI2 + SMEP 3.5, save zaczęty kilka lat temu chyba :D

Poszedłem w rozbudowę przemysłu i floty (na jesień 1941 mam 4 lotniskowce i tyleż nowoczesnych pancerników).

Na dzień dobry aneksja Luksemburga (+5 PP), potem standardowo Austria, Czechosłowacja (podzielona z Węgrami, nie chciałem jakiś liliputów słowackich), Polska. Do paktu Ribbentrop - Mołotow nie doszło, bo Rosjanie odmówili, więc granica mi się ładnie przesunęła na polskie kresy, a państwa bałtyckie nadal istnieją.
    Następnie aneksja Danii, Norwegii i Szwecji oraz wyzwolenie Skandynawii (do której przyłączyła się eventem Finlandia), przy jednoczesnym podboju Francji i utworzeniu Vichy. Wyzwoliłem też Flamandów. Do Osi dołączają Włochy, Bułgaria i Rumunia. Na wiosnę 1941 rozbieramy Jugosławię i pomagam Włochom w Grecji.

W maju 1941 zaatakowałem ZSRR mając ok. 110 dywizji piechoty (wszystkiego, z czego część stacjonuje we Francji, Norwegii, na Bałkanach), kilkanaście zmotoryzowanych i 10 pancernych, przeciwko ponad 220 radzieckim dywizjom piechoty, ponad 20 zmotoryzowanym i ok. 20 pancernym, z tym że te ostatnie były częściowo przestarzałe.
    No i zonk, za łatwo idzie, po zlikwidowaniu 2 kotłów, Rosjanie stracili połowę wszystkich wojsk i obrony praktycznie nie ma żadnej, nawet w Moskwie się nie bronili, więc ją "zdobyłem" (uch, co to za obrona z 2 dywizji piechoty?).
    Problem mam z TC, bo nie nadążam produkować dywizji pacyfikacyjnych przeciw partyzantom. A tu trzeba się pchać aż do Baku i Świerdłowska żeby odpalić Bitter Peace.
    Włosi radzą sobie nadspodziewanie dobrze w Afryce Północnej i odbili Tobruk bez pomocy DAK-u, ale stracili już wszystkie transportowce, więc może dlatego? ;)

Jedną jedyną flotą ubootów złożoną z bodaj 12 jednostek rozwalam transport Wielkiej Brytanii, nie wiem czy dużo czy mało, co miesiąc tracą ok. 150 - 180 transportowców. Przestarzałe zespoły ASW złożone z 2-4 jednostek nie mają szans, nawet lotniskowiec jakiś zatopiłem. Czekam na ostatnie niszczyciele i puszczam do akcji moją Kriegsmarine z 4 lotniskowcami, pancernikami i osłoną, może Angole coś powalczą? Bo tak to tylko desant i kolejny ciężki pokój... albo aneksja po zdobyciu Indii. :)

13. Modes

Modes Znany Wszystkim

Taki fornt utrzymywal sie przez wieksza czesc wojny, jak niemcy sie dolaczyli to nie minal miesiac a po rumunii bylo juz tylko wspomnienie.

14. Mati992

Mati992 User

Witam kiedyś pokazywałem moje plany odbudowy cesarstwa Austro-Węgierskiego to mi się jednak nie udało ponieważ zaatakowały mnie Włochy na szczęście wtedy z pomocą przyszli Niemcy ale i tak potem przegrałem :mrgreen:. Oto kolejna próba budowy Austro-Węgier

moje wojska (10 dywizji) zajęły już większą część Węgier

Alianci wypowiedzieli mi wojnę

15. Koza128

Koza128 User

właśnie mi podsunąłeś pomysł na nową gre... dawno nie grałem bo nie miałem pomysłu kim zagrac ale jak znajdę czas to spróbuje zrobic cos podobnego jak Ty ;]

16. sir Raleigh

sir Raleigh Ten, o Którym mówią Księgi

Jak Włosi zgodzili się oddać Trydent :p ? Acceptall ;) ?

17. Elas

Elas Genialdo

Nie koniecznie
    Kiedyś Jugosławią wybiłem Włochów aż do Rzymu, zgodzili się oddać Trydent, Mediolan i Wenecje
    Nigdzie nie pisze, że wstąpili do jakiegoś z sojuszów

18. Mati992

Mati992 User

Tak jedyny przypadek w którym użyłem kodu reszta potoczyła się losowo wcześniej Czechy mi wojnę wypowiedziały ale przyjąłem ich propozycję pokojową

zaczyna to przypominać Austro-Węgry

19. Szkubany

Szkubany Aktywny User

to teraz w jugosławie, troche rumuni, i południe polski :)

20. Mati992

Mati992 User

Jugosławię jeszcze da radę ale Polska i Rumunia już nie bo wypowiedziały wojnę ZSRR i Niemcy przyjęli ich do sojuszu

Koza128 proszę jeszcze kiedyś próbowałem zbudować imperium Rzymskie ale się nie udało a z Austrią w pewnym momencie gry zazwyczaj mi coś nie wychodzi np.: poprzednim razem zostałem sam w Osi i atakowali mnie Alianci i ZSRR oczywiście nie miałem szans

21. Crystiano

Crystiano Nowy

Skutki prowadzenia niehistorycznych wojen przed 1939 r.:)

Swoją drogą fajna sytuacja w Hiszpanii, rzadko się zdarza, żeby Nacjonaliści mieli całą Katalonię a Republikanie centrum kraju:)

22. Mati992

Mati992 User

Tak dokładnie . Co do Hiszpanii nie zwracałem na nich uwagi nawet gdybym miał flotę to już dawno moje wojska walczyły by w Hiszpanii

23. zarek

zarek Guest

Widać, że gra nie zabardzo Ci wychodzi :)
    Zauważyłeś, że nie masz raru i IC poleciał Ci na łeb na szyję ? :)

24. [​IMG]

Tak mi się zrobiło na Kaiserreichu IV, tylko dawałem cory Nikaragui w sejwie.

a tak wygląda polska po interwencji USA w europie;) dałem im do AI protect POL i hehe...

generalnie to nic nie sugeruje, ale kształt może i trudny do defensywy, ale 3 kraje w am płd i 4 w am płn trochę by zmieniły mistrzostwa świata w piłce nożnej ;)

25. aves

aves User

Piękne :D Moglbys pokaza polityczna? A jak w Azji i Afryce?

Jednak bardziej pasuje to tutaj, niż u Ponurego w AAR-ze.

Pozdrawiam
    Severian

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie