Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Maciej

Maciej Guest

Skąd tyle zaopatrzenia, pieniędzy i surowców?

2. Kozak

Kozak User

Czity... :mad:

3. mms1994

mms1994 Guest

A ja opowiem o mojej ostatniej rozgrywce:
    Mod34, zaczynam w 1933. 1936 zdobycie złóż metalu w Szwecji(4provy). 1937 Francja+Dania. i od 2 lat walczę w Afryce(z desantowałem się na początku 1938r.).
    Polska, Jugosławia, Szwecja, Irlandia, Norwegia, Finlandia, Grecja, Włochy, Vichy--->sojusznicy
    Rumunia, Węgry, Grecja-satelity(Włochy wypowiedzieli im wojnę).
    Teraz planuję ostatnią operację w Afryce(mam na razie samą północną, Gibraltar, Suez; w Tel Aviv jeste 64 alianckich dywizji a w provie obok 71 dywizji alianckich. USA naciska od zachodu nieco ponad 45 dywizji, w 1939r się przyłączyli do wojny. Ostatnio śmieszna sytuacja USA desant na kamczatce i w ciągu 2 mies przerzucili tam 50 dyw. ZSRS ma tam 9.
    Niedługo będzie problem bo zostało mi tylko 8k ropy(lotnictwo usunięte, marynarka stoi w portach) dlatego wycofuję się z Afryki przez Turcję(ostatnia operacja) i będę się przygotowywał do obrony Włoch(jest desant na Sycylię w modzie34).

4. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Rozumiem, że grasz Rzeszą?

5. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Ciekawe ... Bez screenów twój opis jest troche bezbarwny.

6. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Teraz moja ahistoryczna rozgrywka :D

Gram Grecją, jednak tutaj nie bawiłem się w podboje (jeszcze), więc nic szczególnego, siły skromne (23 dywizje, 3 dywizjony lotnicze i 19 okrętów), PP też (21). Starałem się prowadzić w miarę realną rozgrywkę, więc nie ukrywam że parę kodów typu "acceptall" trzeba było użyć. W szeregi Aliantów wstąpiłem w połowie 1938. Do 3 sierpnia 1942 dorobiłem:
    - 5 garnizonów (plaże)
    - 1 dywizję zmotoryzowaną
    - 2 dywizje górskie
    - 6 fabryk (około 10 w budowie jeszcze)
    - 5 umocnień lądowych w Edessie
    - kupiłem (właściwie "przejąłem") 3 dywizjony lotnicze od upadającej Polski (stacjonowały w Atenach to czemu nie?)
    Tyle o moim państwie :)

Azja

Najpierw mapka (stan na 3 sierpnia 1942 roku)

Chińscy komuniści trochę nawojowali się na początku 1936, a na dodatek Kuomintang nie zgodził się na pokój w "Incydencie z Xi'an", więc żadnych przeszkód nie było by osiągnąć taki stan. Kwang-Si też się dołączyło jak zwykle, ale wiele nie zdziałało. Japończycy zaś zaatakowali już na przełomie 1936/1937, związali się sojuszem z Mao (!) i Ujgurami. Tak więc prawie całe Chiny wpadły w ręce komunistów (kawałek Szanxi został pod kontrolą Japonii). Później Japonia odłączyła się wraz z marionetkami z sojuszu czyli zostały tylko Chiny i Sinciang-ujgur.

Europa

Mapka (3 sierpień 1942)

Tu przed wojną wiele się nie działo. Wielką Brytanią rządzi Edward VIII, Francją Jean de Bourbon, wojnę domową w Hiszpanii wygrali Republikanie. Chyba tyle.

Wojna

I teraz najlepsze. II wojnę światową rozpoczęła... Wielka Brytania (!) wypowiadając ją Japonii (ach te ambicje kolonialne). Był to chyba kwiecień '39. Dzień później Francuzi wypowiedzieli wojnę Niemcom, czyli de facto agresorami byli Alianci. Polacy niestety też już byli po tej "złej" stronie, więc musieli ulec przed nawałą Wehrmachtu, gdy w tym czasie Francuzi grzali tyłki na Linii Maginota. Potem historyczne w '40 majowe uderzenie III Rzeszy na kraje beneluksu, jednakże kilkanaście dni później ruszyła na nich machina wojenna Związku Radzieckiego. Włosi w międzyczasie też stanęli po stronie Hitlera (więc Albania wpadła w moje ręce, raptem 2 dywizje jej broniły), a także kraje bałkańskie (nawet Jugosławia, ale po 3 dniach się zwinęła). Nawet na wschodzie Oś się nieźle broniła (poza odcinkiem słowacko-węgierskim) i omijając zbędne szczegóły bezcelowej obrony Osi skończyło się wszystko tak jak widzimy na górze (a dzielni Grecy zajęli Sycylię umożliwiając aneksję Włoch :D ). W ruch poszły eventy z Post-Axisa (a także zabawy w savie, przełączanie się między krajami żeby wszystko ładnie wyglądało) i viola - powojenna Europa :) Niestety nie została uwzględniona Portugalia to musiałem wymyśleć w miarę realny pokój (straciła wszystkie kolonie w Azji i Afryce poza wyspami na Atlantyku, musiałem jeszcze usunąć jej sporą flotę która została po Niemczech i Włochach). Finito
    W Azji to poza tym co widzimi to nic nowego, Pearl Harbour i te sprawy się wydarzyły (z lekkimi obsunięciami w czasie). A, ZSRR też walczy z Japonią (ale nie z Sojuszem Chińskim ani Mandżurią).

----------------
    Hmm, jak zwykle sporo tekstu.

7. Kozak

Kozak User

Skąd Mao ma Indie?

8. Kowal

Zdobył, ma wojnę z Aliantami.

9. Kozak

Kozak User

Sam wypowiedział? Nigdy czegoś takiego nie widziałem, może to przez ahistoryczność tej gry.

10. Kowal

Sam, chyba parę dni po rozpoczęciu wojny między WB a Japonią.

11. Maciey

Maciey Guest

Ciekawa rozgrywka. Postanowiłem sprawdzić jak się gra Francją od 36. Rozwijałem piechotę z art. potem 6 dyw pancernych. W maju 39 przerzuciłem wojska Polskie do Francji droga morską, zostawiając trochę do obrony Warszawy, żeby Niemcy nie mogli jej anektować. We wrześniu uderzyłem na Rajch i zniszczyłem do granic RFN - wtedy zdesantowałem Wojsko Polskie w Kłajpedzie i po przebiciu się przez Prusy i Łomżę (Niemcy stali na zachodzie) - połączyłem ich z Warszawą (wysyłałem im zaopatrzenie za darmo i techy). Efekty jak widać. Wyzwoliłem RFN Czechosłowację, Austrię. RFN anektował Rajch i Polska dostała ziemie zachodnie. Teraz rozmijam piechotę zmot. i dyw pancerne. PP podbiłem budując fabryki przy wykorzystaniu PP Niemiec. ZT mam na czerwono, bo właśnie się dyslokuje. ZSRR wzięło kraje bałtyckie, Polska ma PP 65 i moje blueprinty, więc jest na dobrej drodze. Mam nad nią oczywiście kontrolę, podobnie jak nad C-S, A i RFN.

12. siwek

siwek User

Ciekawa gra. Ja na przykład nie potrafie grać Francją z powodu że mają zacofane wojska i nie mam poprostu planów na gospodarkę :( . Mógłbyś napisać co rozwijałeś, modernizowałeś itp.?

13. Jagged

Jagged Aktywny User

I plany na przyszłość. :D

14. Maciey

Maciey Guest

Z początku nie jest tak tragicznie w porównaniu z Polską na przykład. Oparłem się na Brytyjskich blueprintach. Przemysł rozwijałem w latach historycznych. Francja ma też kilka razy event o przygotowaniach do wojny co podnosi PP. Stworzyłem 60 dywizji piechoty, połowę wyposażyłem w art. 1/4 w art. przeciwpancerną i 1/4 w artylerię przeciwlotniczą. Potem stworzyłem 6 dyw średnich czołgów. W 39 rozwinąłem piechotę 39 i średnie czołgi. Całe PP poszło na modernizację. Na front zachodni przerzuciłem ponad 40 polskich dywizji. W trakcie wojny rozwijałem dywizje zmotoryzowane i sporo ich naprodukowałem:) Powstały też nowe dyw. pancerne. W końcu rozwiązałem większość piechoty, teraz modernizuję i restrukturyzuję armię. Ach porzuciłem doktryny francuskie i poszedłem w Blitzkrieg (do 39 opanowałem techy do opóźniania, potem można wykorzystać de Gaulla - ma 7 poziom). Plany na przyszłość? W zasadzie to chciałem się jedynie sprawdzić przeciwko Rzeszy w 39 Francją, teraz wracam do mojego AARowego sejwa. Może kiedyś wreszcie uderzę na USA i przeprowadzę masowy desant, ale to odległa przyszłość.

15. Modes

Modes Znany Wszystkim

Jezeli dobrze zrozumialem i A oznacza Anglie to wtedy gra sie francja prosto. Od panowania na morzu masz sily morskie anglii, w powietrzu tez anglie. Przerzucasz polakow na zachod a jak niemcy ida chmara na opuszczona polske to atakujesz ich od tylu.
    Nic naprawde trudnego. Sprubuj grajac bez kontrolowania sil sprzymierzencow.
    I o jakim podbijaniu PP piszesz? Francja ma na dzien dobry 100 bazowego PP.

A teraz moja ciekawa gierka. Gram Argentyna, podbilem wszystko w ameryce oprucz USA i Can. Dolaczylem do Aliantow, zaatakowalem OS, najpierw wysepki portugalskie, potem Norwegie, pozniej desant na portugalie i jazda bez plw iberyjski poprzez Francje i zachodnio-polnocne (wschodnio-poludniowe zajelo ZSRR) niemcy az do WLoch. W miedzyczasie desant na gracje i jej odbicie. W osi pozostaly juz tylko Bulgaria (1 prowincja) i Portugalia (2 prowicnje w Azji) i do WOjny po stronie OSI dolaczyla sie jugoslawia (ktora juz byla w osi ale za pomoca eventu sie od niej odlaczyla).
    Troche sie zdenerwowalem bo moje jednostki przygotowywaly sie do przerzucenia na pacyfik ale po kilku miesiacach zniszczylem Jugoslawie i Bulgarie, Jugoslawii zostala jedna prowincja i ... moi sojusznicy przypomnieli sobie o mnie i dali mi do dyspozycji 111 dywizji ... jak OS juz praktycznie nie istniala ...
    Tak dla ciekawostki dodam ze OS pokonalem 60 dywizjami, gdyby mi dali te jednostki wczesniej to podejrzewam ze Berlin to by alianci zajeli a nie roscy.

Mam tylko jeden problem PP na poziomie 450 bo zaden event o "wyzwoleniu zachodniej europy" nie wystapil i wszystko znajduje sie w moich rekach ;)
    Zostali Ruscy ktorzy tocza wojne z Japcami (to moze byc ciekawe bo japce maja ponad 400 dywizji, przy 550 ruskich).

16. Maciey

Maciey Guest

Nie kontrolowałem Anglii, tylko po wyzwoleniu Austrię, Brytyjczycy trochę mi pomagali w powietrzu, nic poza tym. Bazowo mają 100PP, ale potem wyskakuje im event "Przygotowania do wojny" i zwiększa PP i jeżeli pamiętam obniża niezadowolenie (ale tego nie jestem pewien).

17. Warzkins

Warzkins Ten, o Którym mówią Księgi

Lipa czy ja kiedyś zobaczę obronę Francji w 40 ? bo to stało się już nudne ...

18. mammix

mammix Guest

Komunistyczne Chiny '33- plany: utrzymanie się do 36. No ale jak AI stało i nic nie robiło, sam się ruszyłem. Do 37 Chang i warlordy podbite. Później Afganistany, Japonie, Mandżurie, Indie itp... Do końca 40 zająłem połowę Azji (bez ZSRR), prawie całą Afrykę (bez RPA, z której właśnie wywalałem Brazylię), miałem wojnę z całym światem. Musiałem pomóc ZSRR, bo te ćwiary straciły prawie wszystko do Moskwy. 50 dywizji ochotników z Yananu wywaliło Niemców do Hiszpanii.
    I nastał wspaniały dzień 1.1.1941.
    ZSRR wyzwoliło całą Europę.
    Myślałem, że rozwalę komputer, ale zamiast tego sam zacząłem grać ZSRR od 33.
    Jak zobaczyłem, że w evencie o kolektywizacji zastopowanie kolektywizacji daje 15 rr, to wyłączyłem grę.
    Wracam do CK, pie*dolę.

19. Modes

Modes Znany Wszystkim

Bazowo maja 100PP, a ty pisales ze za pomoca PP niemcow budowales Fabryki ... gdzie te Fabryki budowales? Na ksiezycu? Bo twoja Francja nadal ma 100PP.

20. Sitro

Sitro Guest

Pewnie w Niemczech xD.

Ja Francją nie mogłem wygrać z Niemcami w '39 :(. Poganiałem 2 x 3 DPanz., że się w okrążenie dostawały i się zniechęcałem :p.

21. Medievista

Trzeba było użyc dywizji Kanadyjskich , Nowozelandzkich i Australijskich jako miecha ,a na "Maginocie" pobudowac garnizony.

22. Modes

Modes Znany Wszystkim

Tylko skad? AI nie za bardzo lubi podsylac ci dywizje. Oczywiscie da ci dywyzje ale jesli twoje a jego prowincje maja polaczenie ladowe.

23. Kozak

Kozak User

Dyplomacja -> Przejmij kontrolę militarną

24. Modes

Modes Znany Wszystkim

To juz wole sobie wpisac god mode, taka sama przyjemnosc ;)
    A tak na serio to jest bardzo ale to bardzo glupia opcja, mozna ja jako tako przelknac jesli chodzi o panstwa kontynentalne ale jesli sie zrobi przejecie kontroli nad USA, UK czy australia to wszystkim trzeba samemu sterowac. Kto by mial na to wszystko czas i nerwy?
    Zadko kiedy uzywam wojska ekspedycyjnych co mi AI podsyla (dzieki tworca za umozliwienie zablokowania tej opcji, szkoda ze nie zrobili tego takze do umow handlowych od marionetek, po co komu one?)

25. Medievista

Żeby przejac kontrole nad USa i Uk musisz miec od nich wiecej PP ...wiec to francją raczej nie przejdzie.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie