Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Desant raczej odpada, Niemcy przejęli inicjatywę na Morzu Północnym, nawet Angolom dokopali i szaleją w najlepsze, a moje pancerniki mało zdziałają, bo to złom, a ponadto połowa z nich broni Afryki.
    Też tak myślę, ale to jak naprawdę nic nie mógłbym zrobić, bo wolałbym mieć dobrego sojusznika do ewentualnej walki z ZSRR (o RFN oczywiście mowa :) ). Anglicy niechętnie mi pomagają (jeśli w ogóle).

Convi, spróbuję, chociaż najbardziej się obawiam niemieckich armii pancernych zgromadzonych w Munsterze i właśnie w Arhnem.

---------- Post dodany 18:13 ---------- Poprzedni post dodano o 12:36 ----------

Ok, udało się :D Ale musiałem poczekać na Ruskich, inaczej nie dało rady.
    Desant odpadł, co prawda miałem do tego zamiary (desant miał być gdzieś w Szczecinie czy Stralsundzie), nawet 12 flotylli transportowych dobudowałem (potem 1 mi Włosi samolotami zatopili), lecz przewagi na morzu wywalczyć nie mogłem i okupiłem to stratą lotniskowca (i to w tak żałosny sposób że nawet nie opisuję...)
    Spróbowałem planu Conviego, ale przez Arhnem za nic nie mogłem się przebić. Za dużo DPanc tam mieli, a jeszcze dosyłali w czasie ataku. Zostało mi tylko czekanie na Sowietów.
    AI się nawet pospieszyło i zaatakowali jeszcze w grudniu '41, tym lepiej dla mnie, bo oni mieli problemy w Polsce z powodu zimy, a Niemcy odsyłali jednostki z mojego frontu. Jeszcze w styczniu ruszyłem na Austrię, potem walki w Bawarii w lutym i marcu, kocioł pod Frankfurtem (11 dywizji, ale zawsze coś), no i dopiero w kwietniu ofensywa pełną parą. Holandię załatwiłem tak jak Convi pokazał (co więcej, z Arhnem Niemcy uciekli do Utrechtu :D ) i na przełomie kwietnia i maja skończyłem swoją robotę w Niemczech. Polskę zostawiłem Ruskim bo i tak Warszawę mieli.

Ostanie chwile III Rzeszy...

Po Niemczech ruszyłem na Włochy, ale używając w tym celu 120 dywizji to była formalność. Problem sprawiła mi Grecja, bo zdobyła Istambuł i musiałem się spieszyć przed Rosjanami, co by go nie przejęli.

...i Włoch

Do akcji wkroczył Post Axis i viola :D Komunistyczne są jedynie Węgry, Rumunia, Bułgaria i Polska. Muszę się jeszcze rozprawić z Portugalią i Japońcami, czyli ta mniej dynamiczna część gry.

Europa i Afryka Północna

Muszę także w savie pokombinować, bo zapomniałem że mam włączone przejmowanie TT i teraz Włosi, Luksemburczycy, Polacy, Bułgarzy, Grecy i Albańczycy nie mają czym odkrywać techów.

2. Modes

Modes Znany Wszystkim

NIeprawda ;)
    Przejmowanie TT dziala tylko tak dlugo jak dane panstwo nie istnieje, jesli ono w jakis sposob powstanei od nowa to tracisz TT.
    Wyjatki sa panstwa ktore powstaja z calkowicie inna nazwa (np. Niemcy - DDR/FDR).

3. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Nie jest to do końca prawdą. W teorii to działa, jednak mi osobiście często zdarzał się bug, że np Polska po wyzwoleniu nie ma techów które miała przed 1939 (nawet jeśli wyzwolę ją np w 1940), a ma dopiero późniejsze. :) Więc różnie może być.

4. Kowal

Odczekiwałem specjalnie parę dni - nic nie odkrywają. Sądzę, że przejęte techy traci się jak samemu państwo się wyzwoli (tak miałem z Etiopią). W tym wypadku Europę wyzwalała Wielka Brytania (tak działa Post Axis), więc jako że to ja posiadałem wszystkie ich TT oni nic nie dostali.

5. Modes

Modes Znany Wszystkim

To wejdz do gry jako polska i zobacz, bedzie wszystko jasne bo tak to mozemy gdybac do upadlego ;).

6. Kowal

Włączyłem Polskę i TT nie miała. W savie też. Wszystkie miałem ja, tak więc nadal się trzymam mojej teorii, że TT się traci jak samemu się wyzwoli dany kraj :) Posiedziałem i ponaprawiałem już.

7. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Kowalu, Grecja nie ma całej Tracji O.O.

8. Kowal

Wiem. Kara za przyłączenie się Osi :) A Turcy są dobrzy, po właściwej stronie to dostali ;)

9. KatAAk

KatAAk Zbanowany

jestem cholernie dumny z tego :king:

10. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

katAAku drogi, skąd masz ten kraj? ;D

11. Modes

Modes Znany Wszystkim

To jest Kaiserreich: Legacy of the Weltkrieg mod.
    Naprawde tak trudno bylo? Z tego co pamietam Qing Empire dostaje eventy za pomoca ktorych moze wcielic pozostale kraje Chinskie.

12. KatAAk

KatAAk Zbanowany

Pokonaj Niemców, i Rosje ;P Spójż na rok, wcale łatwo nie było...

13. Modes

Modes Znany Wszystkim

Jaka rosje? Pokonales rosje i co? nie wzieles ziemi? Nie ustanowiles tam marionetek? Nie zpuppetowales Rosji?
    Pozatym po co walczyles z Rosja?

A Niemcow w tej czesci swiata to akurat prosto pokonac.

14. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Teraz na Mongolię i Indochiny!
    Jaki ustrój? ;-)

15. KatAAk

KatAAk Zbanowany

Mongolia to mój puppet(tak jak Tybet, Tuwa, Korea i Nacj. Vietnam) , z Rosją popisałem pokój bez ziem, bo nie ma core'ów, a nie lubię partyzantów. A z Rosa walczyłem bo po serii eventów Rosja zaatakowała Mongolię i podbiła, robiąc marionetkę.

A mówiąc o Niemcach miałem na myśli ich i von Falkenhausena

Ustrój ''national populist'' (odpowiednik narodowego socializmu?)

16. Zoor

Zoor Ideolog gender

Te dwa jasnozieone prowy w Pamirze (na północ od Afganistanu) są częścią jakiejś Twojej marionetki, czy to roszczenia terytorialne?

17. KatAAk

KatAAk Zbanowany

A to Tybetu jest :D

18. Ponury Joe

Ponury Joe Guest

Krótka historia o tym, jak to Belgowie wraz z Liberyjczykami Afrykę z faszystów oswobadzali.:D

Oto efekt bohaterskiej ofensywy belgijsko-liberyjskiej (no, jacyś Francuzi, Amerykanie i Brytyjczycy troszeczkę pomogli podsyłając korpusy ekspedycyjne:p) przez pustynie i dżungle. Zastępy śmiałych wojaków wyłaniających się z Sahary kompletnie zaskoczyły Włochów.:p

Niestety nie zauważyłem desantu Makaroniarzy na Syrię, a już pooddawałem korpusy ekspedycyjne. Ale razem z Liberyjczykami zrobimy tam porządek.:)

19. gen. Franco

gen. Franco Znany Wszystkim

nie psuj ich niecnego planuj. poczekaj na reakcję Anglików. czy każdy musi skopać Włochów? eh ci antyfaszyści:p

20. Alojzius Pendergast

Alojzius Pendergast Znany Wszystkim

A ja gram Polską i olałem Aliantów i (troszkę cheatując ;)użyłem tylko kodu acceptall żeby stworzyć sojusz, cała reszta rozgrywki bez chetów) stworzyłem sojusz z Rumunia i Węgrami.
    Mam zamiar czekać na atak Niemców i go odeprzeć a później przejść do kontrofensywy.

21. Arekus

Arekus Ten, o Którym mówią Księgi

Mógłbyś podbić państewka nadbałtyckie dla PP i wtedy spokojnie czekać na atak

22. Severian

Severian Doctore

Ta... atak, ale ZSRR i Niemiec w 1936 roku, bo tak się sypie system gwarancji niepodległości.

23. Arekus

Nie tylko ZSRR zaczyna skakac Niemcy nie

24. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Jeśli chcesz pokonac Niemców piechotą wzoru '36, to powodzenia.. :)

25. Arekus

ja normalnie mam już w badaniach piechotę 41 a ty siedzisz z tym starym sprzętem :/. A masz może jakaś pancerną

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie