Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Na razie wybrałem opcje tłuczenia sojuszu Japonii, Syjamu i Fengtienu, na Syndykalistów lub Entente potrzebuje większej floty ;) Na Rosje może też przyjdzie czas, aczkolwiek teraz jesteśmy w nieformalnym sojuszu :)

2. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Austria przypomina teraz słonia. ;-) Te CK - nięte Włochy...

3. Niestety, był event kapitulacyjny i wybrali całkowitą aneksję Włochów, też miałem nadzieję że coś tam powstanie...

PS. Syjam zaanektowany, ale gorzej z Japonią bo ściąga posiłki z Rosji. Ktoś wie dlaczego AlgOstAsien jest moją marionetką, a mimo to nie chce przystapić ze mną do sojuszu?

4. Hamnis

Hamnis Nowy

DD 1.3 + Mod 33

Właśnie gram sobie Polską w modzie '33. Postanowiłem we wrześniu nie bronić się, zwłaszcza, że w modzie tym możliwości rozbudowy dywizji tudzież ich uzupełniania ą sporym problemem (bardzo szybko brakuje manpowera, zwłaszcza małymi krajami, dużymi zresztą też :p ), ale zamiast tego wybudować w Wa-wie 10 poziomów fortyfikacji i tam większość armii przetrzymać. Na wszelki zaś wypadek jakby Wa-wa padła przygotowałem się do inwazji na Wenezuelę, której vp pozwoliłyby mi przetrwać. Przez 6 lat do wojny rozbudowałem głównie pp plus fortyfikację oraz flotę. Do '39 dobiłem do 61 pp (z 35), 10 poziomów fortyfikacji, lekko poprawiłem infrastrukturę w kluczowych prowincjach oraz wybudowałem 30 okrętów podwodnych, 8 niszczycieli, lotniskowiec i 12 tp i oczywiście coś między 150-200 konwojami. Zdążyłem też wybudować 1 dywizję pancerną (których koszty są dość wysokie w tym modzie). Kupiłem też od Wlk. Brytanii Bermudy, aby mieć port z którego będę się desantował (w sojuszu z aliantami jestem od '33).

Polskie Bermudy.

Stan polskiego pp etc. przed inwazją na Wenezulę...

...i po.

Inwazja.

Twierdza wa-wa :p.

Surowce po upadku kraju.

Polskie siły na zachodzie (1 dywizja kawalerii, 1 dywizja pancerna, 5 dywizji piechoty, w tym 1 z brygadą inżynieryjną i 3 z artylerią polową), 2 dywizje górskie ze stanem 90 siły (ustawiony odgórnie w modzie).

Front w Azji na początku '38.

I pod koniec. Jednak Chiny mimo zaskakującej ofensywy (odzyskali nawet Nanjing na chwilę) ostatecznie ulegają w '40 roku Japonii.​

Co po upadku kraju? Najpierw walka o Francję. miałem nadzieje, że fakt, że wokół Wa-wy stoi ok. 100 dywizji spowoduje, że Niemcy będą miały ich na tyle mało na zachodzie, że ofensywa ugrzęźnie. Jednak mod dopakowuje znacznie Niemcy i w przeciwieństwie do vanilii (gdzie zrobiłem podobna akcję i Francuzi w maju '40 roku nagle dokonali ofensywy) Francja uległa, a moje dywizje wykrwawione i pobite (brały udział w nieudanej obronie Luksemburga, Ghent, Lilie, Paryża i w udanej obronie Le Havre oraz udało mi się zniszczyć w kotle 1 dywizję pancerną) wycofały się na wyspy. Potem po uzupełnieniu strat ochotnikami polskimi pośród emigracji jak i uciekinierów z kraju polskie siły wzięły udział w walkach w Libii gdzie samotna dywizja pancerna pokonała 6 (!) dywizji włoskich ,w tym dwie pancerne przy intensywnym wsparciu polskiego lotnictwa (podówczas 3 przechwytujące i 3 bombowe), choć były już one mocno wykrwawione, ale sam fakt się liczy. Potem polskie siły wzięły udział w zdobywaniu Francji Vichy i Hiszpanii gdy te opowiedziały się po stronie Niemiec zdobywając na własność Maroko i Saharę Zachodnią. Co ciekawe Portugalia na własna rękę walczy Z Niemcami (obecnie je ziemie sap od okupacją Hiszpanii na kontynencie).

W '41 rozpoczęła się Barbarossa i odniosła większy sukces niż historycznie. Niemcy zdobyli Moskwę, Stalingrad i doszli do uralu zajmującej też Baku i wchodząc na terytorium Persji zagrażając Irakowi i koloniom brytyjskim. Pod koniec '41 uderzyła Japonia zdobywając dość szybko całe Indie. Amerykanie zaś zamiast pomagać sojusznikom zrobili coś głupiego... mianowicie desantowali się w płn. Japonii i zaczęli gromadzić tam coraz więcej dywizji, w odpowiedzi na to, to samo robili Japończycy. Rezultaty na screenach.

Ofensywa niemiecka we Francji i francuska we Włoszech.

1 dywizja na 6. Polskie siły pomagają zdobyć Libię.

Sytuacja na płw. iberyjskim. Kolejny front II WŚ.

Wojna w '42. Ofensywa w Afryce brytyjsko-francusko-polska i niemiecka w ZSRR.

Polskie kolonie w Afryce.

Upadek Moskwy 4 września '42.

Front w październiku '43 u styku europy i Azji.

Indie japońskie.

Wojna okopowa na wyspach japońskich.

Front na początku '43. Niemcy podchodzą powoli pod Leningrad jednak Rosjanie w końcu powstrzymują ofensywę Niemiecką odzyskując parę prowincji i stabilizując front. A już się bałem, że będzie Bitter Peace.​

Ofensywa niemiecka w ZSRR została przytemperowana jednak teraz chcąc uwolnić Polskę musiałem już teraz kombinować desant. Najpierw więc zbierając siły francuskie, Nowozelandzkie, RPA i innych mniejszych państw które dały mi zgodę na kontrolę militarną podbiłem polskimi dywizjami Rodos, Dardanele, Majorkę, Minorkę, wyspy Kanaryjskie. Gdy zaś siły zebrały się dokonałem desantu w Le Havre szybko rozszerzając przyczółek, a potem rezygnując z kontroli militarnej licząc, że USA dośle swoje dywizje. jednak ci prawie cała armię trzymają w Japonii w tym jednym provie :p. Na szczęście Brytyjczycy stanęli na wysokości zadania i najpierw pobili Niemców w Persji (marionetka ZSRR) zdobywając Baku, a następnie dokonali desantu w Grecji okupowanej przez Bułgarię. Tymczasem na wschodzie Niemcy przełamali front na północy podchodząc pod Leninigrad jednak Stalin poderwał ostatnie rezerwy do boju dzięki czemu niespodziewanie front na południu zostaje przełamany a Armia Czerwona odzyskuje Stalingrad, Moskwę i wchodzi na ziemie Ukrainy.

Polskie pp i surowce w '43.

Dowódca Polskich Sił na Zachodzie przy okazji desantu na Rodos.

Desant we Francji.

Niemcy pod Leninigradem...

... a Rosjanie w ofensywie.

Desant w Grecji.

Front latem '44. Rumunia i Bułgaria anektowana przez UK, Rosjanie w połowie Ukrainy, kto pierwszy dotrze do Polski? ​

No i teraz chyba najciekawsza część. W wyniku ofensywy aliantów na Bałkanach w ich ręce wpada Odessa oraz zachodnie rubieża Ukrainy, a także w końcu polsko-brytyjskie siły wchodzą do Polski zdobywając Stanisławów! Miąłem wtedy w planach zdobycie Białorusi nawet, ale powstrzymało mnie skutecznie 50 dywizji zgromadzonych wokół Wa-wy (sam w wa-wie miałem 39). Tymczasem Japonia uderzyła na ZSRR zdobywając spore połacie Syberii tracąc jednak ziemie w Mandżurii. Przy okazji uderzyli na Persję gdzie natknęli sie na Brytyjczyków, którzy z łatwością pokonali siły wroga i rozpoczęli wyzwalanie Indii. Ofensywa aliantów niepowstrzymana powoduje zajęcie północnych Włoch, Polski, Austrii, południowych Niemiec i podchodzi pod sam Berlin, który po zaciętej obronie pada 1 października. Hitler popełnia samobójstwo w swym bunkrze. jednak Niemcy ciągle trzymają się w północnych rejonach kraju, zagłębiu Ruhry i Francji, a nowy Fuhrer - Hermann Goering za pomocą aparatu Goebellsa głosi, że jak tylko roztopią się lody wiosną '45 rozpocznie się ofensywa w celu odbicia Berlina. Jego słowa nabierają mocy kiedy to wojska niemieckie likwidują po roku przyczółki aliantów w północnej Francji niszcząc tym samym blisko 40-50 dywizji. Opinia publiczna w UK jest wściekła jednak załagadza tą klęskę fakt odzyskania Indii i ofensywy w Birmie.

Tym czasem Polskie siły zdołały uprzedzić Armię Czerwona na północy wyzwalając ziemie Litwy, Łotwy i Estonii, a także zdobywając Leningrad. postawa żołnierzy niemieckich była godna pochwały, bili się mężnie do końca mimo braku nadziei na zwycięstwo.

Wkroczenie na ziemie polskie po 4 latach okupacji.

Japończycy w Syberii, Brytyjczycy w Pakistanie, Rosjanie w Mandżurii.

5 lat po rozpoczęciu wojny niemal cała Polska wolna, a alianci pod Berlinem.

Zdobycie Berlina.

A amerykanie dalej nic nie robią.

Front zimą '44.

PP niemieckie i nowy Fuhrer.

Ofensywa w Azji.

Moja ingerencja w grę. Wolny Azerbejdżan (utworzyłem także Czechosłowację, Bułgarię, Grecję, Albanię, Czarnogórę, Serbię, Bośnię, Austrię wchodząc na chwile na UK).

Front zimą '44.

Polskie pp i surowce pod koniec '44 (teraz w połowie '45 mam 133/86).

Początek likwidacja przyczółka w północnej Francji - zdobycie Le Havre.

Polski Leningrad. Czyżby początek Dominium Maris Baltici?

Plaże Normandzkie nową Dunkierką...

Wiosna '45. Ofensywa niemiecka na południu i brytyjska na północy.

Czerwonoarmiści zalewają Chiny od północy, Brytyjczycy od południa.​

I teraz najciekawsza rzecz dla której ta gram i się podoba. Niemcy przełamali dosłownie front na południu (Brytyjczycy stracili w kotle 15 dywizji) odzyskując na moment Wiedeń, dochodząc pod Berlin i Pragę. Do tego ja nie mam sił aby ich powstrzymać gdyż są wykrwawione mocno i wycofałem je do kraju. Czy ktoś zdoła powstrzymać siły niemieckie ( bo upadku przyczółka we Francji i kotła w Strasburgu alianci zaczynają przegrywać!). Czy Niemcom uda się mimo upadku berlina z powrotem go odzyskać i zdominować Europę?

Zastanawiam się czy nie napisać eventu o tym, że Polacy dogadują się z Niemcami, podpisują separatystyczny pokój i razem próbują zlać ZSRR :p. o ile Rzeczywiście ci zdołają odbić Berlin etc. etc..

Ogólnie pierwszy raz Niemcy podniosły się. głównie dzięki bezczynności USA, wyczerpaniu manpowera u Brytyjczykówi (tak mi się zdaje) i odcięcia ich od ZSRR.

5. Syrus

Syrus Aktywny User

Hamnis opisy bardzo fajnie ale nie widać 3/4 screnów u mnie a że ja gram prawie tylko na tym modzie to bardzo cię prosze zrób coś z tym^^

6. Jagged

Jagged Aktywny User

Wow, rzeczywiście ciekawe : P Koniecznie chcę zobaczyć finał tej rozgrywki ; P

7. Hamnis

Hamnis Nowy

Naprawiłem. Złe linki dałem do niektórych.

8. malyxxl

malyxxl Aktywny User

Jednorazowa poranna gra, na dzień dobry :D
    Gram oczywiście Austrią.

Ave !

9. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Fajnie było się wykrwawiać w Szwajcarii? Sory za ironię, ale to co tu pokazujesz to w sumie, nic ciekawego :p

10. Hamnis

Hamnis Nowy

Przecie jak się wjeżdża w Szwajcarię to zazwyczaj cały świat się na ciebie rzuca. Jaki masz poziom agresywności ai?

11. malyxxl

malyxxl Aktywny User

Poziom trudności normalny, i agrywność... agresywna :p (Przedostatnia).
    Raz że poza zrywaniem paktów o nieagresji nikt mi wojny nie wypowiedział, to jeszcze Szwajcarów szybciutko pokonałem. Po zajęciu Chur wystarczyło ich pogonić, i nie dać się im ponownie zorganizować.

12. Modes

Modes Znany Wszystkim

Ale przeciez jak wypowiadasz wojne Wegra to w 999,999 przypadkach na 1,000,000 Włochy wypowiadaja ci wojne...

13. malyxxl

malyxxl Aktywny User

No właśnie dlatego ta gra jest dla mnie taka ciekawa. Poza zerwaniem paktów o nieagresji, i częstszym wysyłaniem szpiegów, nic się nie stało.

14. urich

urich Ten, o Którym mówią Księgi

A surowce i manpower gdzie? ^^

15. malyxxl

malyxxl Aktywny User

Nie bój się, nie cheatuje ;p W grze jak nikt nie zaatakował, tak do lutego 38 nikt mnie nie ruszył, nawet gdzieś pod koniec 37 Niemcy zaproponowali nowy pakt o nieagresji. Jako że nie miałem ochoty grać taką pierdołą, dołączyłem swoje ziemie do Rzeszy :D Ave

16. GreyRat

GreyRat Znany Wszystkim

Mod '33 jest genialny! tak a propos podnoszących się Niemiec ->

Komunistyczna Unia Skandynawska. Niestety za dużo screenów nie robiłem.

Barbarossa. Doszli błyskawicznie pod Leningrad, zdobyli Moskwę, a na wiosnę 1942 zaczęli być miażdżeni przez dziesiątki eventowych dywizji ACz, z solidnym udziałem mego Frontu Skandynawskiego (25 dywizji), który zaliczył szlak bojowy od Leningradu przez Rygę, Królewiec i Poznań do Berlina... na którym się moje dywizje wykrwawiły ostatecznie. Druga częsć mojej armii wraz z towarzyszami ze wschodu uderzyła z Jutlandii zajmując Meklemburgię. Zimą 1942 wydawało się, że mamy Hitlera na widelcu. Ale. mi się skończył ostatecznie mizerny manpower i gdy dywizje zaczęły po prostu mi znikać - w vanilli nigdy czegos takiego nie uswiadczylem... - wycofałem się na moją Soenderjysk Line.
    A tymczasem manpower skończył się także prawdopodobnie w ZSRR... a poza tym Japonia przystąpiła do Osi i około 50/60 dywizji polazło na Syberię, nie wiadomo po co, bo Mandżurię i Koreę nie wiadomo jak zajęli... Anglicy.

I oto na wiosnę od kontruderzenia Mansteina w Meklemburgii zaczęła się masakra.

Jak wspomniałem, zwiałem do swych 10/poziomowych bunkrów. MP 0, przyrost 0.24, potrzebne uzupełnienia około 250. Beznadzieja ;D. Przydałby się w HoI wskaźnik wyczerpania wojną, moje społeczeństwo po stracie całej generacji powinno powystrzelać sekretarzy partyjnych, a duńskie dywizje to by prawdopodobnie rzuciły karabiny do rowu i poszły do domu ;D

Hitlerowcy prą jak burza przechodząc do Barbarossy 2 ! Duża w tym zasługa AI Stawki, które gra jak potłuczone, wykorzystując na froncie może z 50% sił...

Ba, AI Niemiec udanie kotłuje! :shock:

A co najmniej 1/3 Armii Czerwonej dalej siedzi nie wiedzieć po co na Syberii...

I aktualna sytuacja... siedzę okopany na granicach i czekam na cud. Pierwszy DDay zepchnięty do morza... MP nadal niet. Odstawiłem tą grę na razie i bawię się innymi nacjami (Austro/Węgry są genialne!), ale pewnie wrócę coby zobaczyć czy ZSRR jeszcze da radę cos wymysleć.

17. Elas

Elas Genialdo

Świetna rozgrywka... oO
    Chyba ściągnę moda '33 :p
    Ma ktoś link do wersji pod Arma 1.2?

18. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Tam, troche niżej zjedź, będzie.

A niedługo coś sam napiszę, mam ciekawę grę AustroWęgrami na KR(tylko se musiałem cory dodać, ale innym też co nie co dam), tylko screenów narobie i zagram coś sensownego.

Ober

19. aves

aves User

Swietna rozgrywka! Tez jestem bardzo ciekaw jej finalu. Szkoda ze nie zrobiles z tego AAR-a, swietny material :D

20. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Nie spodziewałem się takiego hardkoru po modzie 33. Chyba go odkurzę i też pogram czymś niestandardowym

21. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Polecam Austrowęgry, albo ZSRR Trockiego i krucjatę bolszewicką ;)

22. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Mój powrót do Kaiserreicha i to co dokonałem w 2 dni. Zacząłem Rosją i na drodze eventów zmieniłem się w Rosję Sowiecką. Przy wyborze corów zaznaczyłem ostatnią opcję czyli z największą ilością. W doktrynach poszedłem w stronę siły ognia, a w morskich idę w lotniskowce. W okresie 1938-1941 walczyłem z państwami azjatyckimi (Tybet oszczędziłem) i Unią Donkubańską (?). W 1942 ruszyłem na Niemcy (od '41 toczyli wojnę z syndykalistami) i na Ottomanów (którzy mnie zaatakowali pod koniec owego roku). Z Mitteleuropą skonczyłem pod koniec 1942, a z Ottomanami w połowie 1943 (przy okazji zaliczyłem dwie porażki których nie mogę sobie wybaczyć czyli spóźnienie się do Berlina i Istanbułu). W 1945 mam zamiar ruszyć na Japonię.

Siły mam skromne:
    255 dywizji (w tym 18 pancernych, 27 zmechanizowanych i trochę zmotoryzowanych)
    19 dywizjonów lotniczych (17 INT i 2 TAC + w budowie 24 TAC)
    109 okrętów (w tym 56 okrętów podwodnych, reszta mało ważna + w budowie 4 BB V, 11 CA V i 120 SS IV)

BTW. Zauważyłem że AI w Kaiserreichu chyba nie rozwija techów pancernych. W '42 widziałem u Niemców Pz.Kpfw II, u Francuzów Renaulty FT-17 i Hotchkissy H-35, a u Anglików Cruisery.

23. komunistyczna Europa :D Ale czy nie ma tam jakiś eventów kapitulacyjnych? Przecież to wygląda do kitu :/

24. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Jedyny jaki uświadczyłem to "kapitulacja" Niemiec nie powodująca żadnego pokoju (Niemcy nadal walczą będąc w koloniach), a jedynie spowodowała, że Francuzi mają provy niemieckie uznane jako "anektowane" (tzn. nie ma napisu że okupują je). Problem jest w tym, że ziemie niemieckie które ja zająłem nadal mają status "okupowanych" :roll:

25. Jagged

Jagged Aktywny User

A Ententa? Siedzi i patrzy? o_O

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie