Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Bunkry i p.loty na 10 lvl i 3 garnizonowe na prov. Wystarczy na dłuuugo. AI jest... dziwne (przynajmniej u mnie). Byłem zajęty na zachodzie i tak obstawiłem granicę, w końcu wypowiedziałem im wojnę... i nic. Nie mogę atakować, gdyż za silni są ;) Desant Kanadyjczyków + pomoc od reszty aliantów i mamy wcześniej D-Day. Wojska przerzucam na zachód zostawiając tylko garnizony... CCCP nie atakuje.
    Zapis. Wczytanie jako czerwoni... 3 miechy i już w Berlinie (poczekałem aż AI ściągnie więcej wojsk). Bez spadów, nuke itp. Zwyczajna fala piechoty.

AI jednak tego nie wykorzystuje.

2. Irkuck

Irkuck Nowy

A czy czasami AI nie atakuje nigdy 10 lvl bunkrów?

3. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Mod Way to Victory

Wybrałem ścieżkę faszystowskiej Wielkiej Brytanii. Po pakcie Alpejskim (sojusz Francji i Włoch) wybuchła wojna Włochy, Francja vs Niemcy, UK.
    W penym momencie Francja poprosiła ZSRR o pomoc, a Stalin nie odmówił. Wtedy do wojny zaczeły przyłączać się kolejne państwa.
    Jak widać Francję wziąłem na spółkę z Hiszpanami, a Włochów w Europie w większości przejeli Niemcy (ja zająłem się Afryką).
    Włochów w afryce pokonały siły palestyńsko-jordańsko-iracko-egipsko-portugalsko-australijsko-brytyjskie.

Obecnie od komunizmu świat próbują uwolnić wojska grecko-bułgarsko-rumuńsko-jugosławiańsko-węgiersko-polsko-włosko-bretońsko-hiszpańsko-brytyjsko-niemieckie.
    Niedługo z persji uderza wojska palestyńsko-jordańsko-iracko-egipsko-australijsko-persko-brytyjskie

Niestety bohaterskie wojska osi topnieją w oczach, a sowieci wysyłają na śmierć kolejne fale niewinnych ludzi :(

4. sieka

sieka Ten, o Którym mówią Księgi

Wlk. Brytanią 1170 manpowera w 1939? Przy prowadzonej wojnie? łał.

5. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

W WtV przelicznik manpowera jest trochę inny. Bitwy są o wiele bardziej krwawe.

6. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Manpowera tyle, bo PP szło na robudowę fabryk i zbijanie niezadowolenia + mniejszy PP w czasie pokoju, więc prawie w ogóle nie robiłem wojsk lądowych przez 3 lata, no i się tego nabierało. Na wschodzie miałem wtedy 3 dywizje, więc też MP na uzupełnienia duzo nie schodzi ;)

7. Maciey

Maciey Guest

Jak zepsułem włochy!

Chciałem rozbudować PP i od początku - polikwidowałem niepotrzebne dywizje (milicja, DD1) - budowałem 4 razy 7 Fabryk potem jeszcze trochę aż doszedłem do 114 bazowego PP - surowce za zaopatrzenie. Poszło tak jak widać. W końcu w dniu wybuchu wojny miałem na granicy z UK w każdej prowincji (3) graniczących z UK po 15DPiech i w jednej HQ. Doszedłem do El Alamain. UK ma 83 DPiech (wywiad: 10 szpiegów), a w Afryce rozpoznałem 60 kilka (!!!). Desant w Trypolisie i Tobruku jednostek szybkich. W Bodaj Barsie wrzuciłem świeże 24DPiech. Zajodłowano mi pod El Alamain 21DPiech(!!!) i HQ i zniszczono 4DTakt i próbowałem uciekać na statkach. Resztę wycofałem do Italii. Obstawiłem tylko Sycylię, bo myślałem że AI nie zrobi mi brzydkiej niespodzianki. Wosjko przy granicy z Jugosławią. I nagle - desant w Neapolu i jednocześnie w tym graniczącym provie. Zniszczyli mi w Neapolu 8(!!!) DywSamolotówTorpedowych. I odcięli południe od Rzymu! Na drodze do Rzymu nie stoi już nic... Tak skonczył się mój eksperyment z budową fabryk. Dodam, że GER straciło w Afryce 8DywCAS - które nie wiem po co do końca trzymali w Tobruku, a mi nie pomagali - nie latali. Całość poszła źle, bo ustaiwiłem automatyczne konwoje i mi nie dochodziło zaopatrzenia (nie wiem czemu). Pozdrawiam

8. sir Raleigh

sir Raleigh Ten, o Którym mówią Księgi

Grałem Włochami i przy mniejszych siłach bez problemu dojechałem do sudanu - dopiero tam WB skoncentrowała wystarczająco duże siły. 60 Dywizji w Egipcie to dla mnie abstrakcja :O

9. gen. Franco

gen. Franco Znany Wszystkim

Włochami to ja teraz pogrywam i musze Wam powiedzieć że się gra skrzaczyła:p no bo '38 ja w sojuszu z Bułgarią, juz dawno po zajęciu Walencji i terenów przyległych w Hiszpanii oraz ich kolonii, przystępuję do wojny z Jugosławią. Francja wypowiada pakt o nieagresji, Rumunia,Grecja, Turcja też. Niemcy wypowiadają mi wojnę. już zająłem wybrzeże a tu nagle Turcja wojnę mi wypowiada. no to przyjąłem ofertę pokojową Jugosławi (uzyskałem Słowenie i Chorwację oraz Kosowo). zająłem Turcję desantem z Giazantep (15 dywizji na to poszło). podzielona jest trochę prostacko bo z Bułgarią się spotkałem na lini Ankary, oni zajęli też Izmir i Izmit, czyli całą zachodnią Turcję. a ja mam środek bo Bułgarią ją anektowała i ma równiez tereny graniczące z ZSRR. no nic myślę sobie odkupię a tu zonk bo nadal wojna z Niemcami... no to myślę sobie problem surowców rozwiążę przez atak na Grecję (już 39, Austria i Czechosłowacja istnieją). desancik na Peloponezie a tu zdradziecki cios w plecy od Jugosławi. ciężkie walki na Bałkanach, przyjęcie oferty od Jugosławii (ograniczenie jej terytorium do Belgradu i dwóch provów na północy, tych małych takich). w między czasie atak Rumunii, opanowanie północnej Bułgarii, moja aneksja Grecji i atak na Rumunów. odparcie ich do przedwojennych granic i biały pokój. Niemcy tylko mnie nalotami męczą ale już nie długo bo Francja w '39 wypowiedziała im wojnę,a ale stali na granicach więc nadszedł '40 i atak Rzeszy na Beneluks. no i Francuzi dostają baty. ciekawe co dalej będzie bo się dosyć interesująco robi:p

10. sir Raleigh

A to moje Cesarstwo ;)

Afryka cała moja (oprócz kilku wysepek ;) ).

Postanowiłem grać bez sojuszu z Niemcami :p Wybrałem samodzielność.

W Etiopii trenowałem młodą kadrę dowódczą olewając starych gwardzistów :p Po aneksji wycofałem się z niej całkowicie, bo nie miałbym szans się tam utrzymać.

W Europie najpierw zaatakowałem Rep. Hiszpanii a jakiś rok póżniej Nacjonalistów. Potem samodzielna inwazja na Francję z Hiszpanii - zająłem tyle terytorium ile chciałem, póżniej tylko utrzymywałem pozycję dająć dojść do mnie Wehrmachtowi :p Równocześnie atak na Egipt i Algierię. Oczywiście na Morzu Śródziemnym zajęcie Malty, Gibraltaru i W Egipcie doszedłem do Sudanu gdzie toczyła się wojna pozycyjna a na Bliskim Wschodzie Syria, Palestyna i Irak. Na Zachodzie seria desantów, wielki kocioł na warunki afrykańskie w Burkina Faso (jakieś 15-20 dywizji). Później połączenie dwóch skrzydeł w Czadzie ;) Walki o Kongo, zdobycie RPA. Okrążenie aliantów w Etiopii, na południu, połączenie z południowymi armiami.

Po rozbiorze Iranu wojna pozycyjna, po zluzowaniu wojsk w Afryce wlałem się do Indii, przeprowadziłem kilka desantów pomocniczych ;)

Po całkowitym zdobyciu Indii rozważam 2 opcje:
    - atak na ZSRR i odciążenie Niemiec na froncie
    - atak na Turcję, rozbudowa armii i atak na Bałkany zajęte przez ZSRR (to chyba nieuniknione)

Pozostaje też atak na półwysep Arabski i zajęcie Adenu, Jemenu itd. Ale to kwestia drugorzędna ;)

11. mms1994

mms1994 Guest

Zrób tak:
    Przy odrobinie szczęścia dojedziesz do granicy przedwojennej Polski.

12. Elas

Elas Genialdo

AI Niemiec Ci działa przy tylu prowach?

13. sir Raleigh

To jest właśnie jeden z moich planów :) Ale chyba ciekawiej będzie rozjechać Turcję i poczekać na ZSRR na Bałkanach. Kiedy już dojadą do Bułgarii przeprowadzę dwa silne uderzenia - na Bałkany i na Azję Środkową z Turcji kotłując tam RKKA.

Zresztą, mam zapis więc mogę przetestować oba warianty ;)

A czemu miałoby nie działać :p ?

14. mms1994

mms1994 Guest

Jak GER padnie nie masz szans z ZSRS

15. Maciey

Maciey Guest

Trochę się odkułem. 24DPiech do obrony plaż i 36DPiech + art. sam. na ZSRR, teraz produkuję 6 zmot i 3 panc. Zająłem Grecję i dostałem Jugosławii swoja część. Potem pomagałem GER w ZSRR (skotłowałem ACz w Besarabii). Ale najciekawsze - desant GER n w okolicach Archangielska, czegoś takiego nie widziałem!

16. mms1994

mms1994 Guest

Jaki to mod?

17. Maciey

Maciey Guest

Bez modów odnoście rozgrywki, tylko: GIP+SKIFF+DAIM, na Arm 1.2

18. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

DAIM nie jest modem graficznym, a poprawiającym AI, więc to by wyjaśniało lądowanie Niemców w Archangielsku ;)

19. Maciey

Maciey Guest

No tak, w tym znaczeniu tak, myślałem że pytacie o coś w rodzaju np. II RP Mod.

20. Elas

Elas Genialdo

AI Niemiec, gdy Włochy mają więcej prowów lubi się psuć :p stoją w miejscu i nic nie robią

21. sir Raleigh

Gram na DAIMie, w kulminacyjnym momencie Wehrmacht zdobył Moskwę ;) Ale niestety ZSRR ma nieskończone zasoby ludzkie :p Niemcy mają aktualnie 0 MP.

22. Puchacz

Puchacz Guest

Uruchomiłem grę (mod 33 Niemcami i wybrałem opcję "Jestem potężnym Bogiem" przy stopniu trudności Barbarossy i przełączyłem się na Japonię. Teraz Prowadzę wojnę z ZSRR, a niedawno zostałem zaatakowany przez USA. Problemy z surowcami rozwiązało anektowanie GB. Problem z Manpowerem nierozwiązany. Mam głównie dywizje Górskie, pancerne i zmechanizowane. Do tego jakieś 44 Taktycznych Bombowców które sieją zamęt gdzie tylko się pojawią. Nie mam natomiast manpowera, a Niemcy pewno padną za góra rok... Jest ciężko. Ruscy mają ponad 1500 IC, USA z 600 bazowego.

23. Phoven

Phoven Nowy

Och, ponad pół miliona funtów?

24. Puchacz

Puchacz Guest

Ano tak, to też spadek po Wielkiej Brytanii.

25. Irkuck

Irkuck Nowy

Scenariusz 44. Małe moje modyfikacje.

Niebieska linia-pozycje mojich wojsko 15 sierpnia po ciężkich walkach odwrotowych.

Imperium Zła ciśnie ,ale dzięki kontratakom jakoś wytrzymuje.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie