Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Ja modyfikowałem plik scenariusza '36 dla kumpla, który dopiero się uczy. Sam na nim spróbowałem - grę niemcami...

Zacząłem w 1936. PP miałem łącznie 300+, więc od razu zająłem się powiększaniem armii. Do czerwca stworzyłem 60 dywizji piechoty, 10 ciężkich panc i 2 HQ, przeznaczone na front południowy. Po armii zająłem się flotą, po zbadaniu lotniskowca i pancernika '39 zrobiłem ich po 16, do tego sporo drobnicy typu DD i CA, zrobiłem też kilkanaście BC. CL nie robiłem, nie potrzebowałem przy silnej bazie niszczycieli (ponad 60). Z lotnictwa stworzyłem 12 dywizjonów taktycznych, 16 CAS i 12 myśliwców wszechstronnych. Opracowałem również bombowce strategiczne, ale na razie nie zajmowałem się ich produkcją.

W połowie 37 stan mojej armii wyglądał następująco:
    70 dyw piech
    20 ciężkich panc
    3 HQ
    9 lekkich panc
    16 garnizonów

Kriegsmarine:
    60 DD
    16 SS
    2 BC
    4 BB
    1 CV (Graf Zeppelin)
    4 CA
    2 CL
    (nie jest liczona podstawa floty)

Luftwaffe
    3 Int F
    12 myśliwce
    16 CAS
    18 Takt

Na koniec roku 1937 zacząłem się przygotowywać do zajęcia Austrii. W lutym zacząłem inwazję. Na samym początku walk zniszczyłem im trzy dywizje, dzięki moim CAS i taktycznym. Najdłuższe walki toczyły się o Wiedeń. Anektowałem ich w marcu 1938. Następnie skierowałem się przeciwko Czechosłowacji. W międzyczasie zbadałem piech '39, zbudowałem połowę linii Zygfryda, oraz część umocnień wschodnich. Przezorny zawsze ubezpieczony :)
    Walki o czechosłowację trwały ponad dwa miesiące, najdłuższy był rajd na wschód. Głupie AI dało się otoczyć w Pradze po tygodniu walk, i zniszczyłem im 9/10 piechoty i wszystkie pancerne. Koniec wojny nastąpił w lipcu 38.
    Piechota w sierpniu:
    120 piech
    30 ciężkich panc
    3 lekkie panc
    5 HQ
    32 Garnizony
    18 brygad artyleryjskich
    16 brygad przeciwpancernych
    8 brygad samochodów pancernych

Kriegsmarine:
    16 BB
    17 CV
    100 DD
    80 SS
    26 CA
    18 BC
    8 CL

Luftwaffe
    20 Myśliwców
    4 Int F
    24 Takt
    20 CAS
    18 LuftwaffenFeldDivision (jako zabezpieczenie partyzanckie)

Później błyskawicznie się skierowałem na polskę. Dzięki silnemu atakowi od południa, zrobiłem olbrzymi kocioł, obejmujący Kielce, Warszawę, Toruń, Bydgoszcz oraz Radom niszcząć praktycznie całą polską armię (czy 3 dywizje milicji to armia?), więc bez problemu ich anektowałem. Zapomniałem przy tym o wojnie z aliantami, więc jakie było moje zdziwnienie gdy zauważyłem, że brytole mnie bombardują! Natychmiast ich unieszkodliwiłem przy pomocy myśliwców. W takim stanie przeczekałem do roku 1939, a dokładnie do lutego. Natomiast, gdy trwała wojna z polską, przeprowadziłem krótką operację na węgrzech, zajmując całe ich terytorium. Trwało to aż tydzień...

Armia:
    130 piech
    ... i więcej zmian nie ma

W lutym ruszyła ofensywa - najpierw na Holandię, potem na Belgię. Kraje te zająłem w 5 dni, przy użyciu wielu dywizji pancernych. Do Francji wtargnąłem na początku marca, szybko zajmując północ kraju i odcinając brytoli od drogi odwrotu. Gdy toczyły się walki o Caen i Paryż, na wschodnim wybrzeżu odbyła się bitwa morska między Kriegsmarine a Home Fleet. Statystyka bitwy...

Połączone siły obydwu flot Kriegsmarine vs Home Fleet
    17 CV vs 2 CV
    18 BB vs 3 BB
    4 BC vs 6 BC
    16 CA vs 2 CA
    10 CL vs 4 CL
    37 DD vs 6 DD
    38 SS vs 2 SS

A po bitwie...
    17 CV (jeden poważnie uszkodzony - Graf Zeppelin) vs 0 CV(2)
    18 BB vs 0 BB(3)
    1 BC(3) vs 2 BC(4)
    15 CA(1) vs 0 CA(2)
    10 CL vs 0 CL(4)
    36 DD(1) vs 0 DD(6)
    36 SS(2) vs 0 SS(2)

Straty: Kriegsmarine:6, Home Fleet: 23
    Najwięcej jednostek zatopił pancernik. Ale nie Tirpitz czy Bismarck, a... Barbarossa. Nie wiem jak, ale ma on listę zatopionych 7 okrętów, w tym jeden lotniskowiec i pancernik. Po tej bitwie brytole już mi nie podskoczą. Der Sieg ist unser!:champagne:​

Wojna we francji dalej się toczyła. Przez miesiąc doszedłem do linii historycznej granicy Francji Vichy, pomijając linię Maginota. Wstrzymałem się na tydzień, by dać odpocząć moim dzielnym żołdakom. Gdy ofensywa ruszyła z powrotem, okazało się, że francuzi wycofali większość piechoty do Afryki, dla mnie zostawiając tylko milicję i pancerne. Pewnie chcieli mnie zatrzymać... ale na terytorium Francji Vichy przypadało 108 dywizji połączonych w 3dywizyjne oddziały, po 1 pancerna i 2 piechoty. Rozprawiłem się z nimi do stycznia 1940, z powodu korpusu brytyjskiego w sile 17 piechoty, 10 pancernych i 16 milicji (skąd oni tyle tego wzięli?). W każdym razie pozwoliłem się Brytyjczykom wycofać do Afryki - będzie zabawa!

Całe siły przeniosłem na północ Francji i Niemiec. Już na początku operacji przesunięcia wojsk, bitwa o anglię toczyła się pełną parą. Została rozpoczęta przez... bombardowanie pasów startowych przez rakiety V1. Stracili wszystkie lotniska, oprócz tego w Glasgow - tam moje rakiety nie sięgały. I stamtąd brytyjczycy operowali przeciwko moim bombowcom.

Siły w trakcie Bitwy o Anglię...
    Luftwaffe vs RAF, RNZAF, Francja, RCAF, RAAF
    16 Myśliwców vs 1 Myśliwców
    2 Myśliwce przechwytujące vs 8 myśliwce przechwytujące
    28 Bombowców Taktycznych vs 2 Bombowce Taktyczne
    4 CAS vs 0 CAS
    60 V1

Po bitwie:
    16 myśliwców vs 0 myśliwców(1)
    1 Myśliwce przechwytujące(1) vs 1 Myśliwce przechwytujące(7)
    27 Bombowce taktyczne(1) vs 0 Bombowce Taktyczne(2)
    3 CAS(1) vs 0 CAS
    10 V1 (zostały z bombardowań)
    Kolejne zwycięstwo!:F​

Do tego doszły wypalone do ziemi miasta (Londyn, Dover, Bristol) i totalnie zniszczone lotniska.

Do inwazji przyszykowałem się do końca sierpnia 1940. Miałem użyć do tego celu 57 dywizji, a wsparcie miała zapewnić 2. Kriegsmarine (8 BB, 8 CV, 20 DD, 16 SS, 3 BC, 6 CA). Szybko okazało się, że musiałem przesłać tutaj całą Kriegsmarine bo brytyjczycy nie ruszyli całej floty ze Scapa Flow. Użyli jej, by zatopić moją flotę transportową i drugią Kriegsmarine...

Bitwa pod Dover
    Main Fleet vs 2. Kriegsmarine + Transport Flotille
    4 CV vs 8 CV
    10 BB vs 8 BB
    9 BC vs 3 BC
    12 CL vs 0 CL + 2 CL
    14 CA vs 6 CA + 2 CA
    27 DD vs 20 DD + 3 DD
    6 TP vs 0 TP + 21 TP
    12 SS vs 16 SS

Bitwa trwała prawie dwa dni. Krajobraz po bitwie:

3 CV(1) vs 3 CV(5!)
    9 BB(1) vs 5 BB(3)
    6 BC(3) vs 0 BC(3)
    12 CL vs 0 CL + 0 CL(2)
    11 CA(3) vs 0 CA(6) + 0 CA(2)
    25 DD(2) vs 11 DD(9) + 0 DD(3)
    6 TP vs 0 TP + 12 TP(9)
    6 SS(6) vs 10 SS(6)​

Łączne straty: UK:16, Kriegsmarine + Transport Flotille: 31 + 16

Dla mnie ta bitwa była czymś strasznym. Straciłem trzon floty, która miała uderzyć na USA! No ale cóż, nie płacze się nad rozlanym mlekiem. Szybko przerzuciłem na wyspy 24 dywizje z 57 zakładanych, nie było czasu. Desant przeprowadziłem w Dover i w Belfaście. Irlandia padła bez oporu, Anglia walczyła 2 tygodnie, walia (1 prowincja :)) upadła dwa dni później, a szkocja uległa trzy tygodnie później. I tym sposobem padł ostatni bastion Demokracji w Europie. Gdy trwała operacja w Anglii, zająłem Rumunię, przy użyciu tych dywizji, kórych nie byłem w stanie przenieść do Anglii + Obrona przed czerwonymi. Używałem również CAS, by dodać im doświadczenia.

Kiedy zająłem Wyspy Brytyjskie, przesunąłem flotę do Bordeaux, a następnie zająłem się Force H, które obejmowało niedobitki Home Fleet oraz całą Reserve Fleet. Wtedy odrobinę pomyślałem, i użyłem do tego celu całej Kriegsmarine. Do kontaktu doszło o dziwo niedaleko wybrzeża Lizbony. Brytolom pomagali Francuzi i ich flota śródziemnomorska.

Kriegsmarine vs Force H + Flota Francuska
    14 CV vs 2 CV + 1 CV
    16 BB vs 3 BB + 3 BB
    8 BC vs 2 BC
    16 CA vs 7 CA
    30 CL vs 2 CL + 7 CL
    70 DD vs 10 DD + 2 DD
    90 SS vs 4 SS + 1 SS

Po bitwie...
    14 CV vs 0 CV(2) + 0 CV(1)
    16 BB vs 0 BB(3) + 0 BB(3)
    7 BC(1) vs 0 BC(2)
    16 CA vs 1 CA(6)
    29 CL(1) vs 0 CL(2) + 1 CL(6)
    70 DD vs 0 DD(10) + 0 DD(2)
    90 SS vs 0 SS(4) + 0 SS(1)​

Straty: Kriegsmarine: 2, Force H + Francuzi: 29 + 13

Mam wrażenie, że to chyba ostatnia bitwa morska przeciwko połączonym siłom brytyjsko-francuskim.

Na tym skończyłem moją grę, przynajmniej dziś. Niestety, moja karta graficzna poszła na O/C, więc nie mogę uruchomić HoI2, lecz dam wam mapkę podbitych terenów:

Jakieś sugestie wobec dalszej gry?

PS. Zmieniłem kolor Niemiec na niebieski, jakoś mi się tak bardziej podoba niż ten szary.

2. anomaly

anomaly Znany Wszystkim

Bez obrazy - każdy głupi potrafi z dodanym pp pokonać wszystkich... Bez kodów, nawet na trudnym nie jest to takie trudne...

3. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Dobrze o tym wiem. Gram z nudów, i do tego chciałem spróbować zagrać z dużą bazą przemysłową. Jeszcze nigdy tak nie grałem, więc to jest mój pierwszy raz... w końcu ile razy można podbijać nabazowym pp?

4. Maciey

Maciey Guest

Taka ładna gra Japonią mi wyszła. Arma 1.2 + DAIM (et SKIFF, GIP, eventy Crystiano). Poziom normalny/wściekły

Od 36 roku grałem historycznie (atak na Chiny po incydencie na moście Marco Polo). Najpierw dobudowałem PP do 100, potem trochę kawalerii i brygady saperów dla każdej dywizji piechoty i jazdy (b. przydatne w Azji). Chiny nie śpiesząc się podbiłem w 1938. Potem namęczyłem się z Ujgurem (te odległości i spadek organizacji - horror), zająłem też komunistów. Wyzwoliłem Chiny, które kontroluję jako wasala. Następnie ograniczyłem liczbę piechoty do 27 dywizji i rozpocząłem budowę piechoty morskiej (docelowo 54, ale jeszcze tego nie osiągnąłem). W przyszłości zamierzam też stworzyć trochę sił pancernych (nie mam nic, bo i na razie po co?). PP nabiłem podbojami, ale planuję w dłuższej perspektywie zwiększyć bazowe na głównych wyspach do 200 (plan 5 letni). Tak czy inaczej, dzięki centralnemu sterowaniu, świetnym technologiom i wspaniałym ministrom - mam od dawna ponad 200 realnego PP.

Trochę map:

Macierz oraz Korea i wybrzeże Chin - teren ścisłego osadnictwa japońskiego oraz infiltracji gospodarczej. Również północny Sachalin i południową Kamczatkę nasz rząd otrzymał od Niemiec. Nie weszliśmy z nimi w sojusz, ale uznano za zasadne szachowanie ZSRR naszą obecnością militarną w tym rejonie.

Azja centralna - tereny opanowane w od połowy roku 1941 (kiedy to wypowiedzieliśmy wojnę Holandii i Zjednoczonemu Królestwu) do połowy roku 1942 (kiedy to rozbiliśmy ostatni garnizon w Indiach)

Inną, eksperymentalną politykę zastosowaliśmy wobec Australii i Oceanii. Po zajęciu Holenderskich Indii Wschodnich powołaliśmy w nich satelicki rząd. Podobnie w Australii gdzie udało nam się ustalić parę kwestii z myślącymi ludźmi - to państwo jest również od nas zależne. Filipiny są okupowane.

Jak widać na powyższej mapie - wszystkie istotne wyspy na Pacyfiku są przez nas okupowane - łącznie z Hawajami.

W Europie Niemcy podbili wszystko co nadawało się do podbicia, łącznie z opanowaniem Persji. Granica Japońsko-Niemiecka znajduje się na dawnej granicy Indii i Persji. Japoński korpus ekspedycyjny brał udział w walkach w Persji, ale wycofał się stamtąd - jako dobry gest w kierunku Niemiec. Tak zwane Imperium Brytyjskie broni się tylko na wyspach, ale ma czym - PP bazowe 190.

Włosi nie mieli większych problemów z opanowaniem Afryki, szczególnie gdy Armia Kwantuńska rozbiła kilkadziesiąt dywizji brytyjskich w Indiach.

A teraz duma Japonii - przemysł ciężki! przemysł stoczniowy!

Nasze zakłady pracują dzień i noc nad produkcją 6 nowych lotniskowców VI typu, 6 pancerników V typu, 3 lotniskowców IV typu oraz licznych ciężkich krążowników i niszczycieli, które dołącza do dotychczasowej floty - czyli 36 okrętów podwodnych typu IV, 9 lotniskowców typu III i IV oraz licznych mniejszych jednostek. Pancerniki typu II zostały przekazane jako dobry gest Australii i Indonezji.

Jak widać jeszcze na powyższych mapach - Amerykanie dokonali desantu na Tajwan i Nową Zelandię. Nasza flota nie uzyskała jeszcze pełnej gotowości bojowej, dlatego okręty amerykańskie zapuszczają się tak daleko. Ale w połowie roku 1944, kiedy to nastąpi - czeka nas Kalifornia!

5. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

A to się opłaca budować BB V Zawsze się nad tym zastanawiałem - co lepsze BB V czy masowa produkcja tych super cieżkich pancerników z 38' .

6. Maciey

Maciey Guest

Nie używałem superciężkich nigdy, bo strasznie się długo robią (w szczególności jak by się chciało je produkować od 38, czyli bez linii montażowej statków). Więc nie wiem

W sumie to wreszcie pojawił się godny przeciwnik. Bo dotychczas to tylko z piechotą walczyłem (i 3 dyw. pancernymi UK). A teraz proszę - ja nie mam art. przeciwpancernej, a na malutkiej Nowej Zelandii USA wysadziło już 12 Dyw. Pancernych.

7. Zaproś USA do sojuszu i stwórz również Oś (modyfikując pliki np.)

8. Medievista

Trochę głupio wygląda to puste libijskie wybrzeże.. nie myslisz aby nad dodaniem paru garnizonów Włochom w Libii i paru przechwytujących Niemcom ?

9. anomaly

anomaly Znany Wszystkim

Gra na WtV, poziom normal/wściekły, zmniejszony koszt fabryk, poligonów rakietowych i reaktorów.
    Przed 39r. szło wszystko mniej więcej historycznie, pozatym że Niemcy zjednoczyli Skandynawie i zaatakowali Jugosławię przed zimą 40r. Ja sobie puściłem wielką serie dywizji która się kończyła przed 22 czerwca, aż tu nagle Niemcy sprawili mi niespodzianke i zaatakowali 1 maja ;d Walki były bardzo zacięte, zabunkrowałem Leningrad 30 dywizjami, ale Finlandczycy przystąpili do sojuszu i zlikwidowali kocioł. Straciłem też nawet Moskwę, ale w końcu udało mi się powoli ich pokonywać.

Ciekawa sytuacja była w Chinach, Chiny cisnęły na północy na Mandżurie, prawie ich anektowali, lecz całe południe było w rękach Japońców...

W późniejszej fazie wojny w azji(42 rok), był pat, tylko Chiny cisnęły na mandżurie, lecz z tego niestety nie mam screena. Później chiny zaczęły przegrywać i ... PRZYSTĄPILI DO ALIANTÓW(!), USA zdesantowało się w Mandżurii, ale Japończycy i tak wygrywali. Weszli do Indii, przejmowali wyspy na pacyfiku, wypychali żołnierzy USA, prawie anektowali chiny. W walce na 5 frontów Japonia była niepokonana, aż w końcu wypowiedziałem im wojne i przejąłem całą koree ;d Z tego niestety screenów nie mam.

W 43 roku do osi przystąpiła Hiszpania, Portugalia (a dzięki mojej interwencji większa połowa ameryki Płd. i prawie cała ameryka łacińska). W 43 roku też skończyła się wojna w Azji i na pacyfiku, w pół roku USA podbiło prawie wszystkie wyspy, wypchnęli japończyków z Chin i zdesantowali się na wyspach macierzyńskich ;d

Wojna w europie skończyła się 1 września 44 roku, 5 lat po wybuchu. Od tej też chwili zacząłem grać prlem. Tutaj mapka prawie 2 miesiące po kapitulacji:

Moje PRL ma Królewiec, Lwów, ziemie odzyskane i okupuje łużyce ;d W sumie teraz mam 86 PP. Badam też technologie do bomby atomowej i rakiet (plany ciągne od ZSRR które zbadało już miniaturową bombe ;d) Jako że Nikaragua zdesantowała się w grecji i zajęła większość, ja postanowiłem przejęte części grecji oddać Bułgarii i Albanii. Były realizowane też plany Moneta i Bakkershutta, skutek na mapce ;)

Afryka:

To zółte w Angoli, Arabii i blisko Liberii to Polska na wygnaniu ;d

Azja: Eventem zrobiłem nową wojne domową, komuniści dołączyli się do ZSRR a przy tym i do PRL(czyli mnie). Komunistom oddałem też Mongolie, żeby fajniej wyglądali ;d Tak teraz wygląda mapa azji:

10. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Może wyzwól jeszcze KRL-D? Niech Kim Ir Sen ma swoje państewko :)

11. KatAAk

KatAAk Zbanowany

Czyli jest osobne państwo polskie i PRL? O_O

12. Nuke

Na modzie Way to Victory jest II RP, Polska na uchodźstwie i PRL.

13. KatAAk

KatAAk Zbanowany

muszę w to zagrać kiedyś, anomaly pokazałbyś rządy polski na uchodźstwie i prl?

14. Maciey

Maciey Guest

Gram sobie właśnie GER na WTV. 22 VI zaatakowałem ZSRR mając rezerwy 400 MP.

Atak poszedł z Turcji na Kaukaz oraz z Europy na Moskwę i Leningrad.

Udział w nim wzięły: 81 Dyw. Piechoty. 9 Korpusów pancernych (3 razy Panzer IV).9 Korpusów Panc. Mot. (1 Panzer IV 2 Zmot 40). 9 Dyw. Górskich.

Aktualnie mam 120 MP i zapotrzebowanie z tego na 40.

Ugrzęzłem pod Leningradem (7 poziom fortyfikacji) i Stalingradem (7 poziom). Nie dobiłem się do Moskwy ponieważ musiałem ratować odcinek północny.

Aktualne plany:

Marszałek Arekus Graff Chotek von Chotkowa und Wognin:

Wycofanie na linie Wołgi i Kaukazu, następnie blokada wchodzących w pułapkę sił ZSRR i robicie kotła.

Marszałek Maciey:

1. Obrona na linii żółtej aż do podciągnięcia Panzerów z Berlina (funkiel nówka nie śmigane) i bliskiego wschodu, oraz wyklarowania sytuacji w okolicach Stalingradu.
    2. Uderzenie z Astrachania na Elton oraz na północ z terenów na zachód od Stalingradu - rozbicie kotła
    3. Atak na Rybnik i tereny na południe od Moskwy, blokada, rozbicie kotła
    4. Ofensywa na Archangielsk, dalej Kole, blokada Leningradu, rozbicie kotła

Co doradzacie?

15. Konrad_k

Konrad_k User

opcja druga. Sov raczej nie wejda na kaukaz jakąś znaczącą liczbą dywizji jeśli im go "oddasz" więc i kocioł będzie nie opłacalny:) Co więcej zanim oni tam wejdą z powiedzmy min 15 dywizjami to na innych odcinkach juz sie zdążą umocnić, dosłać posiłki i będzie historycznie co Ciebie nie powinno cieszyć:p A tak jak zaatakujesz to będziesz ich ciągle męczył

16. Medievista

A ile dywizji mniej wiecej mają Rosjanie ? I co robisz w tym kierunku , aby Mp Ci się do końca roku nie skończyło ?

17. Maciey

Maciey Guest

Też tak myślę, na WTV ZSRR wycofało się szybko na wchód. Front właśnie ruszył na północy w kierunku Archangielska. Niestety opóźniła się produkcja Panzerów, ale i bez tego damy radę. Jednocześnie 1 prowincja już tylko dzieli mnie od okrążenia Stalingradu. Natomiast mam 20 MP !!! Teraz rozwiązuję niepotrzebne jednostki (kawaleria z eventów, freikorps denmark etc).

ZSRR ma 300 Dyw Piechoty i 30 Pancernych jak szacuję.

9 Dyw. Piechoty i 3 Górali nacierają na Persję, za 3 tygodnie dołączą do nich 4 Dyw Hiszpańskiej piechoty i 3 Górali.

No i ****, wywaliło mnie do Windowsa i wszystko straciłem.

Dobra, padł Stalingrad - a w nim 21 dywizji w tym 3 pancerne.

18. Artafrates

Artafrates Ten, o Którym mówią Księgi

Wywala co około dwa tygodnie.
    Gram na WtV marzec 1942 i ten problem bardzo mi doskwiera. Trzeba z częstymi zapisami pamiętać :p
    Zresztą moim Niemcom idzie zdecydowanie gorzej.
    Jak wygląda stan liczebny dywizji sowieckich?

19. Maciey

Maciey Guest

Nie wiem ile mają dokładnie, ale wywiad wskazuje (stan na poprzedni wpis) 280 Dyw. Piechoty i 5 Pancernych. Do tego 20 Bomb. Takt. i 16 Mysliwców.

U mnie - w całości, 102 D. Piechoty, 49 D. Pancernych, 18 D. Zmotoryzowanych. Z tego na froncie wschodnim bez 21 D. Piechoty.

20. Maciey

Maciey Guest

Plan strategii na rok 1941:

1. Linia żółta - na tej linii ma nastąpić koncentracja wojsk, przerzucenie jednostek górskich z frontu południowego. Następnie wojska mają czekać na rozwiązanie sytuacji na południu. Po reorganizacji i w miarę możliwości uzupełnieniach przystąpić do dalszych działań.

2. Fioletowe strzałki - kierek ofensywy na południu w celu okrążenia Stalingradu.

3. Szare strzałki - kierunek ofensywy na północy w celu odcięcia Leningradu i Murmańska oraz zajęcia Archangielska.

4. Rozbicie kotła w Stalingradzie.

5. Rozbicie kotła w Leningradzie.

6. Zielone strzałki - kierunki ofensywy w celu okrążenia Moskwy.

7. Rozbicie kotła w Moskwie.

Linia łososiowa - linia Archangielsk-Astrachań - granica terenu jakie mają zostać opanowane do końca roku.

Linia niebieska - tereny jakie mają zostać opanowane we wiosennej ofensywie.

W Stalingradzie rozbito 21 dywizji.

W Leningradzie rozbito 30 dywizji.

W Moskwie rozbito 17 dywizji.

Ofensywa na Persję.

Mapa ze stycznia 1942. Niestety nie udało się opanować ziem do Linii łososiowej. Armia Radziecka stawiła zaciekły opór na północy, gdzie zgrupowała liczne dywizje górskie. W połączeniu z brakiem uzupełnień naszych sił oraz szybko nadchodzącymi mrozami oznaczało to zatrzymanie wojsk. Na mapie widać liczne bunty - które co i raz wybuchały, nie do nieuniknięcia, ponieważ ilość rekruta uniemożliwiła utrzymanie wojsk na tyłach, nie tylko nie tworzono garnizonów, ale i rozwiązano istniejące niepotrzebne dywizje.

Polskie powstanie.

Hipotetyczne plany granic w Europie po wojnie.

Podsumowując - nie udało się dokończyć wojny w roku 1941, ani zdobyć 3 ważnych punktów do zimy. Natomiast już w sierpniu opanowano Baku i Astrachań oraz całą Ukrainę, Białoruś i państwa bałtyckie. Główną przyczyną tego stanu rzeczy był brak rekruta, oraz może niewytaczająca ilość jednostek górskich. Niewątpliwie cel można było zrealizować, gdybyśmy mieli milion rektorów więcej. Zaczynając wojnę mieliśmy 450 tysięcy ochotników. Wszystkie te siły zostały spożytkowane do października. Jednocześnie dziennie zgłaszało się 1200 osób które natychmiast były wcielane. Do tego należy dodać rozwiązanie około 8 dywizji piechoty i 2 kawalerii stacjonujących w reszcie Europy.

W działaniach wojennych przeciwnikowi udało się ostatecznie rozbić jedynie 1 dywizję dowodzenia, 1 dywizję zmechanizowaną i 3 dywizje górskie (co ciekawe ich brak zauważyłem dopiero po wojnie...).

Po zakończeniu działań wojennych brakowało do uzupełnień 450 tysięcy ludzi. Postanowiono przegrupować wojsk w następujący sposób - po jednej dywizji wysłano do każdej z prowincji w zachodniej Europie, w której znajduje się plaża. Stacjonującym już tam siłom rozwiązano brygady saperów i zastąpiono je art. samobieżną z wojsk wracających ze wchodu. Utworzony trzy 9 dywizyjne armie piechoty. Resztą dywizji piechoty, trzeba dodać istniejących tylko na papierze (bowiem doszczętnie wybitych), rozwiązano.

W styczniu 1943 roku stan wojska wynosi:

54 Dywizje pancerne z niszczycielami czołgów
    18 Dywizji Zmotoryzowanych z art. samobieżną
    6 Dywizji górskich z brygadami saperów
    27 Dywizji piechoty z art. samobieżną
    43 Dywizje piechoty z art. samobieżną na plażach

16 D. CAS
    16 D. Bomb. Takt.
    24 D. Myśliwców wielozadaniowych

2 Pancerniki typu 1925
    2 lotniskowce typu Graff Zeppelin
    8 niszczycieli z roku 1939
    66 okrętów podwodnych z roku 1939
    12 jednostek transportowych

W produkcji 18 lotniskowców typu 1943.

Potencjał przemysłowy 645/280 (z tego 200 na terenach wcielonych do Rzeszy). Pełny zasób surowców i ciągle wzrasta. Organizacja piechoty 148/220. MP: 0

I na tym kończy się gra wojenna, teraz wczytam sejwa z 22 VI ZSRR.

21. M@rek

M@rek Nowy

Gram Sovietami od 1941 roku i Niemcom zachciało się ofensywy :p.Jak widać Front Ukraiński jest słaby ,ale w styczniu 1942 roku rozpocząłem manewry ,oraz zmasowane kontra-ataki i doszedłem po królewiec,utrzymałem front Ukraiński,oraz jak się już umocniłem rozpocząłem powoli przygotować oddziały zmotoryzowane,zmechanizowane i czołgów dużo :D.
    A o to mapa:

22. IamLegend

IamLegend Nowy

Rektor Combat MOD on :p

23. sir Raleigh

sir Raleigh Ten, o Którym mówią Księgi

Gram Związkiem (zd)Radzieckim od 1936 r. Używam DAIM'a, dodatkowo dopakowałem kompa wybierając poziom 'bardzo trudny' ze zmodyfikowanymi ustawieniami (bez kar dla mnie, za to większe bonusy PP i manpowera dla AI). Moim celem jest uczynienie całego świata czerwonym :) Bez żadnych marionetek itd. dlatego anektowałem Finlandię. Postanowiłem nie mordować oficerów (za bardzo lubię Tuchaczewskiego :p ) Moja poprzednia gra ZSRR była sielankowa, więc myślałem, że osłabienie się budowaniem floty będzie dobrym pomysłem. Nie było :) Niemcy okazali się naprawdę mocarni i mieli z sojusznikami porównywalną liczbę dywizji co ja, przez co obrona jest dramatyczna, zwłaszcza, że dywizje okropnie wolno się modernizują. Mimo to rozwaliłem jw kotłach ok 63 dywizji Osi. Wydaje się, że nie mają już manpowera (AI ustawiło taką flagę) ale na froncie nie da się tego odczuć ;)

Moja piękna flota leży na dnie Bałtyku :D W pierwszych miesiącach wojny szalałem i topiłem niemiecką drobnicę, aż Adolf się wkurzył i przysłał całą Kriegsmarine ;) Błędem było nie rozwijanie przemysłu (nigdy tego nie robiłem i dawałem radę).

Front północny radzi sobie całkiem dobrze, za to południowy się sypie. W pierwszych miesiącach wojny rozwaliłem tam 20 dywizji Osi i było spokojnie przez całą zimę, więc go zlekceważyłem. To mój kolejny błąd. Nie mam pomysłu jak go uratować.

Stan obecny:

Co poradzicie ? Może puścić kilka serii milicji 43 po wynalezieniu nowego modelu ?

24. Nuke

Cofnij się za Dniepr i rób milicji ile dasz radę. Przy dobrych wiatrach może przepchniesz Niemców samą ilością:p

25. sir Raleigh

sir Raleigh Ten, o Którym mówią Księgi

Boję się cofać za Dniepr bo to oznacza utratę cennego PP i surowców, których mam jak na lekarstwo :p Zresztą, jeśli wtedy mnie przełamią to już ich nie zatrzymam ;)

Zastanawiam się nad wyłączeniem im dopalacza :D

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie