Zamiast AARów - Wasze aktualne gry w HoI2

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Saw, 14 Maj 2005.

1. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Zawsze będzie mógł wycofać się za Wołgę:p

2. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Poradzisz sobie i bez tego . Produkuj milicje w ilościach hurtowych . Jakby coś nie wychodziło to umocnij sie na rzekach. Zreszta utrata tych pozycji nie jest też jakaś większa tragedią - do Moskwy przeciez jeszcze daleko.

Tak pozatym to wykonuj wszystkie czynności aby z swojego przemysłu wyciągnąc 110 % ( odpowiedni minister "peichotowy" , jak masz duzo zaopatrzenia to przeznacz PP z zaopatrzenia na produkcje , dbaj o limity dowodzenia , a jak masz majora z umiejętnościa 5 to dawaj mu 3 jednostki , połacz wojska by dawały bonus , zmieniaj suwaki na jastrzebie )

Modernizacją sie za bardzo nie przejmuj - bardziej sie opłaca spamowac piechote niż bulic to PP na żmudną modernizacje , która Ci podniesie statystki jednostek o 1.

3. sir Raleigh

sir Raleigh Ten, o Którym mówią Księgi

Dużo mojego wojska to '39, więc do '43 mam bonus ;) Na froncie wszystko jest przydzielone optymalnie, może tylko mam za mało HQ.

A co do sytuacji gospodarki - mam 274/194 PP a Niemcy 487/288, o manpower zacząłem się martwić, mam go 1600 i ciągle toczę krwawe walki. Co prawda Wehrmacht ma prawdopodobnie 0 MP ale dziwnym trafem nie dają tego po sobie poznać, prawie wszystko pouzupełniane :p Suwaki przesuwałem na armię zawodową, ale w przyszłym roku chyba przesunę na jastrzębie. Jeśli się wycofam to moja gospodarka dostanie niezłego kopa w plecy :p

Bonusy jakie dałem wszystkim państwom oprócz mnie: +15% PP (z surowcami), 4 do organizacji i 25 (nie mam pojęcia czy to procent czy coś) do manpowera

4. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Sic! Jeżeli dodałeś 25 do manpowera w save tzn że dodałeś 25 dziennego przyrostu mp! W takim razie nie dziw się skąd Niemcy mają mp na uzupełnienia :p

5. sir Raleigh

Wiesz, normalnie na poziomie bardzo trudnym ten współczynnik wynosi 20 :p Myślę, że to tylko procent, ale nie mam pewności - szukałem na HoI2 wiki ale nic tam nie było.

6. Savior

Savior User

Ja aktualnie gram Gwatemalą (normal/normal). Szybko zająłem Honduras, San Jose i Panamę. Był to piorytet, aby uzyskać większy PP i zacząć myśleć o Meksyku. Do 39 zbrojenia. Obecny stan wojska to 3 D.Piechoty 4 D.Milicji 4 D.Kawaleri 1 Garnizon 1 Transportowiec. W lipcu przystąpiłem do sojuszu z Japonią, która aktualnie walczy z Chinami.

Co ciekawe (i widać w wiadomościach), Polska odstąpiła Niemcą tzw. "Korytarz Wchodni" , sytuacja w Europie zapowiada się interesująco.

@edit. Niemcy jednak nie poprzestały na tym i chwilę później wypowiedzieli wojnę Polsce (biedni Polacy :p)

Na chwilę obecną wysyłam parę jednostek do Chin, aby nabrać doświadczenia, a gdy wraz z Japonią uporamy się w Chinami planuję uderzyć na Meksyk. Obawiam się interwencji USA. Czas pokaże co się bedzie działo.

7. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Grasz na pełnym przejęciu PP?

8. Zoor

Zoor Ideolog gender

Savior - ładna ta twoja Gwatemala. prawie jak z AAR-u Ponurego Joe ;)

9. Właśnie, trzeba będzie go przycisnąć. ;)

10. Savior

Savior User

Nie, tą opcję jak i tą o naukowcach mam wyłączoną.

Zoor - Aż taka fajna to ona nie jest. Mam lipe na przemyśle i tylko jeden zespół badawczy :eek: :F

11. Zoor

Zoor Ideolog gender

Daj sobie cory na resztę republik bananowych - uzasadnienie się zawsze jakieś znajdzie w tym akurat przypadku.

12. Savior

Savior User

No własnie nie wiem jak się dodaje cory i jakie wybrać. (zielony jestem w tych sprawach). :( A chciałem sobie dodać coś np. jakieś nowe eventy historyczne i ahistoryczne, aby urozmaicic grę. Możesz wysłać do tematu, gdzie znajdę jakieś takie dobre na początek ? Z góry dzieki.

13. Savior

Savior User

20-ty września 39 roku. Wojsko Polskie pod wpływem agresji Nazistowskich Niemiec prowadzi wojnę obronną swojego kraju.

Ale Polacy nie są sami! W momencie gdy Hitler wypowiada wojnę Polsce, wojska alianckie zgromadzone za potężnymi fortyfikacjami linii Maginota szykowały wielką ofensywę na wypadek zbrojnej agresji na Polskę. 3 września połączone armie brytyjskie i francuskie zaatakowały linie Zygfryda. Niemieckie armie nie spodziewały się tak szybkiego i sprawnego ataku ze strony sił alianckich. W 17 dni Alianci wgryźli się na ponad 300 km wgłąb Nazistowskich Niemiec. Czy Hitler jest w stanie obronić swój kraj ? Czy atak na Polskę to najwiekszy błąd w jego życiu ?

Gram Wielką Brytanią (normalny/agresywny) + kontrola militarna Francji. (w przeciwnym wypadku taka ofensywa by się nie udała :p)

Potrzebuję pomocy, bo myślę o evencie , który utworzy Demokratyczne Niemcy w przypadku Hitlera przez moje armie. Do tego wolna Austria i granica z Polską na linii Odry. Myślę też czy Francuzą nie oddać też czegoś. Tylko nie wiem jak się pisze takie eventy :/ Kto pomoże ?

14. Maciey

Maciey Guest

Wystarczy po podbiciu ziem do Odry-Nysy Łużyckiej wyzwolić RFN - będzie miało taki ustój jak Ty czyli demokrację. Polakami zajmij ziemie do tej linii zanim wyzwolisz RFN. Wtedy RFN zaanektuje III Rzesze, a Polska dostanie nowe granice. Austrię tak samo możesz wyzwolić.

15. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

A jeżeli nie chcesz sie przesiadac na Francje to sciagnij eventy kapitulacyjne i wybierz sobie takie , które potrzebujesz 5 pozycja

16. Sevgart

Sevgart Targowica

Pomysł na grę podsunął mi Ober. Otóż gramy sobie Niemcami bez wojny do czasu wynalezienia bomby atomowej, i wtedy z wielkim pałerem atakujemy Juropę. Do 1939 wszystko szło historycznie (poza przyłączeniem Słowacji do Węgier). Podpisałem nawet pakt Ribbentrop - Mołotow ale w evencie o Gdańsku wycofałem się z żądań (i szybciutko podpisałem pakty o nieagresji z Francją i Polską na acceptallu). Potem się rozwijałem i często marnowałem PP na jakieś bzdury (ale ja tak lubię :f zawsze sobie klimacik robię i wspaniałe propagandowe lotnisko w Pradze powstało : ) ). Zdziwienie przyszło kiedy Węgry wypowiedziały wojnę Jugosławii (wyrzuciłem Węgrów z sojuszu zaraz po tym jak dałem im Słowację). Na początku wojny Węgry miały 27, a Jugosławia 29 dywizji, ale to Madziarzy wygrali i zamieszali na Bałkanach (uporządkowałem to w sejwie nieco). Koło roku 1943 zorientowałem sie, że wojna będzie cięższa niż jeślibym atakował historycznie. Dzisiaj dograłem do 1 stycznia 1944 roku. Mam 10 poziom poligonu rakietowego (już dawno), badam na chama rakiety międzykontynentalne, czekam na odblokowanie techów o brudnej bombie (mam już 5 poziom reaktora atomowego), buduję jakieś głupoty typu armia powietrznodesantowa (póki co 4 samoloty tylko są, spadochroniarze się wynajdują). Gram na najnowszym patchu.

17. Krilan

Krilan Nowy

Ładnie się porobiło japońce w Australi ale bez indochin a Włosi w grecji :D Polska sobie czeka ;p Masz w osi kogoś więcej czy sam siedzisz?

18. sir Raleigh

Fajna rozgrywka ;) Jak planujesz rozegrać wojnę ?

19. chudolf

chudolf User

czemu nie robisz zmechów?

20. anomaly

anomaly Znany Wszystkim

Więc postanowiłem zagrać dalej zsrr w mojej kampanii gdzie grałem prl. Szykuje się do 3 wś ale pomyślałem że co to za 3wś z 5 moimi bombami i 1 USA więc postanowiłem dodać 100 atomówek USA, 150 mi(na screenach jeszcze nie dodane) i 50 chinolom. Oczywiście dodałem też im rakiety i dobre bombowce strategiczne, żeby mieli czym przenosić i oczywiście techy od wodorówek(w końcu najlepsze są ;d). Na chiny mam zamiar wykorzystać ze 30 bomb. Mam nadzieje że to 100pp zejdzie do jakichś 10...

Tutaj screen przyszłego frontu:
    Oczywiście Polska ma swoją armie pancerną którą najedzie danie i szwecje, ja osobiście mam 5 armii pancernych(po 8 pancernych i 4 zmechów w każdej) więc sądze że to mi wystarczy.W lipcu gdy rakiety się zrobią atakuje pełnym uderzeniem atomowym na samym początku. Mam nadzieje też że USA zrzuci mi odrazu atom na front. USA ma ponad 400pp, mam nadzieje że atomówkami zejde do jakichś 50(w końcu 50 atomówek na samo USA pójdzie)

Liczę też że jakieś 50 atomówek na mnie spadnie, ale już wojska idą na syberie żeby bunty likwidować jak wyskoczą. Atakuje wszędzie, na północ, południe, wschód i zachód, więc czeka mnie dużo roboty, front to będzie cała granica ZSRR ;d Sądze że USA się rozpadnie, a chiny zeżrą bunty, co do mnie to pewnie ukraina, syberia i coś innego powstanie, mam przynajmniej taką nadzieje :D

A jeśli chodzi o wojny to Alianci(mniej więcej ci co w rzeczywistości) vs Komintern(czyli zsrr i puppety) vs komuniści azjatyccy: Chiny, Afganistan, Korea(Afganistan i Koree dopiero wyzwoliłem u siebie w sejvie więc nie ma na screenach) i komunistyczne Indochiny. Krótko mówiąc: Każdy blok naparza się z każdym innym :D

21. sir Raleigh

Od którego roku grałeś PRLem ;) ?

22. Nikt ważny

Nikt ważny Znany Wszystkim

Kurde szykuje się Nuklearny Holocaust. W sumie nawet fajny scenariusz. Ciekaw jestem co się stanie z PRLem - Warszawa, Kraków, Łódź, Gdańsk, Wrocław, Szczecin zostaną zapewne wymazane z mapy (oby Toruń się ostał).

Zapewne po wojnie okaże się że najludniejszym kontynentem jest Afryka (i tak zapewne pogrąży się w chaosie) lub Ameryka pd.

23. anomaly

anomaly Znany Wszystkim

Jeśli dobrze pójdzie dzisiaj wrzuce screeny z początku wojny, bym wrzucił nawet zaraz ale nie znam komendy na dodanie rakiet, więc Chiny czy tam USA nie będzie miało czym dostarczyć...

24. Nikt ważny

Nikt ważny Znany Wszystkim

command = { type = add_division value = flying_rocket when = 2 } #Międzykontynentalna

powinno zadziałać

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie