EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. BonifacyStonoga

BonifacyStonoga Zbanowany

Jak można sobie poradzić z reformacją? Jest taki straszny modyfikator, nazywa się coś w stylu "religious zeal" i daje potężny minus, przez co trudno się nawrócić.

2. Legend

Legend リヴェン

Poczekać aż wygaśnie - 30 lat.

3. Michas303

Michas303 Znany Wszystkim

Może mi ktoś powiedzieć dlaczego dostaję w (prawie) każdej walce grając Imperium Osmańskim ? Z reguły posiadam więcej żołnierz (10-20 tysięcy), dowódca jakiś jednogwiazdkowy, technologicznie na tym samym poziomie co państwo z którym walczę, i ciągle dostaję w tyłek. Na przykładzie:

Francja - 20 tysięcy wojsk, generał jednogwiazdkowy, ten sam poziom technologiczny co ja
    Ja - 37 tysięcy wojsk, generał jednogwiazdkowy,

Bitwa się rozpoczyna, morale OD RAZU mam połowę mniejsze niż Francja, spada niemiłosiernie i przegrana. Od czego to może zależeć? Czy problem może tkwić w strukturze armii ? Z reguły gram 10 tys piechoty, 5tys kawalerii i 2-3tys armat.

Na prawdę bardzo mnie to irytuję, że nie walki nie są nawet jakoś wyrównane, tylko jak z przewagą liczebną atakuje i zostaje zjedzony za każdym razem. Gram na modzie meiou and taxes.

4. BonifacyStonoga

BonifacyStonoga Zbanowany

Teren walki, morale i chyba najważniejsze - dyscyplina.

5. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Tak jak kolega wyżej powiedział: teren, morale i dyscyplina. Polecam na samym początku bitwy sprawdzić jakie modyfikatory posiadasz ty oraz przeciwnik. I generał jednogwiazdkowy nie równy innemu jednogwiazdkowemu, bo taki z statami 1/1/0/0 zrobi więcej niżeli 0/0/0/1. No i jeszcze kwestia tego, jak wygląda kompozycja twojej armii.

6. Michas303

Michas303 Znany Wszystkim

No więc kompozycja to tak jak wspominałem, 10k piechoty, 5k kawalerii, 2-3k armat. Teren dosyć ciężko wybrać idealny, bo z reguły przeciwnik stoi na jakiejś górce, ale przez rzeki staram się nie atakować. Dyscyplina jest taka sama.

Natomiast nie wiem czy problem nie jest właśnie w morale. Zauważyłem że jak ja modyfikator morale mam na 4.2, to przeciwnik ma załóżmy 4.7, i wiąże się to z jakimś bonusem w walce przeciwko niewiernym (krucjata czy coś takiego), czy to może być przyczyną dostawania aż takich "bęcków" ?

7. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Pewnie mają obrońcę wiary, stąd te dodatkowe morale. Jeszcze jak ma więcej dyscypliny to nic dziwnego że bitwy kończą się tak jak pisałeś.

8. moskal

moskal Опричник

Idee, polityki, doradcy i kości

Najlepiej pokaż sejwa sprzed wojny/bitwy, aby zobaczyć w czym szkopuł, skoro te odpowiedzi nie będą usatysfakcjonować

9. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

I sprawdź suwak utrzymania armii w budżecie. Często zapomnienie o nim powoduje spadek morale po wypowiedzeniu wojny.

10. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Bodajże od ostatniego patcha ten suwak automatycznie przesuwa się na pełne utrzymanie armii, jeśli zostanie wypowiedziana wojna. Chyba...

11. ers

W sumie to trzeba to zaznaczyć, żeby tak sie robiło.

12. marcinbvb

marcinbvb Nowy

Witam
    Mam takie oto pytanie: Jak to jest możliwe że moja hiszpańska flota (plus flota francuska) składająca się z 15 ciężkich okrętów, 18 lekkich, 29 galer i 16 transportowców przegrała z flotą Mediolanu która składała się z 8 galer i 13 transportowców, która na dodatek była bez dowódcy i miała niższe morale (5,7 do 5,1). Straciłem kolejno 10, 9, 26, 2 statki a oni tylko 5 i 3 Technologicznie jestem na 26 dyplomatycznej a oni na 25. Wszystkie moje statki były zmodernizowane do najlepszych dostępnych. Czy to może wina za dużego zgrupowania? Bitwa miała miejsce w zatoce lyońskiej.
    Pozdrawiam

13. AbE

AbE Nowy

Witam
    1. Mając Ottomana 1250dev nie mogę zwasalizować małych państewek ponieważ mam ujemne economic base. Może mi ktoś napisać w jaki sposób mogę zmniejszyć ten wskaźnik?
    2. Czy jest na obecnym patchu jest możliwe odblokowanie World Conqueror?

14. moskal

moskal Опричник

Ta grafika przedstawia jak liczyć należy (nie w ramkach IMG bo czarne litery, przeźroczystość oraz czarne tło to złe połączenie)
    http://www.eu4wiki.com/images/math/0/0/7/007aaad7bfcf6a699afdf1d8d79a5082.png

Najnowszy patch ma raptem 2 dni zatem empirycznie nikt tego nie sprawdził, ale WC było zawsze możliwe na każdym EU na każdym etapie rozwoju.

15. oreczek

oreczek Nowy

Witam nie wiem czy już takie pytanie padło na tym forum ale, czy jest możliwe przekazanie prowincji z jednego państwa kolonialnego do drugiego sąsiedniego ? Sytuacja jest następująca, grając Hiszpanią zasiedlałem wschodnie wybrzeże i uformowałem Florydę, następnie AI
    zaatakowało plemię Indian chyba Czirokezów i Foxów tworzą długi wijący się korytarz do Regionu Kolonialnego Luizjany (wtedy jeszcze nie istniała).
    Wiec powtórzę jeszcze raz jak zmusić Florydę aby oddała te 4 prowincje Luizjanie czy mam czekać aż dojdzie między nimi do konfliktu granicznego czy wywindować Liberty Disaier Florydy i iść z nią na wojnę, a może da się to załatwić w jakiś inny pokojowy sposób ? Chciałbym naprawić te granice bo po prostu mój zmysł estetyczny nie może tego znieść :D .

16. moskal

moskal Опричник

Jeżeli państwa kolonialne podlegają pod tego samego władcy, to nie mogą wypowiedzieć wojny. Pokojowy zabór i ręczne przekazanie ziemi się też nie da. Pozostaje zatem oczekiwanie na wyzwolenie, następnie podbój i przekazanie.

17. oreczek

oreczek Nowy

Czyli wywindować Liberty desire poprzez podnoszenie podatków i zmiany zarządców i w momencie jak wybuchnie powstanie odrazu udzielić im niepodległości ? Tylko jest pytanie czy się odważą ? W tej rozgrywce w roku 1620 władam już prawie całą Francją, wyspy Brytyjskie pod moim panowaniem jak i półwysep appeniński i jestem w unii personalnej z Rzeczypospolitą jedyny dostępny rywal tylko Turcy.

18. moskal

moskal Опричник

Jak dobrze pamiętam to w jednym z ostatnich patchy zmienili to, że jak LD dojdzie do 100% to kraj zyskuje automatycznie niepodległość a dawny zwierzchnik tylko CB na ponowne zniewolenie. Zatem taki manewr powinien zadziałać.

19. Masahara

Masahara Aktywny User

Hej dawno teraz nie grałem w EU4, o co chodzi w tej fladze niebieskiej "click to make a state" po co to jest wprowadzone?

20. moskal

moskal Опричник

Nowa mechanika regionów. Te, które mają status "stan" działają na normalnych zasadach, ale trzeba płacić za je utrzymanie. Te, które mają status "terytorium" działają na zasadach gorszych, ale nic nie kosztują. Mówi o stopniu zaawansowania lokalnej administracji państwowej.

Szczegóły masz w poniższym linku
    https://eufigames.com/europa-universalis-iv-korupcja-i-niewydolnosc-panstwa/

21. Waldens

Waldens Aktywny User

Nie wiem, czy to odpowiedni dział, no ale spróbuję.

Jak włączyć opcję państw kolonialnych (chcę mieć np. Hispaniolę czy Nową Grenadę). Ziemie te są pod koltrolą metropolitalnej Hiszpanii, co bardzo komplikuje rozgrywkę. Mam wszystkie dlc poza MN, naprawdę nie wiem co jest grane.

22. ers

Tu jest odpowiedni temat:
    https://eufigames.com/forum/threads/eu-iv-szybkie-pytania.19443/

Sprawdziłem w grze i nigdzie nie ma opcji odpopwiedzialnych za to. Czy na pewno masz włączony CoP? Czy używasz jakiś modów? Np. mod Complete colonial Control pozawala na wybranie, czy w kolonii utworzyć CN, czy pozostawić sobie.

23. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Jeśli mam grudzień 1820 roku w swoim save, to czy jest jakiś sposób na przedłużenie rozgrywki (na Ironmode, bo może Ironmode to blokuje?)? Czy można ściągnąć tylko jakiś mod na to, ale po zainstalowaniu go działałby tylko dla nowej rozgrywki?

24. moskal

moskal Опричник

Na rozpoczętej już grze - nie.

25. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

A na nowej trzeba jakiś mod ściągnąć? Z tego co znalazłem na forum? Tylko nazwy tego moda nie widziałem :p

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie